čtvrtek 30. září 2010

Rudý prapor zavlál


Všichni jsme před deseti lety hodně psali o tom, co se stalo při zasedání Mezinárodního měnového fondu. Napsal jsem tehdy i o tom co se ještě stalo (i když se o tom v tisku nepsalo a v televizi neříkalo), co se nestalo - a co se mohlo stát.

středa 29. září 2010

Vzhůru do hloubek!


Víkend před dvěma týdny byl ještě natolik hezký, že se dalo koupat ve vodách Slapské přehrady. Nejen koupat, ale i potápět.

Tedy - potápět se dá prakticky po celý rok, protože pokud nemrzne, je v našich podmínkách v hloubce pod dvěma metry víceméně kolem deseti stupňů furt. Proto také potápěči odcházejí do vody oblečeni. Někteří do mokrého obleku (který hřeje i mokrý), někteří v suchém obleku. To si pak ještě musejí brát rukavice, a když si někde udělají džuznu na koleni, pak jsou rovněž v mokrém obleku, který ale asi už tak nehřeje. Půjčen mi byl nejen oblek, ale i ploutve, brejle, žaket, závaží, oktopus a počítač.

úterý 28. září 2010

ZASLÁNO: Jak se člověk stane státním zaměstnancem...


Odboráři vyhrožují generální stávkou, někteří návštěvníci hospůdky U hřbitova stávkovat nemůžou. Hle, co napsal Starý T. Kocour, inspirován Drakem:

Drak stávkovat nemůže – nebo vlastně může, ale nebude mu to nic plané. Není totiž státní zaměstnanec. Odboráři ovšem ženou ony "státní zaměstnance" (tj. všechny ne-soukromníky, ne-důchodce a ne-děti ) do protestů. Leč stát peníze nemá, není je momentálně možné získat z daní, státní majetek je už téměř dokonale rozprodán - lze se jen více zadlužit. A to není dobře, naše dluhy už pomalu přesahují rozumnou mez. Brzy nebude tenhle stát mít ani na splácení úroků. Česko se začíná podobat hloupému klientovi Providentu. (Chytří klienti Providentu totiž neexistují, víme? ;-) Jenom nevíme, kdo bude náš státní exekutor a kam pak půjde obyvatelstvo české kotlinky bydlet. Tolik mostů, aby pod ně vešlo cca 10.000.000 lidí prostě nemáme.

neděle 26. září 2010

Bitva pod Vyšehradem

Tak už to tu máme: Zničená auta, rozbitá okna, hořící barikády, ranění lidé. Levicoví teroristé zaútočili v Praze na symboly západní civilizace. (Právě před 10 lety.)

sobota 25. září 2010

MOBY DICK 2000: Mezinárodní textárenský fond a instalace čápa marabu

Před 10 lety proběhlo v Praze zasedání MMF. V českotextárenském Centru vypuklo maso kvůli MTF. Praha bohužel neměla čápa marabu...

Pondělí 25. září 2000
V rekondičním areálu na Jižním městě začaly podnikové Sportovní hry. Ředitel Běsný Kokot nebyl přítomen - má dovolenou. Při textárenské pohotovosti vyhlášené kvůli zasedání MTF jsou přitom samým Kokotem dovolené zakázány. Pan ředitel nejspíš usoudil, že akceschopnost podniku pro případ nenadálých komplikací bude jeho nepřítomností posílena.

pátek 24. září 2010

MOBY DICK: Čočka na talíři

Marksismus-genderismus, občanská neposlušnost a spekulace jako ďas.
**************************************************************
Od 15. 9. do 13. 10. probíhají Týdny pro duševní zdraví
16.9. v jejich rámci provedli angažovaní ruští umělci v Petrohradě Palácový převrat. Ve skutečnosti ale jenom pod hesly "Dejte nám pevný bod a my svrhneme fízlárnu" a "Fízle, pros o odpuštění"  převraceli policejní auta...

čtvrtek 23. září 2010

Fantom průměrného platu

Nadprůměrné platy pro všechny! Životní úroveň nesmí být omezena obsahem (vlastní) peněženky!

Neexistuje zatím na světě žádný stát jménem Průměrostán, i když na něm sociální demokrati pilně pracovali. Hle, co jsem k tématu psal v srpnu 2002, za Škromachova ministrování:

středa 22. září 2010

Platy, příjmy, ožebračovaní státní zaměstnanci a co s tím

V poslední době slyšíme stále dokola řeči o to, že se "státním zaměstnancům sníží platy o 10 %". Nejdříve si řekněme, že "plat" není totéž, co "příjem". Protože pojem "základní plat", který máme uveden na výplatní "pásce" (archu A4) se diametrálně liší od toho, co nakonec dostaneme na konto, ať už jsme státní či nestátní zaměstnanci.

úterý 21. září 2010

REPORT: Parcon mimo program / 5 - Konec ságy

Jak si Poláci představují galavečer

12. Galarozdávání svačin

A byla sobota, a byla sedmá hodina večerní, a aj, začalo autobusové přesouvání do sportovní víceúčelové haly ku galavečeru. Autobusů bylo více a čile pendlovaly, takže hodina, určená k přesunu, zcela stačila. Před vstupem do haly se nějak samoorganizoval vstupní špalír, ale lidé, místo aby vstupovali dovnitř – obdivovali ten špalír! Však bylo co obdivovat.

pondělí 20. září 2010

Špatný charakter

16. září tohoto roku zazněl v německé televizi výrok paní Eriky Steibachové o tom, že pan Wladyslav Bartoszewski má špatný charakter. Chová se totiž neslušně. Neodpovídá například na dopisy slušné paní Eriky Steinbachové. Neodpovídá osobě, která tvrdí - v dojemné shodě s bývalým a budoucím prezidentem vší Rusi (a přechodně též premiérem) Vladimirem Putinem - že Polsko má "podíl na rozpoutání 2. světové války".


neděle 19. září 2010

Vstanou noví idioti?

Otevírá se další kus pražského dálničního okruhu. Navzdory bývalým ministrům životního prostředí Kužvartovi, Bursíkovi a dalším ekovolům, idiotům a zločincům. Při této příležitosti křísím své psí články z roku 1998 a 2000, kde popisuji útrapy řidičů na nevinném Barrandovském mostě, který bude poprvé po svém dobudování v roce 1988 sloužit svému účelu. Pražský vnější okruh se začal plánovat někdy v roce 1930, v roce 1980 byl vpodstatě namalován. Ale kdy se dočkáme severní a východní větve současných polo- a čtvrtokruhů, je ve hvězdách. Tak dnes slavme alespoň to, že jsou konečně spojeny D1 a D5 - než začneme nadávat na pravidelné havárie na ucpaném Spořilově.

sobota 18. září 2010

MOBY DICK 2000: Přípravy na MTF

Laskavé čtenáře žádáme, aby si uvědomili, že se jedná o 10 let staré události - i počítače. Dnešní stroje jsou vyspělejší - jen blbost jejich uživatelů zůstala stejná.

pátek 17. září 2010

MOBY DICK: Ukliďme svět

Strana se ztotožnila s tím, že já jako nezávislý smím prezentovat své názory.
**************************************************************
Neděle 12. září 2010

"Nebylo to náboženství, které nás napadlo. Byla to Al-Káida." (Prezident USA vyzývá při výročí 911 Američany k náboženské toleranci.)

"Jako kdyby islám neměl nic společného s útoky 11. září a 24 teroristy." (Maria Calisti z Bronxu při demonstraci 1.500 lidí proti stavbě muslimského kulturního centra – včetně mešity "Cordoba House" pár bloků od Ground Zero.)
"Hned za rohem je striptýzový bar Pussycat House. Tolik k posvátnosti čtvrtě." (Emeritní učitel Don Lathrop na demošce 2.000 tolerantních Američanů, podporující výstavbu mešity.)

čtvrtek 16. září 2010

Andělský zpěv Heleny Vondráčkové

Přiznám se, že současnou hudební scénu moc nesleduji. Když klofám do klávesnice počítače, který je připojený k síti, mívám při tom puštěné internetové rádio King FM ze Seattlu. Tam hrají takové autory, jako jsou Dvoržak, Fibiš, Smetana či Janeček, tedy většinou hudbu mrtvých mistrů. Jsou ovšem i mistři nemrtví.

středa 15. září 2010

REPORT: Parcon mimo program / 4

Co si Poláci přáli

9. Eurocon

A byla sobota už čtvrthodina po čtvrté odpoledne a já se vydal na přednášku Libuše Čermákové „Starý zákon z hlediska novodobé Morley“ (předpokládám, že zde zalaškoval anglickopolský wordovský opravář pravopysu – místo „Morley“ mělo být „morálky“, nešlo o propagaci výrobce kytar...) Přednášející avizovala, že „přednáška není zaměřena protinábožensky... Jde o objektivní pohled na tuto část tradic naší společnosti.“ Protože se přednáška měla zabývat „skutky, uvedenými ve Starém zákoně“, a některé z nich jsou dosti drsné, chtěl jsem se poučit. Zejména mě zajímalo, jestli nebudou Poláci pobouřeni. Debata o Starém zákoně může být pohoršlivější než kanibalská hostina. I vnořil jsem se do útrob místnosti Enterprise (104), a rovnou mezi rohy byl udeřen překotnou angličtinou poskakujícího zarostlíka.

úterý 14. září 2010

REPORT: Parcon mimo program / 3



Co si Poláci také nepřáli(?) Cynismus a alkohol!

6. Cyničtí autoři

Páteční parconský večer skončil pro mne už asi v půl jedné upadnutím do postýlky v minimalistickém hotelu Piast. (Tess kecala ještě do tří na chodbě s kamarádkou.)

pondělí 13. září 2010

MOBY DICK: Banda tří

Banda čtyř
Nenápadné překračování bodu zlomu
*******************************

Neděle 5. září 2010
KLDR: „Začátkem září“ se sejde mimořádný sjezd Korejské strany práce, na kterém by měl být ve svých neurčitých 25 až 27 letech korunován „vynikající soudruh“ Kim III. vládcem posledního starostalinistického režimu na planetě Zemi. Pišme raději „Kim III.“ či kryptograficky K3 než „Kim Čong-un“. Zatím se o něm může mluvit jen opatrně. Soudruzi západní turisté, přibyvší do KLDR, občas dostávají výslovný zákaz jeho jméno vůbec vyslovit.

neděle 12. září 2010

Spojenci dnes (12.9.2001) i zítra (?)

Válka proti naší civilizaci, demokracii a svobodě pokračuje. V její zatím poslední bitvě padly tisíce Američanů. Celý civilizovaný svět vyjadřuje Americe soustrast a podporu. Všichni spojenci USA - i my - nabízejí svoji pomoc.

sobota 11. září 2010

MOBY DICK 2000: Proč jsme neobjednali obědy včas

Pondělí 11. září 2000
Kolega Ambrož se vrátil z dovolené. Den zabil organizováním převzetí svého počítače. Ukázalo se, že v Centrálním skladu v Západním Městě, kam ho před dovolenou odevzdal, není. Tam se počítače jen odevzdávají. Vyzvedávají se v Centru údržby ve Východním Městě.

čtvrtek 9. září 2010

Kde jsi byl, když padala letadla?


Ten den před devíti lety byl velice krásný. Ani v Jizerkách nepršelo, teplota vylezla až na 10 stupňů. Dokonce nad nulou. Se ženou Ivanou jsme šlapali po hřebenu od Bedřichova na Hrabětice. Bylo pod mrakem, ale zázračně jasno. Dlouhý předcházející déšť vymyl ze vzduchu všechen prach.

středa 8. září 2010

REPORT: Parcon mimo program / 2

Mňam!
Co si Poláci ještě nepřáli (?)

4. Hostina kanibalů

Je šest hodin večer, stále ještě pátek 27. srpna 2010. Všechny bagety a obložené chleby z batohu jsou už snědeny, pročež nastává příhodný čas k večeři. A když už jsme na Parconu 2010, pak ji šlo za lidových 40,- Kč spojit s naučnou přednáškou v podání Františky Vrbenské, Edity Dufkové a Pavla Březiny. Ta se konala v Jazz Klubu v útulném sklepení jinak podivuhodně uzavřeného kulturního domu Střelnice. ("Podivuhodně" – když se sem rok dopředu plánoval program!).

úterý 7. září 2010

Do háje zelenýho!

Ekologicky vyráběná jablka a jiná zelená hmota

Tržnice, jež přetékají plody země a moře, případně lesů, vod i strání, už jen to mohl být důvod pro to, aby člověk navštívil za bolševika Západ. Případně zcela emigroval. Před jednadvaceti lety u nás padl komunismus a tržnice se rozmohly. Ne nadlouho. Po krátkém čase začal jejich rozkvět - uvadat.

pondělí 6. září 2010

REPORT: Parcon mimo program

Co si Poláci nepřáli (?)

Původně jsem na letošní Parcon ani jet nechtěl. Nechytil jsem se v nominaci Ceny Karla Čapka, je to pro mě daleko a drahé a vůbec. Pak jsem byl osloven jakožto dřívější vítěz v jedné z kategorií a moje ješitnost mne přemluvila. Nakonec jsem rád, že jsem jel.

neděle 5. září 2010

Víla Olše

Minulý víkend jsem navštívil Tricon  - scifáckou akci v Českém Těšíně a polském Cieszyne. Ještě jsem neměl čas a sílu napsat o tomto českopolskoslovenském podujatiu report. Dnes sem napíšu jen o jednom fantastickém (či spíše fantaskním), zážitku. Vlastně zážitku - nezažil jsem ho na místě. Až později, doma, v přítmí své laboratoře při vyvolávání fotografií z paměti digitálu...

sobota 4. září 2010

MOBY DICK 2000: Přilétá čáp! Či přichází. Snad nějakého přivezou...

Pondělí 4. září 2000

Ředitel Běsný Kokot při relaxaci na podnikovém golfovém hřišti zaslechl, že prý na Internetu se píše, jak nejlépe zlepšit imidž firmy: Nasadit na tovární komín čápa! Je dobré sledovat moderní trendy a IT - šéf Správy Problémů Bambas už začal nějakého čápa shánět. Škoda, že České Textárny nemají žádný tovární komín.

pátek 3. září 2010

MOBY DICK: Práce nás baví

Evropa hloupne? Jen někteří Evropané...


**************************************************************
Neděle 29. srpna 2010

Rosněft, ruský státní podnik, by chtěl zakoupit polovinu akcií v německém koncernu Ruhr Öl. Ruská vláda by tak dostala pod kontrolu osminu rafinerské kapacity u svých německých přátel. Rosněft bude kupovat i 50 % státního koncernu Petroleos de Venezuela od venezuelských soudruhů.

středa 1. září 2010

Zdroje obnovitelné, podporované nebo ekologické?

My o voze, ekologistické mafie o OZE
**********************************************
Výkladový slovník některých zneužívaných pojmů

biomasa – podle zákona 180/2005 o podpoře využívání obnovitelných zdrojů: „biologicky rozložitelná část výrobků, odpadů a zbytků z provozování zemědělství a hospodaření v lesích a souvisejících průmyslových odvětví, zemědělské produkty pěstované pro energetické účely a rovněž biologicky rozložitelná část vytříděného průmyslového a komunálního odpadu“