pátek 29. července 2011

MOBY DICK: Lehkomyslné hry

Pfinanční rulety, kontinuální kálení, talibánští osli, orbitální bordel, investování v Rusku a pohodlní papoušci
**************************************************************

Neděle 24. července 2011
Česká pfinanční ruleta: Ministr Miroslav Kalousek hodlá ořezat výdajové paušály pro živnostníky k jednotným 20 %. Důvodem je, že pfinanční úřady v prvním pololetí na daních drobným podnikatelům více vrátily než vybraly! Firmy pak zaplatily na daních jen 75 mld. Kč, kdežto vloni to páčilo 80 mld. Celkem jsou pololetní příjmy státu 15 mld. pod plán.

Portugalská pfinanční ruleta: Vánoční odměny, pololetní odměny za druhé pololetí - prostě 14. plat - bude letos mimořádně zdaněn mimořádnou 50% daní. (Ať to nečte Kalousek!)

Řecká pfinanční ruleta: Řecký dluh se sníží o 21 %. Jak? Tím, že se soukromí investoři dobrovolně povinně zřeknou 21% hodnoty svých dluhopisů.
Řecko se chystá privatizovat svoje dopravní, energetické a vodárenské firmy. Také Čína se chystá privatizovat dopravní, energetické a vodárenské firmy - ty řecké.

Už deset let se ptám, proč se prodej majetku státních firem státním firmám jiného státu zove ausgerechnet "privatizace"!?

Americká pfinanční ruleta: Republikánský přednosta Sněmovny reprezentantů John Boehner včera odešel od prezidenta Baráka Obavy značně rozezlen - prásknul dveřmi. Prezident mu pak vzkázal, že by měl ukončit "lehkomyslnou hru s veřejným dluhem". Barák nabídl "republikánům výjimečnou dohodu" a nechápe proč jednání opustili. Podle Johna "nikdy jsme nedosáhli dohody a nikdy nebyla blízko. Pánové mají "různé vize", pročež se nedohodli na škrtech ve veřejném rozpočtu, ani na zvyšování daní. USA už 2. srpna nebude mít peníze na splácení svých povinností a dluhů.
John se posléze zamyslel nad svým chováním a zadoufal, že "dospějeme ke kompromisu ještě předtím, než začne pondělní obchodování v Asii"

V USA panují krutá vedra až 104 stupňů Fahrenheita.

Křesťanský terorismus: V pátek zmíněný bombový atentát v ulicích Osla měl pokračování na 35 km vzdáleném jezerním ostrově. O oslovském vrahovi viz jiné jinde.

Pondělí 25. července 2011
Analytik splečnosti Pioneer Investmen ČR Roman D. píše v Hospodských novinách: "Dluhopisy, na rozdíl od akcií, komodit, zlata a nemovitostí, nemůže postihnout bublina, protože mají přesně známou dobu splatnosti a současnou hodnotu budoucích peněžních toků." Píše to v článečku pod názvem Dluhopisy USA nejsou bezcenné papíry. Těch US dluhopisů je za více než devět bilionů (tisíců miliard) dolarů. Věřitelé věří, že je dostanou zaplaceny.
Romanův výrok u vědomí, že majitelé řeckých dluhopisů právě odepsali pětinu svých pohledávek, které nedostanou za tři, ale za 15 (anebo taky 30) let, zní poměrně křečovitě.

Řecká pfinanční ruleta: Řecký dluh se sníží na asi 120 % ročního HDP, což je pro Řeky stejně nesplatitelné. Moody´s srazila rating země o tři stupně na známku Ca. Ještě to není bankrot, jde jen o "technický" bankrot. Agentura vymyslela nové slovo pro označení budoucího vývoje - není "negativní" neb "pozitivní", pouze - "ve vývoji".

Americká pfinanční ruleta: USA nemají peníze k dispozici už teď, prakticky už od pátku, jak prezident Obava upozorňoval předminulý čtvrtek. Fond PIMCO konstatuje, že USA může přijít o rating AAA i v případě, že američtí politici dojdou k dohodě o navýšení státního dluhu. Ale politici k dohodě nedocházejí. Ačkoli asijské burzy se už otevřely. Barák O. odsoudil republikánské škrty, John. B. zase "orgie utrácení".

Část ze $ 2 mld., které US Army vyplatila lstivým Afgháncům za dopravní služby, získal Tálibán. Dle Washington Post z jedné konkrétní zakázky za 7,4 melounů získali Tálibánci 3,3 melounů. No ale - dopravili americké hochy tálibánští osli tam, kam měli namířeno? Asi jo, ne? Proč by jim jinak platili?

Aféra DSK: Znáslilněná pokojská Nafissatou D., politická uprchlice z Guiney, poskytla poprvé interview pro Newsweek i pro TV stanici ABC. To, že uváděla, že má dvě děti, zatímco má jen jedno, bylo kvůli tomu, aby měla nižší daně. To, že nepřiznala plnou výši příjmů, zase bylo jen aby získala nižší nájem. A to, že se na jejím účtu praly peníze za marjánku bylo jen proto, že věřila svému příteli. Tomu příteli také nikdy neřekla "vím, co dělám, ten chlap je bohatý". Doopravdy tato fráze zněla jinak - jde pouze o tlumočníkovo shrnutí. Trvá na tom, že pštros Kán ji znásilnil. "Chci, aby šel do vězení. Chci, aby věděl, že existují místa, kde nemůže použít své peníze, svou moc."
Nafissatou si při podání své žádosti o politický asyl zjevně neuvědomila, že USA je místo, kde nemůže použít své chudoby a své bezmoci ke lžím, daňovým podvodům a krytí drogových dealerů. Aspoň před nějakým časem to nebylo možné...

Sýrie: 1600 obětí demokratické revoluce nebyly marny! Socialistická strana arabské obrody ztrácí monopol. Vláda právě schválila zákon, dle kterého se smějí zakládat i jiné demokratické strany. S jedinou podmínkou - musejí být demokratické! Aha, takže Baas bude zrušená?

Mrtvá Kočka: "To se týká jen nových stran. Jako u nás po sametovce..."

Česká pfinanční ruleta: Ministerstvo zemedělství při hledání úspor našlo a ve svých výdajích škrtlo dalčích zbytečných 150 milionů Kč. Jde o dotace projektů ze tří čtvrtin pfinancovaných ze strany EU. Celkem jsou stopnuty programy za 1,8 miliard. Ministerstvu vadí, že agrárníci dostávali i dotace za ekologickou energii - jde totiž o stavbu bioplynových stanic!
"Pan premiér si plete podporu obnovitelných energií. Kráva nebo prase kálí kontinuálně, není to slunce!" (Andrej Babiš, zemedělský velkokapitalista.) Podle Jana Veleby, prezidenta Agrární komory, to je "svinstvo", které "zavání" mafiánskými praktikami.

Co už jiného by mělo smrdět než kejda?

Třeba nesplněné závazky, nedodržené sliby a retroaktivní změny zákonů.
"Příslušné novely zákona o dani z příjmu a zákona o podpoře obnovitelných zdrojů jsou v rozporu s ústavním pořádkem." (Martina Lhotáková, mluvčí městského soudu v Praze po projednání stížnosti solárníků.)

Úterý 26. července 2011
Království Sazka: Po bankrotu nemá hlavní akcionář zdroje. Penta po ČSTV žádá zpátky půjčených 140 milionů - anebo by se spokojila se skiareály, nejlépe s tím ve Špindlu. "Děje se přesně to, před čím jsme varovali." (Ivo Kaderka, disident z tenisového svazu.)
Sazka v minulých letech zaplatila 230 milionů neidentifikovaným španělským, maďarským britským a českým firmám za "poradenství", "průzkumy" a "konzultace". Přes polovičku z toho - 177 mil. -  šlo do společnosti, kde si smočil nepravomocný podvodník, mocný muž fotbalové mafie, František Půlka Chvalovský.

Americká pfinanční ruleta: "Takto nelze řídit nejskvělejší zemi na planetě... Je to nebezpečná hra, jakou jsme ješět nikdy nehráli a kterou si právě teď nemůžeme dovolit." (US prezident B. Obava k republikánskému lavírování.)

Podle dalšího pfinančního odborníka Michala S. ze společnosti Conseq je současná dvojí (US+ eurozóna) krize "zajímavou příležitostí" jak - nakoupit  akcie. Jaké? To je jedno, hlavně akcie. O dluhopisech se nezmiňoval.

Česká pfinanční ruleta: Ode dneška se zdaňují sesbírané houby a lesní plody ze státních lesů.

Odsouzeni makléři společnosti SATI, kteří připravili své klienty o stamiliony korun. Alexandr S. vyfásl 7 let, Roman P. tři roky podmínku, Pavel S. se sám oběsil. Protože odsouzenci nemají moc majetku, bude jim ten, co mají, ponechán a budou muset škodu "splácet". Ale poškozeným by ji měl zaplatit stát: Akcie totiž unikly ze Střediska cenných papírů, kde jsme svoje akcie museli všichni mít povinně, aniž jsme nad nimi mohli mít jakoukoli kontrolu. Středisko se v tomto případě ani neobtěžovalo informovat majitele účtu o výběru akcií, ačkoli to byla jeho povinnost. Oznámení posílalo nikoli majitelům - ale podvodnickým makléřům...

Exvicepremiér Jiří Čunek má své exsekretářce Marcele U. zaplatit 80.000 jako odškodné za poškození pověsti. Některé Čunkovy výroky prý byly dle soudkyně pouze "přiměřené hodnocení". Mezi takové však nepatřilo vyjádření této bývalé těžké váhy české politiky, když Čunek přirovnal Marcelu k "lehké děvě". Děva chtěla deset milionů, Čuník se odvolal proti těm pár desítkám tisíc. A taky proti placení nákladů soudního řízení

Norská tragédie s oselským vrahem přinesla poučení i pro naši URNU: Její velitel Libor Lochman bude po armádě požadovat vyčlenění vrtulníku nikoli středně velkého, avšak velkého - aby se krom lidí do něj vešla i jejich výzbrojovýstroj. Navíc se už nebude muset sepisovat žádost, helikoptéra bude zásahovce k dispozici ihned - tedy na zavolání. Čili do půlhodiny.

Neohlášená návštěva soukromé osoby Václava Klause v australském parlamentu, kde sídlí i televize ABC News, kam byl Klausík pozván, se nakonec nekonala. Český prezident totiž odmítl projít bezpečnostním rámem. Člen ochranky jednal dle předpisu, podle kterého prý do parlamentu (a tedy i dotyčné televize) může bez kontroly vstoupit toliko australský premiér. Jestli takový předpis existuje, měli by ho upravit, aby bez kontroly mohla vejít i nadřízená pana premiéra, britská královna...

Středa 27. července 2011
Obchodní válka mezi Srbskem a Kosovem dospěla do horké fáze. V noci se kosovští policisté pokusili obsadit kosovské celnice na hranicích se Srbskem, místní kosovští Srbové jim v tom zabránili. Házeli zápalné láhve a buldozery proráželi bariéry.Proti této jednostranné akci vyjádřili námitky i EULEX (policejnějustiční mise EU v Kosovu) a KFOR. Zatímco srbští a kosovští politici vedou tlusté řeči, černohorský ministr hospodářství vidí pro svou zemi "příležitost" při zprostředkování prodeje a nákupu zboží...

Americká pfinanční ruleta: Investoři si koupili týdenní pokladní poukázky za $ 12 mld., aby měla vláda na poštovní známky. Doufají, že je skutečně dostanou zaplaceny už za týden. A ne za 30 let... Poptávka byla velice vysoká - stejně jako nervozita. Hotovost na různých federálních účtech by prý mohla "vydržet" asi do poloviny srpna. Avšak - hrozí snížení ratingu US dluhopisů. Nepředstavitelné! Zejména pro důchodové fondy...

Řecká pfinanční ruleta: Standard & Poor´s snížila rating země o dva stupně na známku CC. Výhled negativní. Moody´s se nechala slyšet: "Pravděpodobnost vynucené výměny řeckých dluhopisů, tedy i platební neschoipnost, se už prakticky rovná 100 %." Čili již nastal "selektivní", "částečný", "technický" či "řízený", ale stále bankrot země.

Francouzská pfinanční ruleta: MMF varuje, že země musí "více šetřit". Aby dokázala stáhnout deficit na povolené 3 % HDP do roku 2013. Ou, a je zrovna předvolební rok.

Česká pfinanční ruleta: Ministr dopravy Pavel Dobeš pro příští rok zdraží dálniční známky na 1500 Kč, mýto se zvedne o 25 %. Ministerstvo by tak mělo z řidičů vytřískat dvě miliardy. Také se bude mýtné platit i ze silnic prvních, druhých a třetích tříd...
Ministerstvo pfinancí odmítlo tvrzení ministra pfinancí z minulého týdne, že by se snad nevyčerpaný výnos "povodňové stovky" rozpustil ve státním rozpočtu. Úředníci už ty stovky "omašličkovali".

Británie uznala svého vojenského spojence Přechodnou národní radu jako jediného legitimního zástupce libyjského lidu. Ministr zahraničí William Hague vyzval Radu k převzetí velvyslanectví - a pravil, že pro ni uvolňuje zmrazené fondy z libyjské ropy. Kaďour prohrál...

Orbitální ruleta: Zničení Mezinárodní kosmické stanice se odkládá z roku 2013 na rok 2020. Dohodli se na tom ruští a američtí experti. A co japonské moduly? Nejspíš si je Japonci z ISS přesunou na svou stanici. Evropané, Kanada a Brazílie by se zase mohli přestěhovat k Číňanům. Anebo na nějaký soukromý orbitální bordel.

Islámský terorismus: Při bombovém útoku byl zabit starosta afghánského Kandaháru Gulam Hamídí. Atentátník se nejspíše inspiroval holandskými karikaturami - nálož měl ukrytou v turbanu...

Čtvrtek 28. července 2011
Česká pfinanční ruleta: Ministerstvo dopravy upřesňuje včerejší informaci o rozšíření placení mýta na další třídy silnic. Stane se tak nejdříve roku 2016, kdy končí nevypověditelná nekalá smlouva s Kapschem.
Ministr pfinancí Miroslav K. prohlásil že zůstanou paušály na hodnotách 20, 40 a 60 %. Zemedělcům se jen zruší 80 %, a některé činnosti byly přesunuty. A jak je to s tím jednotným 20% paušálem? No prostě to zkusil.
Co zkusí příště? Třeba by mohl zdanit...

Mrtvá Kočka: "Nenapovídej!!!"

46 tun mražené a chlazené polské drůbeže zůstalo viset na neexistující polsko/české hranici. Celníci zadrželi i 800 rostlin konopí v zavazadlovém prostoru dalšího auta. Pašeráka tentokrát prozradila - charateristická vůnička...

Incident v Kosovu: Dvě celnice na srbskokosovské hranici obsadili američtí a francouzští vojáci z KFOR. Kvůli incidentu se na uzavřeném zasedání sešla Rada bezpečnosti OSN. Umravnit by obě země měla Evropská unie, kam se chce dostat Srbsko. Kosovo tam už prakticky je - jako faktický protektorát EU,  který by bez evropských peněz pfinančně zkrachoval.

Rusko: 10.000 ha země hoří, zejména na Dálném Východě. V Moskvě panují krutá vedra.

Prezident Dmitrij Medveděv se notně rozzlobil na Američany, kteří v tichosti zakázali na své území vstup asi 60 Rusům. Polecajtům, soudcům, prokoušům... Rozhořčené ruské ministerstvo zahraničí chystá "patřičnou odpověď". Přitom by Rusové ve svém vlastním zájmu, měli být zalezlí s ocasem mezi nohy.
Osoby na americké černé listině se totiž nějak podílely na smrti Sergeje Magnitského v roce 2009 v moskevské proslulé věznici Butyrka. Butyrka byla známa brutálním zacházením s vězni jak za cara, tak za Stalina, a i za Putina a Medveděva svoji pověst potvrzuje. Magnitský zde snad nebyl přímo zavražděn, jen podlehl "středověkým" (normálním zemitě ruským) podmínkám (neustálému mlácení dozorci). Nepřežil dva roky vazby. Rusácký kriminál ho udolal v 37 letech. Do vazby se dostal za to, že jako právník mezinárodního investičního fondu Hermitage obvinil vysoce postavené mafiány ve struktuře ministerstva vnitra, že ukradli 5,4 miliardy rublů (3,3 mld. Kč).
Hodní američtí diplomaté se snažili sestavením černé listiny konkrétních ruských mafiánů ochránit Rusko před mnohem nepříjemnějšími sankcemi, které připravuje Kongres. Obavova administrativa se v tom snaží zákonodárcům zabránit - aby nepřišla o podporu ruského demokratického státu v boji proti teroristickým státům jako jsou Írán, Severní Korea, Libye či afghánský Tálibán.
Ale Rusové už našli obětní beránky - vězeňskou lékařku a jejího šéfa. Tak snad bude "pošlapávání lidských práv v Rusku" odstraněno a záchrana světové demokracie za pomoci ruského samoděržaví bude moci pokračovat .

Norsko: Vraždící křesťanský fundamentalista půjde před soud až příští rok. Musí se řádně připravit proces, v jehož průběhu se bude zodpovídat za každou jednotlivou vraždu.

Americká pfinanční ruleta: Republikánský návrh na škrty neprošel Kongresem.

 Pátek 29 července 2011
Válka v Kosovu: Severokosovští Srbové zabarikádovali silnice, blokován je i konvoj KFOR. 16:00 vypršelo ultimátum NATO, aby Srbové zátarasy odklidili. Útočná letadla aliance zatím nebombardují...

Polská vyšetřovací komise zveřejnila své závěry k tragédii u Smolenska. (Zpáva má 328 stran a 5 příloh.) Polští piloti neměli "dostatečné zkušenosti", k přípravě k letu se dostavili s půlhodinovým zpožděním, navigátor neměl čas si odpočinout po předcházejícím letu a na túčku 154 už delší dobu nebyl, a na samotném ruském letišti byl normální ruský bordel. (30 % osvětlení bylo nefunkčních nebo je zakrýval porost, na mnoha lampách chyběly čočky a zrcadla a některé stromy v okolí byly vyšší, než je přípustné.)

Americká pfinanční ruleta: "Netrestejte klienty, kteří neuhradí účty kvůli tomu, že jim stát včas nezaplatí." (Výzva bankám ze strany úřadu, který dohlíží na pfinanční instituce.)
USA se připravuje na to, že bude v "insolvenci".

Evropská pfinanční ruleta: Poklesem ratingu US dluhopisů by mohlo dojít i k pádu ekonomik jako je Španělsko nebo Itálie.

Ochrana přírody: Aktivisté na Šumavě objímají zakůrovcovaněné smrky. Ugandští ochránci vypustili zpět do přírody asi 200 papoušků, které sebrali v lednu pašerákům. (Jeden papouch páčí asi 130 litrů.) Moc se jim nechtělo z pohodlné klece. Hubené nakonec vyhnali, ty příliš tlusté předali do ZOO. (Papoušky, ne ochránce přírody.)

Česká pfinanční ruleta: Prakticky všechny zprávy o zvyšování daní a poplatků, které vypustila tento týden různá ministerstva, byly hoaxy. (Nežeby se nezvyšovaly, jenom nikdo neví jak a kdy.) Mezi ně patří i fáma o zdanění sesbíraných hub. (Tedy pokud ji nečetl Kalousek...)

Factum Invenio zveřejnila, jak by dopadly volby v Česku právě teď. Kolik by měly jednotlivé strany poslanců:
ČSSD 73
ODS 39
KSČM 39
TOP09 33
KDU-ČSL 9
Zelení  7

Už to obsazení Sněmovny přímo vidím!

Sobota 30 července 2011
Žena Moby Dicka si čte divadelní hry Járy da Cimrmana: "Blbeček, debil, blbeček, debil - jenom tamhle vzadu jsou dva blbečci vedle sebe."
*******************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

113 komentářů:

A.S. Pergill řekl(a)...

Nápověda Kalouskovi:

To takhle na ÚV KSČ zjistili, že se bude muset zdražovat, protože jinak to nepůjde. I hlásí se jednotliví členové a dávají návrhy podle abecedy:
A - zdražíme auta - Výborně!
B - zdražíme boty - Výborně!
C - zdražíme citrony - Výborně!
D - zdražíme dráty - Výborně!
E - zdražíme elektřinu - Výborně!
F - Ticho. Nikdo si nedokáže vzpomenout na něco od F. Najednou se hlásí Biľak a volá "Súdruhovia, už to mám! Zdražíme Fšecko!"

A ještě jednu radu zdarma: Komunisté zásadně říkali: "My nezdražujeme, my upravujeme ceny!"

STK řekl(a)...

Kalousek mi připadá jako otec velké rodiny. Doma se všichni společně dohodli, že se v ZOO budou jenom dívat na zvířátka a žádná cukrová vata a zmrzlina. No a potom museli projít kolem stánku se zmrzlinou. Ještě nás čeká ta cukrová vata... Takže každý dá pěkných "pár korunek" z kapesného...

informace řekl(a)...

Chtěla jsem se zeptat paní Harpyje,
co nám může říct o pohovoru novinářky tureckého původu Güner Balci s T. Sarrazinem na ulicích Kreuzbergu, co odvysílala Zdf počátkem července. A hlavně, co ví o nedávné podivné "krádeži" pohovoru této novinářky s Frankem Schirrmacherem, editorialistou a jedním z hlavních redaktorů Frankfurter Allgemeine Zeitung? Proč nový pohovor Schirrmachera, namísto toho "ukradeného" nemá být veden novinářkou tureckého původu Güner Balci ?
Je to snad znakem nějakých změn v německém veřejném mínění? Anebo mezi imigrovanými Turky? Bojí se, aby pohovor nevyzval nějaké pobouřené reakce?
Tady o tom psal il Foglio, ale nedal na to jasnou odpověď. Asi ji neměl.
Budu ráda, když nám o tom paní H. něco řekne, má-li nějaké podrobnější zprávy. Děkuji.

Harpyje řekl(a)...

Já jsem, Informace, zmíněný pořad neviděla, pouze video na internetu, a o hovoru s Schirrmacherem nevím vůbec nic.
Mrknu se ale, a napíšu, co se mi podařilo zjistit.

Anonymní řekl(a)...

ČSSD 73
ODS 39
KSČM 39
Takže pokud po volbách utvoří KSČM a ODS koalici, KDU-ČSL se určitě ráda připojí a TOP09 taky, tak se ČSSD bude moci jít klouzat:-)

informace řekl(a)...

Harpyje,
bouře nad Breivikem v Itálii odšuměla poté, co M. Borghezio se šel omluvit na norské vlvyslanectví pro svá slova, která nebyla, celkem vzato, podporou jeho atentátů, ale jen některých jeho tvrzení o škodlivých účincích multikultualizmu a poté, co ho vedení Severní ligy suspendovalo na tři měsíce ze stranické funkce.
Ale jak čtu na oficielní Rassegna di stampa italské vlády, Breivikovy atentáty měly velký politický dopad v Německu, hlavně v SpD, kde president strany, Sigmar Gabriel, ostře kritizoval Thilo Sarrazina a distancoval se znovu rozhodně od jeho knihy. Prý v obavách, aby to straně neuškodilo při příštích volbách.
Tageszeitung píše, že Breivik poslal svůj manifest německému protiislámskému hnutí Pro KSln a že toto prohlášení bylo citováno pozitivně na jeho kongresu. Mluvčí Kîln se hájí tím, že nyní je Breivikův čin zneužíván proti mírumilovným vlastencům, kteří respektují zákony, jen proto, že kritizují islám.
Norský spisovatel Jostein Gaarder, autor knihy Il mondo di Sofia, v pohovoru ve Frankfurter Rundschau řekl, že ABB není neonacista a že na netu existuje spousta extremistů, kteří si říkají konservativní křesťané a kteří šíří nenávist proti islámu. Je to "nový a hrozný jev, který by měl být kontrolován mnohem přísněji než v minulosti".
Chtějí snad Norové zavést nějakou cenzuru na internetu proti kritice islámu?

informace řekl(a)...

Seskupení socialistických poslanců v Evropském parlamentu žádá, aby rumunská liberální strana Pdl vyloučila ze svých řad senátora Juliana Urbana proto, že včera na svém blogu napsal, že čin Breivika je důsledkem "multikulturalizmu, vnucovaného leadry Evropské unie.
Buď vědomě nebo ne evropští politikové tlačí evropskou politiku k takové formě extremizmu, že se Evropa stává skladem třaskavin. V tomhle chaosu se můžeme jen divit, že jen jeden člověk namířil zbrań aby vyjádřil svou frustraci vyprovokovanou nezájmem a pokrytectvím evropských politikům před islamizací a ilegální imigrací, které ohrožují naši civilizaci a kulturu.

Podle místopředsedy socialistů Hannese Swobody jde o "skandální postoj, který přesahuje jakoukoliv mez demokratické tolerance. Je nemorální a nepřijatelné, aby rumunská Pdl trpěla podobného člověka ve svých řadách."

Mluvčí rumunské Pdl Sever Voinescu ujistil vedení evropských socialistů, že se jedná o osobní mínění Urbana.

(ASCA-AFP)

Kopretina řekl(a)...

Problémy islamismu, multikulturalismu a socialismu,integrace cizinců se musí řešit...Nechceme-li občanskou válku v Evropě něco se dělat musí...Zavírat oči před problémy je cesta do propasti...Georg Soros popsal také, že je těžko řešitelný romský problém...Romové žijí ve svých komunitách, uzavření...A když už se Romovi podaří získat vzdělání, tak většinou opustí romskou komunista a stává se gadžem (bílým)...A Romové tomu říkají kulturní genocida...Jak skloubit romské zvyky s většinovou populací?...To platí i o Turcích...Erdogan řekl Merkellové, že asimiliace Turků do německé společnosti je zločinem proti lidskosti...A o problémech s černochy napsal Ota Ulč spoustu článků, odkazy dávat netřeba, každý se je vyhledá sám, když klikne na jméno "Ota Ulč", tak mu všechny jeho články vyjedou...O problémech s mohamedány napsal spoustu článků Luděk Frýbort, žijící v Německu, takže tento pán o tom něco ví...Jak řešit? Těžko...A právě tyto problémy nahrávají do karet paní Marine Le Pen...Marine Le Pen řekne, omezit imigraci, zakázat slučování mmuslimských rodin...O programu FN zde byl článek, každý, ať si ho vyhledá...Na Eurabia psali, že má paní Le Pen údajně velkou šanci vyhrát volby ve Francii...To by byla sranda...Jak by Francie dopadla...Vykopat mohamedány? Jak to asi udělat?

Doufám, že se nenaplní Pergillova vize o válce civilizací...A použití ABC zbraní...Pákistán by rovněž použil ABC zbraně...Egypt, Saudská Arábie by bombardovala Izrael a Evropu konvenčními zbraněmi, některé země by použily biologické a chemické zbraně...

To by byl biblický armagedon popsaný ve Zjevení sv.Jana...Kde síly Zla Góga Z Magógu (mohamedánské státy) nejprve zaútočí na Izrael, pokusí se ho vyvrátit, zaútočit i na Evropu, posléze 7 andělů bude otevírat 7 početí...Na obloze se objeví těhotná žena oděna do bílého roucha a proti ní drak pokoušející se ji pohltit...Bůh ji však schová do bezpečí...Na druhé straně bude působit šelma (Antikrist) s nevěstkou babylonskou a budou klamat národy, lidé budou přijímat cejch Antikrista a dojde k obrovské bitvě národů...Šelma s Drakem budou vrženi do ohnivé síry spolu s lidmi, kteří přijali cejch Antikrista...Ale to je jen vize..., která se doufám nenaplní...Někteří biblisté říkají, že Antikristem bude Mahdí, na kterého čekají šíté...A že se dokonce Kristus utká s Antikristem Mahdím...No tedy...To by byl osud...

Germáni mají popsanou vizi armagedonu,a to ragnarok že prosti sobě povstanou bohové, budou proti sobě válčit nejstrašnějšími metodami, člověk proti člověku, zvíře proti zvířeti...

Ale zpátky k problému...Jestliže se nebude důsledně řešit domácí problémy s přistěhovalectví, soužití minorit s majoritou, budou získávat body podobné strany jako Marine Le Pen...

Moby Dick řekl(a)...

Anonymnímu k:
ČSSD 73
ODS 39
KSČM 39
Takže pokud po volbách utvoří KSČM a ODS koalici, KDU-ČSL se určitě ráda připojí a TOP09 taky, tak se ČSSD bude moci jít klouzat:-)"

Na klovacím pořádku je jako první ČSSD. Takže socialisti nejdříve nabídnou koalici ODS (už ne "velkou"), kterou modří ptáci nebudou moci odmítnout (a nebudou chtít odmítnout) - protože v případě krachu námluv se ČSSD pro záchranu demokratické vlády zkoaluje s komunisty...

>>://

drak řekl(a)...

K těm finančním ruletám:

Neodpovědní politici, kteří žijí od jednoho volebního období k druhému a je jim celkem jedno, čím voliče oblbnou, hlavně když jim volič (pitomý ale početný) za trapný drobný úplateček požehná, aby tu státní kasu mohli plundrovat pokud možno po celé období nerušeně dál, mívali v rukách dvě hrozivé zbraně, kterými ruinovali hospodářství té které země:

1) Národní banky, které mohly na jejich pokyn tisknout nekryté peníze.

2) Možnost vytvářet nevyrovnaný rozpočet a zadlužovat tak svou zemi.

Tu první hroznou zbraň již většina civilisovaných zemí svým politikům odňala, je tomu tak už poměrně dlouho. Jenže ono to, jak současná krise v USA a Evropě naznačuje, prostě nestačí. Spirála zadlužení hrozí na evropské straně Atlantiku obrovskými problémy ekonomice všech evropských zemí a potažmo i světové a na druhé straně Atlantiku je možná ještě hůř, protože tam zase pro změnu americko čínský průšvih hrozí rozkolísat úplně celý svět. Členové našeho NERVu navrhují, aby u nás došlo k takové změně ústavy, která politikům znemožní vytvářet nevyrovnané rozpočty a zadlužovat zemi na úkor její budoucnosti. Odpor v politických kruzích je veliký. Já osobně se domnívám, že jiná a lepší cesta nežli tato ale bohužel z průšvihu nevede, Protože nezastavíme-li ten dluhový průšvih tak, nemůže to skončit jinak, nežli pořádným, hodně neřízeným a řekl bych že až nezřízeným krachem. Ono krach je to v podstatě už teď, jenže to nikdo nechce ani přiznat ani vyslovit, takže se pod všelijakými záminkami pokoušíme ten krach oddálit, zakamuflovat a nepřiznat. O to horší to bude později, až to nepůjde už ani zakamuflovat, ani zatlouct, ani nějak jinak okecat a oddálit. Myslím, že by se něco podobného mělo zavést v celé EU, má-li tato vůbec mít nějakou šanci na další existenci.

EU, socialismus, multikulturalismus a další pohromy:

Zdá se, že se nám tu předvádí cosi ve smyslu starého známého úsloví, že "Chcípající kobyla kope kolem sebe nejvíc." To, že multikulturalismus nikam nevede, už ví kdekdo, že jsou s tím problémy, už si nepochybně všimli i činovníci v EU, přesto ale neochvějně pokračují v kursu, který nemůže skončit dobře, takže varianty máme v zásadě tři:

1) Vypěstují nám tu nového vůdce, ten jim zavře tu "socialistickou žvanírnu" a vyřeší všechny problémy podle svého a hlavně rázně, to je možná ještě ta lepší varianta. Časem se to třeba zase vrátí k normálu.

2) Skončí to občanskou válkou, kterou buď vyhrajeme, nebo taky ne, no a podle toho bude Evropa patřit buď Evropanům, nebo bude islámská.

V jakousi civilisovanou žádoucí variantu, že současní činovníci pochopí, prohlédnou a zachovají se rozumně a racionálně a zabrání jak ekonomickým tak i těm imigračním průšvihům prostě nějak nevěřím.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ještě vážně k Breivikovi. Jsem toho názoru, že prvotní pohnutka činu není politická, ale osobní. Je jí msta na společnosti na lidech. Toto je čin člověka frustrovaného, vnitřně sama se sebou nespokojeného, sžíraného pocity neuznání a neúspěchu a hledajícího příčiny mimo sebe. Jím předestřený politický motiv je jen záminkou a projevem maladaptace a falešné racionalizace. Tento případ má shodné rysy jako případ Hepnarové, či "šílených školních střelců." Bez ohledu na to, že pachatel se zaštiťuje obsáhlým politickým traktátem.

STK řekl(a)...

S multikulti je to podobné, jako s globálním oteplováním. Tuším, že ti, kteří do anti-oteplovacích projektů nastrkali své peníze teď chtějí, aby se jim investice vrátila. Proto tak tvrdě a neoblomně hájí už v podstatě mrtvou teorii o příčinách globálního oteplení. Každý rok, který ještě budou "záchranná opatření" platit jim finančně pomáhá.
S "multikulti" je to podobné. Jenom kolik je těch organizací, které se zabývají adaptací cizinců na naše poměry, podpůrných organizací atd.! Vzdát to, imigranty nemilosrdně prosít sítem zákona (bez ohledu na rasu, ale s ohledem na kulturní přizpůsobivost) by znamenalo zastavení toku peněz do podobných spolků a hodně lidí by si muselo hledat poctivější práci. Nevím, jak je to třeba s Turky v Německu (Etničtí Němci je vnímají v průměru podobně, jako my Cikány - nemám sice k dispozici žádné výzkumy ani články na Wiki, jen jsem si předloni povídal: s tureckou recepční v hotelu, tureckým majitelem malého bistra kousek od Frankfurtu a tureckým prodavačem ovoce u Braniborské brány - všichni to byli Němci v druhé i třetí generaci, muslim ani jeden). K mému překvapení mínili, že už další Turky Německo nepotřebuje. A muslimy už vůbec.

drak řekl(a)...

STK:

O prachy jde přece vždycky až na tom prvním místě ne?

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

To, co říkáte je rozhodně jedna z možných variant. Vyjma propagandy a interpretací je ale k dispozici poměrně málo věrohodných zpráv, takže vyčkejme, věřím, že časem něco objektivního i analytičtějšího nepochybně vyplave na povrch.

Pedro řekl(a)...

Po návratu z dovolené jsem se dal do čtení příspěvků i diskusí k nim, tak jak se zde v hospůdce ukázaly za uplynulý týden (dost času jsem tedy ušetřil tím, že jsem nečetl a jednoduše přeskakoval kafemlejnkové příspěvky do diskuse od jednoho štamgasta). A jak tak pozoruji, začnu zřejmě přeskakovat příspěvky i od dalšího štamgasta, neomylně přesvědčeného o své pravdě a peskujícího všechny, kdo nesdílejí jeho názory. Ono s pravdou je to tak (jednou to tady myslím nakousl starý kocour) - každý má svou pravdu a ta se s pravdami ostatních většinou víc nebo méně překrývá - ovšem někdy tyto pravdy bývají dost protichůdné a "zesouladit" je asi je dost problém - tak třeba asi byl dost problém zpracovat společné učebnice dějepisu pro školáky v bývalých říších východofranské a západofranské (htp://milan.nepise.cz/23383-evropsky-dejepis.html). Ono s pravdami to bývá dost pofidérní, pokud jsou neúplné nebo (někdy z neznalosti, někdy záměrně) zkreslené (viz třeba htp://www.austerlitz.org/ucebnice-dejepisu_a1757). Zajímavé je i přečíst si odkaz: htp://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5420. Dzp.

Pedro řekl(a)...

Po návratu z dovolené jsem se snažil nejdříve zde, a když to pan piksla spolkl, tak i o dva články níže, něco připodotknout. Ale jak vidím, pan pikskla bdí i v tuto dobu. Takže dobrou noc.

Anonymní řekl(a)...

blbeček ČSSD 73
debil ODS 39
blbeček KSČM 39
debil TOP09 33

jenom támhle vzadu jsou dva blbečci vedle sebe

KDU-ČSL 9, Zelení 7

Větší vlastenec řekl(a)...

Vysoce vlastenecký požadavek vznesl jeden čtenář Lidových novin, toho odporného protilidového plátku vlastněného velkoněmeckým velkokapitálem : Dát česká jména cizákům, které trpíme v naší vlasti. *)
Prostě - jako naši předkové dali hezká česká jména "našim" sionistům. Jako brutální američtí otrokáři přidělili jednoduchá a ošklivá anglická jména čerstvě přivezeným černým otrokům.
A má pravdu, velký vlastenec český : Když unikulti, tak unikulti. Žádný Tran Xan Hanuman, ale Antonín Krátký, Josef Malý, Jan Žlutý atd.

Co je české, to je hezké !***Volte ČSSD a KSČM !***

Pozn.: Rusové nejsou žádní cizáci; svá krásná jména si samozřejmě mohou ponechat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://www.lidovky.cz/cesky-vietnamec-uspel-na-svetove-matematicke-olympiade-pjf-/diskuse.asp?iddiskuse=A110730_144627_ln_veda_hs

Jakub S. řekl(a)...

Jistěže, příteli: maladaptace a racionalizace. To jsou, pro jistotu, odborné psychologické/psychiatrické termíny, precizní a jednoznačné, přitom dostatečně široké. Od začátku to snad každému nepředpojatému (!), soudnému a rozhledem disponujícímu člověku je jasné. Mně aspoň ano, a oněměl jsem nad přívalem rozborů a interpretací, jak v tom individuálním zkratu figuruje l e v i c e a p r a v i c e a to a ano ve vějíři evropské politiky. Šma Jisroel... Má to On divnou čeládku!

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK ano, efekt již vynaložených nákladů. "Vrazili jsme do toho nesmylu tak šílené peníze, že bychom svým voličům nevysvětlili, že to bylo k ničemu. A stojí na tom průmyslová odvětví a zaměstnanost. Celá naše politika a financování naší politické strany. Zrušit to bychom si s ohledem na sociální otřesy nemohli v nynější krizi dovolit. Ohrozilo by to naši vládu a náš byznys."

Při těhle úvahách se mi otevírá kudla v kapse. Jenže mimo jiné protože vím co vím, třebaže nejsem čaroděj :-), nevidím řešení v tom, že bych začal vraždit spoluobčany. Je to nezměnitelné nějakou takovou či podobnou akcí. Je to systémová a dlouhodobá záležitost. změna musí být vyvolána včeobecným tlakem nevyhnutelnosti a těžkou krizí. Jednoduše, jestliže jsme připustili takové politiky, takovou politiku a jestliže to tolerujeme, budeme si to muset vyžrat. Pohne se to teprve až masám nepůjde jen o lepší chleba a hry, ale jen o ten chleba. Pak se můžeme nadít nejhoršího tak jako v minulosti. Až se z toho vyhrabeme, pokud vůbec, oklepeme se a začneme mudrovat o tom kdo za to může, odsoudíme toho, politujeme onoho, hlavně někdeší vládnoucí elitu a oběti z jejích řad a popliváme sebe, že jsme to připustili. A vyhlásíme o to nějaký zákon co o tom smíme říkat a nejlépe i myslet. A další zákony proti temným silám, které to všechno způsobily. Přitom nepoučitelní přehlédneme, že sami jsme vytvořili poměry, které jim pomohly na svět. Přinejmenším tím, že strpíme "elitu" která nám vládne jak vládne, a že ji nejsme schopni nahradit. Přitom je to tak jednoduché. Stačí použít účinnou zbraň. Volby. Jenže právě jak jednoduché tak těžké. Nestačí si jen vybírat z "osvědčené" nabídky politického supermarketu, ale nabídnout své vlastní. Problém je v tom, že tohoto je schopen jen mwnšina občanů nadaných potřebnou zdatností. Ta se projevuje především v tom, jak dobře dokáží spravovat své vlastní záležitosti a dokáží si sami vládnout. Většina si nechce vládnout sama, protože je to nepohodlné a vyžaduje to mnoho úsilí. Jestliže není schopna vynaložit úsilí na zlepšení vlastních záležitostí, je nerozumné očekávat, že je vynaloží na zlepšení všeobecných poměrů a na správu veřejných záležitostí. Toto je velmi obecné, má to velmi obecné příčiny a souvisí to s biologickou podstatou člověka. Proto to nelze zásadně změnit. Pokud ovlivnit tak jen v příhodných poměrech, jen do nějaké míry a jen dočasně. Toto přesahuje náš životní horizont instantního žití a proto toho nedbáme. Carpe diem. Jestliže dbát o to není součástí naděje dávající jeho krátkému životu přesah do dalších generací. Hrůzné činy frustrovaných a vyšinutých jednotlivců na tom nic nezmění.

STK řekl(a)...

Příteli Schumachere, Vy byste takové chmurné úvahy měl podepisovat "Dante Alighieri II."

Hrůzné činy frustrovaných a vyšinutých jednotlivců na tom nic nezmění.
Nezmění, ale zapíší se do dějin. Smůla je v tom, že lidé rádi citují historické pravdy, ale málokdy přemýšlejí o tom, co ta která zkušenost pro lidstvo znamená. A když se náhodou objeví idea, řešení problémů, tak je svým způsobem vždy vadná. Ať už primitivní kapitalismus, komunismus nebo nyní "násilná demokracie", demokracie dodržovaná jako základní princip přes omezení, které tento bezesporu dobře míněný systém má. Ale o tomto úskalí (totální, absolutní rovnost hlasů) už psal před časem A.S.Pergill. (Psal moudře a taky dostal od místních dogmatiků co proto.) Každá doktrína, dodržovaná tuze a dogmaticky nutně odhalí za určitou dobu aplikace své slabiny. Což prosím není dogma, nýbrž poučka, kterou si každý může sám zkusit nasadit na kterékoliv údobí lidských dějin a přesvědčit se o její pravdivosti.

Já osobně věřím na toho chlapečka, který do ticha zkoprnělého náměstí, které ještě před chvíli provolávalo slávu králi, pronese to svoje: "Král je nahý!" Já nevím, jak má nebo jak bude vypadat ten očekávaný chlapeček. Třeba to bude dědek jako byl Churchill nebo malá muslimská holčička. Podstatné je, že bude slyšet jen v případě, že celé lidstvo v jednu chvíli oněmí strachem nebo úžasem. Jen tehdy bude dost ticho, aby byla slyšet slova.

Vím, je to dětinské, ale to je moje představa, jak by měl začít nový věk. Proto neříkám, že jsem ateista i když představu Boha nebo Krista spasitele žádnou nemám a na jejich zásah nevěřím.
------------------
Nezlobte se Obuvníku, že Vám dneska, v neděli, oponuji. Ale asi to chtělo aspoň trošinku naděje. Venku je totiž tak hnusně, že o jízdě na kole do Sudet neuvažuji ani náhodou...

Jakub S. řekl(a)...

Instantní žití. To je pregnantní!! (kromě jiného, smzřjmň, jkvžd.) Vlastní vynález, přímo z hlavy, a vlastní nebo už převzato z jiné?
A jako heslo se mi objevilo m o r t e . E vero! Tutti santi! Už?

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že Jste to vcelku výstižně shrnul a není k tomu moc co dodat. V podstatě se jedná o uplatňování starého známého přírodního principu, že za blbost se platí. Čím déle ta blbost trvá, tím víc a bolestněji, někdy až fatálně.

informace řekl(a)...

Teď udělají z Breivika oficielně blázna, on tomu sám napomáhá svými výroky a požadavky, takže snad trochu povolí to napětí mezi levicí a pravicí na evropské scéně. Začalo to už nabírat nějaké moc husté barvy. Dokonce Marine Le Pen se omlouvala za otce, který kritizoval neschopnost a neúčinnost norské policie. Multikulturální levice si začala přisvojovat právo cenzurovat všechno, co vyjadřuje, i jen vágně, kritiku multikulturalizmu. Pomalu aféra utichne a všechno se vrátí do starých kolejí.
V Itálii se už o něm prakticky nepíše. Norská vláda udělá nějakou komisi, která se bude zabývat otázkou, proč byla policie tak pomalá. Pavděpodobně ji nenapadne, že by mohla také pátrat o nedostatcích a chybách své multikulturální politiky. Protože hlasů o nedořešení problémů s imigrací je víc a nejsou to psychicky uchýlení lidé.
Je absolutně nepřijatelné, aby jeden teroristický akt se stal důvodem, proč by se nemělo o evropské přistěhovalecké politice mluvit a hlavně vypracovat racionální přístup a měřítka pro řešení problému, který prakticky již dnes klade základy budoucnosti nás všech. A hlavně budoucích generací. Proto by se mělo diskutovat bez cenzurních zábran levicových předsudků a pak hlavně jednat. Počet imigrantů stále roste.
Takže dost s lehkomyslnými hrami!

drak řekl(a)...

STK:

Nejpodstatnější rozdíl mezi optimistou a pesimistou bývá zpravidla jen v úrovni informovanosti o té či oné debatované problematice či jen dlouhodobosti zájmu o ní.

drak řekl(a)...

informaci:

Víte, čím více sleduji ty na hlavu padlé vynucované a nelogické omluvy tam, kde by spíše mělo zaznít kategorické a důrazné poslání dotyčného řvouna do kamsi, třeba do háje, nebo ještě o kus dál, tak tím více nabývám přesvědčení, že to nemůže skončit ani moc po dobrém a tudíž ani moc dobře, protože jak zelení khméři, tak multikulturní zabednění levičáci nehodlají slevit ze svého pomatení ani milimetr, ba naopak, "drží tvář", "drží pozice" a hodlají se nejen udržet, ale ještě i expandovat, takže zda to nakonec skončí nejdříve obrovským ekonomickým průšvihem, ze kterého nás bude tahat nějaký charismatický vůdce, nebo zda to skončí nějakou všeobecnou občanskou melou tak, jako na Balkáně, nebo nejlépe ze všeho kombinací obojího, to je ještě ve hvězdách, ale naši unijní magoři nás ženou do průšvihu a to plnou parou vpřed. Dofat, že se to podaří nějakým volebním zázrakem zastavit a změnit sice můžeme, ale ta naděje je hodně slabá a hodně nezřetelná.

STK řekl(a)...

Takže Draku,
nezbývá než věřit na toho malého, nezáludného chlapečka. Možná - ale napřed musí nastat to zkoprnělé ticho...

STK řekl(a)...

Tady se lze dočíst, že témata podobná tomuto se odehrávají i na "cenzurovaném" Psovi a vesele tam perlí i něktoří "naši" avatarové - třeba Harpyje. Názory těch svobodomyslnějších jsou +/- shodné s námi, "prostořekými chlapečky".
Es geschieht nicht Neues unter der Sonne...

stk řekl(a)...

A holčičkami, Informace, samorozumně!

Harpyje řekl(a)...

I Vy čtveráku!
Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Kam se hrabe Sarrazin se svými nudnými informacemi a statistikami!
Vážený STK podal opět důkaz zbytečnosti sociologických průzkumů, statistických údajů a studií o stavu integrace německých Turků. Díky rozhovoru s třemi z nich, získal vážený STK dostačující představu o jejich situaci, které ho oprávňují k výroku, který nepřipouští žádnou odmluvu: "Etničtí Němci je vnímají v průměru podobně, jako my Cikány".
Není nad osobní zkušenost!
S tím, že "s multikulti je to podobné, jako s globálním oteplováním" vážený STK sice nemá bezprostřední osobní zkušenosti, ale TUŠÍ, "že ti, kteří do anti-oteplovacích projektů nastrkali své peníze teď chtějí, aby se jim investice vrátila". Není nad zdravý instinkt přesvědčeného monokulturalisty a vlastence!
Jen mě trochu rmoutí, vážený STK, že jste do Vaší filipiky nezatáhl politickou korektnost a EU! Pokládám to za velký nedostatek, protože to jsou 3 velká zla, které sužují mou vlast. Dzp.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
1. Rozhovor s typickým malým vzorkem populačního segmentu může být přínosnější než účelově zfalšovaná statistika na tisících respondentech.
2. O tom, že do globálního oteplismu řada jeho koryfejů má nastrkáno spoustu peněz, se můžete dočíst (i s patřičnými konkrétními údaji) na Klimaskeptikovi, nebo blogu pana Kremlíka (+ jsou tam odkazy na zdroje v dalších jazycích). Navíc do toho řada politiků nainvestovala politický kapitál a v případě pádu klimatického oteplismu sice nepřijdou na buben jejich nyní dobře vydělávající firmy, ale výrazně jim poklesne šance na znovuzvolení (což má rovněž nezanedbatelné ekonomické následky).
3. EU tam není třeba vtahovat, EU je zaangažovaná jak v podpoře imigrace civilizačně nekompatibilních a nepřizpůsobivých jedinců (a jednou z forem této angažovanosti je i podpora politickokorektního blábolení), tak i v globálním oteplismu (viz nařízené podíly energie z "obnovitelných" zdrojů apod.). Krach těchto věcí bude velkým problémem i pro EU, protože ona už jiný program prakticky nemá (časy EHS, organizující všestranně výhodnou ekonomickou spolupráci, která přivedla západní Evropu k prosperitě, jsou už dávno pryč).

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino (k vašemu příspěvku ze 30. 7. 13.55):
Jsem optimista a dovoluji si doufat, že všeobecná občanská válka v Evropě vypukne dříve, než dojde k takové míře rozkladu, že by byla nevyhratelná (že k ní dojde i při vítězství islamistů je prakticky jisté, z těch cca 100 milionů lidí, což je očekávatelný počet obětí islamizace v Evropě, se alespoň někteří bránit budou, a to i ve zcela beznadějné situaci).

informace řekl(a)...

Je jisté, že kolem problémů s multikulti levice praktikuje cenzuru, a hlásá mimo to řadu neověřitelných bludů. Tak na příklad se tvrdí, že bez pracovní síly imigrantů by náš produktivní a sociální systém zkrachoval. Chybí lidé, kteří by některé práce byli ochotni dělat. Bez příspěvků imigrantů by chyběly peníze na placení penzí. Nevím, jaká je situace jinde, ale tady v Itálii spousta imigrantů pracuje na černo a tudíž za ně zaměstnavatel žádné příspěvky neplatí. Jsou to většinou sezonní dělníci, co pracují v zemědělství na jihu Itálie a dělají práce, které se Italům zdají příliš těžké a málo placené. Proto tedy nezaměstnaní se raději "spokojí" s dávkou pro nezaměstnané a nic nedělají. Kdyby se zkrátily lhůty na vyplácení dávky ze dvou let na šest měsíců, jako se to praktikuje v jiných zemích, jistě by Italové byli nuceni jít dělat, místo aby si váleli šunky doma a plnili statistiky dvoumístnými čísly o počtu lidí bez práce. Kromě toho na černé práci se přiživuje spousta místních, t.zv. "capo", kteří dělají nábor emigrantů a dohlížejí nad nimi.
V úředních statistikách se dozvíme, že několik set tisíc imigrantů se živí obchodem. Jistě tady vzniklo jisté množství etnických obchůdků, jejichž držitelé platí daně. Ale kromě toho tu jsou statisíce imigrantů, hlavně Afričanů nebo Azijců, co se živí podomním obchodem kolem turistických míst nebo na plážích. Prodávají kdejaké šmejdy a něco na tom i vydělají, takže mohou posílat peníze domů. Mluvila jsem na pláži s jedním prodavačem indických "stříbrných šperků", pocházejícím z Bangladeše. Ten mi vyprávěl, že všechny ty etnické věci jsou jen napodobeniny, co vyrábějí podnikaví Číňané v Neapoli nebo v Pratu, od nich to kupuje jejich "vedoucí skupiny" a pak jim to dává k roznášení po plážích. Samozřejmě je to zase všechno na černo. Takže italský stát z toho nedostane na daních nic. Vydělají na tom Číňani a italští "kapo". Ten člověk z Bangladeše říkal, že za měsíc dostane ve špičkové sezoně, podle toho co se mu podaří prodat, asi tak 600 euro. Z toho prý si nechá na obživu 200 a zbytek posílá domů. Tedy ani tenhle podomní obchod nevede k nějakému zvýšení oběhu peněz v italském státě a tedy k zvýšení obchodního ruchu. Neptala jsem se, abych ho nevyplašila, jestli je legální imigrant nebo ne. Jistě ale žádné daně neplatí. Nevím, kolik z tohoto statisícového počtu podobných chudáků je vedeno ve statistikách jako imigranti, zabývající se obchodem.
Takže, jsou tito imigranti nezbytní pro udržení italského sociálního systému? Řeknete, že vina je na straně vlády a správních orgánů, že podobné věci trpí. Vláda se sice pokusila zavést nějakou evidenci ilegálních imigrantů, kromě jiného kontrolou ve zdravotních zařízeních, kde by měl každý předložit doklad ke své identifikaci. Odbory zdravotních pracovníků odmítly podobnou kontrolu dělat. Když prý je někdo nemocný má nárok na léčení ať je legální nebo ilegální imigrant. Podobné obstrukce dělají i jiné rezorty. Policie na druhé straně není schopna podobnou kapilární kontrolu udělat.
Neříkám, že vina za tuto situaci je na straně imigrantů. Nakonec se člověk nemůže divit, že hledají obživu, kde se to dá.
Ale je to jasně projevem špatného fungování celého systému. Který by mohl jistě fungovat jak bez sezonních dělníků v zemědělství, kdyby snížil sociální dávky v nezměstnanosti kdyby zlepšil kontrolu nad placením daní těchto podomních "obchodníků" a hlavně jejich dodavatelů a výrobců zboží. Jenže ke snížení sociálních dávek se žádná vláda neodváží přistoupit, protože by z toho vzniklo veřejné pobouření, stávky a masové protesty odborů. A na provádění dańových kontrol nemá lidi, už takhle uniká spousta místních podnikatelů.

informace řekl(a)...

V novém čísle časopisu pro mezinárodní politiku l'Internazionale jsem četla zajímavý článek o jižním Sudanu od Jonathana Littela. Prý hodnota člověka se v některých částech země stanoví podle počtu krav a počtu manželek. Tak na příklad jeden místní činitel má 40 manželek a 175 dětí. Prý se hrozně divil, když mu novinář řekl, že má jen jednu manželku a děti dvě. Proč prý je tak chudý?
Naštěstí se ten muž nechystá k imigraci do Evropy. Ale co kdyby?

STK řekl(a)...

Ano Informace, rozhovor o kravách a manželkách se mi zdá jako docela hezká ilustrace neslučitelnosti hodnotových stupnic různých kultur.
Ale naši multikulturální dogmatici to zajisté řádně vysvětlí - nebo se spíše pokusí zakázat o tom veřejně mluvit.

Pedro řekl(a)...

Dle našeho mínění zcela neutrální informace o rodinných poměrech může u příslušníka jiné kultury vyvolat falešnou představu nejenom o majetkových, ale i o zdravotních poměrech druhého diskutujícího. Bývalý kolega mi vyprávěl, jak když jako zaměstnanec Škodaexportu stavěl v Alžírsku elektrárnu (závidím mu jeho jazykové znalosti - umí mluvit nejenom arabsky, ale i turecky, protože později stavěl i v Turecku - pro případné pochybovače, mluví samozřejmě anglicky a také německy, neboť je německé národnosti) na dotaz jednoho arabského spolupracovníka na rodinné poměry odpověděl, že má jednu ženu a jedno dítě. Pak si na něho na stavbě všichni Arabové ukazovali, že je impotent, když se zmohl jen na jedno dítě. Alláhu akbar!

informace řekl(a)...

Dnešní ranní zpráva: na plavidle s 268 imigranty, kterému pomohla přistát u Lampedusy italská námořní hlídka, objevili 25 mrtvých. Příčiny smrti nejsou jisté, pravděpodobně se udusili v podpalubí.
To mě vede k dalším úvahám. Proudy ilegálních imigrantů, kteří přistávají téměř nepřetržitě každý den u italských břehů, jsou a budou celoevropským problémem. Přílivu imigrantů se Itálie nemůže bránit jak z všeobecných humanitárních hledisek tak v rámci respektování norem EU o t.zv. střežení evropských námořních hranic.
Podívejme se trochu blíže na pozadí této imigrace. Jak vyplývá z prohlášení všech imigrantů, za převoz, jeho organizaci a provedení, poskytnutí plavidla(obvykle staré poloděravé kocábky), případně návody, jak se při přiblížení k evropským břehům chovat, každý zaplatil od 1.000 do 3.000 euro. Což pro Afričany zřejmě není malá částka, zvlášť, když se stěhuje celá rodina. Kde na to chudí Afričané berou? anebo nejsou chudí ti, co se stěhují ilegálně do Evropy? Proč nezůstanou doma a nesnaží se udělat něco pro svou zemi? Často mluví francouzsky, někteří italsky, takže to nejsou ubozí chudí analfabeti. Proč takový masový přesun vzdělanější a movitější části severoafrického obyvatelstva do Evropy? Za lepším živobytím?
Tedy přesun imigrantů organizují mafiánské skupiny, které mají již vypracované své plány, cesty a postup. A berou za to peníze. Za jedno plavidlo, jako to nynější s mrtvými pod palubou, stržila severoafrická mafie 295.000 euro, při nejmenším. O tomhle handlu s lidským masem vědí všichni, od UNHRC, EK až do posledního italského občana. Infiltrovaní novináři nafilmovali kompletní scény, od vyjednávání, placení, převádění uprchlíků do zvláštního tábora, až po naloďování, tohoto obchodu. Přesto ale nikdo nezakročuje, žádný Interpol, žádné humanitární organizace. Zdá se vám to normální?
Kromě toho severoafrické skupiny jsou napojené na evropské - nedávno zlikvidovali jednu v jižní Itálii - které přesouvají imigranty dál na sever do Francie nebo Německa nebo Skandinávie. Alesponˇ přesun, nebo spíš slib, je zahrnut v částce 3:000 euro. Podobné formy přistěhovalectví se praktikují i na Balkáně. Cílem jsou hlavně středoevropské nebo severoevropské země.
Vědí evropské země, totiž jejich úřady, kolik mají imigrantů? Tedy hlavně ilegálních. Přesně asi ne, jen tak odhadem. Jak řešit tuto situaci? jednohlasná odpověď evropských soc.dem. - legalizovat je všechny.
Mluví-li se o evropské multikulti politice, jde hlavně o postoj k této nové imigraci. Nemůžeme se ohánět argumenty, že třetí generace Turků v Německu se integrovala. A co ten milion Turků, co před dvěma a půl roky vítal nadšeně Erdogana při jeho návštěvě v Německu a jásal, když ten prohlásil, že asimilace imigrantů je zločin a požadoval na německé vládě turecké školy a univerzitu pro své soukmenovce. Tedy práva již konsolidované etnické menšiny ve státě. A když se tato menšina bude dál rozrůstat? Nezdá se, že by německý scénář byl tak jednoduchý a mírný.

stk řekl(a)...

Jsou lidé, kteří berou drogy nebo nemírně pijí alkohol s tím vědomím, že je droga za čas bezpečně zahubí. Znají svůj osud a přesto nic nedělají - nechávají události volně plout, někteří si dokonce najdou i velice složité a pravděpodobně znějící výmluvy:
- piju, protože mě opustila žena
- piju, protože když se nanapiju, nestojím jako kumštýř za nic, nemám inspiraci
- piju, protože se mi jinak při operaci třesou ruce
- piju, protože mě vyhodili z práce a už nikdy tak dobré místo neseženu
Nelze s nimi diskutovat o tom, že zaměňují příčini a následek, že je opustila žena, protože pijou, že ze stejného důvodu dostali výpověď atd.
My v Evropě se chováme stejně, jako ti alkoholici. Místo, abychom něco udělali, nacházíme si stále nové "dobré důvody" proč nedělat nic. Celý problém zahalíme do pláště multi-kulti dogmatizmu případně zelené mlhy a prohlásíme: "Kdo neskáče*, není Čech**!
Tedy: Kdo upozorní na neblahé následky masívní (a docela jednostranné) imigrace není slušný člověk, kdo nesouhlassí s tezemi klimatických alarmistů rovněž. Nazveme ho pravičáckým, fašistickým hovadem a hlupákem, který nic nechápe - nebo mu to aspoň zřetelně naznačíme. Případně ho zažalujeme u soudu z těchže důvodů.
Bohužel, přesně takhle to dneska funguje.

A bohužel stále platí, že tlak budí protitlak. Upozorňuje na to Pergill, Drak, Informace i Schumacher (už dlouho). Víc asi dělat nelze - Brievikův způsob "protestu" je zcela nanic a takové sebeupálení by se možná nedostalo ani na první stránku novin.
Neokomunisté by měli o problému aspoň trochu uvažovat - přímo hlavou. (Tento termín "zamyslet se přímo hlavou" pochází z jedné scénky Šimka a Grosmana - pro informaci těch, kteří se zase budou na tomhle "točit".) Jinak se začne dít to, co se děje tady v hospůdce: Lidé začínají myslet pravicově. Levice totiž nenabízí žádnou použitelnou ideu. Až lidé začnou přemýšlet extrémně pravicově, přijde nějaký ten "NeoHitler" a kolo dějin, nebo spíše spirála dějin se protočí opět o jednu otáčku. Bude to podobné, velmi podobné, ale už to nikdy nebude stejné jako v minulém století. Máme ABC zbraně. Asi to tak musí být. Cykličnost dějin.

=================
*) nesouhlasí s ideami multikulturalismu, global warningu atd.
**) slušný člověk, inteligent, Evropan atd.

stk řekl(a)...

P.S.: Díval jsem se včera na TV reportáže z "Případu kůrovec". Jednak na agresívní hysterii ochránců přírody, na jejich provokace namířené proti policistům, kteří tam měli udržet pořádek, na nezůčastněnost dalších "protestujících", kteří protestovali zdá se "ve mzdě". A docela jsem fandil "místňákům", kteří Zelemé Khméry posílali do patřičných míst.

Musím přiznat, že problematice kůrovce nerozumím natolik, abych se přiklonil k jedné nebo druhé straně. Obyčejný selský rozum mi ale říká, že by do toho, jak vypadají šumavské lesy měli mít právo hovořit právě místní lidé.
Navíc se zdá, že v obou tábotrech jde o možnost kácení. Jedněm hned, druhým až když se kalamita patřečně reozroste. Takže kdy a kdo bude kácet. Důvod je přinejmenším nezřetelný.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, vážená paní Harpyje. Vy jste v mladém věku zrádně opustila naši vlast, a dodnes jste se natrvalo nevrátila mezi vší náš lid.
Takže prostě NEMŮŽETE vědět, jak málo našemu lidu stačí k pochopení a rozřešení zdánlivě složitých problémů. Ano, pokud má náš český (i moravský) člověk solidní vzdělání v M-L-S, tak svět pro něj nemá žádná tajemství. Opravdu – opravdový český vlastenec vidí maličký dílek, a okamžitě si představí celý zbytek mozaiky.
Chápete, jak NESMÍRNĚ to zjednodušuje situaci všem opravdovým českým vlastencům ? V postatě nepotřebují téměř žádné informace kromě vlastní zkušenosti. Stačí jim např. hovor s dvěma až třemi příslušníky nějaké menšiny (musejí umět česky, samozřejmě), stačí pohled z rychlíku na cizí zemi – a náš vlastenec chápe. Jak se říká – je doma.

Takže prosím, vážená paní Harpyje, zkuste KONEČNĚ pochopit nadřazenost nás roduvěrných, v marxismu-leninismu-stalinismu a internacionalismu ukotvených Slovanů nad Euroameričany. Zkuste pochopit dějinnou nevyhnutelnost vítězství nejvyšší formy unikulti – socialismu, nad nejhnusnějšími výhonky multikulti – nad kapitalismem a demokracií.

Nazdar !

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
Dovoluji si Vám napsat historii atomové elektrárny Hamm Uentrop.

Elektrárna byla budována od 1970 do 1980, a její budování stálo 4 miliardy DM, plánovaný odhad byl 680 milionů DM. Doba budování se protáhla s plánovaných 5 let na 15 let. Elektrárna byla vybavena thorium-vysokoteplotním reaktorem s elektrickým výkonem 300 Megawatt, a měla být vzorovou elektrárnou budoucnosti. S velikou slávou byla 13.9.1983 spuštěna atomová reakce. První elektricky proud byl do sítě dodán 16.11.1985.

Ale člověk míní a Bůh mění. V 1986 došlo k první poruše s únikem radio-aktivního záření. Po serii dalších poruch byla v 1988 zastavena výroba palivových článků, v 1989 byla elektrárna vyřazena z provozu. Atomový reaktor byl v 1997 zalit 25000 tunami betonu a olova. Okolo elektrárny je postavena skoro 4-metrová betonová zeď, elektrárna je hlídána 4 techniky, a kromě nich je vstup všem do elektrárny zakázán. Počítá se, že teprve v 2030 poklesne radioktivita reaktoru na snesitelnou míru, a elektrárna může být rozebrána s cenou odhadovanou na několik set milionů EU. Jak dlouho bude rozebíráni probíhat?

Jakub S. řekl(a)...

Draku, já to znám už padesát let v této pregnantní podobě: Pesimista je lépe informovaný optimista. Bierce? JRPick? Kdo?!
Ovšem: já su např. v naší politice posledních let optimista! - Protože horší už to bejt nemůže.
Ať je smutno, jenom dyž je veselo...

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak my roduvěrní Češi dobře víme, žádný "bůh" není. A neexistující entita nemůže ani mínit; jasné, Anonymní ?
Problémy euroamerických jaderných elektráren jsou způsobeny zaostáváním kapitalismu za socialismem; jak známo, první mírové využití jaderné energie předvedl Sovětský svaz.
Po našem vítězství nad multikulti kapitalismem a demokracií postavíme v Evropě i v Americe bezpočet jaderných elektráren, podle našich vyzkoušených projektů. Potom, konečně, tamní obyvatelstvo se bude těšit z dostatku levné energie.

A tančit, tančit se bude všude !

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK nejsem až takový pesimista. Jen tuším, že až se tyhle problémy nahromadí, přinesou změnu, která bude mít nepříjemné vedlejší důsledky. Jde o to nejhoršímu, jak přežít a jak se z toho oklepat. Nevidím do budoucnosti, ale nepředpokládám zásadně odlišný dějinný vývoj od předešlého. Odmyslím-li si dnešní kulisy a moderní technologii, bude to obdobné jako známe z minulosti.
Chod dějin je "přískokem vpřed". Abychom mohli vstát a narovnat se, občas potřebujeme srovnat měřítko hodnot a padnout hubou do bláta.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.

Omyl, vždycky může být ještě hůř a myslím, že až se tady po dalších volbách chopí vesla levice, tak taky bude, a pořádně.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Ano, kdyby lidé nebyli ve své většině manipulovatelní a natvrdlí, tak by vše mohlo probíhat jako mírný pokrok v mezích zákona. Protože ale natvrdlí a manipulovatelní jsou, probíhá to všechno tak nějak trhaně a debilně prostřednictvím pádů na hubu, vstávání na nohy a přískoků. Nějak mi to přestává bavit a přestávám na to mít sílu.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Hlavu vzhůru, draku. Nevidím to tragicky. Jen jsme daleko informovanější než kdysi. A média podle teze že každá zpráva je dobrá když je špatná, rozesírají víc než kdysi. Včera výjimečně, protože doma nemáme televizi, zatím, zhlédl večerní zprávy TV NOVA. Fujtajbl. Jestliže většina si nechává nalévat do hlavy tohle plus jak jsem okem mrknul, pro ni určenou dávku rozesíracích emoci v seriálech, pak se nedivím. Promítáme si na zeď vybrané filmy z konzerv, naposledy "Řek Zorba". Uf, byli z toho rozpolcení. Výborná kamera a herecké výkony. Ale co si z toho vzít ? Chápu, že šlo o nadsázku, ale jestli tohle odráží kulturu včedního dne, tak chápu proč to nefunguje, že to vedlo kam to vedlo a nedal bych jim ani cent. Na jejich nářky bych jim poradil, že si mohou zatancovat. Příště něco optimističtějšího s dobrým koncem, v plánu je Apollo 13.

Info pro STK, obraz z DLP projektoru 800x600, 2000 ansi lumen je dost dobře koukatelný i v úhlopříčce dvou metrů, záleží na pozorovací vzdálenosti. Zvuk pouštím z malého NXT repro na zemi pod "plátnem" a všechno krmím z přehravače za pár stovek. Po bijáku to šoupnu do skříně.

Větší vlastenec řekl(a)...

Omyl, vážený veliký vlastenče draku.
Po volbách se u nás samozřejmě chopí KORMIDLA levice, ale povede naši vlast kýženým směrem : Pryč od multikulti a EU, zpět k unikulti, zpět do Západní Asie.
Naše levice je totiž tvořena osvědčenými a zasloužilými obránci typicky českých a všeslovanských hodnot : Samostatnosti a socialismu. Naše levice nás bránila a ubránila od května 1945 do listopadu 1989, to jest v nejdelší době naší samostatnosti od 4.srpna roku 1306.
Což Vy, jako velký znalec historie, jistě dobře víte. Proto je Vám i všem ostatním vlastencům jasné, že levice nás ochrání i v rychle se blížícím budoucnu.
Prostě - po vítězství našeho lidu nad euroamerickými tyrany a "českými" zrádci všemi se vrátí staré dobré časy, kdy terorismus, drogy, pornografie, prostituce, ničení životního prostředí, zločinnost atd. apod. byly jevy u nás prakticky neznámé. Skončí příliv neslovanských přistěhovalců a euroamerických "investorů", skončí zneužívání našich vojáků k vraždění domorodého obyvatelstva rozvojích zemí, v zájmu ropných společností.
Ano, po našem opětovném vítězství opět vypudíme z naší vlasti cizáky, buržousty a feudály; v měsíčných nocích se vytí jejich krvavých mord bude opět ozývat zpoza šumavských hvozdů. My zde budeme klidně spát, a ráno vstaneme osvěženi, připraveni na nové tvůrčí činy v rámci budování naší vlasti a boje za mír a pokrok.

Na shledanou v lepších časech.

Harpyje řekl(a)...

Kde v sobě berete tu energii, reagovat na tu záplavu západoasijských moudrostí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sloužím vlasti a lidu.

Harpyje řekl(a)...

:-))))) s vykřičníkem

stk řekl(a)...

Konec každé kultury je smutný. Ať to byli Řekové, Římané, Egypťané, staří Číňané, Mayové, Keltové... Někdy po nich zůstalo jen málo, jindy byly myšlenky civilizace základem nových směrů. Když nová civilizace "vyššího řádu" převálcuje tu starou, ale nějakým způsobem přežilou, je to běžný světa běh. Jenže já nemám pocit, že islám přináší lepší, životaschopnější ideje než je ten "náš" model, odražený od starých Římanů s přispěním dalších kultur. Ale na islám se nezlobím - bylo by to stejně nesmyslné, jako se zlobit na myši, že sežraly celou úrodu. Zlobit se můžeme ale na ty, kteří tvrdí, že je normální pustit myši do sýpek, protože jsou to také "boží tvorové" a nijak nás neohrožují, že? Nebo z jiných, stejně nesmyslných důvodů.

P.S.: V novém vydání časopisu "Týden" se rovněž zabývají hrozbou islamizace. Výsledky úvah jsou +/- stejné, jako ty naše.

Větší vlastenec řekl(a)...

Je rozdíl mezi kulturou a "kulturou", vážený STK.
Známe "kultury", které jsou ve skutečnosti pakulturami. Například pakultura euroamerická, čili kult peněz, falešného mládí a pravého pozlátka. Její konec my všichni opravdoví čeští vlastenci řádně oslavíme - spontánní veselicí, ohňostrojem, pivem, pravým českým rumem a naší tradiční vodkou.
A tančit, tančit se bude všude !

Jakub S. řekl(a)...

No dyť já vím, draku...
A tohle přirovnání, plastické jak Semtex, jsem neměl číst: jako myši úrodu. Za pár generací se bude říkat (klasickou arabštinou): jako věřící Evropu.

drak řekl(a)...

Jakubovi S:

Kdykoliv jsem podlehl omylu, že už nemůže být hůř, byl jsem poměrně vzápětí z toho omylu vyveden. Něco takového jsem si například myslel, když byl premiérem Stanislav Gross, přišla aféra, Stanislav Gross odešel, Jiří Paroubek nastoupil a hned jsem názorně viděl, že může být hůř a hned o kolik a jakým fofrem. Po této zkušenosti něco takového raději ani nevyslovuji a raději na to ani nemyslím.

Harpyje řekl(a)...

Wir wollen sein ein einzig Volk von Brüdern,
in keiner Not uns trennen und Gefahr.
Wir wollen frei sein, wie die Väter waren,
eher den Tod, als in der Knechtschaft leben.
Wir wollen trauen auf den höchsten Gott
und uns nicht fürchten vor der Macht der Menschen.
Slavíte dnes S´Ruetlischwur, Vlastenče?
Nejenom, že zde kradou houby, ale nyní díky slabému Euru zaplavují (zvláště dnes) obchody jako kobylky. :-))) To je jeden z příkladů SŘLI.

Jakub S. řekl(a)...

Čeho že to - ?!

Harpyje řekl(a)...

Ty nevíš, co je SŘLI?! :-))))
Spontánní řád lidské interakce?
Ty jsi nikdy nečetl příspěvky kominíka Karla Janyšky z Vrbna pod Pradědem?

Jakub S. řekl(a)...

Šma Jisroel, další fatáální mezera ve vzdělání. Já se hluboce kaju. Já to dohoním, bude-li mi dána příležitost... (Říkávali partajníci na schůzích, když se jim něco vážného vytklo.)
Kúrňa, co s takým. Tož vidíte. Nedá sa. Tož aj hlúpí mosíja byt na sjetě...

Harpyje řekl(a)...

Obávám se, že to nedohoníš. Mimo Janyšky neví nikdo, co je SŘLI. Asi vzal toto tajemství s sebou do hrobu, protože se už delší dobu nevyskytuje na Psu.

STK řekl(a)...

Tož aj hlúpí mosíja byt na sjetě...
Jistěže musí. Jak by ostatní poznali, že oni jsou ti chytří?

[;-)

STK řekl(a)...

Berlín, 1. srpna - Prezident Německa Christian Wulff podepsal zákon, který umožňuje úplný odklon země od jaderné energetiky do roku 2022.
Tato informace sice NENÍ od Informace, ale je mnohem závažnější, než vypadá. Bude mít vliv nejen na Německo, ale i na jeho sousedy a na samou existenci EU.
Až to nastane, možná už tu nebudu - ale vzpomeňte si na mé dnešní pohoršené mňoukání...

drak řekl(a)...

STK:

Vždyť jim to přejme, konečně budou mít co chtěli ne?

informace řekl(a)...

STK,
německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který se, mimo jiné, před rokem vdal za svého přítele Michaela Mronze, uveřejnil ve včerejší la Repubblica delší článek o nové cestě německé energetické politiky, kde předvídá, že německá volba nutně zapůsobí i na politiku celé Unie.
http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2011/07/31/la-nuova-sfida-energetica-della-germania.html

informace řekl(a)...

Je zajímavé přečíst si, co píší o norských událostech severoafričtí novináři, emigrovaní do Evropy. Podle nich, na př. podle Karimy Moual z Maroka, multikulturalizmus Evropy je nezvratný fakt a je zapotřebí dál šířit jeho myšlenky a bránit je proti útokům pravice v zájmu demokracie. Egypťan Sherif El Sebaie jde ještě dál a požaduje, aby se zavedla přísná kontrola nad všemi pravicovými blogy, které šíří proti multikulturalizmu štvavou kampaň.
Jak je vidět, tito integrovaní emigranti mají své docela svérázné názory o tom, co je svoboda slova a hlavně o svobodném výběru Evropanů, pokud jde o uspořádání své vlastní společnosti. Il Giornale včera psal, že za chvíli se kritika multikulturalizmu stane trestným činem asi jako projevy rasizmu nebo antisemitizmu. Máme se tedy na co těšit.
Je zajímavé, že tito obránci "demokracie", od kterých by se očekávalo, že ji půjdou budovat ve svých státech po vítězství jejich "jara", odmítají vrátit se do svých zemí s tím, že prý ji mohou lépe budovat odsud. Nebylo by přirozenější, kdyby vynaložili svá úsilí na demokratizaci tam, kde je jejich pomoci víc zapotřebí?
Nebylo by na druhé straně výhodnější, pokud jde o kritiku multikulturalizmu, zdůraznit, že podporou imigrace ze severní Afriky a z arabských států se provozuje něco podobného jako neokolonializmus? Vždyť útěkem celých vrstev obyvatelstva, zřejmě majetnějších a vzdělanějších, se ochuzuje společnost, odkud utíkají. Podporovat podobný exodus jistě není projevem solidarity s těmito společnostmi, které se snaží reformovat. Co mohou evropští multikulturalisti těmto imigrantům nabídnout? Jen nějaké podřadné práce, co sami Evropani nechtějí dělat. Multikulturalisti, kteří sedí rozvaleni na pěkných pohodlných křeslech politiky, jim samozřejmě svá privilegia neustoupí. Tak co žvaní o nějakém demokratickém soužití mnoha kultur a náboženství. Praktikují nové formy neokolonializmu. To by se jim mělo náležitě zdůraznit.

Jakub S. řekl(a)...

Jo spontánní řád atd. - jasně! Ujetý, leč aktivní a psavý exot Janyška z Jeseníků, jasně. Bleskově jsem si osvěžil tenhle skrytě slavný pojem. Ale takovým je na světě dobře - lze závidět. To vám potvrdí každý psychiatr...
Jedinec téhož jména kandidoval v Jeseníkách před pár lety do zastupitelstva, dokonce na prvním místě, za ODS. Může to být tento?!

drak řekl(a)...

informaci:

Německá energetická politika je obrovský průšvih, průšvih ekonomický, protože podrývá i tak slabou konkurence schopnost evropských ekonomik ve srovnání se zbytkem světa prostřednictvím zdražování elektrické energie, ve výrobě čehokoliv těžko nahraditelné. Pak je to průšvih strategický, protože k těm německým zeleným vypatlaným alternativním zdrojům elektrické energie bude zapotřebí zdrojů záložních a ty záložní zdroje budou plynové, hnané ruským plynem. Závislost na Rusku se tím prohloubí. To jsme už zapomněli na ony zavřené ruské plynové kohouty během zimní sezóny 2008/2009? To opravdu brzy.

http://www.euractiv.cz/energetika/link-dossier/zemni-plyn-energeticka-bezpecnost-a-vztahy-s-ruskem-000057

O vlně imigrace primitivů (navíc ještě rychle se množících) ze severní Afriky a odjinud, kteří v životě nežili ve slušném politickém systému a kteří místo aby se integrovali do našeho života, nám tady chtějí zavést jejich domácí peklo na zemi, tak o tomto je snad škoda hovořit. Myslím, že už opravdu dozrál čas začít ostře klást odpor rudým i zeleným khmérům, protože co se energetické politiky Německa týče, vypadá to, jako by Němci chtěli natlačit co největší kus Evropy k závislosti na ruském plynu prostřednictvím zeleného oblbnutí a pomatení obyvatelstva proti jádru a pak díky této závislosti si s Němci s Rusy nějak podělí evropské opratě. Němci se možná naivně domnívají, že Rusové dodrží dohodu, což samozřejmě nedodrží a kopnou je do kamsi přesně v momentě, kdy splní svou roli a nebudou je potřebovat. Nebo jen berou tučné úplatky a nemyslí na nic jiného, o to hůř.

Co se týče multikulturalismu a imigrační politiky, tak to vypadá na to, že na původní evropské obyvatelstvo se nechystá v konečném výsledku a důsledku nic menšího, nežli "konečné řešení" prostřednictvím genocidy, v Kosovu už to v podstatě proběhlo, krom nepůvodních Albánců tam už skoro nikdo jiný nezbyl, takže se stačí podívat, jak to vypadá tam.

S dnešním Německem to vypadá tak, že když už se nepodařilo zlikvidovat civilisaci v Evropě Hitlerovi, tak se o to s největší možnou rasancí a tempem snaží němečtí socialisté a zelení rukou společnou a nerozbornou, spolu s arabskými, tureckými a africkými posilami. Na rozdíl od Hitlera ale tito padouši používají mnohem sofistikovanější postupy a taktiku mají tudíž mnohem větší vyhlídky na úspěch. Je nejvyšší čas zvednou hlavy a postavit se jim na odpor a zastavit jejich zhoubné úsilí dřív, než se při tom jejich páchaní škod dostanou za bod, odkud už nebude návratu.

drak řekl(a)...

stk:

Myslím, že s tím kůrovcem je to asi jako s rakovinou, čím dříve se zasáhne, tím lepší je šance na uzdravení tedy úspěšnou likvidaci a naopak.

Teoreticky lze i nezasahovat, ale pak to proběhne tak, že žádný les tu široko daleko nakonec nezbyde, protože vychcípe spolu s kůrovcem a pak, časem, protože kůrovec vychcípe i s lesem, ptáci přirozeně vysejí les nový. Jenže to trvá aspoň stovky let a myslím, že nechat mezitím Šumavu a Bavorsko bez lesů, navíc jen proto aby nějaká zelená banda magorů ukojila svou vášeň pro přirozený průběh věcí, je dle mého skromného názoru zbytečný luxus, který si navíc ani nemůžeme dovolit. U nás už dávno neexistuje ani přirozená krajina, ani přirozený les, takže zasahovat musím, A jsme řekli už dávno a teď už musíme pokračovat, nebo krajinu odlidnit a nechat věcem přirozený průchod. V hustě obydlené Evropě as těžko že?

STK řekl(a)...

Pro Informaci:
Nějak mi ta současná atmosféra v Deutschlandu připomíná poslední roky slávy Říše Římské. Včetně těch milců a politických vražd. Že ještě nikde o žádných vraždách nepíšou?
Dočkejme času jak husa klasu...

... konec zábavy, jdu zase k jinému PC dělat něco užitečného!

Jakub S. řekl(a)...

O podobnosti desítek fazet všech končících epoch - dovolte germanistovi: těch Dämmerung - ohromující, výstražné, pregnantní, do očí (chtějících vidět) bijící - se chystám něco napsat pár posledních desetiletí. Mělo by k tomu dojít. Ale bude to tristní. Lasciate ogni speranza... voi ch´entrate. Vy kdož vstupujete... Ale do čeho vstupujeme? Do budoucnosti, jasně. Takže dál: Jaké? Č í budoucnosti? Promiňte.

Harpyje řekl(a)...

K Tvé otázce 9:23
Prý ano.

Harpyje řekl(a)...

Dle čeho soudíte, vážený STK, že "současná atmosféra v Deutschlandu připomíná poslední roky slávy Říše Římské"?
Tušení, intuice, nebo pohovory s Němci? Nebo si myslíte, že homosexualita je nějaký novodobý zkázonosný vynález? Něco jako evropeismus, humanrightismus, feminismus, ekumenismus, genderismus, environmentalismus, nebo jiné ismy?
Jeden z pozoruhodných rysů autentických konzervativců je, že se přímo vyžívají ve vynalézání apokalyptických scénářů pro západní civilizaci. Tak nejenom současná atmosféra v Deutschlandu připomíná poslední roky slávy Říše Římské, ale kritika multikulturalismu se stane trestným činem, imigrovaní primitivové nám zde chtějí zavést jejich peklo na zemi, etc pp.
Evropa spěje do záhuby. :-)))

informace řekl(a)...

Draku,
německou energetickou a hospodářskou politikou se posledně zabývaly dost italské ekonomické listy. Psaly, že Německo se obrací na východ, do Ruska a Číny. Nedávno v červenci se setkali Medvěděv s Merkelovou a projednávali ve dvoudenních konzultacích další rozvoj hospodářských vztahů. Rusko přijalo velmi příznivě německé rozhodnutí zavřít jaderné elektrárny a Medvěděv hned navrhl, že Rusko zvýší dodávky plynu o dalších 30-35%. Merkelová na tak velké zvýšení nepřistoupila, ale obě strany se dohodly, že Německo dodá Rusku více high tech pro zmodernizování ruského průmyslu za plyn. Nakolik se zvýší dodávky ruského plynu, o tom noviny nepsaly.
Zároveň Německo chce expandovat do Číny, která Merkelové nabídla, že zakoupí část evropského dluhu, aby tak pomohla evropské ekonomii. V květnu tohoto roku, když byl čínský premiér v Berlíně, byly podepsány dohody o výměně zboží ve výši 15 miliard dolarů. Volkswagen postaví v Číně dvě automobilky, kromě toho Siemens bude spolupracovat s "čínskou vládou" v dodávání know how. Již nyní německé investice v Číně dosahují 20 miliard. Počítá se s tím, že vzájemná výměna zboží dosáhne v r. 2015 200 miliard dolarů.
Zní to pěkně, ale zůstává otevřená otázka, nakolik budou Rusové respektovat smlouvy a nevyužijí situace energetické závislosti Německa politicky. Už teď říkají, že o postavení alternativního plynovodu South Stream nemají zájem.
S Čínou je situace vždy problematická. Při delokalizování výroby se už dost podniků spálilo. Číňani okamžitě všechno okopírují, třeba jen částečně, bez ohledu na smlouvy a pak vyrábějí sami zboží horší kvality ale mnohem levnější. To se už stalo italské Piaggio, francouzské Céline, poslední případ je švédská Ikea. Aby pak nezaplakali i Němci. Totiž, jak mi říkali, jakákoliv opatření, aby Číňani nemohli kopírovat, jsou neúčinná, tak na př. Céline studovala, jak počítat kůže, co tam posílala na výrobu koženého zboží, aby se k nim Číňani nedostali, ale k ničemu to nebylo, oni si okpírovali model a na kvalitu kůže se vykašlali.
Takže uvidíme, jestli tato expanze na východ, protože prý Německu je Evropa už těsná, bude mít kladné výsledky.

drak řekl(a)...

Dejme tomu, že by se ten německý hazard s Ruskem dal interpretovat mimo jiné jakožto pokus částečně o civilisaci Ruska a v tomto rámci jde tedy o pokus o jeho větší ekonomické ukotvení v našem civilisačním okruhu. Je to riskantní pokus, ale je možné, že potenciální přínos za to někomu stojí. Já osobně bych se toho dost bál, rizika podle mého několikanásobně převyšují možné a navíc dost nejisté potenciální zisky.

Co se Číny týče, myslím, že není třeba si nic zastírat ani namlouvat. Číňané až doposud ošklivě odrbali o technologie i zisky kohokoliv, kdo si s nimi něco začal. Domnívat se, že Němci pochodí lépe, než zbytek světa, je hodně naivní, ale Němci se asi stejně jako všichni ostatní potřebují osobně ponaučit o tom, co to je spolupracovat a obchodovat s Čínou, no tak to ponaučení dostanou. Možná konečně vedoucímu státu EU dojde, že je zcela na místě začít s Číňany jednat úplně jinak a třeba jim to stihne dojít ještě před tím, než bude všechna evropská ekonomika úplně na huntě.

informace řekl(a)...

O to právě, Draku, jde.
Aby z těchto německých expansionisticko - defétistických choutek nepřišla na hunt celá Evropa. Protože ať chceme nebo ne, jednotlivé ekonomie jsou na sebe dost těsně napojené. Jako na př. právě v dodávkách plynu. Po dobrodružství s Kaddáfim, kterému není vidět konce, jsme všichni závislí prakticky na Rusku. Nechci to vidět, co se bude dít v zimě. A to ještě nejsou německé JE odstavené.
Chcete dělat, pánové, jednotnou Evropu? Stanovíte normy na všechny možné hovadinky a podrobnosti, chcete dát dohromady nějaké normy, pokud jde o konkurenci? Tak byste měli nejdřív stanovit povinné společné normy pro vývoj energetické politiky. Protože to je nejhlavnější odvětví. Jak to, že největší stát rozhodne po svém, aniž by se konzultoval s ostatními a prakticky je nechá v energetice a následkem toho v jednáních s Ruskem na holičkách.
Totéž platí pro GB a Francii, které se pustily do dobrodružství v severní Africe, aniž by se poradily s ostatními partnery.
Chcete všichni jeden evropský stát? Naučte se tedy podle toho jednat!
Uvidíme, jaká situace bude v Itálii, která na dodávkách z Libye značně závisela.

drak řekl(a)...

informaci:

Události z posledních několika let zanechávají silný dojem, že vnější nepřítel by nám nedokázal ublížit tak moc, jako naši národní a evropští marxističtí, populističtí, korektní, multikulturní a zelení politici. Nejhorší na tom všem je, že skoro všechny vektory vývoje jsou nastaveny pokud možno špatným směrem, takže i kdyby teď hned honem osvítil ty naše hlavy pomazané duch svatý a ony přišly k rozumu a zkusily ten čurbes dát do pořádku, tak jenom než bychom překonali tu setrvačnost, byla by to práce na minimálně na několik let, a pak by možná konečně mohl nastat obrat k lepšímu, ale tohle nehrozí ani omylem, nejdřív bude muset přijít nějaký pořádný průšvih, aby třeba 1/2 Evropy v zimě pořádně namrzly zadnice, až v Rusku zatočí kohouty s plynem a ta druhá, co ještě požene elektrárny na ruský plyn, tak ať si ještě k tomu posedí potmě, až přestane funět větříček. Pak možná dojde ke zmoudření a rasantní touze po obratu někam jinam, do té doby budou si všichni budou hromadně užívat svého svatého práva na blbost a bezstarostný život se zelenými preferencemi.

STK řekl(a)...

Mám pocit, že "zelenáčci" jsou svým založením flagelanti. Někteří šetří nejen energiemi, ale i vodou - moc se nemyjí. U dívek je to ještě o trošinku nechutnější než u jinochů. (A už mám na krku genderovou nerovnováhu.)

Budiž, pokud jim to nebude vadit, ať sedí večer při svíčkách. Raději, protože kdyby ty svíčky sfoukli, mohli by se nám pomnožit - viz děti, které se vždy narodí 9 měsíců po nějakém rozsáhlejším black-outu. [;-))
Jen nechápu, proč do toho svého sebemrskačství zatahují i ostatní lidi. Třeba mě.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

STK, snad Vás potěším rýmovanou poučkou, jak šetřit vodou na splachovací toaletě. Určitě si to snadno přeložíte.
When it's yellow,
Let it mellow.
When it's brown,
Flush it down.

Nepropaguji ani nepraktikuji. Jen mne to pobavilo v jakési diskusi.

drak řekl(a)...

STK:

Ano, to mesiášství, na jedné straně je to humorné, na druhé velmi otravné, je-li toho člověk zrovna terčem, což bohužel je, a to čím dál tím častěji. Oni totiž ti zelení nejvíce šetří energií při výživě mozku, ten pak nemže pořádně myslet a výsledky tomu pak plně odpovídají.

RRR:

Rýmovačka je to nádherná. Já si myslím, že o tom prvním dvojverší by se dalo pochybovat a polemizovat s ním, co tím mělo býti řečeno, jaký to mělo smysl a co s tím v praxi, ale to závěrečné dvojverší je jasné, to se má jak propagovat, tak praktikovat, protože jinak by to nemuselo skončit dobře :-)

informace řekl(a)...

Problém bude asi v tom, že se lidi dělí na konservativce a reformátory, případně revolucionáře - totiž ty, co chtějí provést změny docela radikálně a násilně, na rozdíl od reformátorů, kteří to chtějí udělat méně krvavou cestou. Konservativec se snaží systém udržet a kde je to možné, nenásilně vylepšit, reformátor ho musí předělat, vždycky podle svého mínění, k lepšímu. I když si nevytyčí zcela explicitně jako cíl předělat celý řád, tedy na př. místo kapitalizmu nastolit socializmus, musí každopádně předělat stávající situaci na něco nového, nevyzkoušeného, nezkolaudovaného. Namítnete, že není možné vyzkoušet předem, jaký budou mít dopad reformy a přeměny. Ano, není to možné. Právě proto by se s reformami mělo jít kupředu pomalu, postupně, nezačínat s novými, dokud se neosvědčily ty nynější, právě provedené.
Jak se v minulosti, ne tak moc nedávné, již víc jak přesvědčivě ukázalo, různé sociální, ekonomické, politické teorie v praxi nefungují tak, jak si je vymalovali různí myslitelé v křesle za psacím stolem. Jednoduše proto, abychom to moc nerozebírali a nepitvali, že lidská nátura se nedá sešněrovat do různých utopických představ a to ani násilím.
Nevím, kolik procent lidí ve společnosti jsou reformátoři a kolik zase konservativci. Podle hluku co nadělají a různých aktivit by se řeklo, že reformátorů je asi tak padesát procent. Ale pravděpodobně jich bude míň. Totiž těch reformátorsky naladěných, co pak volí do zastupitelských úřadů své nejaktivnější představitele. V demokratickém systému by se měly akce těchto dvou směrů, konzervativního a reformistického, nějak kompenzovat, totiž strana, která je právě v opozici by měla mít možnost korigovat, buď mírnit nebo zase povzbuzovat aktivitu té většinové. Kde se jedná o přijetí opatření, která by změnila radikálně dosavadní politiku, by mělo být dotázáno všechno obyvatelstvo, všichni voliči, prostřednictvím referenda. Jinak, když na příklad reformisti něco radikálně zvorají, a jdou pak "za trest" do opozice, je pak na konzervativcích, aby se pokusili uvést situaci znova do normálního stavu.
Bohužel se to tak nepraktikuje. Politici, místo aby spravovali stát a veřejné věci a to i spoluprácí, jednoduše bojují o křesla, zisky a výhody a o hlasy voličů při budoucích volbách. Podle toho to také vypadá. Příkladem toho je právě rozhodnutí německé vládní strany, umírněně konservativní, přikročit k radikální změně v energetické politice a to ze strachu, aby neztratila hlasy voličů při budoucích volbách. Bez jakéhokoliv dotazu na veřejné mínění vlastní země a jakékoliv konzultace s politickým vedením ostatních států EU, jejímž je zakládajícím členem a na jejímž souručenství dosud budovala svou politiku. Bylo tedy dost překvapivou novinkou, že německý ministr zahraničí Guido Westerwelle začal psát do evropských novin, že každý stát unie si dělá vlastní energetickou politiku nezávisle na ostatních. Proč najednou takový požadavek nebo koncese nezávislosti právě tam, kde jsou na sobě všechny státy mimořádně závislé? (A to se ani neptám, proč najednou takový radikální "reformizmus" u celkem konservativní koalice.) Odpověď je myslím zbytečná, víme to všichni.
Psalo se, že Německo má na vyrovnání směru deset let, že bude mít dost času na to, aby svou politiku zkorigovalo. A co když v příštích volbách vyhraje oranžovo zelená koalice, která má využití obnovitelných zdrojů přímo vepsáno do svého politického kréda? Bude něco korigovat? Vracet se k jádru? Vždyť by to bylo přímo popřením vlastní ideologie, na které dosud stavěla svou činnost.
Je to všechno jaksi dost nejasný scénář do blízké budoucnosti.

informace řekl(a)...

Chápu,že zelené kapustové housenky a oranžoví brouci, co napadají palmy, přímo k některým asociacím, jako použití splachovacího zařízení, přímo svádí, ale měli bychom přece jen zachovat trochu politické korektnosti. A mluvit tedy spíš o prostředcích, chemických nebo přírodních, na jejich vyhubení.

informace řekl(a)...

Volkswagen se cpe do Číny, bude tam stavět dvě automobilky. Zřejmě s perspektivou prodávat tam. Neměl by spíš pomýšlet na upevnění pozic na západním trhu? S. Marchionne, AD Fiat-Chrysler, varuje, že v příštích letech Čína vychrlí na evropský trh svou lacinou produkci, až nasytí svůj domácí trh. Pak nastanou zlé časy pro všechny. Hlavně že Německo dodá Číně know how. Tak jí všechno ještě usnadní, VW zkrachuje snadnějc.

drak řekl(a)...

informaci:

V Německu prostě došlo z části ke zbláznění se a z části k podlehnutí bludům, co převažuje, je celkem jedno, následky jsou už teď hrozivé a časem budou asi pro Německo i Evropu velmi devastující. Čím déle Německo v tomto současném kursu setrvá, tím větší průšvih pro něj i nás kolem z toho vzejde. Bohužel, zatím z toho všeho nevidím jinou cestu ven, nežli skrze ten průšvih. Fiat-Chrysler a S. Marchionne mají samozřejmě pravdu a nám stejně nakonec nezbyde nic jiného, než začít bránit trh pomocí cel na čínské a jiné, levně, evidentně pod výrobní cenou deklarované zboží podobně, jako se to kdysi zavedlo na našem území při soukromých dovozech aut a jejich dílů. Nikdo sice ještě nemá odvahu si to přiznat, ale ono jiné schůdné řešení neexistuje, nemá-li tu nakonec všechno, možná včetně nás samých, patřit čínskému bolševikovi. A možná ještě, že ten čínský bolševik, by byl nakonec o poznání lepší možnost, než vozembouchové. Jedna vyhlídka je totiž lepší jak druhá.

Harpyje řekl(a)...

VW je v Číně od roku 1984, a jestliže doposud nezkrachoval, tak nevím proč by měl zkrachovat zrovna teď.

informace řekl(a)...

Vážená,
že VW je první automobilkou mezi všemi západními, co se nahnaly v posledních letech do Číny a kde měly všechny až doposavad velice slušné zisky, je známo. Pro VW se čínský trh stal nejdůležitějším odbytištěm aut na světě. Vyrábí tam i značky Škoda. Vedoucí VW Winterkorn dokonce chce dosáhnout výroby tří milionů aut ročně v 2013 r., jak píše italský Quattroruote a započít s výrobou dvaceti nových modelů a elektrických aut. Zní to všechno optimisticky, grandiozně.
Jenže, právě je tu malé jenže. Jak uveřejňuje China Association of Automobile Manifacturers, prodej aut na čínském trhu klesl v prních měsících tohoto roku o 33%. Zřejmě vzestupný trend nebude trvat věčně. Audi, BMW e Mercedes se stávají stále více závislými na Číně, píše italský list na jiné stránce. Čína je zachránila při krizi evropského automobilového trhu, ale tím je v postatě učinila zranitelnějšími.

A pak tu jsou americké zkušenosti ve spolupráci s čínskými partnery, s patenty, t.zv. "proprietá intellettuale", kopírováním, o nerovnováze v zahraničním obchodu a pod., které vyšly na povrch při minulých jednáních.
Usa e Cina: il mondo si gioca il futuro, píše il Sole 24Ore o neklidu, který v americkém establishment vzbudil čtrnáctistránkový článek čínského státního poradce v záležitostech mezinárodních vztahů Dai Bingguo o cílech čínské zahraniční a ekonomické politiky.

drak řekl(a)...

Já bych to shrnul asi tak, že až dosud v dějinách ještě nenastala situace, kdy by Evropa a USA byly tak ekonomicky, politicky a vojensky oslabené, z části z objektivních příčin a v neposlední řadě vlastní blbostí a přičiněním a kdy by zároveň s tím bylo na světě tolik dostatečně silných a nekompromisních lidožroutů, jako je třeba zrovna čínský bolševik, ochotných se jejího dosavadního vedoucího mocenského postavení a vedoucí role ve světě ujmout a převzít jí a hlavně si ten svět začít přetvářet k obrazu svému, v lepším případě za našeho mlčení a přihlížení, v tom horším a o tom je teď řeč, ještě s naší pomocí a asistencí.

informace řekl(a)...

Chtěla jsem říct, že Škodovka tam vyrábí modely Octavia, Fabia a Superb. A začne s výrobou SUV Yeti.

informace řekl(a)...

Tady je odkaz na článek čínského státního poradce.
http://www.ilsole24ore.com/art/commenti-e-idee/2011-01-16/cina-mondo-gioca-futuro-081333_PRN.shtml

žibřid řekl(a)...

Jestli Německo dovolilo, aby si každý stát EU dělal vlastní energetickou politiku, tak bychom se možná mohli vrátit k normálním žárovkám?

informace řekl(a)...

Ale, Žibřide,
nebuďte naivní. Jedna věc je energetická politika odpojením JE a něco jiného je úspora elektrické energie. Tu prý bude Německo provádět tuplem. A na tom se shodla celá Unie.
A pak ani s tou nezávislou státní energetickou politikou to nesmíte brát doslova. Německo doufá, že se připojí i ostatní, jak psal pan Westerwelle v článku v la Repubblica.

informace řekl(a)...

Co pak zvlášť udivuje normálního občana, je ohlušující ticho, kterým humanitární evropská levice obchází pracovní a platové podmínky čínských dělníků, kteří pracují v delokalizovaných západních podnicích. našla jsem o tom pěknou statistiku, dám vám na ni odkaz, ale mnoho vím od přímých svědků, kteří přímo vyjednávali delokalizaci výroby do Číny. Jsou to dvě různá svědectví, ale obě se shodují a tak je shrnu. Delegacím byly nejen ukázány závody, v nichž se bude pracovat, ale i noclehárny pro zaměstnance. Jsou to skutečně noclehárny s místnostmi pro 10-15 osob, kde každý má své lůžko a skříň. Tam chodí spát po 10-12 hodinovém pracovním dnu. Pracují někde 80 až 90 hodin týdně za asi 115 euro měsíčně. Plat může být i nižší. Stávky jsou nelegální a rovněž tak dělníci nemají žádnou podporu v případě, že jsou propuštěni. Jednoduše továrna zavře vrata a dělníci se vracejí na rodný venkov, odkud přišli.
Jistěže by delokalizace za těchto podmínek byla výhodná, kdyby tu z čínské strany nebyla hrozba kopírování a vytlačení zadávajícího podniku z trhu. Byla by výhodná z hlediska vyššího zisku. Ale k těm podmínkám, snad horším než za prvního kapitalizmu, nemají obránci lidských práv co říct? Proč nebrojí proti delokalizaci?
http://it.transnationale.org/paesi/chn.php

Harpyje řekl(a)...

Tak to dopadá, když si nějaký ptakopravec vycucucá možná scenária z prstu.
http://www.volkswagenag.com/vwag/vwcorp/info_center/de/publications/2011/07/HY_Report.-bin.acq/qual-BinaryStorageItem.Single.File/HY_2011_d.pdf :-))))
Na blízký "krach" to nevypadá.
Vážená.

drak řekl(a)...

Na blízký krach nějakou dobu nevypadal ani Enron.

informace řekl(a)...

Právě, vážená,
že r. 2010 byl pro VW neobyčejně příznivým, ba dokonce příznivějším, než samo vedení očekávalo, nad tím nikdo nediskutuje. A to hlavně zásluhou čínské delokalizace. To je minulost, zcela nedávná, ale už minulost.
Experti píší o budoucích perspektivách. Jistěže nejsou hvězdopravci, ale ani vedení VW jimi není. A ptají se, nakolik se čínský scénář bude měnit. Totiž až bude nasycena poptávka, a to poptávka bohatých, či lépe řečeno zbohatlých, Číňanů. Ty střední třídy, nemluvě o dělnících nebo rolnících na auto nemají. Dělníkům měsíční plat, jak jste se mohla podívat, stačí tak na kecky. A čínské banky neposkytují soukromé úvěry na podobné nákupy jako auta.
Co potom? Třeba za takových pět let? Bude je vozit VW zas do Evropy?

žibřid řekl(a)...

To nebyla naivita, Informace, ale jen takový vtípek. Samozřejmě spíš očekávám, že na jaderné státy bude vyvíjen čím dál větší nátlak na zrušení JE. Z populismu, ale i kvůli konkurenci.

Mimochodem, dal jsem si do předsíně místo žárovky stovky halogenky 35W. Aby tam bylo světlo alespoň jako tou stovkou, musel jsem tam dát 3, takže teď podle pitomé EU svítím za 105W, přičmž cena těch halogenek (kvůli tomu to EU koneckonců dělala) je tak asi desetinásobná.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Myslím, že s těmi svítidly pořád ještě máme problém, protože barevné spektrum a poblikávání zářivek je poněkud nepříjemné a poněkud hrozné zároveň, navíc trpí častým zapínáním a vypínáním, neb jim to zkracuje životnost, takže většina z těch, co na trhu jsou, za moc nestojí. Žárovky známe, ale ty nám postupně mizí a navíc jejich řekněme poměr mezi výrobou tepla a světla není zrovna optimální. LED ková a halogenová svítidla mají jeden společný problém, světlo většiny z nich je spíš oslňující nežli osvětlující, což nevím zda je to dáno spektrem nebo něčím jiným, ale nic moc to není a pro oči je to bolestivý a nepříjemný vjem. Ta LEDková svítidla mají pořád ještě nedostatečnou svítivost. S těmi halogenovými, když to přeženete s výkonem a necháte to od něčeho odrážet se dá jakž takž něco dělat. Nicméně se dá říci, že po zapůsobení EU máme s osvětlením rozhodě více problémů nežli před ním a jak se to časem třeba odrazí na nárůstu počtu problémů s očima u obyvatelstva, tak to se ještě teprve uvidí. Na oblíbený zdroj světla, který by mi rovnocenně nahradil žárovku, tedy pořád ještě čekám. Obávám se, že se mi to čekání dost protáhne.

žibřid řekl(a)...

Draku,
u těch halogenek je to oslnění prý dáno vysokou svítivostí na plochu, tedy tím, že všechno světlo vychází z malého téměř bodu. Dokonce jsem slyšel, že je dost škodlivé se halogenkám dívat do zdroje světla. Možná by to vyřešila nějaká zdrsnělá nebo mléčná plocha před žárovkou, ale to jsem nezkoušel a takový typ svítidla pro halogenky zatím ani neviděl.

drak řekl(a)...

žibřidovi

Drtivou většinu mého osvětlení teď zvládám odrazem světla o zeď z halogenového zdroje, ono nic moc jiného kloudného a použitelného po ruce prostě stejně prakticky není. Dalo by se třeba uvažovat o nějakém kvalitním zářivkovém světle od AEG, ti to u některých modelů zvládají úžasně, dokonce to i lahodí mému poměrně vybíravému oku, ale to si může dovolit tak středně velká firma do kanceláří, to není nic, co by utáhl rozpočet normální domácnosti. Prostě s odstraněním žárovek opravdu vzniká na trhu prostor pro kvalitní, příjemná a dostupná svítidla, která by ty žárovky rovnocenně nahradila, ale který možná vzhledem k současnému stavu globalisace, kdy je těch světových výrobců doslova pár, už možná ani nikdo nikdy nevyužije, protože evropští a američtí a japonští jsou tak nějak v koncích s dechem a ti korejští a čínští na nějakou tu ergonomii zase až tak moc nedají a než je to začne bavit, tak my už tu dávno nebudeme, nebo budeme slepí s toho blbého světla, takže nám to bude fuk.

žibřid řekl(a)...

Draku,
s tou mezerou na trhu... Já žiji v představě, že za zákazem normálních levných a dobrých žárovek nejsou ekologisté sami, nýbrž posloužili právě výrobcům žárovek. Na žárovkách se prostě nedá tolik trhnout jako na spořivkách a jiných nesmyslech a výrobci potřebují nějak dostat zpět to, co investovali do vývoje slepé uličky - no tak si zajistili její uzákonění.

No, můžu se mýlit.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Je to jedna z možných a navíc dost pravděpodobných variant. Já si stejně myslím, že to, že se nám zdá, že na západ od našich hranic se slušnosti daří lépe je sice, co se týče obyčejných každodenních záležitostí obyčejného života, jako jsou například dopravní předpisy a chování dopravních policistů pravdou, ale co se týče promořenosti lobbingem a poplatnosti ekonomiky domrveným ideologiím, tak kupodivu jsou na tom mnohem hůř než my. Ty světelné zdroje a zelená energetika jsou toho zářnou ilustrací. A dokud z toho nebude pořádný průšvih, tak bude jen hůř.

Moby Dick řekl(a)...

K autům v Číně: Za jednu Octavii, vyrobenou v Číně, dostane Škodovka 2.500 Kč, za českou oktávku asi tak 25-35 tisíc...
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Ještě k čínským autům: Za 1 čínskou Fabii získá Škodovka 500 Kč. To už je jako, když jsme vyváželi (darovali) naše lokomotivy SSSR...
>>://

Moby Dick řekl(a)...

K žárovkám: EU nejdřív zakázala mléčné žárovky, protože ti troubové vůbec neznají pojem "oslnění". Skutečně není jasné, co se tím "ušetřilo".

Tvarové zářivky jako všechny zářivky podstatně snižují světelný výkon, jak stárnou. Už první rok třeba o 20 %. Deset let stará a asi pět let používaná "úsporná (ne)žárovka" 25 W svítí méně, než klasická čtyřicítka!!! Kde je úspora???

>>:((

STK řekl(a)...

Ke svícení, LED-kám a úsporám elektřiny vůbec:

Začali jsme s modernizací osvětlení u inspicientů, kteří měli na pracovišti halogenové lampičky 12V/5W, které na klavírní výtahy svítily přiměřeně, jenže hliníkového krytu se nedalo dotknout, pálil. Co ovšem bylo nejhorší - žárovička se spálila zásadně jen několik minut/sekund před začátkem představení. Takže službu konající zvukař (technici už jsou dávno doma) byl vyzván interkomem aby uchopil novou žárovičky, pinzetu a běžel dolů na jeviště žáričky vyměnit, protože málokterý inspicient znal hru natolik zpaměti, že by si dovolil řídit představení potmě. Když pomocí pinzety (lampička rozpálená nad 100°C), žárovičku vyměnil tak běžel zpátky do režie, aby se mohlo začít hrát. Pokud dirigent ještě nebyl v orchestřišti, tak si toho nikdo nevšimnul, pokud ano, stál tam "v díře" jako pako ve fraku a čekal, až dostane signál "Hraj!" Takže inpicienti dostali LED lampičky první. Výkonná 3W LED najetá tak na polovinu výklonu svítí styejně jako ta halogenka, povrch svítidla je jen teplý a hlavně - za poslední 4 roky tam nebyla ani jedna porucha. Tak jsme LED technologií vybavili ostatní pracoviště, ale hlavní světla v našich prostorách jsou pořád úsporné zářivky. Na výměnu není peněz. Tak raději kupujeme desítky úsporek ročně a měníme a měníme a měníme.
Takže když jsem se stěhoval, nakoupil jsem v IKEA stolní lampičky s LED - a zdají se nám příjemné. LED svítidla máme zatím v nejmenší místnosti bytu a jako hlavní světlo v mém pokoji. Nikdo si zatím nevšimnul, že to nejsou halogenky, ale "LED žárovky" a že místo 3x50W svítím 3x3W - spotřeba je 15x menší. Nevýhodou je zatím cena: 3 ks za bezmála 1 000.- Kč. V ostatních prostorách bytu, kde jsou buď halogenky nebo úsporky budu vyměňovat zdroje postupně, po "spotřebování" těch stávajících. ˇŽivotnost LED se zatím jen odhaduje na 50 000 hodin do zeslabení světla o 3 dB . tj. asi o 30%. Střední doba poruchy (50%-ní pravděpodobnost) je 5x větší. Zdá se, že LED technologie převálcuje většinu ostatních zdrojů.
===============

STK řekl(a)...

A pokračuji:
=====================
Světlo z LED-ek je mi docela příjemné - vybral jsem s tzv. "teplou bílou", trochu se sice od žárovek liší barvou (není "do žluta" ale "do růžova". (Když v tomto světle fotím digitálem, je ta rozdílná barva vidět - ale barvy rozhodně nejsou tak příšerně rozhozené jak se to stává u zářivek nebo úsporek.)
Osvělovači "chytli" nástup nových technologií předloni, kdy veškeré reflektory, které nasvěcují pozadí scény - horizont vyměnili za LED-kové. které umí mimoo jiné měnit plynule barvy a nepotřebují k tomu žádné filtry. A svítidla jsou jenom teplá - nikoliv žhavá. I "kontrasvětla" se už realizují jako LED. Kde zůstává halogenka pánem jsou hledáčky, česky řečeno spoťáky neboli boďáky, jinak též zvané štychy. Ale myslím, že i tam je to jenom do času. Zatím se scénickým LED osvětlením mají problémy jen čipy v našich TV kamerách - spínací frekvence LED-ek je blízká opakovací frekvencí obrázků a tak nám LED světla na videozáznamu nepříjemně pulzují. (Interference.)
=====================
Tolik o LED technologii. Pokud chceme mluvit o úsporách elektřiny v domácnosti obecně, mám následující poznatky: na osvětlení se toho moc neušetří. Daleko větší položky jsou pračka, sušička, žehlička, mandl, mikrovlnka, teplovzdušná trouba, vysavač. TV přijímač - to záleží na tom, jakým je kdo divákem. Moje žena je tak trochu TV maniak. Pokud zrovna něco nečte pos LED lampičkou (3W), tak kouká na velkou TV (140W) - detektivky, filmy, přírodověda - dokud neusne. Ale ani televizor není tím největším žrouem proudu. Ba ani můj počítač, který pínám odpoledne a vypínám až po půlnoci.

Půjčil jam si před časem od kolegy watmetr s měřením spotřeby a podrobil jsem naší domácnost více než měsíčnímu výzkumu. Spotřebované Wh jsem si zapisoval a po 5-ti týdnech jsme se ženou udělali inventuru. Hlavního viníka jsme našli brzy. Nebyly to často a dlouho zapnuté PC nebo TV, ani kuchyňské spotřebiče včetně fritáku a opékače topinek. Nejvíc nám toho doma sežere lednička s mrazákem. U ledničky má tedy největší význam kupovat energeticky úspornou verzi. Dopřáli jsme si tedy novu ledničku s integrovaným mrazákem.Výměnou za lepší typ teď uspoříme tolik proudu, že se nám výměna vyplatí za 5 - 6 let. Jistěže bude rozdíl mezi dmácností dvou starších lidí už bez dětí a mladou rodinou, kde se pořád perou plínky, žehlí se vaří kašičky atd. Ale kupodivu - lednička vede i tam.

drak řekl(a)...

Moby Dickovi:

Jako největší problém výroby čehokoliv v Číně z našeho evropského úhlu pohledu spatřuji to, že v Číně se jen málokdy dodržují předem dohodnutá pravidla hry. Co se týče zkušeností malých a středních firem, tak těm bylo okopírována technologie a byl naprosto vysáty, převálcovány a odkopnuty a zpravidla pak následně i převálcovány levnými nekvalitními kopiemi jejich vlastní produkce. Toto se ale stává i těm velkým a globálním hráčům a nikdo a nikde nemá v Číně záruku, že nebude využit pouze k předání technologie a zácviku čínského personálu a pak nadále odkopnut jakožto již nepotřebný. Jakmile Číňan nabyde pocitu, že už toho ví a umí dost, přestane dbát dohod a začne si jednat po svém. Poslední, co Čína ještě tak úplně neumí, ale umět chce, je chrlit kvalitní, na světových trzích konkurence schopné automobily, jakmile toho dosáhne, převálcuje a zlikviduje nám i náš automobilový průmysl úplně stejně, jako všechna ostatní odvětví před tím, třeba textilní a obuvnická. Teď pomalu není co obout a vzít si na sebe, no tak ještě navíc nebude v čem jezdit a hlavně za co. No jestli jim to tam ještě ke všemu dodáváme takhle zalevno až skoro zadarmo, no tak to je pak jak ten vtip z doby před listopadem o sloučení Škodovky se Slovnaftem, společný podnik se měl jmenovat: "Škoda Slov". O těch svítidlech je to taky jak s tím sloučením...

drak řekl(a)...

STK:

V IKEi už jsem dlouho nebyl, nicméně se tam na ta LEDková svítidla podívám a uvidím, jak to pokročilo za tu dobu, co jsem se o to nezajímal.

STK řekl(a)...

Pro Informaci:
Samozřejmě, že politika už dávno není správa věcí veřejných, ale boj o přístup ke korytu za účelem bezpracného (málo-pracného) zisku. Proto ta snaha o znovuzvolení, proto ten prst přitisknutý na "tepu doby" bez ohledu na budoucí dopady.
Populismus a nestydatost ze strany vrchnosti a totální amnézie, kombinovaná s absolutní absencí logického myšlení ve spodních patrech společnosti.

Vím, že to nejde, ale přesto mám chuť si zakřičet s námořníkem "Sípavým" ze hry "Optimistická tragédie": "Ať žije anarchie!"

Už to dlouho nikdo nezkusil - ale nebylo by to nakonec lepší řešení než ta současná parta nestydatých šašků, podělaných z možnosti, že příště nebudou zvoleni?

drak řekl(a)...

STK:

Chápu Vaše zklamání i despekt ke zřízení ve kterém žijeme, mě to také silně leze krkem i na nervy zároveň, ale i přes všechny jeho nedokonalosti a problémy zatím ještě nikdo nic lepšího nevymyslel. Určitě bychom ale neměli o něčem lepším přestat přemýšlet a mezitím bychom měli vyvíjet silný tlak na to, aby se zlepšilo to, v čem momentálně žijeme.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace, k vašemu příspěvku ze 2. srpna 2011 8:15
Ve "zlé, fašistické a xenofobní" Eurábii padlo už před několika lety, že: "Imigrant, který se snaží cílové zemi vnutit svoje zvyky a hodnoty, není imigrant, ale kolonista". A kolonisty, jak známe z doby, kdy jsme podporovali boj kolonií za svobodu, je naprosto správné likvidovat všemi dostupnými prostředky a v libovolném množství. Kolonista je prostě škodná bez období hájení.

informace řekl(a)...

Pergille,
ono je v tom multikulturálním pandemokratizmu víc cynizmu než čehokoliv jiného. Otevírají se dveře do Evropy všem běžencům bez ohledu na to, jaké bude jejich umístění a obživa. Zavírají se oči nad tím, že na tom produ běženců se živí spousta lidí, v první řadě zločinecké organizace v Africe, co jim zprostředkují za drahé peníze "převoz" do jižní Evropy, hlavně Itálie. Při tom jim nezabezpečí ani že zůstanou živí. Tak včera psaly noviny, že na jednom plavidle v havárii umřelo sto lidí, hlavně žen a dětí a to hlady a žízní. Ostatní běženci na lodi je naházeli do moře.Všichni se rozčilují, že jim válečná loď NATO neposkytla pomoc. Mají teď válečné lodi převážet bežence? Nebylo by rozumnější, kdyby jim jednoduše znemožnily další plavbu do Evropy? Co tu z těch lidí bude? Žebráci anebo nízkoplacení sezonní dělníci bez jakýchkoliv vyhlídek.
A samo NATO, co zasahuje do libyjských vnitřních záležitostí. Kolik to stojí Evropu a Ameriku, které se potácejí ve finanční krizi? GB už po dvou týdnech vystřílela skoro všechny rakety, co měla k dispozici. Teď asi střílejí, nevím čím.
A kdy a hlavně jaký tomu bude konec. Teď rozstříleli karavanu velbloudů se zbraněmi. Když budou takhle pokračovat, válka neskončí jen tak hned. A jaké to bude mít následky? Rozhodně budou chybět dodávky plynu z Libye. Rusko je asi nahradí za mnohem vyšší cenu.
Ale nad válkou v Libyi se multikulti nepozastavují. Ani nad tím, že vede k masovému útěku lidí odtamtud do Evropy.
Ať se jdou všichni vycpat.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že bylo z naší (evropské) strany blbostí nechat se zatáhnout do té libyjské šlamastyky za těch podmínek, za kterých jsme tam vlezli a za té finanční situace, ve které se nacházíme. Nicméně když už jsme tam vlezli, a nechali se do toho zatáhnout, pak je také, má-li to skončit úspěchem, jeho předpokladem zamezit Kaddáfímu aby se dostával ke zbraním a munici, tudíž je nezbytné rozstřílet jakoukoliv k němu směřující karavanu, ať už veze zbraně, nebo jídlo, nebo léky, je jedno co mu dojde dřív, ale až mu to dojde, bude mít problémy a nebude schopen dále vzdorovat.

Co se týče imigrace, už dávno je na čase začít ty hranice pořádně hlídat. Možná, že by nebylo od věci potopit úplně všechny lodě na libyjském pobřeží pod záminkou jejich možného zneužití za účelem pašování zbraní, aspoň by je nešlo zneužívat k tomu ilegálnímu leč živelnému dovozu imigrantů.