úterý 1. února 2011

Egypt dnes


Probíhá asi osmý den nepřetržitých protestů proti zkorumpované vládě Husního Mubaraka. Nemyslel jsem, že kdy budu sledovat vysílání televize Al Džazíra. Tak teď se koukám. Dnes se chystá pochod milionu (?) rozhořčených demonstrantů na prezidentský palác. Armáda nezasáhne - pokud demonstranti nepoužijí násilí...

Nejdřív stručně zopakuji včerejší zprávy:
"Opozice", "lid" či kdo, naštvaní Egypťani, včera vyhlásili neomezenou generální stávku. Na dnešek je svolán "pochod milionu" proti prezidentu Mubarakovi.
Husní Mubarak jmenoval už druhou novou vládu v čele s premiérem Ahmadem Šafíkem. Nově byla zřízena funkce "vajsprezidenta", jak říkával Havel. Stal se jím Omar Sulejman (Umar Sulajmán), jenž chce "zahájit dialog se všemi politickými silami“ i o ústavních reformách. Tento šéf tajných služeb, zdá se, že Mubarakem vyhlédnutý nový vůdce však opozici leží dosti v žaludku. Možná ale má větší předpoklady k budoucímu prezidentování, než náhle procitnuvší syn Egypta Muammar Baradej, který do Egypta přispěchal, aby se postavil v čelo davu. Dav ho příliš ve svém čele nevítá - nehodlá si nechat ukrást revoluci.

Do ulic Alexandrie se vrátila policie, pořádek  v Káhiře - ale na pouze strategických místech - udržuje armáda.

Zpráva včerejšího dne: Armáda večer prohlásila, že "považuje požadavky bouřícího se lidu za legitimní". Zároveň velení ozbrojených sil oznámilo, že nepoužije síly proti účastníkům dnešního pochodu.

K tomu je na obrázcích z Al Džazíry vidět, jak na mostech stojí napříč tanky, před nimi jsou betonové zátarasy. Na videu pozorujeme, že svářeči přivařují vysoké železné štíty, mezi nimiž zůstávají průzory - střílny pro hlavně tankových děl.

Dnes ráno: Na náměstí Tahrír v centru Káhiry se schází davy lidí. V devět měl začít pochod na Mubarakův prezidentský palác. (BTW: V Egyptě platí stejný čas jako v Česku.) Ovšem to bylo na náměstí podle mého odhadu teprve asi 50.000 lidí maximálně. Očekává se, že dav se pohne až v pozdní odpoledne.
Dovolte poznámky certifikovaného demonstrátora k podobnostem a rozdílnostem k naší "sametové revoluci":

Tak v Egyptě už je asi sto padesát mrtvých, proběhlo rabování, během něhož byly utrženy hlavy dvěma mumiím... O sametu nelze hovořit. Mubarak nestáhl ocas mezi nohy, jako naši neschopní komunisté. V Praze bylo 100.000 lidí na Václaváku už třetí den revoluce, po tom týdnu byl milion na Letné. Pravda je, že přes Letnou nelétaly vrtulníky a stíhačky, jako nad Káhirou. A v ulicích nestály tanky. A nestřílelo se - ani gumovými, ani ostrými náboji. Jen ten plyn a voda byly použity při Palachiádě.

Další jiná věc: Chystají se i demonstrace a pochody na obranu prezidenta Mubaraka!

Na náměstí jsou postaveny stany, ve kterých nepřetržitě přebývají vytrvalí demonstranti.

Revoluci podporují Egypťané v zahraničí.

Policajti už zhamtli některé kriminálníky z těch asi 6.000, kteří utekli z věznic.

12:00: Zpráva OSN hovoří o 300 mrtvých v Egyptě. Odhaduje se, že je asi 1000 raněných, stovky zadržených.

Odhad počtu demonstrantů: Na náměstí je teprve 10.000 lidí, po blízkých ulicích se blíží další davy. Vojáci i jakási milice demonstrantů před vstupem na náměstí Tahrír kontrolují příchozí, jestli nemají zbraně.

Upřesnění velice přijímané a rozšiřované zprávy o tom, že armáda "podporuje" demonstranty:  Armáda nepoužije zbraní - POKUD DEMONSTRANTI NEPOUŽIJÍ NÁSILÍ! Evidentní úmysl dobít prezidentský palác i faktické přípravy armády však vzbuzují nejhorší obavy.

Psáno v Praze dne 1. února 2011 12:05

12:25: Odhady mluví o celkem 100.000 lidech v ulicích Káhiry. Milion asi nedají...

Ještě k včerejšku: Různí evropští potentáti se hádají, co kdo má či neměl kdy říci o situaci v Egyptě. "Ministryně zahraničí EU" vyzvala Mubaraka k bezodkladnému zahájení rozhovorů s "opozicí". Francouzská státní tajemnice pro mládež Jeannette Bougrabová vyzvala v rozhlasovém interview vyzvala Mubaraka k odstoupení. Načež jí vynadal premiér Francois Fillon: Postoj Francie k zahraničním otázkám mohou  formulovat pouze on jako premiér a Sarkozy jako prezident. (A co Ashton???)
Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn varuje: "Nemůžeme vyvážet revoluce. Musíme ukázat, že zastáváme určité hodnoty." Podobně se vyjádřil  italský ministr zahraničí Franco Frattini: "Je to na Egypťanech". Jak se k egyptským událostem, z nichž ty nejvážnější nás teprve čekají, púostaví EU, o tom se bude jednat teprve na své páteční schůzce. 14 dní po začátku bouří.

 Skutečně názorná ukázka neakceschopnosti Evropy jako celku.

Egypt nás nezajímá? Ať si tam dělají, co uznají za správné sami? V zemi bylo 30.000 britských turistů. USA vypravily zvláštní lety pro své občany. Zaplacené státem. Asijské státy taky. Rovněž Írán. Indonézie. Čína. Japonsko stahuje svých 500 turistů do Říma. Řecko připravuje navíc 2 vojenská letadla. Itálie viz níže. Německo, Česko a další evropské země posilují komerční lety...

Byl by to hezký výčet zástupců, pokud by se jednalo o mezinárodní ozbrojené síly, bdící nad vývojem v Egyptu. (Důvody? Cizí občané na jeho území, světové kulturní památky, mezinárodní Suezskýprůplav, přes který jde desetina lodního nákladu - a ochránění izraelských hranic z egyptské strany.) Jenom Evropa by tam asi chyběla...

Izraelští politici dostali pokyn mlčet. Vyjadřuje se jen bývalý izraelský velvyslanec v Egyptě Eli Šaked: Mubaraka nahradí islamisté: "V Egyptě nebude žádná demokracie. Budou-li tam demokratické volby, budou první a poslední demokratické v zemi."

Komentář od informace: Itálie poslala do Egypta dvě ozbrojené jednotky divize Tuscania a evakuuje své občany - je jich tam 15.000 - vojenskými letadly a chartery. Podle it. velvyslance je situace velice nestálá, jsou stále častější případy násilí a loupeží. Situace se stává každou hodinou problematičtější a nebezpečnější.
http://qn.quotidiano.net/primo_piano/2011/02/01/451942-rimpatri_sempre_difficili_voli_militari.shtml

12:55 Al Džazíra udává "více než" milion lidí na náměstí Tahrír. Nálada je bouřlivá.
Muslimské bratrstvo - jediná organizovaná opozice - rozhodně odmítlo vyjednávat s vládou, kterou jmenoval Mubarak. Mubarak ztratil legitimitu a musí odstoupit.
Desetitisícová průzkumná hlídka demonstrantů se shromáždila před mostem přes Nil, který střeží armáda.

13:05: Několikastatisícová (milion nemaj) demonstrace na Tahríru je "mírová a oslavná".
13:20: Armáda zadržela "sabotéry a chuligány", kteří se vloudili mezi demonstranty.
K mostům: Náměstí Tahrír leží na pravém břehu Nilu, stejně jako prezidentský palác. 

Izrael souhasí s umístěním 800 egyptských vojáků na Sinajském poloostrově.

13:30: V Bruselu se včera shodli ministři zahraničí EU: Vyzvali Egypt k "demokratickým reformám a k vytvoření podmínek pro svobodné a spravedlivé volby." O tom, kdo bude zemi vládnout, ale musí rozhodnout sami Egypťané. Američané vysílají zvláštního emisara Franka Wisnera, EU je "připravena pomoci s demokratizací" - aniž by kdokoli tušil, co se tím míní. Odborníci na Egypt tvrdí, že pokud bude mít Mubarak i nadále pod kontrolou média, zejména televizi, tak s převahou v "demokratických" volbách vyhraje. V 80timilionovém Egyptě je stále více analfabetů než je těch 200.000 rozhněvaných zejména vysokoškoláků na náměstí Tahrír...

14:00: Vojenská policie staví zátarasy s ostnatým drátem kolem prezidentského paláce. Jestli se nepletu, tak to sem může být z náměstí Tahrír, kde probíhá mírová, leč značně řvavá, demonstrace, tak 15 km. (Když tak mne opravte.)
Al Džazíra vidí na náměstí Tahrír už více než 2 miliony demonstrantů. Dělte si deseti. Stejně je to hodně.

14:30: Na Tahrír se zřejmě víc, než několik set tisíc lidí nevejde. Další jsou v okolních ulicích. Demonstraci obkolesuje řídký řetěz vojáků, jímž dovnitř volně proudí houfy lidí - jako když jdou fanoušci na fotbal. Vojáci zkontrolují občas někoho, co si nese v tašce. Lidé jdou většinou nalehko - jen s vlajkami.
Baradej vyzval Mubaraka, ať do pátku odstoupí.
Další protestní shromáždění probíhají v Suezu a Alexandrii. Míroví demonstranti věší Mubaraka na šibenici - zatím pouze jeho hořlavou  figurinu.
Ze sousedství: V Jordánsku odvolal po protestech lidu král Abdullah II. vládu. Země se potýká s 14% oficiální a 30% neoficiální nezaměstnaností, ti zaměstnaní mají průměrný příjem  3800 Kč. Opoziční Islámská akční fronta požaduje omezení králových absolutistických pravomocí.

15:00: Kolem plánované trasy pochodu k residenci prezidenta Mubaraka se rozmisťují tanky a vojenské jednotky.

16:00: Nad Káhirou se stmívá. NATO doufá, že se v Egyptě, této zemi, jež je přidružená k alianci, vše nějak vyřeší mírovou cestou. Demonstranti doufají, že Mubarak raději odstoupí, protože už nemají síly na další demonstrance: Lidem došly peníze, banky jsou zavřeny, bankomaty nepremávají, ostatně už si není ani kde co koupit. Američané stahují zbytný diplomatický personál.
Šaman jde k zubařce...

17:30 Nad náměstím Tahrír už svítí veřejné pouliční osvětlení. Už proběhlo několik společných modliteb. Revoluce prý není islámská, ale národní a vlastenecká. Mubarakovi volal senátor Kerry a turecký premiér Ergodan.
Vypadá to, že organizátoři k pochodu nezavelí. Pokud se to dnes nezlomí nebo pokud se něco nestane do pátku, Husní Mubarak pravděpodobně přežije ve své funkci nejméně na tak dlouho, aby jmenoval takového svého nástupce, jakého bude chtít. Načež odejde do důchodu. Je mu 83 let!
O evakuaci požádalo více než 2.400 amerických občanů. V Egyptě je celkem asi 52 tisíc občanů USA.

19:30: Izraelský veřejnoprávní rozhlas oznámil, že Husní Mubarak opustil svůj prezidentský palác a zdržuje se neznámo kde.
Al-Arabíja uvádí, že stoupenci Mubaraka dali v Káhiře na jeho podporu dohromady demošku s 2000 tisíci lidmi (200?).

21:00 Mubarak pronese další televizní projev národu. Zářijových voleb se už neúčastní - hodlá však vládnout až do té doby.
Američané se konečně začali "vměšovat": jejich egyptská velvyslankyně Margaret Scobeyová začala jednat s  Muhammadem Baradejem. Američanům by se líbil jako Mubarakův nástupce. Evropanům také. A co Egypťanům? To se neví, ale ví se, že se líbí Muslimskému bratrstvu...

21:15 Američani se vyjádřili diplomaticky: "Tyto záležitosti nevyžadují v této chvíli vojenské řešení," jak pravil jistý generál. Nu, v tuto chvíli ne... Hm, a v jakoukoli další taky ne, protože na to Amíci prostě nemají hardware. A NATO se ukazuje jako nepoužitelné, a to i vinou sesterské EU...


22:45 Tak Mubarak svůj projev pronesl, chtěl by ještě chvilku zvostat, aby předal zemi svým nástupcům v klidu a pořádku. Muslimští bratři jsou stále ve hře, ale silně získala armáda svým principiálním avšak vlasteneckým postupem vůči vlastnímu národu - přičemž svou povinnost svému prezidentovi splnila.
Mohou se tedy všichni tvářit, jakože zvítězili...


Boha - ať se tváří a nesnaží se zvítězit!!!

23:20  Oprava chybky: V Egyptě je už o hodinu více, čili po půlnoci, tak končím s výkřiky z Egypta dnes. Výkřiky nevole se ozývaly po Mubarakově projevu - to, že už nebude kandidovat řekl už snad vloni na podzim, takže co se jako změní? Nicméně demonstranti se pokojně rozcházejí, náměstí Tahrír se vyprazdňuje, několik set strážců demokracie se ukládá ke spánku na místě.

Šaman taky.

\ :-) Dobrou!

208 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 208 z 208
informace řekl(a)...

I když v Egyptu nějak dojednají, že Mubarak zůstane formálně prezidentem až do voleb, není tu žádná záruka, že tím nepokoje skončí. V Tunisu revoluce a nepokoje pokračují dál. Vláda chce rozpustit stranu Ben Aliho a prezident Fued Mebazaa je pověřen vládnout dekrety až do příštích voleb.
V mnoha městech pokračují manifestaci a lidé žádají rozpuštění nové vlády pro jeji svazky s bývalým establishment.

informace řekl(a)...

Filtr mi sežral příspěvek

pertinax řekl(a)...

Vážená Harpyje:
nebudu to znovu zkoušet, plně důvěřuji Vašim číslům, a ještě jednou děkuji. Stejně ta čísla byla víceméně pro Kopretinu.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Inu Draku, po každé opici přijde kocovina a vystřízlivění. Tehdy jsme byli přespědčováni, že "Západ" pro nás chce jen dobro, že má nezištný zájem aby nám přinésl svobodu, demokracii, prosperitu. Ten flám trval bezmála dvacet let.

drak řekl(a)...

EC assistance to the Palestinians people in 2000-2009

(Commitments in € million)


2000 - 225,20
2001 - 148,48
2002 - 325,90
2003 - 270,90
2004 - 255,22
2005 - 280,86
2006 - 349,99
2007 - 563,28
2008 - 496,66
2009 - 439,9
TOTAL - 3356,39

drak řekl(a)...

EC assistance to the Palestinians people in 2000-2009

(Commitments in € million)

2000 - 225,20
2001 - 148,48
2002 - 325,90
2003 - 270,90
2004 - 255,22
2005 - 280,86
2006 - 349,99
2007 - 563,28
2008 - 496,66
2009 - 439,9
TOTAL - 3356,39

Kdyby ty peníze bylo vloženy do hraniční zdi v Řecku a Bulharsku a do leteckého hlídkování nad námořní hranicí kolem EU, bylo by to účelnější a účinnější.

informace řekl(a)...

Je nebezpečí, že se egyptské nepokoje rozšíří i na další státy severní Afriky jako Libye a Alžírsko, a na Bahrein.
V Alžíru je vyhlášena manifestace na 12. února, v Lybii na 17. a v Bahreinu na 14.
V Iránu chtějí manifestovat na podporu egyptských rebelů.
Hnutí manifestantů požaduje zvýšení platů, snížení cen, opatření proti nezaměstnanosti. Jsou to požadavky sociálního rázu, ale není vyloučeno, že prostesty zkomplikuje i náboženská otázka, hlavně v Bahreinu, kde je u moci sunitská menšina zatímco v zemi je většina šiitů.

informace řekl(a)...

V posledních dnech zesílil migrační proud z Tunisu do jižní Evropy. Italie hodlá žádat o formulaci Marshallova plánu pro jižní Evropu, aby mohla situaci čelit.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 208 z 208   Novější› Nejnovější»