pátek 10. května 2013

MOBY DICK: Bezduché loutky

Čmeláčí a jiné nálety, model budoucích reforem, mírové soužití, konstruktivní kritika, spravedlivý a odpovědný postoj, společný kamarád a komerční cenzura
****************************************************************

Sobota 4. května
V Česku se usídlil vcelku normální květen.

Včera předal hradní právník Pavel Hausenkopf na podatelně Hradu spisek pro hradního pána. Jsou v něm dokumenty o "skutečném autorství" lednové prezidentské aminy. V Pavlíkovi bouchly saze, když byl hradním kancléřem Vratislavem Mynářem označen za jednoho z autorů aminy. Ví, kdo autorem jest, ale nepoví – čeká, že to oznámí Mlhoš. Pakli se tak nestane, promluví sám. Pan prezident republiky se již s dokumenty "seznamuje".
Žena Moby Dicka: "To jsem žádostiva, jestli pochopí, co to je »print screen« a »vlastnosti dokumentu«".


V Budapešti proběhla pod heslem boje proti bolševismu a sionismu antisemitská demonstrace. Svolala ji třetí nejsilnější parlamentní strana Hnutí za lepší Maďarsko – Jobbik (17% voličská podpora). Uveďme, že demonstrace byla na přímý příkaz maďarského předsedy vlády Viktora Orbána policií zakázána, ale soudy vždy zákaz zrušily. Na demonstraci přišlo nejméně  pět set lidí.
Mrtvá Kočka: "Trochu méně, než 600.000 maďarských Židů, zavražděných za druhé světové."
Gábor Vona, vůdce strany, požádal, aby se maďarští Židé omluvili Maďarům za léta komunistické diktatury.
Mrtvá Kočka: "»Židobolševické« diktatury, řekl by jeho soudruh Hitler."
Márton Gyöngyösi (poslanec Jobbiku) pak obvinil premiéra, že se zbytečně "ponižuje před sionisty". (Viktor Orbán je hostem Světového židovského kongresu, který zítra začíná v Budapešti. )
Márton G.se vloni proslavil svým požadavkem na vypracování seznamů židovských členů maďarského parlamentu – neb jsou dle něho pro zemi "bezpečnostním rizikem".
Mrtvá Kočka: "Márton má mnoho soudruhů i u nás doma."

Bangladéšští záchranáři hlásí 610 mrtvých v padlé osmipatrové "textilce" na předměstí Dháky. Policajti už zavazbili majitele budovy a čtyři textilní otrokáře, kteří nutili lidi, aby do zjevně se rozpadající budovy koukali padat pracovat.
Mrtvá Kočka: "Říkáš, že je zbili?"
Hlas bangladéšského lidu: "Popravit, popravit!"

Výsadková loď Černomořské flotily ruského válečného námořnictva Azov ukončila svou třídenní přátelskou návštěvu severoizraelského přístavního města Haifa. Návštěva proběhla v rámci oslav vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem a uskutečnila se ve spolupráci s izraelskými organizacemi, sdružujícími veterány druhé světové války. Ruští námořníci při této příležitosti poblahopřáli ke Dni vítězství jak kolegům vereránům, tak všem obyvatelům Haify.

Izraelské letectvo včera brzy ráno zaútočilo na "letiště v Damašku". Syrská vláda izraelský letecký úder "ostře odsoudila": "Flagrantní izraelský útok na místa ozbrojených sil v Sýrii podtrhuje koordinaci mezi ‘Izraelem‘ a teroristickými skupinami a … Frontou al-Nusra.“ Syrská oficiální místa tvrdí, že se "Izrael" spojil s islámisty. Kuriózní na tom je, že "takzvaný Izrael" by byl raději, kdyby zůstal u moci prezident Asád Dvojka, který drží islámisty u huby, a že právě izraelská média referují o tom, že mezi povstalce patří i džihádisté, kteří zabíjejí místní křesťany a hodlají zničit Izrael.

Upřesnění: "Letištěm v Damašku" je míněna Dima, oblast 20 km na západ od centra Damašku, kde je umístěno – letiště pro paragliding! Při útoku IAF bylo zničeno íránské nákladní letadlo a syrský armádní sklad, ve kterém byly íránské rakety Fateh-110, připravené pro libanonský Hizballáh. "Flagrantní" na tom je, že ten, kdo podporuje teroristy je – syrská vláda, která působí jako spojka mezi teokratickým Íránem a arabskofašistickou partají v Libanonu.

V souvislosti s událostmi v Sýrii a Libanonu byly v severoizraelských městech Haifě a Safedu umístěny mobilní protiraketové systémy Železná kupole.

Tanzanie uvedla, že hodlá pokračovat v jednání se sousední Malawi ohledně sporné hranice v severní části  jezera Malawi. Kde jsou předpokládány značné zásoby zemního plynu a ropy. Tanzanie už v roce 2011 udělila britskému Surestream Petrolum licenci na hledání ropy v této oblasti.

Mikuláš Maduro (Venezuela, bolí-prezident) včera "naznačil", že Álvaro Uribe (Kolumbie, prezident v letech 2002-2010) "plánuje jeho vraždu". Miluláš rovněž objevil, že se Álvaro "podílel na vraždě venezuelského prezidenta Johnnyho Gonzáleze".
"Tato obvinění jsou odrazem zoufalství osoby, která se k moci dostala nezákonným způsobem a která se snaží odvrátit pozornost od porušování zákonů a probíhající korupce pomluvami a hledáním obětních beránků.“ (Jaime Granados, právník beránka Álvara.).

Mrtvá Kočka: "Mlhoš je ještě slušnej."
Žena Moby Dicka: "V téhle konkurenci jistěže. Ale měl by konkurovat jiným prezidentům!"

Neděle 5. května 2013
Květnové povstání českého lidu

"Válka končila a oni mohli sedět pohodlně doma a neúčastnit se akce, o které věděli, že v ní mohou ztratit i své životy. Přesto to udělali." (Mlhoš Zeman, prezident republiky, ČR,  před budovou Českého rozhlasu v Praze při pietním aktu u příležitosti 68. výročí Květnového povstání českého lidu.) "Hlubinnou příčinou bylo narůstající ponížení českého národa a ztráta důstojnosti, vyvolaná tím, že lidé se nemohli svobodně vyjadřovat, že nemohli svobodně volit, že byli manipulováni." Podobné to bylo i za komunistické éry: "Byli bezduchými loutkami v rukách tehdejších totalitních režimů."
Mrtvá Kočka: "Dotaď dobrej."
Žena Moby Dicka: "Až na to, že ty »bezduché loutky« byly občas tuze aktivní."

Podle Mlhoše i v dnešním demokratickém státě dochází ke "ztrátě důstojnosti" u lidí, kteří ztratili práci a novou nemohou najít, a u "poctivě pracujících, za jejichž zády vyrůstají bez práce zbohatlíci". "Mluvím o hněvu, mluvím o nenávisti, mluvím o vzteku, který u našeho národa, nebo alespoň u jeho podstatné části může být vyvolán právě novými formami ponižování lidské důstojnosti." Politici by se měli věnovat "potírání korupce a rozkrádání, vytváření nových pracovních míst a ke změně volebního zákona" s cílem rozšířit prostor pro "aktivní občanství".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »aktivní občanství«?"
Pan prezident by si přál, aby kvůli chybám politiků "nebylo nutné" nové pražské povstání.
Mrtvá Kočka: "Ne, není slušnej."

"Chtěli bychom na policejním prezidiu vytvořit analytické centrum, které by lepším způsobem sdílelo informace  v šetření nejenom celorepublikových speciálních útvarů a… byl bych velmi rád, kdyby pan Martinec zastával nějakou pozici v hierarchii tohoto úřadu." (Martin Červíček, policie ČR, prezident)
Mrtvá Kočka: "Třeba pozici ředitele."
Žena Moby Dicka: "Martin vymyslel, jak nakrmit tu kozu, aby zůstal exvlk celej."

Zítra oslaví François Hollande první výročí vítězství v prezidentských volbách. Dnes přišlo sto tisíc fanoušků levice do centra Paříže – demonstrovat proti reálsocialistické francouzské vládě.
"Děláme něco neuvěřitelného. Je to levicová demonstrace za levicové vlády proti liberální sociální politice a za změnu institucí. To nikdo nikdy neudělal." (Jean-Luc Mélenchon, vůdce radikální levice, který vloni podporoval Hollandeho.) V půlhodinovém projevu zkritizoval Jean-Luc Françoise za politiku úsporných opatření. Prohlásil se přitom za zástupce "všech francouzských obyvatel".
Polívčičku si přihřál i Jean-François Copé (Unie pro lidové hnutí, předseda), podle nějž se nejen vláda, ale i celá Francie nachází v chaotickém stavu. A to vinou prezidenta Hollanda a premiéra Jeana-Marka Ayraulta, jenž projevil "slabou schopnost v řízení vlády".
Demošku posílil i zájezd dělnických milicí z Marseille.
Socialistická vláda tento protest "odsoudila". Prý podle ní "rozděluje levici".
Žena Moby Dicka: "Uvidíme, jak to bude vypadat u nás – rok po volebním vítězství socialistů."
Mrtvá Kočka: "Naši komunisti protestovat nebudou. Nejsou blbí."

V Budapešti počalo třídenní zasedání Světového židovského kongresu. Místo bylo vybráno záměrně, aby byla vyjádřena solidarita s maďarskou židovskou pospolitostí, která je stále více terčem antisemitských a postfašistických provokací. Viktor Orbán (premiér, Maďarsko) je hostem kongresu, kde rovněž promluvil. Ujistil přítomné, že maďarská vláda vnímá, že v Maďarsku i v Evropě je antisemitismus na postupu, avšak "nebude trpět žádné antisemitské výpady". Antisemitismus ve svém vystoupení odsoudil rovněž další host kongresu, Guido Westerwelle (Německo, ministr zahraničí).
"Doufáme v nejlepší, ale musíme se připravit na nejhorší.“ (Z dokumentu SŽK, zabývajícím se problémem sílícího evropského neonacismu.) Prodlužující a prohlubující se hospodářská krize v Evropě znamená reálné nebezpečí pro projekt evropské integrace. Je nutné se připravit na to, že v Evropě budou sílit antisemitské tendence.

Jizerskohorské přehrady jsou terčem náletů Čmeláků. Letadla nad jejich hladinami rozprašují jemně mletý vápenec. Již tradiční vápnění snižuje kyselost vody. Jizerské hory totiž nejsou naštěstí Národní park.
Žena Moby Dicka: "A tak se jeho vody smějí vápnit."
Mrtvá Kočka: "A tak v jeho vodách mohou žíti siveni a pstruzi."

Asi 300 vojáků zahynulo v důsledku dalšího leteckého útoku Izraele na předměstí Damašku, stovky lidí byly zraněny. Byla zasažena místa, kde se nacházejí dvě brigády prezidentské gardy. Krom toho byly zničeny další sklady se zbraněmi pro Hizballáh a a vojenské výzkumné středisko Džamrají. Náměstek syrského ministra zahraničí Faisal Mekdad to označil za "vyhlášení války".
Žena Moby Dicka: "Válka začala v roce 1948 a proti  Izraeli ji zvedla Sýrie. A dodnes v ní pokračuje – prackami svých spojenců z libanonského území."

Do Číny přibyl na přátelskou a pracovní několikadenní návštěvu Mahmúd Abbás (prezident, Palestinská správy). A bude tu do 7. května.
Do Číny přibyl na přátelskou a pracovní několikadenní návštěvu Benjamin Netanjahu (premiér, Stát Izrael). Po dobu jeho nepřítomnosti (do 10. května) jej bude zastupovat ve funkci ministr obrany Moše Jaalon.
Mrtvá Kočka: "Kdo jiný?"

Do ulic Dháky vyrazilo půl milionu machometánů. Požadují zpřísnění trestu za urážku citů muslimů až na trest smrti. Aby svému vystoupení dodali na důrazu, podpalují auta a obchody.
Žena Moby Dicka: "Projevují hněv, nenávist a vztek, který je u podstatné části bangladéšského národa vyvolán právě novými formami ponižování důstojnosti islámu."
Policie použila na potlačení povstání dháckého lidu slzný plyn, gumové kulky a světelné granáty. Proto je jenom 22 mrtvých, včetně jednoho policisty. Desítky dalších lidí byly zraněny.

Čínský rozhlas pro zahraničí (CRI) oficiálně otevřel svou 88. zahraniční pobočku v jordánském Ammánu. Tato FM stanice vysílá 24 hodin denně v arabštině a mohou si ji naladit 4 miliony lidí. Zároveň byla otevřena 89. zahraniční pobočka – vysílání FM v albánské Tiraně. Zde se vysílá pouze 10 hodin denně v albánštině. Hlavní náplní vysílání jsou magazíny a hudba. Toto vysílání pokrývá 1 milion lidí. Dnešní plodný den završilo otevření 89. pobočky CRI v gruzinském Tbilisi. Čínská stanice FM v Tbilisi vysílá 24 hodin denně, a to programy v angličtině a gruzínštině. Hlavní náplň vysílání tvoří zprávy a hudba. CRI v současnosti vysílá programy v 64 jazycích a je mezinárodním rozhlasem s vysíláním v největším počtu světových jazyků. Česky stanice zatím vysílá jen na internetu, a to pouze hodinu denně. A s nepochopitelným zpožděním. (Poslední dohledatelný záznam je z 2.5.2013.)

Pedro Cateriano (Peru, ministr obrany) a Kader Arif (Francie, pověřený ministr veteránů) podepsali v Limě dvě dohody o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany. Ministr Cateriano pravil, že uzavření dohod dokazuje "nadstandardní stupeň vztahů mezi Peru a Francií, které si dobře rozumějí v oblasti obrany". Ministr Arif během svého pobytu v Peru navštívil několik vzdělávacích a státních institucí, včetně prezidenta Ollanty Humaly. Dobře si rozuměli, neboť podplukovník Ollanta Moisés Humala Tasso je veteránem z bojů proti Světlé stezce (1992) a z Cenepské války proti Ekvádoru (1995). V té mohl ocenit kvalitu britsko-francouzských proudových bojových letounů Jaguar, které si v té době z jihoamerických států pořídil toliko – Ekvádor.

Ekvádorská vláda důkladně prostudovala čínskou nabídku na koupi dalších radarů, a poté ji zamítla, ačkoli byla jasně nejlevnější. Drobnou chybou dosavadních čínských radarů v Ekvádoru je – že kvůli výrobním vadám nefungují. Rafael Correa (prezident, Ekvádor) buduje od roku 2007 silný systém vzdušné obrany. Ekvádorská armáda má od té doby fungl novou leteckou flotilu, nadzvukové letadla a helikoptéry, akorát ty radary nic moc. Ekvádorci zvažují jejich nákup od Španělska, Itálie – anebo Francie.
Žena Moby Dicka: "Kam asi povede další jihoamerická cesta francouzského veteránského ministra?"

Juan Manuel Santos (Kolumbie, aktuální prezident) napsal, že bude bránit exprezidenta Álvara Uribeho před sprosťárnami ze strany Mikuláše Madura (Venezuela, bolí-prezident) toliko diplomatickou cestou, a že se "nesníží ke křikům a urážkám".
Mrtvá Kočka: "A náletům."

Žena Moby Dicka: "Což bych mu nedoporučovala vzhledem k ruským protiletadlovým systémům, které si Venezuela pořídila za ruské půjčky."

Pondělí 6. května 2013

Prezident republiky Miloš Zeman vydal prohlášení k amnestii. Z mailové korespondence Pavla Hasenkopfa usoudil, že "Pavel Hasenkopf byl jeden ze spoluautorů amnestie, a to zejména části zastavující trestní řízení u dlouhodobě se vlekoucích procesů".
Pavel Hasenkopf to zuřivě odmítá s tím, že "jádro textu" vypracoval exposlanec ČSSD a státní zástupce Zdeněk Koudelka. Anebo někdo na jeho počítači. Pavlík upozorňuje na ten svůj mail, ve kterém se ptá poradce prezidenta Klause Ladislava Jakla:
"Nepsal to náhodou na míru nějaký kandidát, který chce takto pomoci svému klientovi?"
Souběžně se tu předkládají dvě lineárně nezávislá tvrzení. Na ně se nabízejí dvě nezávislé odpovědi:

Žena Moby Dicka: "Pavel Hasenkopf nesouhlasil s finální podobou amnestie."
Mrtvá Kočka: "Pavel Hasenkopf se na přípravě amnestie podílel."

Přichází další nezávislé tvrzení, z úst ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který svého jmenovce označil za "nesvéprávného úředníka". Odmítl možnost, že by se Zdeněk Koudelka, jenž v době sepisování amnestie působil na spravedlivém ministerstvu jako stážista(!), mohl na amnestii podílet.

Další nezávislé tvrzení přináší Zdeněk Koudelka: Vypracoval návrh amnestie v roce 2008 (kdy ještě nestážoval na spravedlivosti), který však nebyl použit. A, ano, vloni jeho upravenou verzi poslal do prezidentské kanceláře. Bez onoho "článku dvě", o nějž se všichni hádají.

Poslední nezávislé tvrzení, tentokrát Moby Dicka: Někdo vzal návrh Zdeňka Koudelky a přepracoval ho. V elektronické verzi dokumentu tedy zůstala Koudelkova stopa. Autorem amnestie je tedy – Václav Klaus.

Sprostí obžalovaní Tomáš Pitr a Miroslav Provod již nemohou být kvůli amině zavřeni až ke zčernání za daňové delikty, jichž se prý dopustili r. 1994. Oba však trvají na doběhnutí soudní pře, neb se cítí býti nevinnými. Jak bylo vloni soudem (nepravomocně) rozhodnuto. Kdyby je nějaký soud nakonec vinnými uznal, už by zavřeni být nemohli. Ale pokuty a škody by platit museli!

Pražské státní zastupitelstvo podalo žalobu na opilé prase (2,2 promile při řízení auta) Romana J. Kvůli loňské dopravní nehodě na Brumlovce jej obvinilo z "pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky".
Mrtvá Kočka: "A když mu ten pokus o vraždu nedokážou?"
Žena Moby Dicka: "Tak ho budou muset pustit!"

Karel Schwarzenberg (1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR) přibyl na krátkou přátelskou a obchodní cestu do Státu Izrael, kdež přednesl úvodní slovo na zahájení druhého Česko-izraelského fóra. Fóra se zúčastňují odborníci a analytici na politické, bezpečnostní či kulturní vztahy mezi oběma zeměmi. Jeho cílem je rozvoj dalšího vztahů a výměna názorů na současný politický a bezpečnostní vývoj v celém blízkovýchodním regionu. Proprala se témata dalšího vývoje v zemích, kde zvítězilo "Arabské jaro" a bezpečnostní a humanitární krize v sousední Sýrii.
Na setkání je přítomna delegace izraelské vlády, kterou vede Ze’ev Elkin (pověřený ministr zahraničí Izraele). Slavnostní ukončení Česko-izraelského fóra pak proběhne za účasti prezidenta Státu Izrael Šimona Perese.
Karel Sch. se pak setkal Juli Edelsteinem (Kneset, předseda), Cipi Livni (ministryně spravedlnosti zodpovědná za mírový proces) a dalšími izraelskými hodnostáři.

Izraelský vojenský odvolací soud ve věznici Ofer rozhodl, že Džamál Tiráví, exterorista z Brigády mučedníků od Al-Aksá a současný poslanec Palestinské zákonodárné rady za hnutí Fatáh, bude v nadcházejících dnech propuštěn. Důvod: V roce 2007 podepsaly Izrael a Palestinská správa dohodu, podle níž neměli být dále hledáni arabští teroristé, "pokud už se nikdy nezapojí do žádné teroristické činnosti".
Krátce po podepsání dohody zadrželi izraelští vojáci v rámci jiné akce také Tirávího, který se v zatýkané bandě náhodou nalézal. Byl obžalován a v říjnu 2011 uznán vinným z naplánování vražedného útoku v Tel Avivu, při kterém zemřela matka tří dětí a 29 dalších lidí bylo raněno. Džamál vyfasoval 30 let vězení.
Vojenský odvolací soud nyní nicméně prohlásil: "Důvěryhodnost státu ve vztahu k jím podepsané dohodě je důležitější, než výkon zákona v plné jeho přísnosti, a to i pokud se jedná o teroristu.“
Tirávího obhájce Avigdor Feldman rozhodnutí soudu uvítal jako "odvážné rozhodnutí".
Džamál Tiráví po rozhodnutí povstal a poděkoval soudu: "Tento rozsudek prokazuje, že osudem Izraelců a Palestinců je mírové soužití.
Takový rozsudek prý nemá precedens!

Dan Shapiro (velvyslanec USA v Izraeli) se ve svém projevu v Jezreel Valley College vyjádřil k "situaci" Jonathana Pollarda. Ten v USA kroutí doživotní trest za špionáž ve prospěch Izraele. A odkroutil si už 26 let. Dan "nevylučuje možnost" že  Pollard zůstane ve  věznici do konce svých dnů. "Stále ještě má možnost požádat o prezidentskou milost, která může být vyslyšena."
Takový postup vůči občanu přátelského státu, který je v příkrém rozporu s tím, jak Amíci vracejí sovětské a ruské špiony, kteří mají na rukou krev amerických agentů, je bezprecedentní.

Před zemským soudem v Mnichově začíná proces s Beate Zschäpe (vražedkyně, neonacistka) a jejími čtyřmi soudruhy z Nacionálně socialistického podzemí. Beate "hrozí" doživotí  za spoluúčast při deseti vraždách a za teroristické spolčení. Náckovská banda v letech 2000 - 2007 zavraždila z rasových důvodů osm tureckých a jednoho řeckého přistěhovalce. A provedli to pistolí ČZ 83 ráže 7,65 mm. Vyšetřovatelé stále nemohli najít stopu, přičemž rasovou nenávist vylučovali. Otevřela jim oči až desátá vražda, která nebyla rasisticky motivovaná – když ti hajzlíci zastřelili policajtku. Dva z vrahů spáchali před zadržením sebevraždu.
Mrtvá Kočka: "Obrana evropské civilizace po nordickém způsobu."
Žena Moby Dicka: "Po hajzlovském způsobu. Mezi Čechy jsou taky takoví týpci."

Hans Lipschis (exSS, 93) zadržen ve Stuttgartu kvůli podezření, že se jako dozorce v koncentráku Osvětim podílel na vraždách vězňů v období 1941-1945.
"No já v tom Auschwitzu sloužil. Ovšem pouze jako kuchař!" (Hans Lipschis (exSS, 93.)
"Zločiny páchané v Osvětimi by měly být stíhány tak dlouho, jak je možné potrestat viníky.  Dlužíme to obětem." (Bartosz Bartyzel, Památník německého koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim - Březinka, mluvčí.)
Německé úřady našly dokumenty Státního archivu v Koblenci, které dokazují, že Lipschis byl Volksdeutscher z Litvy. V Osvětimi skutečně krátce pracoval v kantýně, ale pak se stal strážným zařazeným v elitní SS Totenkopfverbände. Po válce Lipschis žil v SRN, v 50. letech emigroval do USA. Když americké orgány v roce 1983 zjistily jeho nacistickou minulost, vyhostily ho ze země někam, kde být bývalým náckem a esesákem nebylo neobvyklé. Od té doby žil Hans Lipschis bez problémů v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Čínský prezident Si Ťin-pching v Pekingu přivítal svůj "palestinský protějšek" Mohameda Abbáse. Si mu předestřel hnedle čtyři návrhy k řešení "palestinského problému": Podpora založení nezávislého palestinského státu. Mírové soužití mezi Palestinou a Izraelem. Bilaterální jednání by měly považovat "obě země" za jedinou cestu k uskutečnění míru. A musí se dodržet principy "Výměna půdy za mír" a další.
Mrtvá Kočka: "Jako byl princip »Výměna Gazy za raketové ostřelování.«"
Si "apeloval" na mezinárodní společenství, aby nabídlo "důležitou záruku pro zrychlení mírového procesu v dané oblasti".
Žena Moby Dicka: "Jedinou zárukou mírového procesu je silná izraelská armáda."

"Loňská regionální válka v Pásmu Gazy a žádost o vstup do OSN, kterou podala Palestina, nás upozornily, že konflikt mezi Palestinou a Izraelem je globálním problémem, který stále znamená velkou potenciální hrozbu nad bezpečností na Blízkém východě i na celém světě." (Chua Li-ming, čestný vědec Čínského institutu pro zahraniční studia a bývalý čínský velvyslanec.)
Mrtvá Kočka: "Ausgerechnet v Íránu."
Klíčem řešení konfliktu mezi Palestinou a Izraelem je prý podporovat založení nezávislého palestinského státu a "urychlit mírové soužití" mezi oběma stranami. Zároveň by mělo být "rozhodně respektováno" izraelské právo na život a bezpečnost. Chua pravil, že Siův návrh je "v souladu se zájmy jak Palestiny, tak i Izraele", ale k jeho uskutečnění třeba určitý "kompromis".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »kompromis«?"
 
Libanonská televize Al Mayadeen, takto hlásná trouba hnutí Hizballáh, zveřejnila rozkaz syrské vlády, který ukládá ilegálním palestinským skupinám na Golanských výšinách, aby zahájily akce proti Izraeli. Zároveň bude – v případě každého dalšího izraelského porušení syrské suverenity – Izraeli zasazen raketový úder.

"Ve světových masmédiích se objevilo zvlášť mnoho úvah na téma použití chemických zbraní v konfrontaci mezi vládními sílami a povstalci. Vážné obavy vzbuzují příznaky přípravy veřejného mínění na možnost silového zásahu do vnitřního syrského konfliktu.“ (Alexandr Lukaševič, ministerstvo zahraničí Ruska, mluvčí.) Mluvka Saša se domnívá, že "aktivní posouzení" možného nasazení chemických zbraní v Sýrii svědčí o přípravě veřejného mínění na intervenci.
Žena Moby Dicka: "Ale v Sýrii byl už použit sarin!"
Mrtvá Kočka: "Akorát se neví – kým."
Moby Dick: "Americký prezident, věrný svým obamám, zatím ke své dříve vyhlášené »rudé linii« zachovává – pasivní posouzení."

Mikuláš Maduro (Venezuela, bolí-prezident) obvinil amerického občana Timothy Tracyho z toho, že organizoval studentské protesty, které měly v zemi vyvolat "nestabilitu". Barack Obama (prezident, USA) toto obvinění označil za "nesmyslné". Při tom zmínil, že podobná nepravdivá obvinění vůči USA vypouštěli venezuelští představitelé i dříve. Mikuláš kontroval: Podle něj je Barack "velkým šéfem ďáblů“. Finančně podporuje opozici a snaží se zničit venezuelskou demokracii.
Mrtvá Kočka: "Bolí-demokracii."

Úterý 7. května 2013

Prezident republiky Miloš Zeman navštívil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, kde pronesl projev. Slíbil, že dodrží co slíbil: Amnestie vyhlašovat nebude, o navrácení zákonodárné iniciativy pro prezidenta usilovat nebude. Má tři "priority": Hodlá sestavit společně s BISkou, NKÚ a Energetickým regulačním úřadem společný tým, který zatočí s největšími tuneláři, totiž solárními barony. Druhou prioritou je zavedení zákona o prokázání majetku a zabavení nelegálně získaných majetků. Při třetím prvenství šel Moby na záchod. Ale třeba to bylo právě to první?
Mrtvá Kočka: "Teď jsem já u kormidla."

"Úkoly zformulované v prezidentských výnosech z května 2012 mají být splněny nehledě na složitou situaci ve světové ekonomice. Byly vytýčeny ambiciózní cíle, které mají být dosaženy v nesnadných podmínkách. Nicméně jsem přesvědčen, že úkoly obsažené v těchto výnosech jsou uskutečnitelné bez odvolání se na složité okolnosti." (Vladimir Vladimirovič Putin, carský prezident, na poradě se členy ruské vlády.)
Mrtvá Kočka: "Prezident řídí vládu? K čemu je pak premiér?"
Vloni 7. května byly v prezidentských dekretech vytýčeny strategické směrnice do roku 2018 a plán jejich plnění. Hlavním cílem je zajištění vysoké životní úrovně obyvatel RF.
Žena Moby Dicka: "Prezident vydává dekrety? K čemu je pak vláda?"
K tomu je vláda: CarPutin podepsal zákon, který členům vlády zakazuje mít zahraniční účty a také mít v zahraničních bankách uschované cenné věci. Premiér, jeho náměstci a ministři, také nemají právo vlastnit státní cenné papíry jiných zemí. Tyto zákazy se také týkají manželů a nezletilých dětí členů vlády.

A pak je také vhodné mít někoho, kdo je za nesplnění vyhlášených degretů zodpověden. Zeptejme se otevřeně: Byla zajištěna vysoká životní úroveň obyvatel RF? Nikoli zcela. Viník se přihlásil sám a okamžitě abdikoval: Vladislav Surkov, vicepremiér, dřívější "šedá eminence " Kremlu, stratég znovuvybudování carského systému, autor Putinovy doktriny, podle které "Rusko si vybírá demokracii jakou chce, a nikdo ho nemá co kvůli tomu kritizovat". No a Rusko si vybralo "suverénní demokracii". Také se jí někdy říká "řízená demokracie".
Žena Moby Dicka: "Jaký je rozdíl mezi »demokracií« a »suverénní demokracií«?"
Mrtvá Kočka: "Jako mezi »kazajkou« a »svěrací kazajkou«."
Říkávalo se to o "lidové demokracii". Tehdy byl prý suverénem lid. A dnes je v Rusku suverénem – car.

Prezident republiky se rozhodl doplnit svou vládu. K premiérovi (Vratislav Mynář, kancléř, Zemanovci), ministryni spravedlnosti (Marie Benešová, exnejvyšší státní zástupkyně, ČSSD), ministrovi zemědělství (František Čuba, expředseda exJZD Slušovice), ministrovi energetiky (Martin Nejedlý, ředitel české pobočky Lukoil, Zemanovci) a ministrovi financí (Jiří Rusnok, exministr financí, ČSSD) byli dojmenováni ministr průmyslu, dopravy a stavebnictví (Jaroslav Hanák, předseda Svazu průmyslu a dopravy ČR), ministr zahraničí (Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře) a ministr práce a sociálních věcí (Jaroslav Zavadil šéfodborář z ČMKOS). Má jít o "neplacené poradce", ovšem formulace, že mají "zodpovídat" za uvedené oblasti naznačuje, že se Mlhoš inspiruje u kolegy Putina.
Žena Moby Dicka: "Po české vládě, stínové vládě už třetí, prezidentská vláda!"
Mrtvá Kočka: "Pre-vláda."

který poskytl v pondělí webu Times of Israel a který byl publikován předevčírem
"Jeden by neměl dělat zbytečné věci, jen aby provokoval všechny okolo, i kdy k tomu má silné pokušení. I já někdy tomuto pokušení podléhám, to přiznávám." A přímo prototypem takové provokace je rozhovor Karla Schwarzenberga, který dnes zveřejnil izraelský web Times of Israel. Izraelský plán dostavět předměstí mezi Jeruzalémem a zastavěnou částí Maale Adumim je "strašná", "nepříjemná“ a "zbytečná" provokace.
Co se tejče izraelských útoků na cíle v Sýrii: "Nemůžete nikdy, jako zodpovědný ministr zahraničních věcí, podpořit, co je proti mezinárodnímu právu. A útok (na cíle na zahraničním území) nemůžete podpořit, stejně jako jsem nikdy nepodpořil například americké letecké útoky v Pákistánu. Ale dokonale chápu ty, kdo je dělají.“ Totéž platí pro případný úder Izraele na jaderné cíle v Íránu. Česká republika prý "může pochopit", proč to Izrael dělá, ale nemůže to "oficiálně podpořit". "Protože provádění agrese, útok na zemi – to nesmíte nikdy, nikdy, nikdy podpořit."
Žena Moby Dicka: "Tak když je chápete, tak je nepodporujte, ani nikdy, nikdy, nikdy neodsuzujte!
Novináři se ptali, proč nemůže prostě říct, že Izrael má právo se sám bránit proti jakékoliv zásadní hrozbě. Karel sdělil, že to "přesně udělat může". "Každý má právo se bránit. Do této míry je to snadné a já to mohu také zopakovat. V tom není problém. Problémem je, zda (Írán) je zásadní hrozbou?“
Země, jejíž představitelé vyhrožují vyzmizíkováním Izraele z mapy. A proti íránským raketám ve skladech syrské armády bude dovolené se bránit, až když začnou badat na Galileu, Haifu a Tel-Aviv?
A jak je to s evropským ne-uznáním Hizballáhu za teroristickou organizaci? "Je to skutečný problém, protože Hizballáh je na jednu stranu vojenskou organizací, která napáchala hodně zla, ať … už na izraelské hranici nebo nyní v Sýrii. Na druhou stranu je to uznávaná politická strana v teoreticky suverénním státě… Co by měl můj velvyslanec dělat, když je v Bejrútu a jde na recepci? Říci: ‘Ne ministře, vy jste terorista, s vámi nemluvím’? Toto označení nedává smysl. Patří do propagandistické války.“
Žena Moby Dicka: "Kdežto raketové útoky Hizballáhu proti Izraeli patří do skutečné války, už dlouhá léta, pane ministře.
EU by Hizballáh jistě označila za teroristickou organizaci – kdyby pokračoval v útocích na evropské půdě. Jednou to může udělat! Když je to v Bulharsku?
Mrtvá Kočka: "To mají za ten ČEZ!"
Karel dále podpořil eurppejský požadavek, aby izraelské výrobky vyrobené v Judeji, Samaří a v východní části Jeruzaléma byly označeny nikoli jako pocházející z Izraele ale z "Okupovaných palestinských území". Jde prý o "mezinárodně uznávané označení". "Označujte je tím, čím jsou. Vždy říkejte pravdu, to je nejlepší politika.“ Po jiných státech to prý nelze požadovat, protože v jiných zemích nejsou "okupovaná území" cizích států.
Žena Moby Dicka: "Třeba Kurily. Nebo Tibet…"

Jeden by neměl dělat zbytečné věci, pane ministře. Zejména ne v zemi, jejíž samotná existence v současných hranicích je vlastně podle vás "proti mezinárodnímu právu".
Žena Moby Dicka: "V této zemi v tuto dobu při téhle příležitosti to bylo značně nediplomatické."
Mrtvá Kočka: "Karle, probuď se! Prezidentská kampaň už skončila!"

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí na Schwarzenbergova slova reagoval prohlášením, že

"Češi jsou dost dobří přátelé na to, aby Izrael považoval kritiku za konstruktivní, i když s ní ne ve všem souhlasí." (Jigal Palmor, mluvčí ministerstva zahraničí, Izrael.)
Není jasné, co Karel "zkonstruoval"… Zatím jsme si mysleli, že Česko potřebuje Izrael víc než Izrael Česko! Ale třeba více potřebujeme Palestince, Hizballáh a Hamás. Není nakonec Hamás na území Gazy taky "uznávaná politická strana v teoreticky suverénním státě"?
Mrtvá Kočka: "A ještě k tomu demograticky zvolená!"

"Mnoho počítačových systémů ve světě, včetně těch, které patří americké vládě, bylo loni narušeno. Některé z těchto případů se dají připsat přímo čínské vládě a armádě." (Výroční zpráva US Kongresu.)
Mezi napadené společnosti patří QinetiQ. Tato firma spolupracuje s Pentagonem na vývoji satelitů, bezpilotních letadel a software pro US speciální jednotky. Čínská vojenská jednotka 61398 v její síti šmejdila tři roky. Jiné z nejméně 141 napadených společností takto předaly Číňanům informace a software k ovládání poloviny amerických ropovodů a plynovodů. Nejznámější obětí čínských vojenských hackerů je nejspíše Lockheed Martin…

Ministerstvo obrany USA předložilo kongresu "Zprávu o rozvoji vojenské a bezpečnostní situace Číny v roce 2013". V ní (dle čínského rozhlasu) "kritizuje čínskou vojenskou hrozbu a nezveřejnění čínských vojenských sil a obviňuje Čínu z akce na udržování národní suverenity".
"Ministerstvo obrany Spojených států předkládá tezi o vojenské hrozbě z Číny a zasahuje proti racionálnímu a normálnímu budování státní obrany Číny. Taková akce nepřispěje k upevnění vzájemné politické důvěry a spolupráce mezi oběma stranami. K tomu čínská strana vyjádřila naprostý nesouhlas a současně již podala americké straně protest." (Paní Chua Čchun-jing, mluvčí čínského Ministerstva zahraničí.)
"Čína důkladně podporuje mírový rozvoj a současně provádí defenzivní politiku obrany. Čína je pevnou sílou pro ochranu míru a stability v asijsko-pacifické oblasti i na celém světě. Čína na základě své potřeby s cílem ochrany nezávislosti státu, celistvosti a svrchovanosti území provádí nutná a vhodná opatření pro státní obranu. Je to výsostné právo Číny." (Paní Chua Čchun-jing, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.)
"Čínská strana již mnohokrát objasnila svůj postoj k takzvanému útoku na internet. Čína je důkladně proti útokům počítačových podvodníků a je ochotna se Spojenými státy vést mírový a konstruktivní dialog. Ale bezdůvodná odsouzení jen poškozují úsilí a atmosféru pro uskutečnění dialogů mezi oběma stranami." (Umluvená Chua.)
Vystřídal ji Keng Jen-šeng (mluvčí čínského Ministerstva obrany ), jenž ohledně uvedené zprávy vyjádřil "silnou nespokojenost a rezolutní nesouhlas". Čína již ale opravdu požaduje vážné vyjednávání s USA. Protože
Čína udržuje cestu míru a rozvoje.
"Aby se Paříž, Praha, Řím vichrem, jenž od Bikini věje, neproměnily na Pompeje a New York nevzlít k pohořím, zpívám zpěv míru." (Vítěslav Nezval, z poemy Zpěv míru, 1950.)
Zvýšení výdajů na obranu v Číně je nezbytné pro zachování národní suverenity, bezpečnosti a územní celistvosti, je to zároveň čínské legitimní právo a není namířeno proti žádné zemi a cíli. Spojené státy v posledních letech také rozvíjí pokročilé zbraně a vybavení, proto nemají právo kritizovat čínskou legitimní obranu a vojenský rozvoj. Územní svrchovanost se týká základních národních zájmů, čínská armáda pevně udržuje čínskou územní svrchovanost. Americká zpráva svede mezinárodní mínění na špatnou cestu, proto je velmi nezodpovědná. Vztahy mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem dosáhly významného pozitivního pokroku v uplynulých letech, USA nicméně v takové situaci porušují tyto vztahy, aby hledaly omluvu na prodej zbraní na Tchaj-wan. Čína se staví rozhodně proti tomu.
"Představitelé Číny a Spojených států už dosáhly významné shody o založení nových vztahů mezi velmocemi. Americká zpráva poškozuje vzájemnou důvěru. Spojené státy by měly upřímně podporovat zdravý a stabilní rozvoj vztahů mezi Čínou a Spojenými státy."
Žena Moby Dicka: "A ne provokovat."
Mrtvá Kočka: "Avšak zpívat zpěv míru."

Prezident Venezuely Mikuláš Maduro navštíví Argentinu, Brazílii a Uruguay. Cesta by měla trvat 3 dny a jedním z jejích cílů je zabezpečit zemi bolívarské revoluce – aby nechcípla hladem.

Středa 8. května 2013
Den vítězství, Den Jeruzaléma, Světový den Červeného kříže a Červeného půlměsíce
Červená hvězda Davidova je zatím v mezinárodním autu. Syrské raněné ošetřuje pouze na svém území. Těm nevadí ani chybějící kříž, ani chybějící půlměsíc.

Prezident republiky Miloš Zeman se u pražského Národního památníku na Vítkově zúčastnil pietního aktu při příležitosti oslav státního svátku České republiky – 68. výročí Dne vítězství.
Žena Moby Dicka: "Tak to vítězství slavíme teprve 23 let."
Mrtvá Kočka: "Předtím jsme oslavovali – »Osvobození«."

Odvolací soud v Miláně potvrdil čtyřletý flastr pro expremiéra Silvia B. A to za daňové úniky v jeho firmě Mediaset. Mediální baron se nevzdává a odvolává se k soudu Nejvyššímu!
Mrtvá Kočka: "Do Vatikánu k náměstku Božímu Frantovi?"
Žena Moby Dicka: "Ne, k italskému Nejvyššímu soudu."

"Kvůli ekonomickým problémům na jihu Evropy je nejvyšší čas začít přemýšlet o zrušení eura." (Oskar Lafontaine, expředseda SPD, nyní politik postkomunistické Linke.)
Žena Moby Dicka: "Ten Lafontaine, který byl německým ministrem financí, když bylo euro přijato???"
Mrtvá Kočka: "Ten."

Mnohé oblasti Sýrie byly večer odříznuty od internetu a mezinárodního spojení. Oznámila to Hlavní správa Syrské arabské republiky pro telekomunikace. Prý kvůli poškozenému drátu, tedy kabelu. Ve většině syrských měst také nefunguje mobilní spojení.
Mrtvá Kočka: "Kvůli přerušenému bezdrátu."

Načež vládní vojska vytlačila ozbrojenou opozici z města Khirbet Ghazaleh v provincii Daraa na jihu země, kudy se prchalo do Jordánska.

Li Kche-čchiang.(premiér, Čína) přijal Benjamina Netanjahu, aby s ním projednal izraelsko-palestické smíření "Otázka Palestiny je stěžejním problémem ovlivňujícím mír a stabilitu v blízkovýchodní oblasti. Jediné účinné řešení je vést mírová jednání. To odpovídá zájmům Izraele a Palestiny, ale také prospívá míru a stabilitě v daném regionu a na celém světě vůbec. Čína, jakožto společný kamarád Izraele a Palestiny, důsledně zaujímá objektivní a spravedlivé stanovisko a je ochotna spolu s různými zainteresovanými stranami usilovat o podporu blízkovýchodního mírového procesu."
Oba představitelé se poté zúčastnili slavnostního aktu podpisu série dokumentů o spolupráci v zemědělství, vědě a školství.

Pak Kun-hje (prezidentka, Korejská republika) se v USA nechala slyšet, že Čína by měla více tlačit na KLDR, aby ji vedla vstříc správné cestě.
"Čínská strana stále zaujímá spravedlivý a odpovědný postoj k otázce týkající se regionální bezpečnosti a stability. Čína stále zachovává těsnou spolupráci s příslušnými stranami, vynaloží veškeré úsilí k vhodnému řešení příslušné otázky a uskutečnění dlouhodobého míru na Korejském poloostrově. V budoucnosti se o to Čína bude dále snažit."  (Umluvená Chua Čchun-jing, čínské ministerstvo zahraničí.)
Mrtvá Kočka: "Vy se nemáte snažit, vy to máte udělat!"

"Souostroví Špičaté a přilehlé ostrovy jsou od starověku čínskými územím, nikdy nebyly součastí japonského Rjúkjú nebo Okinawy. (Chua, Co Mluví A Mluví.)
Žena Moby Dicka: "Číňané zatím neřekli, kdy nad nimi obnoví svou mírovou suverenitu."
Mrtvá Kočka: "Až zkompletují svou flotilu letadlových lodí a ponorek. A pak to vezmou jedním vrzem s Tchaj-wanem."

Čchen Te-ming (exministr obchodu, Čína) vyzval "příslušné státy", aby co nejdříve uvolnily omezení vůči vývozu pokročilých technik a "příslušných produktů do Číny".
Mrtvá Kočka: "Aby je Číňané co nejdříve mohli příslušně okopčit."

Čtvrtek 9. května 2013
Den Evropy

Naše zkušenosti ze vzájemné spolupráce jsou odlišné, než o jakých mluvila dokrtorka Bradáčová." (Pavel Komár, Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, náměstek, hájí exředitele protikorupční policie Tomáše Martince.) Vyšetřování za jeho éry šlapalo skvěle.
"Nezaznamenal jsem žádné závažné problémy či pochybení, které by naznačovaly, že na protikorupční policii existuje nějaký fatální či systémový problém." (Petr Šereda, odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, olomoucké Vrchní státní zastupitelství.) Policajti nemusí z každým trestním oznámením běžet za státním zástupcem. Když uváží, odloží ho sami, aby nebylo zastupitelství zahlcováno.
Žena Moby Dicka: "Tady bude ta disharmonie – tohle právě Lence vadí."

Na Dé Jedničce začala konečně modernizace, rekonstrukce, uzavírka…
Mrtvá Kočka: "…prostě perestrójka."

Výbor Nejvyššího soudního dvora EU nedoporučil, aby v Tribunálu soudního dvora v Lucemburku zasedl český ministr Petr Mlsna. Už jeho nominace českou vládou byla dost zoufalá ze všech myslitelných důvodů.
Mrtvá Kočka: "Mlsna? My máme ministra Mlsnu? Proč???"
Žena Moby Dicka: "Protože místopředsedkyně vlády ČR už nechtěla vést Legislativní radu."

Prezident republiky Miloš Zeman se v budově ruského velvyslanectví zúčastnil recepce pořádané při příležitosti státního svátku Ruské federace - 68. výročí Dne vítězství. Při té příležitosti se vyjádřil, že by ho uspokojilo, kdyby v Česku vzrostly ruské investice na 2 až 4 %. A to například v souvislosti s jistou jadernou elektrárnou.
"Doufáme, že nové perspektivy česko-ruské spolupráce otevře projekt dostavby Jaderné elektrárny Temelín, v němž Češi a Rusové opět spojili své zájmy a jednají společně." (Sergej Kiseljov, velvyslanec RF v Praze.)
Mrtvá Kočka: "Bacha, Mlhošu! Žádné česko-ruské zájmy neexistují!"
Žena Moby Dicka: "Ale? Ono je už po tendru, pane Kiseljov???"

"Učiníme všechno pro posílení bezpečnosti na planetě.“ (V.V. Putin, samoděržavý prezident Ruska v projevu na slavnostní přehlídce Vítězství na Rudém náměstí.) Rusko prý učiní všechno, aby "nikdo a nikdy" nedokázal rozpoutat válku.
Mrtvá Kočka: "Bacha, abyste při tom Zpěvu míru nenarazili na Číňany!"

V Moskvě se rovněž nachází ucestovaný John Kerry (létající ministr zahraničí, USA), kde dojednal uspořádání mezinárodní konference o Sýrii. "Naše vztahy mají velkou budoucnost. Přes rozdílné názory nás spojují strategické zájmy. Dokázala to spolupráce v oblasti smlouvy START a v Afghánistánu. Rusko nám i nadále poskytuje obrovskou pomoc i v otázkách s Íránem, KLDR a WTO. Chtěl bych poděkovat Sergeji Lavrovovi za jeho konstruktivní přístup. Vím, že prezident Obama je vděčný prezidentu Putinovi za součinnost."
Žena Moby Dicka: "Sláva! Nikdo a nikdy nedokáže rozpoutat válku!."
Mrtvá Kočka: "Vypadá to, že USA, RF a ČLR si překolíkovávají planetu."
Moby Dick: "Je čas na oprášení atomových krytů."

Nezaměstnaný Egypťan zaútočil s nožem na Američana před americkou ambasádou v Káhiře, když ten vcházel do budovy. Amík byl v těžkém stavu s několika řeznými ránami dopraven do nemocnice. Útočník se pokusil o útěk, ale byl zadržen strážci velvyslanectví s pomocí místních obyvatel, a předán policii. Motivy Egypťana nebyly zatím zjištěny.
Mrtvá Kočka: "Asi mu nechtěli dát americké vízum."

Čínský prezident Si Ťin-pching přijal Benjamina Netanjahu (premiér, Izrael.). Si uvedl, že "o realizaci mírového sousedství mezi Izraelem a Palestinou usilují různé strany a také to očekává mezinárodní společenství". Čína doufá, že obě strany společně zavedou "praktická opatření", postupně založí "systém vzájemné politické důvěry", co nejdříve obnoví mírová jednání a dosáhnou praktických pokroků. V současné době mír, stabilita a rozvoj jsou společnými přáními různých států v dané oblasti a vyřešení rozporů prostřednictvím politických cest je strategickým výběrem odpovídajícím základním zájmům různých stran. Čína bude nadále aktivně podporovat obnovení mírového jednání a vyřešení regionálních problémů, a tím přispěje k míru a stabilitě v blízkovýchodní oblasti.
Mrtvá Kočka: "Je čas pořídit si nové plynové masky."

Bibi pravil, že "Izrael vítá mír, je ochoten jej uskutečnit prostřednictvím jednání". Izraelská strana je ochotna s Čínou "udržovat komunikaci" a věnovat velkou pozornost "rozvoji vztahů s Čínou".

Bývalý pákistánský premiér Júsuf Réza Giláni sdělil, že byl během předvolebního mítinku unesen jeho mladší syn. Přitom byl zabit synův tajemník či  tělesný strážce. Giláni se chce stát poslancem v provincii Paňdžáb. Volby jsou už zítra – a už předem z nich jde strach: Podle teorie, že "až budou u moci, tak budou dělat něco jiného, než čím vyhrožují teď", byly k volbám připuštěny i náboženské strany, které byly dříve kvůli svému nenávistnému programu i činům označovány jako "teroristické". Tito kritici amerického šejtána a domácí korupce teď sbírají body na úkor zatím zavedených stran.
Měli se, ti hloupí pákistánští politici, podívat nejdřív do Česka: Stačilo, aby se starokomunisté dostali do krajských zastupitelstev, a už končí "lživé vykládání historie" na školách…
Žena Moby Dicka: "Uvidíme, až se machometáni dostanou pomocí voleb k jaderným zbraním, jaká nastane demokracie."
Mrtvá Kočka: "Přímo Boží!"

Ariel Castro předstoupil před soud, jenž ho obvinil z únosů a znásilňování tří žen, kterého se dopouštěl v uplynulých 10 letech.
Mrtvá Kočka: "Navrhuji vycastrovat."
Místní policie čelí kritice – nejméně dvakrát byla pozvána sousedy, aby zasáhla, ale vždy jen přijela, a pak odjela.
Žena Moby Dicka: "To je ta demokracie americká. Nesměli přece vstoupit na soukromý pozemek!"

"Dvacet let po euforických oslavách nezávislosti je Eritrea jednou z nejrepresivnějších zemí na světě.“ (Claire Beston, členka týmu Amnesty International.) Ve vězeních Eritrey je na 10.000 politických vězňů, kteří nikdy nebyli odsouzeni, případně ani obviněni. Ve vězení se mučí. Mezi uvězněnými jsou novináři, kteří kritizovali vládu prezidenta Isaise Afewerkiho, nebo lidé, kteří se snažili opustit zemi.

Zpráva OSN uvádí, že na východě Demokratické republiky Kongo bylo od listopadových bojů s rebelskou skupinou M23 znásilněno vládními vojáky 97 žen a 33 dívek, z nichž některým bylo pouhých 6 let. Většina žen byla znásilněna více než jedním vojákem. "Suspendováno" za to bylo již 12 členů armády, včetně velitelů. Obvinění dopadlo i na 391. jednotku, která byla vycvičena v roce 2010 Spojenými státy americkými jako "model budoucích reforem konžské armády“.

Prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly, aneb sedmička Držitelů klíčů postupně odemkla Svatováclavskou kapli, aby mohly být korunovační klenoty připraveny k výstavě ve Vladislavském sále. Nejlepší náladu měl jako obvykle pan prezident republiky.
"Máme vlastně štěstí, že prezident nepřidal ke korunovačním klenotům ještě šavli!" (Z nekorektní diskuse na fejsu.)
"Prezident má lehkou virózu." (Hana Burianová, Hrad, mluvčí.)
"Virózu jak z praku!" (Fejs.)
"Včera na ruském velvyslanectví tekla proudem! (Jiný fejsbučník.)
"Pan prezident Jelcin měl často stejnou virózu." (Mrtvá Kočka.)

Pátek 10. května 2013
U příležitosti Mlhošova panování začala na pražském Hradě výstava korunovačních klenotů. Nenakažte se při čekání ve frontě!

Policisté a hasiči ukončili pátrání po otci se šestiletou dcerou a jeho kamarádu, kteří se na prvního máje ztratili na klidném desetikilometrovém úseku na řece Moravě. Dopoledne bylo nalezeno tělo posledního pohřešovaného. Pravá vodácká sezóna začíná.
Opakujeme: Berte si, děti, na loď záchranné vesty!!!

David Cameron (premiér, Velká Británie) společně s V.V. Putinem (carský prezident, Rusko) obhlíželi z vrtulníku, jak jsou daleko přípravy na zimní olympijské hry v Soči. Obletěli jak olympijské objekty na černomořském pobřeží, tak i venkovní sportoviště na úbočí Kavkazu.
Mrtvá Kočka: "Někdo poznává cizí země z rychlíku, někdo z vrtulníku."
Při této příležitosti se oba hodnostáři dohodli na obnovení spolupráce tajných služeb, jež byla přerušena z britské strany po politováníhodné nehodě, při které byl otráven poloniem osobní Putinův nepřítel a bývalý agent KGB a FSB, v té době již britský občan Alexandr Litviněnko. Hlavním podezřelým je přitom jiný bývalý ruský agent a současný poslanec ruského parlamentu Andrej Lugovoj. Který se k výslechu odmítá dostavit, a kterého Rusové odmítají do Londýna dodat. Snad proto mají být kontakty tajných služeb "omezené" pouze na olympijské hry.
Mrtvá Kočka: "Společné pití čaje o páté se výslovně nedoporučuje."

Cameron jel do Soči hlavně proto, aby Rusy přesvědčil k většímu nátlaku na Bašára Asáda, totiž aby nechal té války proti svým občanům a dalším teroristům. Už 1. června vyprší evropské embargo na dodávky zbraní do Sýrie (tedy pro povstalecké disidenty) a Cameron tlačí i k přímému vojenskému zásahu, alespoň tedy k vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií. Oba státníci se dle agentury ITAR-TASS "zaměřili na diskusi o praktických krocích k urovnání syrské krize a možných variantách pozitivního vývoje situace".
"Máme společný zájem na co nejrychlejším ukončení násilí a na mírovém urovnání." (V.V Putin.)
Žena Moby Dicka: "Pak by byl vhodný společný vojenský zásah. Rusko už má v oblasti nějakou dobu flotilu výsadkových lodí."
Obě země prý mají zájem na zachování Sýrie "jako územně celistvého, svrchovaného státu".
Mrtvá Kočka: "Ovšem na svrchovaném panovníkovi nepanuje shoda."

O situaci v Sýrii se rokovalo i ve Varšavě, kde spolu zasedli ministři zahraničí Sergej Lavrov (RF), Guido Westerwelle (SRN) a domácí hostitel Radoslaw Sikorský. Lavrov se stále drží teze, že protivzdušné prostředky Rusko Sýrii už "dávno prodalo", a teď jen "dokončuje jejich dodávku". Žádnou další neplánuje.
Mrtvá Kočka: "On by ji možná Asád už ani nestihl zaplatit."
Rusko prý nemá v plánu dodat Sýrii protiraketové systémy S-300, srovnatelné s Patrioty. Dodávané systémy jsou "čistě obranné".
Mrtvá Kočka: "Na rozdíl od Patriotů, které, jak víme z komunistického tisku všech zemí, jsou vyloženě agresivní."
Jejich prodej "neodporuje žádným mezinárodním normám".
Mrtvá Kočka: "Kromě embarga EU a USA."
Co tedy Rusáci do Sýrie pašují? Pan Lavrov neupřesnil.

Z kulturní fronty:
"Přizpůsobování filmů pro různé světové trhy je komerční realitou. Uznáváme právo Číny určit si, jaký obsah se tam bude ukazovat." (Howard Gantman, Organizace na ochranu zájmů Motion Picture Association of America, mluvčí.) Co se čínské verze Iron Mana 3 tejče, tak jde o srandu: Byly dotočeny scénky s populární čínskou herečkou "Fan Bingbing" a reklamní kampaň nezačala v Holywoodu, ale v Pekingu. Ve filmu "World War Z" zase zmizely Pittovy hlášky o tom, že eaní zombíci pocházejí z Číny.
Žena Moby Dicka: "To je ta komerce"
V poslední bondovce Skyffal byly ve verzi pro čínský trh vynechány na žádost čínských schvalovacích orgánů zmínky o kšeftech se sexem v Macau nebo o mučení britských agentů čínskými agenty.
Mrtvá Kočka: "A to je cenzura, svobodomyslní Američané!"

Nejméně osm lidí uhořelo při požáru textilní továrny v průmyslové čtvrti bangladéšského hlavního města Dháky. To je jiná textilka, než ta z před týdne. Tam už vytáhli přes tisícovku mrtvých.

Východní pobřeží USA čeká v nejbližších týdnech unikátní svým rozsahem invaze cikád. Tento vzácný jev se opakuje v květnu-červnu každých 17 let. Vědci očekávají, že jejich počet na východním pobřeží minimálně šestsetkrát překročí počet žijících tu lidí. Podle různých odhadů má armáda hmyzu čítat 30 miliard až 1 bilion. (Hlas Ruska.)

Sobota 11. května 2013
Žena Moby Dicka: "Říkám vám už dlouho: Pořiďte si českého korektora!"
Mrtvá Kočka: "Když ho nemají ani české noviny…"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************