pátek 25. ledna 2013

MOBY DICK: Naše utrpení

Nezajímavé starosti v Mali, Alžírsku, Francii, Sýrii, Rusku, Británii, Americe a dalších neznámých zemích
**************************************************************
Neděle 20. ledna 2013
Česko trpí smogem, ledovkou a prezidentskou kampaní. O prezidentských kandidátech se baví i pokladní v naší sámošce.

Vězeňská služba po amnestii zakonzervuje tři věznice. To byl totiž skutečný důvod aminy: Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nedal na letošek vězeňské službě potřebné peníze, a té by tak scházela asi miliarda v rozpočtu. Z tohoto hlediska je Kalouskovo rozhořčení nad aminou tuze pokrytecké.
Žena Moby Dicka: "Oni by ty vězně totiž stejně museli pustit."
Mrtvá Kočka: "Jinak by jim utekli sami."

ODS navrhuje, aby poslanci ve vězení nedostávali plat, náhrady ani další benefity.
Mrtvá Kočka: "Jejich příjmy by měly rovnou inkasovat kriminály."

Proláklo se, že exprimátor pražský a poslanec Pavel Bém má obnovené členství v ODS. Rozhodla o tom rada místního sdružení v Dejvicích. Jednomyslně.
"Mohu jen s potěšením konstatovat, že snůška vykonstruovaných podezření na základě údajných odposlechů, která před devíti měsíci MF DNES vyvolala, dopadla tak, jak jsem očekával – skončila jako dehonestující kopa virtuálních drbů, které na mne naházely špínu a hnůj a odvedly pozornost od první vážné krize." (Pavel Bém, mazánek ožralého zlobbisty, obviněného z pokusu o vraždu pod vlivem.)

Pod vlivem alkoholu je nezletilá, která byla ve vážném stavu přijata do ústecké Masarykovy nemocnice.
Žena Moby Dicka: "Je to první případ na Ústecku."
Mrtvá Kočka: "Přesněji první případ otravy metylalkoholem."

V Kauflandu se objevily sušenky z Polska, jejichž chuť byla obohacena o originální valéry jedu na potkany.

Řidičské prase A.T. patří mezi ty, kteří se stali konzumenty dobrodiní prezidentské amnestie. Podmínka mu byla zrušena a trest zahlazen. Hledí se na něj tedy jako na nevinného. Ovšem Aleš Trpišovský nesmí sedm let řídit auto.

Alžírský Ajn Amanás dobyt alžírskou armádou, plynový komplex zůstal zachován. 23 rukojmích zabito, stejně jako všech 32 teroristů, včetně jejich vůdce Abdula Rahmana z Nigeru. Internacionální džihádisté pocházeli ze 6 zemí, jeden z nich "vypadal jako Evropan".

Matinka prezidenta Asada odjela ze Sýrie (ruské výsadkové lodi?) za dcerunkou Búšrou do Dubaje.

Před třemi dny ztroskotal na své plavbě kolem světa francouzský jachtař Alain Delord (64). Jeho loď Tchouk Tchouk Nougat (10,5 m) poničila 900 km od Tasmánie silná bouře. "Přestoupil" na svůj záchranný člun, a poté si zavolal odtahovku AMSA (australskou námořní záchrannou službu). Letadlo mu včera shodilo vysílačku a potraviny, dnes ho vyzvedl  výletní parník Orion, vezoucí turisty z Antarktidy.
Turisté měli alespoň nějaké vzrušení.

"Bude-li fond půjčovat peníze přímo bankám, peníze mu rychle dojdou." (Klaus Regling, generální ředitel Evropského stabilizačního mechanismu.) Půjčka bankám ve výši 60 miliard € je totéž, co půjčit vládám 180 mld. – kvůli jinému úrokování.
ESM byl přitom založen, aby mohl přímo rekapitalizovat banky v potížích, čímž se nemělo zvyšovat zadlužení daného státu. Dnešní řešení?
Budou se podporovat jen "dobré banky", které by mohly přežít. ESM v nich za své půjčky získá podíly, a pak je prodá. Kdežto "špatné banky" – převezme stát.
Žena Moby Dicka: "Nějakým kouzlem pak všichni uvěří, že se tím nezvyšuje zadlužení státu."
Dobré státy přežijí, a co ty špatné státy?
Mrtvá Kočka: "Ty převezme Německo."

Volby v Dolním Sasku vyhráli dle odhadů křesťanští demokraté (CDU) se ziskem 36,3 %. Ztráta 6 % oproti minulým volbám pro ně znamená prohru.
Liberálové z FDP získali asi 10 %. Je to pro ně výhra, neboť předvolební průzkumy naznačovaly, že by se vůbec nemuseli dostat do zemského parlamentu.

V Modrém pokoji Bílého domu složil Barack Obama při své druhé oficiální inauguraci svůj třetí prezidentský slib. Musel být dle US Ústavy složen právě dnes, avšak dle tradice se přísahy v zavírací den ouřadů nepořádají. Proto se ceremoniál udál v hlubokém soukromí nejbližší rodiny.
Mrtvá Kočka: "A televizních kamer."

Viceprezident Joe Biden složil přísahu už ráno. Slavnosti se zúčastnila také jen rodina, nejbližší přátelé a několik málo novinářů.
Mrtvá Kočka: "Celkem asi 120 osob."
Včera Biden rozveselil účastníky inauguračního plesu, když pravil: "Jsem pyšný, že jsem prezidentem Spojených států".
Beau Biden: "Až za čtyři roky, tati."
Mrtvá Kočka: "Nebo až spadne Air Force One."
Joe Biden (69): "Sorry, přeřeknutí. Jsem pyšný, že jsem viceprezidentem Spojených států. Ještě pyšnější jsem na to, že jsem viceprezidentem Baracka Obamy. Prezidenta Baracka Obamy."

Pondělí 21. ledna 2013
O prezidentských kandidátech se baví i návštěvníci galerií.

Pokračuje seriál exkurzí protikorupční policie do státních firem. Tentokrát se obětí policejní zvůle staly Lesy ČR, s.p. Policajti se zajímali o doklady k zakázkám od firem Dynn a Time Export v ráži 1 miliarda. Tyto IT (jak jinak) kšefty nejdříve kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad, pro jejich předraženost podal trestní oznámení lidovecký senátor Petr Šilar, a na podzim dovršil pomluvy analytický útvar Ministerstva financí. 340 milionů z té miliardy se totiž vrátilo do Česka, kde si je vyzvedl (mj.) Jiří H., "podnikatel s vazbami na ČSSD" (podílel se na kampani premiéra Standy "Baby" Grosse "Myslím to upřímně").
Žena Moby Dicka: "Tak s vazbami se tentokrát šetří, zatím není žádná."
Firma Dynn už před časem podala žaloby na senátora Šilara (KDU-ČSL) i pomlouvačná média.
Mrtvá Kočka: "A teď je nejspíš podá na Lesy – že je státní podnik nutil do předražování."

Do syrské armády jsou povolávány ženy. Mají sloužit na kontrolních stanovištích a prověřovat družky v islámských závojích. Před 30 lety se ženy z Ochranných praporů využívaly při vraždách, mučení a zastrašování vzpurných obyvatel.
"Chovají se jako dravci a ponižují každého, kdo kontrolním stanovištěm prochází, jako by to byl žid v koncentračním táboře." (Nejmenovaný obyvatel Homsu pro TV Al-Arabíja.)
Předseda Palestinské autonomie ("prezident") Mahmud Abbás pravil, že Izrael povolí evakuaci na území Palestinské autonomie. Do "nelidských podmínek", které (dle europejských médií) pro Araby panují v Izraeli se chystá 150 tisíc palestinských uprchlíků ze Sýrie.
Mrtvá Kočka: "Nelidské je, že si s sebou nesmějí vzít zbraně."

Izraelská vláda nekomentuje. Čeká, jaká bude.

Do Bejrútu letí JAK-42 a Il-76 z letky Ministerstva pro výjimečné situace. Letadla mají z libanonské metropole začít přepravovat ruské uprchlíky ze sousední Sýrie. Hlas Ruska tvrdí, že nikdo neví, kolik Rusů se v Sýrii nachází. Podle údajů ruského zamini je na konzulátu zaregistrováno 5,3 tisíce lidí. Krom toho jsou v Sýrii nezaregistrovaní Rusové, zejména "rodiny Syřanů s ruským občanstvím". Podle Hlasu Ruska z minulého týdne to bylo 30.000 prvních a 20.000 druhých.
Agentura Muška na zdi předpokládá, že tak náhlé snížení počtu Rusů v Sýrii avizuje, že Ruská federace odpískla přímou invazi. Ačkoliv její veškeré loďstvo už doplouvá k břehům Sýrie.

Rusko má prý málo lodí. Aby mohlo zachránit Rusy na všech kontinentech postaví do roku 2020 sto nových plavidel, včetně letadlových lodí a ponorek. Tento plán je součástí rozsáhlého vyzbrojovacího projektu, na který má padnout 15 bilionů Kč (v přepočtu). V rámci modernizace se dostane i na ponožky, a vojáci Ozbrojených síl Ruské federace si už nebudou muset ovíjet nohy onucemi…

Americký prezident Barack Obama s rodinou a viceprezidentem Joe Bidenem navštívil episkopální kostel svatého Jana, kde mu – a celým USA – požehnal reverend Luis León. Před Kapitolem a zraky statisíců občanů pak při své druhé formální inauguraci složil počtvrté svůj slib. Protože se má šetřit, tak bude letošní inaugurace o něco levnější než posledně, kdy přišla na $400 milionů, a zaplatí ji také dobročinní soukromí sponzoři, kteří si na podujatie zakoupili ty nejlepší fleky: Nejdražší lístky stály až čtvrt melounu (jednotlivci) či celý meloun (pro zástupce firem). V dolarech, pochopitelně.

Několik teroristů z africké frančízy Al-Kejdy prý přežilo akci alžírské armády na záchranu plynárenského komplexu na jihu Sahary.
Mrtvá Kočka: "A prý přežilo i několik rukojmí!"

"Všichni říkají my, ale v Mali jsou jen francouzští vojáci." (Daniel Cohn-Bendit, předseda frakce Zelených v Evropském parlamentu.)
USA se prý "drží zpátky".
Žena Moby Dicka: "Drží zpátky, a z potřebných 200 milionů € zaplatí spolu s Kanadou 150 milionů."
A Francouze podpoří i německý spojenec. Zapůjčením dvou dopravních letadel C17 pro transport vojáků.
Mrtvá Kočka: "Francouzských vojáků."

Africká unie do Mali dovalí až 5.000 vojáků. Jen co sežene počitadlo. Na místě se zatím vyskytují (krom Francouzů a domácích) i nějací Nigerijci, Tožané a Čaďané.
Pro domácí vojsko není třeba používat nepřesné označení "vojenské síly". Flintu má jen každý třetí, ostatní si někde ulomili klacky.
Žena Moby Dicka: "V Mali si už není z čeho ulomit klacek."
Mrtvá Kočka: "Tím je vysvětlena současná krize."

Úterý 22. ledna 2013
Na evropských letištích překvapivě sněží a mrzne. V Čechách se o prezidentských volbách baví i lyžaři ve frontě na vlek.

Kontrola z ministerstva chřipky a jiného zdraví prý odhalila na VZP ďouru ráže 400 milionů v položce za prevenci. VZP již přijímá řadu nápravných opatření.
Mrtvá Kočka: "Jestli to spíš už není na řadu nápravných zařízení?"

Dolnosasští demokratičtí křesťané (CDU) sice nedělní volby vyhráli, ale jejich koalice s demokratickými svobodníky (FDP) má o čtyři desetinky procenta – a hlavně o jedno křeslo – méně než dosavadní opozice. Takže vládnout budou Zelení a sociálníci. Copak Sasko, copak Dolní, ale v září jsou spolkové volby, a vládní koala ztratila už pátou zemi za sebou! Přičemž ovšem Anděla Merkel zůstává nejoblíbenějším příštím německým kancléřem…

"Lid si zaslouží jistoty!" (Heslo na plakátech k loňským slovenským volbám.) Slovenský lid má letos jistotu, že současná nezaměstnanost (14,44 %) bude dále růst, neboť se má v prvním kvartále dále snižovat nabídka pracovních míst (o 4 %). Slovenští podnikatelé dávají vinu novému "Ficovu" zákoníku práce, který "zvyšuje jistoty" zaměstnanců tím, že je jejich propouštění složitější a nákladnější. Ale přijímání taky! Krom toho bylo levicovou vládou zvýšeno i odvodové zatížení. No a eurozóna je v krizi. Avšak je tu světélko naděje! Vláda v rámci "národních investičních projektů" poskytne malým podnikatelům na zvýhodněných půjčkách 575 milionů €. Které půjdou výhradně z eurofondů.
Žena Moby Dicka: "Takže je vlastně dobře, že slovenská levicová vláda si vede tak špatně."
Moby Dick: "?!!!???"
Mrtvá Kočka: "Protože by jinak nedostala ty dotace!"

Dnes není v Izraeli ani žádný svátek, ani válka, tak mohly proběhnout předčasné volby. Agentury pro tvorbu veřejného mínění upřednostňují vítězství současného premiéra Benjamina Netanjahua a jeho koalice. Ubozí Izraelci trpí tím, že hranice volitelnosti do Knesetu je na pouhých 2 %. Takže nezáleží na tom, kdo vyhraje, ale komu se podaří slepit koalici.
Žena Moby Dicka: "Čímž se vysvětluje i nesmyslný počet izraelských ministerstev."
Mrtvá Kočka: "Není 31 ministrů – a 35 ministerských funkcí – trochu moc na tak malou zemi? "
Žena Moby Dicka: "Ale na šest partají je to akorát."
Mrtvá Kočka: "No vidíš. Třeba ministr pro záležitosti penzistů nebo ministr zlepšování vládních služeb – to bychom si mohli taky zavést!"
Nečíst, Karolíno!

Bývalý lidovecký poslanec práskl, že si partajní hodnostáři v minulosti mezi sebou rozdělovali černé peníze. Podle Jorge Tríase to bylo až 10.000 € měsíčně.
Mrtvá Kočka: "Tomu dali, tomu dali, tomu dali – a na Jorgeho se nedostalo…"
(Ve Španělsku je Lidová strana vládnoucí partají.)

Eurodemoška v Bruseli: 3.000 trafikantů z Francie, Německa, Rakouska, Itálie, Polska i odjinud protestuje před sídlem institucí EU proti návrhům Evropské komise na boj proti kouření. Který nahraje pašerákům a padělatelům tabákových výrobků (hnusné krabičky jde jednoduše padělat).

Federální kosmická agentura Roskosmos a Evropská vesmírná agentura (ESA) se dohodly na programu ExoMars. Program počítá s vysláním dvou sond k Marsu. Vzlétnou r. 2016 a 2018.
Mrtvá Kočka: "A kdy spadnou?"

"Copak umřel velký vědec nebo kosmonaut? Vždyť je to hrozné, děti se na to dívají a místo Pavlíků Morozovů nám vyrostou generace dědů Hasanů!" (Vladimir Volfovič Žirinovskij, poslanec Státní dumy a předseda Liberální demokratické strany Ruska.) Vladimira zlobí mediální rozruch kolem pohřbu nedávno zavražděného vora v zakoně Děda Hasana (Дед Хасан).
Mrtvá Kočka: "Ale Voloďo, tak to přece na širé Rusi chodí, ne? Z mladých bolševických donašečů přece vyrůstají mafiánští dědkové!"

Ozbrojené síly RF zahájily další cvičení v zóně Černého a Středozemního moře. Kromě lodí a ponorek válečného námořnictva se manévrů účastní také letadla pobřežního letectva a také dálkové letectvo ruských vzdušných sil. (Ze zprávy Hlasu Ruska.)
"Hlavním cílem je zdokonalení bojové přípravy sil flotily ve vzdáleném oceánu a nácvik výsadků. A z politického hlediska se jedná o podporu Sýrie. Rusko ukazuje svoji připravenost zajistit dodržování norem mezinárodního práva při řešení syrského problému. A myslím si, že tuto zprávu by měl Západ uslyšet." (Viktor Korotčenko, ruský vojenský expert, pro HR.) "Z praktického hlediska si myslím, že Asad má všechny šance udržet situaci v zemi pod kontrolou a zkrotit ten nápor mezinárodního terorismu, který nyní v Sýrii pozorujeme. Tím více, že události v Mali a v Sýrii jsou prakticky stejné: všude jako zdroj nestability vystupuje světový terorismus. V Mali však Západ s tímto terorismem bojuje, ale v Sýrii ho podporuje. Jedná se o typickou politiku dvojího metru."
Díky "malijské frontě" se prý syrské armádě podařilo dosáhnout "řady úspěchů".
Žena Moby Dicka: "60.000 mrtvých Syřanů."

Středa 23. ledna 2013
Účastníci autogramiád se baví o prezidentských kandidátech.

Česká vláda zrušila Ředitelství vodních cest. Má to letos ušetřit 5 milionů korun z původního rozpočtu 22 milionů. Kdyby bylo ŘVC zrušeno dříve, tak se mohlo ušetřit 1,2 miliard za zbytečné zvedání železničního mostu v Kolíně (předražení zbytečného projektu o 366%). To byl ovšem ještě ministrem dopravy Aleš Řebíček (ze sportovního klubu Slavia Viamont). Úředníci Evropskéhu účetního dvora si namátkou vybrali jiné tři projekty, a našli v nich chyby "v souhrnu 96 - 100 %". V kačkách to pak činilo 2,4 miliardy.
Náramně se také ušetří tím, že tento úřad nebude stavět kanál Dunaj-Odra-Labe.
Mrtvá Kočka: "A kolik jsme toho ušetřili, když jsme neletěli na Mars!"
Žena Moby Dicka: "Asi stejně, jako když jsme neuspořádali Bémiádu!"

"Trestní právo se zastavilo před branou politiky a korupční jednání se od určitého postavení pachatele a na určitém místě stává nepostižitelným." (Soudce Jan Šott po vynesení rozsudku, který si na něm vynutil svým rozhodnutím odvolací soud, a jímž zprostil poslance Víta Bártu viny úplatkářství a Jaroslava Škárku viny i trestu trestu za přijetí úplatku a podvod.)
Mrtvá Kočka: "Zlobbisté mají smůlu v tom, že nejsou politiky…"

"Celá amnestie je v rozporu s Ústavou." Zdůvodnění Městského soudu v Praze, se kterým se obrací k Ústavnímu soudu s požadavkem na zrušení aminy "jako celku".
Mrtvá Kočka: "Představují si to jako Hurvínek válku."
A kdyby to náhodou nešlo, tak alespoň kousku aminy.
Mrtvá Kočka: "Jako  právnickou válku."
Žena Moby Dicka: "Nežeby ji nemohl Hurvínek vyhrát."

Protikorupčník Karel Janeček se obrátil na Senát, aby "zvážil podání žaloby na prezidenta Václava Klause" pro "velezradu" – kvůli amině…
Mrtvá Kočka: "A což takhle za spolupráci s mimozemšťany?"

A je to tu:
Britský premiér David Cameron slíbil britskému lidu referendum o "setrvání či odchodu" z EU. Referendum se má uskutečnit nejpozději r. 2017.
Žena Moby Dicka: "A nejdříve po dalším zvolení Davida Camerona premiérem."
David by chtěl některé pravomoci vrátit z Brusele na národní úroveň. Justici, oblasti sociálních věcí a zaměstnanosti například. Použil k tomu slovo "flexibilita". Nemusí se hned vystupovat z EU – snad se lze dohodnout po dobrém, ne? "Největší nebezpečí Evropské unii hrozí ne od těch, kteří prosazují změny, ale od těch, kdo nové myšlení odsuzují jako kacířství." Nejdříve bude vyjednávání – a až po dohodnutí nových pravidel referendum. Sám premiér si přeje, aby Británie zůstala "přesvědčeným a aktivním" členem reformované unie. Avšak "deziluze veřejnosti z EU je největší, jaká kdy byla." "Je na čase, aby se Britové vyjádřili. Je na čase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila."
Vstřícně se k Davidovým návrhům vyjádřilo třeba Nizozemsko.
Švédsko se ústy svého ministra zahraničí Carla Bildta vyjádřilo nevstřícně: "Flexibilita zní hezky, ale jestli otevřete cestu k Evropě o 28 rychlostech, tak nebude žádná Evropa, ale jenom zmatek."
Anděla Merkel (kancléřka, SRN): O britských přáních "lze diskutovat", avšak Británie nesmí klást podmínky. "Jakákoli dohoda musí být založena na kompromisu." "Německo, a já osobně, chceme, aby Británie byla důležitou součástí a aktivním členem Evropské unie."
Francouzský prezident François Hollande vyjádřil přání, aby Británie zůstala součástí EU.
Ale: Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius a jeho německá kolega Guido Westerwelle prohlásili každý po svém, že "EU není možné stavět tak, že si z ní členové vybírají jen něco".
"Rozumní lidé chtějí patřit k jednotnému trhu, ale chtějí se odstřihnout od rozčilujících zbytečností EU." (Boris Johnson, londýnský starosta.)
Mrtvá Kočka: "Bruselští úředníci ovšem nejsou rozumní lidé."
Žena Moby Dicka: "No, uvidíme. Ale už nyní je znám viník budoucího rozpadu EU."
Mrtvá Kočka: "EU."

Vyšetřovací komise ministerstva národní obrany USA dospěla k závěru, že velitel vojsk v Afghánistánu John Allen neudržoval "nepatřičné styky" s jistou Jill Kelleyovou, která svedla bývalého ředitele CIA Davida Petraeuse.
Mrtvá Kočka: "Udržoval s ní toliko styky patřičné."

Odhady izraelských tvůrců veřejného mínění ukazují, že Netanjahův blok si zachová většinu, i když jen malou – 61 až 62 křesel ze 120.
Odpoledne to vypadá na 60:60, ačkoli Bibi doufal v jasné vítězství vládní koalice.

"Po volbách se daně zvyšovat nebudou." (Sladký duet ministerského předsedy Benjamina Netanjahua a ministra financí Juvala Štajnice (oba Likud).)
"Je potřeba zvýšit daně a udělat velké škrty ve státním rozpočtu, aby se snížil jeho deficit na rozumnou výši." (Z doporučení Banky Izraele ve stanovisku, které adresovala vládě před 2 týdny. Dnes to někdo prásknul novinám Jediot Achronot. Den po volbách.)

Rusové prchají ze Sýrie. Ale jenom ti, kteří chtějí: Tedy ti, kteří kvůli válce zůstali bez přístřeší a přišli o existenční prostředky. Domů je dopravila dvě letadla Ministerstva pro výjimečné situace.
Mrtvá Kočka: "Všech 77."

Členové výboru ministrů Sýrie vedeného premiérem Waelem Al Halkim, který byl zřízen za účelem vypracování politického programu, projednali možnost poskytnutí záruk vůdcům opozice v zahraničí, pokud ukáží odvahu a dorazí na jednání do Damašku. Pánové vyslovili své připomínky ohledně procedur a mechanismů, jež mají být uplatněny v souvislosti s tím na hranicích.
Žena Moby Dicka: "Ženy z Ochranných praporů přivítají opozičníky nožem na krájení chleba a solí."
Mrtvá Kočka: "Vtíranou do jejich ran."

OSN je "znepokojena" zprávami o dalších náborech dětských vojáků ve Středoafrické republice.
"Povstalecká skupina Seleka tímto krokem porušila mezinárodní úmluvy." (Leila Zerrougui, zvláštní zmocněnkyně generálního tajemníka OSN pro děti v ozbrojeném konfliktu.)
Mrtvá Kočka: "A???"


Alžírský premiér Abdelmalek Sellal uvedl, že jeden z organizátorů teroristického útoku na Ajn Amanás byl Kanaďan, který byl během "krize" zabit.

“Nikdy nebudeme souhlasit s vpádem vojsk do Mali, neboť to rozpoutá ještě větší konflikt v regionu.”
(Mohamed Mursí, prezident, Egypt, na pracovní cestě v Saudské Arábii. Pan prezident nekritizoval vpád islámistů do Mali, ale obranu Mali před vpádem islamistů.) "Finanční prostředky sloužící k válce měly být raději použity na rozvoj oblasti." (Zejména zadluženého hladového Egypta.)
“Africké problémy ať si vyřeší Afričané sami.”
(Rafík Abdelsallem, tuniský ministr zahraničí.) "Afričany" se míní ozbrojení arabští islámisté, nikoli neozbrojení křesťanští černoši.
"Podporuji diplomacii před činy”.
(Moncef Marzouki, tuniský prezident.) Že nediplomatil před rokem, když se v Mali začali rozmáhat islámisté?
Žena Moby Dicka: "Muslimský bratr muslimskému bratru oči nevyškrábe."

"EU hodlá hrát hlavní úlohu ve snaze vyřešit krizi v Mali."
(Catherine Ashton, komisařka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie.) 
Mrtvá Kočka: "Tak hrajte! Ale už!"
Komisařka Ashton koná neprodleně: Na 5. února svolává schůzi do Brusele, kde by "hlavní představitelé Afriky, Evropy a OSN měli vést diskusi o bezpečnosti v Mali".  Strategie by měla zahrnovat dlouhodobou rozvojovou pomoc v Mali.
Žena Moby Dicka: "Pokud z ní krátkodobě něco zůstane."
Po zahájení ozbrojených střetů vzrostla emigrace z Mali. Uprchlické tábory jsou přeplněné, selhává dodávka potravin a lékařská péče.


Čtvrtek 24. ledna 2013
V Národní knihovně se mezi návštěvníky málem strhla rvačka o budoucího i současného českého prezidenta.

Izraelská Ústřední volební komise konečně měla možnost započítat výsledky hlasování vojáků, vězňů a pacientů. Vládní koalice má nakonec přece jen 61 křesel, ale Bibi se nechce spoléhat na křehkou většinu, přeběhlíky, rebely a jiné disidenty, a hodlá přizvat další stranu. Má si z čeho vybírat: Do Knesetu se dostalo 12 stran. (Při uplatnění 5% limitu by to bylo osm.)

Pod tlakem francouzských jednotek se štěpí jednota islámistů: Islámské hnutí za Azawad (IMA) se odtrhlo od islámské Ansar Dine, vlastníka frančízy Al-Kejdy, která prosazuje přísný výklad islámského práva šaría.
"IMA odmítá všechny formy extremismu a terorismu" (
Alghabass Ag Intalla, vůdce IMA, žádá o "mírové jednání".) Ag Intalla byl v době jednání v minulém roce v sousední Burkině Faso vyjednávačem za Ansar Dine.

Severokorejští komunisté vyhlásili, že připravují třetí jaderný test. Spojené státy tento jaderný test považují za zbytečnou provokaci. Mluvčí Bílého domu Jay Carney pravil, že jaderný test porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Pokud ho KLDR provede, pak Spojené státy "zareagují příslušným opatřením". A ta "reakce" bude "přísnější" než sankce Rady bezpečnosti OSN.
Mrtvá Kočka: "USA uvalí embargo na vývoz časopisu Playboy do KLDR…"

Čína prohlásila, že provedení dalšího jaderného testu bude znamenat ukončení podpory Severní Koreje.
Mrtvá Kočka: "Jejíž občané by pak chcípli hladem."

Čínské ministerstvo železnic zavede tři opatření, která pomohou rolníkům pracujícím ve městech s nákupem lístků na vlak. Nečekaná ministerská aktivita je vyvolána blížími se Svátky jara, kdy "rolníci" se chtějí vrátit domů ke svým rodinám a oslavit s nimi čínský Nový rok. Protože námezdných sil z venkova ve městech přibývá geometrickou řadou, je jejich přeprava domů, kvůli vysoké ceně jízdenek, nízké kapacitě drah – i pokladen – dosti obtížná. Ministerská opatření jsou tato:
1) zaměřit se na levné jízdenky,
2) zvětšit počet skupinových jízdenek,
3) založit pojízdné prodejny jízdenek, které by objížděly staveniště a trhy se zemědělskými produkty.
Pekingský železniční úřad už vyslal 16 pojízdných prodejen jízdenek, které do 17. ledna prodaly 1,1 milionů jízdenek. Kromě toho také připravil speciální vlaky pro rolníky a studenty. K 18. lednu již přichystal 72 vlaků.
Mrtvá Kočka: "Skoro jako České dráhy na mistrovství světa v hokeji v Bratislavě…"

Pátek 25. ledna 2013
O prezidentských volbách se baví i pejskaři! Odporné!!!

Dnes nevyšly Hospodské noviny. Vyšel pouze jejich "volební speciál" - 12 stran o volbě prezidenta. A o ničem jiném to nebylo.
Opět, jako před 14 dny, zveřejnil list, koho podporuje, koho máme volit a proč. Opět porušil zákon o volbě prezidenta tím, že po skončení volební kampaně a před ukončením voleb zveřejnil výsledek průzkumu veřejného mínění, ve kterém bylo zveřejněno jméno předpokládaného vítěze. Připomínám § 35 Volební kampaň, odstavec (6):
"V době počínající třetím dnem přede dnem volby prezidenta a končící ukončením hlasování nesmějí být žádným způsobem zveřejněny výsledky předvolebních nebo volebních průzkumů."
Mrtvá Kočka: "Ale HN citují výsledky výzkumu, ne průzkumu."
Žena Moby Dicka: "Ostatně když si  může Zdeněk Bakala, majitel a ideový vůdce HN, pořídit v historickém domě na Hradčanech bazén ("obvyklé vybavení bytu určité úrovně") a vyrubat pod ním podzemní garáž, tak jedno drobné porušení zákona mu už neuškodí – zejména proto, že za ně není žádný trest…
Mrtvá Kočka: "Myslíš, že není? Já už Hospodky nebudu číst, ani kupovat."

Venezuelská ministryně pro správu věznic Iris Varela podnikla inspekční cestu do vězení nedaleko města Barquisimeto. Zjistila, že vězni disponují střelnými zbraněmi a granáty, a to až když je použili. Jsou hlášeni čtyři ranění. Klid a pořádek ve věznici zajišťuje několik lehkých tanků.

Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro v rozhovoru pro rt.com o možném nastoupení nemocného Hugo Cháveze na prezidentský stolec: "Zůstáváme optimističtí, ve hře je ale spousta faktorů. Musíme si promluvit s doktory a vhodný moment vybere sám prezident Chávez. Jak jsme panu Chávezovi několikrát říkali, a Venezuelané to vědí, nejdůležitější je jeho uzdravení. Každý ví, jak prezident Chávez vložil všechny své snahy a energii do této země, do boje pro nezávislost Latinské Ameriky, jak pořád stojí při svém anti-imperialistickém boji o celosvětovou sociální spravedlnost. Byl to prezident Chávez, kdo promluvil o globálním oteplování, takže každý může najít pravdu. Byl to on, kdo prosazoval boj proti globálnímu vykrádání a neoliberálním politikám, které zabíjejí Evropu. Byl to prezident Chávez, kdo neústupně bránil Palestince, když byli napadeni. Zatímco spousta zemí v arabském světě si vybrala ze strachu mlčení, prezident Chávez zvedl ceduli a Arabové ho oslavovali. Takže prezident Chávez byl kormidlem velkých kampaní pro dobro lidstva a dnes je jeho role uznávána miliony. Tady je důvod, proč je tento rozhovor s RT tak důležitý pro všechny diváky v USA, v Rusku a po celém světě: teď mluvíme do srdcí milionu lidí na celém světě, k těm, kdo věří v prezidenta Cháveze, obdivují ho, následují ho a hluboce ho milují. Říkáme jim, že prezident bojuje s nemocí; že my, jeho lidé, tady na něj čekáme až se vrátí. A jednoho dne se to určitě stane."
 

Počáteční výsledky jordánských voleb naznačuje úspěch vlády. Účast ve volbách byla 56,6 %, protože volby bojkotovala opozice. Její hlavní stranou je "Islámská akční fronta" (IAF), "politická odnož Muslimského bratrstva", která upozorňuje na "volební podvody" a "nespravedlivý volební zákon".
Žena Moby Dicka: "Muslimská »spravedlnost« přijde pravděpodobně až s bratrskou pomocí Muslimských bratří z jiných zemí."

Francouzsko-malijské jednotky zahájily další ofenzivu proti islamistům na severu Mali. Boje se postupně přesunují k baště ozbrojených disidentů, městu Gao.

Malijská armáda začala vyšetřovat obvinění, že její vojáci vraždí na severu země bez soudu a na základě etnicity Araby a Tuaregy. Obvinění vzešlo ze strany Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH). FIDH tvrdí, že se Malijci při postupu proti islámským teroristům dopustili řady hromadných poprav.

I francouzské jednotky se dopouštějí zločinů. Tedy jeden konkrétní francouzský voják se dopustil zločinu. Popravoval bez rozsudku? Vypálil vesnice a znásilnil domácí zvířata? Kradl peníze, trávil studně či vytloukal zlaté zuby? Ne – jenom si při přistávání vrtulníku chránil obličej šátkem. A na něm měl nacistické symboly? Ne, jen smrtku. Takový šátek je prý použit v násilné počítačové "střílečce" Call Of Duty.
Vedení francouzských legionářů to označilo za "nepřijatelné chování", protože prý vykresluje Francouze v Mali jako "zabijáky".

Mrtvá Kočka: "Kdežto cizinecká legie obvykle přichází v míru a pokoji, aby modlitbami a svým pokorným chováním zajistila mír, demokracii a bratrskou lásku mezi všemi bytostmi."

Sobota 26. ledna 2013
Žena Moby Dicka: "Tak jdeme volit prezidenta, protože jít volit je občanská povinnost, i když je to dnes pro mě utrpení. Ale aby to bylo spravedlivé, musíme volit každý jinak!"
Moby Dick: "Souhlas. Ale já nebudu volit toho pacholka, však víš kterého!"
Žena Moby Dicka: "No já tedy určitě taky ne!"
Mrtvá Kočka: "Ještěže je ta volba tajná."

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick