pátek 24. září 2010

MOBY DICK: Čočka na talíři

Marksismus-genderismus, občanská neposlušnost a spekulace jako ďas.
**************************************************************
Od 15. 9. do 13. 10. probíhají Týdny pro duševní zdraví
16.9. v jejich rámci provedli angažovaní ruští umělci v Petrohradě Palácový převrat. Ve skutečnosti ale jenom pod hesly "Dejte nám pevný bod a my svrhneme fízlárnu" a "Fízle, pros o odpuštění"  převraceli policejní auta...

Neděle 19. září 2010
V noci naměřili na Horské Kvildě 6,1° C pod nulou.

Exilový čečenský vůdce Achmed Zakajev, byl po krátkém zadržení na základě Ruskem vydaného mezinárodního zatykače, propuštěn varšavským soudem. Ještě v pátek večer se zapojil do jednání Světového kongresu čečenského národa. V sobotu nedaleko Varšavy tito teroristé a tyto teroristky vyzvaly k mírovému řešení čečenské otázky. Zakajev smí opustit Polsko a vrátit se do Británie, která mu poskytla politický azyl. Ostatně, Rusové zase Británii nevydávají své skutečně teroristické vrahy, že.
"Varšavský obvodní soud přijal nesprávné rozhodnutí o osvobození Ahmeda Zakajeva" (Andrzej Seremet, generální prokurátor Polska).

Včera se papež ve Westminsterské katedrále v Londýně omluvil za neslýchané zločiny pedofilie, jichž se dopustili katoličtí duchovní. Večerní mše v Hyde Parku se účastnilo 80.000 lidí. Protestovalo 10.000 protestantů a protestantek. Dnes papež na masové mši blahořečil za účasti 55.000 věřících kardinála Johna Henryho Newmana.

Po jeho odjezdu bylo propuštěno šest alžírských metařů, kteří znamenali pro papeže zjevné bezpečnostní riziko. Tedy – byli propuštěni z vazby, nikoli z práce! Kdo jiný by pak Angličanům zametal? Irové a Irky?

Volby vyhrál pravicový blok nad socany a socankami v poměru 175:154. Do parlamentu se dostalo i 20 zástupců a zástupkyň strany "Švédští demokrati". Demokraté a demokratky zjevně uspěli se svým předvolebním klipem, ve kterém varovali před muslimskou a muslimkaskou imigrací.

"Je to klientelismus. Demokracie v naší zemi neznamená, že by záleželo na hlasech lidí. Kdo je u moci, je tam díky síle. Nebo má někoho takového za sebou." (Vadžmá Froghová z ženské nevládní organizace komentuje skutečnost, že úplatky ve výši 2,5 miliard $ tvoří asi čtvrtinu afghánského HDP.) V systému panujícího kapitalistického feudalismu dnes volili Afghánci a Afghánky – podle toho, co jim poradili kmenoví stařešinové.

Bude zrušena trestní imunita poslanců a poslankyň.  Sníží se jejich počet. Omezí se strop na nákup vládních limousin. Veřejnoprávní rozhlas a televize budou placeny přímo ze státního rozpočtu – zruší se koncesionářské poplatky. Zlidští tiskový zákon. A volit se bude moci prostřednictvím Internetu. Tedy – nic z toho nebude. K referendu, které tyto návrhy schválilo totiž přišlo jen 23 % slovenských voličů a voliček, a tak je neplatné.

BP definitivně utemovala havarovaný ropný vrt v Mexickém zálivu.

Česko prohrálo v semifinále mužského Davis Cupu s domácím Srbskem 2:3.

Pondělí 20. září 2010

Vláda projednává návrh NERV, podle kterého by u každé státní zakázky experti a expertky nejdříve ověřili, zda je vůbec potřebná!

"Nehoráznost!" (Komentář Jiřího Paroubka k zjišťování chorvatského státního zastupitelství ve Splitu, zda nekryje zločin svého spolupracovníka Petra Bendy. Benda tam byl obviněn z bombového útoku na dům dcery svého obchodního konkurenta.)

Dva roky s podmínkou na dva roky vyfasoval Vladimír Železný o odvolacího soudu za to, že do Česka vozil mistrovské obrazy. V roce 1998 "krátil daně" za jejich dovoz. (On, anebo spíš agent, úkolovaný kdovíkým či kdovíkou.) "Škodu" 6 mil. Kč už Vovka zapravil, proto jen ta drobná podmínka. Přestože zde byla přitěžující okolnost – rozvedená Železného žena totiž chodí v kožichu!

V poledne společnou rukou přestřihli slavnostně pásku prezident Václav Klaus, primátor Prahy Pavel Bém i ministr dopravy Vít Bárta u vjezdu na nový pražský Jižní polookruh, což je spojka mezi D1 a D5. Na rautu se podávala čočka a sodovka (prostřednictvím hostesek, kdežto hostesové fatálně chyběli!) – jako potvrzení ministrova úmyslu stavět nadále dálnice levněji. ("Čočku", uváděnou v textu, doprovází obrázek  talíře s čočkou, půlkou natvrdo vařeného vajíčka a párkem. Ono to s tím šetřením nebude takové horké!) 

V Belgii přijde dráže pochovat svého příbuzného či příbuznou, než ho či ji nechat odpravit nájemným vrahem neb vražedkyní.

Třetina adoptovaných dětí se vrátila do sirotčinců poté, co stát přestal vyplácet rodinám, které se jich ujaly, příspěvky a dotace. Podle odhadů ochránců a ochránkyň lidských práv je v současnosti 700.000 dětí v ruských sirotčincích.

Poštovní spořitelna  začala zkoušet "mobilní bankomat". Tento moderní "Oslík otřes se" je umístěn v autě, které objíždí "těžko přístupná místa". Bude tak vyřešen problém mnoha lidí, kteří postrádají podobné oslíky v blízkosti svého bydliště. Rovněž tak bude vyřešen problém, jaký mají lupiči a lupičky při vyrvávání oslíků (a oslic) ze zdi.

Úterý 21. září 2010 Mezinárodní den míru, Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, Den tisku, rozhlasu a televize (První vydání deníku Rudé Právo 1920)

V Parku oddechu Julia Fučíka vystoupí naši přední umělci. Chybět nebude populární televizní studio Dobrých nápadů. Naše pracující potěší Studio gruzínských tanců. Tedy  - kdyby byl rok 1985.

Nikoli "mužstvo", ale "tým". Neříkejte "chodci", ale "pěší". Už nikdy nevyslovte slovo "matka", jedině "rodič"! Doporučení Rady Evropy však sexistické Česko ignoruje. Jedině ministerstvo školství se na jaře pokusilo sexuální rasismus zarazit – ale narazilo i s osmdesátistránkovou gender příručkou. "Vedení ministerstva se za to neumělo postavit", hořekuje bývalá zaměstnankyně ministerstva Michaela Marksová-Tominová. A to je špatně.  Když řeknete "pediatr" místo správného "pedyjatryně", u lidí vzbudíte představu muže. Proti ministerskému snažení protestovali dokonce i rasističtí vědci, včetně bohemistek. Ostatně, aby výraz "rodič" nebyl sexistický, mělo by se říkat přesněji "rodička", ne?  A jak se správně gender vyjádřit k současným genderovým lingvistkám, těmto nositelkám evropskému marksismu?

Mrtvá Kočka: "Krávy!"

"Použít sousloví »investovat do řeckých dluhopisů« bych zakázal. Je to spekulace jako ďas. " (Aleš Michl, Raiffeisenbank, komentuje záměr prodloužit splácení řeckého dluhu.)
"Asi 53 % investorů počítá s tím, že Řecko zbankrotuje." (Marek Hatlapatka, Cyrrus, po té, co byly v Řecku odpísknuty zátěžové testy místních bank.) Hůře než Řecku se prý vede pouze socialistické Venezuele.
Odbory u nás jsou prý nemlich stejné jako v Řecku.

"Odborové organizace nebyly ochotny věcně diskutovat o jakékoliv změně. Odboráři přicházejí se zmanipulovanými výklady škrtů." (Jaromír Drábek, ministr práce a dalších nezbytností)
"Vláda postavila zaměstnance a odbory před hotovou věc a jednala s nimi ponižujícím způsobem." (Bohuslav Sobotka, úřadující místopředseda ČSSD.)
40.000 odborářů a odborářek zaplnilo a přeplnilo Palachovo náměstí v protestu proti úmyslu vlády oklestit příjmy státních zaměstnankyň a zaměstnanců o 10 %. Na demošce se objevil i spokojeně se usmívající rodič pracujícího lidu Jirka Paroubek, který si k tomu zablogoval:
"Dnešní akcí odboráři získali potřebnou sebedůvěru a udrží-li si strategickou iniciativu, musí to moudrá vláda reflektovat. Pochybuji však, že je toho Kalouskova a Nečasova vláda schopna."
"Význam tato demonstrace určitě má. Současná vláda si uvědomí, že lidé si to líbit nenechají." (Lubomír Zaorálek na demonstraci.)
Také komunistická strana "vítá", že se lidé ozvali.
Hejtman Středočeského kraje David Rath dal na demošku svým zaměstnancům volno.

Kalousek: Snížení tarifů bude pouze 10 % - když je uděláme dnes. Nebo to uděláme později a bude to mnohem více než 10 %.

"Kalousku, nemáme ani na housku!" (Heslo protestujících, kteří si po demošce dali dvě belgická piva po 65 Kč...)

Šetří i NASA. Od 1.10 přijde o práci  stovky persón, které ještě dnes vyvezly na startovací rampu k poslednímu letu raketoplán Discovery.

Nové zaměstnání Američanů: digger. Zlatokopectví začíná vynášet po té, co cena Au vylétne na tisíc $ za trojskou unci.
"Zlato velmi pravděpodobně dosáhne ceny 2000 a pak 3000 nebo 5000 dolarů za trojskou unci, než vývoj nabere zpětný chod." (Jefrrey Nichols, ředitel Amerických poradců pro vzácné kovy.)

Dvoustý Oktoberfest začal. Na mnichovské Terezině louce vyrostly stany, ve kterých se z litrových holeb nalévají pijákyně i pijáci. Nečekaný problém vznikl vinou zákazu kouření: Je konečně cítit, jak to uvnitř náramně smrdí. Avšak jen pokud se tam nevpustí chytré bakterie a chytří bakterové, rozkládající "látky, šířící specifický zápach". Inu, biotechnologie umějí zázraky!

Prezident Sarkozy svolal Radu pro národní ochranu. Podle francouzských tajných služeb hrozí akutní atak teroristek na veřejnou dopravu v zemi.

EU se připravuje na plynovou válku. Že na nás zaútočí teroristi a teroristky plynovými zbraněmi? Ne, že nám zase Rusačky a Rusáci zavřou kohoutky.

Mrtvá Kočka: "Kdyby raději stavěli vlastní plynovody."

 Středa 22. září 2010, Evropský den bez aut

Na Jižní spojce volněji, v Praze vznikají nová riziková místa s vytvářením kolon.

TOPka nebude kandidovat v Liberci. To je výsledek mocenských sporů uvnitř místní organizace.

Volby dle CVVM: ČSSD 27, ODS 23.5, TOP 09 16.5, VV 14, KSČM 12,5 %. Nálada se od minulých voleb nějak razantně nezměnila. Avšak podle STEM by koalice přišla oproti minulým volbám o deset křesel. Sedm by na její úkor získala zatím nejsilnější česká strana ČSSD, tři komunisti.

Skoro polovina šestnáctiletých Čechů a Češek se už letos opila. Největším překvapením je to pro jejich rodiče, a pro hostinské, kteří a které omladině protizákonně nalévají.

Demonstrace střední ráže zalekla českou vládu. Bez ohledu na řeči o "citlivých tématech" na které je "ještě čas" je faktem, že reforma státních platů se přesouvá na rok 2012. (Pokud avšak příští rok nepřijde nějaká razantnější demonstrace.)

Praha 8 si bude za 1,35 mld. kaček stavět novou radnici. Za pouhých 25 let se prý obci peníze vrátí. Už se ví, kde bude radnice stát, už se ví, kolik vydělá, už se ví, kdo ji postaví (Metrostva Development)  - ale ještě se neví, jak má ten barák vypadat. Pokud by k tomu totiž povolali architekta či architektku, dokonce snad i urbanistku neb urbanistu, pak by projednání smlouvy zastupitelé a zastupitelnice nestihly před volbami... Ale stihlo se už utratit 23 milionů Kč za "dokumentaci projektu"...

Češi patří mezi pět nejvyšších národů. Tedy Čechpersóni. Češi mají průměrnou výšku 180 cm, Češky 168. Antropologové a antropologyně míní, že jsme se jako národ přiblížili genetickému maximu. Německý profesor John Komlos vidí rezervy u všech - muži to mohou dotáhnout na 185, ženy na 170 cenťáků. Tyto údaje svědčí o neexistenci chudoby, kvalitě našeho života i zdravotní péče, která je nám poskytována.

Budeme teď zakrsat?

Problémy mají i jinde. Anděla Merkel prosadila zvýšení povinných odvdů do zdravotnictví. Více zaplatí jak firmy, tak i Němci a Němky. Jinak by hrozila ztráta asi 11 mld. €. Na rok 2011 je prý zdravotnický systém zasichrován. A rok 2012? Ten se má zacálovat z nových poplatků, které budou vybírat přímo zdravotní pojišťovny.

Němcové hrozně vyrostly!

"Jsem rád, že se mi podařilo nepodlehnout politické pomstě a odstranit tak vášně." (Richard Sulík, předseda slovenského parlamentu k soše krále Svätopluka.) Vášně se uklidní takto: Socha na Hradě zvostane, hlavně proto, že by se mohla při přesunu v době probíhající rekonstrukce poškodit. Autor veledíla sochař Kulich však musí fašistický dvojkříž přetesat na demokratický dvojkříž, z nápisu "Král Svätopluk" musí odtesat "Král" a doplnit letopočty, mezi kterými kníže/vladyka/lídr  žil. Jsou tu jen dvě drobné marginality: Neví se, kdy knieža žilo, ale ví se, že sochař Kulich i nadále zůstává starou komunistickou sviní/ prasetem s klerofašistickými sklony...

Jáchym Topol získal za svou prózu Chladnou zemí Cenu Jaroslava Seiferta, kterou uděluje od roku 1986 Nadace Charty 77.

Václav Klaus získal od Klubu autorů literatury faktu cenu Egona Erwina Kische za aktuální vydání svých textů za rok 2009 jménem Rok sedmý. Klub  ocenil rovněž první cenou Romana Cílka za knihu Každý, kdo unese oštěp.  Oceněn byl i reportér Josef Klíma za titul Vlastníma očima. Klíma však, když zjistil, že mezi oceněnými je i komunistický prezident, Kischovu cenu ihned vrátil. (Tedy, není míněn Klaus, ale generál Ludvík Svoboda, který obdržel zvláštní cenu in memoriam za necenzurovaný Deník z doby válečné...)

Mrtvá Kočka: "Vůl!"

Čtvrtek 23. září 2010

Vláda se v noci dohodla na protipovodňové daňové stovce, která by se ale - pokud se bude situace vyvíjet "špatně" (nebude-li pršet???) - mohla použít na snížení schodku rozpočtu. Státní podpora nestavebního spoření bude už za letošek zatížena 50% daní. Taky se začnou platit daně z úroků na toto spoření. Rodičovská zůstává, jak byla. Státní zaměstnanci nakonec přijdou o 11,5 miliardy. Tedy toto je záměr, projít musí parlamentem. Bohouš Sobotka zrychlené projednání daňových změn "nepovolí".

Pro investory a investorky solárních farem skončilo pět let daňových prázdnin.

Česko už za prohrané arbitráže zaplatilo 14 mld. Kč, ve hře jsou spory za dalších 20 miliard...

Možnáže se i rozpadne vládní koalice - kvůli hádkám o konflikt zájmů, do kterého se dostali hodnostáři jednoho ministerstva a zároveň spoluvlastníci  firmy, která získala státní zakázku v hodnotě necelých 35 milionů korun. Tedy 1,5 mil. €, neb se jedná o slovenskou vládu...

Studie pojišťovny Aviva Europe ukazuje, že by si každý Čech či Čechyně, které a kteří odejdou do důchodu do roku 2051 měl a měla šetřit na důchod asi devět a půl tisíce kaček nebo kačerů každý měsíc, pokud chtějí, aby jim příjmy klesly jen na 70 % současných...

Starosta Prahy 13 David Vodrážka slibuje na billprknech "každé rodině parkovací místo". Nejspíš někde v Centrálním parku anebo místo dětských hřišť, nebo kde, Kene? A co ty rodiny, co vůz třeba nemají? Každé rodině parkovací místo  - a každé rodině auto... To by bylo voličů! David zjevně nepostřehl, že nekandiduje za ČSSD, ale za ODS! Nebo je to v Praze jedno???

Mrtvá Kočka: "Blb!"

Íránský prezident Ahmadíneřád ve svém projevu před Valným shromážděním prohlásil, že za teroristickými útoky proti americkým cílům z 11. září 2001 pravděpodobně stáli sami Američané. I prezident Obava se nasejřil a prohlásil, že tyto výroky byly "urážlivé, nenávistné a neomluvitelné". Obě strany pak daly najevo připravenost k jednání o íránském jaderném programu. Podle Ahmadíneřáda ale při rozhovorech musí být zachována "spravedlnost a respekt".

Mrtvá Kočka: "Neřád!"

Pátek 24. září 2010, Mezinárodní den neslyšících

Škoda Auto zvýší odbyt svých škoda aut na dvojnásobek v příštích deseti letech. Uplatnit se mají zejména na trzích v Číně, Indii, Rusku a v dalších středoevropských  zemích.

Sedmnáct bývalých eurokomisařů je podezřelých, že neoprávněně pobírali po svém odchodu z úřadu "přechodné".

Padající sportovní stavby, hromady stavební ssuti, divocí psi a divoké feny v postelích ubytoven, sračky všude, kam se člověk podívá  - tak vypadá zázemí blížících se her Commonwealthu v indickém Dillí. Sportovcům a sportovkyním se nechce moc přijet. Tři až deset miliard dolarů, které tyto "britské olympijské hry" během sedmiletých příprav už stály, byly zjevně většinou rozkradeny. Tři nebo deset miliard, drobný rozdíl, kdo se kdy dopočítá? Inu - Dillí je známé centrum korupce!

Mrtvá Kočka: "Ještěže nejsou olympijské hry v Praze!"

Chytré řidiči a chytří řidičky kamionů, kteří a které míří z plzeňské Dé osmičky na Dé jedenáctku či eR desítku se mazaně nevracejí po Dé Jedničce  z Jesenic do Prahy, ale střihají to rovně přes pole, role, vesnice a lesy. V obcích zavládl ještě větší chaos než dosud. Není dostatek zákazových značek a když jsou, zjišťuje se, že vzdálený ouřad je zatím ještě nepovolil umístit. Zdá se, že rozhodovat o zákazech průjezdu po Jižní spojce tejden před otevřením nového jižního pražského polookruhu bylo poněkud nepřipravené. To jste nevěděli dříve, Béme a spol., kdy se ta dálnice otevře?

Mrtvá Kočka: "Věděli. Ale neuvědomili si včas, že budou zase volby."

Řidičy a řidički kamionů navrhují řešení: Pusťte nás zpátky na Jižní spojku! A pojedou po ní jen ti, kteří nesměřují na Brno... Společnost Cityplan má jiný návrh:  "Rozšíření pruhů na silnicích". Nechápu - pokud se myslí větší počet pruhů, pak se zúží! Ale pokud se myslí skutečně větší šířka pruhů, tak ze tří zbudou dva, ze dvou jeden - a z jednoho, na těch okreskách 4 m širokých - tam se nevejde žádný...

Více než desetikilometrové kolony od pražských Komořan na dálnici D5 způsobilo uzavření chlupického tunelu. Tunel zavřely senzory, které čuly nadměrný náklad, který jel po Pražském okruhu. Třeba by projel - jenže systém je nastaven na vysokou bezpečnostní úroveň...

Facebook vypadl na několik hodin. Půl miliarda uživatelů a uživatelek byla zoufalá. Problém byl způsoben zafungováním automatizovaného systému, jehož úlohou je předcházet chybám...

Tělesné skenery na italských letištích se neosvědčily. Nežeby neuměly cestující "svléknout" do naha - právěže umějí. Proto se "intimní partie" z etických důvodů nezobrazují. No a právě tam se zbraně a výbušniny schovají nejlépe.

Český hydrometeorologický ústav vydal dnes varování - před neodpovědnými varováními. Amatérismus a matení veřejnosti chybnými předpověďmi a varováními může způsobit vážné následky. Společnost Meteopress se ústy svého jednatele Milana Folkmana vyjádřila, že "nemá potřebu se k věci vyjadřovat".

Jaroslav Zavadil, přednosta Českomoravské federace  odborových svazů varuje/slibuje/konstatuje, že "naštvanost lidí" při demonstracích se už "těžko zvádá". Máme si zvyknout - že tady už budou také "nové formy protestu".  Třeba jako ve Francii.

Jiří Paroubek na svém blogu volá/ptá se/navádí: "Začala doba občanské neposlušnosti?"

Sobota 25. září 2010

Naštvaná žena Moby Dicka: "Občan, to jsem já. Vy jste jen ovčani."

************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

18 komentářů:

stk řekl(a)...

Ad body-scannery na italských airportech:
To si opravdu někdo z ideo-estétů myslí, že se službu konající zříze(nec/kyně) bude po ženských klínech nebo mužských "zbraních" dívat vilně déle než první 1/2 hodiny - a to jen první den?

Zeptejte se gynekologů!
Nebo baletních garderobiérek!

Šaman řekl(a)...

Je to osobnostní právo schovávat intimní části těla, včetně pistolek a výbušnin - ale lahev s vodou si vzít nesmíte....

informace řekl(a)...

Ruská železniční společnost Rzd včera slavnostně otevřela přímé spojení Moskva - Nizza. Do Nizzy přijel elegantní vlak červeno šedé barvy (stejných barev jsou i uniformy zaměstnanců), složený z 10 vagonů pro cestující a dvou restauračních . Lístek druhé třídy stojí 306 euro, v luxusní třídě 1.200. Obnovuje se tak linka, která byla v provozu od devatenáctého století až do počátku první světové války. Často tudy jezdila i carská rodina.
Cesta vlakem z Moskvy do Nizzy trvá 51 hodin, letadlem tři a půl. Takže kdo bude mít chuť vracet se k víc jak sto let starým tradicím? V Nizze je největší pravoslavná ruská katedrála, postavená za hranicemi.

STK řekl(a)...

Budete se divit, Informace,
ale možná bych, při potřebě se dostat z Nizzy do Moskvy, zvolil ten vlak. Pokud bych nespěchal. Jednak bych při nástupu nebyl podroben zevrubné kontrole, zda nemám bombu, jednak na nádraží bývá kratší cesta než na airport. Pak: za dva dni jízdy lze vidět větší kousek krajiny a to mnohem zajímavěji, než letecký pohled jako na Google-map. A nakonec - pokud by někdo ve vlaku tu bombu přece jenom měl, nějaká šance na přežití by tu byla. V letadle je jen mizivá. A v letadle je mizerné občerstvení - při současném šetření možná žádné. O luxusu dvou jídelních vozů si můžete nechat jen zdát.

Ale stejně nejkrásnější cesta z Nizzy do Moskvy by byla dostavníkem. Nebo na koni. Nebo i pěšky. Pravda, mnozí by nedošli...

Ehmm: Myslel jsem, že jsem kdysi ve městě takového jména byl. A já Nizzu v Itálii, tam kde jsem si myslel, že leží, nenašel. Jenom Nice ve Franreichu. Asi už skleróza...

informace řekl(a)...

Vidíte, STK,
když máte takový zájem o cestování jako v minulosti, navrhla bych Vám trasu t. zv. via Francigena, která vedla za středověku z Říma do Canterbury, pro poutníky. Oni ji totiž znovu obnovili, a jak ukazovali v TV, je to krásná procházka lesy po široké cestě porostlé trávou. A jsou tam i zastávky pro občerstvení a vyspání. Můžete to absolvovat i na kole. Na jih od Říma cesta pokračovala do Jeruzaléma. Oni tam teď novodobí poutníci pořádají turistické výpravy. Dole máte fotky.
http://www.angolohermes.com/approfondimenti/templari/Immagini/Via_Francigena.jpg
http://www.iubilantes.it/index.php?pag=58&ins=88&id_foto=696#fotonum

informace řekl(a)...

Tady máte, STK, videa na youtube, podívejte se, některá jsou skutečně pěkná.
http://www.youtube.com/watch?v=frU2SbRJmWw&feature=related
další fotky http://www.prolococoncadellacampania.it/ArchivioPhotogallery/via-francigena/#gallery=page_1

STK řekl(a)...

Díky za info, vážená Informace,
ale vzhledem k tomu, že jsem už pracoval na dvou filmech, které se zabývaly znovuobnovenými poutními cestami ve Španělsku, tak jsem celkem "v obraze". Ale nemyslím si, že bych takovou pouť chtěl doopravdy absolvovat. Jednak to je skupinová záležitost, hlavně pro věřící, nebo naopak pro ty, kteří si nevěří vůbec. Popisují se případy, že absolvování té několikasetkilometrové pěší cesty člověku vyspravilo jeho zanedbatelné sebevědomí na přijatelnou míru.

Když už putování, tak na koni. (Já jsem ujel za celý život na koni asi tak 4 km - a už nemám zájem tu dosaženou vzdálenost měnit. Byl tro hrozný zážitek jak pro mě, tak pro toho koně.) Pěšky jsem jednou urazil v jednom tahu cca 105 km a můžu Vás ujistit, že jsem měl dost. A to jsem byl podstatně mladší a zvyklý chodit těch 25-35 km denně - po horách a s pořádným batohem.

Takže to nepromyšlené romantické přání odkládám do kolonky "již nesplnitelné". Jsemť již stařík... ;-)
Ale stejně se mi ten "Mockba expres" líbí víc, než rychlé, ale nudné aero...

Pozn.: Tady je zima a už druhý den vytrvale prší. Mlha, vlhko. Podzimní nostalgie...
V tuto dobu je ta Vaše země asi lepším místem k pobytu...

informace řekl(a)...

STK,
tady se taky ochladilo a prší, hlavně na severu a v Alpách už padal sníh. Na Monte Bianco bylo v noci 10 stupňů pod nulou. Ve střední Itálii na štěstí moc neprší a přes den máme asi 22 stupňů. Takže se to dá vydržet.
Jeden dokumentární film o poutnické cestě na Santiago de Compostela jsem viděla, byl zajímavý. Já myslím, že člověk nemusí absolvovat celou tu cestu, stačí kousek, jak to dělají ty poutnické výpravy. Jinak by to člověk nezvládl. Asi tak před deseti lety jsme se vypravili s celou rodinou na jeden takový výlet do jednoho kláštera. Půl dne tam a půl dne zas zpátky. U kláštera jsme pojedli své zásoby, měli tam totiž k prodeji jen víno, med a olej. Cesta to byla pěkná, lesem, ale nakonec, řeknu Vám, jsem necítila nohy.
Dnes už bych na něco podobného ani nepomyslela.

informace řekl(a)...

Francouzsky Nice, italsky Nizza, patřila až do r. 1860 Itálii, pak byla připojena k francouzskému Imperiu a obyvatelstvo, provencálského původu ale kulturně a jazykově italské formace bylo pofrancouzštěno. Vidíte a Itálie se s Francií o to území nepere.
Takže říkám Nizza, protože to je italský název města.

STK řekl(a)...

Nojo, to se mi ulevilo, tak tam jsem jenom jednou, dvakrát projížděl - služebně, žádné letní toulání...

Ale co to potom bylo za město poblíže Leuccy? Na mapě nic s podobným jménem jako Nizza není.. Bylo to celkem malé místo, proto jsem se dost divil tomu letišti... Proč si všechno nepíšu...

informace řekl(a)...

Nevím, co máte na mysli.
Santa Maria di Leuca? Lucca?

STK řekl(a)...

Asi Santa Maria di Leuca. Takové malé městečko u moře.
V cukrárně tam měli pravou limonádu z citrónů a sody bicarbony. Ale to mohlo být i v jiném městě, jistý si tím nejsem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
- úvodní stupeň projektové dokumentace (dokumentace k územnímu rozhodnutí) se stará pouze o rozsah stavby (zábory pozemků). Projekt budovy tedy není zapotřebí. I když mi 23 milionů připadá zatraceně moc.
- pokud jde o řidiče, kteří objíždějí silniční okruh po silnici číslo 101, poznámky o Bémovy jaksi nejsou na místě. V tomto prostoru jde o středočeský kraj a tedy Ratha. A i ten začal okolo 18. žáří křičet, ale někde OBECNÍ ZASTUPITELSTVA (které v České ropublice rozmisťují dobravní značky) prostě nestihla včas umístit.
Děkuji
Petr Kohout

žibřid řekl(a)...

Polemika k projektu Dokumentace k územnímu rozhodnutí (DUR):
Dle Vyhl. 4899/2006 Sb. je součástí zjednodušený projekt budovy, vč. půdorysů rozhodujících podlaží, základní svislé řezy a pohledy.

Tato dokumentace vyžaduje značnou návrhovou rozpracovanost objektu (předcházet musela příprava zakázky a studie), jedná se zcela evidentně o projekt budovy a takovou práci musí provádět projektant, nejlépe architekt. Cena 23mil.Kč je vzhledem k předpokládaným investičním nákladům 1,35mld.Kč zcela odpovídající Honorářovému řádu České komory architektů (na takovém projektu se podílí cca 15 samostatných profesí, odhadem 20-30 lidí po dobu cca půl roku minimálně).
Tím nechci říct, že to není příjemný "vejvar", to bývá státní zakázka vždycky.

žibřid řekl(a)...

Popletl jsem tu Vyhlášku, je to číslo 503/2006, omlouvám se.
ž.v.r.

N.N.Nemo řekl(a)...

Ad informace To: kdo bude mít chuť vracet se k víc jak sto let starým tradicím?

Noví ruští bojarové, aby se ukázali se svým dvorem. Mafiáni, podnikatelé, gubernátoři, starostové, prezidenti. Krom toho vlakem si mohou přivést i větší množství vodky a kaviáru.

informace řekl(a)...

Nemovi:
Až do revoluce ruští pravoslavní věřící putovali di Jeruzaléma. Proč neobnoví tuto tradici pro papaláše? Alespoň by zhubli.

N.N.Nemo řekl(a)...

Ad Petr Kohout To: pokud jde o řidiče, kteří objíždějí silniční okruh po silnici číslo 101, poznámky o Bémovy jaksi nejsou na místě. V tomto prostoru jde o středočeský kraj a tedy Ratha.

A kdo jim zavřel Jižní spojku? Přece Bém!