pátek 21. prosince 2012

MOBY DICK: Jisté narušení elementární důvěry

Osobní zájem zřizovatele, poslanecké párování, zdravý rozvoj fotovoltaického průmyslu, šoupání Karolínou a socializace prasnic
**************************************************************

Neděle 16. prosince 2012, třetí neděle adventní, poslední den chanuky
Prezident Václav Klaus prohlásil pro milovníky televizních pohovorů, že křehká Karolína Dívenka Peake (LIDEM) svými "rychlými personálními kroky" (nemilosrdnými vyhazovy na minutu) na ministerstvu obrany způsobila "jisté narušení elementární důvěry".
Poznamenáme, co jsme zaznamenali dříve: Ve hře je mimo jiné miliarda, kterou můžeme ušetřit na další pětiletý pronájem Gripenů, anebo také šance, že náš vzdušný prostor bude svým nadzvukovým letectvem chránit Slovensko a Polsko. A ještě poznamenáme, že letadla je možno koupit, ale vycvičené piloty nikoliv. Ti se vychovávají ještě déle než stáda krav…

Na zmrzlé Česko pod 500 mnm prší. V Praze sebou jen včera do jedné hodiny odpolední 80 lidí švihlo na zem a polámalo si kosti. Zlamané jsou kotníky, předloktí, zraněná bývá hlava. Lidé sebou švihají zejména ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Nehody jsou hlášeny na Ústecku. V Pardubickém kraji jsou naváté sněhové jazyky. Na Kladensku nemají řidiči autobusů "přepínat své síly". Tam, kde jezdí, havarují. Liberecký kraj má nehod minimálně, i když i zde vzniká ledovka.
Žena Moby Dicka: "Místní řidiči jsou zvyklí, že tu od listopadu do dubna obvykle sněží a mrzne."

V Žirovnici na Pelhřimovsku přepadl před zavíračkou zakuklený lupič prodejnu potravin. Když mu prodavačka dala z kasy tři tisíce, chystal se ji bodnout. Ubránila se mu, takže ji jen pořezal. Do stehna pak při útěku třikrát bodnul jednoho zasahujícího souseda ze dvou. Na místě potyčky zanechal nůž, kuklu a bundu. A to si ještě nevšiml, že v krámě zapomněl svůj mobil. Přesto ho policie dopadla.

Upřesnění první zprávy CNN o páteční střelbě na základce v Newtonu v US státě Connecticut: Nestřílel čtyřiadvacetiletý magor, ale dvacetiletý magor, mladší brácha toho chudáka, kterého policie původně označila za vraha. (Gratulujeme si, že jsme neuvedli jméno. Ani teď ho neuvedeme.) Maminku zastřelil doma, ne v práci. Na té základce zabil 20 prváků ve věku 6-7 let. Rozum to nebere.

Prezident Barack Obama k tomu držel zásadní projev, ve kterém neřekl nic konkrétního. Bělodomologové soudí, že se bude snažit prosadit zákaz velkokapacitních zásobníků pro civilní potřebu.

Ve vydání jihokarolínského deníku The Herald se vedle článku o masové vraždě děcek objevila reklama na pušku, kterou byla vražda provedena. (Také neuvedeme její název.)
Mrtvá Kočka: "Tomu se říká kontextová reklama"

Čínský prezident Chu Ťin-tchao zaslal kvůli tragické střelbě telegram americkému prezidentu. Vyjádřil v něm upřímnou soustrast americké vládě a rodinám obětí.

Čínský prezident Chu už nezaslal soustrastný telegram čínským rodinám, které se ve stejný den staly obětmi podobného masakru. Ve vesnici Čchen-pcheng vnikl v pátek 36letý magor do školy, kde pobodal 24 lidí, z toho 23 dětí, z toho dvě vážně.
Mrtvá Kočka: "Mohl by to vyřešit zákaz prodeje a vlastnictví nožů."
Policie ho zajistila až po 30 minutách.
Mrtvá Kočka: "Možná čekali, až se zasebevraždí."
Žena Moby Dicka: "Teď by měl Barack poslat soustrastný telegram Chuovi."

Tisíc mrtvých a 844 nezvěstných je dosud neuzavřený účet za řádění tajfunu Bopha na Filipínách. Vysoký počet obětí je dán i tím, že se bral místy, kde naposledy vál podobně silný vichr v roce 1912.

V 10 ze 17 eyptských provincií probíhá referendum k návrhu nové ústavy. Voliči jsou "lehce pro". Za týden je pokračování. Volí se ve venkovních oblastech, kde se očekává "silné pro". Evropana neznalého situace trochu zarazí, že v této zatím poměrně (na arabský svět) světské zemi stojí volební fronty zvlášť muži a zvlášť ženy.
Mrtvá Kočka: "A kdo ti říkal, že je to světská země?"

Konzervativci porazili středolevce z Demokratické strany Japonska. Po třech letech v opozici se tak vrací k moci. Náročné úkoly povzbudit chcípající japonskou ekonomiku a zvýšit roli země budou nejspíše plněny i díky přepsání příliš pacifistické ústavy. K tomu jim zřejmě pomůže i námořní bitva, ke které se schyluje v oblasti souostroví Senkaku/ Tiao-jü.

Deutsche Bank "vyjádřila pochybnosti" o bankovní unii. Evropští papaláši ji sice schválili, ale zatím nejsou jasná pravidla pro její fungování.

Gérard Depardieu, herec a vinař, ukázal francouzské socialistické vládě vztyčený prostředník, když se kvůli daním stěhuje do blízké Belgie. Pro vysvětlení: Daňové zatížení v Belgii je jedno z nejvyšších z členských zemí Evropské unie. (Je to zde taková traďyce.) Horní sazba z příjmu fyzických osob činí dokonce 50 %. Ale socani zavedli ve Francii 75% zdanění pro příjmy nad milion €/rok.
"Platit daně je aktem solidarity, je to vlastenecký čin." (Jean-Mark Ayrault, francouzský premiér.) Odchod vůči nižším daní je prý od Gérarda "ubohý".
"Nežádám, abyste se mnou souhlasil, ale aspoň byste mě mohl respektovat! Daně jsem vždy platil." (Gérard Depardieu v otevřeném dopise premiérovi.) Načež se vzdal francouzského pasu.

Ze sportu:
"Odvážím si zkušenost, co se může stát i s týmem, který má tak velká jména." (Kouč národního týmu hokejistů Alois Hadamczik po Channel One Cupu, kde jsme prohráli dnes s 0:4 se Švédy, včera 0:6 s Rusy, a předtím s Finy málem remizovali (2:3).)
Mrtvá Kočka: "Lojzíku, máte se více věnovat týmu a méně obchodům s pozemky a těžbě písku."

Z kulturní fronty: Asi 90 % z 830 mil. Kč (asi 747 mil.), které náš stát věnuje divadlům, skončí v Praze. Z toho 737,4 mil. Kč spotřebuje samotné Národní divadlo. Když se rušily kraje (dodnes nevím proč), přešla regionální divadla pod města. Když se kraje obnovily (a zrušily okresy, dodnes nevím proč), už si divadla pod svá křídla nevzaly. Při plošných škrtech jdou tlusté do tenkých, a chcípnou asi všichni.
Dlouhodobé problémy (asi tak 65 let) také působí to, že divadelní sezona je od září do června, a repertoár musí být připraven dostatečně dlouho předem. Ale rozpočty se plánují na kalendářní rok. Přičemž jsou známy až začátkem roku.
Mrtvá Kočka: "Na konci prvního kvartálu."
Žena Moby Dicka: "Známy a propláceny."
Mrtvá Kočka: "Propláceny do konce kalendářního roku."

Pondělí 17. prosince 2012
Z válečné fronty před Centrálními registry vozidel: V 7:00 začíná palebná příprava na některých otevřených pracovištích. Systém kleká poprvé až v 7:17. V 8:00 začíná plný provoz, otevírají se všechna ouřední místa. A systém nezkolaboval! Má jenom výpadky. V nezachyceném teritoriu měl ze tří zákazníků potíže jen jeden.
Pardubice: 8:00 hlásí počítače "error".
Praha, Bohdalec: V 11:00 se ještě nedostalo na čekajícího od 7:00.
Cheb: Rychlost odezvy je jako před 15 lety při vytáčeném spojení přes modem.
Brno: Po vydání 245 lístků byl automat na jejich vydávání vypnut. Normálně zde odbaví 400 zákazníků za den. Tedy v normálních úředních hodinách, nikoli v prodloužených.
V dokumentech se z neznámých důvodů u všech potřebných termínů objevilo datum 1.1.1900. Musejí se tedy vpisovat ručně.
"Systém je rychlejší a stabilnější než v pátek." (Nezachycený ministerský optimista.)

První linii navštívil sám ministr nové dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Pravil státnicky, že "je co zlepšovat".
Žena Moby Dicka: "Dříve se říkalo »máme rezervy«."
Mrtvá Kočka: "Hele, to se říká furt."

Podle magistrátních úředníků, kteří upozorňují na různé chyby systému, je zejména komunikace s ministerstvem a dodavatelem služeb zdlouhavá.
Žena Moby Dicka: "A na některé hlášené problémy vůbec nereagují."
Mrtvá Kočka: "Hážou bobek."

Ministr Stanjura systém oznámkoval čtyřkou.

Agentura pro tvorbu veřejného mínění ppm factum (ex factum invenio) vyrobila výsledkovou listinu prezidentských voleb:
1. Miloš Zeman (25,6 %) (přesně tolik, na desetinu procenta, by podle stejné agentury nyní získala ČSSD, takové vhodné sympatické číslo.)
2. Jan Fischer (25,0 %)
3. Jiří Dienstbier (10,6 %)
4. Vladimír Franz (9,8 %)
5. Karel Schwarzenberg (9,2 %)
6. Přemysl Sobotka (6,8 %)
7.-9. Táňa Fischerová, Zuzana Roithová a Jana Bobošíková (pěkná 4 %).

Zemanova podpora dlouhodobě stoupá, pravděpodobně proto, že o ni požádal komunisty, kdežto Fischerova klesá vinou kampaně, že byl komunistou.
Žena Moby Dicka: "Byl, avšak zradil!"

V seznamu chybí Tomio Okamura, který kvůli tomu podal odvolání k Ústavnímu soudu. Vladimír Dlouhý sám odvolání podávat nebude, aby nebrzdil volbu prezidenta, ale když se najde někdo, kdo ji bude brzdit, tak se, možná, přidá. Pravil ještě před Okamuřím prohlášením. Do prvních přímých prezidentských voleb zbývá 25 dní.
Možná.
Už začal tisk volebních lístků. (Zákonné termíny nečekají.) S Bobo, avšak bez Oka.

Ve zlínském kraji je mezi radními i tajný spolupracovník StB KAREL (KSČM, exKSČ) a důvěrník StB SLÁVA (ČSSD, exKSČ). Oba svorně popírají "vědomou spolupráci".
Žena Moby Dicka: "Ale že v době vlády KSČ byli komunisty, to nepopřou."
Mrtvá Kočka: "Hlavně, že dodnes nezradili."

"Byl to můj osobní zájem. Sleduji vývoj a počínání pánů učitelů v této otázce a jsem příznivcem toho, aby žáci a studenti měli možnost debatovat o těchto problémech nejen se stranou, která si myslí, že má právo na výklad všeho. O přednášce pana Tomáše Kábrta na ISŠTE Sokolov k tématu 17. listopadu jsem si přečetl článek v tisku a zajímal jsem se o to, zda se akce zúčastnili ještě další hosté."(Jaroslav Borka, náměstek hejtmana Karlovarského kraje za KSČ(M).) Minulý týden požadoval soudruh Jaroslav Borka nikoliv soukromě, ale jakožto zástupce zřizovatele Integrované střední školy technické a ekonomické, tedy Karlovarský kraj, po řediteli školy odpověď, na jakém základě byla pořádána beseda k 17. listopadu. A proč nebyl přítomen někdo, kdo "tu dobu vnímal pozitivně". "Mohl to být někdo ze starší generace, kdo zastával nějakou funkci a v té době normálně fungoval."
Estébák, pohraničník, politruk, muž z okresu na severu anebo jiný bolševik. Připomeňme soudruhovi Borkovi, že znevažování zločinů komunismu je u nás stále ještě trestné.
Žena Moby Dicka: "Připomeňme to i státním zástupcům!"

Sedmnáct jihočeských středoškoláků zahájilo symbolickou 24hodinovou hladovku na protest proti tomu, že krajské školství je v pařátech komunistů. Socialistický hejtman Zimola je nařkl z toho, že "vyhrocují situaci" a "nerespektují výsledky demokratických voleb". A taky vyzvracel, že "jsou horší než oni (komunisti)".

Výsledky voleb nedemokraticky nerespektuje ani kardinál Dominik Duka, který při dnešní zádušní mši za prezidenta Václava Havla v ("odsvěceném") kostele sv. Anny ("Pražská křižovatka") vyzývá světce, ochránce naší země, svatou Anežku Českou a svatého Václava, aby nedali zahynouti nám ni budoucím a apeluje na občany, aby "chápali vážnost současné situace", kdy vedení školství v krajích dnes získávají komunisté, kteří včera drátovali hranice.

Na Ukrajině umrzlo od začátku prosince už 37 lidí. Jsou kruté mrazy 23° C pod nulou. Mají přijít ještě větší krůty – až 28 mínus. Na silnicích stojí dlouhé kolony aut, ve kterých se narodily tři děti.

Řecko se "uvolilo" k tomu aby "přijalo nabídku" na odkup dluhopisů ve výši 32 mld. €.

V Íráku při bombových útocích zahynulo 47 lidí a stovka byla zraněna. V Afghánistánu při sběru dříví sekla jedna vesnická holka do staré miny, která vybuchla  a zabila celkem devět dívek. Mina pocházela možná ještě ze sovětské okupace.

"Válku v Sýrii nejsou schopni vyhrát ani síly režimu prezidenta Bašára Asada ani povstalci." (Farúk Šará, syrský viceprezident, pro libanonský list Al-Achbár.) Mělo by dojít k "historickému smíření" a vytvoření "vlády národní jednoty", kde by byli jak opozičníci, tak zástupci současného vládnoucího režimu. Tuto fiktivní vládu požaduje sestavit i Asadův spojenec Írán.
Žena Moby Dicka: "To nefungovalo ani u nás po sametovce."
Mrtvá Kočka: "A neměli jsme 40.000 mrtvých a fronty na chleba."

Italské zamini hlásí v Sýrii únos Itala a dvou dalších cizinců, snad Rusů. Rakouské zamini žádá vysvětlení zatčení Syřana s rakouským pasem, jenž na místě distribuoval humanitární pomoc.

Ve válce mezi vládními šííty/alávity a opozičními sunnity se snaží zůstat křesťané neutrální. Ve více než čtyřiceti vesnicích "křesťanského údolí" v západní Sýrii jich žije asi 150 tisíc, těch řecko-pravoslavných. V oblasti se nachází křižácký hrad Krak des Chevaliers, kde se opevnili opoziční teroristé, kteří střílí ekumenicky po každém v dostřelu, ať už je to šíítský mohamedán, pravoslavný křesťan anebo bezbožný uprchlík z Homsu.

Tábor pro palestinské uprchlíky Jarmúk poblíž Damašku je i hnízdem Organizace pro osvobození Palestiny, dřívějšího Asadova spojence. Podle syrské vlády v neděli v táboře vypukly boje mezi hodnými a zlými Palestinci. Na jejich uklidnění povolala armáda letectvo. Při bombardování zahynulo nejméně osm civilistů. Ale ti prý měli na opuštění tábora celé dvě hodiny. Vypukla mezi nimi panika, protože jich je (bylo) 150.000.
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil kvůli náletu na syrské Palestince "znepokojení".
"Palestinci by neměli poskytovat přístřeší nebo pomoc teroristickým skupinám". (Valíd Mualim, syrský ministr zahraničí.)
Mrtvá Kočka: "Hele, a nechce to vzít na izraelském zamini, když jeho kolega Avigdor Lieberman rezignoval?"

Egyptskému vládci někdo podřízl hrdlo. Oznámili to vědci z týmu evropské akademie EURAC v italském Bolzanu. Vrah není znám, oběť se jmenuje Ramses III. a vládl Nové říši před více než třemi tisíci lety.

Úterý 18. prosince 2012, první výročí úmrtí prezidenta Václava Havla
Havlův Jahrzeit se odehrává hlavně na ulicích a náměstích.

Milion a dvě stě tisíc litrů nelegálního chlastu zajistila policie po probourání do tajného skladu.
Žena Moby Dicka: "Doporučuji protokolárně zničit jako ekologické palivo."

Pražská městská rada jako zřizovatel ZOO schválila přijetí dědictví, tedy daru pro zahradu, ze kterého se postaví nový pavilon pro papoušky. Dárcem je zesnulý chovatel exotického ptactva Stanislav Rákos. Dědictví páčí 10 mil. Kč v hotovosti a 50 mil. v pozemcích a bytových domech. Pan Rákos zemřel 19. září, 1. prosince obdržel od ZOO in memoriam cenu Velkého Richarda "za mimořádný sponzorský počin".

Odvolací vrchní soud snížil trest Romanovi Pekárkovi za to, že jako místostarosta Kolína nad Labem přijal milionový úplatek za podceněný prodej kolínských pozemků. Nepůjde bručet na šest, ale jenom na pět let. Místo toho roku zaplatí navíc čtvrtmilionovou pokutu. A je to pravomocné odsouzení! První u poslance ve službě.
"Pro mě je ta situace děsivá a šokující… Stále více věc vnímám, jako že jsem měl být odsouzen za každou cenu. Stal jsem se obětí soudního systému." (Roman P., poslanec za sebe (pozastavené členství ODS).)
Roman je velmi udiven z takové nespravedlnosti. Nespravedlnost? Vždyť už byl ve stejné kauze odsouzen k roku natvrdo podnikatel Petr Lička, který úplatek dal.
A aby to bylo spravedlivé, bude kolínská radnice po Romanovi požadovat v občanskoprávním jednání doplatit rozdíl v ceně pozemku, který páčí 26,5 milionu.
No řekněte – kdo to má?
Žena Moby Dicka: "Vypadá to, že by to mohlo mít stále více lidí."
Mrtvá Kočka: "Vypadá to nadějně."
Sněmovna teď hlavně musí co nejrychleji odhlasovat vrácené vládní balíčkové zákony, dříve než půjde Roman do báně. ODS na svého budoucího exčlena (od 1. ledna) tlačí, aby položil mandát.
Mrtvá Kočka: "Proč? Vždyť Pekárek vlastně vypároval Ratha, ne?"

Sněmovna přehlasovala prezidentské veto. I bez Pekárka. Státní fond kinematografie, kde teď zeje velká nula by měl dostávat až 300 mil. Kč/rok. 150 mil. z toho budou přispívat komerční televize – to je úlitba za to, že na ČT 1 zmizely reklamy.
Mrtvá Kočka: "Vždyť je tam vidím?"
Žena Moby Dicka: "To jsou reklamy za sponzoring a někdy až trapná produktová placenta."
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání: "Je však třeba vzít v úvahu, že do reklamy jako takové se nezapočítávají oznámení provozovatele vysílání týkající se jeho vlastních pořadů a doprovodných výrobků nebo služeb, které jsou od těchto pořadů přímo odvozeny, oznámení o sponzorování nebo umístění produktu, bezúplatně odvysílaných oznámení ve veřejném zájmu nebo ve prospěch obecně prospěšných cílů a bezúplatně odvysílaných upozornění na charitativní akce."
Mrtvá Kočka: "Aha, tak to nejsou reklamy?"
Žena Moby Dicka:"Ty se odstěhovaly na Dvojku, spolu s Večerníčkem."
Mrtvá Kočka: "Když je vidím u pohádek, chvějou se mi vidle ve stodole!"

Na Slovensku začala sezona lovení vlků. Ze 400-700 kousků si mohou myslivci zastřelit až 100 ks. Evropští ochranáři protestují, zejména ti polští, protože jejich vlci chodí na zimu za slovenskou hranici, a Slováci tak střílí polské vlky…
Žena Moby Dicka: "Vždyť zůstávají v Schengenu, ne?"
Mrtvá Kočka: "Hlavně, že nestřílejí Kočky."
Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala: "To neřešíš. Seš mrtvá."

Britská královna Alžběta II. se poprvé za svého šedesátiletého panování účastnila jednání vlády. Z Downing Street No. 10 si na památku odnesla slavnostní prostírání o 60 kusech. Vláda také na počest panovnice pojmenuje 473 tisíc km čtvercových antarktické pustiny jako "Zemi královny Alžběty".
Mrtvá Kočka: "Pěkná zahrádka na vejminek."

Ruská KGB (nebo co to tam dnes mají) umučila před časem ve vazbě právníka Sergeje Magnitského, protože upozornil na obří státní korupční případ. Američané v odvetu (Magnitský pracoval pro americkou firmu) zakázali zvláštním ("Magnitského") zákonem vstup do země osobám, které se na této vraždě podílely. Patřičná ruská odpověď zakázala vstup do Ruska osobám, které se podílely na odsouzení ruského obchodníka se smrtí Viktora Buta nebo pašeráka drog Jarošenka.
Žena Moby Dicka: "Lidská práva versus nelegální prodej zbraní a drogová mafie, takový je asi rozdíl mezi USA a putinovským Ruskem."
Nyní se k trestům pro Američany má přidat i zákaz adopce ruských dětí zlými Amerikány. Nejzlejší Amerikán totiž nechal adoptované dvouleté dítě v autě na parkovišti před supermarketem, kde na přehřátí zemřelo. Vlastenečtí Rusové vloni adoptovali 7.416 dětí, chtiví cizáci pak 3.400, z toho Amerikánci 956. Za posledních 20 let ubylo z ruských převýchovných táborů pro nezletilé a kojence směrem do otrokářských USA  60.000 Rusáčků. Za tu dobu zavinili zlí Američané smrt 19 z nich, kdežto vlastenečtí Rusové 1.500.
Podlost Američanů vysvítá i z toho, že si berou i malé invalidy, kteří by jinak v Rusku chcípli. Jednou z nich byla Jessica Longová, která pro USA (jaká zvrhlost!) na londýnské paralympiádě zíkala 5 zlatých medailí.

Katalánský parlament se dohodl většinou dvou jinak znesvářených stran, že v roce 2014 uspořádá referendum o nezávislosti Barcelony na panovačném Madridu. Ve stejném roce by mělo proběhnout i referendum o vystoupení Skotska ze svazku zemí Velké Británie. V roce 2015 by pak měl zbytek Velké(?) Británie referendovat o vystoupení z EU.

Z regionálního sportu: Fotbalový klub Barcelona podepsal prodloužení smlouvy s argentinským fotbalistou Lionelem Messim, který se upsal na dalších šest let. Kolik bude brát teď, se neví, zatím má roční honorář 10,5 milionů €.
Mrtvá Kočka: "Jenom jestli bude ještě v roce 2018 hrát Barcelona španělskou ligu?"

Středa 19. prosince 2012
Sněmovna přehlasovala Senát a přijala potřebné balíčky. (I bez Pekárka. A bez Ratha. Vypárování se osvědčilo!) S napětím se čeká, co na to Klaus. Do konce roku zbývá 5 pracovních dní. Sněmovna si pro sichr naplánovala zasedání i na Silvestra.
Žena Moby Dicka: "Lituju ajťáky. Oni by programovali, ale nevědí co!"
Mrtvá Kočka: "Lituj firmy. Ty se sichrují na každou variantu."
Moby lituje spotřebitele: Tenhle bordel nakonec zaplatí oni.

"Obvodní soud bude respektovatprávní názory odvolacího soudu a znovu o věci rozhodne." (Jarmila Löffelmannová, odvolací soudkyně Městského soudu ke kauze Bárta/Škárka.) A to tak, že Vít Bárta neuplácel, neb aby byly peníze vyplacené poslaneckým kolegům/vazalům úplatkem, je třeba aby tito "obstarali věc veřejného zájmu". Schvalování zákonů dle pokynu majitele partaje není "věc obecného zájmu".
Žena Moby Dicka: "Ale jen stranické disciplíny."
Mrtvá Kočka: "Už ty půjčky vrátili?"
A s obvyklým úrokem?
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »obvyklý úrok«?"
Mrtvá Kočka: "Kdyby šli do kontokorentu u České spořitelny, tak 18,9 % p.a."

Už v říjnu Nejvyšší soud rozhodl, že Vítek nemůže být trestán za nabízení úplatkářských půjček, pokud se odehrávaly "na půdě Sněmovny", neb zde byl chráněn poslaneckou imunitou.
Mrtvá Kočka: "Ale vždyť byl té imunity zbaven, ne?"
Žena Moby Dicka:"Ale když páchal, imunitu měl. Tedy pokud to bylo na půdě a ne ve sklepě."
Mrtvá Kočka: "Ty mi tu říkáš, že poslanec může ve Sněmovně třeba beztrestně vraždit???"
Žena Moby Dicka: "Já ne, Nejvyšší soud."
Mrtvá Kočka: "Snad si to nějaký poslanecký trouba nepřečte!"
Žena Moby Dicka: "Jsou tam i drsné dívčiny."

Policejní exprezident Petr Lessy byl obvodním soudem v Praze 7 potrestán trestním příkazem (bez hlavního líčení) za pomluvu. Zneužil pravomoci své úřední osoby tím, že své mluvčí předal pro jakousi novinářskou hyenu dokumety, očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Bývalý náměstek zlínské krajské policie Jaroslav Vaněk byl i jinak očerněn, neb o něm Lessy v telefonickém hovoru s hyenou Radimem Vaculíkem (Právo) pravil: "Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru.“ (Rudolf Setvák je bývalý ředitel brněnské pobočky tehdejší Inspekce ministra vnitra, později funkcionář jihomoravského krajského policejního ředitelství, kterého ÚOOZ zahrnul mezi členy Policejního gangu Brno.)

Ačkoliv si myslíme, že současná kauza je pouze zneužitím dřívějšího kiksu Lessyho, tak si myslíme, že Lessy měl konat ("pracovat s podáním v souladu se služebními pravidly") a nikoli žvanit.

Zadlužený Liberec má státu vrátit 200 mil. Kč ze zneužité dotace, přidělené na výstavbu 254 bytů v souvislosti se zlodějským mistrovstvím světa v klasickém lyžování. Liberec, kterému byl šampionát ukraden i vinou nejmenovaného milence a náměstka nejmenované ministryně školství a sportovního řádění k tomu ještě dostal, aby mu to nebylo líto, penále dalších 200 milionů.

Do Středozemního moře vyplul svazek válečných lodí Baltské flotily, ve kterém jsou i dvě velké výsadkové lodě. Má vystřídat oddíl lodí Černomořské flotily, který se tam nachází od listopadu. Tato flotila měla "chránit Rusy v případě eskalace konfliktu mezi Palestinou a Izraelem“, a také "ruské občany v Sýrii". Do oblasti míří rovněž lodě Severní flotily, které mají "chránit civilní loďstvo v oblasti Adenského zálivu a Afrického rohu“. Po cestě plánují rovněž "návštěvy a pracovní zastávky v přístavech cizích zemí". Jediná "návštěva a pracovní zastávka" má proběhnout v syrském přístavě Tartus, kde mají Rusové zatím jedinou středomořskou vojenskou námořní základnu.
"Naprosto zodpovědně prohlašuji, že jsme na to připraveni.“ (Generálplukovník Vladimir Šamanov, velitel ruských výsadkových vojsk.) Na co? Ruští výsadkáři jsou připraveni přijít na pomoc ruským ženám a dětem, nacházejícím se v Sýrii, a v případě nutnosti zajistit evakuaci ruských občanů do vlasti. (Těch je asi 30.000) Jen co dostanou rozkaz. Evakuace by se týkala i Rusek, provdaných za Syřany, a jejich dětí. (To by už bylo celkem 50.000 evakuovaných)  Ruská ministerstva obrany, zamini a v Rusku velice potřebné ministerstvo pro mimořádné situace plánují evakuaci nejen námořní, ale i pozemní a vzdušnou cestou.

Vzdušná cesta není příliš bezpečná, protože silnici na damašské letiště už několikrát obsadili povstalci. Zůstává tak pouze pozemní cesta po silnici Damašek – Bejrút a námořní přes přístavy Tartus a Latakíja. Z Latakíje budou běženci dopraveni na Kypr, kde je už budou čekat dopravní letadla ruských leteckých společností.

Zato "krok USA je stěží pochopitelný a naprosto nepřijatelný“. (Nejmenovaný představitel turecké vlády.) Jaký krok? USA z oblasti východního Středozemního moře u pobřeží Sýrie v zájmu snížení napětí odvolávají svou letadlovou loď USS Eisenhower a útočnou výsadkovou loď USS Iwo Jima. Rovněž se vracejí i doprovodná plavidla a 2.500 příslušníků námořní pěchoty. Turecko předpokládalo, že by US NAVY mohlo chránit turecké území v případě turecké invaze do Sýrie, která by mohla proběhnout na podporu syrských opozičních radikálů.Žena Moby Dicka: "A na podporu zatím nezveřejňovaných tureckých územních nároků."
Mrtvá Kočka: "Zkuste poprosit Rusáky."
"Čína respektuje nezávislou volbu syrského lidu a v syrské otázce zaujímá aktivní a otevřený postoj." (Hua Chunying, mluvčá čínského ministerstva zahraničí.)
Mrtvá Kočka: "Mají to do Sýrie dál než na ostrovy Senkaku."

US ministerstvo financí zveřejnilo statistiku, podle níž USA do října letošního roku zvýšily svůj dluh vůči ČLR o téměř $8 mld. Celkově to páčí $1,16 bilionu. Čína je tak i nadále největším držitelem amerických státních dluhopisů.

Čínský premiér Wen Ťia-pao i celá Státní rada se rozhodli podpořit "zdravý rozvoj fotovoltaického průmyslu". Ten dosáhl mnoha úspěchů, ale má i drobné problémy: Je to "vážná nadbytečná kapacita ve výrobě" a pak to, že se výrobci "příliš spoléhají" na zahraniční poptávku.


Čtvrtek 20. prosince 2012
"Pět." Tolik zbývá pracovních dnů do konce roku, včetně dneška. Do volby prezidenta republiky zbývá 22 dnů. Pokud do té doby nerozhodne Ústavní soud jinak.

Vrchní velitel českých hygieniků Vladimír Valenta má tyto zprávy z metalové fronty:
Padlo 38 lidí, 120 bylo intoxikovaných. V nemocnici leží poslední zasažený, který se otrávil minulý týden. Počet osleplých zpráva nezmiňuje.
V posledních dvou týdnech bylo v rámci akce "Přines lahev než se otrávíš" poskytnuto občany asi 5200 vzorků. 88 z nich obsahovalo propyl, 62 metyl. Všechny závadné vzorky obsahovaly svinstvo, ohrožující zdraví opilců.
Oblíbené otravné typy alkoholu: Tuzemák, vodka, pálenka.
Oblíbené kraje: Moravskoslezský, Zlínský.
Nejčastější způsob nabytí: Dar. Anebo si to prej koupili v krámu. Zrovna dneska přinesl jeden jedovatý vzorek vytrvalý občan z Klatov. Dostal nekolkovanou lahev vodky od tatínka. Před pěti lety.
"Nevím, na co čekal." (Vladimír Valenta.)

Hospodské noviny si nechaly udělat u agentury Datank prezidentský průzkum mezi 262 českými podnikateli. A dopadlo by to takto:

1. Jan Fischer (17 %)
2. Miloš Zeman     (14 %)
3. Karel Schwarzenberg (10 %)
4. Přemysl Sobotka  (6 %)
5. Vladimír Franz (6 %)
6. Jiří Dienstbier (5 %)
7. Zuzana Roithová (pěkná 4 %).
8. Táňa Fischerová (pěkná 4 %).
9. Jana Bobošíková (nepěkné 1 %).
Aby to dalo sto procent, je třeba započítat absolutního vítěze, jenž se jmenuje "Furt Ještě Nevím" (21 %) a outsidery "Nechci Uvést" a "Na Volby Dlabu" (po 6 %).
Podnikatelé chtějí, aby se prezident více věnoval ekonomické diplomacii. Měl by "jednoznačně otevírat dveře podnikatelům na východ i na západ". (Vlastislav Bříza z Koh-i-nooru.) Ocení "morálnost chování". Podnikatelům zjevně nevadí dávné Fischerovo členství v KSČ, jako Dientsbierovo současné levičáctví. Rovněž – oproti lidu obecnému (ppm factum) – tolik neoceňují "zemitost" (buranství) Miloše Zemana. Jo, pokud někoho ze současných prezidentských kandiátů dnes ve světě někdo zná, pak je to Jan Fischer, nedávný viceprezident v Londýně sídlící Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Agentura pro tvorbu veřejného mínění CVVM vidí tyto výsledky pro tohoměsíční volby do Sněmovny:
1. ČSSD (36 %)
2. KSČM (22 %)
3. ODS (17 %)
4. TOP 09 (8,5 %)
5. KDU-ČSL (6 %)
Žena Moby Dicka: "Ježíšmarjá, já snad budu volit československé luďáky!"
Mrtvá Kočka: "Neříkej »ježíšmarjá«, nebo tě upálí."

10:00 Ministryně války Karolína Drsná Dívenka Peak učinila soudružskou návštěvu na Generálním štábu Armády České republiky, aby jeho osazenstvo ujistila svou nezměrnou podporou jeho profesionálnímu konání. Pochválila armádu, že dokáže fungovat i za přiškrcovaného rozpočtu. Náčelník genštábu generál Petr Pavel se velmi usmíval. Po setkání paní drsná ministryně uvedla, že návrhy kandidátů na místo odstřeleného prvního náměstka Vlastimila Picka sdělí nejprve premiérovi.
14:15 Premiér Petr Nečas podal prezidentu Václavu Klausovi návrh na odvolání Karolíny Peake z funkce ministra obrany.
Žena Moby Dicka: "Asi mu Karolínka prozradila jméno prvního náměstka."
Mrtvá Kočka: "A trvala na něm."
14:30 Prezident Václav Klaus odvolal na návrh premiéra Petra Nečase Karolínu Peak z funkce ministryně národní obrany. Na funkci místopředsedkyně zůstává. Zatím.
Mrtvá Kočka: "Předvánoční dárek Klausovi. Měl Picka tak rád!"

Nu co, vládní balíčky jsou schváleny, pokud je zase Klaus nevetuje. Což by už z čiré rozkoše mohl. Rýsuje se před námi možný rozpad koalice, pád vlády a předčasné volby. Z výšeuvedenými předpokládanými výsledky. A za situace, kdy nevíme, jestli budeme mít včas prezidenta, a jestli vůbec jakého. Který by mohl jmenovat nějakou vládu.

Pravidlo Moby Dicka: "Když už si myslíš, že je všechno v prdeli, posere se ještě další věc."

8 dní v čele resortu, to je zatím rekord. Zatím ho držela ministryně kultury a sportovní mládeže Helena Třeštíková, která utekla z funkce po 17 dnech, když zjistila vocogou.

15:54 "Pánové, co spolu mluví, se domluvili. Nejprve na mém jmenování výměnou za dopravu s tím, že ‘tu holku budeme mít pod dohledem’, což mně ani straně LIDEM nikdo neřekl. Když jsem vyměnila své tři nejbližší spolupracovníky, tak jako každý ministr, domluvili se zas na mém odvolání. Pro mne je to faktický konec koalice.“(Karolína Peake, uražená žena.) Odejít z koalice za sebe, pokud neodejde sakumprásk celá LIDEM, hodlá místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová i poslanec Viktor Paggio.
Drsná Karolína předpokládá, že za jejími zády byla už předem dohodnuta Mnichovská dohoda o obsazení náměstkovských míst ve stylu "o nás bez nás".

16:30 "Premiér Nečas šoupe s lidmi jako s figurkami." (Radek John, předseda možné nově koaliční VV. Když byl Vítek odviněn.)

17:00 Premiér Nečas Karolíně nevěří, zásadně zklamala jeho důvěru. Přeje si, aby dále zůstala místopředsedkyní vlády (nejen bez portfeje, ale i bez náplně práce), kde jí to tak šlo.
Žena Moby Dicka: "Snad se mezi těma dvěma větami Petřík alespoň nadechl."
17:05 Kristýna Peake: "Ani náhodou!
Mrtvá Kočka: "A ani se nenadechla."

Vláda by mohla získat nedůvěru, o kterou se už tolikrát snažila, třeba rovnou na Silvestra, když už si Sněmovna připravila termín zasedání.
Žena Moby Dicka: "To by pro ni bylo stylové."

"Jen si kladu otázku, jestli pan premiér byl nepříčetný, když Karolínu Peake navrhoval ke jmenování, nebo jestli je nepříčetný teď, když ji navrhuje odvolat. V obou dvou případech příčetný být nemohl.“ (Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 STAN.)

Další razie v Deutsche Bank. Mnichovská prokuratura hledá dokumenty ke sporu mezi DB a Leem Kirchem. Leovo mediální impérium zkrachovalo, a pan medimagnát vinu připisoval právě DB, konkrétně jejímu tehdejšímu gen. řediteli Rolfu Preuerovi. Ten prý v roce 2002 v jednom televizním intervjúku "zpochybnil bonitu" firem pana Kircha, čímž zapříčinil jejich pád. A Leo chtěl po DB odškodné v ráži 2 miliardy €. Manažeři DB to před soudem popřeli, prokuratura si myslí, že lhali, ale DB teď popírá, že by lhali… Kirch už mezitím raději letos v létě umřel.
Mrtvá Kočka: "Blbec by si myslel, že stačí televizní nahrávka."
Žena Moby Dicka: "Jó, milá zlatá, právníci nejsou žádný malý blbci!"
A proč došlo k další razii právě teď?
Mrtvá Kočka: "Neměli si otvírat hubu proti bankovní unii."

Aha, proč "další" razie. Minulý týden jsme zapomněli zmínit: 500 policajtů vtrhlo do centrály DB ve Frankfurtu nad Mohanem kvůli podezření ze stamilionových daňových podvodů při obchodech s emisními povolenkami. 25 pracovníků banky je vyšetřováno, na pět je vydán zatykač. Navíc mají na krku podezření z praní špinavých peněz a pokusu o maření vyšetřování.

Čína na rok 2013 plánuje vypuštění pilotované kosmické lodě loď Šen-čou 10, která se má spojit s vesmírnou stanicí Tchien-kung 1. Na Měsíc zamíří zatím nepilotovaná sonda Čchang-e 3, na oběžnou dráhu kolem Země vyletí dalších 20 satelitů, které budou pro čínský lid mírově zkoumat kosmos i naši planetu.

Kosmos se řítí na Zemi! Přesněji sovětská družice pro dálkový průzkum v programu Meteor, označená jako Kosmos 1484. V r. 1983, kdy byla vypuštěna, měla dráhu ve výšce 542 - 594 km. Umřela už v říjnu 1993, kdy jí vybuchla akumulátorová baterie. 48 úlomků již v atmosféře shořelo dříve. Trosky hlavního těleso o hmotnosti 2,5 tuny by mohly dopadnout až na povrch Země. Protože je na téměř polární dráze, může dopadnout kamkoli.
Mrtvá Kočka: "Padá Meteor, něco si přej."
Žena Moby Dicka: "Aby se do mě netrefil."

No jo, třeba si Nečas myslel, že zítra stejně přijde konec světa. Jedině tak by opozici vyfoukl ten sladký pocit vítězství při pádu vlády.

Karolínina LIDEM vyzvala své ministry k podání demisí k 10. lednu 2013. Dva partajní ministři už začali vyklízet své šuplíky, o třetím se neví, není členem strany. Proč nevypadnou dříve?

Karolína Drsná Peake: "Musím péct vánočky."
Se stejným důvodem přerušili komunisti své vrcholné zasedání na konci roku 1967, když už měl Antonín Novotný namazané schody. A sklouzl se po nich až po Novém roce.

Kolaps státních úřadů se odkládá z 1. ledna 2013 na 1. apríle. Pak chce ministerstvo vnitra předat novému výherci nové soutěže správu Czech Pointů. Do té doby bude informační nervstvo státu spravovat dosavadní provozovatel Newps. Zpráva nehovoří za kolik, protože od října, kdy mu původní smlouva vypršela, spravoval Newps Czech Pointy za symbolickou korunu měsíčně. Což dlouho dělat nejde. Od srpna zkoumá Úřad pro ochranu hospodářské soutěživosti podání neúspěšné superlevné firma Axcode (jediné reference má z projektu Opencard).
Žena Moby Dicka: "ÚOHS od srpna nedokázal rozhodnout, jestli byl tenhle tendr v pořádku. Teď už se na to může vykašlat, protože je pozdě! A jeho úřednice mohou jít péci vánočky."
Mrtvá Kočka: "Co myslíš, že od srpna dělaly?"

Jako reakci na masakr v základce v connecticutském Newtownu Američané houfně nakupují útočné pušky, dříve než to zákonodárci zarazí.

Ropný baron Michail Chodorkovskij by měl z ťurmy vylézt už roku 2014. Moskevský městský soud mu, stejně jako kolegovi baronovi Platonu Lebeděvovi, snížil trest za daňové úniky a privatizační podvody.
Mrtvá Kočka: "Ale vždyť to tak v Rusku dělaly stovky magnátů, baronů, guvernérů a státních mafiánů!"
Žena Moby Dicka: "Jenže Chodorkovskij v tom byl konkurentem Putina."

Finančních podvodů, praní špinavých peněz a organizování proticarských demošek se dopustili bratři Alexej a Oleg Navalní. Alespoň z toho je obviňuje carská ochranka (tzv. "ruská policie").
Mrtvá Kočka: "Obviňují je z těch prvních dvou věcí, za tu třetí je zavřou."
Ve snaze "získat důkazy" (zastrašit novináře) vnikla státní ochranka 7. prosince do bytu režiséra Pavla Kostomarova, který natáčí filmovou kroniku o ruské opozici, a provedli mu tam "prohlídku bytu" (letecký den).
"Podle mého názoru má vyšetřování dost prostředků, aby si prostě vyžádali ty či jiné materiály běžným postupem. Bez ranní prohlídky se mohli obejít." (Sám premiér Dmitrij Medvěděv tak vyjádřil v přímém televizním rozhovoru pochybnosti o vhodnosti takového konání.)
Mrtvá Kočka: "Je za lidového, a přitom prohlídka proběhla zcela ve stalinistickém duchu."
Žena Moby Dicka: "Nejspíš ve čtyři ráno."

Nejvyšší představitel ruského samoděržaví prezident Vladimir Vladimirovič Putin vystoupil na tiskové konferenci s 1226 novináři.
Žena Moby Dicka: "Tomu u nás neříkáme tiskovka, ale přednáška."
Úvodní část byla stručná (podle Fidela Castra). VVP pohovořil o výsledcích roční práce, o růstu průměrných mezd, o snížení úrovně nezaměstnanosti, růstu porodnosti a snížení úmrtnosti. Poté se dostalo na 80 nečekaných otázek. Mj. jsme se dověděli, jaké jsou o ekonomické styky s Evropou, co s problémem úniku kapitálu do offshore ("Peníze mají pracovat v zemi, investoři však potřebují patřičné podmínky. Stanovené úkoly jsou uskutečnitelné.")
Žena Moby Dicka: "Hlavně nesmíte investorům zabíjet právníky, Putin."
Kromě toho se hovořilo o vztazích Moskvy a Tbilisi, o návratu do ruských prodejen gruzínského vína, o rozvoji Dálného východu, o teroristických hrozbách, o vstupu Ruska do WTO, o nedostatcích ruského soudního systému, o korupci i o konci světa. Beseda s novináři trvala čtyři a půl hodiny, Fidele. Pan prezident jaře podotkl, že "hodně pracovat je pro prezidenta normou. S chlapeckým úsměvem se přiznal, že jeho pracovní den trvá v průměru od 10 ráno až do 10 večer. Novináři se hned ptali, jestli mu to zdraví dovoluje.
"Zdraví mi to dovoluje." (Odpověď pana prezidenta.)
V čem je rozdíl mezi Putinem 2000 a Putinem 2012? "Otázka je složitá. Toto období nebylo zdaleka nejhorší v dějinách země."
Mrtvá Kočka: "Na to si ještě budete muset, holoubci, počkat."

A teď něco veselejšího, ke kauze Depardieu: "Pokud Gérard chce povolení k pobytu či ruský pas, tak je to vyřízená věc, a to kladně." (Vladimir Vladimirovič nabízí francouzskému herci možnost přestěhování ze socialismu do feudalismu.)
A na závěr: V.V. Putin si myslí, že reakce Dumy na tzv. "Magnitského zákon" (zákaz adopce ruských dětí Američany) je "zcela na místě" (i když se v převážné většině chovali k dětem hezky). Zde vadí i to, že se ruský stát nemůže účastnit soudů nad americkými zvrhlíky, vraždícími ruské děti.
Mrtvá Kočka: "To už jsou američtí občané, Vláďo."
Jednou Rus, vždycky Rus!
Žena Moby Dicka: "V tom případě by mělo Rusko chránit zejména 2 miliony Rusů, kteří nyní žijí v Izraeli."
Mrtvá Kočka: "Ale to přece nejsou Rusové, a nikdy nebyli!"
Žena Moby Dicka: "A kdo teda???"
Mrtvá Kočka: "Židi."

Pátek 21. prosince 2012
"Čtyři." (Pracovní dny, než se USA zřítí z finančního útesu.)

V roce 2060 může nastat konec světa, který v roce 1704 předpověděl fyzik Isaac Newton na základě starozákonné Knihy Daniela. (Web státní rozhlasové stanice Hlas Ruska v článku s titulkem "Konec světa se nekoná, má přijít až v roce 2021".)

Karolína Peake nemá problém s koalicí. Jenom s Nečasem.
Mrtvá Kočka: "Jakože stačí, aby ho ODS vyměnila a Karol se zase začne usmívat?"

Podle předsedy VV Radka Johna se jejich uskupení spojí se všemi protivládními skupinami, aby společně prosadili nový volební systém: měly by se příště volit jen osobnosti, nikoli partaje. (Jako do Senátu.)
Žena Moby Dicka: "Radek si nejspíš myslí, že se svou vizáží vyžilého podvodníka zase získá dostatek fanynek, aby opět usedl v poslanecké stolici…"

Radek John se kvůli snaze svrhnout vládu hodlá sejít se zástupci ČSSD. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc prohlásil, že z jejich strany se "nikdo netouží setkat se s Radkem Johnem". ČSSD plánuje vyvolat setkání všech "relevantních" politických sil (zjevně bez veverek a breberek), které by se měly dohodnout na předčasných jarních volbách.

V dolní komoře českého Parlamentu dnes bloudí asi 30 bezprizorných poslanců.

Konec žertů, teď něco vážného: Europarlament začíná projednávat návrh Evropské komise na zavedení společné databáze veřejnosti, cestující v letadlech. Budou skladována a vyhledávána data i o lidech, kteří možná "nebyli podezřelí z podílu na závažných trestných činech" avšak "dalo by se soudit", že "by se na takových trestných činech mohli podílet". Sledovat se mají všechna důležitá data, včetně toho s kým podlý cestující telefonoval a co jedl.
Žena Moby Dicka: "Jestlipak rozeznají rozdíl mezi halal a košer chutěmi?"
Mrtvá Kočka: "A co z toho bude trestné?"
Se všemi cestujícími bude zacházeno jako s teroristy. A teroristé se v tom ztratí. Opatření má platit pro lety mimo EU. Chytřejší cestující a teroristé z Asie a Afriky budou létat do Švýcarska a dál do Evropy pojedou rychlovlakem.

Mezi Ruskem a USA zuří obchodní válka. V jejím rámci ruší Rusové vývoz vepřového do Ameriky, a zaplavují jím evropské trhy. Zde se tedy nezvedá cena o 10 až 20 %, jak by měla dle dalšího humánního rozhodnutí Evropské komise. Ta přikázala a přísným rozkazem nakázala, že březí prasnice nesmějí být v kotcích samotné, aby se jim nestejskalo. Ale hezky s pěti dalšími kolegyněmi. Nebudou tak mít svůj klid, narozených selátek bude míň, a doufám si tvrdit, že některá z nich tuto nadekretovanou "socializaci" nepřežijí. Skutečně, ofiš název té krávoviny zní "socializace prasnic".
Žena Moby Dicka: "Svinskej socialismus!"
V Česku je nejméně prasat od roku 1921. Péče Evropských politických komisařů zavdává předpoklad, že všechna česká prasata budou vbrzku zcela vybita. A pak si je dovezeme. Z Ruska.
Mrtvá Kočka: "Svinskej komunismus!"

Ještě že ta hovada politrucká nenapadlo zrušit samostatná stání pro klisny s nově narozenými hříbaty!
Mrtvá Kočka: "Nenapovídej těm zoofilům!"

Od začátku prosince v Polsku umrzlo 49 osob. A V Rusku 56 osob. Ale sloni se zachránili: Na Sibiři začal hořet kamion, který převážel dva cirkusové slony. Krotitel je vyhnal ven, ale tam byla krůta – 35° pod nulou. Aby nezmrzli, tak s nimi jejich pečovatel pobíhal, aby se zahřáli. Potom, co se dostali do teplé garáže, tak jim na radu ruských veterinářů namíchal kbelík teplé vody s vodkou, aby se zahřáli. Zvířatům přesto mírně omrzly nohy a uši. Rovněž krotitel měl omrzliny.
Mrtvá Kočka: "Ale nikoli takové uši."
Žena Moby Dicka: "Dostala jsem nápad na ekologickou likvidaci ilegálního alkoholu!"
Mrtvá Kočka: "Ale nemysli si, že dostaneš cenu Velkého Richarda!"

Protikorupční policie před měsícem zatkla kuplíře, pasáky a děvky z proslulých dvou nevěstinců ve Smečkách v centru Prahy. Akce se zúčastnilo přes 200 detektivů, vyšetřovatelů a techniků. Zajištěny byly listinné materiály, finanční hotovost, mobilní telefony, počítače a další věci důležité pro trestní řízení, a také nemovitosti v ráži 200 mil. Kč. Čtyři ženy a jedenáct mužů pracovalo jako organizovaná skupina. Při zásahu "pracovalo" v obou vyhlášených "podnicích" asi osmdesát kurev ve věku od 18 do 25 let, mnohé z nich cizinky.
"Za sexuální služby zaplatil zákazník asi pět tisíc za hodinu. Provozovatelům podniku mělo jít z této částky 40 procent." (Pavel Hanták, mluvčí ÚOOZ.)
Mohli by dostat pálku až 10 let. Hlavní kápo, šestačtyřicetiletý majitel obou nevěstinců, často jezdí do Thajska, kde se dlouhodobě zdržuje ve svém domě. Možná proto ho (spolu s dalšími osmi gangstery) Obvodní soud Prahy 1 pustil z vazby. Možná proto se nám pochlubili policisté až dnes.

Sobota 22. prosince 2012
*******************************************
Žena Moby Dicka: "Já si tedy vždycky myslela, že kuplířství je u nás trestné…"
Mrtvá Kočka: "Trestné, ale netrestané."
Moby Dick: "A proto je u nás takovej bordel."

Zbývají tři pracovní dny do konce roku. Mobyho menažerie přeje klidné užití těch nepracovních.
----------------------------
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

12 komentářů:

A.S. Pergill řekl(a)...

K té pušce:
Podle původních zpráv střílel jen ze dvou pistolí (tomu by +- odpovídal výsledek střelby) a tu pušku "pouze měl" (= snad jen v autě, které nechal před školou). Vražednou zbraň z ní udělali až reportéři dalších sdělovacích prostředků.
Faktem je, že v Izraelských školách, kde jsou učitelé a učitelky ozbrojeni a vycvičeni, by si nejspíš moc nezastřílel.

StK řekl(a)...

Zatím jenom jedno mňouknutí: Pražáci se vždy "vesničnům" smějí, když slyší vyslovit slovo "pragorentrizmus" a říkají, ať se tedy ti "mimopražští" pochlapí. Inu - kdyby za co bylo. Ta procenta divadelních dotací mluví naprosto zřetelně. A když někdo přečuhuje okresní velikost stejně uteče do Prahy. Kde potom často dělá "kandrdase", protože velké role jsou už rozděleny dávno předem. Pravda - občas, velmi občas i někdo prorazí. Pak v interview zapomíná na dobu, kdy působil "na oblasti".
===
Mezi námi kocoury - ta situace je fakt na "facičku s vytaženými drápy - a pak si ještě pořádně trhnout"! Když je nějaká soutěž (často baletní nebo operně-pěvecká), stačí se podívat na to, kdo je odkud a můžete už začít vypisovat diplomy pro vítěze. Pravda, někdy je skutečnost tak jednoznačná, že to vyhraje i někdo mimo Prahu. Pak se to dává dlouhá léta za vzor spravedlivosti. Totiž ti porotci jsou valnou většinou - taky z Prahy. K jejich nominaci vedou praktické důvody: Není jim třeba platit hotely a navíc jsou to kluci a holky, co spolu mluví. Vždycky se nějak kulantně dohodnou.

A divadla v tom našem "městě uhlí a ocele"? Raději nebudu už nic psát, musel bych se pak dlouho uklidňovat. Jdu si radši klohnit večeři. Myši mi už (někam) došly, budou fazole se slaninou a topinka.

Starý kocour řekl(a)...

Tak jest, A.S.P.!
Až na tuhle židovskou moudrost přistoupí i zbytek tzv. civilizovaného světa, neznamená to, že se takoví šílenci už nebudou vyskytovat, ale že jejich šílenství bude mnohem, mnohem kratší. Bude trvat přesně tak dlouho, než někdo z okolí vytáhne toho svého Peacemakera, natáhne, pečlivě zamíří a zmáčkne.
Pak nastane mír.
===
Pokud mají pravdu statistiky, zločiny "se zbraní v ruce" jsou méně časté a méně závažné ve společnosti, kde je zvykem být ozbrojený. Je to celkem pochopitelné. To, že kdekdo může mít u sebe zbraň ví i potenciální pachatel. Může tedy volit. Ale zločinec - ten si přece zbraň dokáže opatřit, i když bude absolutní zákaz nošení zbraní. A bude mít do příjezdu policie jistotu, že je jediný, který je ozbrojený.
Jistěže přibude "střílejících opilců" a prostřelených stehen při čištění nabitých pistolí a revolverů, ale procento mrtvých se velmi citelně sníží. Praví statistiky.

Jakub S. řekl(a)...

To je bohužel krutá studená logika. Moc dlouho jsem se usilovně přesvědčoval o opaku. Ne.

A. S. Pergill řekl(a)...

Možná ještě v této souvislosti jeden kontrast: Zatímco v případě zdravotnické první pomoci zdůrazňujeme, že jde o minuty, po jejichž prošvihnutí dojde k nenapravitelným škodám, a že by proto měl každý občan být schopen poskytnout první pomoc, protože žádná zdravotní služba není schopna během těch pár minut dorazit (a jsou na to i přehršle vysoce validních studií), v případě situací podobných té střelbě ve školách je zuřivě bráněno tomu, aby občané mohli poskytnout první pomoc, přestože policie zpravidla reaguje ještě později než zdravotní služba (causa Breivik to ukázala naprosto názorně) a k nenapravitelným škodám dochází mnohem rychleji.

Starý kocour řekl(a)...

Suché konstatování:
Člověk, který umí zastavit tepenné krvácení nebo aplikovat umělé dýchání není státu, tedy potenciálně totalitnímu státu, nijak nebezpečný. Ozbrojený ano.

Jakub S. řekl(a)...

Ejhle: exemlární ilustrace, že každý má ze svého úhlu pohledu, své zkušenosti, svého prostředí, věku atd. - svou p r a v d u .
Pravda - ?
No, pravda - ovšem, pravda...
Pravda, ale stejně.
Tož pravda!
Šak za pravdu nic nekúpíš! Ani napit ti nedá! (Strýc Výskalů ze Šťákových pasek před 6O lety.)

Starý kocour řekl(a)...

Pravda je pojem kulatý a řekl bych i neuchopitelný, až slizký. To "přemyšlování" o pojmech a významech je právě doménou, světem filosofů a tam si netroufnu víc než škvírkou nakouknout - a rychle pryč.
Je to svět bezbřehý, hluboký - a naprosto naprosto nepřehledný. Filosofové, průvodci po tomhle světě a současně jeho stvořitelé znají v té obrovském temném prostoru své cestičky, které je dovedou od důsledku k příčině. Ovšem každý zná tu svoji. O ní je přesvědčen, že je tas správná a jediná. Ovšem už z lehkého nadhledu , třeba kocoura na sloupku v plotě je vidět, že se takové cestičky kříží, spojují a zase rozdělují. Hegel, Kant... Pokud se kocour nechce tím světem roztodivných pravd a axiomů nechat zmást, bude lépe, když se bude koukat po svých myších, Jakube!
[;>))

Jakub S. řekl(a)...

Ilustrace subjektivních pravd TEĎ na ČT24 o Mariánském sloupu na pražském Starom. náměstí. Historik, kunsthistorik, filosof/teolog. To je něco pro mě. Do desíti.

Šaman řekl(a)...

A jeden z nich zároveň politik…

Jakub S. řekl(a)...

Který?
A já se radši dívám po kočkách než po šedých myších...
Na Hegela či Kant nemá nikdo z nás. To jsem si ověřil už na fakultě, s filosofy jako takovými. Takže když začne někdo velice ležéérně či hluboce zamyšleně rozebírat jisté jejich náázory a tvrzení... a srovnávat je s Heideggerem, Kierkegaardem, Pascalem... žoviálně, shovívavě s okolím... vím, co si myslet. Je to nula. A protože se navíc snaží budit u laiků dojem, zamindrákovaná nula.
S těma stezičkama to není špatný obraz. Vynořila se mi jedna surreálná filosofická povídka mého zbožňovaného Borgése: Zahrada, v níž se cestičky rozvětvují. Argentinec z Paříže, dožívající nakonec bezútěšně jako slepec v US.

Starý kocour řekl(a)...

Ten trochu pohublý Kocour, pochopitelně. Ten se v "důkazní nouzi" vždy přidrží věcí, na které se dá sáhnout tlapkou, čichnout k nim nebo je i ochutnat. To je svět Starých kocourů...
O krajinách, kde je tolik tučných myší, že není kam šlápnout, si nechají jenom vyprávět před spaním. Proto snad přežívají. [;>))