pátek 3. února 2012

MOBY DICK: Zjednodušená demokracie

Německá gravitace, vyřešení Řecka, ministr v zahraničí, syrští dezertéři, zbytečná ACTA a Mobyho stávka

**************************************************************
Neděle 29. ledna 2012
V Česku má mrznout.

Světové ekonomické fórum v Davosu končí. Ozvaly se na něm i rady Evropě. Zde alespoň jedna z nich, od Donalda Tsanga, administrátora Hongkongu:

"Potřebujete rozhodnou akci. Důvěra musí vyplynout z rozhodných akcí vlád eurozóny. Před dvěma měsíci byste to mohli v Řecku udělat snížením hodnoty jeho dluhopisů o 20 %. Teď je to 50 % a to není snadné. Možná, že je třeba snížení hodnoty dluhopisů o 70 %, tak to udělejte rychle."

A kolik by se ušetřilo energie, kdyby se to odpustilo rovnou celé už před dvěma lety...

Anděla Merkel si v listopadu loňského roku přátelsky potelefonovala s italským prezidentem Napolitanem o otázkách zajímajících obě strany. Paní německá kancléřka vyzvala pana italského kolegu, aby zasáhl jako italský prezident, člověk s autoritou, a najmenoval nového premiéra místo toho nemožného Berlusconiho. Berlusconi byl možný - a odstoupil takovým způsobem, kterým zajistil schválení úsporných opatření rozhádaným italským parlamentem.

"Nicolas Sarkozy je tou pravou osobou v Elysejském paláci a bude jí i v budoucnu." (Generální tajemník CDU Hermann Gröhe při projevu, kdy vyhlásil "aktivní podporu Anděly M." kolegovi Sarkozymu v příštích francouzských prezidentských volbách.) No dobře, Sarky Andělu taky podpořil v kampani v roce 2009. Avšak dle Gröheho má protikandidát Socialistické strany (PS) François Hollande "nejasné a zastaralé" názory, a tady už Gröhe strčil svůj nos, kam neměl.
Hollande má zatím v průzkumech lepší vyhlídky. Který z kandidátů po tak silně vyjádřené německé podpoře u Francouzů zvítězí?

Mrtvá Kočka: "Marine LePen."

Do médií "unikl" dopis, který Anděla M. rozeslala evropským vládám. Kancléřka požaduje, aby kontrola nad státním rozpočtem zadlužených států přešla pod kontrolu zvláštního eurokomisaře, který by měl právo veta. Tak například Řecko by nejdříve muselo z daní platit dluhy a svobodně hospodařit by smělo jen s tím, co zbyde. Poprvé se otevřeně řeklo, že demokracii v jedné zemi je potřeba popřít - pro záchranu kapitalismu.

Žena Moby Dicka: "Podruhé. Poprvé se tomu říkalo »Brežněvova doktrína«. Ale ten v roce 1968 zachraňoval socialismus."

Mrtvá Kočka: "Potřetí. Poprvé se tomu říkalo Nový Pořádek. Ten byl založen na dobrovolnosti a slibu, že si jednotlivé státy budou moci vybrat vlastní politický systém, včetně demokracie. Ovšem i v tom roce 1943 si soudruh Goebbels vymiňoval, že Německo bude »chránit zájmy menších evropských národů«".

"Merkelová dělá dobyvatelku. Nejsme ve stejné situaci jako Řecko. Monti je dítětem zjednodušené demokracie, kterou prosadilo Německo." (Komentář italského listu il Tempo.)

Zároveň se v německém internetovém tisku objevila zmínka, že "Italové jsou národ Schettinů" (tak se jmenoval kapitána lodi Costa Concordia), tedy "zbabělců" a výtka, že nejsou "rasa". Italský velvyslanec v Berlíně reagoval protestní nótou. Ohnivý šéfredaktor listu il Giornale přiznal v úvodníku: "Samozřejmě, že nejsme žádná rasa. My máme Schettina, vy zase Auschwitz."

Tak teď raději něco veselého: Špičkoví vědci z Evropy, USA a Ruska budou pracovat na vytvoření vesmírného štítu, který bude chránit Zemi před asteroidy. Projekt povede Institut planetárního výzkumu v Berlíně a bude mít název Near Earth Object Shield (NEOShield). Dle Daily Mirror: "Vědci v rámci něho budou pracovat na gravitačních paprscích, jaderných střelách a emitorech magnetického pole, které by asteroidy měly vychylovat z kurzu."

Žena Moby Dicka: "Co je to za tupounský komentář???"

Mrtvá Kočka: "Pojekt povede Angela Merkelová. Ta má na to dostatečnou gravitaci."

Experti MAAE dorazili do Íránu. Budou zde tři dny . "Doufáme, že Írán nám vyvrátí naše obavy ohledně možného vojenského využití íránského jaderného programu."(Herman Nackaerts, šéfinspektor MAAE.)

"Výsledky inspekce překazí plány nepřátel Íránu a potvrdí mírové využití jeho jaderného programu. (Alí Ašgar Soltaníja, velvyslanec Íránu při MAAE.)

Žena Moby Dicka: "Tak proč jste tam vůbec jezdili, když už dopředu panuje taková shoda?"

A proč potřebuje Írán uran obohacený na 20 %? Prý pro nemocné rakovinou. A proč bude potřebovat uran obohacený na 90 %?

Mrtvá Kočka: "Na obranu před asteroidy."

Pondělí 30. ledna 2012
V Česku praskají mrazem koleje. V Polsku zmrzlo 12 lidí, na Ukrajině 18, hlavně bezdomovci. Bulharsko hlásí 5 zmrzlých, Rumunsko 4, Srbsko a Litva po třech, Slovensko jednoho. Evropa sečetla celkem 51 mrtvých. A to je jenom čtyřiadvacet pod nulou. Jako by ani leden nebyl.

"Spojené státy, a prezident to řekl velmi jasně, nechtějí, aby Írán vyvinul jadernou zbraň. Tohle je pro nás hlavní meta. A je to hlavní meta i pro Izraelce, jelikož tady máme společné cíle." (Leon Panetta, US ministr obrany pro CBS.) A pokud Írán skutečně pracuje na výrobě jaderných zbraní? "USA podniknou všechny kroky nezbytné k tomu, aby to zastavily… Žádné možnosti nejsou vyloučené".

Americká jaderná ponorka Annapolis a torpédoborec Momsen propluly Suezským průplavem ze Středomoří do Rudého moře.

Belgie generálně stávkuje, poprvé po dvaceti letech. Zejména je zastavena doprava - železniční síť, a v Bruselu metro, autobusy, tramvaje i provoz letišť. Místní odbory tak protestují proti zvýšení věku odchodu do důchodu (z reálných 59 na 62 v roce 2016) a dalším úsporným opatřením o ráži 11,3 miliard €.

Premiéři a prezidenti EU, kteří se slétají do Brusele, přistávají na vojenském letišti. Někteří pak volí k cestě do hnízda EU vrtulník. Další plodná a konstruktivní výměna názorů může pokračovat, zejména poté, co mluvčí eurokuchařů ujistil hosty, že jim navzdory generální stávce budou vařit.

Žena Moby Dicka: "Ale byl by to dobrý nápad, kdyby se tam občas nevařilo. Jednání by probíhala svižně!"

Hlavouni EU jednají o "rozpočtové odpovědnosti" zemí eurozóny plus eurozemí neeurozóny. A taky o krocích při "záchraně Řecka".

Merkel: "Řecko se bude řešit v březnu."

Mrtvá Kočka: "To už bude vyřešeno."

Petr Nečas jako jediný (aha, ještě David Cameron stávkuje) nepodepsal: "Velkou část věcí, uvedených v návrhu fiskální smlouvy má česká vláda ve svém programovém prohlášení a hodlá je provádět bez ohledu na to, jestli bude uskutrečněna." Tak proč nepodepsat? Když to podepsali ostatní? "Dochází k masivnímu přesunu kompetencí na nadnárodní úroveň."

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy vyzval RB OSN, aby přijala kroky nutné k ukončení potlačování demonstrací v Sýrii.

Úterý 31. ledna 2012
"Pirátům ACTA neublíží, běžným spotřebitelům ano. Oslabí totiž jejich pozici na trhu ve prospěch výrobců a prodejců všeho, co souvisí s duševním vlastnictvím… Boj proti pirátství a zároveň proti ACTA je naprosto konzistentní postoj. Zastánci jednoho i druhého totiž podporují parazitování na tvůrcích i spotřebitelích, ať už si to uvědomují, nebo ne." (Petr Koubský, zakladatel a první šéfredaktor pradávných Softwarových novin, IT analytik, pro Hospodské noviny.)

Premiér Petr Nečas a vicepremiér Karel Schwarzenberg jsou ve při ohledně nepodepsání fiskální smlouvy. Karel si zase někde venku pustil hubu na špacír. Rozechvělý Nečas na tiskovce prohlásil, že "neustoupí ani o ministr, oprava, o milimetr". Ano, o pár ministrů už ustoupil. A milimetr, taková je výška vln bouře v naší laboratorní zkumavce. Díky Nečasově malmotu, že Schwarzenberg není ministr zahraničí, ale "v zahraničí", jsem se podíval, kde vlastně Karlík je. A víte kde? Pokud čtete české noviny a sledujete české televize, tak nejspíš nevíte.

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg vykonává za značného konspiračního utajení českých médií ve dnech 30. ledna až 2. února pracovní návštěvu Státu Izrael, kde se účastní konference, věnované izraelské národní bezpečnosti.

Syrská osvobozenecká armáda podnikla úspěšný útok na klíčový plynovod poblíž libanonských hranic. Byly tak odříznuty dodávky plynu do Homsu.
Partyzáni rovněž zaútočili na konvoj, kterým na letiště směřovala manželka krvežížnivého prezidenta Bašára Asáda společně se svými dětmi a Bašárovou matkou. Pod palbou obrátily a vrátily se do prezidentského paláce.
Podle dezertérů se snažily dezertovat ze země.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN ukecávali ministři zahraničí Hillary Clinton (USA), William Hague (GB) a Alain Juppé (Fr.) své ruské a čínské kolegy, aby schválili rezoluci k Sýrii. Avšak marně.
"Čína rezolutně odmítá tlak na vynucenou změnu režimu v Sýrii, jelikož to porušuje Chartu OSN a základní normy řídící mezinárodní vztahy." (Li Pan-tung, čínský velvyslanec při OSN.)

"Návrh neobsahuje nejdůležitější věc: jasnou klauzuli vylučující možnost, že by rezoluce mohla být použita k ospravedlnění venkovního vojenského zásahu do syrských záležitostí. Z tohoto důvodu nevidím žádnou šanci, že by mohl být návrh schválen." (Vladimir Čižov, ruský velvyslanec při EU.)

Následující zpráva zapadla, ale Moby ji vytáhl: USA "v zásadě" podporují ruský návrh ke zprostředkování vnitrosyrského dialogu bez předběžných podmínek.

Středa 1. února 2012
Pražští policajti zastřelili ráno na Strakonické mladou ženu v autě. Její vina, že si sedla do kradeného vozu vedle zloděje.

Webové stránky úřadu vlády byly "napadeny". Při velkém počtu návštěv se načas zhroutily. Nějací právníci už přišli s výhrůžkami o zabavovaní počítačů, které se připojily k tomuto útoku.

Soudruzi, kontrolní otázka: Jak rozeznáte "útočníka" od běžného uživatele sítě, který se jen náhodou ve stejné době chtěl podívat na vládní stránky?

Soudružská odpověď: Jejich vina. Neměli se připojovat.

Závěry zprávy NATO, založené na materiálech z 27 tisíc výslechů s více než 4 tisíci zajatými členy hnutí Taliban ukazují, že pákistánské bezpečnostní síly přímo podporují islamistické hnutí Taliban v Afghánistánu. Taliban je mezi místními lidmi velice oblíbený. A to kvůli korupci rozšířené mezi vládními činiteli.

Žena Moby Dicka: "Říkal nám dějepisář na střední škole, že na konci římské říše vítali obyvatelé provincií postupující barbary - přesně ze stejných důvodů!"

Britský nejvyšší soud začal projednávat dovolání zakladatele skupiny WikiLeaks Juliana Assange proti vydání do Švédska. Je to (před)poslední Julianova šance v GB na nevydání. Soudci budou řešit, jestli má švédský žalobce pravomoc vydat evropský zatykač, kvůli kterému tráví Assange už přes rok v domácím vězení. Ještě se bude moci dovolat k Evropskému soudu pro lidská práva.

Lidská práva? Jaká má lidská práva zvhrlík, jenž se dopustil znásilnění svých dvou nebohých podřízených dívek, a to dokonce najednou?

Ale vždyť s aktem souhlasily, ne?

Mrtvá Kočka: "Ano. Ale nevzal si prezervativ."

Žena Moby Dicka: "Uveřejnil tajné materiály z amerických diplomatických depeší, čímž se dopustil porušování autorských práv."

Teploty ve středovýchodní Evropě klesly v noci na některých místech na mínus třicet. Je hlášeno asi třicet čerstvě umrzlých. Bulharsko dosáhlo mrazivého stoletého rekordu: "Ve městě Kněža na severovýchodě země naměřili minus 29,4 stupně Celsia, v severobulharském Sevlievu pak rtuť teploměru klesla na minus 31,4 stupně."

Žena Moby Dicka: "Rtuť? Měl by zasáhnout nějaký eurokomisař!"

Ale vždyť rtuťové teploměry jsou dovolené. Ještě se smějí používat, jenom se nesmějí vyrábět. Aby bylo dost rtuti pro ekotvarované svítivky.

Mrtvá Kočka: "Zasáhnout měl eurokomisař pro ekologický dyzajn teplot."

"Ekologický dyzajn teplot"? Co je to za kravinu? Jo, aha. Jako že nemá mrznout!

Republikánské primárky na Floridě vyhrál Mitt Romney proti druhému Newtu Gingrichovi. Rozdíl je dle agentur prý "propastný". Na procenta to vyšlo 46:32, když se další kandidáti vzdali – tedy ne kandidatury, ale investic do reklamy v předem ztraceném státě.
Média stále omílají šplecht, že stranické shromáždění v Iowě vyhrál Santorum. Už jsme o tom psali. Tak znova: Po přepočítání hlasů vyšlo najevo, že Santorum jich dostal v Iowě nikoli o 8 míň, ale o 34 víc než Romney - v 1766 okrscích. Avšak nebylo možné přepočítat lístky v dalších osmi okrscích.. Ty už byly zničeny. Proto byl oficielně vyhlášen mrtvý závod: Vyhráli oba. Takže nyní jde pro Romneyho po Iowě a New Hampshire už o třetí vítězství.

Newt Gingrich se nevzdává. Na Floridě, kde leží na mysu Canaveral i Kennedyho kosmické středisko ale Newtovi nepomohlo ani to, že slíbil založit do roku 2020 kolonii na Měsíci - pokud se stane prezidentem.

Mrtvá Kočka: "To je ten nový kolonialismus."

Btw: Neměla by mrtvý závod vyhrát Mrtvá Kočka? Mrtvá Kočka for president!

Čtvrtek 2. února 2012
Umrzlo šest Čechů. Jeden nebyl bezdomovec. Nejdřív patrně zemřel na srdeční zástavu, zmrzl až následně.

Dnes mají být smazána data na serveru Megaupload.com, která byla už minulý týden zablokována. To aby zmizely megatuny filmů, nelegálně sdílených, říkají američtí vyšetřovatelé. Zmizí i rodinné fotografie a soukromé dokumenty, které si sem zavěsili uživatelé, kteří přespříliš věřili americké ústavě. Říkají protestující právníci firmy. Jejich vina, že užívali webu, který jako svou schránku používali zloději filmů. Říkají vyšetřovatelé.

Podle dopolední zprávy bylo smazání odloženo o 14 dní, aby si mohli drobní ukladatelé své rodinné poklady stáhnout. Přesněji: aby mohli poslat formulář se žádostí o umožnění laskavého stažení. Podat pokornou žádost si  může všech STO MILIONŮ uživatelů. Tedy všech sto milionů uživatelů kteří mají americké státní občanství. Neameričané se nemohou odvolat ani k Výboru pro neamerickou činnost.

Mrtvá Kočka: "Konec Ameriky."

Slovensko se staví negativně k mezinárodní smlouvě Anti-Counterfeiting Trade Agreement ("Obchodní dohodě proti padělání"). ACTA na ochranu duševního vlastnictví. Smlouva se nelíbí ani současné dočasné vládě, ani opozici. Takže Slovensko ji zatím nepodepsalo. Česko tentokrát nezaváhalo, možná proto, že nejde o smlouvu evropskou, ale americkou, tedy celosvětovou. Ano? Ne. Smlouvu přijala Rada EU na setkání ministrů zemědělství a rybolovu (???) 16. prosince 2011. Dohoda počítá i s trestněprávními represemi, proto ji i v případě schválení Evropským parlamentem budou muset ratifikovat jednotlivé členské státy. Za ČR smlouvu podepsala právě před týdnem velvyslankyně ČR v Japonsku Kateřina Fialková.

Ve 14:00 se v Praze na Klárově scházejí protestující demonstranti. ČT 24 má na místě reportéra. V přímém přenosu před něj nastupuje pirát, mává pirátskou vlajkou, a volá: "Jak to, že točíte bez povolení? Budu po vás požadovat zaplatit autorská práva!"

Protesty jsou prý zbytečně. Prý stačí, když ACTA neschválí jediný stát EU, a už nebude platit. Třeba zrovna Slováci. Houbeles: Nebude platit pro EU jako celek, ale bude platit pro jednotlivé státy, které k ní přistoupili jako suverén mezinárodního práva. Prý se nemáme obávat, smlouvu musí nejdříve schválit vláda a pak parlament.

Aha: Náš ministr lovu velryb a senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Existují obavy, že smlouva ACTA umožní celníkům pátrat v noteboocích či multimediálních přehrávačích po nelegální hudbě a filmech. Anebo to použít jako záminku, aby vám vlezli prakticky kamkoli. Třeba do mobilu, foťáku nebo flešky. Prý je to falešná obava, na to by museli mít soudní příkaz. (Ach, co ti euroameričtí gestapáci mohou na letišti dělat všem bez soudního příkazu!)

Je prý zbytečné proti smlouvě ACTA volat, neb české zákony jsou tvrdší!

Aha! A proč se to teda přijímalo? A proč se příprava této smlouvy "na žádost jednoho ze zúčastněných" tajila???

Američtí vědci našli způsob, jak číst z mozku jednotlivá slova.

Pátek 3. února 2012
Moby Dick na protest proti (ne)způsobu přijetí smlouvy ACTA stávkuje.

Sobota 4. února 2012
Žena Moby Dicka: "Celý den v hospodě. Že se nestydíš!"
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

262 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 262 z 262
Kopretina řekl(a)...

Situace na Západním břehu je složitější. Ale ani zde neexistuje záměr udržovat „institucionalizovaný režim systematického útlaku a nadvlády jedné rasové skupiny.“ To je zásadní rozdíl, dokonce i v případě, že Izrael se vůči tamním Palestincům chová jako utlačovatel. Rasová separace vynucovaná v Jižní Africe měla za cíl trvale prospívat bílé menšině na úkor ostatních ras. Naproti tomu Izrael v principu souhlasí s existencí palestinského státu v Gaze a na téměř celém území Západního břehu a vyzývá Palestince, aby vyjednali jeho parametry.

Ale dokud nenastane mír mezi dvěma státy, anebo alespoň dokud budou izraelští občané ohrožováni útoky ze Západního břehu a z Gazy, Izrael bude používat silniční uzávěry a podobná opatření, která jsou nutná k vlastní obraně, i když se tím Palestinci budou cítit utlačováni. V současnosti je to tak, že útok z jedné strany je následován protiútokem z druhé strany. A hluboké rozpory, nároky a protinároky se ještě prohlubují, když je vyvolávána urážlivá analogie s „apartheidem“.

Zastánci mýtu izraelského apartheidu často poukazují na potyčky na Západním břehu mezi dobře ozbrojenými izraelskými vojáky a Palestinci házejícími kamení, nebo na stavbu, kterou nazývají „zdí apartheidu“, či na nerovné zacházení na silnicích Západního břehu. Takové obrazy sice mohou nabízet povrchní srovnání, je však neseriózní užívat jich k překrucování skutečnosti. Bezpečnostní bariéra byla postavena proto, aby zastavila neutuchající teroristické útoky; je pravda, že někde způsobila velké těžkosti, ale izraelský Nejvyšší soud na mnoha místech nařídil státu změnit trasu, aby se nepřiměřené těžkosti minimalizovaly. Omezení silničního provozu se vždy zpřísní po násilných útocích a zase se uvolní, když hrozba pomine.

Palestinský lid samozřejmě má své národní aspirace a lidská práva, která musí všichni respektovat. Ale ti, kdo pletou dohromady situaci v Izraeli a na Západním břehu a porovnávají obě se starým jihoafrickým režimem, činí medvědí službu každému, kdo doufá ve spravedlnost a mír.

Židovsko-arabské vztahy v Izraeli a na Západním břehu nemohou být zjednodušeny tak, aby z nich vyšel příběh o židovské diskriminaci. Nepřátelství a podezřívavost je na obou stranách. Israel je mezi demokraciemi jediný stát, který je po léta ve válečném stavu se svými sousedy, kteří odmítají uznat jeho existenci. V důsledku tohoto dlouhotrvajícího nepřátelství jsou dokonce i někteří izraelští Arabové u ostatních Arabů občas v podezření, protože jsou občany Státu Izrael.

Aby se podařilo ukončit nenávist a zlobu, je nezbytné vzájemné uznání a ochrana lidské důstojnosti všech lidí. Obvinění Izraele z apartheidu je falešné a zlomyslné. Namísto podpory míru a harmonie jim naopak brání.

Richard J. Goldstone je bývalý soudce jihoafrického ústavního soudu a v roce 2009 vedl misi OSN k zjištění situace v Gaze

Původně vyšlo v New York Times; přel.: -mk-
Každý, kdo je na straně Izraele zasluhuje obdiv a podporu, kdo je nepřítel Izraele, je nepřítelem západu a civilizace, všeho dobrého, ušlechtilého a všem na čem nám záleží, co milujeme...Tak jest...

informace řekl(a)...

Harpyje,
ani mě příliš neudivuje, že Vás rozčilují občasné zmínky a citace z italských novin a blogů - co chcete - Italové jsou prostořecí sprosťáci. A nekulturní. Nic jim není svaté, hned si ze všeho dělají šašky.
Ale co mne udivuje, je Vaše rozhořčení i nad citáty z jiných novin, dokonce německých, seriozních. Že ani ty by nepsaly "korektně"?
Nezapomínejte, že jsem informace, ta co sedí u okna a pozoruje, co se kde šustne, aby pak poreferovala.
Anebo je zde povolena jen kontrolovaná informace? A kdo to zavedl?

Kopretina řekl(a)...

Izrael a pomluva apartheidu

Richard J. Goldstone

Žádost Palestinské autonomie o plné členství v OSN má za následek, že naděje na jakékoli dvoustátní řešení se dostává pod stále větší tlak. Potřeba smíření mezi Izraelci a Palestinci nikdy nebyla větší. Proto je důležité oddělovat legitimní kritiku Izraele od útoků, které mají za cíl jej izolovat, démonizovat a delegitimizovat.

Stále znovu se objevuje jedna zvláště zhoubná a vytrvalá pomluva: že prý Izrael provozuje politiku „apartheidu“. V Kapském Městě uspořádala londýnská nevládní organizace zvaná „Russellův tribunál k Palestině“ akci, kterou nazvala „slyšení“ o tom, zdali je Izrael vinen zločinem apartheidu. Nejde však o žádný „tribunál“. „Důkazy“ jsou jednostranné a členy „poroty“ jsou kritikové, jejichž nepříznivé názory na Izrael jsou dobře známé.

Je sice pravda, že slovo „apartheid“ může mít i širší význam, ale je používáno tak, aby evokovalo podobnost se situací, jaká vládla do roku 1994 v Jižní Africe. Je to neférová a nepřesná pomluva namířená proti Izraeli, jejímž cílem je zpomalení, nikoli urychlení mírových jednání.

Velmi dobře znám krutost odporného jihoafrického systému apartheidu, v jehož rámci lidé označovaní jako černoši neměli volební právo, nemohli zastávat politické posty, používat „bílé“ toalety či pláže, brát si bělošské partnery, žít ve výhradně bělošských čtvrtích, nebo se tam dokonce jen pohybovat bez „propustky“. Černoši, kteří se vážně zranili při silničních nehodách, byli ponecháni, aby vykrváceli k smrti, pokud nebyla po ruce „černá“ sanitka, která by je odvezla do „černé“ nemocnice. „Bílým“ nemocnicím bylo zakázáno zachraňovat jejich životy.

Máme-li posoudit obvinění, že Izrael provozuje politiku apartheidu, která je z definice založena primárně na rase nebo etnickém původu, je důležité za prvé rozlišovat mezi situací v Izraeli, kde mají Arabové izraelské občanství, a v oblastech na Západním břehu, které do uzavření mírové dohody zůstávají pod izraelskou kontrolou.

V Izraeli žádný apartheid neexistuje. Nic se ani neblíží definici apartheidu podle Římského statutu z roku 1998: „Nelidské činy … páchané v kontextu institucionalizovaného režimu systematického útlaku a nadvlády jedné rasové skupiny nad jinou rasovou skupinou nebo skupinami a páchané s úmyslem tento režim udržovat.“ Izraelští Arabové, kteří tvoří 20% obyvatelstva státu, hlasují, mají své politické strany a poslance v Knesetu a zastávají vážené posty, včetně členů Nejvyššího soudu. Arabští pacienti leží v izraelských nemocnicích vedle židovských a dostává se jim stejné péče.

Je třeba zmínit, že faktická separace mezi židovským a arabským obyvatelstvem v Izraeli je větší, než by mělo být pro Izraelce přijatelné. Mnohé z toho je výsledkem vlastní volby samotných těchto komunit. Něco je výsledkem diskriminace. Ale není to apartheid, který separaci vědomě zakotvuje jako ideál. V Izraeli jsou rovná práva zákonem, aspirací i ideálem; nerovnosti jsou často úspěšně napadány u soudu.

Situace na Západním břehu je složitější. Ale ani zde neexistuje záměr udržovat „institucionalizovaný režim systematického útlaku a nadvlády jedné rasové skupiny.“ To je zásadní rozdíl, dokonce i v případě, že Izrael se vůči tamním Palestincům chová jako utlačovatel. Rasová separace vynucovaná v Jižní Africe měla za cíl trvale prospívat bílé menšině na úkor ostatních ras. Naproti tomu Izrael v principu souhlasí s existencí palestinského státu v Gaze a na téměř celém území Západního břehu a vyzývá Palestince, aby vyjednali jeho parametry.

Kopretina řekl(a)...

Ježíši, já jsem nevěděla, že je komentář na nové stránce...

Jakub S. řekl(a)...

...charakter člověka, tak to mělo být, se pozná atd. - malý překlep. Ano, to jsem jí tuhle rozebíral a pak takhle shrnul.
Jenom bych to trochu rozšířil a učinil méně absolutní - nejen charakter, někdy aji (nedostatečná) soudnost a vzdělání. Takže může být subjektivně poctivý a čestný a přímý - leč IQ...

Kopretina řekl(a)...

Jakube, neznám čestného a slušného antisemitu, neznám...Všichni antisemité jsou zločinci a zasloužili by zahnat na okraj společnosti, jednoduše k potkanům do kanálu, tam patří...

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, k Vašemu příspěvku-pěkné prosbě ze 4. února 13:23 mohu uvést pouze následující : Přírodažel nelze vyhověti.

Jistě, vím, o kom píšete - ale to není žádná myš. Stejně jako já nejsem žádná kočka. Já jsem PES, svinský pes. Vrčím, neštěkám. Rovnou koušu.
A ona je nebezpečný dravec. V korunách vysokých stromů číhá, jejímu bystrému oku nic neunikne. Když neopatrné zviřátko málo se trnitými houštinami či kořeny vzdušnými kryje, harpyje pralesní neslyšně slétne, do hladké hadí kůže či hebkého kožíšku zbloudilého kocourka drápy hluboko zaryje. A klov ! A křup !
Jak vaječná skořápka lebka zviřátka pod zobanem puká. A již vznáší se dravec s kořistí v drápech, z pralesa dusného přítmí tam vysoko do korun, kde hnízdo potřísněné krví je mu domovem i trůnem.

A já, svinský pes, ve své nízkosti marně pod hnízdem kňučím; zviřátko jsem neuhlídal. Jen čistě obrané kostičky z výšky tiše do podrostu padají ...
Snad alespoň toho starého tlustého kocoura, co z pelíšku svého myš ulovit si vyšel, snad aspoň toho stačím varovat.

Pod stromem smrti o kostičky rezaví mravenci s černými se perou, opičky hloupé nad hlavou mi vřeští, duhový pablesk vysoko v listoví ukrytého Slunce rozstříkl se po květech orchidejí a šupinách hadích, po zástupech spěchajících brouků. Zahemžily se končetiny karmínové stonožky, zatřepetala se lesklá křidélka hmyzích mrtvol v husté pavučině ...

No fuj, vážený STK ! Vidíte, kam jste mne to svou nepřípadnou prosbou odvedl z našich promrzlých luhů a hájů ?!

informace řekl(a)...

A pokud jde o Berlusconiho, jen si, Harpyje, poslužte! Po tom, co jsem slyšela a četla, mě už nemůže nic udivit. O trpaslíkovi s vyasfaltovanou hlavou.
Jenže to už nebude "in". Na B. se teď nenadává. Jeho strana podporuje vládu zjednodušené demokracie.
Jenom mi nejde do hlavy, jak se mohla shodnout kancléřka s bývalým stalinistou. (Jo, a to se teď taky neříká. Jen Maďaři si to pamatují, ale ti jsou zaostalý národ.)

Jakub S. řekl(a)...

...charakter člověka se pozná...atd., tak to mělo být, překlep, že.

informace řekl(a)...

"La vida no es sino una continua sucesión de oportunidades para sobrevivir."

Kopretina řekl(a)...

Já neznám pana B. Jediné co vím, je, že byl B. přívrženec vstupu Izraele do EU...Jenomže to by bylo asi nemožné, protože je EU jednoznačně na straně Palestinců...

Jakub S. řekl(a)...

Tak už?!

Kopretina řekl(a)...

Ano, bezva...

STK řekl(a)...

OT čili Mimo Mísu:
Ráno třikrát zazvonil pošťák a donesl mi něco, co vypadalo jako menší noťas - ale byla to jenom dobře zabalená knížka, které tady dělal promotion Veliký Šaman - Petrákova Skrytá autorita.
Mimo jiné - jako zdatný obchodník se Šaman u mě osvědčil. Tak mě zmátl, že jsem si, kromě jedné, nakonec koupil všechny, které doporučoval. Inu - kdo umí, umí. Ne vnutit, ale navnadit.
Takž jsem si jenom odskočil do ústavu natočit pár reklam a začal jsem číst. Už dlouho jsem nečetl tak dobrý rozbor, jaký Petrák v knize uvádí. Nebudu popisovat - jen doporučím: Kupte. Je to naštěstí kniha, kterou můžete číst na přeskáčku, takže jsem si přečetl (t.j. odsouhlasil) pár kapitol a ke které se za chvilku vrátím. Kniha o manipulaci člověka člověkem. O jednom členu davu v každém z nás. Když teď tady čtu některé příspěvky, mám pocit že kniha byla inspirována právě těmito a ne, že byla už vydána loni. Ale je to tím, že "všechno už tu bylo".

heslo: biloch (asi dvoupokojová nora)

informace řekl(a)...

Německý Stern o společném vystoupení Merkel - Sarkozy v TV.
Merkozy - ein Tête-à-tête im TV
Weltpremiere! Erstmals mischt ein deutscher Kanzler offensiv im französischen Wahlkampf mit: Merkel hilft Sarkozy mit einem gemeinsamen TV-Interview. Außenminister Westerwelle ist verschnupft. Von Lutz Kinkel
Wie werden es also die stolzen Franzosen empfinden, wenn sich ihr Präsident als Huckepack-Politiker Merkels zu erkennen gibt? Auf Fotos des TV-Doppelinterviews sieht das Duo eigenwillig aus: Sarkozy, klein und schmal im dunklen Anzug, neben sich die korpulentere Kanzlerin im mausgrauen Tuch. "Es gibt nur Gewinner, wenn wir zusammenarbeiten", sagt Sarkozy. Da steckt viel persönliche Hoffnung in diesem Satz.
Celý text:
http://www.stern.de/politik/deutschland/gemeinsames-tv-interview-merkozy-ein-tete-a-tete-im-tv-1783069.html

stk řekl(a)...

Pixla!
mi právě sežral příspěvek. A to téměř Hujerský. Prosím o vytažení z koše, oprášení a reistalaci na původní místo. Příspěvku, ne pana Plechovky.
Děkuji.

stk řekl(a)...

Tak pardon. Už jsem v obraze.
Budu číst i tady ty poznámky vybledlou modrou barvou a písmem mikroskopickým. Jako u smluv s Providentem! [;>)

s.t.k. řekl(a)...

Jsme jedné krve, ty i já!
Křik dravého ptáka v korunách pralesních velikánů nijak neděsí toho starého líného chlupatce v houští. Zažil už i horší časy. Ale jen s nelibostí snáší, když jej někdo zatahá za ocas - pak se stává zuřivým, papírovým tygrem.
Ale nyní tlustý chlupáč hledí s lítostí na pralesního, ne zrovna nejmenšího vlkodlaka, jak se krmí pro něj neadekvátní, nevýživnou kořistí - květinkou. Že by byl v takové nouzi? Tak hrozný hlad?
Jak ovšem známo, i zcela pošlapané sedmikrásky (i jiná kvítka) za čas znovu vyraší a opět vystaví na odiv svou prostou krásu. Dnes, zítra - až na věky. My tu už dávno nebudeme, ale jednoduchá krása přetrvá v milionech exemplářů.

Grrrrr....

informace řekl(a)...

Já zas čekám, až vyrazí ptáčiště a začne mi spílat, že sem dávám nepřístojné texty. A marně hledám karikaturu Sarkozyho s Merkelovou na Canard Enchaîné. Našla jsem jen tuhle Nicolase a ta je stará.
http://www.conspipedia.fr/wp-content/uploads/2010/11/caricature_of_sarkozy_196965-150x150.jpg

William Henry "Bill" Gates III řekl(a)...

Paní Harpyje, česká diakritika funguje v mých Windows 7 (US verze) stejně dobře jako v XP.

Větší vlastenec řekl(a)...

No ba.
Lépe být květinou či travinou, zmírající v tlamě či trávicím traktu dobytčete, než tygrem ono dobytče rdousícím. Neb tygr je tvorem nízko postaveným v koloběhu životů, tvorem nižším než proso. Staneš-li se tou šelmou nelítostnou, člověče zlý, projít musíš spoustou životů, konečné vyvanutí je Ti vzdálenější než Hindúkuš.
A uš kuš s těmi kecy pseudovzdělanecko-literárními. Zpět do reality všedního mrazivého, bědného dne, kdy smrt je nablízku, leč Věčný Kreml nám smrtelníkům zůstává uzavřen.

Prostě, vážený STK, já samozřejmě VÍM, že jste stejné (smíšené) krve s Jakubem S. Už jste zde oba svoje vrozená a nevyléčitelná traumata ventilovali vícekrát.
Já, jak víte, jsem člověk tolerantní až smířlivý. Tudíž se na Vás nebudu vytahovat z toho „prostého“ důvodu, že jsem čistokrevným árijským Slovanem a Vy ne.
Ovšem na druhou stranu, jak říká jistý mlékař, nechtěl bych být ve Vaší kůži, až opět zvítězíme nad Evropou a Euroamerikou, až opět zvítězíme nad multikulti a globálnem, až se navždy zbavíme protektorátu EU a NATO. Vší náš lid má s podobnými své zkušenosti; obávám se, že tentokrát se nedá uchlácholit žádnými sliby.
Prostě, vážený STK, na Vašem místě bych raději oháněl zásluhami. O krvi bych raději vůbec, ale VŮBEC nemluvil.

Míru zdar !

člověk Mao Ce-tung řekl(a)...

5.2 Čínská, korejská a vietnamská jména

Mají-li tato jména více částí, skloňujeme zpravidla až poslední část jména, a to bez ohledu na pořadí rodného jména a příjmení (čínské jméno Tu Fu, vietnamské jméno Nguyen-Du – 2. p. Tu Fua, Nguyen-Dua). Někdy se lze setkat i se skloňováním více částí jména, pokud jsou dobře začlenitelná do morfologického systému češtiny.
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=326#nadpis7

Větší vlastenec řekl(a)...

Děkuji člověku Mao Ce-Tung za vší náš lid.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

ta separace mezi židovským a nežidovským obyvatelstvem Izraele není spontánní, ale vynucovaná zákonem, a to už prostě apartheid je, bez ohledu na to, jak si Židé jeho definici zfalšují nebo zfalšovali.
A za Hitlera existovali "čestní árijci" židovské národnosti (nebo míšenci), kteří měli v reálu řadu výsad, nedostupných pro běžné obyvatele*. Mohli o ně ovšem kdykoli přijít (proto byli zpravidla hódně snaživí). A kápa v koncentrácích, chovající se ke svým (spolu)vězňům hůř než "dozorující árijský personál", jsou také smutnou realitou (a nejsou, pochopitelně jen židovskou specialitou; židovským problémem je, že ostatní národy se snažily těchto stvůr zbavit, pokud to jen trochu šlo, zatímco Židé k nim přistupovali spíš podle hesla "Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina").

__________________
* Podobné existence přispěly ke krajní neoblibě Židů mezi domácím obyvatelstvem Pyrenejského poloostrova v dobách islámské okupace.

Jakub S. řekl(a)...

Je samozřejmě, a zcela pochopitelně a logicky, v první řadě (germanismus) spontánní. Z autopsie a auto - no...audie.
Kápa - ano. Ukrajinci. Bestie a surovci na ultimo. A na jihu Chorvati - od jejich vynalézavých inovovaných způsobů zabíjení (nedok. - pozvolna) se distancovali aji SS. Abyste trochu pochopili Srby o padesát let později. Na Balkáně když se do lesa volá..Ukrajinci - to chce delší rozbor. Pro mne nejtragičtější osud evr. národa v naší době. Museli (nejednou) bojovat proti všem. A pak ovšem vyhráli jen jedni, a už to začalo... Víte, máte-li známost s dcerou popa a poznáte to tam - všechno jinak.

STK řekl(a)...

Vlastimile: ano.
Prostě ano a šmytec. Hlavně, že necháte na pokoji květenu, která stejně netuší "...oč tu běží!"
Protože, jak již bylo námi nečistokrevnými řečeno - vášní lze nahradit vše. Je to Univerzální tmel na cokoliv.
Pokud si přečtete Petráka, vše pochopíte, pochopíte možná i sám sebe - a to věru není snadné!
Jdu pracovat. S českými herci natáčet anglickou (přeloženou) dekadentní poezii pod vedením francouzského režiséra, s nímž se domlouváme německy.
Vy, Vlastimile, mi můžete už jen závidět. Hledám správné slovo pro tak silné zážitky. Až se k večeru vrátím, snad ho budu mít a snad bude i publikovatelné.

Mupy mup!

informace řekl(a)...

Naše milé ptáčiště ještě nevyrazilo. Snad nám někde nenamrzlo?
Stejně bych ho musela zklamat. Italské noviny o vystoupení Sarkozy-Merkel nic nepíší. Jen o řeckém dluhu.

Větší vlastenec řekl(a)...

A víte, že Vám závidím, vážený STK ?
Stejně, jako závidím Líze Doolitlové její dětské nadšení z nejprostších objevů.
Jako závidím naší milé Tabule rase její pevnost v ničím nepodložené víře.

Neboť práce, jíž zde v hrubých obrysech naznačujete, musí pro Vás být postupem do nitra neznámého a možná nebezpečného kontinentu. Vaši společníci jsou nespolehliví - ach, jak dobře znáte jejich vrtochy, jejich nevypočitatelnost ! Váš vůdce pochází ze země našich dědičných nepřátel, ze země dekadentů a zrádců, které jsme kdysi „tak milovali“ ....
Jest Vám prosekávati se houštím slov, zrádných i v našem rodném jazyce; jejich trny Vám budou rvát oděv i kůži. Zrádné termity, v té džungli obtížně postřehnutelné, zvyšovat budou míru neporozumění a společného i individuálního utrpení ...

Ba, silný zážitek. Co to píšu ? Má být : Brrr, silný zážitek. Fujteufel, pěkně děkuju.
Vlastně Vám nezávidím.
Lenin Váš potěš.
Čest !

informace řekl(a)...

STK,
dav je v nás? A kde by, prosím Vás měl být?
V davu každý z nás vyrůstal, v davu nabýval vědomostí, návyků, dovedností, prostě dav ho plazmoval. Člověk je totiž živočich společenský a žije v různých seskupeních, tam vyrůstá a tam se učí a jejich normám se přizpůsobuje.
A davu v sobě se nezbavíte, i kdybyste šel někam žít jako poustevník. Zůstal by ve Vás pořád ten předešlý dav, ten před odchodem do pouště. Kdybyste se ho zbavil docela, zůstala by z Vás jen tabula rasa.

Jakub S. řekl(a)...

No já záávidím bezbřeze tu práci s těma lidma - našima a fr. režisérem, a německy?! Bože to je paráda. Já jsem dělal jenom amatérské divadlo na JSŠ a můj nejml na vysoké v Brně,a starší synek taky. Ale cerka režíruje najednou různá představení a přdvádění ve velkém centru pro maminky s batolatama u nich na kraji práglu, paráda.

Větší vlastenec řekl(a)...

Mimochodem, vážený STK : Moje malost milé Kopretině pomáhá. Na rozdíl od Vás a jiných podobných pochybných „dobrotivých mentorů“.
Vážně.
A.B.Robillard píše ve své doslova bolestně prožité a notoricky známé knize Meaning of a Disability: The Lived Experience of Paralysis o scéně, jíž byl očitým svědkem : V jakési rozvojové zemi*) pozoroval skupinku mladíků, kteří si zdánlivě krutě škádlili svého vrstevníka, slepce.
Školený a zkušený sociolog a etnometodolog za chvíli pochopil : Ti mladíci slepce nemučili. Naopak - zapojovali ho do společnosti, dávali mu najevo, že mezi ně patří. Což je samozřejmě lepší, než kdyby jej litovali nebo přehlíželi.
Nebo mu namlouvali, že mu vlastně nic nechybí.

Chápete, vážený STK ?
Chápete, ostatní drazí vlastenci a emigrantko ?

----------------------------------------------------------------------
*) Nepamatuji si přesně ve které rozvojové zemi; knihu jsem komusi půjčil. A pro přechytralého amerického orangutana není velkého rozdílu mezi Ugandou, Východním Pákistánem a Českem.

Kopretina řekl(a)...

STK dodám jedno jediné k VV, anonymní důvěrný má daleko vyšší úroveň, než-li VV...VV je jak predátor...Tečka...Ano, anonymní důvěrný se chová lépe, než-li VV, konec, více rozebírat nebudu...A nebudu více komentovat...

Větší vlastenec řekl(a)...

Příklady nelítostných predátorů (pro naši milou Lízu) :
Pes domácí
Kočka domácí
Vlaštovka obecná
Slunéčko sedmitečné

Opravdu, milá Kopretino : Raději ta zviřátka nerozebírejte. Bývá z toho SPOUSTA nepořádku.

Světu mír, lovu zdar !

Kopretina řekl(a)...

Šma Yisrael, nyní k věci daleko závažnější a to v otázce Sýrie...Na jednu stranu Assad podporuje Hizballah a Írán, islamistické režimu, ale na druhou stranu křesťané a jiné menšiny Assada podporují a dokonce je zde podezření, že pokud padne Assadův režim, může to znamenat genocidu křesťanů...Assad je monstrum, ale je přísně sekulární politik...Holt vymýtání čerta ďáblem...Menší zlo pro větší dobro? Podporovat pád krutého Assadova režimu? Ano nebo ne? To je oč tu běží...Assad nebo Al Kaida...?

Kopretina řekl(a)...

Západ mlčí o pronásledování křesťanů v muslimském světě

Výběr z článků věnovaných situaci křesťanů v islámských zemích a reakci západních církevních i politických kruhů

Caroline B. Glick se v článku Egyptian Copts v deníku Jerusalem Post (11. říjen 2011) věnuje zhoršující se situaci křesťanů v islámských zemích a nepochopitelnému mlčení západního světa

Na začátku září během své oficiální návštěvy v Paříži upozornil nově jmenovaný libanonský maronitský patriarcha Béchara Raï francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že pokud padne režim syrského prezidenta Bašára Assada, může to znamenat katastrofu pro křesťany v Sýrii i v celém regionu. Současná syrská opozice podporovaná Západem je ovládána Muslimským bratrstvem a Assadův pád by mohl vést k občanské válce a nastolení islámského režimu, varoval patriarcha Raï. Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že výroky patriarchy „Francii překvapily a zklamaly“. Ještě méně empatie projevila americká vláda. Libanonský patriarcha byl v říjnu na pastýřské cestě po severní a latinské Americe a měl se sejít i s prezidentem Spojených států. Po jeho pařížských výrocích však Barack Obama schůzku zrušil. (Pro úplnost je však třeba dodat, že nevoli americké administrativy vůči maronitskému patriarchovi mělo vzbudit též jeho stanovisko ohledně libanonského Hizballáhu, totiž určitá obhajoba toho, proč hnutí drží zbraně; pozn. red.)

Podobný nezájem o zhoršující se situaci křesťanů na Blízkém východě projevuje i většina západních církví. Papež Benedikt XVI. sice vyzval v r. 2006 ve svém projevu v Řezně (viz níže) muslimský svět k toleranci a rozumu, ale už v tom nepokračuje. Hodnověrný rozhovor sobě rovných byl nahrazen poddajností a ústupností vůči islámu ve jménu ekumenického porozumění, dovozuje autorka.

Křesťané jsou pronásledováni a vyháněni z domovů na celém Blízkém východě a v muslimském světě vůbec.

V Egyptě narůstá násilí islamistů proti koptským pravoslavným křesťanům, kteří tvoří egyptskou menšinu (srov. Slovo z Jeruzaléma, 1-2/2011). V Iráku vedlo povstání po pádu Saddáma Husajna, které sponzoroval Írán a Sýrie, ke krvavému džihádu proti místním křesťanům. V říjnu 2010 došlo k masakru 46 věřících v katolickém kostele v Bagdádu (viz Slovo z Jeruzaléma, 11-12/2010). Křesťanská komunita v Iráku se v posledních letech rychle zmenšuje, protože křesťané prchají ze země v obavě o svůj život. Před 10 lety žilo v Iráku zhruba 800 000 křesťanů. Dnes jich tam zůstává asi 150 000. Za vlády šáha v Íránu (do r. 1979) mohli křesťané víceméně svobodně vyznávat svou víru. V současnosti jsou vystaveni rozmarům islámských vládců. V Libanonu tvořili křesťané v r. 1946 většinu obyvatel. Dnes jich je asi 30 %. V Turecku se křesťanská komunita smrskla ze 2 milionů na konci 2. světové války na současných 85 000. V Sýrii představovali křesťané v r. 1946 polovinu populace. Dnes tvoří pouhá 4 %. V Jordánsku žilo před půl stoletím 18 % křesťanů, dnes jsou jich 2 %. V Saúdské Arábii nesmějí křesťané vůbec vyznávat svou víru a jsou vystaveni mučení a šikaně náboženské policie. V Pákistánu je křesťanská komunita systematicky likvidována islámskými skupinami podporovanými státem a na denním pořádku je vypalování kostelů, nucené konverze, znásilňování, vraždy, únosy a soudní persekuce. Trpí i palestinští křesťané: když byla v r. 1994 zřízena palestinská samospráva, tvořili křesťané v Betlémě 80 % obyvatel. Dnes je jich méně než 20 %. V Gaze, kde od r. 2007 vládne Hamás, je starodávná křesťanská komunita terčem neustálých útoků islámských fundamentalistů. Zůstalo tam už jen 3000 křesťanů. Avšak členové Hamásu jim stále vypalují kláštery, kostely, knihovny a knihkupectví. Zabíjejí je a napadají. Za násilný čin proti křesťanovi nebyl ještě nikdo zatčen. Jedinou zemí na Blízkém východě, kde počet křesťanů za posledních 60 let stoupl, je Izrael.

Vztahem Vatikánu k islámu se zabývá italský novinář Giulio Meotti v analýze Vatican’s pact with Islam pro izraelský deník Jediot Achronot (2. říjen 2011):

Kopretina řekl(a)...

Od kontroverzní přednášky Josefa Ratzingera o islámu na univerzitě v Řezně uplynulo víc než 5 let (viz Slovo z Jeruzaléma, 7-9/2006, též 10-12/2006). Ratzinger 12. září 2006 prohlásil, že bůh muslimů je abstraktní a neracionální („transcendental and unreasonable”) a ostře odsoudil džihád a užití násilí ve jménu Koránu. Bylo to jediné veřejné papežovo vystoupení, kdy řekl pravdu o některých prvcích islámského náboženství. Jeho projev v Řezně, v němž se vymezil proti spojení náboženství a násilí, však nebyl „chybný krok“, jak tehdy psali někteří pozorovatelé, ale spíše útok na některé aspekty islámského fanatismu. Reakcí na papežovu řeč byly výhrůžky, nepokoje a rozpoutání násilí. Všichni na něm požadovali omluvu, počínaje vůdci islámských komunit až po New York Times. Na palestinských územích došlo k útokům na křesťanské kostely, v somálském Mogadišu byla popravena italská jeptiška a v Iráku byl sťat syrský pravoslavný kněz Amer Iskander. Islamisté Ratzingera znázorňovali jako upíra, který saje krev. Dostal i výhružky smrtí. Nejvyšší islámský představitel Turecka prohlásil, že Ratzingerův projev byl plný nepřátelství a nenávisti. Egyptské Muslimské bratrstvo pohrozilo reakcemi, které budou horší než proti dánským karikaturám Proroka (viz Slovo z Jeruzaléma, 3-4/2006). Iránský nejvyšší vůdce ajatolláh Chameneí papeže obvinil, že je součástí křižáckého spiknutí. Aby papež zabránil násilnostem, omluvil se.

Jak píše americký expert na Vatikán George Weigel, Vatikán teď usiluje o usmíření s islámskými státy a přestal veřejně odsuzovat islamistickou a džihádistickou ideologii. Vede dialog s íránskými mulláhy. Vloni vatikánský zástupce kardinál Jean-Louis Tauran po setkání v Teheránu označil prezidenta Ahmadínežáda za velmi přátelského člověka. V r. 2008 Vatikán zorganizoval první třídenní fórum pod názvem „Love of God, Love of Neighbor” s islámskými vůdci a papež souhlasil, že se setká s jedním z nejnebezpečnějších islamistů Západu, vnukem zakladatele Muslimského bratrstva Tárikem Ramadánem - švýcarským učencem, který odmítá právo Izraele na existenci a má zakázaný vstup do USA pro své vazby na extremisty. V lednu 2009 protestovaly v Miláně tisíce muslimů proti izraelské operaci v Pásmu Gazy, pálili izraelské vlajky a provolávali antisemitská hesla. Ale dlouhodobý mluvčí Jana Pavla II. Joaquin Navarro-Valls to omlouval svobodou projevu. O měsíc později navštívil Benedikt XVI. Svatou zemi (viz Slovo z Jeruzaléma, 5-6/2009). Ve svém poselství Palestincům v Pásmu Gazy se o utrpení tamějších křesťanů nezmínil ani slovem. Když v létě 2010 islámští fanatici zavraždili vatikánského vikáře pro Anatolii biskupa Luigi Padoveseho v Turecku, vatikánská diplomacie přesvědčila papeže, že nešlo ani o politickou ani o náboženskou vraždu.

Giulio Meotti má za to, že Vatikán boj proti fundamentalistům vzdal, kapituloval před politickým islámem a zvolil proislámský kurz.

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně tak, milá Kopretino.
Prezident Asad má důvěru a podporu mírumilovného syrského lidu; nemůže ji zradit, nemůže opustit svoji zem, nemůže ji "darovat" sionistům, Euroameričanům a jejich arabským loutkám. Raději padne jako plk.Kaddáfí, než by svoji vlast bez boje předal vykořisťovatelům a válečným štváčům.

Prostě : Ruská federace a Čínská lidová republika v Radě bezpečnosti hájí nejen syrský a arabský lid, ale i mír na celém světě. Naši starší bratři a Lidová Čína hájí svobodu, opravdovou demokracii a opravdovou morálku, hájí tyto všelidské hodnoty proti euroamerickým imperialistům a sionistům.
A my jim musíme vyjádřit svoji podporu : Až se bude o návrhu štvavé rezoluce proti syrskému lidu hlasovat v OSN, naše delegace se prostě MUSÍ připojit k delegacím RF a ČLR.
Doufám, že zkušení bojovníci za práva lidu na život a štěstí, bojovníci proti americkým vojenským základnám na našem území i jinde, již připravují všelidové demonstrace :
1) na podporu prez.Asada
2) proti multikulti a globálnu
3) proti euroamerickým válečným štváčům a neokolonialistům
4) proti snahám prdelaté Merkelové a skřeta Sarkozyho o zotročení syrského lidu
5) za osvobození Velké libyjské arabské lidové socialistické džamáhíríje z krvavých pařátů monopolů a sionistů

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Leninužel, je to tak, drazí vlastenci, soudruzi a soukmenovci : Ne všichni Muslimové jsou s námi proti multikulti Euroamerice. Ne všichni Muslimové jdou s námi v jednotné frontě za celosvětové zavedení unikulti.
Proč ?
Protože nechápou určitá specifika našeho tisíciletého boje za obnovení Slovanské říše. Nechápou nutnost našeho společného postupu s Rudou Čínou.

Více zde :
Muslim Leader Calls for Boycott of Russia and China

Světu mír !

Jakub S. řekl(a)...

Ano: Assad či ne-Assad - to je, oč tu běží. Pars pro toto. Ostří hoši u vesla zaručují jakžtakž dipl. i obch. vztahy a pohanskými ďábly a drží bojovníky džihádu na uzdě, ale... Jásající ulice u moci znamená snad vládu (?) většiny = demo-kracii, ale...už vidíš, že demokracie nemusí být vždycky demo-kracie? Věci jsou nejednoznačné, holka - je nějaké opět přechodové, přechodné, nejasné údobí, éra. Věci a názvy se přelévají, nabývají nových významů a jiných etických znamének. Howgh.
Jdu uklízet dolů, mám v baráku velkou službu. A mám parolu subhydre. No toto. Podhydra? A třeba - podharpyje? Jsou nějaké, S? Jsou podkentauři, podbohové a podlidi...? No ti tu už byli. Vót jak se rozběhne imaginace -

Kopretina řekl(a)...

Ano, Arabové nikdy ve svých zemí neměli demokratický režim, je nemožné, učit je hodnotám demokracie, když ji nikdy neměli, je to nemožné. Pouze lidé v Euroatlantické (USA, Kanada, Izrael a Evropa) civilizaci znají hodnoty práva, demokracie a svobody, u jiných lidí je to nemožné, n e m o ž n é.
Nezbývá než se pomodlit modlitbu za náš blahobyt...
Barukh atah Adonai Eloheinu melekh ha‑olam, bo'rei p'ri hagafen.

Kopretina řekl(a)...

Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha-olam ha-motzi lechem min ha-aretz

Harpyje řekl(a)...

Podharpyje samozřejmě neexistují, Jakube. Ale o tom se můžeme bavit později.
Jsem sice nadaná bujnou fantazií, ale představa Jakuba S. s kbelíkem a Wischmoppem mi připadá opravdu absurdní.
Asi jsem nežila dost dlouho v onom Absurdistánu.

Jakub S. řekl(a)...

Núúú... já na to nemám lidi. Dávný návrh, aby se partaje (kostka se 27 partajema) složily a někoho zaplatily, aby to denně spolehlivě a profesionálně dělal (mj. aji můj) neprošel, nemůže nikdy a nikde projít - klika slepic domácích spustí kdákání, že jim to přece nic neudělá, a bude se zbytečně platit... A chlapi tím pádem: Dyť m o j a (tady se to tak říká) to udělá!
Na jednoho by vyšlo pár pětek měsíčně... Inu: vláda lidu. Ne, ať každý dělá svoje a druhý zas to svoje - né, my uděláme všecko s a m i . Eště jsou na to hrdí. S takovýma se nedomluvíte. Jste na různých lodích.

Harpyje řekl(a)...

V Eilatu je, jak jsem se dozvěděla z Vašeho sionistického odkazu, Vlastenče, 26°C. Jak ráda bych tam byla.
Onen blahodárný chlad, kterým nás oblažuje náš přítel největší, mě už opravdu pomalu s*re. Včera ráno zde bylo -24°C, dnes ráno pouhých -20°C, a přitom silně sněžilo.
Nemůžete, poníženě prosím, využít Vašich konexí ve věčném Kremlu, a orodovat za nás, aby Vladimír Vladimirovič tuhle hnusnou zimu už konečně ukončil? Silvio by to byl zařídil, ale ten je, díky prdelaté kancléřce, odepsán, chudák jeden.

s.t.k. řekl(a)...

...právě nyní se zvuk dobře šíří, přes pláně pokryté sněhem...
Tak proto se v městě utiší řinčení tramvají a hukot aut, když napadne čerstvý sníh. Člověk se musí pořád učit! Furt ve střehu! [;>)))

Kopretina řekl(a)...

Mráz, ach jo...Upřímně lituji chudáky potulné psy a kočky, kteří se nemají pána, který by se o ně postaral...Když vidím toulavé pejsky, jak mrznou, tak mi srdce krvácí...

STK řekl(a)...

Kopretině: Vlastimil není zlý, on jenom, jak jsem už před mnoha a mnoha dny psal, nastavuje všem zrcadlo, pokřivené, pitoreskní. Někdo pohled na svůj odraz v zrcadle nesnese, někdo se hněvá na zrcadlo a někdy zas to zrcadlo brání ve výhledu. Ale zlý, opravdu zlý není. Jenom někdy neví, že v nejlepším bývá vhodné přestat.
===
Pro Vlastimila Většího než běžného: Přežil jsem to v relativním duševním zdraví. Byla to nádherná směs francouzštiny, angličtiny, němčiny a češtiny. Čeština nám, směšným/směsným Slovanům umožňovala nebývalý komfort - trochu pomlouvat pana režiséra před ním samým. "Néumí šésky, neúmí šésky..." Pokud ti dva, kteří se byli schopni spolu bavit francouzsky nedělali totéž. Pozítří pokračujeme.

stk řekl(a)...

Ne Harpyje, to není možné. Tak jako ve schématu světa musí existovat věci nařazené a podřízené, musí nutně existovat i Unterharpyje a Oberharpyje.
Jak tak na to koukám - dobře by se tak klnulo! [;>))

(Nic osobního, jenom hra se slovy, Harpyje.)

Kopretina řekl(a)...

I Fatah je teroristická organizace...
Palestinská televize: Matka vraha rodiny Fogelovy posílá synovi pozdravy (+ video)

Oficiální Abbásova palestinská televizní stanice minulý týden dvakrát odvysílala vřelé pozdravy matky Hakima Awada, nelítostného vraha pěti členů jedné rodiny, svému synovi.

Matka a jedna z vrahových tet hovořily v televizním programu nazvaném „Pro Tebe“, který se specializuje na předávání vzkazů vězněným teroristům, informoval Palestinian Media Watch.

Matka Hakima Awada vysvětlila, že z bezpečnostních důvodů nesmí navštívit svého syna a moderátorka jí podporovala slovy: „Pokračuj sestro, my alespoň můžeme vysílat tvůj hlas.“

Matka pozdravila svého syna – pětinásobného vraha – a vysvětlila, že dostal pět doživotních trestů za „operaci v Itamaru“ – vraždu manželů a jejich dětí ve věku 11 let, 4 roky a 2 měsíce, kterou vykonal spolu se svým bratrancem.

Teta Hakima Awada také hovořila a pozdravila „hrdinu a legendu“ Hakima. Moderátorka se připojila se slovy: „My jej také zdravíme.“

Jiní členové rodiny Awad uvedli, že ženy v rodině se podílely na přípravě vraždy a na zahlazování důkazů poté, kdy vrazi byli zatčeni.
http://eretz.cz/2012/02/palestinska-televize-matka-vraha-rodiny-fogelovy-posila-synovi-pozdravy-video/

Proto jakákoliv pomoc palestinským Arabům, i "umírněného Fatahu", je podpora terorismu, palestinští Arabové jsou lidé, kteří jenom berou, nic nedávají, pálí rakety na Izrael, provádí teroristické útoky ve jménu čeho? Ve jménu své zvrácené povahy...

Větší vlastenec řekl(a)...

On je URČITÝ rozdíl mezi "pokrývkou" čerstvého sněhu a ledovou krustou, kryjící pláně, oraniště, louky, podrost.
Vážně, vážený STK.
Zeptejte se někoho "od zvuku". Nebo třeba sedláka.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Nebudu si brát servítky, nebudu se inžinýrovat, vážený STK : Ať se nám sem cizáci neserou !
Česky neumějící cizák k nám může jedině jako turista. A po naší vlasti se bude smět pohybovat pouze s NAŠÍM průvodcem.
Ale aby nějaký cizák cizí řečí poroučel našincům, NA ÚZEMÍ NAŠÍ VLASTI (!!!) ... no to tedy ne.
Jakmile opět zvítězíme nad Euroamerikou, multikulti a globálnem, takové cizí rejdy v naší vlasti OKAMŽITĚ zatrhneme.

Samozřejmě - kulturní výměna tím jenom získá. Opěk k nám budou jezdit ruští umělci všech oborů, a my s nimi budeme hovořit prařečí všech Slovanů, řečí, jíž jednou budou hovořit všechny osvobozené národy Slovanské říše.

Na shledanou v lepších časech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Mráz je zdravý, vážená paní Harpyje. Mráz ze Sibiře hubí vše slabé, vše, co škodí naší silné slovanské rase.
Ne náhodou skončily ambice Napoleona i Hitlera během typických ruských mrazů.
Jednou, až bude zima ještě větší a delší, postačí uzavřít VŠECHNA potrubí, vedoucí plyn a ropu z Velké země - a evropské pracující masy budou (možná) osvobozeny bez nutnosti velké války.

Nazdar !

informace řekl(a)...

Á, náš ptáček jarabáček nezmrzl. Jak takovou zimu můžete snést, Harpyje. Tady mi teploměr na balkoně ukazuje 3 stupně nad nulou, ale je taková zima, že bych ven nevylezla ani za nic.
No nic, hlavně že jste čilá a vesele klobete do štamgastů.
Pozorovala jsem při čtení zpráv na webu, že jak otázka hegemonie Německa, tak pak společné vystoupení Merkelové se Sarkozym byly předmětem spíš vnitrostátní polemiky než mezinárodní. Při konferenci v Mnichově na př. italská media psala hlavně o setkání Montiho s Clintonovou, o televizním vystoupení pak nikdo s vyjímkou il Foglio.
Proč se o to italská media nezajímají? Za prvé proto, že tam není Itálie přímo jmenovaná, a pak, podle mého, hlavně proto, že Monti aspiruje na místo třetího člena v jakémsi "ménage a trois" a tak si nechce kazit šance. Asi si politikové myslí, že představa Itálie u evropského kormidla jim udělá všechny škrty a zvýšení daní snesitelnějšími. Pořád jen píší, jak ho všichni všude chválí, jaké udělala Itálie pokroky.
Pěkné vymývání mozků.

Šaman řekl(a)...

Kopretino. Když to neopravil nevěrec VV, musím já:

Vyjádření papeže Benedikta XVI. na jeho přednášce 12. září 2006 na universitě v Řezně bylo HODNĚ zjednodušeno, zejména ze strany mohamedánů a novinářů. Tak neopakujme jejich argumenty. Papež především islám NEODSOUDIL. Co udělal je, že CITOVAL byzantského císaře Manuela II. Palaiologose (vládl v letech 1391 až 1425). A uvedl svůj citát takto:

"Aniž by se (Manuel II.) zastavoval u podrobností, jako například u rozdílu v zacházení s těmi, kteří mají "Knihu", a s "nevěřícími", obrací se s překvapivou příkrostí, jež je pro nás nepřijatelná, na svého společníka s ústřední otázkou týkající se vztahu mezi náboženstvím a násilím vůbec a říká:"

A pak následoval ten 600 let starý citát: "»Ukaž mi, co nového přinesl Mohamed, a nalezneš tam pouze věci špatné a nelidské, jakou je jeho příkaz šířit víru mečem.«"

Když to pak mělo vyjít písemně, tak k tomu ještě předeslal "vysvětlení":

"Tato citace byla v muslimském světě, bohužel, vyložena jako výraz mého osobního postoje, což vyvolalo pochopitelné rozhořčení. Doufám, že čtenář mého textu bude moci bezprostředně pochopit, že tato věta nevyjadřuje mé osobní hodnocení Koránu, k němuž chovám úctu, příslušející posvátné knize velkého náboženství. Citací textu císaře Manuela II. jsem měl v úmyslu pouze zdůraznit podstatný vztah mezi vírou a rozumem. V tomto bodě se s Manuelem II. shoduji, aniž bych bral jeho polemiku za svou."

(Zdůraznil Š.)

Takže to mi nepřipadá zrovna jako "ostré odsouzení džihádu a užití násilí ve jménu Koránu".

No a teď mohou vystartovat borci, kteří mi řeknou, že není důležité, co papež řekl, ale jak to bylo pochopeno, a že mínil, aby to bylo pochopeno právě tak, jak bylo. Což u vůdčího politika státu Vatikán a bývalého šéfinkvizitora nakonec není vyloučeno…

\ :-)

informace řekl(a)...

Plné znění přednášky Benediskta XVI na univerzite v Řezně.
http://storico.radiovaticana.org/it1/storico/2006-09/94879_discorso_di_benedetto_xvi_all'universita_di_ratisbona._testo_integrale._12_settembre_2006.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Papež je papeženec a ještě k tomu fašista.
Někým takovým se mám zabývat ?!

Kopretina řekl(a)...

Děkuji, informace, zítra si odkaz přečtu a jsem ráda za něj...Newt Gingrich je katolík a jaký má správný a bezchybný postoj, plně se s ním ztotožňuji, ví, co je dobré a co je zlé, ale že papež vede promuslimskou politiku je smutné...

STK řekl(a)...

ÉÉÉch Vlastimile milý,
oni ti (Rusové Ukrajinci, Bělorusové atd.) už tu dávno jsou! Umělci různých druhů (i družek). Alespoň v našem Ústavu. Takže opět "S křížkem po funuse!" čili "S třepetalkou po průvodu!"
A jistě i v našem (nepodstatném) sporu o koeficientu pohlcování zvuku máte svou pravdu. Sníh i led, ba i mlha a déšť, též i vodní hladina jsou všechno jenom různé stavy téže látky - H2O.
Chápu to dobře - o tom, jak se nese zvuk na H2O se píše třeba v knížce o dobrodružstvích Huckleberryho Finna. Je tam popsáno dokonce i to, že se zvuk šíří pomaleji, než světlo. Vidíte, jak jsou ti Američani mazaní? Cpou základní fyzikální poučky do dětí i pomocí dobrodružné literatury. (Netoliko, že je tou knihou připravují na budoucí multi-kulti prostředí - Huck přece utíká od otce alkoholika a sadisty s uprchlým otrokem Jimem a docela dobře si rozumějí...)*

*/ můžete si to snadno ověřit i na Wiki! (Tedy doufám.) [;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale no tak, vážený STK.
Jako byste nevěděl, co ti orangutani z USA dovedou. Tedy vlastně NEdovedou.
Klikat na ikonky, to ano. Ale vědět z hlavy, kde leží Praha či Ostrava, to ne.
Masakrovat na dálku civilisty, to dovedou jedna báseň - to stačí takhle zmáčknout knoflík, a už to lítá ...
Ale jít pěkně do bodákového útoku přes drátěné překážky, to se pánům Američanům nechce.
A uznat, že tam u nich ještě Indiáni lezli po stromech, když my jsme už humánně odsouvali Němce z naší slavné univerzity, to se těm orangutanům taky nechce.
A ty jejich „slavné“ rakety jim stejně postavil Němec-fašista.

Takže je prosím nehajte, stejně tady již každý dobře ví, co si o těch nadutcích myslíte.

Čest a Nazdar !

stk řekl(a)...

Tak tak, Vlastimile.
Euroamerikánům "seberete ikonky" nebo se jim zlomí drátek u myši a jsou kde? Ano, přesně tam!
Mi zase sebrala Petrákova kniha poslední zbytky iluzí o lidech jako o živočišném druhu. Lumíci to jsou a ovce. Jdu raději spát.
===
Mívám barevné sny, nechám si tedy zdát o tom, jak já hnědnu a Západ (z.b. Deutschland) rudne.
(Ostatně - já vlastně jsem ještě opálený od léta a krvavých západů mám na fotkách fůru. Takže ne sen - realita!

MUPY MUP!

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak se hezky vyspěte do hněda, vážený STK, ať jste zas pln životního optimismu.
Vždyť Vaše víra v pravdivost vývodů autora české sci-fi je tak prostá a tak úžasná, že ... Prostě nemám slov. Jen tiše závidím.
Každopádně Milan Petrák je našinec, jeho práce můžete číst (či jeho přednes poslouchat) bez zprostředkovatele, to jest bez zkreslení (zeptejte se Jakuba S.).
Tudíž se s ním můžete sejít, můžete s ním spojit síly v úsilí o všenápravu světa. Nebo spíš MUSÍTE. Neboť ne-ovčanů, lidí-nelumíků, ne-hobitů - prostě osob Vašeho typu je málo, pramálo. I v našem vzdělaném a od Matky Přírody moudrém národě.

Nechť se Vám zdají krásné barevné sny, např. o naší vlajce rudé a červenomodrobílé, třepetající se nad Reichstagem, Elysejským palácem, Bílým domem - hned vedle vlajky Zelené.

Čest a Nazdar !

STK řekl(a)...

Jak to mám slušně napsat a nikoho neurazit:
Jsou i takoví, kteří, když něco nedokážou strávit, třeba něčí názor, dostanou průjem. Slovní.
Asi si tu někdo nevšiml, že tu knihu mám doma. A někdo navíc udělal chybu - možná schválně. Blíže v mailu.
No nic. Nikdo není dokonalý - kromě Vlastimila Většího, vlastence našeho a Harpyje, která nad tím vším bdí a vše pozoruje svým ostrým zrakem z výše pralesních velikánů.

Stejně za to všechno může ten postarší gay z Plzně...

«Nejstarší ‹Starší   201 – 262 z 262   Novější› Nejnovější»