neděle 26. května 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Volby do dozorčí rady

Pondělí 26. května

Chystají se volby do dozorčí rady. "V moderním pojetí dozorčí rady jsou zaměstnanci chápáni jako klíčoví partneři vlastníků a manadementu firmy," píše v mailu tiskový mluvčí Zlato Vrh. Proto si máme ze svého středu vybrat kandidáty, kteří podle našeho názoru "nejlépe splňují
předpoklady stát se reprezentativními představiteli zaměstnanců." Opravdu může kandidovat každý zaměstnanec! Volil bych Ambrože.



Úterý 27. května

Kolegové mne překvapili. Ambrož, Badavá, Vykulená, dokonce i Drn navrhují do naší dozorčí rady mě! Že prý ze všech zaměstnanců mám nejlepší přehled. No, je pravda, že si hodně pamatuju. A co nepamatuju, to mám zapsáno v deníčku. S pokorou na sebe ten úděl vezmu.

Středa 28. května 2003

Managorka komunikace L. Živá spustila na intranetu speciální stránky VOLBY 2003. Láká:
"Pokud správně odpovíte na 3 soutěžní otázky týkající se voleb, zařadíte se do slosování o zajímavé ceny. Vylosované výherce zveřejníme."
Otázky jsou dost těžké:
1. Kdo je maskotem Českých Textáren?
2. Kdo trpělivě chránil svými křídly České Textárny z komína?
3. Kdo laskavě naslouchá stížnostem zaměstnanců Českých Textáren?
Odpovědi lze nalézt na téže stránce: Marabu, marabu, marabu!
Po zodpovězení těchto otázek se objevila další: "A kdo je nejlepším reprezentantem zaměstnanců? To už ponecháme Vašemu úsudku. Správná odpověď bude odměněna."

Čtvrtek 29. května 2003

Tak cenu za volební kvíz vyhrál vedoucí Duto Hlav. Kolekci uleželých marabuích vajíček. Správná odpověď na čtvrtou otázku zněla překvapivě "marabu". Jak to, čáp marabu přece už v dozorčí radě sedí jako managor stížností! Na Ambrožův dotaz odvětil Z. Vrh:
"A není snad managor současně i zaměstnancem?"

Pátek 30. května 2003

Tak zástupcem zaměstnanců v dozorčí radě se v dnešních volbách stal skutečně ten mrchožrout marabu. Volba byla demokratická. Managoři nás přehlasovali. V naší firmě totiž mají proti zaměstnancům jasnou přesilu.
....................

Sobota 31. května 2003
Listárna Moby Dicka

Milý Moby,
hele, co nám přišlo mejlem:
"Dovolte, abych Vás informoval, že po 2 měsících pilotního provozu v současné době nabíhá do ostrého provozu systém umožňující elektronické řízení a správu kompetencí útvarů a příslušných zaměstnanců (zadávání, úpravu a schvalování). Cílem tohoto kroku je nejen umožnit efektivnější práci při sdílení informací, ale současně:
zpřehlednit činnosti ve společnosti, zvýšit efektivnost organizačních změn a schvalování kompetencí,
poskytnout podklady pro zvýšení efektivnosti v oblastech týkajících se optimalizace procesů, organizační architektury a nákladovosti činností,
provázat jednotlivé formy a nástroje řízení,
odstranit multiplicitu informací,
poskytnout jednotný pohled vybraných systémů na "shodnou" činnost,
zefektivnit zpracování popisů a hodnocení individuálních pracovních pozic,
zajistit vazby na další nástroje řízení.

Hlavní myšlenka nového systému je založena na existenci jednotného seznamu činností ve společnosti - hierarchie procesů/činností. Navázáním aktivit na jednotlivé procesy/činnosti získáme vazby na jejich nákladovost. Kompetence pak vyjadřují na jakých procesech/činnostech se útvar podílí."

Náš Ambrož zavedení už asi dvacátého zjednodušujícího "nástroje" okomentoval: "Zase nová šikana!"

Zaslal V.B.

Tomu aby opravdu rozuměl orangutan. Za dopis dík,
>>:)) Moby Dick
***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna  lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick