středa 30. března 2011

Rozděl a přežij?

I stalo se, že povstav Kain proti Abelovi bratru svému, zabil jej. Protož se zlořečeným stal i od té země, kteráž otevřela ústa svá, aby přijala krev bratra jeho. A vyhnán byl Kain ze země té. A opakuje se to po tisíce let lidské historie. Současně například mezi "bratrskými národy" na Balkáně - a nejen
tam. Ale někdy není jasné, kdo je Abel a kdo Kain.


úterý 29. března 2011

Kdo vládne

Už si toho všimli mnozí a vidíme to všichni, a tak je zbytečné dávat za nadpis otázku. Spíš se ptejme po jiné věci. Pro pořádek a pro čtenáře mimo českou kotlinu, moravské úvaly a slezské hory však nejdříve zopakuji:

pondělí 28. března 2011

MOBY DICK: Útok na čest

V pátek 14. ledna 2011 se zde v pravidelném týdenním přehledu objevil k datu 12.1. i zápis o kauze, ve které byl podnikatel Jaromír Janata soudem osvobozen od nařčení, že by snad rozdával úplatky. Deníček MD se nachází i na Neviditelném psu, na který se nedávno rozhořčený občan J.J.  obrátil prostřednictvím svého právního zástupce

neděle 27. března 2011

MOBY DICK: Konec krůtovládců


Válka kmenů, břeskné reformy a sprostí nepodezřelí
***********************************************************
Neděle 20. března 2011,
Včera v 17:45 zničil francouzký letoun první Kaďourův tank. Večer odpálila flotila amerických lodí 112 letounových střel na pozemní cíle v Libyi. Akce Odyssey Dawn se rozběhla v intencích příslušné rezoluce Rady bezpečnosti. Aliance USA, Francie, Británie, Kanada a Itálie pod americkým velením ustanovila bezletovou zónu nad Libyí.

sobota 26. března 2011

MOBY DICK 2001: Zaměstnanec má taky duši

Zrození managorů, proudění Rozřeďů, partyzánská rekreace a filozofové ve skladu
Pondělí 26. března
Duto Hlav přinesl z prac. por. na Sev. M. nabídku podnikové rekreace pro ty, kteří se nedostali do tureckého zájezdu: "RZ Ouhor poskytuje široké využití - je tu požární nádrž (možno využít ke koupání), ohniště, asfaltové hřiště, dětské prolézačky, pískoviště. Má výbornou polohu vhodnou pro návštěvu kulturních a historických památek. Na vrcholech Vrabčí vrchoviny lze navštívit partyzánskou chatu a meteorologickou stanici."

pátek 25. března 2011

POVÍDKA: Dokonalý kalendář

Tenhle víkend trávím na  Starconu. V sobotu v poledne tady čtu povídky ze své připravované sbírky "Člověk a jiné katastrofy". Tahle mezi nimi nebude, čili ji mohu dát vplen na internet. A zrovna se hodí: V pondělí jsme měli poslední první jarní 21. březen a v noci ze sobotu na neděli nám zase ukradnou hodinu kvůli blbému času letnímu. Problém s couváním prvního jarního dne se však navrhovaným dokonalým kalendářem nevyřeší...
*************************************

čtvrtek 24. března 2011

Zpráva z planety Smíchov



Šéfredaktorka
Ve smíchovské pobočce Městské knihovny Praha často probíhají pod patronací Míly Lince malé cony pro příznivce literatury sci-fi a fantasy. Koník, který proběhl v pátek 18. března 2011 odpoledne byl věnován webovému časopisu Fantasy planet a jeho redaktorům.

Werich a plechovka

K počestnosti Jana Wericha jsem tu měl článek před rokem, dávám odkaz pro ty, kdo sem tenkrát ještě nechodili.

pondělí 21. března 2011

Kdo je největší nepřítel člověka


Byly to otázky jak z Tisíce a jedné noci. Co se lidem nejvíc vyplatí, co je nejsladší na světě, a pak, kdo je největší nepřítel člověka. Položil je mladý moudrý král mlynáři a rybáři v pohádce Královna Koloběžka První od Jana Wericha.

Po dlouhé noci plné přemyšlování pravil vypečený mlynář toto: "Nejvíce se vyplatí míti všechno pod zámkem. Nejsladší na světě je můj dvanáctiletý med. A největším nepřítelem člověka jsou daně."

Rybář měl jiný žebříček hodnot: "Nejsladší je spravedlivý spánek. Nejvíc se vyplatí, když člověk člověku pomáhá. Největším nepřítelem člověka je hloupost." Vyhrál rybář, jenže ten měl konkurenční výhodu - moudrou dcerku Zdeničku. Konec pohádky.

neděle 20. března 2011

MOBY DICK: Bez slitování

Sazkoví podvodníci, jaderní hysterici, citlivá média a podělaný Kaďour
********************************************************

Neděle 13. března 2011,
"Je to jako vojenský převrat." (Poslanec ODS a místopředseda bezpečnostního výboru Jan Vidím k manévrům České armády na Kavkách.)

Kaddáfí je už 240 km od centra povstalců Benghází.

Bílý dům vyzývá vládce Bahrajnu k "pokračování v mírovém dialogu s opozicí a zdržení se použití síly".

sobota 19. března 2011

MOBY DICK 2001: Turecký zájezd

Pondělí 19. března
Ráno, zatímco dlel Duto Hlav na prac. por. na Sev. Městě, navštívil naši textárnu nejvyšší podnikový bezpečák Mazanec. Zrovna jsme na monitorech studovali nová ROZŘEĎ, která se v intranetové poště nashromáždila za víkend. Mazanec jen významně pronesl "vida, vida!" a odebral se na ředitelské patro. Ambrož pravil: "No nazdar! To jsem zvědav, na co nám kápl. Ten chlap má šedesátileté zkušenosti z oboru."

pátek 18. března 2011

Válka v Libyi

Stalo se nečekané. Ani Čína ani Rusko nehlasovali proti rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Nehlasovalo ani Německo, celkem 5 zemí se "zdrželo" - a deset bylo pro. Takhle je to pro Českou republiku podle ministra zahraničí Schwarzenberga v cajku. ČR nyní "plně podporuje všechna potřebná opatření." Ovšem prezident Klaus má pravdu v tom, že ta "opatření" znamenají válku. Podle Šamana jde o potřebnou válku, nebo přesněji: O zaujetí aktivní pozice v již probíhající válce, která se nás, Evropy, týká přímo.

čtvrtek 17. března 2011

ZASLÁNO: Co se stavu učitelského týče


(Autor: Karel Havlíček Borovský)

Přinášíme dokončení Havlíčkova aktuálního článku "Proč jsem občanem?", jehož první část vyšla 14.3.1851:

Co se stavu učitelského týče, pokud od státu placen jest, nemůže se ovšem říci, že by kvůli němu tak značně přibývalo daní, neboť se ty vlády, o kterých zde mluvíme, pilně varují, aby stav škol a poučení národu nepřivedly na lepší stupeň. Nechceme míti učené poddané, chceme míti hodné (rozuměj: hloupé) - to jest velmi známý výrok jistého nepříliš dávno zemřelého císaře.

středa 16. března 2011

Kaddáfí v radioaktivním stínu


Skoro tři měsíce se nemohou zápaďáčtí politici rozhodnout, jak naloží s panarabskou revolucí. Zatímco "lid" "zvítězil" v Tunisku a v Egyptě sám, v bahrajnu si vládnoucí královská rodina proti demonstrantům pozvala zahraniční bratrskou pomoc zejména ze Saúdské Arábie. Na mnoha místech je to plichta. Jenom v Libyi postupuje Muammar Vítězný po pobřeží od Tripolisu k východu. Za pomoci afrických diktátorů a afrických žoldáků, vyzbrojen ruskými a francouskými zbraněmi, dobývá jednu vzbouřenou lokalitu za druhou. Nečekaným spojencem se mu stalo zemětřesení v Japonsku.

úterý 15. března 2011

Jaderný terorismus v přímém přenosu


Mikrosieverty hrozí, média oblbují, politici blbnou

Po jaderných haváriích na japonských elektrárnách popadl média, lid obecný i politiky protiatomový amok. Angela Merkelová v rámci předvolební kampaně nejdříve pozastavila rozhodnutí o prodloužení provozu německých jaderek, načež v úterý oznámila, že se "dočasně odpojí od sítě sedm nejstarších jaderných elektráren". A to po schůzce s premiéry pěti spolkových zemí, kde tyto elektrárny jsou dislokovány. Jedná se čistě o politické rozhodnutí, a jsem zvědav, jakým právním postupem hodlá německý stát zařídit, aby atombaroni odstavili svoje zařízení, které jim přináší mrzký zisk. A  jak německý stát nahradí provozovatelům vzniklé ztráty.

pondělí 14. března 2011

ZASLÁNO: Proč jsem občanem?


(Autor: Karel Havlíček Borovský)
Ano, proč? Tento článek je nehorázně současný, ačkoliv vyšel na den přesně před 160 lety. Jeho uveřejněním připomínáme, že rok 2011 je Rokem Karla Havlíčka Borovského. Narodil se před 190 lety (31. října 1821) v Borové, 16. prosince uplyne 160 roků od deportace do Brixenu (1851) a před 155 lety (29. července 1856) zemřel v Praze...

neděle 13. března 2011

Draci v písních, Nemesis v kameni


Jana Šouflová a Michael Bronec
Nemesis  je galerie a Dračí písně pak výstava obrazů Jany Šouflové. V úterý 8. března 2011 jsem se byl podívat na její vernisáži. Výstava potrvá až do 9. dubna 2011.

sobota 12. března 2011

MOBY DICK 2001: Mystifikátor, který plive na svého chlebodárce

Pondělí 12. března
Duto Hlav po návratu ze Sev. Města svolal prac. poradu. Každému předal tlustou složku. "Prostudujte si a podepište, že jste byli prokazatelně seznámeni," pravil pak. "Věřím, že pochopíte důležitost přijímaných kroků a přeji vám všem mnoho sil." Načež se zamknul o samotě k vykonání prac. přestávky. Přes dveře bylo slyšet jeho křik: "Druhá vlna liberalizace nastala. Drobní zaměstnanci, plačte!"

pátek 11. března 2011

MOBY DICK: Protistátní spiknutí novinářů

Poslední soud, astrologická statistika, ožralý Kalousek a další citlivé věci. *****************************************************

Zemětřesení v Japonsku

Ráno zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 severní Japonsko. Okamžitě bylo vydáno varování před tsunami v celém Tichomoří. Přímo v Japonsku asi 10 m vysoká vlna zaplavila pobřeží a způsobila nejméně stovky úmrtí. Teď zaplavuje už americký kontinent.
V Japonsku byla zastavena doprava na železnici i na letištích. Na místě přímo pomáhají jednotky US Army. V zahraničí je připraveno pomoci 30 záchranných týmů, včetně českého.
Provoz ve 4 jaderných elektrárnách byl utlumen. Fukušimská jaderka vyhlásila stav ohrožení. Její nouzový chladící systém prý běží jen na baterie, které však mají kapacitu jen na několik hodin provozu. Pokud se nerozeběhnou zálohové zdroje, hrozí roztavení jádra. 

Toto není článek, jen místo pro diskusi.

čtvrtek 10. března 2011

Jan Masaryk MRTEV


Komunisté v roce 1948 lhali, podváděli a vraždili. Dnešní komunisté se ke zločinům svých soudruhů hrdě hlásí. Zatím jenom lžou a podvádějí.
Šaman pro dnešek opisuje z tehdejšího Rudého práva některé články týkající se dodnes neobjasněné smrti Jana Masaryka:


********************************************

RUDÉ PRÁVO, ve čvrtek 11. III. 1948, V. vydání:

K tragickému skonu ministra zahraničních věcí dr. Jana Masaryka předsednictvo vlády oznamuje:

středa 9. března 2011

ZASLÁNO: Několik poznámek k neklidu v arabských a islámských státech


Autorka: informace


Poslední události v zemích severni Afriky a na Středním východě značně rozvířily mezinárodní politickou situaci. A samozřejmě vedou k hledání příčin. Na jedné straně se poukazuje na touhu mladých po svobodě, po demokratickém řízení společnosti, na druhé se hovoří o zdražení potravin a o hladu jako o jednom z hlavních důvodů, proč se bouří masy obyvatelstva proti starému politickému establishmentu. K podstatnému zdražení obilí a zemědělských produktů došlo na světovém trhu následkem neúrodného léta, hlavně v Rusku, které zastavilo export již při požárech minulého roku a samo dováží. Ale problém zdražení cen a hladu v těchto zemích má hlubší systematické kořeny. Tyto země jsou, pokud jde o zemědělské produkty, nesoběstačné a potravinová nouze je endemickým faktorem.

pondělí 7. března 2011

Souboj o Libyi


Bývalý prezident Václav Havel v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny vyzval západní země k invazi do Libye. Přitom téměř doslova citoval Moby Dicka který v sobotu připomněl patnáctileté výročí ukončení srbské blokády Sarajeva. Moby připomíná, že Sarajevo přestalo být bombardováno srbskými děly a minomety až potom, co do konfliktu zasáhly jednotky NATO, prakticky americké vzdušné síly.

Moby upozornil, že kvůli evropské neschopnosti pomoci Bosně a Hercegovině se na Balkán, tedy do Evropy, natáhli džihádisté. A vznikl evropský protektorát Kosovo, který dnes vedou podezřelí váleční zločinci.

neděle 6. března 2011

Bude jaro


21. březen prvním jarním dnem letos naposledy

Český rok dříve začínal jarem. Rok zemědělský, protože nic jiného nebylo důležitějšího, než dodržet agrotechnické lhůty. Termín "český rok" si můžete přeložit jako "středoevropský rok", protože nejstarší známý kalendář vůbec, kalendář egyptský, začínal heliaktickým východem Siria blízko letního slunovratu, kdy se vždy pravidelně rozvodnil Nil. Voda stoupla a po jejím odchodu zůstalo na povrchu země úrodné bahno a mohlo se začít orat a sít. Ve středoevropských podmínkách se s orbou čekávalo na Řehoře, až zem bude alespoň trochu rozmrzlá. ("Když pluh zemi ryje, zima ještě žije.") V té době k nám také třeba zrovna z Egypta přilétávali čápové, aby potvrdili, že jaro je opravdu tady a začíná makačka na rozplozovacím cyklu.

sobota 5. března 2011

MOBY DICK 2001: Divize pro odměňování se činí

Pondělí 5. března
Vedoucí Duto Hlav dorazil z prac. porady na Sev. Městě v mírně podroušeném stavu. Náměstek Ivoš Kvakoš slavil 50. narozeniny a všem rozléval vizoura. Pokud se v Českých Textárnách dočkám padesáti, taky budu mít důvod k oslavám. Při této příležitosti se totiž zaměstnanci poskytuje příspěvek ve výši 5 až 15 tisíc korun - podle hodnocení nadřízeného. Budu muset být více loajální.

pátek 4. března 2011

MOBY DICK: Z cizích krev neteče

Neschopná Evropa, schopné Slovensko, pohlavní diskriminace smrti a magistrátní rozehnání chmur.
*********************************************************
Neděle 27. února 2011,
Ve vládní koalici probíhá debata o výjimkách z 20% sazby DPH. Véčkaři by do 10% sazby rádi strčili ještě teplo. V tom případě by Topka odebrala již předjednané výjimky některým potravinám.

To, že by se lid začal živit pouze potravinami pro cukrovkáře nehrozí: Většina je jich tak hnusně sladká, že se žrát nedají.

Ukazuje se, že noví poslanci dělají to, co jejich předchůdci: optimalizují zisky. To znamená, že státní peníze za náhrady utrácejí v partajních objektech, kde platí nejvyšší možné nájemné. Inu - z cizího krev neteče!

středa 2. března 2011

Dobojováno?


Vládní koalice se dnes dohodla, že se o dalším rozšiřování položek v nižší sazbě nebude více dohadovat. Sazba 10 % DPH se tedy bude týkat pouze už před týdnem deklarovaných výjimek: chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy. Do seznamu se tedy už nevejdou například knihy.

úterý 1. března 2011

A vyhrává...


Když jsem chodil do školy, zkoušely nás soudružky učitelky i soudruzi učitelé vždy podle abecedy. Žák se jménem, které začínalo písmenem A či B neb C byl vždy vytasen. Shodou okolností to bývala vždy dobře prospívající děcka. Antlová nebo Bezouška. Nikdy se nedošlo na konec abecedy - a příští hodinu se zase začínalo od začátku.