úterý 19. července 2011

Proč se rozpadne eurozóna


Ze stejných důvodů jako se rozpadlo Československo

28. října 1990, v den vzniku výročí československého státu, který se slavil poprvé po pádu komunismu, jsem navštívil plácek u stanice metra Národní. Před Domem slovenské kultury v Praze se tu konalo setkání česko-slovenské vzájemnosti. Mohlo tu být tak padesát lidí, což se mi tehdy zdálo málo. Bylo sice už po první česko - slovenské válce o pomlčku, spojovník či rozdělovník, ale tehdy jsem si myslel, že jednota našich národů je nerozdělitelná, stejně jako společný stát. Z Česka i Slovenska se tu alespoň na tomto místě setkali lidé, kteří si přáli totéž - ale chtěli něco jiného.
Jedna mladá Slovenska, studentka bratislavské ekonomické školy, nás vášnivě přesvědčovala: Mečiara prý nemáme brát vážně, len tak tárá. Když jsem se jí ptal, co tedy Slováci chtějí, odpověděla mi nakonec takto: Jeden stát, ale dvě ekonomiky. Tehdy jsem poprvé začal uvažovat o do té doby nemyslitelné možnosti - že náš společný stát skutečně směřuje k rozpadu. Když člověk mladé generace, bez historicky zažité řevnivosti, inteligent, ekonom (!!!), uvažuje o tom, že by v jednom státě mohly probíhat ekonomické procesy podle různých pravidel! Dvě sociální politiky, dva rozpočty a jedna měna - to nemůže fungovat.Později jiní Slováci propagovali dokonce i dvě emisní banky, které by vydávaly společnou měnu, prostě nonsens. Tehdy i mně, technikovi, který znal teoretickou ekonomii hlavně z přednášek marxáku a praktickou ekonomii z rodinného hospodaření, bylo jasné - tohle nepůjde.

A nešlo. Dříve, než se mohly naplno rozhořet národnostní vášně, dohodli se Vlado Mečiar a Václav Klaus na klidném rozdělení státu. Dodnes jim za to chybí pochvala, měli dostat Nobelovku.

1. ledna 1993 vzniklo oddělením od České a Slovenské Federativní Republiky samostatné Slovensko. Slováci se radovali, nejméně 60 % Čechů bylo proti. My, čeští Čechoslováci jsme "utrpěli samostatnost". Na začátku února 1993 proběhlo rozdělení československé měny na měny národní. Od 8. února 1993 máme vlastní korunu českou (Kč).

1. ledna 1999 byla zavedena jednotná evropská měna. Ne dva či tři, ale hned 11 států ji zavedlo. Nejdříve v bezhotovostní podobě, od 1. 1. 2002 se začalo platit eurem hotovostně. V té době byl v eurozóně už 12. stát - Řecko. Vznikla Evropská centrální banka, která "začala provádět jednotnou měnovou politiku pro země eurozóny".

Jedna banka centrální - a 12 bank národních! Jedna měna a dvanáct sociálních politik! Dvanáct různých termínů pro odchod do důchodu, dvanáct různých zdravotních pojistných plánů, dvanáct nezávislých rozpočtů!!! Byly sice zavedeny přísně podmínky pro původní národní měny, různé "fáze EMU", kde přistoupení k euru je až tou třetí fází, jenže, jenže - jenže už od počátku je některé země nedodržovaly. Nedodržely je jak Španělsko a Portugalsko, tak i velké Německo. Zatímco jižní země byly potrestány, Německu se trest vyhnul - bylo příliš velké.

Poslyšte, tady ale vůbec nezáleží na tom, že například Řecko ještě před vstupem do euro oblasti fixlovalo. Prostě nemůže být dvanáct nezávislých hospodářských a sociálních politik s jednou měnou! Dnes už sedmnáct (včetně Slovenska), když nepočítám trpasličí Monako, San Marino a Vatikán, které jsou se zeměmi eurozóny vázány měnovou unií (a mají právo razit vlastní euromince:). Tohle je snad jasné každému, kdo někdy spravoval rodinné finance, s omezenými zdroji. Protože jinak to vypadá, že projekt společných peněz, ale různého jejich vydělávání, a hlavně utrácení, vymysleli ekonomové, pro něž vždy "zdroje jsou" i v domácím rozpočtu. Moderní ekonomové, kteří vymysleli teorii, že "peníze vznikají tím, že se půjčí"! Ano, teoreticky ano, ale prakticky se vždy ukáže smutná pravda. Podivuhodně až tehdy, když se mají splácet dluhy! Až tehdy, když na dveře tluče exekutor.

Do euro oblasti však nespadají pouze země, které tisknou eura, či které mají v přístupové fázi už měny svázány. Do eurozóny se totiž zavázaly vstoupit všechny země Evropské unie! Je to jejich "povinnost"!!! Krom Dánska Velké Británie, které si vyjednaly výjimku, a Švédska, které vyhnutím se vstupu do druhé fáze prakticky vypadlo. K této cestě směřuje i Česko. V lednu 2011 bylo pro zavedení eura u nás jen 22 % otázaných, silně si ho žádalo toliko 6 %. Takže rozpad eurozóny, rozdělení národních měn, nebude jen konec eurozóny, ale i projektu Evropské unie! A už je jedno, jestli se vrátí drachma a marka nebo vzniknou "řecké euro" a "německé euro"...

Jedinou možností, jak tomu zabránit, je jednotná fiskální a sociální politika v celé EU. Jedna emisní banka, jedna vláda, jeden zlý ministr financí - jeden unitární stát. Což je přesně to, co jednotlivé evropské národy nechtějí, zejména ty malé ne. Stejně, jako to nechtěli mladí, inteligentní a přátelští Slováci tenkrát za obchodním domem Máj...

Možná se ještě bude hodit zkušenost Václava Klause z gentlemanského rozdělení Česko-Slovenska! Nejde jen o Evropu, euro jako svoje platidlo užívá 45 států a 8 území s téměř půlmiliardou lidí. Přes "CFA frank" například i 14 afrických zemí.

Ach, ubohá Evropa, ubohá Afrika, ubohý Svatý Tomáš a Princův ostrov, ubohé Česko! Jehož "nezávislá" koruna a exportní ekonomika je pevně svázána s ekonomikou německou.

Psáno v Praze dne 19. července 2011

19 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

V EU být členem ANO, byť s jejími chybami, které je třeba změnit, například již x-krát zmíněná antiizraelská propalestinská politika, ČR je země relativně proizraelská, baronka Ashtonová je vyloženě antiizraelská, schází se s arabskými politiky, peskuje Izrael...Je třeba více statečných Wildersů, na které je pořádán hon...Nevím co EU na palestinských Arabech tolik vidí?...Nevíte to někdo? Nicméně existují stateční Evropané v EU, kteří s propalestinským směrem evropských levicových politiků nesouhlasí...Proto je třeba být v EU a změnit politiku...prosazovat zónu volného obchodu, spolupráce,ALE důsledně kontrolovat imigraci, nežádoucí imigranty vykopat pryč, už máme dost vyžírků...A Eurozóna...Německo a další země doplácejí na Řecko...I chudáci Slováci museli přispívat Řekům...Eurozóna se svou podporou líných zemí...Proč má pracovité Německo či Slovensko přispívat líným Řekům? Nicméně na Řecku velmi oceňuji jeho postoj k propalestinské sběři...

stk řekl(a)...

Kopretino,
pokud to dokážete, zkuste o problému pouvažovat i z jiného úhlu než z pozice absolutní podpory Izraele. Jsou i jiné věci na světě a láska k Izraeli by Vám asi neměla znemožňovat přemýšlet s chladnější hlavou.
[;-)

stk řekl(a)...

Pro Šamana:

Ano, už dlouho mě fascinuje schopnost některých lidí držet si v mozku naprosto rozporné informace a nezbláznit se z toho.
Taky je častá víra v perpetuum mobile, UFO, Boha své výjimečné řidičské schopnosti.
V běžném styky jsou ovšem tito lidé k nerozeznání od průměru, normálu. To je pro mě matoucí, schizofrenní.

stk řekl(a)...

Pardon: ... a své výjimečné....

Větší vlastenec řekl(a)...

Češi byli a jsou nadějí EU

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, čtu si vaše články a diskusní příspěvky na téma „prohnilá EU“, a řeknu vám, až mi někdy slzy vhrknou do očí. Slzy radosti, samozřejmě; radosti a hrdosti nad naším velkým, byť Leninužel malým národem. Ach, jak my dokážeme myslet přímo hlavou ! Jak jsme chytří, vzdělaní, zkušení !
Prostě – díky naší vrozené a cílevědomě rozvíjené schopnosti neopít se konzumací rohlíků vidíme a víme, že EU je organizace zkorumpovaná, zoufale zpátečnická, zkrachovalá a ztrouchnivělá, a to již od okamžiku svého vzniku.
Ano, v roce 1951, kdy se západoasijské země včetně ČSSR bouřlivě a přitom plánovitě rozvíjely, Evropa se potácela od krize ke krizi, dělnické nepokoje byly střídány venkovskými hladovými bouřemi. Tehdy se pod přímým dozorem agresivních USA spojily nejreakčnější kruhy Žabožroutska, fašistického Západního Německa, a hrstky dalších evropských zemí, aby vytvořily spolek pro zachování kapitalismu a demokracie; doslova přes mrtvoly příslušníků vykořisťovaných tříd.
Jak víme, státy a podobné instituce se zachovávají stejnými ideály, z jakých vznikly. Není proto divu, že v celé „slavné“ EU, za celou dobu její neslavné existence nevznikl ani náznak našeho typicky slovanského spravedlivého společenského zřízení.
Zoufalí evropští vykořisťovaní proto toužebně hleděli na Východ, a my jsme jejich touhy citlivě vnímali. Chybělo málo, abychom ve druhé polovině „zlatých šedesátých“ přišli evropskému proletariátu na pomoc; naše obranné jaderné taktické zbraně byly připraveny, naše armády též ...
Stačilo jednoduché politické rozhodnutí, a Evropa mohla být osvobozena už dávno. Nu, nestalo se, takže se v brzké budoucnosti musíme obětovat my a naši potomci (resp. prapotomci těch starších z nás).

Dokud však Slovanstvo, pod vedením našich starších ruských bratří, nesplní svoji dějinnou úlohu, musíme pokračovat v mírové formě zápasu. A jeho tíha leží na druhém nejlepším národě světa, to jest na nás Češích (a Moravanech) – protože naši starší ruští bratři prostě stojí (zatím) mimo EU.
Ano, když už jsme byli euroamerickými okupanty a jejich domácími přisluhovači do EU zrádně a násilně zavlečeni, měli jsme stanout v jejím čele. Ano, kdyby Evropani nebyli tak typicky evropsky (euroamericky) hloupí a nevzdělaní, přihlédli by nikoli k našemu počtu, ale k naší chytrosti a vzdělání, a přidělili by nám předsednictví Evropské unie – okamžitě po našem vstupu, a to NATRVALO, až do konečného rozpuštění EU.
Ach, jak skvělým eurokomisařem mohl být přítel Miloš Kužvart, kdyby hlavními a jedinými jednacími jazyky EU byla ruština a čeština ! Jakým geniálním prezidentem EU může být Václav Klaus resp. Jiří Paroubek !
Jakou skvělou institucí ještě může být Evropská unie, jestli se v ní my ujmeme vlády, jestli ji přebudujeme na obdobu naší úžasné RVHP ! Ano, jeden každý autor či přispěvatel tohoto vlasteneckého Doupěte by byl mnohem lepším členem tzv. Rady EU než současní zdegenerovaní Evropani.

Prostě, vlastenci a vlastenci, přestože nikdo z nás do EU ani do Evropy nikdy nechtěl vstoupit (maximálně jako osvoboditel), tak představujeme pro naše západní sousedy zářící naději. Naše OBROVSKÉ zkušenosti s opravdovou demokracií (socialistickou), naše OBROVSKÉ zkušenosti s fungováním jediného hospodářského systému, který není zmítán periodickými, neustále se prohlubující se krizemi (socialismu), nás přímo PŘEDURČUJÍ stát se vůdčí silou v každé euroamerické organizaci (dokud se v ní neujme předsednictví někdo z příslušníků nejlepšího národa v mire).

Jednou budem dál !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Hrome, nějak se mi v posledním odstavci pomnožili vlastenci na úkor vlastenek. Takže si račte, všichni, opravit na správné znění :
"Prostě, vlastenci a vlastenky, přestože nikdo z nás do EU ani do Evropy nikdy nechtěl vstoupit ..."

Omlouvám se českým vlastencům obojího pohlaví.

informace řekl(a)...

Páni,
teď se tu vyrojilo tolik znalců v oblasti mezinárodní měnové politiky, že ubohá domácí hospodyně si neví rady, jak odpovědět. Jistě všichni všechno vědí o důvodech, které vedou "černou ruku trhu" ke spekulaci nad eurem. Vědí, jak se vyvíjel vztah "interscambio" = směny? (ubohá hospodyně nezná odpovídající českou terminologii a tak prosí o odpuštění) mezi dolarem a eurem , který od 0.8252 dolar/euro v r. 2000 stoupl na 1.5990 dolar/euro v r. 2008 a momentálně dnes ráno je na 1.4139 dolar/euro. Tedy, prostými slovy, zatímco co r. 2000 Američani platili za 1 euro 0.8252 dolaru (tedy necelý dolar), dnes ráno za něj musí vyklopit 1.4139 dolaru (tedy skoro půl druhého dolaru). Posílení eura na mezinárodních trzích vede amozřejmě nejen ke spoustě výhod, pokud jde o nákup a dovoz, ale i nevýhod, na příklad při vývozu, mezi nevýhody patří i různé spekulace jako "carry trade rules" různých hedge funds a pod.. Euro se v poměrně krátké době své existence stalo rezervní měnou pro mnoho státních bank, které si je ukládají do trezoru částečně na místo dolaru.
Znalci jistě vědí všechno o politice EBC v řízení úvěrové politiky bank členských států prostřednictvím "bank rate". Takže co jim může domácí hospodyně na jejich osvícenou a fundovanou kritiku odpovědět?
Když už i Šaman jako zastánce černé ruky trhu (pardon, chtěla jsem říct "volné", to nechtěla být narážka na nepřítomné ekonomy) tvrdí, že se eurozona rozpadne, tak co může nějaký ten J.C. Trichet dělat? Zbalit fidlátka a jít domů.

Harpyje řekl(a)...

Šamane, přečtěte si něco o dějinách měny Spojených Států.
Podle amerického historika ekonomie Hugha Rockoffa to trvalo celých 150 let, než dolar dospěl do optimální podoby. A euro je teprve 11 let staré!

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Zajímavý článek, ale mám jednu faktickou připomínku:
Vzpomínaný Sao Tomé e Principe (Svatý Tomáš atd., který se pravděpodobně stále ještě zve socialistickou a demokratickou republikou...) nepoužívá ani euro, ani CFA frank, ale měnu s poněkud pro nás obskurním názvem Dobra.
David

STK řekl(a)...

Pro Vlastimila, Většího Vlastence:

Tentokráte s Vámi předrahý příteli souhlasiti nemohu, nebo aspoň ne zcela. EU a její předchůdkyně byly zakládány s dobrou ideou poválečné spolupráce "vyspělých států prohnilého západu". Jenže jako každá pěkná a vypečená idea se i idea UNIE začala kazit, objevily se na ní ostrůvky byrokratické plísně a t.č. se mi EU jeví už málo konzumovatelná. Některým to nevadí, někteří si totiž stále myslí, že když oni sami žádnou chybu nevidí, tak to žádnou chybu nemá. Problém je v tom, že momentálně nic jiného není. Takže buď "sušit hubu" nebo žvýkat to, co je...
---
Ad možnost zvýšení vlivu etnických nebo spíše "ideových" Čechů na dění v EU - výborný nápad Vlastimile!!! Je to, abych zůstal u svého neobratného příměru, stejné jako zabalit trochu nahnilé maso do silonového sáčku a dát do tepla. Takže by tu plíseň a anaerobní hnilobu poznali záhy všichni.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Souhlas.

Šaman řekl(a)...

Harpyji k "optimální podobě dolaru": 14 bilionů zadlužení, které prostřednictvím toho, že dolar je světová rezervní měna, vyváží americkou inflaci do zbytku světa.

24 miliard dolarů, které v roce 1969 stál program Apollo je prý ekvivalentní 1100 miliardám dnešních dolarů. Za 40 let je to tedy více než čtyřicetkrát snížená hodnota - dnešního optimálního dolaru!

Dále: Žadný stát Unie nemá vlastní tiskárnu peněz a vlastní sociální a zdravotnický systém. A existují federální daně!

Tož tak.

\ :-/

Harpyje řekl(a)...

1792 (Coinage Act) + 150 = 1942

Anonymní řekl(a)...

Sao Tome e Principe NEMA jako platidlo EURO, alespon loni v zari, kdy jsem tam byl, nemelo a kurz se take za dobu pobytu menil!! A nema ani CFA frank, jelikoz to byla portugalska kolonie, jako napr. Angola

Šaman řekl(a)...

Mají vlastní měnu, zvanou "dobra", která je ale na € vázána od 1. ledna 2010.

Martin řekl(a)...

Dobrý den Šamane,

jakožto někomu, kdo s ekonomikou má toho společného ještě méně než Vy, nedovolím si s Vámi polemizovat, přesto mi to nedá: jaký je důvod pro to, aby nemohla ko-existovat společná měna a různá sociální polotika v rámci nějakých rozumně stanovených mezí (týkající se především zdraví státních pokladen), jejichž překročení (systémem jednou a dost) by znamenalo automatické odstoupení od společné měny? Jak spolu souvisí to, čím platíme s tím, kdy odcházíme do důchodu?

Kopretina řekl(a)...

Něco tak hnusného jsem nečetla...
http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/7886-roman-joch-slouzi-levicovym-elitarum-aneb-jeho-mylna-teorie-tri-piliru.aspx

Větší vlastenec řekl(a)...

Československo rozbili Němci a ostatní Euroameričani

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, Leninužel nemohu stoprocentně souhlasit s vývody Velkého Šamana :
1) EU sice za pár let opravdu zmizí, ale nikoli rozpadem, nýbrž transformací na přidružené státy RVHP (v první etapě samozřejmě jen státy-čekatele, než se úpadkové hospodářství kapitalistických a demokratických zemí přizpůsobí ekonomice pokrokového slovanského soustátí.
2) Československo se nerozpadlo, nýbrž bylo zničeno Němci a ostatními Euroameričany. Německý poskok Havel schválně vyvolal pomlčkovou válku, aby si zasloužil svůj jidášský groš – Lucernu atd. Prostě – jablko nepadlo daleko od stromu. Buržoasního synka Havla na kolenou houpal K.H.Frank i jiní podobní hitlerovci (možná i samotný Heydrich), dnes ho po shrbených ramenou poplácávají jejich potomci a následovníci.

Ano, pro Hitlera byla 2.světová válka v podstatě jen pokračování tzv. Velké války, pro současné fašisty a jejich poskoky je rozšiřování EU, prosazování multikulti, kapitalismu a demokracie jen pokračováním 2.světové.
Budiž navěky proklety krvavé euroamerické hyeny, které v touze po tučné kořisti neváhaly zardousit Československo a Jugoslávii, jež zavinily dočasný rozpad Sovětského svazu a dočasný ústup socialismu !
SSSR bude jednou obnoven, byť možná pod trochu jiným jménem, ale ČSSR je navždy minulostí. Do RVHP a Nové Varšavské smlouvy vstoupí samostatná Česko-Moravská sovětská socialistická republika, a samostatná Slovenská SSR. A jestli někdy v budoucnu budeme opět občané jediného státu, tak to bude SSSR. A pak se bude tančit všude !

Bratrská internacionální pomoc ze dne 21.8.1968 zachránila naši vlast před hrůzami kapitalismu a demokracie !***Volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

Martine ad společná měna a různá sociální polotika v rámci nějakých rozumně stanovených mezí (týkající se především zdraví státních pokladen), jejichž překročení (systémem jednou a dost) by znamenalo automatické odstoupení od společné měny...

Pravidla byla stanovena, ale nebyla dodržována. Stanovené meze byly překročeny. Byly dlouhodobě překračovány a u velkých zemí netrestány. Situace se zhoršuje rychleji, než se stačí politici rozhodnout - protože už rok přešlapují na místě!