středa 14. prosince 2011

Jak lze dělat jednoduché věci

Vzpomínáte si na telefonní karty? Telefonujete ještě někdy z veřejného telefonního automatu? Slyšeli jste někdy o tom, jak podojit státní či municipální firmu? Okolnosti tisku jízdenek pražského Dopravního podniku ve mně vzbudily vzpomínky na dávný podobný příběh. To tehdá, v tom štyryadevadesátým…

Existuje jedna taková potřebná věc, jako jsou telefonní karty. Bez jejich vlastnictví se dnes už prakticky nedá dovolat z veřejného telefonního automatu. Tyto karty se prodávají mj. i v Telesetu, prodejnách akciové společnosti SPT Telecom, čili přímo u výrobce. Jste-li obchodník a chcete svůj sortiment rozšířit o telefonní karty a mít přitom co nejlepší obchodní podmínky, informujete se nejdříve zde.

Zádrhel č. 1: Prodejny Telesetu zřizují jednotlivé okresní správy spojů. Kam se nejraději obrátit? Naštěstí máte k dispozici celostránkový inzerát Telesetu ze "Zpravodaje" SPT Telecom, kde je uvedeno telefonní číslo. Zavoláte a zjistíte, že mluvíte se soukromou firmou Telecomspol. - Vy nepozoro, vždyť je to na inzerátu uvedeno. Telecomspol je spol. s r.o., založená a vlastněná napůl PTT Telecomem, který patří holandské vládě a napůl SPT Telecomem, nedávno ještě s.p., dnes a.s., se zaručenou účastí vlády české. Tyto dva miliardové (guldeny&koruny) kolosy založily soukromé eseró. [Doplnění 2011: Jediným dodavatelem této soukromé firmy byl uvedený státní holandský podnik, jediným odběratelem pak jmenovaný český státní podnik.]

 To vás nakonec nemusí zajímat, stejně jako důvod, proč se jejich telefon ocitl na inzerátu stále ještě státní (přes Fond národního majetku) firmy. Hlavně, že vám dají číslo na obchodní oddělení SPT Telecom, a.s.

Zádrhel č. 2: SPT Telecom vám nic neprodá. Musíte se obrátit na jiné eseró s veselým názvem Augustus, které je generálním distributorem. Když trochu šťouráte, zjistíte, že v této společnosti se SPT Telecom, a.s., podílí toliko čtyřiceti procenty, zatímco zbytek vlastní soukromá osoba.

Jakožto obchodníka vás nakonec nezajímá, kdo vám karty prodá. Jako plátci telefonních poplatků a drobnému akcionáři SPT Telecom vám však musí jít hlava kolem:

SPT Telecom produkuje telefonní karty, pak je prodá Augustu, od kterého je prodejny Telecomu (s nepochopenou úlohou Telecomspolu) opět nakoupí. [S marží pouhé tři procenta.] Soukromému podnikateli tato šaškárna poskytne bezrizikový zisk, náklady nese toliko SPT Telecom, a.s.

Bude prý potřeba telefonní poplatky rebalancovat...

Psáno v Praze dne 31.10.1994, vyšlo nedlouho nato jako podepsaný „dopis čtenáře“ v Hospodářských novinách.

Tehdejší generální ředitel Telecomu chtěl po tehdejším pražském řediteli, aby mě vyhodil. Ten odmítl. Stejně jako odmítl pár let předtím – ještě jako vedoucí provozu – vyhodit kolegu chartistu. (Nebyl jsem obchodníkem ani manažerem, jen „modrým límečkem“ a informace jsem získal popsaným způsobem a z běžně dostupných zdrojů. Neporušil jsem žádný zákon, vnitřní předpis ani etické normy.)

Inu ano, doby se mění. Už nemáme Telecom ani SPT, ani Český. Vejvar před 17 lety činil 3 %, letos v DPP to bylo už 42 %. Takhle: Doby se mění, vejvar se zvyšuje – ale lidé zůstávají stejní, jako byli. Tedy ti konkrétní lidé. Upřesním: Zloděj bude zlodějem v každém režimu, no a ten čestnej trouba zůstane vždy jen… (Doplňte podle nátury:)

31 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Co jízdenky, ale Opencard. To je ranec! A za nic. A jaké výběrové řízení tomu předcházelo a jaký projekt. Přitom by bylo nejjednodušší a možná i nejlevnější obrátit se na nějakou zavedenou "kartovou" společnost, třeba "Visa card" nebo kohokoli kdo tohle umí a říci jim, že chceme univerzální kartu sloužící jako jízdenka, vstupenka, univerzálně použitelná nabíjitelná platební karta sloužící jako peněženka, kódová vstupní karta s uživatelskou datovou oblasti, identifikační karta nahrazující občanský průkaz, řidičský průkaz. Vše potřebné aby bylo na jedné kartě. Aby v případě odcizení byla snadno zablokovatelná. Samozřejmě, že kromě toho by nic by nebránilo mít vše extra. Tahle karta by sloužila jako praktický univerzální zástupce toho všeho. Jako peněženka by měla výhodu, že ztráta by nemohla přesáhnout nabitou částku. Nikdo by nemohl vybrabčit celý účet, protože s žádným by nebyla propojena. Teď bude nebo snad už i je nový občanský průkaz takového formátu. Proč by nemohl mít i datovou oblast pro uvedené funkce ? za čas s tím přijde nějaká "chytrá hlava" jako s úúúžasným nápadem a zas bude byznys.... S tímhle nápadem jsem se soudružsky nemístně pochlubil už v roce 1988. Byl jsem prohlášen za fantastu. O mnoho později s tím nápadem přišel jakýsi Bill Gates....

STK řekl(a)...

Bill G. tehdy bydlel jinde. Toť hlavní rozdíl. Dalších devět rozdílů netřeba hledat.

P.S.: I dnes bydlí Bill G. jinde.

Větší vlastenec řekl(a)...

My všichni opravdoví čeští vlastenci Vás obdivujeme téměř bezmezně, ó drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře.
Obdivujeme Vás, a spíláme všem, kdož nesou zodpovědnost za tu DĚSIVOU dějinnou nespravedlnost - že génius Vašeho formátu je chudší než zpozdilý Bill Gates.

Ano, víme všichni, o koho jde. Ale nemůžeme to zatím napsat veřejně, neboť oni vše ovládají, částečně prostřednictvím dalších našich dědičných nepřátel, Němců a Američanů.
Ale jednou přijde den, a zúčtujem spolu !

Schumacher řekl(a)...

Jojo, nejsem sám. "Zkuste to bez drátů, milý Marconi!"....Našinec to má těžké. Kdysi jsem zástupce Bateria Slaný marně přesvědčoval : "Zkuste to bez žárovek!" Právě byly už za dostupnou cenu první bílé ledky. Kdepak. Prý to nemá budoucnost a lidé to nebudou chtít kupovat. Leč soudruzi Vietnamci rychle pochopili a našim baterkárnám ujel rychlík. Jo a první ledkovou "Meglajtku" jsem měl dřív než výrobce. Funguje dodnes. Sousedovi když odpálil zářivku v kapesní televizi tak jsem mu podsvícení předělal na ledky. Kde v té době byl Samsung a jiní. Dnes už to bastlit nebudu, i když měl cukání předělat podsvícení notebooku. Ale za tu práci by to nestálo. A první polovodičové lasery, tuze zajímavá hračka. V jistou dobu jsem byl na jistém místě a měl tu hračku s sebou, tak posloužila k operaci "Klaus vrací úder". Pozoruhodné jak těch pár miliwattů když dobře zaostřených dokáže být účinných. Já jim dal "Sarajevo" ! Teď bych si mohl koupit hračku s výkonem několika set miliwattů, už něco propálí. Ale to už je hodně nebezpečné, doslova o bílou hůl. Na Star Wars si nechci hrát. I když by nebyl problém jich několik spojit do svazku, použít kolimátor...Moc rád jsem četl Troskovy romány a Paprsky inženýra Garina. Také mě napadlo, jestli by nešlo udělat výkonnou pneumatickou zbraň na principu vzduchovky s s využitím elektromagnetické indukce místo pružiny. Třeba na tohle je už také někde patent. S elektrickým dmychadlem místo turbodmychadla pro přeplňování spalovacího motoru jsem přišel s křížkem po funusu. Jenže třebaže patentováno, v praxi se neujalo, třebaže princip je jednoduchý. Těžký život novověkého novotáře. Jo, dřív se to vynalézalo. Narodit se tak o sto let dřív, byl bych slavnej a bohatej. A co všechno by se po mně jmenovalo...Nebo nejspíš ne.

STK řekl(a)...

Vítejte do klubu, Schumachere! Elektromagnetické dělo jsem se spolužákem Karlem K. vynalezl již kolem roku 1961. Vrhalo těžkou železnou dýku na několik desítek cm, kde se pak zapíchla do dřevěné desky - válu na pečivo. (Karel žil jenom s tátou. Maminka mu (včasně?) umřela.) Po jistém čase jsme ale museli pokusy s elektromagnetickým katapultem zastavit, protože i přes posílení bytových a domovních pojistek nakonec došlo k výpadku pojistky "uliční", kam jsme neměli přístup.
Před příjezdem pracovníků ROS jsme posílení pojistek v HDS i u bytu stihli naštěstí demontovat. Montéři byli v rozpacích - po výměně pojistky vše fungovalo. Přiznávám se až TEĎ, snad je to už promlčené.

Jakub S. řekl(a)...

Němě žasnu. Su mezi samýma gényjema. Dyby se eště ozval Mistr Jára... ale ten už asi ne. Toho jste neznali nikdo, a on vás?

Větší vlastenec řekl(a)...

Já se divím, že se divíte, vážený Jakube S.
Což nenapsalo Rudé právo již na konci zlatých sedmdesátých, že my Češi dokážeme na koleně vyrobit i věci, na jejichž vývoj Američani potřebují samočinný počítač ?

Prostě - jsme národ nejen Žižkův, Benešův a Gottwaldův, ale i národ Přemka Podlahy. Vzpomínáte na zlepšovatelské a vynálezecké hnutí ?
Prostěji - po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem dostanou naší géniové&kutilové opět příležitost.

Jsou mnozí, kteří nechápou stále dosti jasně smysl pracovní svobody a rušení soukromokapitalistické, nucené pracovní otročiny. Nechápou, že svobodná, dobrovolná práce musí dát vyšší a lepší pracovní výkony než práce nucená. (A.Zápotocký, 31.7.1946) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

EK řekl(a)...

Já už se ničemu nedivím, bez urážky, pánové včechny "VAŠE" nápady vymenežoval Velký Jára již na přelomu 19/20. století. Včetneě výkonu při nucených pracích.
Odcházím za vytvořením a udržením zdanitelného zisku s pozdravem :čest v šest!

drak řekl(a)...

Nechci Billa G. pomlouvat. Kdyby nic jiného, předvedl nám všem jasně, že tým právníků a tým marketingu jsou mnohem platnější, nežli tým vývojářů. Něco takového se do té doby jen tušilo, ale nevědělo.

A.S. Pergill řekl(a)...

Ono v plánovaném hospodářství to jinak nešlo. Ve druhém a třetím ročníku na VŠ jsme dávali dohromady jednu biochemickou metodu. Byla na to potřebná jedna chemikálie z dovozu. Dorazila, když jsem už byl po vojně a ekvivalentní metoda (na odlišném principu) byla publikována.

drak řekl(a)...

STK a Schumacherovi:

Já, co se dětství a šílených experimentů týče, měl jsem velmi svérázného otce, takže se svým způsobem dá říct, že my jsme vlastně takovéhle šílenosti prováděli společně, ale protože on přeci jen byl vášnivým radioamatérem snad od útlého dětství a nakonec vystudoval slaboproud na ČVUT, takže když už jsme vyráželi pojistky, tak jen ty domácí. O některé zážitky jsem byl tedy ochuzen, o spoustu jiných zase bohatší, bez táty by to prostě bylo jinak. Na jednu stranu to bylo bezva, protože jakožto naprostý mlaďoch jsem se dostal k nářadí a součástkám, ke kterým bych se jinak nedostal a také jsem měl po ruce někoho, koho se šlo na něco zeptat a on věděl. Když už jsem pak byl o něco větší, byl dost problém se osamostatnit, protože jsem měl pocit, že mi táta do všeho kecá a nenechá mi udělat si to (někdy i totálně zmršit) po svém.

Jakub S. řekl(a)...

Bože, to muselo být prima, mít takového tátu!

Schumacher řekl(a)...

STK mě se podařilo vyhodit pojistky celého bloku při experimentu jak postavit obloukovku. Zapojil jsem to před domovní pojistky. Přemostil uhlíky a prásk. To byla pecka. A několik hodin tma. S tlustoproudem není sranda. Mezi tím byly nápady jako minomet na sifonové bombičky, vývoj tuhého paliva na bázi travexu, práškového hliníku a chemoprénu pro raketový motor, teprve později zjistil, že na tomhle základě fungují boostery pro raketoplán, bohužel podílející se na katastrofe Challengeru. Nedostal jsem se za hranici pyrotechnického experimentu, tak jsme nemusel řešit problém s těsnicími kroužky :-) Pak mě zaujalo něco jiného a odtěkal k něčemu jinému. Pro tyhle experimenty jsem neměl utajenou základnu a stavět motor velikosti roury od koberců bylo o hubu. A neměl jsem potřebné informace, nebyl internet. Teď jen valím oči co šikulové dokážou. Mrňavé turbínové motory, obří modely letadel, rakety...Draku, měls príma tátu, můj těžce onemocněl když mi byly dva roky a po čase umřel. Velký strojař. V něčem mi ho nahradil strejda, ale odvahu k experimentům jsem měl jen já. Lecos se mi podařilo pokazit, ale to jsou transakční náklady "vědecké" činnosti. Když čtu Feynmannovo vyprávění o jeho dětství, jako bych s ním byl. Byl hračička až do smrti.

Schumacher řekl(a)...

Obecně k patentománii, tohle je záhodno omezit, protože je brzdou pokroku. Vyloučit patentovatelnost obecných řešení, zkrátit ochrannou dobu, omezit ochranu nevyužívaných patentů, vyloučit patentovou ochranu jejímž účelem je výlučně blokování konkurence. Představme si kdyby kdysi bylo patentováno kolo, nebo rozdělávání, udržování a využití ohně. A mnoho dalšího. Další téma pro Šamana.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Bylo a nebylo, nikdo nejsme dokonalý a nikdo nejsme svatý, a naši se, když mi bylo necelých 18, nakonec rozvedli. Dnes už nežije. Nicméně přesto přese všechno si myslím, že byl celkem bezva a i přes ty rozvodové tahanice jsem rád, že jsme si to nějak nakonec vyříkali a než umřel, tak že jsme se vídávali a k některým společným hračkám se i dokázali vracet. Když se třeba podívám na jakousi kombinaci parapetu a stolu co mám v místnosti, tak tam trůní stabilisovaný zdroj stejnosměrného proudu tátovy konstrukce. Leze z toho stabilizovaných 5, 12 a 20 V a jeden výstup je proměnlivý, nastavitelný od 0 do cca 25. Velmi užitečná věc a lepší, než ty krámy co se prodávají za cca desítky tisíc. Taková hezká funkční památka. A já, tak jako většina z nás, milosrdně hážu za hlavu to špatné a vzpomínám na to hezké.

Jakub S. řekl(a)...

Velmi chápu. Jasně.
Jenom nesmí toho negativního či nenormálního být víc než toho druhého. Muset si vytvořit hystericky lživý pozitivní obraz a trvat na něm před sebou aji druhýma, to je smutné. Znám pár takových případů. Nevymlouvám, ovšemže. Jakkoliv vím: Kamaráde, tvůj fotr byl darebák, primitiv a svině, znal jsem ho dobře. Proč.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Je-li někdo hodně mimo realitu, je to spíš smutné a jen málokdy užitečné.

Schumacherovi:

U těch patentů jde především o to, aby to bylo rozumně vyvážené. Tedy ten, kdo vrazí náklady do vývoje, aby měl šanci dostat je zpět a vydělat na tom no ale přesně pak jde o to, aby to na druhé straně nebylo blokováním konkurence, pumpou na snadné bezpracné peníze a brzdou všeho možného. V kostce vzato, mnohé z toho je poměrně rozumně nastaveno v USA, trocha v EU, ale obecně vzato je to všechno spíš dost průšvih, zejména s těmi softwarovými patenty a zdá se, že to bude růst a gradovat. Uvidíme.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zrušit duševní vlastnictví, omezit dědění !

Jistě, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře.
Velký Šaman by se mohl rozepsat o hrůzách alternativního světa, v němž si vykořisťovatelé nechali patentovat oheň, kolo, páku, líhu, elektřinu atd.
Musely by však být splněny minimálně dvě podmínky :
1) Z knihoven by PŘEDEM byly odstraněny všechny texty, zdánlivě dokazující „prvenství“ jiných autorů (za všechny podlé lupiče jen Roy Lewis „What We Did to Father“).
2) Velký Šaman by se PŘEDEM vzdal všech nároků na odměnu, vyjma mzdy za čistý čas, strávený při psaní textu (čas by musel odpovídat normám pro písařky, samozřejmě).

Proč ? Protože :
Ad 1) Známe přece naše dědičné nepřátele - určitě by tvrdili, že na to přišli dřív - viz např. sprostá krádež naší stavebnice Merkur, našeho lodního šroubu, ruské žárovky atd.
Ad 2) Takzvané duševní vlastnictví musí být BEZEZBYTKU zrušeno. Je to ZLOČIN, stejně jako tzv. dědění majetku ve výši nad cca 10.000 Kč na jednoho zůstavitele.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

SOS, Šamane,
pod novým článkem chybí místo pro komentáře!

Anonymní řekl(a)...

-pro udavače strejdu Šamamana typické.On to tam dal samovolně,bez konzultace.Občas se chybička vloudí.
-docela se těším,až to zpřístupní.

Anonymní řekl(a)...

-honem to vole vymaž,aby neutrpěla tvoje práskačská čest.

-čest!

Jakub S. řekl(a)...

To mu teď nějaký mechanický blbeček dělá. On to odstraní, vsjo v svojo vremja...

STK řekl(a)...

Pánové, nezávidím vám!
Vůbec ne. I já měl takového tátu. Dva roky poté, co se v Ocelovém srdci republiky začalo televizně vysílat, jsme měli doma taky televizor. Na typ Tesla 4001A* nezbylo peněz, tak jsme si TVP s tátou prostě zbastlili. Obrazovka, pravda, byla trošku menší, úhlopříčka pouhých 24 (milimetrů pánové, milimetrů!) zbytek důstojně veliký asi jako dva "salónní radiofonní přijímače". (Ostatně z chasis dvou rádií to taky bylo postaveno!) Ale když se použila velká lupa, bylo možno (někdy) číst i titulky. A hlastele od letasdla se taky dalo rozeznat!
Teď když vidím TV vestavěnou v "mazaných mobilech", tak si říkám: "Hehe, nic nového, já měl před půl stoletím ještě menší obraz! A taky byl barevný - celý zelený!"
Krásné doby, kdy jsme my, radioamatéři, nebyli tak moc pozadu za průmyslovou technologií. Dneska je tam propast obrovská a na moderním přístroji tak můžete očistit kontakty baterek nebo vyměnit ulomený síťový kabel. Na víc nemáte. Zalito pryskyřicí. Ostatně ve většině "opraven" dělají totéž. Vymění půl aparátu - nebo vám doporučí koupi nového. Cenově to vyjde nastejno, akorát nový aparát má zase nějakou funkci navíc. Takovou, kterou nepotřebujete a nikdy nepoužijete. Telefon dneska používáte na brouzdání internetem, focení, přehrávání filmů, hraní her... Jde s ním prý i telefonovat! [;>)

*/ Ne Vlastimile, opravdu nebudu zjišťovat na Wiki, zda si značku TV pamatuji dobře. Berte to tak, jak dávám nebo to nechte být! A basta! Fidli! [;>))

Jakub S. řekl(a)...

Radioamatéři: tvorové z pravěku. Existovali vůbec? Znám dva-tři celoživotně. Posledních 20-30 let - tristní konce jednoho krásného užitečného inspirativního rodinou podporovaného hobby...

stk řekl(a)...

Ad duševní vlastnicví:
Ještě ne docela, ale už celkem dost souhlasím. Zvláště pak u hudby a filmů. OSA je podnik neuvěřitelně hladový - už to začíná vypadatr tak, že kduž si pískáš na záchodku, aby se lépe konalo a nědo to uslyší, jedná se o "veřejnou hudební produkci" a mělo by se za to tudíž platit. A když si pískáš svouvlastní melodii, tak ti OSA a nabídne, že tě bude vůči zbytky světa zastupovat -ať už ro chceš nebo ne. Buďte rádi, kdož se těmi úředníky dosud nedostali do styku. Tolik chtivosti neprojevovali ani... ...no já nemám příměr. Komunistický režim byl proti OSA pouhým žabařem... (P.S.: Soudruzi s OSA jsou často rovněž bývalými i současnými členy KSČ.) Kdo se s nimi ještě nedostal do sporu, neuvěří!

Moby Dick řekl(a)...

STK, jak bychom se dívali na člověka, který by před 20 lety hořekoval -
že má telefon bez blesku!
>>:))

s.t.k. řekl(a)...

Tak to je průšvih.
I když: blesk bez telefonu...?
Foťák bez GPS? Neinteligentní TVP, lednička bez internetu...
= = =
Všechno je to krásné. Kdyby nám tak ale přibývali i lidé se zdravým rozumem. To by byla věc!

drak řekl(a)...

OSA? Abych pravdu řekl, tak mi ty jejich praktiky čím dál tím víc připomínají jakéhosi křížence mezi sicilskou mafií, somálskými piráty, žlutou zimnicí a zešílevším berním úředníkem. No, možná jednou někomu "rupnou nervy" a až za ním dojde vyděračský padouch z OSy, tak prostě nevydrží s nervy a vyplatí mu ty jeho požadavky ihned a na místě, ale v naturáliích, třeba tak, že do něj "vyprázdní" celý velký zásobník nějaké pořádně drahé munice do nějaké "pětačtyřicítky" a že nejdříve zasáhne velké klouby na končetinách, aby si to hoch nenasytná pořádně užil a pak až ho milosrdně dorazí, abychom nemuseli platit drahou péči za mrzáčka na vozíčku. Doufám, že se to pak pořádně rozmázne a rozkřikne v médiích, včetně každičké vteřiny a zejména pak jak před smrtí nelidsky trpěl a že se pak těm nenažraným vyžírkům nebudou tak snadno hledat ochotní poskokové za účelem vymáhání toho jejich výpalného. Rád a dobrovolně pak takovému člověku přispěji na advokáta a rád podepíšu petici za jeho osvobození presidentem. Představa je to hezká, myslím, že cosi takového měl Troška ve filmu Slunce, seno, jahody, když se tam potkaly dvě sokyně v lásce, proběhlo v jejich představách cosi podobného tomu, jak já bych nejraději naložil s tou obdobou somálských pirátů a žluté zimnice. Evidentně nejsem sám, kdo dovede mít šťavnaté a barvité představy.

Větší vlastenec řekl(a)...

Prosím prosím, rozveďte ještě svoje šťavnaté a barvité představy, vážený a drahý vlastenče draku. Aspoň TROŠKU.
Třeba mne napadá (Ach, kéž bych měl ZLOMEČEK Vaší úžasné fantazie !), že by onen vykořisťovaný mstitel mohl nasadit nový zásobník nějaké pořádně drahé munice do nějaké "pětačtyřicítky", a dorazit vykořisťovatele z OSA nemilosrdně.
Napadají mě různé cíle na těle vykořisťovatele-OSAáka - jako například ... no však víte, ne.
Konečně - vždyť jsou taky OSAčky, že.
A tam se fantazie skoro nezastaví.

Já jsem prostě TAK rád, že jsme Češi, že máme svůj laskavý humor a našeho celosvětově proslulého režiséra Trošku.

Dobré ráno přeji.

Schumacher řekl(a)...

Tak bacha, Draku, na potěšení ze zásahu velkých kloubů na okončetinách má copyrajt nějakej Olda Šetrnej. Dokonce naráz jednou ránou z Medvědobijky.

Schumacher řekl(a)...

Krásné doby, kdy jsme my, radioamatéři, nebyli tak moc pozadu za průmyslovou technologií...
Tak, STK. V dřevních dobách byli tací, kteří dokázali zbastlit elektronky. Pak technologie nabrala fofr a nejen se vzdálila, ale zmizela za obzor. Také si můžu hezky zahekat. Ne, že by se mi tím extra ulevilo, ale je to zadara. I když, občas jsem na sebe pyšnej jako když jsem dokázal rozebrat noťas, opravit čtečku na základní desce (zmrvenou mou blbostí, a poskládat aby to chodilo. Až jsem sám nad sebou žasnul, jak neobvykle hladce to šlo. Anděl strážný asi neměl nic jiného na práci a hodně se zapotil. Jindy nemám svůj dem a něco neodvratně zkazím. To je úděl nás nadšených bastlířů. "Bastlím, tedy jsem !"