čtvrtek 28. července 2011

Svatební houby


Jsou prázdniny a houby rostou jako splašené. Také před pětadvaceti lety* rostly, když jsme s Ivanou byli na své svatební cestě u jednoho jihočeského rybníka. 



Takovou svatební cestu bych přál každému: Týden před a týden po svatbě jsme trávili v malebném mlejně pod hrází, v klidu a absolutní odloučenosti od civilizace. Mlejn patřil strašně starým manželům, Dádě a Pavlovi, našim svatebním svědkům, kteří ten rok slavili už stříbrnou svatbu, považte.

Nerušeně jsme si užívali letních radostí, hlavně plavání v zelené vodě rybníka, v jehož hladině se odrážela silueta hradní zříceniny a také houbařských procházek po lese. Ivana preferovala plavání, já sběr hub.

Ale moc těch hub tenkrát nerostlo, v pětasedumdesátým bylo suché léto. Nějaké lišky, žampióny a muchomůrky růžové, šedivé a zelené, odrůda bílá. Růžovka, též zvaná masák, je královnou kuchyně. Krásně růžová - ale ne vždy. Někdy má jen béžový šmrnc. Viděl jsem i růžovky zelenkavé. Uvnitř jsou růžové, většinou. Víc než růžovek bylo šedivek. Muchomůrky šedivé se od růžových liší tím, že růžové nejsou nikdy, spíš šedé až bílé. A taky nejsou tak chutné.

Muchomůrka zelená se od muchomůrek šedivých a růžových liší tím, že je často bílá až stříbrná a taky jedovatá. Aby se to poznalo, vyrůstá z "kalicha smrti", jak bývá krásně zvýrazněno na pérovkách ve víkendových přílohách. Jenže když vezmete mladou plodnici, anebo když se vám uloupne noha kousek vejš, tak žádný kalich smrti nevidíte.

Všechny muchomůrky jsou ozdobeny na kloboučku vločkami z roztržené plachetky. A pak ještě pod kloboučkem prstenem. Když je prsten rýhovaný, pak jde o muchomůrku růžovou či šedou, když je hladký, pak jde o muchomůrku zelenou, která klidně může být bílá. Ale nesmí být ten prstýnek stržený, jak rády činí muchomůrky zelené/bílé...

Takže barva, kalich a prstýnek, tři rozpoznávací znaky určí, co za potvoru jste ulovili. Úplně bezpečně. A tak když nic jiného nerostlo, nasbíral jsem aspoň košík šedivek. Má budoucí žena Ivana se z nich jala připravovat smaženici k obědu. Několik červavých vyhodila na kompost. A s nimi omylem i jednu nečervavou.

Byl den před svatbou, dorazil už svědek Pavel. Na zahradě konal přípravy k večernímu grilování kuřete. Jda kolem kompostu, všiml si odhozených hub. Přiběhl do mlejna a křičel na nás: "Už jste to jedli?" Nejedli jsme ještě. "Cos to sebral?" obořil se na mě.

"No přece šedivky."

"A co je tohle?!"

Tohle byl kalich smrti. Na té nečervavé houbě. Jak jsem ho mohl přehlédnout! Anebo to byl jen rozpukaný konec nohy? Celých 25 let jsem si nebyl jist. Až dnes, při listování Atlasem tržních a jedovatých hub (Miroslav Smotlacha, Jiří Malý, Státní zemědělské nakladatelství v Praze, 1983) mne napadá muchomůrka panterová s obvykle žlutohnědým kloboukem, jejíž pochva (kalich smrti) je "dosti rychle pomíjivá". Oproti "nebezpečně jedovaté" muchomůrce zelené/bílé je jedovatá pouze "značně". (Popis mykoatropinové otravy na str. 51 citované literatury.)

Jisté je, že Pavel konal jako správný svědek, který dbá vždy na to, aby svatba proběhla podle všech pravidel, zejména aby se na ni dostavili svatebčané. Smaženice šla přes mé protesty na kompost. A druhý den, na svatou Annu, jsme si s Ivanou na táborské radnici vyměnili prstýnky. Zlaté.

Všichni, kterým jsme tuto příhodu vyprávěli, tvrdí, že jsem se chtěl zbavit ženy ještě před svatbou. A přitom se smějí.

Tenkrát jsem byl přesvědčen, že bychom se neotrávili, vždyť přece jsme tu jedovatku vyhodili a ostatní muchomůrky byly opravdu šedivé! Ale kdo ví...

Od těch dob šedivky nesbírám. Stejně nejsou nic moc. Nemám dovoleno sbírat ani žampióny, kdoví proč. A tak nosím domů pouze klouzky, lišky, jedlé bedly vysoké i načervenalé, hříbky a takové normální houby, kterým Ivana věří. O jedlosti absolutně černého kozáka černého jsem ji přesvědčil až Atlasem hub. Když někdy přinesu koloděje, věří mi i to, že jde o hřiba koloděje a ne o hřiba kříště nebo satana. A třeba je to hřib kovář!

A růžovky taky nosit můžu. Ale jenom růžové.

Poprvé vyšlo na Neviditelném psu dne 25. července 2000*

26 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

:-)))
Krásné, a pokud máte výročí, tak srdečně blahopřeji!
Svatební cestu jsem sice strávila v Holandsku, houby jsme tenkrát nehledali, ale mé zkušenosti s růžovkami a šedivkami, a nedůvěřivým manželem jsou podobné.
Kdysi byla v místě našeho bydliště nadúroda smržů. Něco podobného jsem nikdy později nezažila. Jeho otázka tehdy zněla: "Snad nechceš něco takového sbírat?" Přitom se v restauraci klidně těmito "odpudivými" houbami cpal.
Podařilo se mi ho vychovat alespoň do stádia "hříbkaře". :-))) To jsou ti, jimiž opravdoví houbaři pohrdají.

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
Můj přispěvek není sice o houbách, ale je to příspěvek na téma „Jiný kraj jiný mrav“.
Při hledání zprávy v australský mediích o panu Klausovi, který je privátně v Australii, a kde odmítl projít scanner v Parlament House Canberra, jsem narazil na jinou zprávu nazvanou „Pen-stealing Czech president a YouTube Hit“ z 13. Dubna 2011 http://www.heraldsun.com.au/ipad/czech-president-a-youtube-hit/story-fn6s850w-1226038233421 . Což česky znamená „Český president kradoucí pero je YouTube senzací“. Fotografie na této zprávě je z klipu vysílaném českou televizí o návštěvě pana Klause v Chile. V článku je zdůrazňováno, že pan Klaus není žádný nováček v mezinárodních protokolech. Pan Klaus ale řekl Novinky.cz že je to „standard si vzít péro pri těchto přiležitostech“. Tato zpráva s fotografií inspirovala Facebook kampaň vyzývajíci lidi aby poslali panu Klausovi péra.

Mnoho Lásky a Moudra přeje Hledající

Šaman řekl(a)...

To je starý, Hledající, něco laskavějšího a moudřejšího bych prosil!

Jakub S. řekl(a)...

S., do stadia hříbkaře - to je u obyvatele některých něm. zemí slušný výkon! A mé přítelkyně, vdané do SC a Alabamy, své muže vychovaly snad ještě víc - no, dobré manželství! V Netálii pak je třeba mít něco jako houbařský pas či osvědčení či průkaz - é vero, amica? No lo so... ma - ?

drak řekl(a)...

Šamanovi:

K výročí blahopřeji, myslím, že jsem to již učinil v nějakém z minulých příspěvků, leč, nejsem si tím jist a tak raději dvakrát, než vůbec, skleróza je mrcha :-)


Anonymnímu Hledajícímu:

Když už se těm australským křupanům nepovedlo Klause ponížit prohlídkou na rámu, zato se jim naopak docela povedlo demonstrovat své vidláctví a křupanství, tak si aspoň honem rychle vzpomněli na klip s čilským perem, aby od toho svého křupanství aspoň trošku odvedli pozornost. Z toho se jako máme šokem posadit na zadnici a nevstat?

Harpyje řekl(a)...

To jste napsal moc hezky, vážený draku, všechna čest!
Vlastenectví je čarodějná síla!

STK řekl(a)...

Drakovi:
Naučení: Miluj prudiče svého a pomni, že tvůj prudič je i mým prudičem. Amen...

Harpyje řekl(a)...

To se nám to agnostikům vtipkuje!

Anonymní řekl(a)...

Dámy a pánové
Tvrdím, že velmi málo obyvatelů Commonwealth of Australia – dále Australia – z celkového počtu 21766711 (odhad z července 2011) obyvatelů žíjících na 7741220 Km čtverečních (6-tý největší stát světa) má ponětí o maličkém státu uprostřed Evropy s 78867 Km čtverečních (116-tý stát světa).

Pár let jsem v Australia žil a pracoval, a tak si myslím, že trochu znám tamějši poměry.
Obyvatelé Australia, mimo původních obyvatel Aborigines, pochází přimo nebo nepřímo z immigrantů z různých států a kontinentů, vyznávajícich různou víru, mluvící různými jazyky, a přesto nejsou křupani jak se vyjádříl Drak.

Drakovi bych radil, aby se vyjadřoval slušně, když sám si nárokuje veškerou slušnost.

Pan Klaus, byl v Australia na privátní návštěvě, a myslel si o sobě, že pro něho neplatí bezpečnostní předpisy při návštěve Parliament House v Canberra (hlavní město Australia), a proto odmítl projít scanner. O tom, že ja pan Kraus presidentem jakéhosi malého státečku, člen bezpečnostních složek v Parliament House pravděpodobně nevěděl. Pan Klaus byl pro něho pouhým privátním návštěvníkem.

Na Neviditelném Psu pan Stejskal dokonce srovnával privátní osobu Klaus s Her Majesty Elizabeth II, která je mimo jiné i královnou Australia, a jako takové ji přisluší veškeré pocty a privilegia.
A panu Klausovi jako privátní osobě žádná privilegia nepřísluší.

Ta historka o ukradení pera byla prvotně vysílána českou televizí, a byla pouze převzata YouTube a Facebook . Takže pana Klause asi nemá rádo i mnoho očanů ČR.

Mnoho Lásky a Moudra Hledajíci

Anonymní řekl(a)...

Ano ten křupan z bezpečnostních složek v Parliament House pravděpodobně nevěděl A PROTO JE KŘUPAN!. Pane sám ze sebe děláte rovněž australského křupana. My máme prezidenta i když jede na kole po Kampě a to samé platí i pro posledního aborigins pokud bude prezidentem a půjde do našeho Parliament House v Praze (pro vás hlavní město ČESKÉ REPUBLIKY)
ahoj.

Kopretina řekl(a)...

Na panu prezidentovi mi vadí jedna jediná věc...Jeho orientace na organizace DOST...

raul řekl(a)...

Anonymnímu:
Sleduji docela se zájmem zdejší diskuse, i když se jich nezúčastňuji. Tentokrát zcela výjimečně jednu poznámku ke kauze Klaus - Australie. Před asi třemi dny vysílal Radiožurnál k této věci vyjádření L.Špačka, bývalého tajemníka V. Havla a patrně odborníka na etiketu, ceremoniály, protokoly atd. (Odkaz nevím, ale vysílal to Radiožurnál a dalo by se to jistě dohledat.) Špaček se zcela jasně vyjádřil, že president je presidentem celý den a celé funkční období a vůbec nezáleží na tom, zda je kdesi oficiálně nebo jako soukromá osoba. A dodal, že je to nepochybně chyba australských úředníků. Má tam samozřejmě ochranku toho kterého státu. To že to jakýsi bezpečnostní pracovník neví, je jeho problém a problém australských úředníků. A vůbec už nezáleží na tom, jestli někdo ví či neví, kde je Česko a Praha.
L.Špačka jistě nelze podezírat z přehnaných sympatií ke Klausovi, spíš opačně. Ale dokázal to, co by měl dokázat každý slušný člověk. Být objektivní a bez ideologických klapek na očích. To já oceňuji.

Harpyje řekl(a)...

No hlavně, že má pan prezident teď vysvětlení 3.0

drak řekl(a)...

raulovi:


děkuji za poznámku, zde je odkaz:

http://www.rozhlas.cz/zpravy/asieaustralie/_zprava/vaclav-klaus-odmitl-v-australii-bezpecnostni-prohlidku--926442

Býti objektivním bez ideologických klapek na očích bývá samozřejmě těžká věc, mnohem těžší, než by si mnozí z nás, mě nevyjímaje, byli vůbec ochotni připustit. O to více bychom si pak měli cenit lidí, jako je Ladislav Špaček, kteří to dokáží. My všichni ostatní, bychom se o něco takového měli aspoň usilovně snažit.

Anonymnímu hledajícímu a dalším:

Já osobně se domnívám, že v tomto případě, se mohlo v té lepší variantě jednat na australské straně o šlendrián a určitou aroganci v tom horším o záměrnou provokaci a úmysl presidenta Klause ponížit. Je poměrně známo, že názory pan Klause a paní premiérky na globální alarmismus se diametrálně rozcházejí, nespokojenost s úmyslem zavést uhlíkovou daň v Austrálii vyvolaly v australské společnosti uečité pnutí, mimo jiné i proto, že ten pokus tu uhlíkovou daň daň zavést, je v rozporu s předvolebními sliby paní premiérky. Takže ona má i bez něho starostí až nad hlavu a toho si ještě dovolí nepozván přijet obtížný hmyz v podobě presidenta Klause a podporovat protistranu. Když to někomu stálo za ten pokus, je možné, že se to jeho přednáškové turné těší určitému zájmu. Pokusy obrátit pozornost zpět k čilskému klipu s perem jen svědčí o tom, že argumentačně paní premiérka a její příznivci na pan Klause asi nestačí, takže musí vzít zavděk aspoň tím čilským klipem, když už ten rám až tak úplně nezabral.

Austrálie možná je rozlohou, počtem obyvatel a nerostným bohatstvím významným světovým státem, nicméně v době, kdy už dávno existovalo české knížectví a později království, tak o nějaké Austrálii neměl svět ani potuchy, zatímco čeština v té době byla jedním z evropských diplomatických jazyků.

Harpyje řekl(a)...

A ted si, vážený draku představte, že ani ten hloupý Řek Claudios Ptolemaios neměl o Austrálii potuchy! Není divu, že Řecko teď stojí na pokraji bankrotu!

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý vlastenče draku, Vaše vlastenecká slova mi jdou přímo z mé ateistické duše. Ano, zatímco my Češi jsme dávno zápasili na život a na smrt s evropskými agresory o zachování našeho státu, v Austrálii aboriginci a klokani marně vyhlíželi své objevitele.
Ba co víc, Vaše vlastenecká slova platí BEZEZBYTKU i na nafoukané USA.

A takoví cucáci, drzí, nevyvinutí a už úpadkoví, by nám chtěli říkat, co máme dělat a co ne ?! Směšná představa. My máme SVŮJ rozum, což jsme v minulosti nesčíslněkrát dokázali. A pokud budeme někdy potřebovat radu, poprosíme o ni ne nerozvinuté Australáky resp. USáky, ale opět naše starší ruské bratry.
Čest Vaší záslužné práci, vážený a milý vlastenče draku.

Nemáme právo polevit v obhajobě národních zájmů, v úsilí o zastavení úspěšnosti germanizace myšlení. Věnujme vysokou pozornost hledání cest k mládeži s cílem zabránit jejímu odnárodňování a jejímu podléhání amerikanizaci životního stylu. Braňme historickou pravdu před jejím účelovým zkreslováním.
(Ing. Karel Janda, předseda Národní rady Klubů českého pohraničí, duben 2010)
***Volte ČSSD a KSČM !***

Větší vlastenec řekl(a)...

Že o Austrálii...
Ten hloupý Řek Claudios Ptolemaios, vážená paní Harpyje, neměl potuchy ani o ČESKU !!
Neuvěřitelný fakt, že se takto hloupý a nevzdělaný jedinec cpal na pomyslný vědecký Olymp, svědčí o hlouposti a nevzdělanosti celé tehdejší (a nejen tehdejší) Evropy.
Už abychom se těch děsných a obtížných Evropanů konečně zbavili.

Čest a Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

Vážený vlastenec drak se mýlí pouze v tom, že Klokánie byla známá Strabónovi, dávno před tím, než vzniklo české knížectví a později království http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Intro_karte_strabo_g.jpg&filetimestamp=20101106013618.
Beztak Turek z Malé Asie.

STK řekl(a)...

Co bychom byli bez internetu a Wiki, že?
Úplní hlupáci. Ale zase by se to bez internetu nedozvědělo tolik lidí... [;-)))

Harpyje řekl(a)...

O http://www.britannica.com/ jste, vážený STK, ještě nikdy neslyšel? Existuje též v knižní podobě. Některým jedincům ale nepomůže ani ta online, ani ta tištěná.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jeste k tem australskym krupanum :
Zdejsi velci vlastenci jiz spravne poznamenali, ze Australie je zeme nerozvinuta (v dusledku sve mladosti), ale zaroven upadkova (vinou existence kapitalismu a demokracie, a maleho podilu Slovanu v australske populaci).
Tato zoufala situace se projevila jiz pred utokem na naseho prezidenta - Australie nedokazala dodnes (sic !) humanne vylikvidovat ani neprizpusobive domorode obyvatelstvo (hloupi Australani se dokonce Aborigincum uz nekolikrat omluvili !!!), natozpak burzousty, sionisty, papezence a jine podobne.
Proste ti burani zaostavaji za nasi pokrokovou vlasti o cela staleti.

Cest a Nazdar !

Šaman řekl(a)...

Kdyby Australani neprováděli na Aborigincích genocidu a nekradli jim děti, nemuseli se jim omlouvat.

Jinak dnešní Austrálii sláva, dík za to, že přijímala naše emigranty a držme palce před záplavou imigrantů muslimských.

\ :-)

STK řekl(a)...

Mínil jsem encyklopedické znalosti "online" obecně.
Něco nevím, vložím tedy dotaz "do stroje" a hned jsem lokální Einstein.Informace je sice většinou správná, ale bez souvislostí. Prostý výstup funkce SEARCH.
Teda jo...

A jak je to s Vámi? Máte ji tištěnou?

Větší vlastenec řekl(a)...

Aboriginci jsou pro Australany :
1) nepříjemní původní obyvatelé
2) nepřizpůsobivá menšina
Přesto se jim hloupí hloupí hloupí Australani omlouvali. To je, jako bychom se my omlouvali Keltům, Bójům a jiným podobným, to je jako bychom se omlouvali Romům. A Němcům.
Prostě - další důkaz křupanství protinožců, kteří nepoznají třetí až čtvrtou největší žijící osobnost celého širého světa, resp. se k ní nedokáží náležitě chovat, burani.

Jinak - na příkladu "zdejších" tří emigrantů a jejich NAPROSTO NEPŘIJATELNÝCH názorů jasně vidíme, jací lidé ilegálně opouštěli naši vlast, jakou pravdu mají verše
Protože v zemi Fučíka
jen sběr a chamraď utíká
však stát a dělník jedno jsou
jak láska k míru s Nebojsou.
A to je naše čest.


Prostě – o zrádné emigranty „posílená“ Austrálie podporuje multikulti, omlouvá se příslušníkům nepřizpůsobivé menšiny, a uráží našeho prezidenta.


Čest a Nazdar.

Harpyje řekl(a)...

Ta báseň je skoro tak dobrá, jak Hanuman. Spíš lepší. :-)))

EK dodala)hahaha řekl(a)...

A ten "HANUMAN" co je za stranu??