středa 7. září 2011

Parcon 2011: Gala


Vyhlášení výsledků Ceny Karla Čapka na slavnostním večeru je pro mne vždy malý silvestr. Letos probíhalo konečně zase v režii Martina Koutného a Jaroslava Mosteckého. Po sérii profesionálních bavičů, kteří jsou nesnesitelní i na nějakém schlastávacím firemním večírku a o fandomu vědí houby, se vrátila tato osvědčená dvojice, kterou jsem naposledy zažil právě v Chotěboři roku 2003

Dvojice M+K
Mosťák i Koutňák jsou dvojnásobnými Mloky, takže při moderování čerpají i z vlastní zkušenosti na potítku. Letos jsme se obešli bez kulturní vložky, tu zastoupilo čtení prvních odstavců vítězného dílka, jakž bylo zavedeno na prvním plzeňském Parconu v roce 2008. Obecenstvo se bavilo zejména změnami výrazů tváří nominovaných autorů. I když letos nedocházelo k žádným divadelním scénkám s chytáním se za hlavu, ale většinou jen k mírným úsměvům. Někdy bylo těžko rozeznat, který z těch úsměvů je vítězný, a který zklamaný.

Ale ještě před rozdáváním Pulců a Mloků došlo na jiné slavné ceny. Československý fandom na letošním červnovém Euroconu získal dvě ceny, pro které si jejich laureáti do Stokholmu nepřijeli. Diplomy tedy dorazily do Chotěboře: Vlado Ríša si přišel pro diplom Honorary Award a Ondrej Herec převzal v zastoupení Encouragement Award pro slovenského překladatele Michala Jedináka.

Dvojka P+R
Načež nastalo něco jako kulturní vložka. Na scénu vstoupil sám prezident fandomu Zdeněk Rampas se svou rozkošnou cenou. Tedy s Cenou Prezidenta čs. fandomu, kterou udělil vloni v Těšíně poprvé. Keramickou raketku na podstavci, který tvoří keramická planetka letos získává - okamžik napětí - Václav Pravda za obětavé pořádání Parconů a jiných podružných akcí. I byla velká radost na obou stranách. (Proč něco tak noblesního, co se zde událo mezi dvěma tak silnými osobnostmi nemůže proběhnout i v naší politice?!)

Cena pro Ivana Mlse
A pak už začala práce pro chotěbořskou rodačku Zdenku Hanusovou, která zde účinkovala jako předavačka cen úspěšným autorům CKČ. Už klasicky se začalo mikropovídkami. Na pódium nastoupili Karel Doležal a Kateřina Korábková. Ivan Mls nedorazil. Smůla. "Personalista Bláha se zuřivě drbal ve vlasech, až mu do klávesnice počítače napadala závěj lupů." Tak začínala jeho vítězná povídka  Penzi vezdejší dej nám dnes. Ivanových překvapených obličejů jsme si neužili.

Žubrienka Dana Rusková
Zato vyhlašování krátkých, Mosťákova dobromyslného grilování a červených židliček si přišla užít celá finálová pětka Karel Doležal, Tereza Kovanicová, Petr Plaček, Dana Rusková a Hanuš Seiner. "Mrtvý ležel naznak, oči v sloup, ruce křečovitě sevřené." Ze svého Pavoučka pro štěstí se radovala Dana Rusková.

Vyhlašování mločích laureátů bylo přerušeno dalšími prestižními kategoriemi: Oblíbeného Ludvíka převzal oblíbený Vlado Ríša. Zatímco předcházející cenu od evropského fandomu získal za to, že je (a za Ikárii), pak Ludvíka dostal za záchranu Ikárie pod nickem XB-1. Vlado připomněl, že ze všech oceněných si cenu Ludvík zaslouží nejvíce - se svým tatínkem vlastnoručně zachránil topícího se giganta české fantastiky L. Součka z rozbouřeného Černého moře... Ano, bez Vlada by nejen nebylo XB-1, ale ani Ludvíka!

O. Herec přebírá Mloka pro Juraje Tomana
Ludvík Vlado Ríša
Po veselé historce přišla smutná: Slovenská spojka čs. fandomu Ondrej Herec převzal Mloka za zásluhy pro svého přítele Juraje Tomana, fana, činovníka fandomu a spisovatele, kterého známe i z jeho účasti na CKČ. Mloka mu donese do nemocnice, kde Juraj umírá. Vloni záslužného Mloka převzal in memoriam Jiří Pilch, rok před ním Carola Biedermannová...





Skokan Karel Doležal
Pulec Jiří Dluhoš
Na  vyhlášení královské kategorie (dlouhá) povídka napochodovali Jiří Dluhoš, Karel Doležal (potřetí), Václava Molcarová a Daniel Tučka. (Daniel Klimek ze Slovenska nepřijel). Ještě před rozstřelem četby obdržel Karel Doležal cenu Skokan pro nejúspěšnějšího nováčka, který hned napoprvé doskočil nejdál. Znalci okamžitě pochopili, že už nevyhraje - Skokana nemůže získat vítěz. "Kapitán Micha se ještě jednou podíval do velké okenní obrazovky, aby zkontroloval svůj zevnějšek." Zaradoval se Jiří Dluhoš - Zelené světlo domova bylo oceněno cenou Pulec! Znalci zadrželi dech: Mlokem bude poctěna, už podruhé za sebou, zoufalá kategorie Novela/Román. (Zoufalá proto, že je v ní oceněn a publikován jen jediný soutěžící - ten nejlepší!)

Americký Mlok Martin Gilar
"Tři roky šera, mizerný rachoty a skafandrového svrabu semelou i odolný jedince." Překvapením v tomto okamžiku nebylo, že Mlok byl přiřčen nominované novele Zamrzlý vesmír, ale že jsme jejího autora Martina Gilara mohli vidět na vlastní oči, zatímco on seděl u svého počítače v daleké Americe. Nu, telekonference jsou v podnikání už zcela běžné, poprvé jsem se s ní však setkal na conu - a je příznačné, že právě na Pravdaconu. Raketka prezidenta se ocitla ve správných rukách! Nu a Mlok pochopitelně taky. Ten zatím jen virtuálně. Mimochodem: Nejedete někdo náhodou do Massachusetts?

Mloky, tedy knížky toho jména, si odnesli samozřejmě všichni nominovaní, jak jest již tradicí. Rovněž tradiční je i spolunakladatel CKČ, totiž  - Nová vlna a také technický redaktor Dataprintu Miroslav Dvořák, bez nějž by se do světa nerozeběhli ani tito Mloci, ani mločíci na stránkách knížky. (Zkusili jste si pustit běžící stránky pod prsty?) Dík patří pochopitelně celé redakci, včetně korektorů...

Autoři Kočasu
Mloci, Pulci a Ludvík rozdáni, oba staronoví moderátoři sešli z pódia slávy (kluci, děkujeme!), vyhlašování úspěšných autorů CKČ však zatím neskončilo. Vašek Pravda přivádí administrátorku CKČ Jiřinu Vorlovou, která vyhlašuje - "ceny administrátorky CKČ". Totiž publikaci autorů, jejichž dílka nebyla nominována porotou, ale která se jí osobně líbila - i když jako jediná je nesměla hodnotit.  A vybrala a zařadila neumístněné kvalitní povídky z minulého ročníku CKČ do sbírky nazvané Kočas 2011. Ale protože se dobří holubi na Parcon vracejí, byla na místě osmička z jedenácti autorů Kočasu. Takže přítomní autoři si radostně vyskočili na pódium, někteří - jako Petr Plaček, Daniel Tučka nebo vítězka letošní krátké Dana Rusková - už podruhé. Velkou zásluhu na publikaci má krom Aquily nakladatel Strak na vrbě Michael Bronec.

Zira a Vladimír Němec
Michael stojí i za dalším nápadem, který byl na letošním galavečeru představen, a ze kterého jsme byli všichni trochu PAF. Jeho spoluspiklenci Darth Zira s Vláďou Němcem nám nakonec poskytli trochu kulturní zábavy. Sehráli scénku, ze které jsme pochopili, že vznikl Přebor Autorů Fantastiky. Žebříček úspěšnosti, který je sestaven z pořadí autorů v různých literárních soutěžích fantastiky. A hned byla vyhlášena vítězka za rok 2010. Po třetí na pódium vystoupila překvapená Dana Rusková. Rok 2011 je průběžně doplňován a bude vyhlášen na Fénixconu, zájemci mohou vyhledat své umístění v historii zatím do roku 2008. Při prohlížení příslušné palantírské stránky prosím nezapomeňte na to, co na monitor vytesal autor nápadu Michael Bronec: Nechceme se brát přespříliš vážně! A tak by se přespříliš vážně neměli brát ani účastnící tohoto turnaje - žebříček má být hlavně povzbuzením pro mladé anebo začínající autory.

Tak fotí Jarda Houdek
Paparazzi Dáreček a Randalf
Galavečer skončil. Až do půlnoci probíhaly další pořady, ale já se už věnoval v čajovně čaji a diskusi o vesmírných strukturách a problémech se  spojením na Měsíci. A tak den skončil, jako začal.

A najednou bylo půl třetí a z čajovny nás vyhodili. Dneska musíme jet domů - a řídím! Tak dobrou, ještě nás čeká parná neděle.

Ale o tom až příště.

Psáno pro Sarden a Interkom

Viz i Šamanovu fotogalerii z Parconu 2011
Pátek na Parconu 2011 je zde: Vybraná společnost
Sobota až do slavnostího večera: Radosti za dlouhého sobotního dne.

6 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Ježíšku, po třech dnech nepřítomností tu hned zpráva o takové překrásné parádní nádherné akci lidí pro lidi, v auditoriu aji před ním... Dva dny s trnkama a trnkama na chatě a dnes den s přítelem - spolubydlícím na kolejích před 49 (!) lety, co 75 zrádně opustil náš stát, aby budoval švýcarské archivářství. Poprvé po té době. Hospoda, cukrárna, jeho přednáška, hospoda. A bylo, a je. A trnek mám mrazák, 2 ledničky, různé nrnce. A eště asi tři čtvrtiny na stromech. Fiat voluntas tua, domine. A te´d se pustím do Izraele. Tomu se te´d poctivý čloívěk nesmí vyhnout...

Anonymní řekl(a)...

Tomu se te´d poctivý čloívěk nesmí vyhnout...

-Ano.Nesmí vyhnout.

Anonymní řekl(a)...

zaplať pánBohu,že ta svoloč je pod kontrolou.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Podle toho, kam to máte blíž, můžete navštívit buď akci v Praze, nebo zajet napřesrok do Chotěboře.

Jakub S. řekl(a)...

To je veřejná akce, ne jenom pro zasvěcené a nějak in?

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Je to veřejná akce a je vítán každý, kdo má aspoň trochu zájem o sci-fi. Vzhledem k tématu se tam zpravidla sejdou ti, co mají sci-fi rádi natolik, že jim nevadí obětovat čas a cestovné, což jsou zpravidla autoři, jako třeba Šaman, pak ti, co je sci-fi nějak přitahuje a to je zpravidla omladina. Mezi omladinu patří i taková ta hravá nestárnoucí "omladina", do níž patří hraví jedinci s fantasií od 9 do 199 let, mez kterou patřím třeba i já. Přesto, že není zrovna snadné, se uvolnit na den či dva, tak čas od času se prostě na všechno vykašlu a ten čas si udělám.