úterý 9. srpna 2011

Věc obecného zájmu

Majitel podnikatelského projektu Věci veřejné Vít Bárta nehodlá být "vydán".

Vydán čemu napospas či komu k zúčtování? Pan poslanec nemá být vydán ani ukřižování, ani upálení či ke stětí katu Mydláři. Má být zbaven imunity v případě uplácení/výpůjček či poskytnutí přátelské výpomoci svým přátelům spolustraníkům a spoluposlancům. Mám mu být odejmuta ochrana, kterou nikdy neměl mít a kterou jeho partaj chtěla zrušit! Nadnormativní až nestydatá ochrana, která pánům poslancům a dámám poslankyním například umožňuje beztrestně jezdit jako hovada.

O Bártově imunitě se na mandátovém a imunitním výboru mělo jednat už jednou, pan poslanec Bárta však nepřišel. Přišel jen poslanec Jaroslav Škárka, který obvinění z úplatkářství odmítl, ale sám o zbavení imunity požádal. Další potlach komise je až 25. srpna a jednat o tomto bodu bude, ať už pan poslanec Bárta přijde čili nic. Něco se za tu dobu změnilo - zatímco před měsícem by pro jeho "vydání" bylo 116 poslanců, nyní se to už tak jasně nejeví. Vít Bárta zjevně využil času k přesvědčování, aby vydán nebyl. A možná tentokrát ani nemusel kolegům předávat obálky!

Jediný poslanecký klub, který jasně řekl, že bude hlasovat pro zbavení Bárty imunity, je TOP 09. Samotný mateřský klub VV nejspíš čeká na jasné vyjádření Bárty - který se mezitím stal jeho předsedou! Těžko asi budou hlasovat proti předsedovi, když si ho nedávno zvolili. Místopředsedkyně VV Karolína dříve prohlásila, že je "spíše proti", ostatní hodnostáři Věví veřejných se zatím veřejně vyjadřovat nehodlají. Snad je nadbytečné opakovat zásadní věc, která je už všem zjevná: Věci veřejné zradily svůj volební program.

Jak se zachovají opoziční komunisté se ještě neví, ale bylo zajímavé sledovat jasný šev u socialistů: Bohumil Sobotka je neúprosným kritikem celé koalice, dá se předpokládat, že bude vůči politickému konkurentovi  stejně neúprosný. Při nedávném souboji o místo předsedy o něco vyhrál nad současným místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, i když ten měl podporu Víta Bárty. (Dosti kuriózní situace, kdy se člen vládní koalice montuje do dění v opoziční straně.) Opět není jasné, jestli i tato podpora neměla náhodou formu nenápadně naditých obálek. Asi ne, snad stačil pouze slib výhod, anebo jen účast na opulentní hostině, či rozhovor s velkým mužem Bártou. Podle dřívějšího prohlášení Haška by měl Bárta o "vydání" požádat sám, nyní se však rozhodl jasně: "Osobně budu hlasovat pro vydání Víta Bárty a doufám, že stejně budou hlasovat na doporučení vedení poslaneckého klubu také ostatní poslanci a poslankyně ČSSD. Nebudeme rozhodovat o vině či nevině, ale o umožnění trestního řízení a soudního procesu, ve kterém pan Bárta bude mít jako každý jiný občan šanci prokázat svoji nevinu."

Nu a zůstává ODS, jejíž rozštěpení po minulých volbách rovněž pokračuje. Zatímco ostrý Petr Tluchoř označuje Bártu za "černého šerifa", plyšový Marek Benda chce vyčkat, jak se vyjádří sami Véčkaři. Přičemž pochybuje, že likvidace plzeňské organizace VV, kterou měl za peníze Bárty zrušit Škárka je vůbec "věc veřejného zájmu". "Navíc by to byl precedens, že policie smí zasahovat do věcí uvnitř stran."

Velké zklamání také způsobuje čerstvě publikované prohlášení premiéra Petra Nečase, kterého nejspíše Benda okopíroval: Na grémiu ODS Nečas prý řekl, že podle jeho názoru "jde o politickou kauzu a byl by nebezpečný precedens dovolit, aby do dění uvnitř politických stran zasahovala policie". Tak alespoň pravil nejmenovaný člen grémia ODS Hospodářským novinám.

Drazí soudruzi! Policie musí zasahovat do věcí uvnitř politických stran, je-li podezření, že se tam pášou zločiny. Zde tedy zločin korupce. A že spousta stranických funkcionářů tyto zločiny páše, je jasné, a mnozí již byli přistiženi a postiženi. Přesvědčení, že co se ve straně upeče, do toho nikomu nic není, je podobné přesvědčení katolické církve, že pedofilie kněží je pouze její interní záležitost. Avšak zatímco církev svatá alespoň nějak své zločince potrestá - minimálně přesunem na jiné místo - korupce uvnitř politických stran zůstává beztrestná. Věřící se navíc alespoň bojí Boha, kdežto poslanci se už nebojí ničeho!

Dění v politických stranách JE věcí veřejného zájmu, protože politické strany nám určují daně a jsou placeny z NAŠICH DANÍ. Rozhodují o zákonech, rozpočtu a NAŠEM ŽIVOTĚ! Jestliže premiér Nečas, který zachránil ODS ve volbách před pádem do propasti právě apelem na lepší stránky politiků, který dal liberálním i konzervativním voličům naději, že může být lépe, zastává názor, že policie nemá zasahovat do "dění", bez ohledu na to, že toto "dění" může být ZLOČINEM, pak se právě tento Pan Čistý ušpinil od hnoje.

Ale doufejme, že jde pouze o mediální šum a poslanci všech stran vládní koalice, která vyhlásila boj korupci, dají volný průchod právu.

Psáno v Praze dne 9. srpna 2011

5 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Jak prosté, studenti é poslanci... vyšší princip mravní vám nesmí dovolit mu ochranu poskytnout!

Petr Kohout řekl(a)...

Policie tvrdí, že půjčením (dáním) peněz mohl pan Bárta ovlivnit nezávislost poslanců a tím je tedy zkorumpovat. Těch poslanců, kteří veřejně na náměstí přísahali shromážděným lidem, že až budou v parlamentu, budou pana Bártu poslouchat.
Jinými slovy, takováhle konstrukce obvinění se dá použít proti naprosto každému. Nemusí dávat obálky či jiné výhody, stačí přece, že poslance přemlouval či, nedejbože, dokonce i uváděl pádné argumenty a tím narušil jeho nezávislost poslance. Jak si tohle ostatní poslanci pomalu uvědomují, začínají mít pocit, že by se měli zavřít spíše ti vyšetřující policajci a prokurátoři, za útok na ústavní pořádek země (snahu zlikvidovat - a to je míněno doslova - výsledky voleb).

drak řekl(a)...

Bárta není ani o moc lepší, ani o moc horší, nežli jeho okolí. Jen je bohužel při pohybu tím politickým prostorem mnohem více nemotorný, nežli jeho okolí a nedává si pozor ani na hubu ani na to co dělá, takže buď by se buď měl naučit se tím prostorem pohybovat (dnes už je na to asi příliš pozdě), nebo by ho měl opustit.

Nechci se ho zastávat, on i jeho partaj mi s těmi jejich nevypočitatelnými tanečky kolem všeho, co má jít do sněmovny, pije krev podobně, jako to dříve dělávali zelení a lidovci a to bych řekl, že Bárta a jeho tým ještě proti těm zeleným a lidovcům docela ujdou, prostě jsme už zapomněli, jak to tenkrát bylo. Nicméně například z jejich dojemného souznění s odborovými bossy ohledně stravenek je mi už opravdu na nic a zlomil jsem tímto nad nimi hůl, přestali mi zajímat.

Nicméně, abych toho Bártu jen nezatracoval, tak jeho problémy začaly přibližně v okamžiku, kdy zadal jeden projekt, v jehož rámci byla jedna z českých mýtných bran dopravena na jednu fakultu, tam rozebrána a podrobena zkouškám a testům a bylo zkonstatováno, že je asi tak desetinásobně předražená. Zkrátka a dobře, z části si Bárta za své potíže může sám, svou blbostí a nemotorností, ale naprosto nepochybuji o tom, že v jeho případě je těch zájmů v pozadí, které opravdu a upřímně touží po tom, dostat ho ze scény a zavřít mu jednou provždy papuli, víc než hodně.

zdenekb řekl(a)...

Petr Kohout:
Především těch poslanců, kteří po volbách podepsali závazek poslušnosti černé na bílém. Se sankcí za neposlušnost 7 milionů Kč! Zvláštní, jak tiše to prošumělo, aniž by se nad tím lidé a novináři, jinak tolik citliví na čistotu demokracie, nějak pozastavili...

STK řekl(a)...

Jakube, Jakube...
Jaký "vyšší princip mravní"... ?
Ani ten "nižší" se nenajde!