čtvrtek 17. února 2011

ZASLÁNO: Protiizraelský hlas v některých médiích


(Autorka: kopretina)

Vrátím se ke starším událostem, které měly za následek rozpoutání druhé intifády („vzpoury kamení“) roku 2000. Mnohá média tehdy lživě informovala o izraelsko-palestinském konfliktu a automaticky, bez ověření šířila zprávy, které měly vyvolat protiizraelské emoce. Izraelci byli líčeni jako „sadističtí vrazi“ a Palestinci jako „nevinné oběti“. Na zmíněných případech novinářských kachen můžeme vidět, že pravda může být mnohdy opačná než ta, kterou nám předkládají masmédia.

1) „Masakr v Džanínu“
 
 Uprchlický tábor v Džanínu, který leží na severu Západního břehu Jordánu, se stal během roku 2000 místem urputných bojů. Izraelská sebeobranná akce byla nazvaná „Ochranný štít“, právě zde se nacházela rozsáhlá infrastruktura hlavních teroristických skupin Hamas, Fatah, Islámský džihád. Hlavní teroristické skupiny v Džanínu byly přímo zodpovědné za pokus o 28 pumových atentátů, z nichž se 23 uskutečnilo.
Palestinští představitelé nazývali izraelskou operaci v Džanínu jako „masakr“. Vyjednavač Palestinské samosprávy Saib Irikát řekl v rozhovoru pro americkou televizi CNN, že izraelští vojáci zavraždili více než 500 lidí. O dva dny později CNN toto tvrzení doslova opakovala, dále dodala, že 300 lidí bylo pohřbeno v masových hrobech, a izraelské akce nazvala „válečnými zločiny“. Hlavní zmocněnec humanitární organizace OSN UNRWA Peter Hansen prohlásil v dánských novinách Internatavisen Jyllands-Posten dne 19. dubna, že v Džanínu bylo zabito 300 až 400 Palestinců. V interview stejného dne řekl: „Především jsem doufal, že hrůzné příběhy, které odtamtud přicházely, jsou přehnané, což se v této části světa často stává, ale byly až příliš pravdivé." Dopisovatelka CNN Rula Amin své vlastní dojmy popsala slovy „spousta zkázy a zpustošení" (CNN, 17. dubna). Terje Roed-Larsen, zástupce generálního tajemníka OSN na Blízkém východě, byl ze začátku opatrnější: „Nemohu potvrdit, že došlo k masakru, ale nemohu to ani vyvrátit." Ale dodal, že „otázka mezinárodního vyšetřování je vzhledem k tomu, co jsem viděl, vysoce aktuální."
Co později vyšlo najevo? Jaká byla pravda? Po znovuotevření tábora v Džanínu vyšla pravda najevo. V kontrastu s obviněními Saiba Irikáta, které převzala i hlavní média, nebyly zabity stovky civilistů. Dne 1. května 2000 bylo nalezeno 54 těl (nikoliv 500!). Palestinci, kteří byli přímo na místě bojů, izraelské vyšetřování potvrdili. Mousa Kadoura, ředitel Arafatovy organizace Fatah v severní části Západního břehu, se zmínil o 56 mrtvých Palestincích (Washington Times, 1. května). Ministr zahraničí Šimon Peres řekl, že bylo identifikováno pouze 7 mrtvých civilistů (ministerstvo zahraničí, 20. dubna).Tak nízké ztráty palestinského civilního obyvatelstvo byly díky tomu, že Izrael nepoužil v Džanínu masivní letecké nebo dělostřelecké útoky ani těžkou vojenskou techniku, nýbrž vyslal na toto místo jen pozemní jednotky, které bojovaly dům od domu, muž proti muži. Padlo 23 izraelských vojáků. Tyto vojáky ztratil Izrael proto, aby udržel ztráty mezi palestinskými civilisty na co nejnižší možné míře.
Palestinští představitelé však jasně sami dokládají, že v Džanínu použili velké množství výbušnin. Palestinští teroristé z Islámského džihádu řekli pro CNN, že použili více než 2000 náloží. Teroristé zaminovali celé budovy na ulicích, proti izraelským vojákům byly nastraženy protipěchotní miny. Izraelci v tomto uprchlickém táboře zničili jen malou část budov, 130 z 1860. Z důvodu značného množství palestinských výbušnin je velmi těžké odhadnout, jakou část této destrukce mají na svědomí izraelští vojáci a jaká je výsledkem výbuchů odpálených Palestinci. Rada bezpečnosti OSN přijala dne 19. dubna 2002 rezoluci č. 1405, která „vítá iniciativu generálního tajemníka zjistit přesné informace ohledně nedávných událostí v uprchlickém táboře v Džanínu pomocí vyšetřovacího týmu". Izrael zpočátku souhlasil, že bude s vyšetřováním spolupracovat, ale později, když navázal s příslušným sekretariátem OSN kontakty, vyjádřil závažné výhrady.
Představitel OSN Cornelio Sommaruga, který přirovnal Davidovu hvězdu k hákovému kříži, vyvolal u Izraelců právem pocit, že členové týmu byli vybráni tak, aby nevynesli spravedlivý a vyvážený verdikt. OSN se nechtěla výslovně zavázat k tomu, že bude zkoumat rozsah palestinského terorismu v Džanínu. OSN se zajímala spíše o důsledky než o příčiny. OSN se měla vážně zabývat tím, proč je uprchlický tábor, podporovaný organizací UNRWA, „hlavním městem sebevražedných atentátníků". Izrael dokonce našel u místního pracovníka UNRWA plakáty propagující tyto sebevrahy.
Co říci na závěr? Rada bezpečnosti OSN sama zpochybnila svou věrohodnost přijetím rezoluce, která podporovala vyslání vyšetřovacího týmu generálního tajemníka OSN jen na základě neodůvodněných pověstí o masakru Palestinců izraelskými vojáky v uprchlickém táboře v Džanínu. Pro Izrael, jenž obětoval 23 svých vojáků jen proto, že nenasadil těžkou vojenskou techniku a bojoval dům od domu, muž proti muži, byla akce OSN urážlivá. Skutečnost, že OSN trvala na vyslání svého vyšetřovacího týmu i poté, co se stalo zcela jasné, že k žádnému masakru nedošlo, vzbuzuje vážné pochybnosti.

2) Tuvie Grossman coby „Palestinec zbitý izraelským vojákem“

V září roku 2000 deníky The New York Times, The Asociated Press a The Wall Street Yournal otiskly fotku, kterou pojmenovaly „Izraelský policista bije palestinského mladíka na Chrámové hoře“. Snímek měl být svědectvím brutálního zásahu izraelských jednotek proti Palestincům.
Při podrobnějším zkoumání fotografie můžeme zjistit určitě nesrovnalosti, a to že v pozadí stojí benzínová pumpa, kterou bychom na Chrámové hoře ve východní části Jeruzaléma stěží hledali. Zde žije převážně arabské obyvatelstvo, nápisy by zde byly v arabštině, nikoliv v hebrejštině.
Jak se vše doopravdy odehrálo? Ve skutečnosti byl na fotce zachycen Tuvia Grossmann. Tuvia Grossman je židovský chlapec narozený ve Spojených státech. O židovském svátku Roš Hašana si Grossman se svými dvěma přáteli zavolali taxík, aby mohli navštívit Západní zeď (Zeď nářků). Během cesty projížděl řidič taxíku zkratkou skrze jednu arabskou čtvrť v Jeruzalémě, když vůz najednou obklopilo asi 40 palestinských Arabů. Ti rozbili okna taxíku velkými kameny, někteří z nich otevřeli dveře a odvlekli Gossmana ven. Asi deset útočníků se na něj vrhlo, mlátili jej pěstmi a kopalo jej. Napadený se skrčil k zemi, aby si zakryl tvář, a tak jediné, co viděl, bylo míhání bot, které ho surově kopaly do obličeje. Náhle další palestinský Arab chytil Gossmana za temeno a tloukl mu hlavou o zem, zatímco další členové arabského davu se na Grossmana vrhli a mlátili jej hlava nehlava. Jeden z útočníků Grossmana zezadu bodl do nohy a natrhl mu sval i šlachu. Dva další Arabové mu drželi hlavu a jeden z nich mu mlátil kamenem do hlavy. Surové bití trvalo asi osm minut. Grossman začal později co nejhlasitěji křičet, Arabové se na krátký čas vylekali, během této chvilky Grossman vstal a začal utíkat, jenže ke své smůle ztratil kontaktní čočky. Utíkal téměř slepý, utíkal se silně zkrvaveným obličejem a pobodanou nohou do kopce, čtyřicetičlenný dav jej pronásledoval a házel po něm kamení. Dostal se až k benzínové pumpě, kde měli stanoviště izraelští vojáci, zhroutil se k zemi, izraelští vojáci se snažili odehnat lynčující arabský dav, ale v tom okamžiku skupina fotografů začala pořizovat své fotky. Ale fotografie, které do světa vyslal deník Associated Press, označili člověka na fotce za Palestince zbitého izraelským vojákem. Média se snažila ukazovat na údajnou izraelskou brutalitu. Tuvia Grossman byl využit jako loutka v mediální válce propalestinské propagandy, která se snaží rozdmychávat jen a jen protiizraelskou zášť. Podle některých médií je obětí vždy Palestinec a agresorem jedině Izraelec, ale jak vidíme, pravda může být mnohdy opačná.

3) Kdo zabil Mohameda Al Douru?

Na závěr se pokusím velmi stručně nastínit příběh Mohameda Al Doury. Kde je pravda?
30. září 2000 se odehrála událost, která se zapsala do dějin žurnalistiky jako jedna z největších mediálních lží a manipulací. Onoho osudného dne došlo ke střetu mezi Izraelci a palestinskými bojovníky, během boje mělo dojít k úmrtí palestinského chlapce Mohameda Al Doury a vrahy měli být údajně izraelští vojáci. Televize France 2 odvysílala 27minutový záznam natočený na místě palestinským kameramanem Talalem Abu Rahmehem, jenž pracoval pro Charlese Enderlina, blízkovýchodního korespondenta jmenované televize.Snímek obletěl celý svět, všechna média zachycovala situaci, kdy Palestinec Jamal Al Doura drží v náručí svého syna, mrtvého a zkrvaveného. Událost vyvolala celosvětové pozdvižení a protiizraelskou zlobu, světem se šířila největší protižidovská nenávist od druhé světové války. Propukla druhá intifáda, které padlo za oběť přes 1000 Izraelců.

Pravda však vyšla nakonec najevo. Philippe Karsenty, pracující pro organizaci Media Rating, která se zabývá kritikou médií, tento materiál zpochybnil. Poukazoval na to, že ve filmu jsou zjevné nedostatky, a prohlásil jej za zinscenovaný. Televize France 2 Karsentyho zažalovala za pomluvu a soud vyhrála. To nás nemůže překvapit, protože soud nezhlédl ani minutu z hrubého materiálu, jehož zveřejnění se Karsenty dožadoval. Karsenty se odvolal. Odvolací líčení vypadalo zpočátku velmi beznadějně, protože soudkyně nejdřív také odmítala zhlédnout ukázky záběrů. Osudnou událostí se začali zabývat četní nezávislí činitelé a jak vyplývá z jejich šetření, kterému se dostalo pozornosti světových médií, krutý film nejspíše zobrazil událost zinscenovanou Palestinci. Údaje z palestinské nemocnice současně dokládají, že chlapec jménem Al-Dura byl přijat dvě hodiny předtím, než mělo k incidentu dojít. Argumentů, vyvracejících tvrzení o izraelské účasti na události a její celkové věrohodnosti, je mnohem víc. Západní média dnes přímo hovoří o lživém filmu. O možnosti, že by v rámci mučednické operace bylo obětováno dítě k propagandistickým účelům, raději nikdo příliš neuvažuje. Novináři později potvrdili fakt, že čtyřiadvacetiminutový film, který zachycoval smrt Mohameda Al Doury, byl zinscenovaný a podvržený. Enderlin se přiznal, že film byl skutečně zinscenovaný, ale stihl dodat, že když je 90% filmu padělaných, neznamená to, že 10% filmu není pravdivých. Enderlinova obhájkyně používala stejnou argumentaci. Soudkyně nakonec Karsentyho argumentaci o lživosti odvysílaného dokumentu televize France 2 uznala. Karsentyho argumentace vypadala takto: nesrovnalosti při poloze kamery palestinského chlapce a izraelských vojáků, na místě nebyla krev ani stopy po střelbě z chybného směru. Karsenty vyhrál, pravda zvítězila. Soud rozhodl, že Phillipe Karsenty se neprovinil žádnou pomluvou, když obvinil televizní stanici France2 z odvysílání padělaných záběrů se “smrtí Mohameda al-Dury” (a tím vyvolání druhé intifády).
Dočkáme se však vůbec nějaké změny nebo omluvy divákům a především Izraeli, kterému tento lživý a nenávistný film ve světě velmi uškodil, způsobil mu velké utrpení? Záběry způsobily utrpení i samotným palestinským Arabům, malé palestinské děti byly vyzývány k pomstě za údajnou vraždu palestinského chlapce. Celá událost má hořkou příchuť, ale bojovníci za pravdu mohou cítit určité zadostiučinění, že pravda vyšla nakonec najevo.

Poprvé vyšlo na Neviditelném psu dne 26. června 2009

263 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 263 z 263
drak řekl(a)...

STK:

Bez jakýchkoliv postranních myšlenek, šlo mi především o odstranění kolize se systémem jednotek SI, potažmo s panem Henrym, na kterého jsem tak nespravedlivě zapomněl, neb mi nic špatného neudělal, ba naopak, prozkoumal jev elektromagnetické indukce. Pan Henry byl jedním z řady lidí, co se významně zasloužili o to, že toho dnes známe umíme poměrně hodně. Snaže se tedy zabránit kolizi označení jednotky nesnesitelnosti a magnetické indukce, zkusil jsem tedy ověřit, zda to Hy s něčím nekoliduje, zdá se že ne. Teď se mi snažíte naznačit, že se dotýkáme chudáka osla, neocenitelného pomocníka mnohých lidí v některých chudších oblastech světa. O toho bych se také otíral nerad, je to takový poctivý dříč, byť občas svéhlavý a umíněný. Tak nevím a přemýšlím....

Napadlo mi, co třeba HarNes (Harpyjí Nesnesitelnost) ale to ale zase koliduje se zeměpisným názvem ze severu Francie. Nic zlého mi ti lidé neprovedli.

Zatím tedy přemýšlím o zkratkách jako třeba NeHar, či NesHar (Nesnesitelná Harpyje), NeHar pravda cosi znamená, NesHar zdá se, že s ničím nekoliduje, ale ještě zkusím vymyslet něco jiného, to Hy by šlo, ale jak říkám, oslíkům bych ubližoval jen velmi nerad.

informace řekl(a)...

Draku,
osel má také přenesený význam. Nezapomínejte. A při slabice Hy se Vám vybaví právě toto slovo - hýkat (jak osel).
Omílejte si to s STK, jak chcete, stejně Vás podezírám, hlavně Kocoura, co má zálibu v dvousmyslných narážkách, že myslel právě to.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, zase červený. Stejně krásně červený OP, jako jsme nosili po většinu našich životů. Červený jako růže, jako krev prolitá za naši svobodu a socialismus. Taková barva se Vám zdá býti "ordinérní", vážený STK ?

A nikoli „navoněném“, nýbrž VOŇAVÉM. SperkatKronštadt, nevkládejte mi do prstů co jsem nenapsal ! Děkuji Vám předem.
Nejsem zas tak stár, abych si nepamatoval na vůni nového OP - pojila se v ní vůně čerstvé knihy a měkčeného PVC (ano, to jste vystihl dokonale) s něčím dalším, něčím, co nejsem schopen pregnantně popsat, nejsa básníkem.
Byla to snad vůně radostného očekávání počátků dospělosti, středoškolských škamen a učňovských šaten, vůně vojenského leštidla na boty či desinfekce porodního sálu ?
Vůně dálek, těch nekonečných dálek od Šumavy k Tatrám, od Aše po Košice ? Či snad jen vůně koženky a chleba s paštikou, jíž ty krásné červené knížečky načichly v aktovce soudruha z SNB ?
Nevím; ostatně ten den bylo dusno, a okna školní jídelny jsme pečlivě zavírali kvůli stavebnímu ruchu v okolí naší sídlištní školy. Tudíž jsem silně vnímal především pach potu některých vyspělých spolužaček. Inu, puberta; Marx mi odpusť.

Mám dojem, že paní Harpyje byla o ten nezapomenutelný den ošizena. Každopádně - nový OP, jež jí soudruzi předají při jejím propuštění z převýchovy, nechť je jí legitimací k novému životu v naší znovuzrozené, od Evropanů a buržoustů opět osvobozené vlasti.

My všichni jsme mladí, měšťácký západe, mladý je každý komunista ! (V.Nezval)***Volte ČSSD a KSČM !

STK. řekl(a)...

Víte, Informace, ono je těžké zůstat "prvoplánový" mezi lidmi, kteří přímo neřeknou ani "Dobrý den!" nebo "Děkuji." Člověk pořád odhaduje diferenci mezi slyšeným a myšleným a nesmí se moc často plést, jinak je považován za blba. Zase jedna z deformací mého už tak zdeformovaného "já".

Ale myslím si, že bychom se už mohli přestat otírat o Harpyji. Bůh ví, co ji pudí být tak ostrá na lidi, kteří ji nic neudělali. Možná má nějaký svůj velký problém, o kterém nevíme a tak si ulevuje. Není to zase nic tak neobvyklého. Dělají to (víceméně) všichni. Světci ovšem nikoliv...

informace řekl(a)...

STK,
mně Vaše nadházková mluva nevadí, naopak. Někdy se dosáhnou i komické účinky, když to diskutující berou doslova, jako "myslí přímo hlavou" a nechápou možné významové odstíny.
Pokud jde o paní Hý, jsem názoru, že je nezdvořilé neodpovídat, když se na mne někdo obrátí. A je nevhodné neodpovědět v tonu.
Asi tak jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A někdy se může stát, že je ozvěna silnější jak volající hlas.
Mne taky něco naučil život, víte?

drak řekl(a)...

V tuto pokročilou hodinu už dovedu myslet jen na to, jak moc jsem utahaný, půjdu si tedy raději lehnout.

Dobrou.

stk řekl(a)...

Informace,
ještě pár slov na Dobrou noc: Když moje žena (občas) začíná nějakou hádku (z podobných důvodů, jaké předpokládám u Harpyje) - a ženy umí rozpoutat hádku kvůli ničemu - tak když to včas odhalím, zakončím diskuzi o čemkoliv dvěma slovy: "Čuš babo!" Není to zrovna extra slušné, ale znamená to asi toto: "Nechci se ženo má hádat, na hádku nemám dneska náladu, nech toho, prosím...". a ona ví - a nechá toho. Protože kdyby toho nenechala, odešel bych bez vysvětlení z bytu a vrátil bych se "někdy". Ovšem na paní Hy nemohu toho způsobu použít - tak dobře se neznáme. Když byla kolem Vánoc nemocná, chovala se úplně jinak. Mileji.

Takže chřipka umravňuje?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ne, vážený STK, chřipka neumravňuje. Jen z nemocného vysává energii. Takže vážená paní a zrádná emigrantka Harpyje byla kolem Vánoc vyčerpaná jako Vaše manželka.
Jenže teď už je zdravá, a opět plna energie. Takže proto se opět chová jako by ani nebyla Češka. Prostě opět odmlouvá nám mužům.

Ano, vážený STK, i tak zhoubně se projevuje dlouhodobé působení euroatlantické "civilizace" - rodem Češka, to jest žena predestinovaná k poslušnosti a službě pánům tvorstva, nazvala jednoho z největších českých vlastenců "pitomcem". A to jen za to, že ji přirovnal k jakémusi „Dr Göbelsovi“(asi měl na mysli dr.Goebbelse).
Dovedete si představit reakci takové odrodilkyně na láskyplný výrok "Čuš babo!" ? Na Vaši hlavu by vzápětí letěl minimálně snubní prsten.
Já to prostě tvrdím pořád - my a Muslimové máme mnohem víc společného, než nám chtějí namluvit naši společní nepřátelé, Evropani, Američani a sionisti.

Žena, osel a ořech, to spolu tré,
hned požitečnější bývá ubité.
(Staré české pořekadlo; uvádí např. Bartoloměj Havlík z Varvažova)

STK: Božínku... řekl(a)...

Moje žena a vyčerpaná?! Ještě nikdy jste se tak strašně nespletl, vážený Vlastimile!!!

drak řekl(a)...

STK a informaci:

Má-li má paní nějaké nálady, tak jsem povinen do nějaké míry tyto nálady brát na vědomí a nějak na ně reagovat jinak a vstřícněji, nežli je tomu u jiných lidí, vybrali jsem si jeden druhého navzájem a máme spolu děti a majetek, takže jsme si čímsi povinováni navzájem. Co se týče osob mimo rodinu a blízké, tak tam zachovávám zdvořilou neutralitu a zásadně nikoho nenapadám či mu nekecám do jeho občanských práv a svobod, což se o Její Nesnesitelnosti Harpyji rozhodně říci nedá. A jak paní informace správně postřehla: Jak se do lesa volá, tak se z něj i ozývá a když s k tomu přimotá náhodně spuštěná lavina, tak se to občas ozve nazpátek i s nečekaným důrazem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach, vážený STK, tak Vaše paní manželka si ještě uchovává energii, po tom všem ? No tak to máte skvělé. Vydržet opakované oslovování "Čuš babo!" + vyhrůžku odchodu Pána - to dokáže jen dobrá česká resp.muslimská manželka. Možná ještě méně pozápadnělé Východoasiatky by toto vydržely.
A jak správně tušíte, vážená paní a zrádná emigrantka Harpyje nespadá do žádné z výše uvedených, námi muži tolik žádaných kategorií žen a manželek. Dlouholeté zhoubné působení Evropy a Evropanů v ní ubilo českost; dnes by odmítala sloužit nám českým resp. muslimským mužům.
Co s takovými ženami po našem konečném vítězství ? Pokusit se převychovat, když se nepovede, tak prodat Muslimům.
Tečka.

Přeji Vám hezký zbytek neděle.

STK. řekl(a)...

Tak dobře, Vlastenče (Vlastimile), ještě jednou, aby mezi námi bylo zcela jasno.

Moje zákonitá manželka (pravda, nebyla ta zákonitost posvěcena církví, ale to nás tehdy moc nerušilo) si ze mně dělá... ...ne, jinak: si ze mě nic nedělá. Pouze když má někdy náladu, kdy připomíná nám známou osobu a snaží se se mnou pohádat, aby se ujistila o tom, že je to ona, kdo nesedí vzadu, jedině v tomto případě - a když navíc nemám momentálně dost sil absolvovat zbytečné (čti "kotraproduktivní") kolečko hádky používám onoho zaklínadla. Do muslimské, respektive jiných manželek v područí má opravdu, ale opravdu hodně daleko.... ;-))

Těchto "několik" vět je určeno i na Draka. Kdysi na začátku všeho jsme se dohodli, že v práci šéfuji já, doma ona a 37 let jsme to +/- dokázali dodržovat. MY už se navzájem asi nezabijeme. Na rozvod to taky nevypadá. Na ten je už pozdě...

P.S.: VVV, o českých manželkách máte opravdu hodně machistické představy. Feministku na Vás!

Pedro řekl(a)...

Tak jedna chyba na Wikipedii už je odstraněná (že by se postaral někdo z těch, kdo četli můj příspěvek z 25.2 ve 12:18?) - Marie z Tecku už tam má správně šest dětí. "
"Mary dala život šesti dětem. Dva z jejích synů se stali anglickými králi : Eduard VIII. (v roce 1936, kdy nastoupil na trůn i abdikoval kvůli manželství s Walis Simpsonovou) a Jiří VI. (nastoupil na trůn po abdikaci svého bratra, panoval v letech 1936-1952). Jejím synem byl rovněž "zapomínaný princ" - John (1905-1919), který byl izolován od společnosti, když se ukázalo, že trpí epilepsií; zemřel ve věku 13 let."
Ale ta chyba s Jiřím V či V zůstává.
"Marie z Tecku (narozená jako Victoria Mary Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes); 26. května 1867 -. 24. března 1953) - od 6. června 1893 do 20. ledna 1936 manželka Jiřího V. z dynastie Sasko-Kobursko-Gothajské (pozdější Windsorové). Královna Velké Británie a císařovna indická v letech 1910-1936; královna-vdova od 1936 roku do smrti."
Tady je její manžel správně uveden jako Jiří V. Ale v následujícím textu zůstává pořád Jiřím VI.
"Marie se poté zasnoubila s mladším bratrem Albertovým, Jiřím (budoucím králem Jiřím VI.)."
"Mary byla první ženou monarchy z dynastie Windsorů. Její manžel Jiří VI. byl nucen v době 1. světové války v důsledku antiněmeckých nálad v zemi změnit typicky německé jméno Sachsen-Coburg und Gotha - královské rodině byly vyčítány sympatie k Němcům, s nimiž Británie vedla válku;"

Pedro řekl(a)...

Pro pamětníky, kteří už viděli "Královu řeč". Všimli jste si, jak je arcibiskup canterburský neuvěřitelně podobný císaří Claudiovi (viz anglický televizní seriál z roku 1976 "Já, Claudius")? Pořád mám před očima (hlavně když mi manželka dělá smaženici), jak rezignovaně pojídá jedovaté nakládané houby, které mu do úst vkládá manželka Agrippina, matka tyrana Nerona. A bodejť by nebyl podobný, vždyť to je stejný herec - Derek Jacobi (*1938). Akorát že tehdy ho museli patřičně namaskovat, aby vypadal staře. V roce 2010 už měli maskéři mnohem lehčí práci.

Pedro řekl(a)...

Právě jsem přišel od Televizních novin na Nově. Dozvěděl jsem se tam, že o Oskara bude dneska soutěžit film Králova řeč o Jiřím V (pátém!) a jeho problémech s koktáním. Ach jo.

Pedro řekl(a)...

Tak ta Wikipedie se mění přímo před očima. V hesle o manželce Jiřího V a matce Jiřího VI (hatetepe: cs.wikipedia.org/wiki/Marie_z_Tecku) zmizela další chyba. Tak už tam zbývá jen jedna:
"Marie se poté zasnoubila s mladším bratrem Albertovým, Jiřím (budoucím králem Jiřím V.)." - tedy už správně.
"Mary byla první ženou monarchy z dynastie Windsorů. Její manžel Jiří VI. byl nucen v době 1. světové války v důsledku antiněmeckých nálad v zemi změnit typicky německé jméno Sachsen-Coburg und Gotha - královské rodině byly vyčítány sympatie k Němcům, s nimiž Británie vedla válku;" - tady chyba zůstala. Předpokládám, že zítra už bude všechno v pořádku.

Anonymní řekl(a)...

-jen mimochodem,slečna Bc.Lukešová jest vskutku případem.

Anonymní řekl(a)...

-opakovaně.Slečna Bc.Lukešová jest případem.

janyšková řekl(a)...

Jílku, chcete opruzovat i tady?!!! Táhněte!
Dzp.

Pedro řekl(a)...

Sláva - poslední chyba v hesle o mamince koktavého krále Jiřího VI už je opravená. Myslím, že to provedl někdo z návštěvníku hospůdky (já bych to udělal sám, ale neumím to) - nebo že by sám hospodský?

drak řekl(a)...

STK:

My to máme vyvážené, teoreticky je to dvouhlasá demokracie s oboustranným právem veta a právem poradních hlasů dětí. V praxi se to zpravidla řídí vlídnými pokyny mé lepší poloviny, neb ty jsou velice rozumné a až na naprosté výjimky není naprosto důvodu jí oponovat. Nicméně když už někdy taková chvíle přijde, bez váhání tak učiním, sice to občas vyvolá reakci intensitou připomínající salvu bitevní lodě třídy Iowa, neb moje lepší polovina je všechno možné, jen ne ušlápnutá puťka, ale to já klidně přežiji a o to hezčí okamžiky přijdou potom, když se to nakonec vyjasní a následovně vyčasí ;-)

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Svedete-li zadat sem do blogu svou přezdívku a vložit příspěvek, tak ono to na té Wikipedii není zase až o tolik těžší, či komplikovanější. Konec konců, můžete si to zkusit na "Pískovišti", což je vlastně místo, kde se cosi jako editace článku dá zkusit na nečisto.

Držím palce ;-)

Pedro řekl(a)...

To drak: Příležitostně zkusím, ale starého psa novým kouskům nenaučíš (nebo naučíš, ale hodně těžko).

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Jak Vás tak pozoruji, myslí Vám to dobře, takže v tom by rozhodně neměl být problém. Problém by mohl být v tom, že ta technologie, pomocí které si ten web prohlížíte atd atp, je Vám poněkud cizí a chová se třeba někdy i nečekaně až záludně. To se dá zvládnout tím, že si člověk zkusí něco přečíst a naučit, jenže problém je v tom, že publikací jsou mraky, ale jen málokterá k něčemu opravdu je. Všechny technologie jsou výsledkem lidského snažení a tudíž mají své chyba a mouchy, software asi nejvíc ze všech, je dobré to vědět a počítat s tím, nenechat se tím překvapit. Také je důležité nenechat se odradit, když se to pochopení problému nedostaví hned, ale třeba s nějakým zpožděním. Když se to vše překoná, jsou výsledky úžasné.

Kdysi jsem jako mladý elév jsem nastoupil do banky. Poté, byl zdárně ukončen intensivní vývoj bankovního systému vlastní výroby, jsem dostal na starost podporu účtárny a úvěrového oddělení. Jedním z mých prvních úkolů na tomto působišti bylo, že jsem mimo jiné, dostal za úkol naučit dámy 2-3 roky před penzí sáhnout na plechovku a naučit se pracovat s textovým a tabulkovým procesorem. Dámám to pochopitelně moc nešlo, a prot se jim to také nelíbilo, já zas nebyl od přírody obdařen zrovna nejlepším pedagogickým talentem, ale nakonec se nám společnými silami podařilo problémy vyřešit, nástrahy překonat a ty vzdorné plechovky pokořit. Prostě jsme nejdříve dospěli společně k závěru, že to zvládneme a udělali jsme to. Pak jsem se dozvěděl, že jsem byl prvním, kdo na našem oddělení u takovéhoto úkolu uspěl.

Teď jsem na tom s časem mizerně, to by se ale mělo počátkem dubna o něco zlepšit. Budete-li o to stát, zkusím se porozhlédnout, kter(á)é knížk(a)y by Vám mohly býti k užitku a zkusili bychom tu Wikipedii pokořit, společnými silami, aspoň byste mohl pomoci dát ta hesla do pořádku nenechat se trápit jejich obsahem, je-li nějak nepřesný.

Pedro řekl(a)...

2 drak: Děkuji za pozitivní názor, má milovaná bytost by k němu možná měla určité připomínky. Rozhodně ji může trefit šlak, když se mě ve dvě odpoledne zeptá, co jsme měli k obědu a já nejistě odpovím: "Brambory?". "Já jsem se dělala s knedlíky a ty už to nevíš?". Je tedy pravda, že si přesně pamatuji věci, co se děly před 65 lety a obvykle už nevím, co bylo před hodinou. Ale má to i své výhody.... ;-))
Myslím, že už to doklepu se základní znalostí Wordu a Excelu - takové věci jako třeba výroba sloupkových a koláčových grafů, oprava chyb na Wikipedii, vypalování filmů na DVD a podobné specialitky už pro mne nejsou. Jiné je to u dnešních mlaďochů, kteří vyrůstali s počítači. Pamatuji se jako by to bylo včera, jak jsem sháněl bony a pak stál ráno ve frontě u Tuzexu na Pankráci (byl dole ve věžáku Motokovu) na Atari 800 pro syna. Později jsem mu koupil Amigu (to už byl stroj!). Dneska dělá v jedné velké firmě správce počítačové sítě a když mám s PC nějaký problém, tak mu pošlu SMS a on mi buď poradí telefonicky nebo se nejpozději do dvou dnů zastaví a realizuje zásah sám. Takže třeba sci-fi mě drží pořád (kde jsou ty časy, kdy v Téčku vycházela na pokračování Planeta Eden - teď čekám až North Video začne 6. května vydávat 4. sezónu Battlestar Galacticy), ale takové nějaké velké bratření s PC už neplánuji. Tož tak.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený Větší Vlastenče, vypadá to, že máte nemalou konkurenci:
http://www.novinky.cz/domaci/226338-vaclav-klaus-mala-ceska-hilsneriada-aneb-dalsi-pripad-diktatury-politicke-korektnosti.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Jakou "konkurenci", oni RRR ?
Nenapsal jsem snad x-krát, že prez.Klaus je stejný národní hrdina jako pres.Beneš ? Že s ním sice my pokrokoví, levicově založení lidé máme občas jisté drobné názorové spory, ale celkově že jej hodnotíme pozitivně ?
No ano, oni RRR; přes zoufalé vytí zrádných proevropských pravičáků nás prez.Klaus neochvějně vede správným směrem - k tamtomu na Východě mocnému dubisku.

Konečně – vždyť právě dnes jsem se omlouval všem zdejším vlastencům za svoje selhání *), a zároveň jsem připomenul česky důsledné činy pres.Beneše a prez.Klause (jakož i s.Dvořákové) : Nesmírně správné zařazení předválečných sionistů (mrtvých i živých) mezi československé protifašistické odbojáře.
A odsouzení obmyslných a krvežíznivých papeženců ještě více přiblížilo pres.Kluse našemu vzdělanému ateistickému lidu.
Takže – ne „konkurence“, ale SOUDRUŽSKÁ SPOLUPRÁCE.
Jasné ?

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*)http://samanovodoupe.blogspot.com/2011/02/umrel-ulicnik-arnost.html?showComment=1298977765488#c4277371412830258879

Harpyje řekl(a)...

Prosím Vás, RRR, neurážejte Většího Vlastence. To si nezasluhuje!
VV neoslovuje pathologickou sedlinu společnosti, jako pan prezident :-))) http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/liska-klausovy-nazory-oslovuji-patologickou-sedlinu/, VV oslovuje pokrokové, levicově zaměřené osoby a české vlastence!

Harpyje řekl(a)...

Musím Vám vytknout, Vlastenče, že jste ve výčtu prominentních vlastenců zapomněl vyjmenovat spojenkyni p. prezidenta v boji za zachování národní suverenity a proti revanšismu sudetoněmeckých fašistů, a jejich účelovému překrucování dějin s. Bobošíkovou! http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=047&r=mfseverocech&idc=1538788

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážená Harpyje, nedovolil bych si utrhat na cti vlastenců jakékoli velikosti. Ten větší to pojal správně. Váš odkaz mi osvětlil, že pan Bátora je očividně nemalým vlastencem též.
http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/pripad-batora--navod44-jak-znicit-cloveka/

Harpyje řekl(a)...

Máte pravdu, RRR, "autentický konzervativec" Bátora je dokonce velkým vlastencem, jak dokazuje Váš odkaz na onen pozoruhodný článek z pera "geniálního" novináře Adama B. Bartoše (http://www.lidovky.cz/prezident-a-jeho-genius-0v7-/ln_noviny.asp?c=A101220_000042_ln_noviny_sko&klic=240458&mes=101220_0)
Tento kreativní mladý žurnalista, jehož seznam pravdoláskařů tak zaujal p. prezidenta, píše nejenom velmi poutavé články o žhavě aktuálních tématech jako Bilderberg nebo NWO, ale především se zasloužil o odhalení konspirace vlastizrádných lékařů ("KLAUS BLÁZNEM. Známí čeští lékaři chystali komplot proti prezidentu republiky" http://abbartos.wordpress.com/2010/03/04/klaus-blaznem-znami-cesti-lekari-chystali-komplot-proti-prezidentu-republiky/).

Větší vlastenec řekl(a)...

Buržousti – slouhové našich dědičných nepřátel

Ach, vlastenka J.Bobošíková ! Ano, vážená paní Harpyje, zapomněl jsem na ni. Jako na smrt. Děkuji za připomenutí.
Nicméně - z mého úhlu pohledu J.Bobošíková zatím není tak významnou vlastenkou jako s.A.Dvořáková; její zásluhy v našem národním odboji proti Berlínu a Bruselu jsou srovnatelné pouze se zásluhami takového J.Zahradila a jemu podobných menších vlastenců.

Jen pro připomenutí – kdo jsou skuteční vlastenci a kdo skuteční zrádci :
Ve štvavém protičeském, protisovětském a protisocialistickém CS-magazínu vyšel odporný text „Řekni, kdo ti mrtví jsou“ (zapamatujme si jméno Jiří Peňás; po našem opětovném vítězství nám nesmí uniknout). *)
V našich Haló novinách vyšel včera vlastenecký článek „Antifašisté nechtějí landsmanšaft“. **)

Porovnání těchto textů snad přesvědčí každého roduvěrného Čecha (a Moravana) o prosté pravdě : Buržousti jsou slouhové Němců.

Nedopusťme další porušování Dekretů presidenta republiky ! Vyžeňme Němce a zrádce, znárodněme klíčový průmysl a finanční instituce !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://www.cs-magazin.com/template/index.php?a=a2011031029
**) http://www.halonoviny.cz/articles/view/216910

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Milované bytosti mívají sem tam nějaké ty připomínky ohledně naší nedokonalosti, ale nemají-li je zbytečně často, je dobré to velkoryse přehlížet a ještě lépe neoplácet jim stejným. Jinak viděl-li člověk před hodinou Paroubka, Sobotku či Rátha a za hodinu o tom už neví, je amnézie v podstatě milosrdenstvím.

Nechcete-li se trápit zvládáním lepšího ovládání plechovek, nedělejte to. Netrapte se ale zbytečně nějakými komplexy méněcennosti vůči oněm mlaďochům, neboť spousta z nich umí tu plechovku leda tak zavirovat z blbosti, nebo i zničit, když se na evidentně poddimensovaném hardware (nakupuje se nejlevněji co to jde), snaží hrát pořádně náročné hry. Oni mnohdy ty plechovky zvládají dobře jen zdánlivě a mnozí z nich jsou z toho „paření“ (intensivního a častého hraní her) vyloženě zpitomělí.

Atari 800XL jsem si v nějakém roce 1985, 6, nebo 7 pořídil rovněž, dokonce jsem si na tom propočítával cosi k diplomce a protože to mělo jenom 128K paměti, musel jsem mezivýsledky nahrát na pásku a provádět je dvoustupňově. Byť to byla z dnešního pohledu v podstatě hračka, tak se to dalo použít i k práci. Jen jsem si na to částečně vydělal na brigádách, něco dali rodiče, něco babička, něco poslal strýc z Austrálie a když se to konečně sešlo, byl jsem zaplaven pocitem štěstí. Už z žádné plechovky pořízené potom, jsem neměl tak velkou radost.

Máte-li profíka v rodině, můžete ho zkusit požádat o výběr nějaké srozumitelné knihy pro Vás, která by Vám s tou Wikoškou pomohla, stejně si nějaké knihy vybírá sám pro sebe, no tak se při té příležitosti může zamyslet i nad nějakou pro Vás. Ale když se Vám do toho nebude chtít, nechte to plavat.

Pedro řekl(a)...

2 drak: Atari bylo prima, kluk se na něm vyblbl a i něco se naučil. Jinak sleduji dost zajímavé diskuse na jiných vláknech. Necítím ale potřebu se nějak vměšovat do hovoru. A ty co se na mne lepí svými vysoce inteligentními připomínkami (oba víme o koho jde) pak se snažím odpálkovat.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

S tím Atari jsme se paradoxně nejvíc a dosyta vyblbli na vojně, protože během školy a kolem diplomky toho času zase až tak moc volného nebylo, zato pak na vojně, zejména po nocích ho bylo až až, ale ráno jsme byli poněkud pomuchlaní. Nemaje joysticky, vyrobili jsme si vlastní, improvizované, takové tišťákové ošatky netopejrů s drátky. Testovali jsme je na simulátoru F-16 a ve dvou lidech najednou jsme s ní "létali", jeden ovládal klávesnici a druhý zase oběma rukama spínače na joysticku. Zakrátko jsme vytvořili jednu úžasnou pilotní dvojbytost a po zvládnutí techniky přistání už jsme začínali nabírat docela slušné počty bodů za noc.

Co se trollů týče, není občas od věci dát najevo, že je člověk přítomen, živ, zdráv a v dobré náladě, asi je jen těžko něco dokáže dožrat víc, než ta dobrá nálada ;-)

Pedro řekl(a)...

Drakovi:
K té "osmistovce" jsem musel (samozřejmě zase v "túzu") koupit i kazeťáček pro nahrávání programů. Nesměl se nechat dlouho zastavený "stopem" - pak se v tom místě zastavení vymačkala páska a program přestal fungovat. Pak existovala ještě novější "stotřicítka", u té nevím jak to bylo. Byla ale o dost větší a možná ta magnetofonová jednotka už byla zabudovaná uvnitř. Ale vzadu měla osmistovka slot a do toho se dala zasunout samodomo dělaná přídavná paměť. Joystick měl syn samozřejmě taky domácí výroby. Sestavil si jako školák na to Atari i prográmek - byl to nějaký potápěč, který se proháněl pod vodou. Z her, které se na to daly sehnat se pamatuji na River raid a Rescue from Fractalus. Kde ty loňské sněhy jsou...

Profil řekl(a)...

K těm programům, které se do Atari 800XL nahrávaly z kazetového magnetofonu: Samozřejmě ten program na pasce zastavené "stopem" zůstal v pořádku, ale poškodil se program na opačné stopě. Stačilo nepatrné vymačkání pásky a program už nefungoval.

drak řekl(a)...

Pedrovi a Profilovi:

Kazeťáček jsem měl samozřejmě také, ono bez něho bych si tenkrát tu diplomku ani nepropočetl, neb bych neměl kam zaznamenat mezivýsledky, nehledě na to, že to byla jediná tenkrát cenově dostupná záznamová jednotka. Myslím, že problém s kazetami jsem nakonec vyřešil tím, že jsem je užíval jednostranně. Turbo 2000 od pana Richtera přišlo až trošku později. River Raid jsem měl velice rád, hráli jsem ho já, kamarádi a děti s nadšením a úžasnými bodovými zisky v týmech po dvou a pod. Rescue from Fractalus si myslím mi nepadl do ruky, ale zato jsme si zařádili s rozličnými Chuckie Eggs, Chimérami a mraky dalších, později po vojně už s pořádnými joysticky :-)

Jinak když se pak dětem po některých těch úžasných hrách zastesklo, našli jsme emulátory Atariho a rozhýbali to, takže pak nebyl problém zahrát si to znovu, konec konců není to příliš složité:

http://jpecher.sweb.cz/

http://jpecher.sweb.cz/emulator.htm

http://atari.fandal.cz/games.php

Pedro řekl(a)...

To drak:
Ten "profil" jsem taky já. Nevím jak je to možné - dal bych hlavu na to, že jsem do chlívečku Název napsal "Pedro" (a zřejmě bych o ni přišel). Teď jenom doufám, že se sem nevypraví náš brouk Pytlík a naši debatu nezaneřádí svými únavnými plky o vítězství KSČ a ČSSD. Já už mu zásadně neodpovídám a většinou i přeskakuji jeho kafemlejnkové výtvory, jenom je číst znamená zbytečnou ztrátu času. Za odkaz na ty emulátory děkuji, zkusím si to otevřít.
Na Amize taky byly pěkné hry - dost jsem si zahrál (když mě večer syn pustil k počítači) ty trpaslíčky - už nevím jak se jmenovali. Někteří uměli stavět, někteří kopat, někteří se dalí odstřelit a tím se dalším uvolnila cesta dál - až do "Heaven". Dostal jsem se někam do 3. nebo 4.úrovně, dál už to bylo příliš komplikované. Božská hra...

STK řekl(a)...

Jejdanánky, pánové, spoludědkové -
i já jsem hrál na počítači kdysi jednu hru. Asi rok. Lemmings se to jmenovalo a byli to právě ti neuvěřitelně blbí trpaslíčci, o které se musel člověk pořád starat, jinak se pozabíjeli a do Nebe se nedostali. A já ji, ačkoliv jsem na PC nikdy žádnou jinou hru nehrál, dohrál až do konce. Čekal jsem, že mi na konec Lemmingové aspoň zatancujou nebo něco sborově zarecitují - a nic. Celý rok, i několikrát týdně, jsem se probíjel 144 levely a nakonec jen "Blahopřejeme, jste vítěz." A exit do DOS.

Jsem z toho špatný dodnes. A žádnou další hru jsem už raději nezkusil. (Tož pravda - ani toho času nebylo nazbyt...)

Pedro řekl(a)...

Ano, kocoure, jmenovalo se to Lemmings. Až do totálního konce jsem to nedohrál, protože jsem neměl tolik času a Amiga nakonec odešla z domu k jinému mladému nadšenci. Syn šel do Prahy na ČVUT a prodal ji. Jednou jsme ji porovnávali s Commodore C-64 (na akci kterou pořádal počítačový kroužek při Domu mládeže) - na obou běžela totožná hra (auto projíždělo krajinou, byla tam taky americká poušť s kaktusy a horami, které známe z Blízkých setkání třetího druhu, dala se tam navolit mlha, déšť, sníh a podobná zpestření). No neuvěřitelný rozdíl, zejména ve vykreslení detailů a barev - těch 16 bitů oproti 8 bylo poznat.

drak řekl(a)...

Pedrovi a STK:

Jasně, že rozdíl mezi 8 a 16 bity je znát, stejně jako mezi 16 a 32mi a 32mi 64mi. když se sníží výrobní nanometry, nemusí to ani nutně příliš "žrát".

Lemmingse jsem míval také rád a vydržel jsem u nich celkem dlouho, neb mi na rozdíl od spousty stříleček připadali vtipní a zajímaví, ale nikdy jsem neměl tolika času, abych to s nimi dotáhl až do konce. Pak jsme ještě v bance rádi "pařívali" F-19 Stealth Fighter. U jedné poradenské firmy zase kdosi dotáhl B-17, tu jsem míval rád také. Později pak dítka odkudsi dotáhla Wolfenstein 3D, který už se mi aspoň podařilo dohrát.

Pedro řekl(a)...

Brzy nám toto vlákno zmizí, a to jakmile Šaman uveřejní další článek. Je ale do něho možno vstoupit ve Starších záznamech. Alespoň by nám tam nikdo nekecal do diskuse. Myslím, že by nebylo marné se my hoši, co tady spolu mluvíme, někdy sejít v Praze - tedy kocour to má nejdál. Snad se mu někdy v bližším horizontu naskytne cesta do matičky měst a potom bychom se mohli sejít. Šaman má nějakou oblíbenou restauraci buď ve Vodičkově, nebo Palackého ulici, musím se ho přeptat (mailem, v osobním styku s ním zatím nejsem). Navíc se za ním hodlám v nejbližší době vypravit, anžto připravuji zásilku knih k odeslání dalšímu sympatickému štamgastovi hospůdky (a Její nesnesitelnost ani Vlastimil to nejsou - na to vemte jed!). Zdravím a snad brzy nashledanou.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

No, ono to starší vlákno se dá najít podle odkazu na „Starší záznamy“, to je ještě dost velkým písmem, tak jsem to nepřehlédl, ale poprvé jsem byl poněkud rozhozen nenápadností odkazu na „Nejnovější“ záznamy a divil se, proč to sakra není po odeslání vidět a pak jsem zjistil, že je to očima, mýma, což bylo ve výsledku celkem úsměvné.

Setkání by se mi líbilo, také věřím, že by slíbilo nejen nám dvěma, ale i dalším, Šamanovi asi určitě, s tím už jsme se viděli na Pragofestu a Šaman je prostě svůj moc fajn. Určitě by se to setkání dalo zorganizovat prostřednictvím Šamana, protože mail na něj máme všichni, takže zašleme-li mu na něj zprávu, neměl by být problém se přes něj vzájemně zkontaktovat, aniž by bylo nutné vystavovat do veřejného prostoru naše mailové adresy.

Jinak když se to setkání dobře načasuje, mohl bych díky mé inspekční cestě na pobočku ušetřit STK buď cestu do Prahy, nebo naopak z Prahy. Jaro je na takové věci jako dělané, takový duben či květen by byly přímo nádherné.

Co se našich trollů týče, všem radím (sobě především) přečíst si obsah hesel „flame war“, „troll“ či jen zadat do Googlu „nekrmit trolly“, přečíst si obsah, ztotožnit se s ním a přestat trollům poskytovat potravu a život reakcemi na ně a naopak je nechat zdechnout hladovou smrtí a případně je nechat ať se těmi svými žlučovitými jedy krmí navzájem.

Jinak já jsem celkem skromná bytost, opravdu nemusím mít a zažít úplně všechno, takže setkání s našimi trolly v reálu klidně oželím. Virtuálně jsou mi už lhostejní stejně.

Pedro řekl(a)...

Tak se Šamanem je možné se občas potkat v restauraci U kruhu v Palackého ulici, či v knihkupectví Krakatit v Jungmannově ul. 14. Vše samozřejmě v Praze. Takže možná někdy (v pokud možno bližší budoucnosti) v té hospůdce?

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Už v tento moment poměrně bezpečně vím, že preferuji s ohledem na účetní uzávěrky a další šílenosti termíny po 1.4 t.r. Už dnes s poměrně velkou jistotou vím, že nebudu moci v těchto dnech:

St 13.4,
Út 10.5 a
St 15.6.

Jinak nebude-li se to konat v nějakou šílenou hodinu, třeba ve 3:30 ráno, tak jsem celkem schopen se pružně přizpůsobit, budu-li to vědět rozumně dlouho předem, řekneme tak 7 - 10 dnů.

Pedro řekl(a)...

Drakovi:

Byl bych moc rád, kdyby se do Prahy mohl v nějakém co nejvíce mu vyhovujícím termínu vypravit i starý kocour. Předpokládám, že problémy spojené se stěhováním bude mít v horizontu měsíce či snad maximálně dvou dořešené a že by si do té Prahy mohl udělat výlet. Mě osobně jako důchodci by termín měl být lhostejný, jenom bych nerad středu a pátek. To vyzvedávám odpoledne vnuka ze školní družiny a vnučku ze školky, večer si je pak u nás přebírají syn se snachou. Teď jenom jak kocoura upozornit, aby se k nám sem na vlákno podíval a abychom si sem tím zároveň nenatáhli škodnou. Možná by to šlo tak, že bychom požádali Šamana o zprostředkování kontaktu.

drak řekl(a)...

Mě ten horizont měsíce a dvou celkem vyhovuje také. S STK, žibřidem, paní informací, Vámi a samozřejmě možná i některými dalšími, na něž si teď nahonem nevzpomenu, paměť není mou silnou stránkou, se určitě uvidím rád. Paní informace to má pravda trochu daleko, ale prý se občas v Praze stavuje u příbuzných, takže aspoň čas od času by možná bylo možné se uvidět i s ní. Asi to zkusíme zorganizovat přes Šamana, on asi bude mít kontakty na většinu z nás, lepší nápad nemám.

Pedro řekl(a)...

No kdyby paní informace přijela letos do Česka, měl bych vyřešen problém se zasláním historické literatury, kterou mám pro ni přichystanou (bohužel to ještě nemám komplet, můj knihkupec patřičnou knihu objednal, ale ještě neobdržel). Takové osobní setkání štamgastů, kteří i když někdy mají trochu rozdílné názory, ale jsou schopni klidně a věcně diskutovat bez zbytečného mentorování či zaplevelování diskuse zbytečnými plky, by bylo velmi milé.

STK řekl(a)...

STK je na příjmu...
Abychom nějak "lidsky" eliminovali nenávist dravého ptactva a občas už únavný ústní průjem jiného štamgasta bychom si museli pořídit takové separé jen pro zvané a jejich přátele - což je v naprostém rozporu se Šamanovic zámyslem, se kterým zakládal tenhle blog - fórum pro neregistované ze Psa. Takže se s těmi "negativními jevy" asi budeme muset smířit.

Pedro řekl(a)...

Jakie to miłe zaskoczenie! Jak dziś do nas wpadnie moja córka. to ją poproszę (ona jednakowo jak mój syn potrafi z komputerem robić to, czego ja nie potrafię - pracować z fotoszopem itp. I jak nie, to jutro przyjdzie syn) o przygotowanie zdjęć grobowca pułkownika Soudka (zdjęcia te zrobiłem sobie nie tylko podczas ostatnich Wigilii, lecz też wcześniej) oraz mapy, gdzie ten grobowiec można znaleźć (to dla Smoka) do wysłania do Szamana. A pokud se týká možnosti scházet se na internetu, aniž by se nám do hovoru vměšovalo dravé ptactvo či jakýsi únavný grafoman - to nám Šaman určitě poradí. Zdravím všechny co nejsrdečněji a těším se na další korespondenci

drak řekl(a)...

Pedrovi a STK:

Ona se ta polština od češtiny zase tak moc neliší, společný kořen je z nich obou k rozeznání zdaleka. když jsem se před nějakou dobou vracel z cesty do pekla přes Polsko, tak jsme si s panem Lezskem u benzínky na téma ranní pomalosti báječně zažertovali aniž by on musel říci jediné slovo česky a já jsem přiznám se hovor zahájil pomocí polského dzień dobry, neb s výjimkou zemí, kde se hovoří německy, je to v cizině mým dobrým a osvědčeným zvykem.

Co se našich trollů týče, nejlepší je si jich nevšímat a nereagovat na ně. Reakce na ně jsou jejich vítanou potravou, jejich absence je donutí zdechnout hladem, nebo se sekat navzájem, což může někdy být i zábavné. Ze strany normálních lidí je ale velmi žádoucí důsledně je ignorovat a nereagovat na ně.

stk řekl(a)...

Inu, nevydržel jsem to Draku a napsal krátkou úvahu o nevýznamu "Její Nesnesitelnosti" pro Hospůdku. Šaman buď vidí, co tvořím v okýnku (ale o tom hodně pochybuji) nebo je nadán intuicí (to by jako Šaman být měl) a vytkl mi to ještě než jsem to odeslal. [;-)
Domnívám se, že tenhle kout je zatím pro "spiklence" dost dobrý. I když nás najdou v přehledu, obvykle se nedoklikají až sem.
Tedy myslím...

Pedro řekl(a)...

Drakovi i STK: Poslal jsem Šamanovi fotografie hrobu pana plukovníka Soudka vč. mapky (místo mohu případně upřesnit, až budeme mít mezi sebou přímý mailový kontakt), prozradil jsem mu i tento náš úkryt. Je vidět, že má práce nad hlavu, protože mi poděkoval slovy "Dík, draku". V první větě mého mailu jsem totož psal "Milý Šamane, protože v diskusi v hospůdce pod článkem "Libye hoří" projevil Drak zájem o bližší informace ...".Takže až bude mít chvilku času a přečte si celý mail, možná se sem za námi podívá.
Předpokládám, že nám zprostředkuje vzájemný mailový kontakt. Jenom na informaci se budeme moci obracet přes hospůdku, prý je dost nedůvěřivá a důkladně si chrání své inkognito - i knihy, které pro ni chystám půjdou přes Šamana na adresu nějakého jejího známého, nikoliv přímo jí.

drak řekl(a)...

STK:

Chápu důvody pro to psaní, byť i logika věci říká, že nekrmit trolly je tou nejúčinnější taktikou za dané situace. Sám se někdy neudržím a to i přesto, že vím, že je to pitomost a nikam to nevede. Nejsme stroje, jsme prostě jen lidi, máme proto své pocity a emoce, kterým někdy potřebujeme dát průchod.

Pedrovi a STK:

Už jsem se ozval Šamanovi i z druhé strany, ale zatím nereagoval, asi je zavalen vším možným. Nicméně má ode mne povolení povoleno poskytnout kontakt na mne Vám oběma a některým dalším pod podmínkou, že se ho nedozví trollové. Mějte se zatím krásně, jdu se věnovat práci, ať nemusím zbytečně ponocovat.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Dík za fotku a mapku, Šaman mi to už přeposlal :-)

Pedro řekl(a)...

Draku, pokud Vám Šaman nepřeposlal celý můj mail vč. všech příloh (tři snímky a mapka), tak to napravíme až budeme mít navázané přímé mailové spojení. Já bych Vám pak popsal příjezd ke hřbitovu, je to samá jednosměrka a k mapce je nutný komentář. Jinak může být pro neznalého místní situace problém na hřbitov se vůbec dostat.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Šaman mi poslal vše, tedy 3 fotky a jednu mapku a popis. jediné co mi neposlal, bylo spojení na Vás, ale to časem nějak napravíme, v každém případě má ode mne dovoleno Vám poskytnout můj mail.

Pedro řekl(a)...

Draku, O.K. Znovu jsem Šamanovi poslal mail se svolením k předání mé mailové adresy - totéž platí i vůči ostravskému kocourovi. Jinak zřejmě pojedu s dcerou a vnučkou ve čtvrtek 24.3. do Prahy na kontrolu po operaci (vnučka se jí podrobila před 2 měsíci na urologické klinice Ke Karlovu), ale počítám maximálně s volnou jednou hodinkou. Zřejmě ji využiji jenom k ponechání knižní zásilky pro Informaci na místě, které máme se Šamanem domluvené.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Během poslední dekády března budu asi zažívat z pracovního hlediska tak trochu peklo na zemi, ale na chvíli se snad utrhnout svedu. Na Karlák či do jeho okolí se dostanu poměrně rychle a snadno, na chvilku bychom se vidět mohli.

Poprosím Šamana ať mi poskytne Vaši adresu, nebo ať Vám pošle tu mou a domluvíme se.

Pedro řekl(a)...

Z hovorů v hospůdce jsem vyrozuměl, že starý kocour už pomalu finišuje se stěhováním. Hluboce s ním soucítím a doufám, že až bude mít volnou chvilku, že se sem za námi jukne.

Pedro řekl(a)...

Koukám, že Harpyje adoptovala dalšího syna - guerriera. No mě stačilo jak jsem se s ní dohadoval v minulosti, už nemám zájem. A když onehdy napsala, že nemůže otevřít knížku, kterou četla před deseti lety kvůli cigaretovému smradu, který se z ní line - asi bude něco podobného jako teplický senátor, primátor, člen několika dozorčích rad (určitě ne čestný člen zadarmo) Kubera....

žibřid řekl(a)...

Áááá! Načapal jsem Vás tu, pánové, jak tu tajně na chodbičce pánského WC v hospůdce pokuřujete. To máte z toho, že se všechny nové příspěvky zobrazují v tom okně nalevo.
Pokud si chcete potajmu vyměnit adresy, tak aniž byste museli mít zprostředkovatele, můžete si založit nějaký dočasný mail, ten tu zveřejnit a na něj Vám kolega-kamarádíček může poslat své skutečné nacionále.
Tož já si jdu zase sednout do hlavního lokálu...

«Nejstarší ‹Starší   201 – 263 z 263   Novější› Nejnovější»