neděle 17. července 2011

MOBY DICK: Odložené bankroty

Dostatečné porozumění, pevné banky,  předstírání loajality, nezávislost hovada a naši drazí pacienti
**************************************************************

Neděle 10. července 2011,
V Sýrii probíhá oficiální jednání opozice a vlády o demogratizaci. Opozičníků je asi sto a za vládu jedná - jeden prezidentových bratrů. Ten hodnej.

Včera vznikl - po 30leté "občanské" (kmenové a náboženské) válce již 194. nezávislý stát světa - "Jižní Súdán". ("Severní Súdán" je prostě Súdán.) Neví se přesně, jestli má deset nebo osm a půl milionu obyvatel. Mnozí Súdánci jsou nyní překvapeni, když jim nadřízení oznámili, že jsou ode dneška Jižní Súdánci a nemohou už dále pracovat ve službách súdánského státu. Mladá země se ihned zařadila do čela prestižního žebříčku - nejchudších států.

Po 168 letech činnosti dnes naposledy vyšel "bulvární týdeník" News of the World. Jeho činnost byla zastavena jako pokání za zločiny, jichž se dopustil: Odposlechy telefonů (politiků, což bylo "ve všeobecném zájmu"), celebrit (což bylo v zájmu celebrit), ale i obětí zločinů a jejich příbuzných (což bylo "neetické"). Ve všech třech těchto případech šlo o kriminální činy, které vyšetřuje nezávislá policie - jejíž někteří členové se nechali ke svým zločinům zkorumpovat.
"Pykáme za chyby lidí, kteří už v novinách dávno nepracují." (Jeden z 270 čerstvě nezaměstnaných novinářů.)

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze odmítla vzít během minulého měsíce do péče centra pro roztroušenou sklerózu třiatřicet lidí. Důvod: Nebude mít na jejich nákladnou léčbu asi peníze od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podobně reagovaly i další nemocnice. Ani v půlce tohoto roku totiž nebylo jasné kolik VZP pošle letos! Nakonec to dopadlo "dobře" - bude stejně jako loni. Tedy 5 mld. Půlmiliarda, o kterou se měl příspěvek snížit, prý "od začátku" (1.1.2011?) byla - součástí jednání. Toto vyjednávání je zločinné proto, že např. u zmiňované roz. skle. záleží na rychlosti, se kterou se léčba začne. Každé opoždění vede k nevratnému zhoršení nemoci  - a v důsledku toho i ke zdražení léčby. Jestlipak příslušné orgány VZP netrpí nějakou sklerózou - centrální?
Proč vlastně ve správní radě VZP sedí politici?

Mrtvá Kočka: "Bývalí a odepsaní."

Vítej z dovolené, Kotě!

Začala jednání mezi vládním týmem prezidenta Obavy a republikány v Kongresu o financování dalšího chodu Spojených států. Je třeba "posunout" (zvýšit) zákonný strop zadlužení, který v současnosti páčí 14,29 bilionů (tisíců miliard) dolarů. Když se to nestihne do 2. srpna, dojdou vládě peníze. Republikáni sice odmítají zvýšit daně, ale za to odmítají zvýšit limit zadlužení. Hrozí státní bankrot USA. Věštci z banky Société Générale odhadují pravděpodobnost dohody na 65 %.
Jaký je pak rozdíl mezi Amerikou a Řeckem - potažmo Evropou?

Mrtvá Kočka: "Stejný, jako mezi dolarem a eurem."

Pondělí 11. července 2011, 60 let Zákona o "ochraně hranic" (přeměně Československa v zadrátovaný lágr)
Žádný 2. srpen. Dohoda musí být do deseti dnů, jestli se má všechno technicky stihnout! (Roztočit rotačky na tištění peněz a rozeslat je v balících do správných kapes.) Prezident Obava proto přímo vstoupil do demokraticko-republikánského dialogu. Pan prezident čuje, že republikánský lídr Sněmovny John Boehner hodlá "dosáhnout něčeho velikého". Míní nejspíš souhlas s masivními škrty ve zdravotnických a důchodových programech a s reformou (zvyšováním) daní.

Lídryně MMF Christine Lagarde apeluje na americké politiky: "Doufám, že obě strany mají dostatečné porozumění, jaká výzva stojí nejen před USA, ale i před celým světem." Výzva k čemu?

Mrtvá Kočka:  K odložení bankrotu."

Německý prezident Christian Wulf si "vzal svůj čas" na podpis nové protijaderné legislativy. V běsu populistických vášní nevzali soudruzi v Bundestagu v potaz možnou neústavnost narychlo spíchnutých zákonů. Zákon neukládá prezidentovi žádnou lhůtu na zkoumání zákonů...

1,3 mld. Kč. Tolik mělo dle propočtů českého ministerstva pfinancí přinést loňské zvýšení spotřební daně u piva. Mínus 345 milionů je skutečnost. Podle ministra pf. Miroslava Kalouska: "Spotřeba piva neklesá jen vlivem daně." Ale možná si to nemyslí - proč by se jinak odmítal bavit o zavedení spotřební daně u vína, která je dnes nula?

Tipsport rozběhl svou Tipsportku přejmenovanou na Tipšestku. Konkurence okusuje Sportku, která se sotva začala vzpamatovávat po hrůzovládě Aleše I.

Další pokus o upálení cikánské rodiny. Zapálenou louč, vhozenou do otevřeného okna v prvním patře bytového domu v Býchorách na Kolínsku uhasil duchapřítomný chlapec, který se ještě po půlnoci díval na televizi. Rodina je "slušná" - až na to, že za ní občas přijíždí celá rodina, někdy dvacet i třicet lidí. To pak otevírají dveře a působí hluk. Útočníků bylo asi pět, byli opilí, a hulákali rasistická hesla.

Stoupenci prezidenta Assáda napadli v Damašku ambasády USA a Francie. Velvyslanci těchto zemí se totiž nezákonně sešli se zástupci opozice v oblastech, do kterých jeli bez povolení.

V Kosovu pracují evropští žalobci, kteří čistí zemi od mafie a korupce. V týmu jsou i dva Češi. Dotazový návrh: Co kdyby za ty dva Čechy, kteří u nás chybějí, dorazil k likvidaci naší korupční mafie nějaký americký tým?

Zatímco se Evropa ještě nedohádala, jak donutit soukromé investory, aby se dobrovolně podíleli na záchraně Řecka (zaplatili jeho dluhy), matematické vzorečky pfinančníků ve své kladné zpětné vazbě bez derivujících členů nutí ke krachu i Španělsko a dotírají na Itálii. Eurozóna se nás také dotýká, milánkové - zejména Německem...

Mrtvá Kočka radí: "Měli by se na těch summitech více modlit!"

Úterý 12. července 2011
EU se chystá na pátek svolat už asi padesátý krizový sčuch, který by měl vyřešit "prohlubující se dluhovou krizi v eurozóně". Soukromé investory se zatím nepodařilo "zapojit" do záchrany Řecka. Přece jen pozitivní zpráva. Nejmenovaný nizozemský ministr pfinancí pravil:

"Řízený bankrot Řecka je možný".

"Naše banky jsou pevné." (Silvio Berlusconi, italský premiér.)
Pevné, ale Itálie si už na desetileté dluhopisy půjčuje s 6% úrokem. V září bude muset splatit dluhy za 46 mld €. Tedy "refinancovat". (Ne, že je zaplatí, ale že si na splátku zase půjčí.) Nicméně současný růst úrokových sazeb na skluzavku postrčil jiný nedávný premiérův výrok:

"Tremonti (ministr pfinancí) není týmový hráč."

Dotaz Moby Dicka: A Kalousek je?

V jižním Afghánistánu byl zabit Valí Karzáí, regionální mafiánský boss. Jeho klan vydělával asi miliardu dolarů zejména z prodeje drog a jiné zahraniční pomoci. Tedy - nestřelil ho americký bezpilotní letoun, vždyť to byl "spojenec", propánajána! Dokonce dostával i americké peníze - "za předstírání loajality k USA".
Jeho bratr, afghánský prezident Hamíd Karzáí, umí loajalitu rovněž předstírat. Jen jednou se mu to nepovedlo - když pohrozil, že pokud Amíci nedají bráškovi pokoj, přejde k Tálibánu. Nu co - vždyť to je stejně budoucí koaliční partner, ne?

Deficit zahraničního obchodu USA dosáhl v květnu $ 50 mld.

Maďarský parlament schválil hranolkovou daň. Krom hranolků mají být přidaněny všechny "nezdravé" potraviny, obsahující nemírné množství tuků, cukru a soli. Paprika být může.
A co takhle uvalit daň na sledování blbých televizních seriálů?

Mrtvá Kočka: "Už ji platíme.

Čeští poslanci schválili novelu, která zruší reklamu na ČT1.

Mrtvá Kočka: "Ty nejlepší pořady!"

Žena Moby Dicka: "A v nejvyšší technické i umělecké kvalitě! Jen kdyby nebyly tak často opakovány..."

Policie zadržela čtyři žháře z Býchor. Pardon: Vůči hochům (věk 20-25 let) bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření "z pokusu o těžké ublížení na zdraví ve spolupachatelství".

Odposlechy k získání informací používala v Británii i "nebulvární média", jako Sunday Times. A to i od "zločineckého podsvětí".  Tedy nejenom od "zločineckého nadsvětí" (policistů). Jémine - vždyť to je přece zločin, a kdo ho páše není ani novinář, ani policista, ani politik - ale zločinec!

Jo - abych nezapomněl - v Praze proběhl "hepenink" odborářů, který zcela zanikl v záplavě jiných letních kulturních akcí. Šéfodborář Dufek o něm včera prohlásil: "Praha zažije totální dopravní kolaps - ale to není náš problém."

Mrtvá Kočka: "Ani zásluha, Dufku."

Středa 13. července 2011
Vláda se dohodla s opozicí o škrtech v rozpočtu. Ne v USA či ČR, v Itálii. Během čtyř let se mají snížit výdaje státu o 40 mld €. Moby Dickovi není úplně jasné, jak tento odvážný plán pomůže Itálii v příštích letech splatit 860 miliard dlužných Eur.

Mrtvá Kočka: "Oni je splatí. Díky úsporám dostanou - další půjčku!"

"Na stole bude muset být více peněz." (Nejmenovaný zdroj pro Financial Times Deutschland o balíku pro Řecko.) Více? Více: Ani 80, ani 190, ani 225 miliard € nebude stačit. Tak kolik? "Výrazně více."

Mrtvá Kočka: "Proč se pořád hasí benzinem?"

Americké akcie výrazně vzrostly po prohlášení šéfa Fed Bena Bernankeho před Kongresem, že je "v případě potřeby americkou ekonomiku opět připraven podpořit uvolněním měnové politiky". Što éto takóje "připraven podpořit"?

Mrtvá Kočka: "Rozjet třetí vlnu tištění peněz."

Jo, to je dobré pro "potlačení deflačních tendencí". Taky bych si měl pro zotavení světové ekonomiky pořídit nějakou rotačku na zelené papírky!

CCC. I takový "rating" existuje. Řecku ho udělila agentura Fitch Ratings.

Rupert Murdoch, majitel padlých News of the World, odstoupil od svého záměru dokoupit akcie v televizi BSkyB. Na poslední chvíli se tak vyhnul grilování v britském parlamentu. Tomu se nevyhnul předseda vlády Cameron. Ten si totiž dříve pořídil jako svého (bývalého) mluvčího bývalého šéfredaktora NotW Andyho Coulsona. Ačkoli konkurenční Guardian ho před tímto počinem "varoval"...

Netýmový hráč Kalousek dříve slíbil na příští rok navýšit příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury o potřebných 14 mld. Kč. V jeho návrhu státního rozpočtu pro příští rok však tato suma chybí. Problém je, že už jsou nasmlouvané projekty a na cestě jsou i dotační peníze z EU. Ale o nic nejde - je to pouze "první návrh" a "bude se o něm dále jednat". No - peníze nejsou, a někde se šetřit musí. (Aby bylo na arbitrážní soudy.)

Opakované poučení: Řvi, řvi, protože když neřveš, nic nedostaneš!

Nebyl shledán důvod k uvalení vazby na býchorské žháře, pravil kolínský soudce Miroslav Vobořil a pustil je na svobodu. On by se důvod našel - kdyby se alespoň trochu uvažovalo. Partička by mohla klidně zapalovat znova. Ale hlavně - chuť svědků opakovat svoje slova o rasistickém vyřvávání by nyní mohla značně poklesnout. Moby Dick si vždy myslel, že žhářství je větší zločin než prostá vražda. Zdá se, že ještě větším zločinem může být - nezávislost hovada.

Čtvrtek 14. července 2011
Zdá se, že Vít Obálka Bárta získal klíčového svědka: Poslanec VV Martin Vacek (jako jediný) potvrdil, že Bárta rozdával půjčky. "Půjčka, která se nabízela, byla bezúročná a nebyl důvod ji nevyužít k překlenutí určitého období."

Jau! Bezúročnou půjčku nebrat!! To je přece druh úplatku!!!

Jauvejs! Informace, které o výpovědi Vacka zveřejnily Hospodské noviny, pocházejí z policejního spisu. Tentokrát tato informace neunikla od policajtů, ale od některého poslance z mandátového a imunitního výboru. Nejspíš od kolegy z VV...

Už se ví, kdy se objevila štěnice v bytě Kristýny Kočí. Někdo ji tam šoupnul krátce poté, co dostala obálku s půlmilionem od Vítka B. A kdo ji tam strčil? Asi nějaký odnorník, když svedl dokonale a beze stop vymazat videozáznam bezpečnostní agentury, která hlídá ministerstvo pro místní rozvoj, kde Kočí bydlí!
Mrtvá Kočka: "Tak ne policie. Asi někdo od nějaké bezpečnostní agentury."

Libye: Ozbrojenci rabují obchody, domy a zdravotnická zařízení. Kaddáfího jednotky si přitom počínají poněkud bezohledněji než povstalci.

"Vláda prezidenta Asada ztratila legitimitu." (US prezident Obava.)
Bášár asi padne. Důvod? V srpnu začne ramadán, období sladkobolných televizních seriálů, v jejichž výrobě je Sýrie na špičce. Její seriály teď však bojkotují arabské země i Turecko. Pětadvacet již natočených seriálů ale nezůstane plonkových. Koupí je nejspíš státní syrská televize. Jenže do budoucna bude syrský filmový průmysl bez výnosných kšeftů...

Moody´s varovala USA, že snížení ratingu AAA může být odebráno "během několika týdnů".

 Pátek 15. července 2011
Dodatek k nedělní zprávě o (ne)léčení "drahých pacientů" ve Všeobecné fakultní nemocnici: Dosud je nezačali léčit, i když VZP slíbila přitlačit peníze do rozpočtu. Podle mluvčího VZP musí nemocnice nejdříve zavést pro zařazování pacientů "do centrové péče" jakási "vnitřní pravidla". Nemocnice se nevyjadřuje. Má totiž problém: Peníze mají být na loňské úrovni (čili ne katastrofa), jsoucí pacienti o péči tak nepřijdou. Jenže - další pacienti nezodpovědně přibývají, v ČR každoročně asi o tisícovku - a na ně peníze prostě nebudou...
Ale budou, jenom se na ně nebude utrácet 280 tisíc ročně z nemocenské pokladny, avšak 350 tisíc. A dalších 350 tisíc na invalidní důchody. Ale to jde z rozpočtu jiného ministerstva.

Neměla by už všechna ministerstva pracovat skutečně jako tým?

Rupert M. a jeho syn James nakonec do britského parlamentu přijdou vypovídat před příslušný výbor. Kdyby nepřišli, mohli by teoreticky dostat pokutu za pohrdání parlamentem (naposledy vyměřena roku 1666). Jako američtí občané by teoreticky nemuseli, nicméně jako britští podnikatelé v oblasti médií by mohli přijít o další miliardy liber.

Gazprom a RWE podepsali předběžnou dohodu o energetické spolupráci. Vpodstatě o tom, že ruský plyn bude vyrábět německou elektřinu. A britskou. A v zemích Beneluxu.

Udílí se prestižní německá cena Quadriga pro osobnost z řad politiky, ekonomie a kultury, která se díky svému působení stala symbolem inovací, obrody a novátorského ducha. Na rok 2011 je nominován ruský prezident V.V. Putin, který má k Německu vřelý vztah už od dob, kdy v NDR působil jako úd sovětské KGB. Cenu obdrží nejspíše za inovaci ruské justice, obrodu čečenské války a novátorství při zavádění "řízené demokracie". Ne, prý ne. Putin to má dostat za "předvídatelnost ve spojení s výdrží" (s jakou se snaží rozdělit a ovládnout Evropu), za "spolehlivost" (dodržování velkoruského imperialismu) a "komunikační schopnosti" (výhrůžky), jež "vytvářejí osobnost a charakter Vladimíra Putina". V Rusku prý "dosáhl stability díky souhře bohatství" (ukradeného gubernátorům, kteří ho vyždímali z mužiků), "hospodářství a identity."
Identita nového cara? A proč už nedáte Quadrigu rovnou Ádovi Hitlerovi???

Quadrigu (sošku podle plastiky na Brandenburské bráně) Putin nakonec nedostane. Protestovali proti tomu mnozí. Zplnomocněnec německé vlády pro lidská práva Markus Löning, spolupředseda německých Zelených Cem Özdemir, Ruppert Polenz z CDU a další němečtí politici. Proti se ozvali i dřívější nositelé této ceny, mj. Václav Havel a Šimon Pánek. Nakonec bylo letošní vyhlášení, plánované na Den sjednocení (3.10.) zrušeno. Byl by to jinak pěkný dárek novému energetickému spojenci, který už 7. 10. slaví své narozeniny. Před pěti lety k němu jako prezent obdržel vraždu ruské nepohodlné novinářky Politkovské...

Avizovaný krizový sčuch EU, který by měl vyřešit "prohlubující se dluhovou krizi v eurozóně" se odkládá. Asi na příští středu. A asi se nebude týkat celé EU, ale jen eurozóny. Vpodstatě nezáleží ani na EU, ani na eurozóně, ale jak se domluví Francie s Německem. V tom případě se asi konference uskuteční - nikdy, protože Německo považuje další klábosení za zbytečné. Anděla Merkel pravila, že řecká dluhová krize se musí vyřešit "rychle" - ale nejdříve "musí být na stole plán", aby bylo o čem jednat. No moment - snad jednat by se mělo o tom plánu, ne? Aby vono se to nepodělalo dříve, než se evropští (francouzští a němečtí) politici dohodnou!

Sobota 16. července 2011
Věštná žena Moby Dicka: "Vono se to už podělalo. Jenom si toho ještě nikdo nevšiml."

Mrtvá Kočka: "Všiml. Ale už je to jedno."
*******************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

41 komentářů:

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

zákonný strop zadlužení, který v současnosti páčí 4,29 bilionů (tisíců miliard) dolarů...
Bejvávalo před 20 lety. Dnes je to 14,29 bilionů.
http://www.washingtonpost.com/business/economy/who-raised-the-debt-ceiling/2011/07/14/gIQA7TIvEI_graphic.html

Moby Dick řekl(a)...

No jo, někde mi upadla jednička, teda deset bilionů. Není to už jedno?
(Opraveno)
Dík!
>>:))

informace řekl(a)...

Jen několik poznámek k Moby Dickovým zprávám o finanční situaci v Itálii. Italský parlament schválil minulý týden s neobvyklou rychlostí řadu finančních opatření, vypracovaných ministrem financí Tremontim, na vyrovnání schodku státního rozpočtu v r. 2011 a 2012. Zákon o "balíčku" byl již podepsán prezidentem republiky a ode dneška vstupuje v platnost. Itálie se tak brání proti spekulativním zásahům mezinárodních finančních operátorů. Zákon byl schválen s neobvyklou rychlostí, bez obvyklých tahanic mezi vládní a opoziční koalicí, i když nechyběly ostré kritiky, protože si všichni uvědomili, že je nutný. Na schválení opatření naléhali i partneři eurozony, hlavně Německo, které samo není schopno čelit útokům spekulantů proti ostatním zemím eurozony, zvlášť kdyby se útoky obrátily proti Itálii. Tremonti vypracoval svůj návrh sám bez konzultací s ostatními stranami nebo sociálními nátlakovými skupinami, jako odbory, odtud tedy Berlusconiho výrok, že není "týmový hráč". Prakticky si všichni umyli ruce a zodpovědnost a nepopularitu za to, že opatření zasáhnou řadové občany (penzisty s vyšší penzí než průměrnou, majitele aut jako SUV, automobilisty vůbec zvýšením daně na benzin a pod.) jednoduše svalili na ministra financí Kterýžto diplomaticky mlčí. Ale jeho opatření byla přijata s uspokojením a chválou ze strany MMF a Ecofinu.
Teprv v posledním období úroky za státní dluhopisy dosáhly 5,9%, jak píše Velryba, v předešlých letech dávaly jen velmi malé úroky, asi tak 1,8%. Italský stát je zadlužen především vůči svým vlastním občanům, 86% dluhopisů je v rukou italských věřitelů a jen zbývajících 14% v rukou mezinárodních. Což Itálii dost chrání proti mezinárodní spekulaci. Kromě toho, jak ukazuje poslední stress test provedený kontrolním orgánem Eba (European banking authority), všechny italské banky jsou solidní, mají pevný kapitálový základ. Zatímco testem neprošlo 8 evropských bank - 5 španělských, 2 řecké a jedna rakouská. Neprošla ani německá Helaba, ale nebyla dána do seznamu pro protesty Německa.
Italský státní dluh, který dosáhl 1.548.816 euro se samozřejmě "balíčkem" Tremontiho nesníží, sníží se jen jeho nadměrné další narůstání.
Jenže italský státní dluh je kapitola sama o sobě a vyžádala by delší historický excursus - do let 70. a 80. minulého století. Je jen pro vás mementem a důkazem lživosti tvrzení, že se státní dluh neplatí. Platí se i po 40 letech a bude se platit dál až do nekonečna anebo do zkrachování státu.
(Údaje jsou z oficielního sajtu ministerstva financí a ze stránek hospodářských deníků.)

informace řekl(a)...

Dnešní noviny se otřásají protesty ze všech stran. Zprava, zleva, ze středu. Jeden angažovaný proberlusconiovský novinář tituluje svůj článek "Pijavice", čímž myslí poslance a senátory, na které "zmražení" penzí na dva roky neplatí.
Totiž teprv teď si začínají lidi uvědomovat, o co se jedná.

s.t.k. řekl(a)...

Informace, kolo mi zatím nedodali, jsem ještě ve městě. Která rakouská banka neprošla tím "step testem"?

informace řekl(a)...

STK,
neprošla Österreichische Volksbank Ag.

informace řekl(a)...

Ten italský státní dluh, co uvádím, je samozřejmě v milionech euro.

Pedro řekl(a)...

Nakonec se Finrodovi přece jenom podařilo znovu rozjet seriál o evropských zapadlých vlastencích dalším pokračováním, tentokrát o Alsasanech {hatepe://naszviretnik.net/2011/02/07/evropsti-zapadli-vlastenci-dil-17-alsasane), takže se zřejmě už můžeme těšit i na brzké sdělení, kdy a kde pronesl Edvard Beneš výrok o těch modrých a rudých Němcích. A k tomu jedna smutná zpráva pro milovníky ruského jazyka a ruského filmu - 30. března 2011 zemřela v Moskvě Ljudmila Markovna Gurčenko (údajně mohla ten infarkt přežít, kdyby sanitka která jí jela na pomoc, neuvázla v dopravní zácpě).

Harpyje řekl(a)...

Ten Pes se už skutečně nedá číst.
Kmenovému autoru Psa, Frýbortovi, už došly nápady a nezmohl se opět na víc, než na x-tou variaci tématu "synové Prorokovi opouštějí země Aláhovy zahrady a zaplavují náš kontinent, aby se zařadili do fronty u našich sociálních kas".
Jakýsi puberťák, který se zřejmě považuje za vynikajícího geopolitika, píše ve svém článku že západ podporoval Khomeiniho "aby byl zachován status quo – zejména kvůli bezpečnosti Izraele a stabilitě celého regionu."
Demagog Matějka by, kdyby to záleželo na něm, zavedl nejraději nucené práce pro nezaměstnané, a korunu těm pitomostem nasazuje článek osoby jménem Hlubuček, neohroženého bojovníka proti zbytečné a hysterické bázni z jaderné energie. V případě GAU(u) prý "zemře jenom hrstka hrdinných techniků, kteří na místě likvidují následky katastrofy. Mezi ty veřejnost pochopitelně nepatří. Určité okolí elektrárny je třeba na desítky let uzavřít a de facto změnit na nepřístupný národní park." Jak jednoduché! Jen se nebát radioaktivity, okurek a jiných bubáků!
A nakonec nesmí chybět úlitba hlavě státu, která během "sladkých dob normalizace" ještě jako subalterní bankovní úředník, rozvracela systém zevnitř tím, že jezdila trabantem.
Taková koncentrovaná snůška hovadin se hned tak nenajde.

STK řekl(a)...

Argumenty jak noha, Harpyje! [;-)

Srovnejte si třeba počet mrtvých na silnicích - je jedno, jestli tam u vás doma nebo v celém světě s počtem těch, kteří zemřeli vinou všech jaderných havárií kdekoliv ve světě.
Okolí japonské (ale i jiné) JE prý třeba uzavřít - přijeďte se podívat do Kotlinky - například na povrchové uhelné doly na Mostecku. Není tam třeba nic uzavírat - je to neobyvatelné tak jak tak (byl jsem tam) - a dlouhé desítky (stovky?) let bude - náklady na uvedení krajiny do poživatelného stavu jsou neuvěřitelně vysoké. (Mám akcie firem, které tam provádějí revitalizaci. Zatím nijak dramaticky nerostou.) Nebo stačí zajet tady, na Ostravsko, eventuálně Karvinsko. [;-/
A vy tady žvaníte o nějakém "národním parku" se zvýšenou radioaktivitou pozadí.
Kdyby na tohle zelené vymývání mozku nenalítlo tolik, jinak docela vzdělaných lidí, bylo by to k smíchu.
Takhle to k smíchu není. Inu i silné Německo si bude muset sáhnout na ta pověstná kamna, až nastanou energetické regulační stupně (vypínání) a občasné blackouty (vypne se samo). Mrzuté je, že to zasáhne i okolní státy, potažmo celou EU, zdraží veškeré energie (včetně uhlí a plynu, Putin nás bude mít "na kohoutku") a tím pádem zdraží "fšechno". Tolik toho myslím ještě dožiju. Pláč těch, kteří naběhli Zeleným mi sice bude znít libě, ale prů*er to bude veliký. A bude trvat léta, než se to vrátí tam, kde je to dnes. JE se s projekčními pracemi staví tuším 15 - 20 let.

Zelení budou jednou ve stejné pozici, v jaké jsou dnes fašisté a nacisté. Tedy něco velmi, velmi fuj.

Jinak, pro vaši informaci - Grenpeace je spolek vyčůránků, kteří hanebně profitují na iracionálním strachu valné většiny lidí z neznámého. Od CO2-tracků přes BIO-paliva až po GM-potraviny. Ten strach je pochopitelně zapříčiněn ne realitou, ale intenzívním zeleným strašením.
A mnozí politici se vezou na této hodně velké a sprosté vlně manipulací. Inu, kdo by odolal pokušení namastit si kapsu, že?

Pozn.: Naprosto učebnicový příklad je státní podpora SE (solárních elektráren) v ČR. Namastí si kapsu i ČEZ - ví, že budou těžké problémy s nepravidelnostmi tohoto zdroje, ale staví si i svoje SE a na jejich produkci bude čerpat státní prostředky - tedy prachy nás všech. Na tohle už je jenom jedno slovo: Chucpe!

Inu, zase se od vás a od Vlastence dozvím, jak je škodlivé používat k přemýšlení vlastní hlavu a snažit se přečíst mezi řádky o co těm zm*dům jde. A Matějka že je idiot, protože chce, aby se každý v mezích svých možností postaral sám o sebe. To je tedy naprosto, ale naprosto ne-EU. Nebylo by přece co přerozdělovat... A přerozdělovači by se stali zbytečnými. No nic, nějak jsem se rozohnil.
*******
Samozřejmě, že máte pravdu, Harpyje. Všechno je jinak, že?

Harpyje řekl(a)...

Tento Váš příspěvek je opět mimořádně zdařilý, Božínku. Škoda, že jste se nenechal zaregistrovat na Psu/Lidovkách. Pan redaktor Wagner by měl určitě radost z další dušičky.

STK řekl(a)...

Pokud mluvíte ke mě (STK), Vaše nesnesitelnosti, tak jsem tu a ne tam třeba proto, abych Vám aspoň trošku zkazil tu Vaši Bohorovnost.

Z.B.: Nepřipadáte si s tím svým jediným správným názorem tak trošinku osamělá?

(Pokud si myslíte, že se nevyjadřuji k věci ale k mluvčímu, zkuste se podívat, jak se "k věci" vyjadřuje Vaše Nesnesitelnost tu i jinde.)

Mám ovšem vtíravý pocit, že jste v hospůdce v roli malého pejska na krátkém řetízku, kterého rozdráždí prakticky cokoliv. A štěká a štěká, skutečných argumentů nemaje.

A štamgasti se baví. Někteří...

stk řekl(a)...

Pro Informaci:
Tak právě ta Volksbank mě tedy netěší!

A.S. Pergill řekl(a)...

Mimochodem, Harpyje,
ještě jste zapomenula na článek, který velice realisticky rozebírá důvody, proč zavedení eura vedlo k současné krizi jihoevropských států. K tomu článku bych ještě dodal, že ta krize je při zachování eurozóny neřešitelná a dojde buď k obnovení národních měn (které má v řadě států většinovou podporu obyvatel), nebo pauperizaci vyspělejších států EU (včetně Německa) s následnými sociálními pohyby (krize na přelomu 20. a 30. let vynesla do čela státu Hitlera, ta, ke které se schyluje, může vynést někoho podobného - případně někoho takového, že se bude říkat: "zlatej Hitler!").

informace řekl(a)...

Páni,
já jen trnu, co je na Psu finančních "odborníků", co rozebírají italskou finanční situaci. V čele s autorem článku o Europeklu šéfredaktorem týdeníku Euro Pavlem Páralem. Jak můžou s takovou sikumérou tvrdit takové hovadiny, vždyť o italské situaci nic nevědí. Nemám čas tu něco rozebírat podrobněji, napíšu něco zítra.
Rozhodně by někteří redaktoři udělali líp, kdyby se starali o domácí finance, jestli alespoň v těch se vyznají.

Harpyje řekl(a)...

"Odborníků" je tam jako když Božího daru nas..., a redaktor je tam jen jediný, a to je pan Wagner. Podle toho ten plátek vypadá.

STK řekl(a)...

To není jenom na Psu, Informace [;-)

Kamkoliv se na netu podívám, je "ňákej odborník, co fšecko zná a fšude byl nejméně dvakrát".
Ovšem na druhé straně (to je nahrávka, Harpyje!) - proč by někdo nemohl vyjádřit svůj názor na věc, své mínění. Když to udělá bez toho, že by si usurpoval právo na svou jedinou pravdu, proč ne.

Brainstorming. Párkrát jsme se takové seance zúčastnil. Může se tam říkat všechno. Kuriózní nápady vedou někdy ke kuriózním řešením. Kupodivu ke správným kuriózním řešením.

Měl jsem včera ve čtečce knížku "Slepičí polévka pro duši" (takový americký "Kája Mařík") a tam je úvaha na téma "Proč moucha až do své smrti stále naráží na sklo okna a nevyletí z místnosti otevřenými dveřmi opodál." Tak tuhle otázku si kladu často, když někdy po delším čase čtu diskuzi na některá témata (není jich zase tak moc) tu v Gospůdce. Snad nikdo ze štamgastů nehledá dveře, jenom úporně a ještě úporněji naráží na sklo názorů těch druhých.

Pedro řekl(a)...

Kocoure, ta moucha je blbá a tak dlouho (no moc dlouho tedy ne) zmateně poletuje, až vyletí z místnosti ven, kdežto včela díky své inteligenci ví, že východ je tam, kde je světlo a tak dlouho se tluče o sklo okna, až tam bídně zahyne (kdysi jsem to někde četl, není to výsledkem mých pozorování - ostatně znáte ten vtip o akademiku Pavlovovi, utrhávajícím postupně nohy bleše?). Díky doporučení (viz výše) jsem si přečetl na dnešním Psu článek p. Frýborta (velmi dobrý) i článek p.Matějky (nic moc, ale velmi zajímavá diskuse). :-))

STK řekl(a)...

Vím Pedro, je to dokonce v nějakých popisech, jak je ten nebo onen hmyzí mozek naprogramovaný, ale v té sladkobolné knížce popisoval autor mouchu v jídelně, tak jsem ten příměr nechtěl komplikovat - ostatně o druh hmyzu mi ani tak nešlo... [;-)
I já jsem si díky volnému dni početl na NP a názory jsou tam různé - většinou ne hloupé. Dokonce jsem šel i po odkazech přímo z blogů autorů ze Psa, takže jsem dnešek pročetl. Spát jsem šel "včera" dneska po rozednění, takže mě to už zase pomalu bere. Nojo, my staříci už prospíme i 6 - 7 hodin denně...

informace řekl(a)...

I
Teprve včera večer jsem si přečetla na Psu článek pana Pavla Párala, šéfredaktora týdeníku Euro, listu specializovaného v ekonomických a finančních. otázkách, o finančních problémech Itálie. Přizním se, že už titul pod názvem článku "V Itálii to šlo dlouhá léta dobře. Až do příchodu eura" mne poněkud nadzvedl na židli. Další výklad o tom, že v podstatě trvale oslabující stará inflační lira, "udržovala Italům poměrně solidní životní standard" mě nejdřív šokoval a pak mě utvrdil v mínění, že pan šéfredaktor nějaké pojetí o tom, co je to vlastně devalvace - it. svalutazione, z lat. de-valuare, česky znehodnocení, vůbec nemá.
Nebudu tu s ním diskutovat jako ekonom, kterým nejsem - ostatně i pan Páral je vyučený žurnalista a ne odborník v nějakém odvětví ekonomie, ale jako domácí hospodyně, která na své kůži zažila důsledky blahodárné politiky devalvace státní měny. Totiž ten blahodárný účinek jsem prožívala několik desítek let, až do přechodu k euru.
Tak tedy, jako mezi námi hospodyněmi, chci říct panu Páralovi, aby si představil, že má v kapse 100 lir a ty se rozhodnutím vlády o devalvaci liry vůči cizím měnám o dejme tomu 20% stanou fakticky 80. Má tedy v kapse nominálních sto ale faktických osmdesát a za ty musí nakoupit jídlo pro rodinu jako před tím, když měly hodnotu sta. Není kouzelník, aby si pomohl nějakými nadpřirozenými čarami nebo zaklínáním, a dětem doma se také žaludek nescvkl o dvacet procent. Ty chtějí jíst jako před tím a řvou tedy hlady a někdy, když jsou už větší, vyhrožujou, že rozbijí rodičům hubu, když jim nedají to, co potřebujou. Kromě jídla je musí pan Páral i šatit, kupovat jim různé jiné potřebné věci. Kde na to vzít? Musí si půjčit. U banky anebo u lichváře (při devalvaci státní měny se rozdíl téměř smaže). Banka mu půjčí jen když je ochoten zaplatit procenta vyšší než dvacet. (Zažila jsem i období, kdy stát nabízel své dluhopisy s 22% úrokem za rok.) Ten dluh se potom musí splácet, takže v kapse pak má hospodyňka ne osmdesát ale osmdesát s úroky k zaplacení, tedy dejme tomu šedesát čtyři nebo míň. To tedy její životní standard skutečně stoupl, anebo snad ne?

informace řekl(a)...

II
Vím, že mi na to šífredaktor namítne, že devalvace byla vnější tedy vůči jiným státním měnám. Jenomže všechno dovážené zboží, hlavně ropa a plyn, stojí o dvacet procent víc. To se okamžitě promítne do vnitřního trhu. Zvýší se všeobecně ceny a tomu se říká inflace. A není na tom sám, postihne to více méně všechny, některé méně ale většinu docela bolestně. Lidé protestují, chtějí zvýšení platů, bouří se, manifestují. Tomu se říká sociální nestabilita a ta vede nutně i k nestabilitě politické.
Teprve vstupem do eura se tento začarovaný kruh mezi devalvací, inflací a stálým narůstáním státního dluhu jen placením úroků (tedy nepočítaje jiné nehospodárné vedení státu) přerušil.
V posledních letech stát nabízel dluhopisy s 2% úrokem, inflace klesla na úroveň eurozony, půjčky a úvěry bank klesly na přijatelnou míru, oproti horentním úrokům, které požadovaly před tím. Na příklad dlouhodobé, zvýhodněné půjčky na koupi bytu v devadeátých letech se pohybovaly kolem 17% úroků ročně. Nakolik asi pak přišel rodinu byt s nákupní cenou sto milionů lir při desítiroční půjčce? Musela bych si to nechat vypočítat kalkulátorem, pan Páral si je vypočítá sám snadněji. Po vstoupení do eura fixní úrok při půjčkách klesl na 5,5 - 5,8 procent.
Ptám se tedy: Itálii snad klesl vstupem do eura předešlý solidní životní standard?
Jinou kapitolou by byl vznik a hlavně narůstání státního dluhu, na němž nemalý podíl měly právě různé devalvace. Ale jsem jen domácí hospodyně a tak to přenechám skutečným ekonomům.

Harpyje řekl(a)...

Tak to dopadá když ideologie hraje prim. Jak u bolševiků. Horší už je snad jenom, když se čirá omezenost snaží vydávat za světonázor.
Pes je navštěvován nekritickými čtenáři, kteří hledají pouze potvrzení svých vlastních názorů. Takovým čtenářům ani nevadí, že někteří autoři omílají do omrzení své obsese.
Nadšený souhlas některých svazaček na diskusi bývá pro mě většinou doporučením článek nečíst. (Je to tak !: Autor: J. Kanioková Datum: 18.07.2011 20:37)

informace řekl(a)...

Jenom pár slov k dnešnímu článku pana Pavla Párala na dnešním Psu o rozhodnutí Německa vyjít z jaderné energie do r. 2022. Článek vyznívá značně katastroficky, předvídá nepoměrné zdražení elektrické energie v Německu, což pak povede k zdražení energie v celé Evropě, i v ČR.
O obnovitelných zdrojích energie a o jejich využití se hovoří již několik desítek let a, což je hlavní, úsilovně se provádí výzkum, jak vylepšit zařízení na přetváření energie větru nebo sluneční na elektrickou. Odborníci v tomto sektou se shodují na tom, že dosud pro řadu příčin tato zařízení nejsou konkurenceschopná s tradičními termoelektrickými nebo jadernými elektrárnami. Ale na jejich vylepšení se neustále pracuje. Na příklad ing. Filippo Zuliani, fyzik, který žije a pracuje v Holandsku ve výzkumném ústavu v řadě svých článkú píše o intenzivní práci na optimizaci fotovoltaických panelů, s cílem jak snížit jejich cenu a zároveň i výkonnost.
http://www.ilpost.it/filippozuliani/2011/06/08/germania-mai-piu-nucleare/
Němci mají deset let na to, aby vylepšili výrobní procesy panelů, vytvořili takové tržní podmínky, aby se jejich použití rozšířilo ve velkém měřítku a aby investicemi do výzkumu zdvojnásobili výkonnost solárních panelů tak aby mohly konkurovat tradičním elektrárnám.
Pravděpodobně za pět let provedou t.zv. "reality check", aby posoudili, nakolik je proveditelný úplný odchod z nukleární energie a co ještě musí udělat, aby ji mohli zcela nahradit energií z obnovitelných zdrojů.
Ve Španělsku funguje deset elektráren, které využívají technologie koncentrace sluneční energie, na níž pracoval po léta italský fyzik, Nobel Carlo Rubbia: . PS 10 (11 MW), PS 20 (20 MW), Andasol 1 (50 MW), Puertollano (50 MW), Puerto Errado (1,4 MW), La Risca (50 MW), Andasol 2 (50 MW), Solnova 1 (50 MW), Extresol 1 (50 MW), Solnova 3 (50 MW) a La Florida (50 MW).
http://www.protermosolar.com/boletines/boletin27.html#destacados03
Nedávno tu Harpyje napostovala článek o výzkumu využití solární energie v Izraeli.
Máme si zavazovat hlavu dřív než jsme si ji rozbili? Lkát nad úpadkem a pádem nevím jaké říše?

informace řekl(a)...

oprava: a zároveň jak zvýšit jejich výkonnost

Harpyje řekl(a)...

Tak jsem si ten článek přečetla navzdory nadšenému souhlasu diskutérky Hájkové ("Skvělý článek jsem zvědavá, kolik lidí pochopí?"), a musím říct, že to jsou stejné žvásty, jako v článku předešlém ("komická účinnost tzv. obnovitelných zdrojů"). Ten chlapík má o věcech, o kterých píše, přibližně takové znalosti, jako Kopretina o médiích (" většina médií je levicová"). :-)))

Harpyje řekl(a)...

Ještě jednou bych v této souvislosti ráda upozornila na článek
"Experts call Israel a ‘laboratory’ for eco-innovation"
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=229096

informace řekl(a)...

Já jsem od něj doposud přečetla jen dva poslední články, co tu komentuju.
Poradila bych mu, aby je dal přečíst někomu jinému dřív, než je zveřejní.

STK řekl(a)...

Dámy, durdíte se tu pěkně, ale dost málo informovaně.
Nejde tady o účinnost větrných vrtulí nebo slunečních panelů, ta je už teď na slušné úrovni a bude se stále zvyšovat. Jde o to, že vítr někdy fouká, jindy ne, sluníčko někdy svítí a jindy je za mrakem. V noci slunce obvykle nesvítí vůbec.
V zimě je nízko nad obzorem a dny jsou krátké a právě tehdy je potřeba el. energie největší.
Například v Německu jsou větrné elektrárny soustředěny hlavně na severu, u moře, kde jsou větry přece jenom častější a pravidelnější. Ale když zafouká pořádně, stejně se musí většina vrtulí odpojit a zabrzdit, protože tolik energie přenosová soustava (el. vedení VVN) není schopno přenést do celé země. Navíc se odpojují tepelné elektrárny, protože se elektřina nestačí spotřebovat.
A toto je hlavní problém, proč jsou alternativní zdroje dosud nepříliš použitelné. Na rozdíl od plynu, uhlí, nafty atd. si totiž neumíme taková kvanta el. energie schovat "na horší časy". Jedinou možností jsou přečerpávací elektrárny, ale na ty potřebujete mít nádrže na vysokých kopcích a když je proudu dost, čerpat vodu ze spodní nádrže do horní, když proud v systému chybí, tak voda z horní nádrže puštěná do turbin určitou část proudu do sítě vrátí.*) Nejsem energetik, ale na severu Německa moc kopců není - aspoň já je tam nenašel. A dopravovat proud někam k horám, tam vybudovat (za šíleného řevu Zelených) značné množství přečerpávacích elektráren a pak proud zase dopravovat do zbytku státu, respektive EU. Z vyrobeného "větrného proudu" by zůstaly jednotky procent. Zbytek by se ztratil při přenosech a proměnách el. energie v potenciální energii vody a zase zpět. (Nejsem energetik, ale nějakou představu o problému mám.)
Problém se slunečními elektrárnami je ještě komplikovanější o to, že zimě je spotřeba el. energie vyšší než v létě.
Takže aby věc fungovala, musí být v záloze taková kapacita tepelných (plynových) elektráren aby byly schopny zcela vykrýt výpadky těch "alternativních zdrojů". tedy obrovská nehospodárnost, neexistence dostatečně silných distribučních soustav, neexistence vykrývacích elektráren atd. Mnoho let by se takový systém budoval - a výsledkem bude jen to, že se elektrizační soustava nezhroutí - tedy pokud se to stihne.
Jaderné elektrárny dodávají konstantní výkon, který je ve špičkách posilován stávajícími tepelnými elektrárnami. Přenosová soustava sice tak-tak, ale stačí. Zastavení plynu z Ruska (pod jakoukoliv záminkou) nedokáže způsobit katastrofu. Po vypnutí JE není otázkou, zda nastane kolaps, ale jen kdy.

Takže takhle vypadá problém JE ryze technicky, očištěný od politiky a jiných emocí.

* Takhle vypadá a funguje jediná přečerpávačka v ČR

A.S. Pergill řekl(a)...

Vážená Informace,
váš požadavek na "zvýšení výkonnosti" alternativních zdrojů s tím, že je na to pár let a vrazí se do toho obrovské (relativně) peníze je na úrovni požadavku, aby se na odstavení JE připravili výrobou perpetua mobile 1. typu.
Tyhle zdroje jsou prostě blízko svého reálného stropu, daného fyzikou, a navíc je pro ně kritické uložení energie (protože vyrábějí elektřinu v době, kdy ji nikdo nechce a nepotřebuje a v době, kdy je elektřina potřeba, zase často stojí), o čemž se podrobněji zmínil STK.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace, k té inflaci:
To, co popisujete, je ve skutečnosti výhoda, nikoli nevýhoda inflace (byť to popisujete frázemi katastrofickými). Vzhledem k tomu, že jsem habilitoval v ekonomickém oboru, tak o tom jakýsi ánung mám:
Prostě jestliže italský dělník za směnu vyrobí méně výrobků nebo výrobků stejně ale nižší kvality než dělník německý, tak by měl dostávat méně peněz. Protože socialistická EU, silné odbory atd., tak dostane stejně. Tratí na tom stát, který (přes státní podniky, ale různými cestami i přes podnikatele) toho dělníka fakticky přeplácí. Elegantní možností je snížení hodnoty peněz, které italský dělník dostává, aby v reálu dostal míň než ten německý. Inflace je pochopitelně "nespravedlivá" v tom smyslu, že se zprůměrují i dělníci, kteří pracují stejně účinně jako ti němečtí (třeba v jiných odvětvích) i ti, kteří nepracují a žijí z úspor, rent apod. A není zcela spravedlivá i z toho hlediska, že mnohdy za horší účinnost podniku nemohou dělníci ale managoři. Nicméně zdraží se především dovážené věci a věci na dovozu závislé v míře této závislosti, takže se Italům začne více vyplácet kupovat italské zboží, což posune ekonomiku státu nahoru. Takže pláč hospodyňky není na místě, makaróny a pesto se o moc cenově nezvednou. Navíc se Itálie stane atraktivnější pro turisty a peníze do její ekonomiky začnou téct víc i tudy.
Tohle vše Euro likviduje. Ekonomika chronicky skomírá, domácí zboží se stává čím dál tím méně prodejným (což likviduje další a další výrobce a zatěžuje sociální systém) atd. a neexistuje žádné opatření, které by s tím něco udělalo. Nakonec není jiné řešení než státní bankrot, k jakému směřuje mílovými kroky Řecko. Z tohoto důvodu je euro silně problémová záležitost.

informace řekl(a)...

Vážení STK a Pergille,
nejsem technik a kromě toho mi chybí česká terminologie. Dávám vám tedy odkaz na solární termodynamický systém, používaný už z USA a zdokonalený prof. Carlem Rubbiou. Omlouvám se, ale neumím to zcela přeložit. Myslím, že to odpovídá na vaše námitky.
http://www.independergy.it/solare_termodinamico.html

informace řekl(a)...

Pergille,
teoreticky je to moc pěkné povídání a podobné útěšné řeči o zvýšení turistického ruchu a většího přílivu valut nám povídali v 70. a 80. letech, kdy inflace se pohybovala kolem 20 %, v r. 1980 dosáhla 21,14 %, zatímco v Německu byla na 5,4%. Ale těch valutových přínosů se normální člověk nenají. V r. 2008 inflace v Itálii klesla na 1,60%. Je to přece jenom rozdíl, že? Tak nám nemluvte o škodlivosti euro!
Pokud jde o platy, při stejné funkci nebo zaměstnání jsou německé platy mnohem vyšší i bez inflace a devalvace.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Pozoruhodný článek na Psu navrhující odstupňování volebního práva podle zásluh:
Evropské ´demokracie´ před krachem

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
ten rozdíl v inflaci = rozdíl ve výkonech ekonomiky (+-).
A to přijetí eura s následnou inflací 1.6 % je asi to samé, jako když si na zauzlení střev vezmete účinné prášky proti bolesti: Úleva hned jak zaberou, ale ty následky... (viz Řecko).

A.S. Pergill řekl(a)...

To RRR:
Budete se divit, ale za první republiky, která je pro nás určitým etalonem demokracie, protože ve středoevropském prostoru v meziválečném období nic srovnatelně demokratického nebylo, bylo omezeno volební právo státních zaměstnanců a prostřednictvím domovského práva také různých homelesáků. Myslím, že i volby ve věznicích zavedli až komunisté.
Ono to rovné volební právo mělo smysl (a to velmi výbušný a revoluční) v situaci, kdy několik desítek poddaných dělalo na jednoho aristokrata. V situaci, kdy díky vyspělým technologiím jeden pracující a vytvářející hodnoty zajišťuje sladké nicnedělání několika nemakačenkům (od přebujelé státní správy přes nejrůznější NGO až po chronické a programové příjemce sociálních dávek) je to věc kontraproduktivní, protože ti zodpovědní a vytvářející hodnoty jsou těmi nemakačenky s přehledem přehlasováni a nuceni do jakéhosi novodobého otroctví. A bylo by vhodné vytvořit nějaký mechanismus, který by jejich vliv alespoň částečně eliminoval. Něco jako "volit může pouze ten, kdo zaplatil na daních víc, než kolik dostal různých sociálních benefitů" by docela pomohlo, byť je v poslední době silná tendence (i z úrovně EU) ty sociální benefity co nejvíce zneprůhlednit, aby jejich příjemci byli co nejhůře identifikovatelní.

STK řekl(a)...

4 3R:
Ten článeček má pravdu, bohužel. Problém je v tom, že řešení takové otázky není možné demokratickou cestou - vznikl by stav, kdyby si "kapři měli sami vypustit rybník". Takže by se, jak správně předpokládá autor, spustil obrovský řev těch méně schopných, méně zasloužilých.
Taky by bylo značně obtížné určit vhodný parametr pro určení "váhy hlasu" voliče. Kdysi jsme se s tímto nápadem zabývali v diskuzi na blogu D-F. Ale už tam zůstali jenom kovaní libertariáni, anti-gayové, anti-cyklisté atd. a už se s nimi nedá diskutovat, můžete jenom souhlasit.

Tady vzniká jiný směr, ale možná to dopadne stejně. Názorově jednolitá Hospůdka mě asi přestane bavit definitivně. Škoda.

Šaman řekl(a)...

Problém s tím, kdo má právo volit řešil už v několika svých knihách R. Heinlein. Ve Hvězdné pěchotě to dovedl k dokonalosti: Volit tam směli jen ti, co nějak sloužili společnosti. Konkrétně ti, kteří prošli dobrovolnou vojenskou službou. Přičemž vojáci našli uplatnění i pro invalidy. Jen ten, kdo cítí odpovědnost za společnost a nějak pro ni pracuje, může odpovědně rozhodovat o společnosti!

Přičemž R.H. nebyl jen spisovatel - kandidoval či hodlal kandidovat na senátora. Vaz mu srazilo lživé nařčení konkurence, že je příbuzný - s Konradem Henleinem...
\:-)

Harpyje řekl(a)...

Ještě slabomyslnější je článek na stejné téma od demagoga Matějky. Podobné věci mohou napsat jenom osoby, které jsou skrz na skrz prolezlé bolševismem.

stk řekl(a)...

Jaja, Šamane,
jsou tabu názory, jsou i tabu jména. Posuzujeme lidi i problémy příliš často podle povrchu. Obsah je nám často lhostejný, na jeho prozkoumání totiž nemáme čas, chuť, inteligenci...
A společenské uspořádání se řeší snad v každé, jen poněkud rozsáhlejší SF. Zřejmě je to jedna ze zásadních otázek lidského života. (Bez legrace!)

Anonymní řekl(a)...

Místo globálního odsudku by bylo vhodné vážená Harpyje napsat, kde a proč je ve vámo šmahem odmítnutém názoru logická chyba.
Nejlépe vlastními slovy, bez "nějakých odkazů někam". Takhle je to jen flame. Právě takové "bolševické".

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Něco jako "volit může pouze ten, kdo zaplatil na daních víc, než kolik dostal různých sociálních benefitů" ...
Systém by šel ještě dále vylepšit. Váha hlasu by se určovala podle výše zaplacených daní. V případě zájmu by bylo možné odvést dobrovolnou hlasovací daň v neomezené výši. Původ darovaných peněz by nebylo třeba zjevovat.