pátek 19. dubna 2013

MOBY DICK: Čas na tvrdou ruku

Široká škála prostředků, pevné ohlodání, delší kontejnery, šlechetná strategie a drzí atentátníci
********************************************************
Sobota 13. dubna
Česko zasáhlo rekordní oteplování a drastické snižování cen telekominických tarifů.
Po O2 začaly nabízet slevy na "neomezené volání" i oba další oligarchové.
Mrtvá Kočka: "Bojí se příchodu čtvrtého oligarchy."
Slevy jsou samozřejmě možné pouze s řetězem na mobilu, dlouhým dva roky. K prodejcům levného volání naklusalo desetitisíce dobrovolných otroků. Volání zlevnilo čtyřikrát!
Žena Moby Dicka: "Na evropskou úroveň."
Telekominičtí baroni slibují další slevy a výhody.
Mrtvá Kočka: "Pro ty, kteří se nestihli uvázat."
Telekominičtí baroni:"Teď už s vámi budeme jednat na férovku!"
Žena Moby Dicka: "To znamená, že doteď jste podváděli."
Mrtvá Kočka: "A proč bychom měli věřit podvodníkům?"
Zákazníci: "My nevěříme, my se upisujeme, protože nám končí předcházející smlouva, a tohle je opravdu drasticky levnější!"

Opavsko zasáhla epidemie nákazy tasemnicí bezbrannou. Je evidováno již dvanáct pacientů, z toho devět s potvrzeným parazitem, tři zatím "nevyloučili" článek tasemnice.
Odborníci také vylučují, téměř, a to domněnku, že by zdrojem nákazy byl místní Globus, kde si postižení kupovali maso na tatarák. Tatarákomilci totiž své oblíbené lahůdky konzumovali i v restauracích.
Žena Moby Dicka: "Kdo jednou jí tatarák, už vždycky jí tatarák."
Mrtvá Kočka: "Jenom Tataři ne."

V budově ÚV KSČM v ul. Politických vězňů proběhla již 34. pražská teoreticko-politická konference. Její téma znělo „NALÉHAVÉ ÚKOLY KOMUNISTŮ V ZÁPASE ZA SOCIÁLNÍ A POLITICKÁ PRÁVA V ČESKÉ REPUBLICE“. Jedním z pořadatelů byl, jako již tradičně od svého vzniku, i Svaz mladých komunistů Československa. Úvodní referát přednesl soudruh PhDr. Josef Skála, CSc., člen pražského krajského výboru strany; po něm promluvilo v diskusi 22 dalších řečníků. To celé stačilo proběhnout mezi 9. a 15. hodinou za účasti asi 150 soudruhů a soudružek. Ačkoli konference byla veřejně přístupná, kromě komunistů na ni zřejmě nikdo jiný nezavítal.
Žena Moby Dicka: "A vy se divíte???"

Jednal Ústřední výkonný výbor ČSSD. Presumptivní premiér Bohuslav Sobotka zopakoval, že chce mít ve své budoucí vládě stranického propadlíka senátora Jiřího Dienstbiera.

Premiér Petr Nečas společně s náčelníkem generálního štábu české armády Petrem Pavlem přibyli na dvoudenní přátelskou a obchodní návštěvu Afghánistánu. Premiér navštívil několik základen s našimi vojáky a jednal s prezidentem Hamídem Karzáím. Toho ujistil, že česká armáda v zemi zůstane i po skončení mezinárodní mise ISAF. Konkrétně 150 našich instruktorů pro výcvik místní armády.
Mrtvá Kočka: "Ale jenom, jestli jim to povolí Mlhoš."
Možná povolí. Protože za to by mohli Afghánci odebrat přespočetné Alcy českého armádního letectva.
Mrtvá Kočka: "Pokud jim na to dají Amíci peníze."
A taky bychom tam mohli vyvážet strojírenské výrobky, nebo stavět železniční tratě.
Mrtvá Kočka: "Pokud za to nebudeme chtít peníze."

Diega Maradona (Argentina, exfotbalista) návštívil v Caracasu hrob tatíčka jihoamerického lidu Hugo Cháveze, a to bok po boku s jeho zarmouceným synem Mikulášem Maduro. S tímto prozatímním prezidentem také odvysílala rozhovor státní televize. Opoziční kandidát na prezidenta Henrique Capriles obvinil Madura, že "nestoudně porušil volební pravidla". (Ofiš předvolební kampaň totiž skončila ve čtvrtek.)
Žena Moby Dicka: "Ale prezident snad může vše, když je zvolen vůlí lidu, ne?"
Mrtvá Kočka: "A nejen ve Venezuele, Mlhošu, co?"

V televizi se pan prezident Maduro objevil asi tak sto šedesátkrát častěji, než jeho rival. Přesto ho Capriles dotáhl z nedávných minus 20 % na ztrátu jen 10 % (poslední předvolební průzkum).
Henrique dnes, poněkud pozdě, spustil internetový kanál k vysílání vlastní kampaně. Obviňuje zde "mocné", kteří "neznají nic jiného než zneužívat moc".
Mikuláš to označil za "špinavou válku", zosnovanou prý z kolumbijského hlavního města Bogoty.
Možná proto venezuelská vláda uzavřela hranice s Kolumbií. Opozice to chápe jako snahu zabránit desetitisícům Venezuelanů, kteří žijí v Kolumbii, aby se zúčastnili voleb.

"Oba rozlehlé břehy Tichého oceánu dávají našim obou velmocem dostatečně široký prostor. Měli bychom se proto snažit provádět vzájemnou interakci v asijsko-tichomořské oblasti, upevňovat kontakt a koordinaci v regionálních a mezinárodních záležitostech a společně hájit mír, stabilitu a prosperitu daného regionu a celého světa." (Si Ťin-pching, prezident, ČLR, v rozhovoru s Johnem Kerrym, ministrem zahraničí, USA, který přibyl do ČLR na dvoudenní pracovní a přátelskou návštěvu.) Si zdůraznil, že si obě země mají udržovat strategickou komunikaci na vysoké úrovni a upevňovat hospodářsko obchodní spolupráci, která nesmí být zpolitizována. Přes odlišné názory na některé otázky by měly obě země dodržovat principy tří společných komuniké a navzájem respektovat stěžejní zájmy druhé strany.
John Kerry respektoval stěžejní zájmy ČLR co se (ne)dodržování lidských práv tejče a snažil se hlavně projednat stěžejní zájem své vlasti – totiž přimět čínského protektora KLDR, aby zatrhl tipec Kimovi 3.

John Kerry se poté sešel s nejvyšším představitelem čínské diplomacie, jímž je státní rada Jang Ťie-Čche (ten byl ministrem zahraničí do nedávného 12. čínského národního kongresu, kdy tedy povýšil) a jeho dřívějším mluvčím, jímž je Wang I, který taky povýšil, ale pouze na místo prostého ministra zahraničí. John pravil, že se nechce "zacyklit ve výhrůžkách", nicméně "doba je kritická". Zmínil nejen krizi kolem KLDR, ale i jaderný Írán, Sýrii a celý Blízký východ.  Jang o Blízkém východu, zejména Sýrii pomlčel, avšak ujistil Kerryho, že jeho země je "odhodlána pracovat na proměně Korejského poloostrova v bezjadernou oblast". Ale musí se tak stát "pokojně, cestou dialogu", nikoliv konfrontací.
Podle agentury Muška na Zdi tato slova znamenají, že Čína uvažuje o své vlastní invazi do KLDR, kterou by dle představ čínských představitelů jiné země mlčky tolerovaly.

Severní Korea oznámila zřízení ministerstva pro jadernou energii.

Včera schválili ministři financí €zóny půjčku 10 mld. € pro krachující Kypr. (Ještě to bude muset posvětit Bundestag.) Kypr se díky tomu "vydá na cestu vyváženého růstu a finanční stability".

 Kypru už teď zbývá než dovalit dalších 7 miliard €. nebo spíš 13. Možnáže 20? Ne, dělám si legraci, počítá se s pouhými 13 miliardami. Těch 7 miliard byl taky vtip – vážně míněný, když se ze záchranou počítalo. Ono to půjde: seškrtají se platy státních zaměstnanců, propustí učitelé, zvýší DPH a daně z nemovitostí. Protože se také seškrtají důchody, mohou kyperští důchodci dopadnout jako ti řečtí: Zfendují se jim baráčky, protože nebudou mít na daně, uhlíři. Ale odborníci na nemovitosti tyto chudáky uklidňují: Nebudou na daních platit tolik, protože cena jejich nemovitostí se drasticky sníží o desítky procent. Takže se v důsledku toho sníží i výběr daně z nemovitosti…
Ale zato se zvýší výdaje na podporu nezaměstnaných.
Evropská komise vidí letošní propad HDP Kypru na 8,7 %, evrokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn počítá spíše s 15 %. Takže možná se dobereme i těch 20 miliard, že? Čili – nebylo by Kypru lépe bez desetimiliardové půjčky, než aby se kvůli ní zvýšilo jeho zadlužení o dalších deset miliard???

Včera někdo na londýnské burze prodal 400 tun zlata. Objevily se nepodložené a zaručeně nezaručené zprávy že Kypr by mohl prodat své zlaté rezervy.

Neděle 14. dubna 2013
Premiér ODS Petr Nečas hodlá přimět ministerstvo financí TOP 09, aby zveřejnilo veškeré své náklady na výrobu sKaret. Ministryně sociální práce TOP 09 Ludmila Müllerová uvádí 7,2 milionů Kč/měsíc za agendu, tedy náklady na práci 246 lidí.
Žena Moby Dicka: "246 přepočtených úvazků? To je celé ministerstvo, ne?"
Jinak dle ministryně sKaret: "My žádné náklady s výrobou sKaret nemáme, objednáváme je a dodavatel je Česká spořitelna."
Mrtvá Kočka: "Která nám to pak nakonec spočítá."

Na Ústavu pro Studium Totalitních Režimů (zejména komunismu – ÚSTRk) pokračuje válka: Po padlém řediteli Danielovi Hermanovi ustoupili ze svých pozic zbývající členové Vědecké rady. Dnes ti zahraniční, když se k nim dovalila informační vlna.

Finanční ministři Německa + Itálie + Španělska + Francie + Velké Británie + Polska se dohodli na společné válce proti únikům daní do daňových rájů. Země EU prý tak přijdou ročně o bilion dolarů. Možnáže Kypr je první bitvou této války. Další bude nejspíš Lucembursko. A pak Rakousko. To jsou další země EU, které zatím odmítají prolomit své bankovní tajemství vzhledem k daňovým ouřadům. Ale pod tlakem špatného kyperského příkladu se budou muset podvolit.

8.000 Španělů požadovalo v Madridu na demošce proti monarchii zavedení republikánského systému. Myslí si, že by prezident byl levnější než král a jeho rodina, která si libuje v provokativních snobárnách, a která se již také namočila v korupčním skandále.

"Obchody jdou velmi dobře." (Satiš Kumar, majitel butiku s pistolemi a jinými lahůdkami, Čandígar, stát Pandžáb, Indická republika.) Indické ženy se rozhodly bránit se před muži, kteří provozují svůj oblíbený sport, totiž hromadné znásilňování, doprovázené brutálním násilím a vraždami. V zemi se také daří kurzům bojové sebeobrany žen.
"V poslední době jsme chytili spoustu mužů. Když je zbijeme, jsou najednou bezmocní, a to nám dělá dobře." (Súfija Hašmí, 17, členka jedné z Rudých brigád.)
Za pokles zahraničních neohrožených turistů (-35 % žen, -25 % mužů) mohou zahraniční média, která ojedinělé případy hromadného násilí na ženách "zveličila".

Venezuelský lid se houfně (79 %) dostavil k prezidentským volbám.
"Chavezův chovanec to zvládl!" (Der Spiegel, Německo, časopis.) Hugo získal 50,7 % platných hlasů. Teda vlastně  Mikuláš. Proti předpovědím dost ubohé vítězství. Zdá se, že se na tom podílelo i doporučení, které dostali státní zaměstnanci od svých šéfů. Opozice rovněž tvrdí, že mezi voliči byli i Kubánci, dlící v zemi na soudružské pracovní návštěvě, obdaření falešnými dokumenty.
"Upozorňujeme zemi a svět, že je snaha změnit vůli, kterou (ve volbách) vyjádřil lid." (Henrique Capriles, opoziční prezidentský kandidát, krátce před ukončením hlasování.)
"Dnes jsem nebojoval proti kandidátovi, ale proti celkovému zneužití moci." (Henrique Capriles, opoziční prezidentský kandidát, krátce po ukončení hlasování.) 
Počet případů, ve kterých došlo k volební manipulaci, byl prý větší než malý, konkrétně přes 3.000. Vládní podporovatelé použili "široké škály prostředků": od střelby až po otevírání volebních místností po oficiálním ukončení hlasování.
"Dnes můžeme říci, že jsme spravedlivě vyhráli." (Mikuláš Maduro, vítězný kandidát.) Ale pro sichr požádá volební radu, aby sčítání hlasů překontrolovala.

"Odpovědné strany by měly společně udržovat regionální mír a stabilitu. Nestabilita v této oblasti poškozuje zájmy odpovědných stran." (Li Kche-čchiang, vicepremiér, ČLR, v rozhovoru s Johnem Kerrym, ministrem zahraničí, USA.) Spolupráce mezi Čínou a Spojenými státy je důležitá pro celý svět. Obě strany by se měly snažit o spravedlivou konkurenci podniků a ochranu zákonných zájmů. Li doufá, že USA podniknou "podstatné akce" na uvolnění omezení vývozu high-tech výrobků do Číny.

John Kerry se poté přemístil do Tokia, kde se setkal s ministrem zahraničí Fumio Kišidou. Ten pravil, že se severním Korejcům nesmí "dovolit vlastnictví jaderných zbraní". Kerry pak svým věrným spojencům zopakoval Barackův slib, že je USA budou bránit.
Žena Moby Dicka: "Vyjadřuj se přesně, muži. Kerry pravil doslova: »Spojené státy jsou pevně odhodlány bránit Japonsko.«"
Mrtvá Kočka: "A »pevné odhodlání« může postihnout ohlodání."

Pondělí 15. dubna 2013
Bostonský maraton byl napaden dvojitým bombovým útokem. Více jinde.

V deset hodin ráno letního času, čili prakticky za úsvitu, byl z ÚSTRku odvolán první náměstek ředitelky Eduard Stehlík. Dostal od nové ředitelky Pavly Foglové nabídku zůstat, kterou ovšem drze podmiňoval tím, že v ústavu zůstane ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánové. "A vzápětí paní ředitelka odvolala mě." (Eduard Stehlík, nyní nezávislý historik.) Podle Stehlíka:
"Je ve funkci čtvrtý den a sestřeluje vrcholový management, který je po stránce odborné podle mne naprosto v pohodě. Jsem přesvědčený o tom, že takhle rychle se se situací seznámit nemohla a některé její kategorické odsudky, které jsou v její koncepci, svědčí o tom, že má nějaký svůj program, který realizuje. Víte, ona (Foglová) v životě v ÚSTR nebyla, v archivu nebyla a dělá nevratné zásahy do fungování instituce, která odvádí velký kus práce… Ta koncepce je plná věcí, u kterých je jednoznačné, že jí je někdo psal. Když potom s ní hovoříte, tak ona těm věcem nerozumí. Někdo jí to připravil a ona realizuje něčí plán."

"Teď musí přijít ke slovu levicoví historici." (Michal Uhl, nový člen Rady ÚSTRku, absolvent genderových studií a sociální antropologie.)
Kteří z bývalých historiků na ÚSRTku byli "pravicoví", Michale? A co z toho, co jste vystudoval, z vás dělá historika či odborníka na historii?
Mrtvá Kočka: "Evidentně marxismus-lenisnismus."
Žena Moby Dicka: "To už snad ve škole nemají?"
Mrtvá Kočka: "Hm, gender studia se tomu velice podobají."

"Ti lidé zřejmě chtěli spolupracovat s panem Hermanem. On většinu z nich navrhl, rada je na jeho přání jmenovala. Já bych sice dala přednost tomu, aby chtěli spolupracovat s institucí, ale pokud nechtějí spolupracovat s novou paní ředitelkou, tak zřejmě bude potřeba najít nové členy vědecké rady. Vědecká rada se schází jednou, maximálně dvakrát do roka, takže to zas tak úplně nehoří." (Petruška Šustrová, předsedkyně Rady ÚSTRku.) "Je nám to líto, ale to je svaté právo každého spolupracovat s kým chce."
Paní P.Š. zřejmě nemá představu o podstatě vědecké spolupráce, která neprobíhá pod dohledem Rady, ale prostřednictvím telefonátů a mailů – bez toho, aby to procházelo radní cenzurou. Pokud odešli lidé jako Mark Kramer, profesor na Harvardu, odborník na otázky studené války nebo Łukasz Kamiński, ředitel bratrského (?) Ústavu národní paměti ve Varšavě, pak je to na pováženou. A dává to případným kandidátům na členy vědecké rady velice špatnou motivaci.
Mrtvá Kočka: "Ale třeba by se mohla Pavlínka s Lukášem domluvit – když je tahle polonistka…"

Martin Barták, exministr obrany a exvicepremiér, žaluje ostravského žalobce Dušana T. za to, že jím byl v České televizi pomluven tímto výrokem: "Pořád se objevují zdravotní indispozice. Nedovedu odhadnout, kdy to ukončíme, pokud bude pan jeden obviněný, tedy bývalý lékař, trvale nemocný." MUDr. Martin Barták (neplést si se sexuálním úchylem a násilníkem MUDr. Jaroslavem Bartákem) podal žalobu na ochranu osobnosti. Každý totiž ví, koho žalobce mínil. A obviněný má přece právo jakýmkoli způsobem bránit svému odsouzení.
Žena Moby Dicka: "Soudem, nikoli veřejností."
Martinovi Bartákovi postačí omluva, nad finanční odškodnění je povznesen. Ale označení "bývalý lékař" je jasná urážka.
Mrtvá Kočka: "Ale bacha! Pakliže se Dušan T. omluví konkrétnímu člověku, bude teprve jasné, koho pomlouval!"
Soud je stanoven na čtvrtek, tak uvidíme.

Ostravský žalobce Dušan Táborský dozoruje vyšetřování korupční kauzy, v níž si nejmenovatelný exministr obrany, lékař, prý řekl o $5 milionů. Pan doktor za to slíbil, že si armáda nakoupí nákladní automobily Tatra.
Mrtvá Kočka: "Abychom nebyli obžalováni – nemyslíme toho úchyla Bartáka!"

Litoměřičtí soudci Josef K. a Ladislav J. přišli ke svým jičínským kolegům – jako obvinění. Společně  se soudní zapisovatelkou a dalšími svými třemi kámoši se "dopouštěli ovlivňování svých rozhodnutí", posouvali termíny a manipulovali s důkazy. To je jim státním zástupcem Radimem D. kladeno za vinu. Tedy hlavně korupce, protože to "ovlivňování" nebylo zřejmě zadarmo.
Žena Moby Dicka: "Nejspíš podle jejich pokynů paní zapisovatelka zapisovala něco jiného, než bylo řečeno."
Mrtvá Kočka: "To já osobně se nikdy ovlivňování svých rozhodnutí sebou nedopouštím."

Z neznámých důvodů klesla cena zlata od pátku o 13 %. Spekulanti hrají na další pokles.
Žena Moby Dicka: "Ceny nemovitostí padly, důchodové fondy vám znárodní, účty v bankách zdaní – a teď už ani zlato není bezpečným přístavem?"
Mrtvá Kočka: "Já ti říkala, pořádně se nažer – ať ti tuk dlouho vydrží!"

Venezuelská volební rada potvrdila vítězství Nicoláse Madura. Svého soka Caprilese porazil o zhruba 235.000 hlasů. (Země má asi 26,5 milionu obyvatel.) Navzdory protestům, stížnostem a výzvám k přepočítání výsledků už dnes tato dělnicko-revoluční složka bolívarského státu označila výsledek voleb za "nezvratný".
Mrtvá Kočka: "To známe: Na věčné časy a nikdy jinak!"
Předseda Národní volební rady Venezuely Vincente Díaz přitom souhlasil s přepočítáním hlasů voličů. Rozdíl mezi účastníky prezidentských voleb je totiž "minimální". Ale možná ho Hlas Ruska jenom nepřesně citoval.

Mikuláš volební radu nepožádá, aby sčítání hlasů překontrolovala. Pro sichr.
K přepočítání volebních hlasů zato vyzvaly USA i Organizace amerických států. Národní volební rada jejich žádost odmítla a označila ji za "vměšování".
Mrtvá Kočka: "A imperialistické rejdy."
Francie nepovažuje výsledky sčítání hlasů za "konečné".
"Vyzýváme všechny politické síly v přátelské Venezuele, aby respektovaly vůli voličů a ukázaly vyvážený a odpovědný přístup k výsledkům hlasování."(Ministerstvo zahraničí, Ruská federace.)
Žena Moby Dicka: "Tohle není vměšování?"
Mrtvá Kočka: "Ne, internacionální pomoc."
Vítěznému Vůdci poblahopřál telefonicky i V.V. Putin (Rusko, car). Putin pak vyjádřil "jistotu", že pod Mikulášovým vedením bude Venezuela i nadále "upevňovat vztahy strategického partnerství s Ruskem". Potvrdil rovněž "ochotu dále rozvíjet konstruktivní dialog v celém spektru bilaterárních a mezinárodních otázek v zájmu obou zemí a jejich lidu".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »konstruktivní dialog« a »strategické partnerství«?"
Mrtvá Kočka: "My vám dáme své zbraně, a vy nám svou ropu."

"Volba venezuelského lidu ukazuje obrovskou důvěru a uznání vašich výjimečných zásluh v oblasti ochrany veřejných zájmů Venezuely." (Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Bělorusko, diktátor.) Saša při té příležitosti pozval kolegu do Minska.

"Jsme připraveni spolupracovat s venezuelskou stranu, abychom i nadále rozvíjeli přátelské vztahy, založené na spolupráci za účelem pomoci lidem v obou zemích." (ministerstvo zahraničí, Čínská lidová republika.)
Mikuláš rovněž přijal gratulace všech pokrokových latinskoamerických Vůdců. Jako první se ozvala Cristina Fernández de Kirchner (Argentina, prezidentka), jež si bude nového prezidenta držet v paměti "s vděčností jako věčného přítele a soudruha Huga Cháveze".
Rafael Correa, (Ekvádor, křesťanskohumanistický prezident) pochválil volební proces jako "spravedlivý a demokratický" a poslal Venezuelanům "bratrské pozdravy" z "Amazonských výšin".
Evo Morales Ayma, (Bolívie, indiánský náčelník) pogratulovat venezuelskému lidu za jeho "občanskou statečnost a demokratickou vyspělost". "Ačkoli každá oblast Latinské Ameriky je jiná, můžeme říci, že toto vítězství Venezuely je vítězství celého latinskoamerického kontinentu."
A samozřejmě nemohl chybět ani Raúl Castro (Kuba, diktátorský prezident), jenž poblahopřál Madurovi k "nadpřirozenému vítězství v konsolidaci Latinské Ameriky a Karibiku."
Žena Moby Dicka: "Zdá se, že šlo skutečně o zázračné vítězství."
Z Mexika se ozvala Komunistická strana, jež poslala jak speciální pozdrav Komunistické straně Venezuely, tak i bratrské Spojené socialistické straně Venezuely. Zasalutovala vítěznému prezidentovi Madurovi, jehož triumf značí, že venezuelský lid ratifikoval práci, již začal Hugo Ch.
(Poslední odstavce podle anglické verze ruské komunistické Pravdy.)

Podle opozičníků vyhrál Henrique, a to o 350.000 až 400.000 hlasů. Proto vyrazili do ulic. Provolávali antisocialistická hesla a snažili se dojít k sídlu prezidenta a vládních úřadů. Demonstranty zastavili ozbrojení policajti, kteří přitom použili slzného plynu a střelby, zatím pouze gumových projektilů.

Kontrarevolucionáři a agenti imperialismu se objevili i ve vítězné socialistické straně. Těsné vítězství není podle nich "dobrým výsledkem":
"Jsme povinni učinit hlubokou sebekritiku." (Diosdado Cabello, předseda parlamentu a dvojka chávistů, na sociální síti.)
Mrtvá Kočka: "Bacha, Dio! Začíná to »hlubokou sebekritikou« – a končí oprátkou"

A aby toho nebylo dosti, přichází Evropská komise s nápadem dát kamionům "aerodynamické nástavce", které ušetří spotřebu nafty a sníží tak emise, tudíž i zarazí globální změny klimatu. Nástavce by prodloužily délku souprav, ale to prý nevadí, tak by se změnily předpisy.
Mrtvá Kočka: "Jedním papírem také změníte parametry evropských silnic?"
Žena Moby Dicka: "Nepřeháněj, to nebude jeden papír. Odhaduju tak pětisetsránkový dokument s deseti tisícistránkovými přílohami a padesáti přílohami příloh."
S ohledem na to, že dopravci šetří kde mohou, a náklady na paliva dělají tak 40 %, je jasné, že se sami snaží ušetřit, včetně aerodynamiky (nástavce nad kabinou, zaoblené hrany.) Jenže zase nemohou snižovat ložnou plochu!
Mrtvá Kočka: "Nějakejma blbejma nástavcema!"
Komisaře navíc napadlo, že by se to prodloužení mohlo "promítnout" do delší ložné plochy, což by umožnilo přepravu "delších kontejnerů". To zase prospěje "snadnější kombinaci námořní, železniční a silniční dopravy".
Mrtvá Kočka: "Vono je to jako s těma žárovkama! "
"Aerodynamický nástavec" bude nad plochou, kam není možné dát kontejner, leda nějaký europejský "aerodynamický kontejner".
Žena Moby Dicka: "Pro kombinovanou dopravu v relacích voda – železnice – silnice jsou určeny zejména "námořní kontejnery". Tyto kontejnery musí odpovídat především Konvenci o bezpečnosti kontejnerů z roku 1972 ve znění pozdějších dodatků. Tuto Konvenci konkretizují normy ISO a další předpisy."

Naštěstí tuto krávovinu musí schválit jak členské státy EU, tak Evropský parlament. Doufejme, že tam bude někdo z mozkem v hlavě – a ne v Bruseli.

A teď něco veselého: Lid KLDR vyšel do ulic slavit 101. narozeniny nesmrtelného zakladatele státu a dynastie, Slunéčko jasné Kim Ir-sena. Oslava potrvá celé tři dny, a celou tu dobu se bude každý vesele usmívat.
Něco méně veselého: Pokud se člověk bude usmívat méně, než činí tajná stranická směrnice, půjde do koncentráku.
Mrtvá Kočka: "Anebo do Politických vězňů na 35. pražskou teoreticko-politickou konferenci."

Lid prozatím Jižní Koreje vyšel rovněž na ulice a náměstí, i když ne v takovém počtu, aby protestoval proti severnímu lidožravému komunismu.

Úterý 16. března 2013
K válce v ÚSTRku se vyjadřují mnozí čeští politologové, že se prý nemáme čeho bát, vždyť Petruška Šustrová je exdisidentka a žádná komunistka.
Mrtvá Kočka: "Ale k převzetí moci v ústavu došlo čistě bolševickým způsobem!"

"Předsednictvo TOP 09 vzalo na vědomí rozhodnutí Vlády ČR o návrhu ministryně Ludmily Müllerové na korekci projektu sKaret." (Tedy, že její změny vláda nebere.) "Doporučuje proto ministryni práce a sociálních věcí předložit takový návrh, který bude důsledně respektovat písemnou dohodu, kterou k tomuto projektu uzavřeli premiér Petr Nečas, ministryně Ludmila Müllerová a generální ředitel ČS Pavel Kysilka 6. 12. 2012. Předsednictvo TOP 09 předpokládá, že ODS bez potíží dodrží dohodu, kterou její předseda sepsal a osobně prezentoval." (Alžběta Plívová, tisková mluvčí TOP 09.)
Mrtvá Kočka: "Aj, další potíže v dohledu!"

Martin Knetig, exporadce exministra životního exprostředí Pavla Drobila (místopředsedy ODS), byl pravomocně zproštěn obžaloby z nepřímého úplatkářství. Připomeňme: Podle policie a svědka nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS výměnou za to, že zajistí uložení peněz ze Státního fondu životního prostředí na účet této banky. Ale pořízený zvukový záznam je nejednoznačný a svědkům se zjevně nevěří. Přesto však svědci nebyli obžalováni z křivého svědectví.
Mrtvá Kočka: "Zatím."

"Soud může mít pochybnosti, zda jednání obžalovaného (M.K.) bylo standardní a morální, ale důkazy jasně neprokázaly, že by se takového jednání dopustil. A tak je potřeba na něj hledět jako na nevinného.“ (Vladimír Cvetler, soudce.)
Žena Moby Dicka: "My na něj hledíme jako na nestandardně nemorálního."

Rada hl. města Prahy má svou schůzi, jako každé úterý. Tento den si (zjevně náhodnou shodou okolností) zvolili vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Českých Budějovicích(?) pro to, aby si obvinění pražští radní mohli dojet na obvodní policejní oddělení ve Čtyřech Dvorech (stále ještě České Budějovice) prostudovat své spisy v kauze Opencard. Tak tam aspoň poslali své právníky.
Poznámka: Nejde o ten miliardový bémovský tunel, až osmi lety mají být potrestáni ti, kteří se snaží bezohledné drancování Prahy zastavit.

Protikorupční policie obvinila tři exčleny představenstva krachující investiční společnosti Key Investments. Svými aktivitami prý způsobili 5 městům a městským částem, 32 lidem a 4 právnickým osobám škodu ve výši asi 315 milionů Kč. Jeden z obviněných nakupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, přestože věděl, že jsou bezcenné. Další dva na něj dostatečně nedohlíželi. Všem hrozí až osm let vězení. Stejně jako ve výše zmíněné pseudokauze.

1,8 miliardy € zabavila italská policie v nejstarší bance světa Monte Paschi. Jde o zásah v rámci vyšetřování možného podvodu, jehož se na nebohé bance mohla dopustit ve spolupráci s jejími exmanažery místní divize japonské společnosti Nomura Internacional, tedy milánská Banca Nomura.
Monte Paschi je v potížích kvůli ztrátám při obchodování "deriváty", z nichž obviňuje jak Nomuru, tak Deutsche Bank.

"EU musí k budování různých modelů přistupovat flexibilně, a ne doktrinárně." (Viktor Orbán, premiér a samovládce, Maďarsko, v rozhovoru pro Die Welt.)
Žena Moby Dicka: "Zejména nesmí EU svou doktrínu totalitně nadřazovat nad jiné totalitní doktríny."

Severokorejský lidožravý režim vyhrožuje "odvetným úderem", pokud se (dosud) jižní Korea před ním nevrhne na kolena a neomluví se za včerejší nebevolající demošky, znesvěcující výročí sestoupení vynálezce ču-čche a pěstování citrusů, soudruha Kim ir-Sena na zem.
Jihokorejská vláda vyjádřila své nejhlubší politování – nad tímto ultimátem.

Při včerejších demonstracích ve Venezuele bylo zabito 7 lidí a 61 osob utrpělo zranění.
Mrtvá Kočka: "A co teprve, kdyby se střílelo ostrejma!"
Generální prokurátorka Luisa Ortegová k tomu pravila, že obětmi byli "prostí pracující". Naznačila tím, že se jednalo o Mikulášovy příznivce a voliče.
Žena Moby Dicka: "Generální prokurátorka by neměla naznačovat."
Mrtvá Kočka: "Asi neznáš principy revolučního práva."
135 nepřátel revoluce bylo zatčeno.
"Je čas na tvrdou ruku." (Mikuláš Maduro, bolívarský prezident, Venezuela, oznamuje své další demogratické kroky). Středeční protest opozice pan bolí-prezident nepovolí. Henrique si tak chce vynutit přepočítání hlasovacích lístků – a to by byl "státní převrat". Současné násilí v ulicích "sponzorují a řídí Spojené státy".
Ve Venezuele dochází denně k asi 40 vraždám. Ty současné, dle Huga, páchají "neonacistické gangy". Tedy opoziční Caprilesovy gangy.
Mrtvá Kočka: "Vyjádření starokomunistického činovníka."

V posledních letech Čína a 23 dalších států založily strategický koordinační systém. Vůdci Čínské lidové osvobozenecké armády se mnohokrát zúčastnili multilaterálních jednání, uveřejnili projevy a přijali stovky interview čínských i zahraničních novinářů. Čína navíc založila internetovou stránku ministerstva obrany. Prostřednictvím ní se lze seznámit s čínskou politikou státní obrany, povinnostmi a úkoly čínské armády. Čínská strategie je šlechetná a transparentní. (Z prohlášení Jang Jü-ťüna, plukovníka, mluvčího čínského ministerstva státní obrany.)

"Čínské hlídkové lodě číslo 51, 23 a 46 pokračovaly v provádění rutinní kontroly ve vodách čínských Špičatých ostrovů, kde vykonávaly dohled nad japonskými loděmi. Prohlásily, že souostroví Špičaté bylo odjakživa čínské území, proto by japonské lodě měly okamžitě zastavit činnosti narušování a opustit teritoriální vody Číny". (Zpráva z hlavního stanu čínského Úřadu oceánografie.)
Žena Moby Dicka: "Jak šlechetné!"
Mrtvá Kočka: "Mohly je taky hned potopit, žejo."
(Dovedně ukryto v korejském řinčení. Které možná vypuklo z tohoto důvodu.)

Jihovýchodní Írán a přilehlou část Pákistánu planýruje zemětřesení ráže 7,8 stupně. Otřesy zasáhly celou oblast Perského zálivu. Jsou hlášeny desítky mrtvých a stovky raněných. Írán tentokráte nehlásí oběti na životech jako před týdnem, kdy bylo zabito 47 lidí a 850 raněno. Minulé zemětřesení zasáhlo oblast Búšehru, kde stojí íránská jaderná elektrárna.
Někteří bloggeři za tím vidí nešlechetnou izraelskou strategii.

Ze sportu: Předseda FAČR Miroslav Pelta potvrdil svou vládu nad Výkonným výborem i celou asociací, když nepřipustil hlasování o možném odchodu trenéra Michala Bílka od fotbalové reprezentace.
Žena Moby Dicka: "Ono je to tak trochu jedno, protože reprezentace už odešla od fotbalu."
Mrtvá Kočka: "Připadá mi taková nějaká mrtvá."

Středa 17. dubna 2013
V Česku zuří další války: Například válka mezi pražským státním zastupitelstvím a policejním prezidiem. Dnes se do ní vložil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Na tiskovce se nechal slyšet: "Pokud si policie na jakémkoliv úseku a na jakékoliv úrovni myslí, že se zbaví státního zástupce, který trvá na dodržování zákonů, metodami z roku 1950, tak se musí šeredně mýlit."

"Pan ministr (vnitra) neví, co je obsahem korespondence mezi doktorkou Bradáčovou a policejním prezidentem Červíčkem. Počká si na závěry interního šetření na policejním prezidiu a pak se k nim vyjádří." (Pavel Novák, mluvčí ministerstva vnitra, jež vede Jan Kubice, bezpartijní.)

Další válka se rozpoutala v Národní galerii, jejíhož ředitele Vladimíra Rösela odvolala ministryně kultury. Malý test: Víte, jak se jmenuje?
Mrtvá Kočka: "Teď už jo. Konečně se proslavila."
Ačkoli Alena Hanáková tvrdí, že pan ředitel prošustroval příšerné miliony, opak je pravdou: Rösel splácel dřívější dluhy, a pro letošek dokázal sestavit nejen vyrovnaný, ale i ziskový rozpočet. Uspořádal rovněž několik skvělých výstav. Pokud je na letošek neplánuje, tak proto, že byl NG snížen rozpočet, a on byl jakožto ekonom do galerie povolán, aby zachránil jeho ekonomiku! Ale ta je asi z 80 % závislá na dotacích z ministerstva, paní ministryně.
Někteří odborníci vidí větší část nedostatků v řízení NG právě v nekoncepčnosti paní Aleny, jiní jí vyčítají, že Vláďu nevyrazila dříve. Největší Röselovo chybou, dle ministerského vyjádření, bylo to, že "neměl vizi".
Mrtvá Kočka: "Ježíšmarjá! To je vyjádření topmanažera, vypadlého z dvoudenního školení! Neškrtejte mi rozpočet – a budu mít vizi!"
Žena Moby Dicka: "Ráda bych viděla toho smělce, který se teď pohrne do konkurzu."
 
Nejmenovaný exministr obrany (ne ten úchyl, ale ten, obviněný v kauze podplacených aut Tatra pro českou armádu), stáhl žalobu na ochranu své osobnosti, kterou ho měl potřísnit jeho žalobce Dušan T. Zítřejší soud se tudíž nekoná.

"Jsem rád, že neděláme na opravě D1. Za ty ceny to neumíme." (Titulek dnešního intervjůku s Danem Ťokem, generálním ředitelem společnosti Skanska v Čechách a na Slovensku v dnešních Hospodských novinách.)
Hlas lidu: "Buďme rádi, že bude oprava Dé jedničky levná!"
Žena Moby Dicka: "Akorát pak na ní nebude možné jezdit."
Mrtvá Kočka: "Už vůbec."

334:315. Evroposlanci zamítli návrh na stažení 900 milionů energetických povolenek z trhu, kam by se měly vrátit až o několik let později. Neprošel tedy ani tento zoufalý pokus zachránit zprasený systém povolenek. Jejich ceny se tedy limitně blíží nule.
Hlas lidu: "To je skvělý! Zlevní elektřina!"
Ano, zlevní silová elektřina. Ale není jisté, jestli zlevní platby za elektřinu, mí milí Bulhaři. Zároveň se zase začnou stavět hnědouhelné elektrárny, takže se zvýší zátěž životního prostředí a emise báchorečného kysličníku uhličitého. Zelení Khmérové tak svým zvrhlým konceptem "povolenek" naopak svému oblíbenému "environmentu" tuze uškodili. Krom toho, že udělali hlupáky z těch, kteří investovali do ochrany životního prostředí! Hlupáky a zkrachovance, protože se jim ty investice nikdy nemůžou vrátit.
Žena Moby Dicka: "Chtěla bych teď vidět toho smělce, který by chtěl v tom pokračovat."

Ano, nejspíše zlevní i konečné ceny elektřiny, které však po nějaké době opět zdraží – nejméně na dvojnásobek zatím dosažených rekordů. No a potom – protože nebude hnědé uhlí, a do stavby plynových a jaderných elektráren nikdo investovat nebude – no tak potom nebude elektřina, soudruzi v Bruseli. Tedy ne tehdy, až ji budeme potřebovat, a kolik jí budeme potřebovat.
Mrtvá Kočka: "Nikoli furt. Ale já si už chystám rotoped s dynamem."

Velká Británie se rozloučila se svou velkou dcerou, Lady Thatcher, zvanou též Železná. Pohřeb bývalé premiérky proběhl i za účasti královny Alžběty Druhé. Oficiálně nešlo o státní pohřeb, i když to tak vypadalo – včetně vojenských poct. (Snad jen ten zbytečně drahý přelet letadel se Maggie podařilo zrušit.)
My, kteří jsme byli i díky paní Margaret Hilda Thatcher osvobozeni od sovětské okupace a komunistického režimu, paní baronce děkujeme!

Bučí jen krávy a jiní komunisté.

Henrique Capriles odvolává dnešní demošku. Ne proto, že to pan bolí-prezident zakázal.
Žena Moby Dicka: "To může, v demokratické zemi?"
Mrtvá Kočka: "Stejně demokratické, jako ČSR roku 1948."
Henri se obává střetů, neb Mikuláš vyhlásil na stejnou dobu antidemošku.

Mezitím revoluční lid vyjadřuje svoje revoluční rozhořčení: Jezdí na motorkách ulicemi města Los Teques (metropole venezuelského státu Miranda, kde je Capriles guvernérem) a vykřikují hesla "Chávez žije!" či "Maduro prezident!"
Žena Moby Dicka: "Proč je vlastně Maduro prezident, když Chávez žije?"
Motorkáři vhodili do kanceláře opoziční strany zápalnou bombu. Rozbíjejí výkladní skříně a rabují krámky Henriho příznivců.

"Pro přepočet hlasů neexistuje žádná zákonná opora a případná oficiální stížnost kandidáta Henriqueho Caprilese bude zamítnuta." (Soud, Nejvyšší, Caracas, Venezuela.)
Žena Moby Dicka: "To věděla volební komise už v pondělí."
Mrtvá Kočka: "Ale stejně, jak soudruzi soudci a soudružky prokurátorky už předem vědí, jak co dopadne, že?"
Žena Moby Dicka: "Protože pracují dle pokynů Ústředního výboru Strany."

Francie výsledky venezuelských voleb "bere na vědomí".
"Myslíme si, že by mělo dojít k přepočtu hlasů." (John Kerry, ministr zahraničí, USA.)

Sýrie slaví den reálné nezávislosti. Ta byla sice vyhlášena r. 1941, ale poslední syrské jednotky odešly ze země až 17.4. 1946. K této příležitosti vyhlásil prezident Asad Druhý rozsáhlou amnestii. Teroristům se snižuje trest na čtvrtinu, tresty smrti se mění na doživotí.
Žena Moby Dicka: "Jak se dělí doživotí čtyřmi?"
Mrtvá Kočka: "Dělí se šedesátka, a v patnácti tě zastřelej."

Bylo zveřejněno, že Roger Wicker, republikánský senátor za Mississippi, obdržel dopis, v němž byl jed ricin. Přesněji  obdrželo ho poštovní oddělení Kapitolu ve Washingtonu, jež ho podrobilo "rutinní kontrole".
Žena Moby Dicka: "Tento týden ještě rutinnější než obvykle."
Ricin je tisíckrát jedovatější než kyanid. Zabít může při požití, ale i při vdechnutí.
Mrtvá Kočka: "Nechtěla bych být pošťačkou v Kapitolu a vočuchávat zásilky!"
Žena Moby Dicka: "Tam byly husy, kozo!"

Poštovní oddělení nato zadrželo další ricinový dopis dalšímu nejmenovanému senátorovi. Stejnou zásilku obdržel i Barack Obama (prezident, USA). Všechny tři dopisy přišly "ve stejný den". (Včera?) Dopis byl "zachycen v objektu, který leží mimo komplex Bílého domu". Oba dopisy byly odeslány 8. dubna z pošty nedaleko města Memphis ve státě Tennessee a oba obsahují nesmyslný vzkaz, tupě opakovaný médii i na sociálních sítích.
Žena Moby Dicka: "Doufám, že ten trouba nezapomněl oblíznout známku, než ji přilepil!"
Federální policie dnes zadržela ve městě Corinth v Mississippi pětačtyřicetiletého Paula Kevina C.
Mrtvá Kočka: "Takže nezapomněl!"
Paul K. C. se pro jistotu do všech tří dopisů podepsal: "Jsem KC a souhlasím s tímto vzkazem".
P.K.C věřil, že odhalil spiknutí okolo prodeje lidských orgánů na černém trhu, pročež se ho vláda snažila zničit.
Mrtvá Kočka: "Takže snad končí v psychiatrické věznici."
Žena Moby Dicka: "Pokud se nestane senátorem."

Čtvrtek 18. dubna 2013
Čtveřice Zemanových kandidátů na ústavní soudce začala svou pouť po senátních výborech, kde jsou takzvaně "grilovaní". Včera prošli všichni bez ztráty květinky vejborem pro lidská práva. Dnes museli na vejboru ústavně-právním odpovídat na přiblblou otázku "jak byste se postavili ke školnému na vysokých školách"?
Žena Moby Dicka: "Když víte, že ho v Senátě většinová ČSSD »zásadně odmítá«? A budeme vás volit?"
Jaroslav Fenyk a Milada Tomková se vyjádřili, že by školné "mohlo být problémem pro sociálně slabé", což je sice pravda, ale podle mě nešlo o odpověď na položenou otázku. Vladimír Sládeček se neodhodlal ani k tak opatrné odpovědi. Jedině Jan Filip se vyjádřil jasně, a k jediné věci, na kterou by mohl jako případný soudce ÚS jedině odpovědět:
"Školné jako takové nemůže být protiústavní."
Žena Moby Dicka: "Jan Filip jediný osvědčil osobní integritu."
Mrtvá Kočka: "A proto ho jako jediného Senát nezvolí."
Dnes tedy prošli všichni, jejich volba proběhne na příští schůzi Senátu, která začíná za týden.

Je to právě týden, co byla Pavla Foglová jmenována ředitelkou ÚSTRku. Dnes oznámila očekávané odvolání Zlatuše Kukánové, vedoucí Archivu bezpečnostních složek, ředitele kanceláře a jeho zakladatele a prvního ředitele Pavla Žáčka (zde je to vysloveně trapné), a rovněž ekonomického náměstka René Schreiera. Provinění: "Všichni byli spojeni s odvolaným ředitelem ústavu Danielem Hermanem."
Žena Moby Dicka: "Ano, pracovali pod ním."
Mrtvá Kočka: "Zůstane v ÚSTRku příští tejden alespoň vrátný a uklízečka? »Byli spojeni s ředitelem«!"

Čerstvější důvod vyhazovu pro zmiňovanou trojici: "Voni se mnou nemluvěj! Čímž ohrožují chod ústavu!" (Dle bolí-ředitelky Foglové.)
Mrtvá Kočka: "My víme, kdo ohrožuje chod ústavu, Foglová!"
Žena Moby Dicka: "Normalizace v přímém přenosu."

"Překazili jsme státní převrat, ale oni budou život v naší zemi i nadále sabotovat.“ (Mikuláš Maduro, úřadující venezuelský prezident, na Twitteru o podlé opozici.)

Prezidentské volby se konají i v Itálii. Dnes se k nim sešly na plenárním zasedání obě komory parlamentu. Plus tři zástupci každé italské oblasti, krom autonomní oblasti Údolí Aosty, odkud je jen jeden. Celkem 1007 volitelů! Kteří se neshodli ani v prvním, ani v druhém kole volby.
Mrtvá Kočka: "Není divu, volba italského prezidenta je zprasená ještě víc, než byla u nás."
Ve prvních třech kolech hlasování je potřeba 2/3 hlasů pro schválení, v následujících hlasováních je potřeba polovina hlasujících.
Mrtvá Kočka: "Vždyť jsem to říkala! Takhle se mohou mrcasit donekonečna."
Žena Moby Dicka: "Měli by se poučit u Církve svaté a zavřít se v konkláve."

Pákistánský exprezident Parvíz Mušaraf předvedl pohrdání soudem, od něhož ujel dříve, než ho stihla zadržet soudní policie. Vysloužil si za to – benefit ve formě domácího vězení.
Mušaraf je v Pákistánu, do něhož se vrátil po čtyřech letech, stíhán za velké množství hříchů, z nichž některé jsou opravdu kuriózní: Tak například  byl obviněn z "organizování úspěšného atentátu" na premiérku Bénazír Bhuttovou v r. 2007.
Mrtvá Kočka: "Nebo schvalování tohoto atentátu?"
Žena Moby Dicka: "Ale to přece organizoval prezident Václav Klaus, ne?"

Možnáže ano – když jsou Češi takoví atentátníci, alespoň zítra podle trotlů na sociálních sítích budou, podle nichž atentát v Bostonu spáchali lidé z Čechie. Nikoli z Čečnie. (Míněn Dagestán.) Více jiní jinde.

Čínská komise zdravotnictví a plánovaného rodičovství zveřejnila současné skóre souboje s ptačí chřipkou: Na virus H7N9 dosud zemřelo v Číně 17 lidí a dalších 80 osob onemocnělo. 11. dubna byl zaregistrován první případ nákazy v Pekingu u sedmileté Jüan Jüan. Včera odpoledne již dívka natolik zotavila, že ji pustili z nemocnice.
Dobrá zpráva: Stále neexistuje důkaz o šíření chřipkového viru H7N9 z člověka na člověka.

"Čínské ministerstvo zdravotnictví už vydalo další plán na prevenci nemoci, pekingská vláda a nemocnice Ditan podnikly také opatření, která už byla potvrzena jako efektivní, proto není potřeba se nemoci až tolik obávat. Proces léčby ukazuje, že nemoc je kontrolovatelná, obyvatelé by měli důvěřovat vědě a schopnostem vlády." (Čung Tung-po, Pekingský zdravotnický úřad.)
Žena Moby Dicka: "Zlatá vláda!"
Mrtvá Kočka: "No jo, ale jestli má vláda schopnost vyléčit nemoc, pak měla schopnost zabránit i její epidemii. A proč to neudělala???"

"Pokud mají Spojené státy a jejich loutka na jihu alespoň minimální zájem, jak se vyhnout se úderu naší armády a našeho lidu, a pokud si skutečně přejí dialog, pak musí přijmout zásadní rozhodnutí." (Z prohlášení Národního výboru obrany KLDR.)
Zásadní rozhodnutí jsou tato:
1. "Nejprve musejí být zrušeny rezoluce o sankcích Rady bezpečnosti OSN, které byly vykonstruovány z nespravedlivých důvodů." (Severokorejci mají zřejmě naprostou důvěru v to, že USA ovládá Radu bezpečnosti.)
2. Nebudou již více prováděna provokační jihokorejsko-americká vojenská cvičení.
Teprve pak budou severní komunisté "připraveni zahájit dialog" o svém jaderného programu. (Nikoli o jeho "ukončení".)

Mrtvá Kočka: "Zápaďácká média tyto výhrůžky a provokace označují za »umírněnější postoj KLDR«."
Žena Moby Dicka: "To je ta relativita!"

West, dosud neznámé městečko v Texasu (2.700 obyvatel), se proslavilo: Při požáru továrny na chemická hnojiva došlo k explozi dvou zásobníků s dusičnanem amonným a dehydrovaným amoniakem. Bylo zabito několik hasičů a očekávají se i oběti v několika desítkách zničených domů, včetně školy a domova pro seniory. Raněných je asi 160.
Obyvatelé Westu si již dříve na továrnu stěžovali – zejména kvůli čpavkovému smradu.
Mrtvá Kočka: "Skutečně smrdící výbuch!"
120 z celkem 4.400 US chemiček je označeno jako "velmi nebezpečné v případě úniku škodlivin".

Na postižené místo krom záchranářů a novinářů míří též český velvyslanec v USA Petr Gandalovič, aby zjistil, jak lze možno postiženým nějak vkusně pomoci. West byl totiž před sto lety osídlen imigranty z Čech, a dodnes se v něm pečou "pravé české kolaches". Ke svým českým kořenům se stále hlásí asi tři čtvrtiny obyvatel. (Vkusné bude, když se plánovaná pomoc neomezí na místní "Čechy"…)

Bostonská policie konečně zveřejnila několikrát avizované fotografie dvou mladíků, podezřelých z bostonského atentátu, a požádala veřejnost o pomoc.

Pátek 19. dubna 2013
Protikorupční policie má další tučný úlovek: Obvinila "bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví" ze "zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku". Škoda vzniklá státu páčí skoro 800 milionů korun. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej (ten se poslední dobou umluví!) jméno obviněného odmítl specifikovat. Ale Věci veřejné se pochlubily: Policie jednala na základě jejich trestního oznámení na exministra Tomáše Julínka (ODS) kvůli vypsání tendru na provozování letecké záchranné služby.
Škoda vznikla tak, že kdyby záchranné vrtulníky provozovala armáda nebo policie, tak ty by si neúčtovaly za prostoje. Drobný detail, že totiž policie a armáda dál záchrannou leteckou službu provozovat nesměly, protože mají své vlastní úkoly, veverčí žalobníčci ani strážci protikorupční čistoty nepostřehli.
Žena Moby Dicka: "Jako by vám vzali auto, a pak vás stíhali, že si platíte taxíka."
Protože soukromí záchranáři byli vysoutěženi v transparentním tendru, není menažerii jasné, kde kdo co zneužil a prošustroval.
Mrtvá Kočka: "No nejspíš ministr obrany, že dosud nikomu nevyhlásil žádnou válku a vrtulníky zahálejí!"

Dva cápci ráno místního času napadli ozbrojeného strážce v univerzitním kampusu MIT v Cambridgi (USA) a zastřelili ho. Poté ukradli auto i s majitelem, ze kterého ho naštěstí po chvíli vystrnadili. Při přepadu se mu drze pochlubili, že mají na svědomí výbuchy v Bostonu. Jejich překabátění, kdy si během noci jeden z nich vzal jinou kšiltovku a druhý tu svou nahradil kapucou, bylo tedy zbytečné. Při pronásledování na policii stříleli a házeli vlastnoruční granáty, přičemž jednoho policajta těžce zranili. Zastřelen byl jeden z těch hajzlů, druhý zmizel. Stalo se v městečku Watertown nedaleko Bostonu. Oblast je uzavřena a bezpečnostní složky prohledávají dům po domu. Média z toho udělala celodenní "hon na zločince". Je obdivuhodné s jak málo akčními detaily dovedou televizní moderátoři pracovat celé hodiny.

Pro úplnost: Vrahy jsou dva bráchové. Američani. Už asi deset let. Uprchlíci "z jihu Ruska" či "Kavkazské oblasti". Zdá se, že důvodem k jejich zločinům byl islámismus. Konkrétně: Že se tomu staršímu nevedlo na univerzitě.

"Jsme samostatní lidé a dokážeme se o sebe postarat. Modlete se za nás a my ten problém sami vyřešíme. Dostaneme se z toho." (Raymond Snokhous, český honorární konzul ve Westu k nabízené pomoci ze strany České republiky.)
No, Zemane, Nečasi, Duko?

Národní volební rada (Venezuela) nakonec rozhodla o auditu výsledků prezidentských voleb. Už má vlastně  55 % spočítaných, protože tolik lístků se počítá ručně pro kontrolu, volby jsou jinak elektronické. Zbývá tedy dopočítat 45 %. Poražený opozičník Henrique Capriles toto rozhodnutí "vítá".
Mrtvá Kočka: "Hele, jaký je rozdíl mezi auditem a kontrolou?"
Žena Moby Dicka: "Kontrola kontroluje, jestli nejsou lístky falešné. A audit – je jenom sčítá…"

Nový Moskvou uznaný prezident Venezuely Mikuláš Maduro navštíví začátkem června Rusko. Ruský zbrojní průmysl doufá v další dodávky zbraní do Venezuely, ale je "skeptický". Alespoň dle Viktora Semjonova, vedoucího Institutu Latinské Ameriky Ruské Akademie věd jenž pro Hlas Ruska pravil:
"Venezuela prakticky vyčerpala potřebu v znovuvyzbrojení své armády. Zbrojní kontrakty byly uzavřeny v hodnotě asi 11 miliard dolarů. Přitom v roce 2012 byly všechny venezuelské finanční zdroje věnovány na zajištění Chávezova vítězství v říjnových prezidentských a prosincových guvernérských volbách jeho stoupenců. A to nejen vlastní peníze, ale také vypůjčené. Čína, například, půjčila Venezuele v posledních letech 36 miliard dolarů. Dnes činí venezuelský rozpočtový schodek asi 13%, kdežto inflace a tempa růstu HDP se blíží nule. V této situaci bude těžké něco kupovat."
Ruští zbrojbaroni cítí šanci v údržbě venezuelských zbraní a v dodávkách pro "státy, jež nikdy nepatřily k tradičním zákazníkům ruského zbrojního průmyslu".

Italští volitelé nezvolili ani napotřetí svého prezidenta. I když Demokratická strana po propadlíkovi Franco Marinim nasadila expremiéra a expředsedu EK Romana Prodiho. Anebo právě proto. Většina volitelů odevzdala prázdné volební lístky, aby se co nejdříve dostali ke čtvrtému kolu, kdy už ke zvolení stačí prostá většina.
Avšak, řekni mi, můj deníčku, jak to může takto fungovat, když pro Prodiho půjde teprve o kolo druhé???

No nejspíš může, ale Prodimu to při obecně čtvrtém kole stejně nevyšlo. Před volbou prý "disponoval" sichr 495 hlasy, potřeboval ještě dalších pouhých devět, ale nakonec schrastil pouze 395 hlasů. Další volební kolo (kola) proběhnou zítra.

Prezident Itálie je prý pouze demokratickou ozdobou a jsou mu svěřeny drobné pravomoci jako vyhlášení války nebo rozpuštění parlamentu. To je teď potřeba udělat.
Mrtvá Kočka: "Vyhlásit válku?"
Žena Moby Dicka: "Ne, rozpustit parlament a vyhlásit nové volby. Když se tři hlavní kohouti na smetišti nedokážou dohodnout."
Od února nemá Itálie vládu. To se prý projevilo i na snížení letošního předpokládaného HDP o 1 %.

Sobota 13. dubna 2013
Mrtvá Kočka: "A když budou nové volby, co kohouti?"
Žena Moby Dicka: "Třeba se domluví dva a upečou třetího."
Moby Dick: "Anebo se objeví nějaký svatý Mikuláš s tvrdou rukou…"

**********************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz . Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit na zde na Neviditelném psu.