sobota 31. července 2010

MOBY DICK 2000: Dovolená na obzoru

Pondělí 31. července 2000
Šéfové jeli tramvají na pracovní poradu do Severního Města. Mohl jsem si aspoň v klidu pročíst Management Observer, který odněkud přitáhl Junior. Hovoří se tu o "retenci", čili úsilí, jak si udržet pracovníky. To je zajímavé. Ve Zprávách pro zaměstnance se stále mluví o zeštíhlování podniku.

pátek 30. července 2010

MOBY DICK: Ano, pane ministře, ne, pane ministře!

Šetřit se musí. A jde to!

**************************************************************

Neděle 4. července – sobota 24. července 2010

Dovolená Moby Dicka a jeho ženy, bez Internetu, bez televize a bez novin.


Neděle 25. července

"Velmi jsem si hlídal každou korunu." (Vládní zmocněnec pro organizaci lyžařského šampionátu v Liberci Tomáš Hasil , dřívější liberecký poslanec za ODS.)

středa 28. července 2010

Vánoční dárek rozbalen

Konečně jsem si dnes rozbalil svůj loňský vánoční dárek. Pod stromeček mi tehdy daly děti mnou přaný (a mou ženou odmítaný) zážitek, stvrzený dárkovým certifikátem firmy ALEA Divers. Až dnes jsem ho konzumoval. Konzumovat ponoření do vody venkovního bazénu je nejlepší v létě, i když je už večer a i když je člověk navlečený v neoprénu.

úterý 27. července 2010

Místa, po kterých chodíme

Co ještě zůstalo po válce? Už jenom zbytky, zbořeniště a jámy v zemi
---------------------------

"Jé, mami, podívej, tadytudy přece chodíme!" volá chlapeček před fotografií na výstavě v Severočeském muzeu v Liberci. A maminka přikyvuje. "Vidíš, tadyhle jsme bydleli." I já se rozhlížím po desítkách panelů s fotkami, plánky a doprovodným textem a říkám si taky: Jé, hele, tohle jako liberecký rodák znám - ale že by zrovna pod Husovou třídou, tam, kde je dneska technická univerzita, byly podzemní chodby, dokonce kryt samotného Henleina, to jsem netušil. A nad ním pak stál pracovní tábor pro francouzské zajatce, kteří ty podzemní chodby rubali. Zde bylo po válce sběrné a odsunové středisko pro liberecké Němce. A potom se z Henleinova krytu stavěl kryt CO. Dodnes tu, v hloubi hřebene, po něnmž Husovka vede, ukryté před zraky lidí, zůstávají skryté zbytky tehdejšího dění.

pondělí 26. července 2010

Anka a Mařka

S dnešním datem mám už navždy spojeny vzpomínky na mou nejoblíbenější tetičku Annu. Tátova sestra umřela za války, mámina sestra se jmenovala zase Libuše. Teta Anna byla ve skutečnosti tetou tety Líby i mé mámy. Protože byla sestrou babičky Marie, takže to vlastně byla má pra-teta. Už je vám to jasný?

sobota 24. července 2010

Zpátky u klávesnice

Nu, miláčkové, tři neděle jsem trávil uprostřed rodných Jizerských hor a vidím, že se zde moc nezměnilo. Omlouvám se všem přispívajícím, že nebudu číst ty stovky komentářů, které se sešly k mým předpřipraveným článkům. Zatím jsem vybalil jeden kufr, ale ještě spousta věcí zůstává nevybalena. Do počítače jsem si z databanky přehrál zatím fotky jen za dva dny. Maily jsem ještě nepřečetl... Jen komentáře k poslednímu svému článku o Jizerkách - a už jsem mne to chytilo.

MOBY DICK 2000: Instituce služebního mobilu

Pondělí 24. července 2000

Vedoucí ing. Duto Hlav dnes obdržel služební mobil pro sebe i pro celou naši textárnu. Protože musíme šetřit finance, má ho zablokovaný pro odchozí hovory.

pátek 23. července 2010

Věčně šumějí lesíky

Jizerky jsou mými rodnými horami. Opustil jsem je v polovině sedmdesátých let. Když jsem se do nich po deseti letech vrátil, bylo mi k pláči. Místo rozsáhlé horské džungle mě vítala na horských planinách a hřebenech jenom travnatá poušť.

Už jsem o tom v NP párkrát psal, včetně opatrně optimistických článků, jak to ale teď je lepší, že už se objevili motýli, že se vysazují nové stromky a jak snad ještě mé děti či vnuci opět spatří jizerskohorské lesy v plné kráse. A víte co? Já už jsem je viděl teď!

čtvrtek 22. července 2010

Jakým směrem se budou ubírat vztahy mezi Německem a Českem?

Věřím a doufám, že více na bázi spolupráce a partnerství. To totiž hlavně záleží na chtění. A to chtění a vůli zde přese všechny nářky nad minulostí cítím. Jenom strašně nesnášíme neustálé napomínání, poručníkování, aroganci, protektorství - od nikoho, od Rusů, Němců, Francouzů ani od Američanů! (Šaman naposled odpovídá v interview pro výzkum Britské akademie)

středa 21. července 2010

Promarněná šance

"Existuje možnost, že Německu hrozí riziko, že zapomene na zvěrstva, která se odehrála a zaměří se na německé oběti v obecné/veřejné rozpravě? Co by to znamenalo pro česko-německé vztahy dnes a v budoucnu?" (Šaman odpovídá na další otázky v interview pro výzkum Britské akademie.)
....................

úterý 20. července 2010

Odškodnění pro odsunuté Němce? Jistě, z reparačního fondu!

"Zvláště zevnitř Landsmanšaftu opakovaně vycházejí nároky na návrat odsunutých občanů a jejich potomků, na navrácení jejich majetků a nebo jejich kompenzaci. Je to podle Vás přijatelný požadavek?"
(Co si myslíte, že asi Šaman odpověděl na další otázku v interview pro výzkum Britské akademie?)
....................

pondělí 19. července 2010

Proces usmiřování mezi Čechy a Němci

S dnešními Němci jsem "smířený" - nic jsme si neprovedli. S včerejšími konkrétními vrahy mého národa se smiřovat nehodlám - ani s jejich popelem. Našemu sousedství by prospělo, kdyby se Němci jednou provždy "smířili" s výsledky obou světových válek. (Další odpovědi Šamana z interview pro výzkum Britské akademie.)
....................

neděle 18. července 2010

Byli komunisté úspěšní ve vytvoření negativního stereotypu Německa a Němců?

Na konci roku 2003 jsem byl osloven panem Zdeňkem Hausvaterem, který společně s dalšími lektory prováděl pro Britskou akademii výzkum současných česko-německých vztahů a jejich srovnání se vztahy polsko-německými. Tento výzkum byl prvním anglickojazyčným srovnávacím studiem tohoto druhu. Různým lidem v Polsku a Česku byla rozeslána série otázek. Po zpracování takto získaného materiálu vyšla - krom několika článků - i kniha s názvem: "Germany's foreign policy towards Poland and the Czech Republic", Karl Cordell, Stefan Wolff - 2005.

sobota 17. července 2010

MOBY DICK 2000: Nástup Bambase Juniora

Pondělí 17. července 2000

Do kanclu dorazila posila - Bambas Junior. Hledal nás na dnešním Patře Koordinátorů, odkud naši textárnu přesunuli do bývalých dílen v suterénu už počátkem května. Nenarazil na nikoho, kdo by věděl, kde sídlíme. Nakonec nám půl hodiny po začátku pracovní doby zatelefonoval a kolega Ambrož si ho vyzvedl na vrátnici.

čtvrtek 15. července 2010

Třídní můry

Třídní schůzky, to byla moje noční můra. Skutečně se mi o nich kolikrát zdálo. Jak nám soudružky učitelky lají, že jsou děti ve škole nepozorné a neposlušné, že zlobí a vyrušují. A kolikrát to nebyl sen. Kolikrát jsem měl při tom sto chutí říci: Paní učitelko, ony nechtějí doma mýt nádobí a vynášet odpadkový koš, udělejte s tím něco!

středa 14. července 2010

Vodní kytara

Moje první kytara stála sto korun. Aspoň tolik jsem za ni zaplatil klukovi, který mi ji prodal. Malá, s uzoučkým krkem, bulharská - vypadala, jako udělaná ze dřevěných přepravek na meruňky. Člověk se nemusel bát, že ji zničí, když jede na vodu. Přesně se hodila k horkému létu, chladivé Lužnici a našim tehdejším třiadvaceti. Avšak neměla jednu strunu, druhou nejtenčí, co nejvíc praská. Koupil jsem ji i bez té struny - to se dá lehce napravit, myslel jsem si tehdy, uprostřed sedmdesátých let.

pondělí 12. července 2010

Nevinní zbloudilci

Tuhle psal Aston o bloudění rumunských řidičů kamionů po Praze. Ráno jsem jel metrem do práce a četl deník Metro (tedy jeho tištěnou mutaci, kterou si můžete každý všední den ráno zdarma vyzvednout ve vestibulu stanic metra, pokud jste Pražan), kde psali o švýcarském kamionu (ale třeba měl rumunského řidiče!), který zabloudil z Malostranského náměstí na Karlův most. Dostal se až do poloviny mostu, pak ho lidi zastavili. Policajti mu dali tisícikorunovou pokutu a pak ho hnali zpět do Mostecké. Couval. To musel být pohled pro bohy! A turisty. Stalo se 21.7. 1998 po poledni.

sobota 10. července 2010

MOBY DICK 2000: Kdo se nezlepšuje, přestává být dobrým

Pondělí 10. července 2000

Maník od firmy, která u nás minulý měsíc dělala revizi elektriky, předložil podniku fakturu na správném Formuláři. Byl odmrštěn, neb v kolonce Odběratel vepsal České Textárny. A my jsme v obchodním rejstříku vedeni jako ČESKÉ TEXTÁRNY!

čtvrtek 8. července 2010

Jak byla pomstěna Kopecká (školní historka ze starých dob)

Už je to pětačtyřicet let, co jsem stál na stupínku asi tak sedmé třídy liberecké ZDŠ 5. května a byl zkoušen z historie napoleonských válek. Soudruh učitel Hubert přísně vyžadoval přesnou citaci "jak je to v učebnici". Jinak to ani neuměl. Za ideálního žáka považoval nejspíš papouška. A to jsem nikdy nebyl - ani jedno, ani druhé.

středa 7. července 2010

Jak Novákovi o nic nepřišli

Psal jsem tady před měsícem o tom, jak komunisti dovedli zemi v květnu roku 1953, pouhých pět let po změně režimu, zu grund. Vzhledem k tomu, že v národním hospodářství měl být tezaurován německý majetek a velké podniky nad 50 lidí to bylo vskutku umění. Tak to dopadá, když si všichni rozdělují a nikdo nemaká. Všichni mají stejně: nic. Ale přece jen někteří jsou rovnější mezi rovnými. Ekonomické rozbory totalitních chudých států ukazují, že vládcové zde mají nejvíc nejen relativně, ale dokonce i absolutně! Nedávní afričtí diktátoři a jejich politický aparát byli nejen nejbohatší ve své zemi, ale i na světě. Příslušníci elit takových zemí mají vždy absolutně vyšší příjmy, než třeba evropští či američtí státní úředníci. Soudím, že naši komunističtí lidodemožrouti na tom byli podobně.

pondělí 5. července 2010

POVÍDKA: Kinoautomat svět (dokončení)

Jo, trochu jsme se pohádali o prapradědečky. Vlastně jen o toho jeho drážďanského a mého terezínského. Protože jinak jsme jich každý měli... dva, čtyři, osm! Nakonec Eman zmizel, a já zůstal ve vinárně sám. Jen jsem se po západu slunce přesunul ze zahrádky dovnitř. Podle stavu účtu jsem musel nakonec odpravit dva litry žernoseckého, nebo co mi to po prvním litru nalívali.

neděle 4. července 2010

POVÍDKA: Kinoautomat svět

S Emanem jsme to táhli už od základky, přes gympl až na vysokou. Bydleli jsme spolu na koleji v jednom pokoji. A tak  všichni věděli - když se někde objeví Eman, nebude Honza daleko. Když něco Eman provede, neudělá to sám od sebe, jistě mu to nakukal Honza.

sobota 3. července 2010

MOBY DICK 2000: Nejvýše postavený činitel podniku

Pondělí 3. července 2000

Konečně klid na práci! Vedoucí ing. Duto Hlav se sekretářkou Vykulenou jeli na dva dny do Bludné Nory, kde má podnik školicí středisko. Budou se školit na školitele, aby nás pak mohli vyškolit ve vyplňování nových Formulářů, kterými jsou definovány Procesy požadavků pro odběr Sponek a Připínáčků z Multifunkčích transferových bodů.

pátek 2. července 2010

MOBY DICK: A co má být?

Už se nám stýská po vtipech Jiřího Paroubka

**************************************************************
Neděle 27. června 2010, Den památky obětí komunistického režimu – 60. výročí popravy Milady Horákové (významný den ČR)


Pokutu 1.000 Kč dostal student Michal Doležel za to, že na brněnský památník vojáků Rudé armády přilepil fotografii Milady Horákové.

čtvrtek 1. července 2010

Jak jsem vystrašil teroristu Minaříka (pohádka na dobrou noc)

Když jsme s rodinkou na dovolené, vždy si vyprávíme večer před spaním veselé příhody ze života. Protože dovolené už začaly a čeká nás dlouhý svátkový víkend, povím vám, svým věrným čtenářům, jednu takovou příhodu taky.