neděle 28. února 2010

POHÁDKA: O Plaváčkovi

Tak vy máte, pane redaktore, zájem o mou verzi Plaváčkova příběhu? Vám nestačí vědět, že byl narozen v Uhlířově chaloupce, že jsem si ho koupil, abych zmařil sudbu sudiček, jež prorokovaly jeho svatbu s mou dcerou, že jsem ho hodil v košíku do řeky, která ho přinesla Rybářovým, ti ho vychovali atakdále atakdále?  A dokonce mi nabízíte autorizaci článku? To skutečně musím ocenit, v dnešní době se všichni zajímají jen o mocné a úspěšné. Padlé veličiny musí držet hubu, nanejvýš je natočí skrytou kamerou a zvuk pak sestříhají podle svého záměru.

sobota 27. února 2010

Ještě je únor

Stále ještě je únor. Únor bílý, pole sílí, zněla stará pranostika. Pranostika novější, z dob normalizace, byla jen malinko pozměněná: Únor bílý, ÚVé šílí.
Vítězný Únor, Slavné májové dny a Měsíc československo-sovětského přátelství byly variantou dřívějšího masopustu, květnic a adventu, svérázná obdoba církevního roku. Vždy se kolem těchto komunistických svátků rozeběhla mašinerie propagandy. Byla tak vtíravá a všudypřítomná, že se říkalo, že by se měl listopad přesunout na leden, abychom se na ten Měsíc čs.-sov. př. nemuseli těšit celý rok.
No a vida, jednou jsem se této mašinérie vědomě účastnil i já.

pátek 26. února 2010

MOBY DICK: Diskriminace a skutečná bída myšlení

Ubozí homosexuálové, Poláci, lišky, odboráři a jiní Latinoameričané
******************************************************************

čtvrtek 25. února 2010

Nedoceněná humanita Edvarda Beneše

Různí moudří a vážení příslušníci českého národa často hořekují nad nedostatkem zdraví naší poválečné demokracie, která neprávně a nespravedlivě provedla masovou etnickou čistku - včetně nevinných dětí. (V době, kdy jiné německé děti ještě střílely na proradné stalinisty v uniformách i bez uniforem. V době, kdy stále ještě umírali bývalí heftlinci na TBC a tyfus.) Dovolím si tu pro čtenáře svého blogu zopakovat svoje tvrzení z roku 1998: Transfer německé menšiny do "otčiny" byl v kontextu s právě ukončenou válkou aktem humanity.

středa 24. února 2010

Trochu více toho evropského nacionalismu, prosím!

Konec kolonialismu evropského, začátek kolonialismu jihoamerického. Diplomatická bitva o Falklandy - neexistuje.

úterý 23. února 2010

Chcípající slon

Pakul by se mohl použít jako vstupní turniket do metra

pondělí 22. února 2010

Svědkové obžaloby

Po skončení naší sametové revoluce jsem považoval za přirozené, že co nejdříve vznikne morální norimberský tribunál nad zločiny komunistického režimu v Československu. To se však z různých důvodů, které zde nebudu rozebírat, nestalo. Později jsem začal psát o nutnosti takového tribunálu a registruji podobné články i u některých kolegů novinářů. Jenže fundamentální otázka je, kdo by mohl v trestním senátu či v porotě takového soudu zasedat? Kdo má u nás morální právo soudit morální zločiny?

neděle 21. února 2010

Únor

Je zase únor. Tenkrát, ve čtyřicátém osmém, byl mráz. Šel do kostí. A masy, ztvrdlé jako on svou neústupností, vyvstaly náhle, byly zde, a řekly svoje ANO... Jak hlásal jeden z mnoha našich básníků vskutku národních, kteří se rozhodli psát levou. Než pochopili.
Únorové vítězství pracujícího lidu nám, dětem padesátých let, cpaly do makoviček ve školách soudružky učitelky, v divadelních a rozhlasových hrách herecké hvězdy. S napětím jsme sledovali filmy, zda lid konečně zvítězí a občan Brych pochopí. A těch kněh! Vítězný únor byl pojem, název nejlepších jézetdé a národních podniků. Snad stejně důležitý, jako poem o křižníku Aurora a jasné hvězdě tam na Východě.

sobota 20. února 2010

Bavoři v Čechách


Abych jednou provždy zabránil vzájemné česko-německé nevraživosti, navrhuji tímto konečné řešení společných vztahů, předem ale musím upozornit na příkoří, kterých se německá vláda dopouští na některých svých spoluobčanech: 

pátek 19. února 2010

MOBY DICK: Citius, Altius, Fortius

Rychleji krást, vyšší sumy, a silněji lhát...
*************************************************************

čtvrtek 18. února 2010

Jak provádět očistu

Národní výbory jsou povinny dbát všestranně zájmů lidu a přihlížet k iniciativě vycházející z lidu i od orgánů representujících lid. Oprávněnými mluvčími vůle československého lidu jsou nyní pro národní výbory akční výbory NF, v nichž je tento lid soustředěn.
(RUDÉ PRÁVO, ve čvrtek 11. III. 1948, stránka 5)

středa 17. února 2010

Gottwald, Stalin, Lenin a ostatní prasata

Zrovna mazlím se s nimi, s prasátky leskle růžovými, opatruji je, s láskou dbám o jejich vzrůst a zdraví, vždyt vím, že na stůl přijde vám šunka i bůček, ovar z hlavy...

Před dvěma lety mi jeden čtenář z Ostravy (nazdar, Petře!) zaslal jako odměnu za mé psaní o „Vítězném únoru“ pár dobových básniček, opsaných z příruček pro kulturní úderky. K nadcházejícímu výročí je tu přetiskuji – starším generacím k připomenutí, mladším k poučení. A dnes - všem pro zábavu! I k hrdosti nad tím, že se konečně naplnila (nebo v nejbližší době naplní:) slova básníkova:
„My všichni už jsme členy vlády.“

úterý 16. února 2010

Nenávist až za památník

Čeští sudeťáci se  nespokojují s pouhým parafrázováním autentických svědectví, nenechávají se spoutat pravidly dokumentárních žánrů a své články stylizují do podoby umělecké výpovědi s ozvláštňující kompozicí a vypravěčskou strategií
****************************************************************

pondělí 15. února 2010

Nechci se stydět

18. listopadu 1998 proběhla zas jedna revoluce, tentokrát internetová. Spojený netí lid se sešel nad Žižkovem na místním šibeničním vrchu, aby protestoval proti ohlášeným změnám v tarifech tehdejšího Telecomu, které by znamenaly značné omezení on-line svobody. Zároveň 100.000 internautů podepsalo petici, ve které se pro tento den přihlásili k bojkotu Internetu. Den předem jsem k tomu vyvěsil na Neviditelném psu své vyznání.
******************************************************

neděle 14. února 2010

Haider hadr!

Před šestapadesáti lety, 14. února 1945, došlo k památnému náletu angloamerického letectva na Prahu. Několik bomb spadlo i na staré Radlice. Možná udělaly menší škodu, než pozdější stavba metra, ale zabily zde 22 lidí. Poblíž kaple svatého Jana Nepomuckého, pod stanicí Radlická, se nachází nenápadný památníček, který "na věčnou paměť" hlásá jejich jména. Danielce Janoškové byl pouhý měsíc, panu Františkovi Fričovi skoro osmdesát. Zahynulo šest členů rodiny Černických, i tříletá Helenka a dvouletý Milánek. V celé Praze bylo zabito asi 700 lidí.

Plutokraté zaťali svůj dravčí spár do těla národa, který v té době dlel pod ochranou Velkoněmecké říše.

POVÍDKA: Zlatá Rybka

A bylo jitro a byl den sedmý, i ohlédl se Bůh po svém díle a uznal, že bylo dobré. I spočinul a liboval si: Vytvořil jsem svět dle své vůle a teď si s ním mohu dělat, co se mi zlíbí. Jak je pěkné, být Bohem!

sobota 13. února 2010

MOBY DICK: Řecká cesta

Státní dluhy se neplatí, státní bankrot neexistuje a USA nikdy neztratí rating AAA. Na věčné časy a nikdy jinak! ******************************************************************

pátek 12. února 2010

Světlé zítřky amerických pilotovaných letů

Úsporná opatření prezidenta B.Obamy zasáhla americký program přímo v jeho nejcitlivějším místě. Zrušení vývoje systému Constellation nejenže tento program prakticky likviduje, ale zprvu ani neušetří. Nejdříve se oknem vesmíru dokořán vyhodí devět miliard dolarů, které již byly investovány. Načež se bude muset proplatit nějakých dvě a půl miliardy dolarů za storna při rušení už dohodnutých kontraktů. Výrobci se prý mohou spolehnout na soukromý rozvoj. Což zní velice rozumně a velice pravičácky.

středa 10. února 2010

Jak prošel táta Osvětimí

V Liberci před válkou chodívala babička Emílie s třemi syny a dcerkou na výlety do Jizerských hor i na Ještědský hřeben. Na ten Ještěd to byl bez lanovky docela záhul, můžete si to zkusit i dnes. Zesílí vám nohy i plíce. Kluci hráli v zimě hokej, běhali po horách na lyžích, v létě pěstovali atletiku, plavali. V silném těle silný duch, paže tuž, vlasti služ. Když se v osmatřicátém "vrátili" (jak říkal pan Neubauer) či "přestěhovali" (jak říkal pan Mandler) do Prahy, sportovali i tady. Jenže oni se nikam "nevraceli" - v tom Liberci se narodili, babička tedy v blízkých Vratislavicích. (Jen děda se přistěhoval z Kolína.) Byli vyhnáni.

úterý 9. února 2010

Zelená kontrarevoluce

Není namířena proti Zelené revoluci - ale proti Zeleným Khmérům, kteří ničí svobodu i životní prostředí

Ledy na Himalajích tají. Nepochybně. Někde, teď. Někde zase přibývají. Nikdy však nebyly "vodním zdrojem ". Však kdyby byly, pak by už odtály. (A kdyby labutě, pak by odletěly.) Byly, jsou a budou pouze přírodním rezervoárem vody.

pondělí 8. února 2010

Vítězný Únor stále nesmrdí

Prezident Havel se k němu v lednu 2001 vyjádřil velmi neobratně. Tehdy uvedl k "televizní vzpouře", že odvolání bývalého ředitele Dušana Chmelíčka, jmenování Hodače a postup Rady ČT možná bylo v souladu s literou zákona, "ale proti jeho smyslu a duchu". Načež pravil, že nastolení komunistické diktatury v únoru roku 1948 se také odehrálo "naprosto zákonně a v souladu s literou zákona, ale v rozporu s duchem poválečné ústavy".

Pan prezident Havel tehdy šlápl do hovna a naši komunisté jeho hloupý výrok citují dodnes. Ve skutečnosti jenom pokračují ve svém nepřetržitém lhaní.

neděle 7. února 2010

Žaluji!

V únoru 1948 se pomocí síly a hrozby silou, kombinací zastrašování a demagogie dostal k moci komunistický režim. Komunismus zvítězil za masivního porušování tehdejších zákonů; porušováním zákonů a zločiny se udržoval po celých 40 let. 

sobota 6. února 2010

Počestnost Jana Wericha

Před deseti lety jsem k nedožitým 95. narozeninám Jana Wericha popsal jednu celkem neznámou historku, která se váže i k Jaroslavu Seifertovi. Dovoluji si ji zopakovat a připomenout i těm starším - bez Jana Wericha by asi Seifert v Čechách po podepsání Charty 77 nevycházel!

pátek 5. února 2010

MOBY DICK: Etické kodexy

Ukazuje se, že ráže 5,56 mm nepostačuje a půjdeme výše - i na klasické 7,62

******************************************************************

čtvrtek 4. února 2010

Šťastní Němci

Němci mají takové štěstí, že prohráli válku, a vůbec si ho neváží. My takové štěstí nemáme, nás nikdo neosvobodil, u nás komunismus prostě vyhnil. Žádní Američané, ani Britové u nás nevedli procesy s komunistickými zločinci. Kromě komunistické minulosti se musíme vyrovnávat i s poválečnou dobou. Lež o statisících fiktivních obětech uráží zejména stovky skutečných nevinných lidí, kteří byli zavražděni a tisícovky těch, kteří podlehli zdravotním potížím při pobytu v internačních táborech či pochodech smrti.
(Z archivu ŠD – září 1998)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

středa 3. února 2010

Bandera, Horthy a Doležal

Tento článek je rozšířeným komentářem k textu Bohumila Doležala Bandera, Horthy, Beneš , jenž byl uveřejněn na Neviditelném psu 3.2.2010.
Prezident Klaus proti "chybným názorům" Luboše Palaty na prezidenta Beneše - nevystoupil...

úterý 2. února 2010

Šamanovo utrpení

Po podvodech, lžích a podrazech by bylo chybou pochybovat

REPORT: Letmé dojmy po průletu Pragáčem

Je ti teplo, děvče?
(Originál článku  o setkání fanoušků sci-fi  je na dnešním Sardenu - i s fotkami.  Také na Sardenu – jakožto sci-fi klonu Neviditelného psa – nebude od 15.2. 2010 možná neregistrovaná diskuse. I pro nefany je zajímavá přednáška kolegy Semeráda.)

pondělí 1. února 2010

Jak si udělat atomovou bombu

Opravdu si lze splichtit atomovou bombu ve své vlastní kuchyni? Nebo dokonce vodíkovou? Jistě! Máte stejnou možnost, jako jaderné mocnosti. Poskytnu vám k tomu převod z anglického originálu, který už - jak teď vidím - odvál čas. Tím spíše je třeba osvěty.