pátek 12. dubna 2013

MOBY DICK: Kam dospěly procesy

Severokorejská doporučení, levní holubi, rezervace telekominíků, sKartování vlády, venezuelská chlastačka a převzetí vlády.
**************************************************

Sobota 6. dubna
V Česku konečně začíná jaro.

"Sestříhání" vkladů kyperských družstevních bank nehrozí, opakujeme, v žádném případě nehrozí. Alespoň dle kyperského ministerstva financí, které popřelo podobné informace, šířící se maily a SMSkami. Klienti kyperských kampeliček však své vklady hromadně vybírají.
Mrtvá Kočka: "Pro všechny případy."

Do izraelských zásobníků začal poprvé plynout izraelský plyn. Lakomí Izraelci budou podmořské naleziště Tamar, ležící asi 100 km na západ od přístavu Haifa, využívat příští tři roky výhradně pro sebe.
"Zdá se, že politici s rozhodnutím o vývozu nijak nespěchají." (Bibi Zomer, zástupce americké společnosti Nobel Energy, jež drží  v projektu 36 %, a která do naleziště náramně investovala, se zlobí.) Toto nespěchání má několik důvodů:
A) Místní emise kysličníku uhličitého klesnou o 95 mil. tun.
B) Stát Izrael ušetří miliardy dolarů za dovoz strategické suroviny.
C) Která zatím proudí z Egypta, kde je ohrožována jednak islámskými teroristy (atentáty na plynovody) a jednak musulmanskou egypskou vládou (atentát na smlouvy o dodávkách, které prý "neslouží národním zájmům Egypta").
D) Naleziště Tamar má tak mohutné zásoby, že by dokázalo zásobovat celou Evropu – akorát tak půl roku, ty chytrej.

Přesto se však plánuje alespoň částečný vývoz do Evropy – přes Turecko. Krom devizových příjmů tak izraelský plyn napomůže návratu "tradičně dobrých turecko-izraelských vztahů".

A co ubozí Jordánci, kam proudí egyptský plyn přes egyptský Sinaj a izraelský Ejlat?
Mrtvá Kočka: "Ti budou ponecháni napospas panarabské solidaritě."

"Během dvou dnů jsme vedli dlouhou a intenzivní diskusi o otázkách, jichž se dotýkal náš návrh budování důvěry. Bylo jasné, že naše pozice zůstávají vzdálené. Došli jsme k závěru, že se všechny strany vrátí do svých hlavních měst, aby posoudily, kam proces (jednání) dospěl." (Catherine Ashton, baronka, "ministryně zahraničí", EU, na závěr sto padesátého pátého přelomového summýše mezinárodního společenství s Íránem, který dva dny hostilo kazašské hlavní město Almaty.)
Mrtvá Kočka: "Já bych ti řekla, kam ten proces dospěl, ale jsem slušná dívka, krávo."

"Nepodařilo se sice dosáhnout kompromisu, avšak tyto rozhovory byly určitě krokem vpřed. Je ovšem předčasné hovořit o datu a místu konání dalších rozhovorů." (Sergej Rybakov, ruský zástupce.)
Žena Moby Dicka: "A zbytečné."

Íránská delegace ocenila, že jednání bylo "konstruktivní".
Žena Moby Dicka: "Protože se západní země snažily najít něco, za co by mohly s ulehčením odvolat sankce."
Mrtvá Kočka: "Marně."

Kvůli nedostatku materiálu zastavilo práci zatím 13 firem ze 123 ve severojihokorejské průmyslové zóně Kesong.
Zahraniční ambasády ignorují "doporučení" Severokorejců, aby diplomaté opustili území Korejské Lidově Demokratické Republiky. Dnes své "doporučení"  severští teokratičtí komunisté zesílili "varováním", že od středy "nebudou schopni zajistit jejich bezpečnost".
Žena Moby Dicka: "To není doporučení, ale výhrůžka."

Ve 20 hod. místního času byl v jeruzalémském památníku Jad Vašem zahájen Jom HaŠoa, neboli Den památky na šoa –  a hrdinství. Izrael si tak připomíná nejen oběti holokaustu, ale i (letos již 70.) výročí povstání ve Varšavském ghettu. Krom izraelských politiků byl vzpomínkovému aktu přítomen i US ministr zahraničí John Kerry. (Všeználkům připomínáme, že John je věřící katolík.)

Venezuelská státní televize vysílá seriál projevů Mikuláše Madura (to se za předvolební kampaň nepovažuje). Tento dlouholetý spojenec padlého prezidenta Cháveze voličům předvádí pravou jihoamericko telenovelu: Emotivně vzpomíná na Huga, jehož je nezpochybnitelným dědicem. To dokazují i pravidelné návštěvy Chávezova ducha v podobě malého ptáčka.
"Nekandiduje Chávez, kandiduje Maduro!" (Henriqe Capriles, prezidentský kandidát opozice, marně připomíná voličům.)

Neděle 7. dubna 2013
Ministryně práce a sociálních dávek Ludmila Müllerová (TOP 09) už vidí, že jí budou scházet asi 4 mld. Kč na výplatu dávek v sociální nouzi.
Mrtvá Kočka: "Zpropadený Klaus, zpropadená amnestie!"
Výpadek vyplácení těchto dávek však "nelze připustit". Potřebná suma by se měla najít v "rozpočtových opatřeních". Pokud by měli nuzáci zůstat úplně i bez těchto žebráckých podpor, Ludmila by rezignovala.

Ludmila je nadále připravena předložit vládě návrh na zvýšení minimální mzdy o 500 Kč, pokud budou zaměstnavatelé souhlasit s návrhem, který za ně na "nové tripartitě" vyjednal s odbory prezident Miloš Zeman.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) toto navýšení odmítá. Podle něj by to vedlo k propouštění.

Ministr zdravotních pojišťoven Leoš Heger (TOP 09) hodlá vládu pěkně poprosit o navýšení plateb za státní pojištěnce, tedy za příliš malé, příliš velké a nebo nepříliš zaměstnané občany. Teď to je 773 Kč/měsíc, kdyby se sazba zvedla o pajcku (jak v březnu navrhla Sněmovna), zvedly by se příjmy pojišťoven o 3,6 mld. Kč, což je tak akorát, aby byl zaplácnut jejich každoroční deficit.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) toto navýšení odmítá. Podle něj by deficit zůstal stejný.

Zdravotnická společnost Agel (propojená s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou) vydělala vloni svému majiteli, ocelobaronovi Tomáši Chrenkovi, při obratu 11 mld. celkem 633 mil. Kč. Zaplácla mu tak ztráty, které utrpěl v Třineckých železárnách.
Mrtvá Kočka: "Tak už tu máme zdravobarony."
Žena Moby Dicka: "Kteří umějí hospodařit úspěšněji než státní ouředníci."
Mrtvá Kočka: "Protože pro sebe."
Žena Moby Dicka: "Ale ti ouředníci přece taky hospodaří nakonec pro sebe, ne?"
Mrtvá Kočka: "Jenže jenom pro sebe!"

Egypt by od MMF podle svého ministra plánování Ašrafa Arabího potřeboval více než slíbených $4,8 mld. Jinak se mu nepodaří "pokrýt náklady" rostoucího rozpočtového deficitu.
Žena Moby Dicka: "Ani ti zpropadení Židi neplatí Egyptu za plyn…"
Mrtvá Kočka: "…který jim Egypťani nechtějí prodávat."

"Írán zjevně rozhovory protahuje, aby mohl dál obohacovat uran. Sankce zjevně nestačí a jednání nestačí. Nastal čas postavit před Írán vojenskou hrozbu nebo stanovit červenou linii, neodvolatelnou červenou linii stanovenou světem, Spojenými státy a Západem, aby se dosáhlo nějakých výsledků." (Juval Steinic, ministr pro mezinárodní vztahy a strategické záležitosti, Izrael, ke krachu jednání v Almaty, v ranním vysílání armádního rozhlasu.) Íránci dle něj vedou jednání jen "na oko", ale ve skutečnosti se mezinárodnímu společenství jen "vysmívají". Pokud Írán nezastaví obohacování uranu, měla by být podniknuta "akce", a to "do několika týdnů, do měsíce". Neupřesnil, jakou akci míní.
Mrtvá Kočka: "Ani počet letadel a raket, které se jí zúčastní."

Holubi, prodávaní na šanghajském tržišti, měli chřipku. 20.000 kusů drůbeže bylo poté vybito. Ptačí chřipka má zatím čtyři lidské oběti. Čtyři z šesti nakažených.

Ve městě Boao v jihočínské provincii Chaj-nan bylo zahájeno výroční zasedání Asijského fóra Boao 2013. Si Ťin-pching (Čína, generální tajemník ÚV KSČ, předseda Ústřední vojenské komise, pro zahraničí stručně "prezident") zde pronesl přelomový projev "Společně usilujme o krásnou budoucnost jak Asie, tak světa". Pravil v něm, že "mír je trvalé potěšení lidí… Mír je jako slunce a vzduch,  o jejichž existenci jsme nic netušili, ale bez nich nelze žít."
Žena Moby Dicka: "Případné přirovnání – s ohledem na smog, který zavaluje čínská města."
Generální tajemník Si mj. slíbil svým šťastným Číňanům, že do roku 2020 se jim oproti roku 2010 zdvojnásobí "příjmy".
Mrtvá Kočka: "Proč to slibuje, když ho stejně znovu zvolí?"
Žena Moby Dicka: "Aby si nevšimli inflace."
Mrtvá Kočka: "Ale ta je nízká."
Žena Moby Dicka: "Jenom potraviny raketově zdražují."
Mrtvá Kočka: "No tak teď prej náramně zlevnili holubi…"

Mikuláš Maduro (prezidentský kandidát, Venezuela), vyhrožuje těm odpadlíkům od bolívarského lidu, kteří ho snad nebudou volit, že na ně pošle svoje prokletí. Tím bude stižena celá opozice, která si je ostatně zaslouží, neboť provádí sabotáže elektráren.
Žena Moby Dicka: "Energetické výpadky vysvětleny!"
Mrtvá Kočka: "Americký brouk by tam nebyl, vole?"

Pondělí 8. dubna 2013

Dnes se do plného zatížení dostal nový elektronický systém pro rejstřík vozidel. Vypadl až v pět hodin večer. Ale jinak vypadá schopně.

Magor v čele ČTÚ ohlásil tři týdny před svým odchodem na hnojiště neschopných manažerů novou aukci frekvencí. Když tu starou přednedávnem zrušil, protože by operátoři za neobnovitelný národní zdroj, jímž frekvence jsou, zaplatili prý státu "moc peněz"!
Žena Moby Dicka: "Škodaže neměl Pavel Dvořák během svého funkčního období takové ohledy ke klientům telekomunikačních operátorů!"
Vláda čumí, členové rady ČTÚ čumí, čumí současní operátoři i jejich možná budoucí konkurence. Předseda takovou pravomoc má, ale činit něco takového tři týdny před koncem svého účinkování a bez předběžného informování zúčastněných?
Mrtvá Kočka: "Dej magorovi neomezené pravomoci, bude je používat jako magor!"
Žena Moby Dicka: "Neurážej magory! Pan Pavel Dvořák je nejspíše velice inteligentní muž, když díky jeho nečinnosti vznikla v Česku pravá rezervace telekominíků!"
Mrtvá Kočka: "Zase jeden proces, díky jemuž jsme v rozvoji konkurenčního prostředí oproti Evropě stále v – pozadí."

Krizový štáb ministerstva zahraničí rozhodl ignorovat severokorejské výhrůžky. Naši diplomaté zůstávají v KLDR, společně se všemi ostatními. Mlhoš se nevyjádřil.

Ústavní soud odmítl některé body úsporných opatření, které vláda prosadila v parlamentu. Portugalsko tak nestihne včas uspořit plánovaných 5 mld. €. Vypadá to, že mu budou chybět 1,3 mld. Načež Evropská komise vyzvala portugalské politiky, aby "dodrželi rozpočtové cíle dohodnuté v rámci finanční pomoci". Jinak země nedostane více času na splácení záchraného úvěru.
Mrtvá Kočka: "Nebýt těch blbých ústavních soudů, to by se Evropa řítila ke světlejm zítřkům, žejo soudruzi komisaři a soudružky komisařky?"

Včerejší prezidentské volby vyhrál současný prezident Filip Vujanović (51,21 %), jenž tak porazil opozičního konkurenta Miodraga Lekiće. Voleb se v Černé Hoře zúčastnilo 60 % z půl milionu voličů. Možná to někoho překvapí: neozbrojená opozice odmítá uznat oficiální výsledky. Byly dosaženy podvody, a proto by se měly přepočítat hlasy ve všech volebních okrscích.

"Stahujeme všechny své zaměstnance ze zóny (Kesong). Pozastavujeme rovněž dočasně operace v této zóně a zvážíme, zda její existenci zachováme, nebo ji zcela uzavřeme." (Kim Jang-kon, tajemník ÚV Korejské strany práce.) Uzavření zóny rve komunistům srdce, avšak je "nevyhnutelné". V rozporu s původním účelem a posláním Kesongu se totiž "agresívní armády" snaží průmyslový park přeměnit v "předmět konfrontace".
"Je tragédií, že průmyslová zóna, která měla sloužit národnímu usmíření a sjednocení, se změnila v dějiště války mezi krajany." (Kim Jang-kon – představitel země, která před týdnem vyhlásila Korejské republice válku a zamířila na ni své zbraně. "Vývoj situace v příštích dnech bude záviset zcela na přístupu jihokorejských úřadů."
Mrtvá Kočka: "Asi by se měli nejspíš vzdát Kimům…"
"Jednostranné rozhodnutí Severní Koreje nelze nijak ospravedlnit a Severní Korea ponese odpovědnost za veškeré následky." (Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.)

24 Číňanů nakaženo novým virem ptačí chřipky, 7 zemřelo. H7N9 není přenosná z člověka na člověka. Alespoň pro to "nexistují žádné doklady".

Ve věku 87 let zemřela britská expremiérka baronka Margaret Thatcherová. Kavárenští levičáci a kulturní fronta doslova tančí na jejím hrobě. A to i ta muzikálová, kterou Maggie chválila, že si na sebe dokáže vydělat – a proto má právo na život.
Mrtvá Kočka: "Právo na život má každá kultura."
Žena Moby Dicka: "Ale nikdo nemá právní nárok na dotace."
Mrtvá Kočka: "Ale bylo by to pěkný, získat státní dotace – třeba právě na tenhle deníček!"
Žena Moby Dicka: "A poskytla by je vláda – jako kterého státu???"
Mrtvá Kočka: "No možnáže KLDR?!"

V Británii se bude se konat státní pohřeb expremiérky. Maggie ve své závěti odmítla přelet vojenských letadel. Byl by podle ní pro státní kasu zbytečně drahý.
Mrtvá Kočka: "No ale mohly by se natrénovat zase na Falklandy!"

"Nickovy zkušenosti s finančními výzvami budou pro náš tým odborníků neocenitelným přínosem." (GDP Partners, mediační a poradenská firma, Severní Irsko, na twitteru.) Nick Leeson se proslavil, když se mu podařilo zlikvidovat britskou banku Barrings (založeno 1762). Jako generální ředitel její singapurské makléřské pobočky začal r. 1992 načerno soukromě kšeftovat s jejími penězi. Když už prošustroval asi 90 mil. £, vsadil na rychlé zlepšení japonské ekonomiky, což vedlo k celkové "ztrátě" (zpronevěře) 827 £. ING si pak celou Barrings koupila za 1 £. Nick si místo 6,5 let vězení kvůli zdravotním problémům odseděl jen 4. A nyní bude radit ubohým Severním Irům, kteří po prasknutí bubliny s nemovitostmi přišli na buben.
Mrtvá Kočka: "A zpovykaným poradenským mlamojům, jak se na chudácích nakapsovat."

$100mil. hodlá NASA věnovat nalezení vhodného asteroidu, který by robotická kosmická loď přitáhla na oběžnou dráhu kolem Země. Má se tak stát r. 2019. V roce 2021 by se už na něm astronauti "trénovali" k výsadku na nějaký jiný asteroid. A aby se nestalo, že by tento cvičný asteroid omylem prásknul do Země, má být malý, větší stejně robot neutáhne.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »malý asteroid«?"
Mrtvá Kočka: "Pětimetrový balvan."
Žena Moby Dicka: "ISS má asi tak stejnou přitažlivost, ať se trénují astronauti na ní!"
Moby Dick: "Neříkej to Barackovi. Tohle je jediná možnost, jak o čtyři roky urychlit použití kosmické lodi Orion. Musíš tomu troubovi říci: »to je na ten asteroid, pane prezidente«. A pak hurá na Mars!"

Úterý 9. března 2013
Akcie ČEZ a O2 jsou na pražské burze "pod tlakem". Rovněž akcie firmy Orco klesly – o 4,5 %, což celkově značí propad ceny společnosti o čtvrt miliardy Kč. Došlo k tomu kvůli "masivnímu výprodeji" – jedné jediné akcie v ceně 52,25 Kč!!!!!
Mrtvá Kočka: "To je nějakej divnej kapitalismus."
Žena Moby Dicka: "Anebo nějaká divná burza!!!"

Z rubriky Naši zlodějští zákonodárci: Na odsouzeného exposlance Petra Wolfa (exČSSD), který místo nástupu do vězení uprchl a skrývá se, je vydán celosvětový zatykač. Je tak rozšířen dřívější zatykač unijní.

Zločinnou je ostatně celá Sněmovna, a to proto, že poslanci v zákonné době nerozhodli o odvolání, které proti pokutě 50.000 Kč podal exprezident NKÚ František Dohnal. Tu pokutu dostal proto, že sněmovnímu výboru odmítl "součinnost". Totiž nevydal jí doklady, které jí dle svého výkladu zákona vydat nesměl. Pražský městský soud nyní Sněmovně přikázal, aby řízení uzavřela do 30 dnů. Zároveň musí Sněmovna zacálovat náklady řízení ve výši asi 12 tisíc Kč.

Sněmovna to prý platit nebude, protože pokuty jsou příjmem státního rozpočtu, a ten drží někdo jiný než Sněmovna.
Mrtvá Kočka: "Asi se budete muset na to nějak složit, občanky a občané poslancové!"

Polsko se silně ohrazuje proti českým pomluvám zdravých a silných polských potravin. Ostravský řezník Chodura dostal za kontaminovanou polskou koninu třímilionovou pokutu, aby si propříště rozmyslel kupovat polské maso.
Žena Moby Dicka: "Nebude žádné příště. Malého podnikatele taková pokuta zničí. Mimochodem – kolik dostávají řetězce za propracovaný systém prodeje plesnivých potravin?"
Mrtvá Kočka: "300 tisíc, baj voko."

Ruské agentury zveřejňují fotografie tatíčka V.V. Putina, jak venčí své psíky v jednom moskevském parku.
Mrtvá Kočka: "A sbírá po nich hovínka?"
Žena Moby Dicka: "To nejsou žádní voříšci, ale vzrostlá plemena "akita inu" a "bulharský pastevecký"."
Mrtvá Kočka: "Tak hovna?"

Írán, aby dokázal, že to s domluvou se světovým společenstvím myslí vážně, otevřel za slavnostních fanfár dva nové uranové doly pro nový komplex na výrobu uranového koncentrátu.

"Palestinská policie zastavila v posledních třech dnech několik mladých mužů v různých částech Pásma Gazy a zatkla je s tím, že jejich styl účesů je nepřijatelný. Tito mladí muži byli nuceni se ponižujícím způsobem podrobit stříhání vlasů a někteří z nich byli biti. Byli také přinuceni podepsat prohlášení, že nikdy si nenechají narůst vlasy, nebudou mít podivné účesy nebo dokonce kalhoty bokovky.“ (Ze zprávy Palestinského centra pro lidská práva.)
"Dostali jsme stížnosti od ředitelů škol, že se řada mladíků potuluje po ulicích a obtěžuje dívky.“ (Vysvětlení Ajmán al-Batíndžího, mluvčího policie teroristického Hamásu.) Policie začala zátah minulý týden na základě stížností rozhořčených obyvatel Gazy. Stříhání bylo provedeno v souladu se zákonem (šaríjou) a v rámci opatření proti "nevhodnému chování" na ulicích. Žádná brutalita se nekonala. Zacházení s mladistvými zločinci nebylo "tak zlé, jak se zdá".
Mrtvá Kočka: "Islamista, komunista, jedna verbež."
Žena Moby Dicka: "Mohli by naši komunisti poskytnout svým teroristickým soudruhům to heslo, se kterým stejné svinstvo stejně svinsky v sedmdesátých prosazovali u nás: »Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás!«"

"Naléhavě žádáme srbskou vládu, aby vyvinula závěrečné úsilí." (Maja Kociančić, mluvčá komisařky Catherin Ashton, k připravovanému zahájení přístupových hovorů Srbska s EU.)
Srbsko stále žádá bezpečnost a menšinová práva pro Srby, žijící v entitě Kosovo, a stále nenachází odpověď, jen pokračující nátlak na podpis. Jde o tři severní kosovské okresy, které prý ovládají "srbské tajné služby a organizovaný zločin".
Mrtvá Kočka: "Kdežto jinak Kosovo ovládají albánští mafiáni, srostlí se strukturou státu."
Srbsko si prý kvůli takové prkotině, jako jsou srbští kosáci "uzavírá dveře do Unie".
Mrtvá Kočka: "Kvůli takovým prkotinám, soudruzi komisaři, se nakonec celá slavná EU rozpadne."

"Všechny zahraniční instituce, společnosti a turisté v Soulu a v ostatních částech země by měli vypracovat plány, kde se ukryjí, a stanovit způsob, jakým se evakuují ze země.“ (Neuvedené mluvčí "Výboru pro mír v oblasti Asie a Pacifiku", což je – severokorejská organizace.) Pokud konflikt propukne, mírotvorci povedou "nemilosrdnou odvetnou válku". Korejský poloostrov je "na pokraji termojaderného konfliktu" a aktuální vývoj vytváří "smrtelnou hrozbu" pro celou oblast Asie a Pacifiku. "Nechceme ublížit cizincům v Jižní Koreji, pokud vypukne válka."
V Korejské republice žije asi 1,4 milionu cizinců. Jihokorejcům, kterým komunistické zrůdy ze severu ublížit chtějí, je 48 milionů.
General Motors "zvažuje evakuační plány". Drsní a otužilí Rusové nic takového "nezvažují".

Japonské ministerstvo obrany umístilo na okrajích Tokia protiraketové systémy Patriot. Jeden komplex předvádí i přímo v areálu ministerstva, aby to žurnalisté neměli při fotografování a videování daleko.

Ze sportu: Lidová Korea připravuje k blížícím se narozeninám nesmrtelné mrtvoly Kim Ir-sena mezinárodní maraton. Mnozí mezinárodní běžci by rádi přijeli, jenže letecké společnosti tak nějak zrušily lety do KLDR!
Žena Moby Dicka: "Tak se někdo prostě za cizince převlékne, a bude to."
Mrtvá Kočka: "Myslíš jako v těch jejich filmech? Evidentní Korejec si na záda přilípne tabulku s nápisem »Američan« – a je to!"

Středa 10. dubna 2013
Vláda konečně prodala minoritní balík akcií ČSA jihokorejské Korean Air. Snad nebude v Koreji válka!
Mrtvá Kočka: "Válka lepší než Tvrdík."

Vláda "drtivou většinou" (14:4) odmítla návrh ministryně práce a soc. dávek Ludmily Müllerové na oživení projektu sKaret.
"Pro mě bylo podstatné, že návrh na zrušení sKaret nepadl." (Ludmila Müllerová, ministryně práce a dalších zbytečností, TOP 09.)
Ne, nepadl návrh. Jenom to premiér nejméně třikrát veřejně slíbil.

"Jsem přesvědčený, že to odvolání je politicky motivované některými jednotlivci ČSSD s komunisty v pozadí." (Daniel Herman, čerstvý exředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.)
"Vše nasvědčuje tomu, že levicový Senát volbou příslušných členů rady jde cestou, kdy sociální demokracie začíná předplácet svoji budoucí skrytou nebo otevřenou koaliční spolupráci s komunisty. A kdy také začíná částečně splácet širokou spolupráci na úrovni krajů. Je snaha cestou výrazných personálních změn ho v podstatě změnit v ústav marxismu-leninismu." (Petr Nečas, premiér, ČR.)
"Nikdo o tom s komunisty nevyjednával." (Lubomír Zaorálek, místopředseda Sněmovny, ČSSD.)
Mrtvá Kočka: "Ani nemusel. Zařídili to komunisti v ČSSD."
Levicovým Senátem dosazená levicová Rada jmenovala dočasně zastupující ředitelkou Pavlu Foglovou. Ta hodlá v ústavu nejdříve "zklidnit situaci" a promluvit si se současnými Hermanovými spolupracovníky.
Mrtvá Kočka: "Než je vyhodí."

Za Hermana demonstrovali i odboráři. Odstoupilo šest z patnácti členů vědecké rady.
Mrtvá Kočka: "Von to nebude ÚSTR, ale Ústrk."

"Špičaté ostrovy, včetně celého souostroví, jsou čínským vlastním územím. Chránit rybářské zájmy v této oblasti je společnou odpovědností mezi oběma břehy Tchaj-wanského průlivu. Mírový rozvoj vztahů mezi oběma břehy Tchaj-wanského průlivu se stal hlavním proudem veřejného mínění na Tchaj-wanu. Lidé na obou stranách si společně přejí, aby vztahy mezi oběma břehy Tchaj-wanského průlivu vstoupily na vyšší úroveň. V současnosti už někteří odborníci diskutují mezi oběma břehy Tchaj-wanského průlivu nad politickými tématy, které by mohly vytvořit dobré prostředí k řešení problému." (Fan Li-čching, mluvčá kanceláře státní rady Číny pro tchaj-wanské záležitosti.)
"Oba břehy průlivu" = Čínská lidová republika + Čínská republika.

Tchaj-wan vyslyšel prosbu z druhého břehu a uzavřel dohodu o rybolovu v oblasti Špičatých ostrovů – s Japonskem. Japonsko podle ní vytyčí území, které bude "společně obhospodařováno" (loveno). V této oblasti budou mít povoleno lovit rybářské lodě Japonska a Tchaj-Wanu.
Žena Moby Dicka: "A co když tam připlují se svými raketovými bárkami rybáři z pevninské Číny?"
Zóna bude kontrolována "společnými silami obou zemí", a to ve vzdálenosti 12 námořních mil od břehů souostroví.
(Ztraceno v korejském řinčení.)

Čtvrtek 11. dubna 2013
"Co tady pravice předvádí v posledních dnech kolem ÚSTR, bych označil pojmem pravicový bolševismus. Protože oni skutečně používají stejné metody ve střetu o změnu ÚSTR na nezávislou vědeckou instituci." (Jiří Dienstbier, senátor, ČSSD.) "Vyvolávání antikomunistické hysterie" považuje Jiřík za "poslední argument pravice, který má ještě odůvodnit její nárok na vládnutí".
Žena Moby Dicka: "Vaše komunistická hysterie, Jiří, není lepší!"

Oldřich Hluško z ÚOOZ, který obvinil pražského primátora Bohuslava Svobodu plus dalších deset radních kvůli "porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže" (zakázka na pokračující služby k podivné Openkartě ve výši 74 mil. Kč – nejde o ten miliardový tunel před tím!) pravděpodobně text onoho obvinění – opsal! 20 % textu je okopírováno z práce studenta práv z 1. ročníku. Poškozený Martin Richter je – synem náměstka primátora!!!
"Nemohl jsem uvěřit tomu, že se něco takového může stát. Nejsem si jist, jestli je to celé něčí svérázný smysl pro humor, kterému moc nerozumím, nebo čirý diletantismus." (Pavel Richter, náměstek primátora.)
K provalení opisovačství došlo zřejmě z toho důvodu, že se to obvinění dostalo do rukou členů Richterovy rodiny. Vzbuzuje to podezření, že některá další obvinění jsou opisována.
Žena Moby Dicka: "Tam je důležité zadání, koho likvidovat, proto samotné obvinění už není důležité."
Mrtvá Kočka: "Když chceš někoho zavřít, tak od něj neopisuj!"
No, on to třeba Olda jinak neumí. Martin je studentem právnické fakulty UK, kdežto pan policajt možná získal diplom někde na VŠ v Údolí dutých hlav…

Italská policie zachránila z vln u ostrova Lampedusa 500 somálských utečenců před utopením.
Mrtvá Kočka: "Jo, to když v Libyi vládl playboy Muammar, tak ten je chytil hned v poušti a strčil do koncentráků."
Žena Moby Dicka: "Postavených a udržovaných z dotací EU."
EU nehodlá podporovat rozmařilou Itálii a nebude platit žádné příspěvky na vodní uprchlíky z Afriky. To je italský problém!
Mrtvá Kočka: "Jasně, měli je nechat utopit."

KLDR rozmístila na svém východním pobřeží až pět raket středního doletu Musudan a tvrdí, že už zadala souřadnice pro cíle.
Mrtvá Kočka: "Proč na pobřeží?"
Žena Moby Dicka: "Aby měly delší dosah."
Mrtvá Kočka: "Třebas by jim mohl jejich čínský sponzor věnovat Špičaté ostrovy?"

"Apeluji na severokorejské autority, aby okamžitě zastavily destabilizující akce a vývoj zbraní hromadného ničení, které jsou v přímém rozporu s bezpečnostní rezolucí OSN. Apeluji na Pchjongjang, aby se zdržel jakýchkoli dalších provokací a plnil své mezinárodní závazky." (Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO na tiskovce v Soulu.) Poprvé v dějinách dorazil do Korejské republiky gentaj NATO, a hned na tři dny. Nikoli prý v souvislosti se současnou vypjatou situací, ale aby poděkoval Jihokorejcům za účast na misi NATO v Afghánistánu.
Žena Moby Dicka: "Tak to má být. Vy jste nám pomohli v Afghánistánu, proto můžete očekávat naši pomoc zde."

Pátek 12. dubna 2013
Místopředseda odborů v ÚSTRK Miroslav Vodrážka označil odvolání Daniela Hermana za "otevřenou formu puče". Bude to pouhým začátkem rozsáhlých změn ve vedení ústavu. "Paní Foglová tvrdila, že se bude snažit odpolitizovat tuto instituci, ale přitom její první kroky budou pravděpodobně spočívat v tom, že odvolá nepolitického náměstka pana doktora Eduarda Stehlíka a bude tam chtít dosadit pouhého magistra, pana Hazdru."Další na odstřel má být ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová.
Žena Moby Dicka: "Ach, paní zastupující ředitelka se činí!" Mrtvá Kočka: "Jak se socani roztahujou, že? A to ještě ani nevyhráli volby!"

Ze sportu: Český svaz tělesné výchovy žaluje exředitele Sazky Aleše Hušáka. Chce, aby se "omluvil" a zaplatil škodu ve výši "necelé" miliardy korun.
"Osvědčuji, že při řízení Sazky jsem vždycky ctil zákony, rozhodnutí představenstva a valné hromady, tedy akcionářů."
(Lišák Hušák míní – bafuňáře ČSTV…)

Ve Venezuele vrcholí příprava na nedělní prezidentské volby. Jednou její zábavnější součástí je tato "hospodská hra":
"Posloucháte Madurův projev – ne že byste chtěli, ale vysílají to povinně všechny televizní kanály – a napijete se pokaždé, když řekne 'Chávez'. Bohužel si moc nezahrajete, za první čtvrthodinku jste opilí."
(Russ Dallen, obchodník a analytik, autor hry. Není známo, že by se prsil o autorská práva.)
Žena Moby Dicka: "Navrhuji českou variantu: Napít se pokaždé, když zazní slovo »demokracie«, »demokratická«." Mrtvá Kočka: "To bys byla vožralá furt. Zejména při projevech komunistů."
Do Jižní Koreje přibyl na pracovní návštěvu americký ministr zahraničí John Kerry. Odmítl výhrůžky KLDR nukleární válkou a slíbil, že USA budou své spojence v regionu bránit. Kim Čong-una upozornil,  že by udělal "obrovskou chybu", kdyby nechal odpálit nějakou raketu v nevhodném směru. Kerry pokračuje do Číny, kde hodlá tamním papalášům navrhnout, aby už sakra něco dělali se svým severokorejským rozjíveným chráněncem. Pak Kerry pokračuje do Japonska.

Severní Korea se zatím stále více tváří, že bude fakt válka:
"Naše armáda stále míří na Japonsko, a pokud Japonsko učiní sebemenší pohyb, zasáhne ho válečná jiskra jako první." (Severokorejská agentura KCNA.)
"Máme připraveno několik scénářů a aktivně se připravujeme."
(Icunori Onodera, ministr obrany, Japonsko.) Japonské síly národní sebeobrany mají povoleno sestřelit severokorejskou raketu, pokud by ohrožovala japonské území.

Každý den přijdou severokorejští jihožrouti s nějakou novinkou, která uzavírá další dveře a pálí za sebou další mosty. Logické by bylo předpokládat, že se jedná o systematickou přípravu na válku.
Žena Moby Dicka: "Jenom nevíme, jestli o čínské obsazení Špičatých ostrovů…" Mrtvá Kočka: "…nebo o íránsko-izraelský konflikt."

V české vládní koalici zatím zuří válka o sKarty. Polínko si přiložil premiér Petr Nečas (ODS) v dnešním rozhovoru pro Hospodské noviny: "Z esKarty nemá prospěch stát, úřady práce ani Česká spořitelna. Je to buď politikaření ze strany TOP 09, nebo je za tím něco většího."

Pan premiér prohlásil mimochodem, že sKarty dělá nějaká firma za "trojnásobek tržní ceny": "Dělají to za 240 korun, přitom, když si budete chtít pořídit kartu, tak ji seženete standardně za 80 Kč. Běžná cena v Evropě jsou tři eura."
Ona "jiná firma" se ohradila: Normálně stojí karty to, co naznačuje pan premiér. Uváděná cena se týká výměny karty, včetně veškeré administrativy s tím spojené.

Sobota 13. dubna 2013
Mrtvá Kočka: "Pan premiér šlápl do měkkého."
Žena Moby Dicka: "Zatímco levice už fakticky přebírá moc, dochází v této vládě k sebevraždenému sKartování!"
**************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick