sobota 10. prosince 2011

ČESKÉ TEXTÁRNY 2001: Nebudeme to pitvat

Pondělí 10. prosince
Vedoucí ing. Duto Hlav nás informoval o čtvrté vlně liberalizace: Proběhne až v květnu příštího roku. Propustí se dalších 10 procent zaměstnanců. "To je pouze nezávazný slib, nikoli plán," uklidňoval nás. Badavá nám pak prozradila, že se podle tohoto "slibu" už sestavují byznys plány na příští rok.


Úterý 11. prosince
Nálada v textárně houstne. V kantýně se povídá, že se prý už vedoucí poučili a sami si sestavují dopředu žebříčky "Slavíka Č. Textáren": Kdo určitě odejde, kdo možná odejde, koho raději vypudit dříve, než dostanou příkaz k zeštíhlování, aby nemuseli vést nepříjemné rozhovory... Prostě, snaží se předběhnout dobu.

Středa 12. prosince
Dnešní VUML vedl čáp marabu, jeho řeč překládal mluvčí Zlato Vrh. Námětem byla "ozdravná kůra Českých Textáren". Marabu našel další cestu k úsporám: Počítače nemusí být pořád zapnuté. Pokud na nich nepracujeme, máme je okamžitě vypínat.

Čtvrtek 13. prosince
Na nesmělý Drnův dotaz, jestli dostaneme nějaké podnikové diáře na příští rok, se Duto Hlav rozlítil až k nepříčetnosti: "Takhle si představujete ozdravnou kůru? Že je podnik dojná kráva - jako za komunistů?" Nic to nevadí. Z odpadových kontejnerů jsme si vylovili v kůži vázané diáře managorů dceřinky Mekty&Tlachy, které měly na obalu vytlačenou původní zkratku METLA. Zatímco nově a dočasně správně je MeTla.

Pátek 14. prosince
Kolektiv textárny mě pověřil - když jsem teď tak zadobře s panem vedoucím (co jsem s ním prohrál ve stolním fotbale) - abych se ho optal, jestli má vedení konkrétní představu o dalším snižování stavu zaměstnanců. Duto Hlav se na to prý už ptal na pondělní poradě a čáp marabu mu odpověděl:
"Nebudeme to pitvat."

Sobota 15. prosince

Z listárny Moby Dicka

Jé, vy se máte, že jste si mohli vylovit z odpadových kontejnerů diáře na příští rok. To u nás se teď vyhazují diáře za končící rok. A kdy dostaneme diáře na rok 2002? Nedostaneme - šetří se. Vyhodí je zase až na konci příštího roku.

Zaslala čtenářka I.B.
*************************************
ČESKÉ TEXTÁRNY,a.s., - velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.

zeštíhlování, liberalizace, identifikování úspor, vymísťování, transfer; též "proces výrazných restrukturalizačních a racionalizačních změn, v jejichž výsledku dochází i k organizačním změnám, které mají dopad do oblasti zaměstnanosti, kde jedním z důsledků je i rušení některých činností, pracovních pozic a následný odchod zaměstnanců z důvodu nadbytečnosti" - propouštění

VUML - Virtuální Univerzita Morálky a Lidství

Badavá, Irma - sekretářka náměstků v pořadí: Duraka, Cymbucha, Kvakoše

marabu, čáp, africký mrchožravý - od 6.9.2000 maskot a logo firmy, od 15.9.2001 Managor stížností

(Další zkratky a informace o vztazích na pracovišti viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Šaman řekl(a)...

Byly vymazány udavačské komentáře s vulgaritami, které bylo mimo téma článku.
Anonymního
ip-89-103-XX-YYY.net.upcbroadband.cz,
MSIE 8.0
Win XP
žádám, aby toho nechal.
\ :-((