pátek 31. května 2013

MOBY DICK: Známí fundamentalisté

Vliv při pěstování extremismu, spláchnuté dítě, řetěz pro Kalouska, falešné modly a jiné demonstrace proti násilí

*******************************************************
Sobota 25. května
Za pět prvních měsíců letošního roku svítilo na Ruzyň sluníčko jen 80 hodin. Vloni to bylo 417 hodin. Lidé prý proto více propadají blbé depresi.
Mrtvá Kočka: "Zejména solárníci."
"Já to vidím takto. Bývá zvykem, že nějaký stát vyhostí například tři diplomaty a dotyčná země na to reaguje vyhazovem stejného počtu zaměstnanců ambasády. Proč by premiér Nečas TOP 09 nemohl vyhodit z vlády třeba ministry Hegera, Kalouska, nebo tu družinářku Hanákovou. Vláda by zřejmě dovládla do voleb a možná by to tak bylo celkově lepší." (Jaroslav Kubera, senátor, ODS, ve své včerejší glose na webu Pravý břeh.)

V pařížské čtvrti La Défense zranil neznámý fundamentalista francouzského vojáka dvěma bodnými ranami do krku. Zatím nic nenasvědčuje, že by to byl fundamentalista toho typu, co zavraždil ve středu britského vojáka v Londýně.
Muška na Stěně: "Nasvědčuje. Třeba muslimská modlitba před útokem."
Mezitím se proláklo, že Michael Adebolajo, britský extrémista, byl už v roce 2010 zatčen v Keni při pokusu přejít hranice do Somálska, kde se hodlal přidat k místní frančíze Al-Kejdy, islámským milicím Šabáb. Zprávu o tomto "přestupku" dostala MI5, která za tři roky s touto informací dále nepracovala. Nejspíše, aby nejitřila křehký rasový mír. Michael je totiž – afrobrit.
Mrtvá Kočka: "Především je to násilnické hovado, kterému nadávají i britští černoši."
Michael je také mohamedán, ale pozor! – fundamentalistický. Proto ho odsuzují i britští nefundamentalističtí muslimové.

"Skupina odborníků posoudí škálu strategií, jak zkomplikovat činnost osobám, které mohou mít vliv při pěstování extremismu." (David Cameron, premiér, Velká Británie.)
Neodborný jednotlivec Moby soudí, že by se s lidmi, kteří vyzývají k vraždám jiných lidí, kteří za ty vraždy vyslovují požehnání a kteří perou peníze pro financování dalších vražd mělo jednat jako s normálními zločinci. Zejména znemožnit jim páchání dalších zločinů. Tedy – našince odsoudit trestně i morálně, cizince vyhostit.

Li Kche-čchiang (nový premiér, Čína) je na své první zahraniční cestě. Poté, co minulý týden navštívil Indii a Pákistán, přibyl včera na přátelskou obchodní návštěvu do Švýcarska (Evropa, ne EU.) Spolu s Ueli Maurerem (prezident, Švýcarsko) konal v Bernu jednání, po němž obě strany podepsaly spolupracovní dokumenty o svobodné obchodní dohodě. To je velkou událostí v čínsko-švýcarské historii. Vytvoří se široký rozvojový prostor bilaterálních ekonomických a obchodních vztahů a bude to ku prospěchu rozvoji čínsko-evropských vztahů. Tato dohoda ukazuje, že Čína a Švýcarsko jsou rozhodně proti obchodnímu ochranářství.
Žena Moby Dicka: "A pro dovoz superlevných solárek – když už je Čína dotuje ze svého."
Mrtvá Kočka: "A pro vývoz vyspělých technologií – když už je Čína kopíruje."
Moby Dick: "»Sluneční panely ze Švýcarska« – pane, to má zvuk!"

Dvaadvacetiletá žena v Ťin-Chua (východní Čína) tajně porodila dítě na toaletě, přičemž jí nechtěně vyklouzlo do odpadu. Když se jí novorozence nepodařilo vy(za?)šťourat tyčí, spláchla ho, aby se dostal ven(?). Tvoreček byl spláchnut dovnitř (jak už to při splachování bývá) a zaklínil se v odpadové rouře, kde plakal tak silně, že si toho všimli i sousedé. Matka, která si "nemohla dovolit potrat", pak zavolala záchranáře. Ti nakonec rouru uřízli, odvezli komplet do nemocnice a dítě z ní vydyndali až na operačním sále. Po medializaci v televizi proudí do porodnice k chovanci z inkubátoru č. 59 "kvalitní dětské mléko", oblečení, hračky a jiné užitečné předměty. Děťátko je v pořádku, a již je vráceno matce, neb celý incident byl jen nešťastnou nehodou. K chlapci se nakonec  přihlásil i nemanželský otec, který ho hodlá "podporovat". Ano, je to chlapec!
Mrtvá Kočka: "To je skutečně v hajzlu…"

Neděle 26. května 2013

"Rád bych ocenil skvělou práci pilotů a celé posádky. Zachovali se přesně tak, jak měli, instruovali nás na případné nouzové přistání, klesli do bezpečné letové hladiny a zajistili bezproblémové přistání.“ (Petr Nečas, premiér, ČR, letí do Ruska na přátelskou obchodní návštěvu, přičemž mu na polovině cesty do Moskvy prasklo čelní sklo, tedy jeho vládněarmádnímu Airbusu A319. Stalo se tak ve vzdušném prostoru Běloruska. Ale Lukašenko prý za to nemůže. Zatím praskala čelní skla jen armádněvládnímu Bombardieru Challenger 601-3A – třikrát.)
Mrtvá Kočka: "Možná měli letět bombardérem…"
Naštěstí v dalším letadle letí 80 podnikatelů, takže se na cestování po širé Rusi všichni natláskají do jediného stroje.

Vládní letka pomalu dožívá, ale na nákup nových letadel nejsou peníze.
Žena Moby Dicka: "Přesněji řečeno – Kalousek je nechce Nečasovi a Zemanovi koupit."
Mrtvá Kočka: "Počká, až popadají."

Li Kche-čchiang (nový premiér, Čína) přibyl na přátelskou obchodní návštěvu do Německa (pro Číňany EU), kde pohovořil s Andělou Merkel (kancléřka, pro Číňany EU).
"Už jsem řekl dříve, že Čína je připravena nabídnout svou pomoc. (Li slibuje podporu německé měny euro.) "Je to oboustranně výhodné. Pokud Evropa prosperuje, je to dobré pro Evropu a rovněž pro rozvoj Číny. A to je dobré pro celý svět."
"A pro Kola-loku" (Limonádový Joe.)
Anděla by měla dle Liho domluvit podřízeným evropským vládám, aby zrušily nesmyslné 47% antidumpingové clo na kvalitní švýcarské sluneční panely. Je třeba říci ne "ochranářství a protekcionismu".
Mrtvá Kočka: "Naopak je třeba podpořit kooperaci a spolupráci."
Žena Moby Dicka: "A budoucí čínskou konkurenci, která Evropu za pár let převálcuje."

1,2 milionu padělaných dávek Aspirinu z Číny zadrželi protekcionářští francouzští celníci. Zatím jde o největší množství zadržených falešných léků, které bylo kdy v EU zabaveno. Zpráva neříká, jestli to náhodou nebylo na hranici se Švýcarskem.

Ukazuje se, že pomoc tornády poškozené Oklahomě z federálního rozpočtu nebude muset být až tak masivní – 95 % domácností bylo totiž pojištěno.
Žena Moby Dicka: "V oblasti, kterou každoročně procházejí tornáda nic neobvyklého."
Mrtvá Kočka: "Kdežto v Evropě, kterou každou generaci procházejí různé totality, podobné pojištění zjevně chybí."

Pondělí 27. května 2013
Henry Kissinger slaví 90. narozeniny.

"Naším cílem rozhodně je, aby to bylo do 6. června. Dřív neočekávám, že by to bylo možné." (Jiří Vávra, zatím neviditelný pražský radní (TOP 09), zosnovatel odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), o termínu složení budoucí koalice na magistrátu a zvolení nového primátora, v rozhovoru pro Hospodské noviny.)
Žena Moby Dicka: "Rozhodně? Svrhnete primátora a nového budete hledat nejmíň 14 dnů? To je »rozhodné«?"
Mrtvá Kočka: "Rozhodné, rychlé – a blbé."
Žena Moby Dicka: "Přesněji svědčící o schopnostech svrhávat, ale nikoli o schopnostech řídit."
Logika věci vede k tomu, že Topka bude muset uzavřít nějakou koalici s ČSSD. Anebo s ODS, ovšem v tom případě bez Svobody – což by vrátilo k moci bémovské kmotry. Což je také možné, protože někteří Topíci by neskousli kolaboraci se socialisty.
"Máme různé názorové proudy, ale důležité je hlasovat jednotně." (Vasil Biľak, KSČ, 1989, a Jiří Vávra, TOP 09, 2013.)

Primátorem by měl být Vávra. HN se ho na to zeptaly. Odpověď? "To vám říct nemůžu, protože to fakt sám nevím."
Mobyho tip na budoucího pražského primátora: Mirek Kalousek. I když nedostane primátorský řetěz, Prahu bude řídit fakticky on.
Mrtvá Kočka: "No on by Kalous už asi nějakej řetěz dostat měl."

Veřejnost již musí být otrávená a znechucená výrazy "kmotr" a "korupce". Řešení je však poruce: "Třeba by bylo řešením zákonně zakázat oháněním se slova 'kmotr' a 'korupce' v kontextu naší politiky. Možná by to odhalilo pravé příčiny toho, proč se politická etika a stabilita řítí do pekel." (Pavel Bém, exprimátor Prahy, na svém blogu na Aktualne.cz

Ono je ale dost jiných slov Kolibříku: Mazánci, zloději, podvodníci, taškáři, lupiči, mafiáni, gangsteři, tuneláři, mizerové, hochštapleři, fixlíři, losovači, kariéristi, ničemové, korytáři, lotři, tupouni, podrazáci, vymrdávači s voliči, politici…

"Rusko je hlavním a klíčovým partnerem pro Českou republiku, přičemž nejen v politice a ekonomice, ale také v investicích, obchodě a bezpečnosti… Dalším směrem spolupráce v plynařské sféře je vytvoření podzemních nádrží na plyn na českém území." (Petr Nečas, premiér, ČR, po dopoledním jednání s ruským kolegou Dmitijem Medveděvem v Moskvě.) Klíčovou sférou spolupráce je energetika. ČR je čerstvě připojena na plynovod Nord Stream. Na jednáních rovněž padla zmínka o účasti RF v dostavbě dvou energobloků jaderné elektrárny Temelín. Tedy, Temelína se týkalo toliko pouhých 5 minut z hodiny a tři čtvrtě. Ale bude z toho 6 miliard Kč pro české firmy! Pravil premiér Ruska.
A bylo by to vše velice chutné, kdyby soulad nenarušila otázka z ruských médií ke kauze Pussy Riot. Petr Nečas musel novináře usměrnit, aby "nevytvářeli falešné modly".
"Na co jsem chtěl upozornit je, abychom se neupínali na falešné symboly. Zhanobit pravoslavný chrám nepovažuji za symbol boje za svobodu a lidská práva. Považuji to naopak za výraz nekulturnosti a hulvátství, který uráží náboženské cítění mnoha občanů Ruska. V tomto spatřovat symbol boje za lidská práva já prostě odmítám." (Z dovysvětlujícího přepisu tiskového odboru Úřadu vlády.) Málokterá média zmínila dodatek: "Na druhé straně velmi otevřeně říkám, že z našeho pohledu trest za tento krok byl nepřiměřený a zbytečně tvrdý."
Žena Moby Dicka: "Možná to měl říci jako první."

Tisková zpráva Úřadu vlády zdůrazňuje, že "premiér uvedl, že Česká republika i on osobně podporují ochranu lidských práv a základních demokratických hodnot". Zprávy z Ruska tuhle "osobní podporu ochrany" vůbec nezmiňují. Zato si všímají Nečasova "českého pragmatismu" a toho, že se "choval nanejvýš chladně během schůzky se zástupci neziskových organizací a obránci práv".

Petr Nečas plus podnikatelstvo pak v narvaném vládním letadle dorazili do subtropické Soči, kde Vladimir Vladimirovič Putin dohlíží svým orlím zrakem na proinvestování zimních olympijských miliard. Zde oba politici při pracovní večeři vkusně podiskutovali.
"Vysoce si cením aktivního politického dialogu, ke kterému dochází mezi Českou republikou a Ruskou federací." (Petr Nečas, premiér ČR.)
"Českou republiku považujeme za našeho tradičního partnera a přikládáme tomu velmi velký význam.“ (V.V. Putin, samoděržavý prezident, RF.) Tato jedna jediná carova větička způsobila poprask a víření v ruských médiích, a dokázala vzbudit skutečný zájem Rusů. Žádná jiná se nevyskytla!!! Ale stačila.
"Při troše optimismu lze doufat, že skončila éra, místy až paranoidní, rusofobie, které se v minulosti nevyhnul ani nynější český premiér, a začíná období vzájemně výhodné pragmatické a ideologicky nezatížené spolupráce." (Hlas Ruska.)
Nic více o kaviáru nebylo řečeno. Všichni však vyjadřují údiv a obdiv nad tím, že veliký car přijal premiéra maličkého evropského státu.
"Nejsme malí, v EU jsme střední." (Petr Nečas, premiér, ČR.)
Žena Moby Dicka: "A budeme stavět novou velkou jadernou elektrárnu."
Mrtvá Kočka: "A – proč vlastně?"
Žena Moby Dicka: "Protože nás k tomu vyzývá budoucnost."
Mrtvá Kočka: "Počkala bych s tou budoucností alespoň ještě rok. Až jak dopadne Válka světů v Sýrii."

Sotva motory vládního stroje vychladly, a už vládní a podnikatelská delegace letěla zpět na drsný sever, a to do Petrohradu.

Ruské ministerstvo obrany mezitím vyhlásilo poplach za účelem odražení vzdušného a kosmického útoku. Armáda byla uvedena do stavu pohotovosti.
Mrtvá Kočka: "Pozor, jde o cvičení! Opakuji: Jde o cvičení!"
Prověrka připravenosti ruských vojsk proti invazi z Marsu potrvá tři dny. Zúčastní se jí hlavně vojska letecké kosmické obrany a také dálkové a vojenské dopravní letectvo. Zacvičí si 8.700 lidí, 185 bitevních letounů a 240 obrněných vozů.

Zahraniční zpravodajské kanály se musí podle nového zákona  spojit s místním, vládou schváleným partnerem. Jeho úkolem bude připravovat jejich vysílání pro místní diváky: Bude je "editovat", tedy vystříhávat "nevhodný obsah". CNN či BBC si tak budou muset platit vlastní cenzuru. Jo – zpávy ještě budou obdařeny vietnamskými titulky. Ano, jedná se o Vietnamskou socialistickou republiku.
Mrtvá Kočka: "To jsem sama žádostiva, zda na to CNN a BBC přistoupí!"
Žena Moby Dicka: "V komunistické Číně už na něco podobného přistoupil třeba Google."

Ministři zahraničí EU jednali hluboko do noci, spíš až do rána (jak je jejich zvykem), aby se nakonec nedohodli (jak je jejich zvykem) o prodloužení zbrojního embarga pro syrské disidentské fundamentální rebely. Zjednodušené novinové titulky: "Evropa zrušila zbrojní embargo" Tak ještě jednou, kolegové: "Evropa" (přesněji 27 ministrů zahraničí) nic "nerušila", avšak neprodloužila zbrojní embargo pro povstalce – protože se na tom všech 27 ministrů neshodlo. (Například Karel Schwarzenberg by ho prodloužil.) Dosud platné embargo vyprší o půlnoci 31. května. Neznamená to, že "Evropa" bude zbraně povstalcům poskytovat – to záleží na jednotlivých státech. Ze zasedání vypadlo, že jde o "preventivní krok".
"Dává nám to flexibilitu odpovídat v budoucnu na zhoršující se situaci." (William Hague, ministr zahraničí, Velká Británie.) Britové zatím k posílání zbraní "nepřikročí", a pokud se tak někdy stane, pak za "přísně kontrolovaných podmínek".

Neprodloužené embargo se týkalo pouze zbraní z EU syrským povstalcům. Tyran Asad Dvojka je zatím trvale zásobován přítelem Vladimirem. Ruská federace na neprodloužení embarga ze strany EU přistoupila k odvetnému opatření: přece jen syrskému režimu dodá moderní protiletadlový raketový systém S-300, čímž zablokuje případné vyhlášení "bezletové zóny".
MnS: "Zprovoznění systému potrvá nejméně deset měsíců."
Žena Moby Dicka: "Tak proč ta prohlášení?
Mrtvá Kočka: "Rozhodné ukazování svalů vůči nerozhodné Evropě."

Ale ani povstalci netrpí nedostatkem zahraniční pomoci: V čele pomocníků je Katar, který od roku 2011 věnoval až $3 miliardy na nákup zbraní. Ty se k rebelům dostaly přes Turecko, kam směřovalo 70 nákladních letadel. Katar také financuje roční gáži asi $48.000 přeběhlíkům z vládního vojska. Z Jordánska disidenty zásobuje Saúdská Arábie pozemní cestou pěchotními a protitankovými zbraněmi. Všichni podporovatelé (po špatných afghánských zkušenostech) odmítají dodávat jednomužné protiletecké rakety, odpalované z rour na rameni. Ty se přesto do oblasti dostávají – z Egypta. Egypt tedy nikoho přímo nezásobuje, ale nedaří se mu kontrolovat (nebo se mu to nechce dělat) dodávky zbraní, které přes zemi proudí z Libye. To jsou ty rakety z porevolučně rozkradených armádních skladů starého zlého Kaddáfího. Zatím tedy jenom jednotlivé kusy, protože jordánští a turečtí celníci toto zboží směrem do Sýrie nepouštějí.

V iráckém Bagdádu pokračuje náboženská válka. Pravděpodobně sunitští fundamentalisté odpálili na tržištích šíítských čtvrtí sérii náloží, které zabily 75 lidí bez rozdílu názoru.

Úterý 28. května 2013

Očištěná rada HMP čistí i dozorčí rady městských firem od starých struktur z ODS. Některá ta struktura je stará jen půl roku, některá starší vydržela. Přesněji: rozhodnutí o vymetení musí projít valnými hromadami těch společností (což je při existenci převodových pák formalitou). Zajímavo jest, že nejsou vyhozeni úplně všichni opičáci z ODS. A není jasný klíč, podle kterého se rozhodovalo.
Pavel Richter, náměstek primátora Prahy, TOP 09: "Já nevím, no. Prostě to tak je. Tak já nevím, hodili jsme si korunou, nebo já nevím."
Žena Moby Dicka: "A proč se jich tedy zbavili?"
Mrtvá Kočka: "Já vím! Topka ty fleky nabídne opičákům z ČSSD a KSČM."

Nejvyšší soud definitivně rozhodl: Jiří Čunek (senátor, expředseda, KDU-ČSL, obchodník s černým masem a lidskou chudobou) musí své exsekretářce zaplatit za "zničenou pověst" v kauze své údajné korupce. Marcela požadovala 10 milionů, což nejspíš v českých podmínkách přepískla, takže má nárok na směšných 80.000. Jo – a omluvu od pana senátora a údajného korupčníka. Který si pověst vybudoval na řešení problémů s opálenými nepřizpůsobivými občany ve Vsetíně. ( K tomu viz vyjádření ombudsmana z 13. 7. 2007.

"Za promyšlenou manipulaci a agresivní nátlak." (Odůvodnění České obchodní inspekce k dvoumilionové pokutě pro Českou reklamní společnost za prodej šmejdů seniorům na zdarmých výjezdech.)
"Za estébácké jednání, spojené s gestapáckými metodami. (Odůvodnění Mrtvé Kočky za totéž.)
Nejmenovaný jednatel společnosti obdržel rovněž osobní pořádkovou pokutu ve výši 90.000 Kč. Čoika také navrhuje odebrání živnostňáku.

Petr Nečas (premiér, ČR) zahájil v Petrohradu konferenci o obchodní a ekonomické spolupráci obou zemí. V jejímž podhoubí se podepisovaly milionové a miliardové kontrakty. Setkal se rovněž s gubernátory Petrohradu a Leningradské oblasti. Premiérovo letadlo i se spokojenými podnikateli zamířilo na konec své ruské pouti do Jekatěrinburku – ve Sverdlovské oblasti.
Poznámka Moby Dicka: Zatímco Solnohrad je hlavní město Solnohrad, tak Petrohrad je hlavním městem Leningradské, a Jekatěrinburg Sverdlovské oblasti. Je to jako by Zlín byl hlavní městem Gottwaldovského okresu…

Teprve v tomto okamžiku média zveřejňují, že cesty se účastní i Martin Kuba (ministr průmyslu a obchodu, ODS). Ale není jasné, jestli jako ministr, nebo stínový premiér.
Mrtvá Kočka: "Krom ČSSD a KSČM má své stínové vládce i ODS?"
Žena Moby Dicka: "Mnoho stínů. V Praze se chystají opět uchopit otěže."

Evropský parlament znovu prozkoumává možnost stažení značné části emisních povolenek, což před měsícem zavrhl. Tenkrát naříkali ekologové, že Evropu zamoří smrady ze spalovaného levného amerického uhlí, a naříkali energetici, protože jejich investice do ekologizace výroby přišly vniveč. Nyní naříkají hutníci, že budou muset propouštět a výroba oceli se přesune do Číny, a naříkají energetici, protože se sníží odběr elektřiny a jejich investice do obnovy a rozšíření výroby elektřiny přijdou vniveč. Dá se očekávat, že se i nadále nebude moci nic očekávat, protože příští měsíc dospěje Evropský parlament či Evropská komise k tomu, že se v Evropě podpoří pěstování palem. Z nichž se bude vyrábět palmový olej, a ten se pak bude spalovat v palmových elektrárnách.

Sichr je, že v každém případě budou biti spotřebitelé, plátci daní, energetici a životní prostředí. A že na to celé utratíme během příštích šesti let bilion eur. Ty utratíme a zaplatíme – a bude jedno za co. Hlavně aby to nemělo smysl!

"Naše poselství zní srozumitelně, důraz se posouvá od úsporných kroků ke strukturálním reformám." (Evropská komis.)
Mrtvá Kočka: "Od tupých škrtů k tupému utrácení."

"Po celé Evropě je bez práce šest milionů mladých lidí, to nelze tolerovat." (Wolfgang Schäube, ministr financí, SRN)
Řešení?
Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala: "Nucené práce."
Ale ne! EU na řešení problému v příští sedmiletce věnuje 6 mld. €.
Mrtvá Kočka: "Každý nezaměstnaný do 25 let bude sedm let dostávat 70 € měsíčně?"
Žena Moby Dicka: "Tomu nerozumíš. Ty peníze nejsou určeny lidem, ale »projektům na boj s nezaměstnaností«."
Mrtvá Kočka: "Aha. Tak tomu už rozumím."

Ačkoliv krize zuří, podařilo se německým firmám zdvojnásobit vývoz. Konkrétně jde o zbrojovky, které vloni vyvezly pistole, pušky a samopaly za 76 milionů €. Opozice a bojovníci za lidská práva tento kšeft odsuzují, protože míří "do násilím zmítaných krajin".
Mrtvá Kočka: "Kam jinam?"

Ve Francii byl zatčen dvaadvacetiletý podezřelý pachatel sobotního nezdařeného vražedného útoku na francouzského vojáka v Paříži. Prokurátor François Molinse je přesvědčen, že útok byl "nábožensky motivován". Ministr vnitra Manuel Valls k tomu pravil: "Zatím se nedá hovořit o tom, že by byl útočník vyznavačem radikálního islámu."
Mrtvá Kočka: "Pokus o vraždu není dost radikální?"
Žena Moby Dicka: "Tomu nerozumíš. Napaden byl voják. Socialisté nechtějí vířit křehký rasový mír."

Středa 29. května 2013

»V Duchcově proběhla "demonstrace proti násilí". Policie před ní zajistila 22 zbraní.« To není hláška Mrtvé kočky, ale tisková zpráva Policie ČR.
Zbraně byly konkrétně tyto: baseballové pálky, meč, mačeta, několik dřevěných a železných tyčí a nožů. A byly přiváženy v autech demonstrantů, kteří se na akci, svolávanou českými neonacisty sjížděli z celé republiky. Na místě se sešlo několik set lidí, z nichž většina byli celkom slušní bílí, znepokojení zbitím dvojice lidí mladíky tmavé pleti, ke kterému došlo v půlce května.
Žena Moby Dicka: "Ti bijci byli vyznavači radikálního cigánismu?"
Mrtvá Kočka: "Vyznavači radikálního chlastání."

"Berme v potaz, že toto napadení bylo individuálním činem několika jedinců a neměli bychom jej vztahovat ke všem Romům žijícím v České republice. Někteří z nich se přímo během inkriminovaného večera snažili útočníkům v napadení zabránit… " (Monika Šimůnková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva ve svém prohlášení, vydaném ještě před dnešní demoškou.)
Mrtvá Kočka: "Ve svém hojně necitovaném prohlášení."

Zajímavé bylo, že policie tehdejší incident pilně zaznamenávala – avšak nezasáhla. A o něco později pak videozáznam poskytla médiím.
Žena Moby Dicka: "Ne policie, ale některý její nehodný příslušník."
Mrtvá Kočka: "Když se to děje pravidelně, tak je za to zodpovědná přímo Police České republiky a její manažeři."
Moby Dick: "Vypadá to, že se nějaký policajt snaží o rozvíření křehké rasové války."

Jan Dufek (foto Antifa)
Antifa měla organizátory dobře zmapované, a upozorňovala duchcovskou radnici na jasné nebezpečí, ale akce byla přesto povolena. Pořadatelé se na místě slovně distancovali od "extrémistů", nicméně jeden z nich, Jindřich Svoboda přiznal na místě přítomnému reportérovi Libových novin, že je členem Dělnické strany sociální spravedlnosti. Tato "radikální" (čti "neonacistická") strana akci vyjádřila podporu. Jindřich už skromě nezmínil, že sám dle čunkovských kritérií spadá do kategorie nepřizpůsobivých. Za podvádění VZP, ze které vycucal skoro milion Kč, byl odsouzen na tři roky s podmínkou na pět let. (Mohl dostat dva až osm navostro, ale čestně se přiznal a přijal "dohodu o vině a trestu".)
Dalším pořadatelem byl neonacistický aktivista Jan Dufek. "V minulosti byl odsouzen za hajlování, nedovolené ozbrojování a zneužívání sociálních dávek," uvedl web Romea.cz.

Po shlédnutí policejního videa se Jindřich "Pinďa" Svoboda natolik rozčílil, že na fejsu napsal: "Tak a konečně je to venku! Utajované video z napadení v Duchcově! Zmrdi černý! Vy vraždit je všechny! Jak dlouho to ještě budeme tolerovat? Navrhuji klidně Casanovský, je čas se sjednotit a dam jim už kurva co proto! Jdu se vyblejt a pak si du nabrousit nože...“
"Policie všechna vlákna diskuse sleduje. Zatím ale nebylo nic vyhodnoceno jako trestný čin." (Mluvčí policie.)
Žena Moby Dicka: "To bylo pouze vyjádření názoru."
Mrtvá Kočka: "Podobné, jako když fundamentalistický imám vyzývá své ovečky k vraždám bílých Evropanů."

Po oficiálním skončení akce začala "neoficiální" neonacistická. Akce se prý, dle médií "zvrhla". Nelze však popřít, že jistí známí zvrhlí fundamentalisté si to "zvrhnutí" dobře připravili. Několik desítek lidí se vydalo na pogrom místních Romů. Tomu nezabránil svými výzvami k rozumu ani ten muž, který byl před dvěma týdny napaden oněmi ožralými násilnickými týpky. Zabránili tomu jak policejní těžkooděnci, tak i rozmlouvací Antikonfliktní tým. Díky, hoši!

Průběh demošky i další okolnosti zaznamenala on-line reportáž na webu Romea.cz

Pražská TOP 09 vítězná jedná o nové radě HMP jak s odvrženou ODS, tak s budoucími celostátními koaly ČSSD + KSČM. Klub ODS to považuje za "nepřijatelné". Jednání s TOP 09 neruší, ale zatím přeruší.

Začalo veřejné zasedání pléna Ústavního soudu k jednání o zákonu o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Jako odpůrce vystupuje za ČSSD Lubomír Zaorálek (který nepochopil že nejde o vystoupení ve Sněmovně, ale pochopil, že to přenáší přímým přenosem ČT24). Senát zastupoval advokát Karel Hrádela, který ale hovořil hlavně jako – zástupce nesenátních Věcí veřejných. Jako svou delegátku poslala Poslanecká sněmovna Zuzku Bebarovou-Rujbrovou (stínová ministryně pro legislativu a lidská práva, KSČM)!
Mrtvá Kočka: "Jako kdyby zloději obhajovali právo krást."

"Ten zákon, co prosazuje levice a podobní ve věci zveřejňování navrácení církevního majetku, by mohl být vemi užitečný a zajímavý za předpokladu, že bude rovněž povinnost jmenovitě zveřejnit, kdo a jak tohoto ukradeného majetku dosud využíval. Myslím, že by se konečně vysvětlilo, proč takový strašlivý pokřik." (Z mailu čtenáře J.J., Frýdlant n.O.)

O napadeném zákoně se vysloví ÚS v pondělí.

Česká republika se v rámci Smlouvy o Antarktidě posunula do skupiny 29 států, které mají hlasovací právo ("konzultativní status"). Stalo se tak díky vlastní české výzkumné polární stanici Johanna Gregora Mendela, která na ostrově Jamese Rosse stojí od roku 2006. Bohužel si nemůžeme vykolíkovat zábor, protože to tato smlouva neumožňuje. (Nároky, zakreslené do map před rokem 1959, jsou "pozastaveny", nikoli "zrušeny".)

Bulharsko má novou vládu. Nestranickou. Vede ji "nadstranický ekonom" Plamen Orešarský. Schválil ji parlament.
Žena Moby Dicka: "Doufejme, že to nebude poslední věc, na které se stranický parlament dohodl."
Mrtvá Kočka: "Aby pak vláda neshořela Plamenem."

"Oheň je uhašen, je třeba si vyhrnout rukávy před dalšími reformami." (Alenka Bartušek, premiérka Slovinska, k hodnocení EK, která dala zemi další dva roky na splnění Maastrichtských kritérií.)
Žena Moby Dicka: "Když už to komis dovolila Španělsku a Francii…"
Mezi devět doporučení lublaňské vládě patří i privatizace. Kdo chce, může si koupit lyže Elan.
Mrtvá Kočka: "Oprava: Celou firmu Elan."

Exvůdce Chorvatů v Bosně a Hercegovině Jadranka Prlić, exministr zahraničí neexistujícího chorvatského státu se sídlem v Mostaru, vyfásl v Haagu 25 let kvůli válečným zločinům. Společně s pěti dalšími
lžiministry neexistujícího státu z něj chtěl udělat stát existující, a pak ho ve svobodném referendu přivtělit k Chorvatsku.

Larry King po odchodu ze CNN nelení, a bude teď nově moderovat rovnou dvě politická talkshaw. A to ve státní ruské televizi RT. Aby se Larry nemusel namáhat do Moskvy, budou se natáčet ve Washingtonu.
Mrtvá Kočka: "Hosty budou špičkové postavy ruské komunity ve Washingtonu."
Žena Moby Dicka: "Možná je z Moskvy do Washingtonu blíže, než z Washingtonu do – Ameriky…"

Čtvrtek 30. května 2013

"Velmi důrazně odsuzujeme jakékoliv projevy násilí, ať jsou páchány jednotlivci z romské nebo většinové populace. Pevně věříme, že policie a další instituce státu udělají vše potřebné, aby zajistily bezpečnost a pořádek. Násilné a kriminální jednání nelze tolerovat, tím méně omlouvat." (Z tiskové zprávy Celostátní asociace Romů v ČR.)

"Návrh byl veden snahou předcházet podvodům, ale jeho důsledky jsou opačné." (Karel Večeře, Český úřad zeměměřický a katastrální, předseda.) Poslanecké příštipkaření nad novým katastrálním zákonem vedlo k tomu, že bude ve výsledku dražší, nesrozumitelnější a přívětivější – k podvodníkům. Kteří vás připraví o podlahu pod nohama i střechu nad hlavou.

Mínka Moby Dicka: Když si pověsím v hospodě kabát na věšák, tedy "místo k tomu určené" a někdo mi ho ukradne, pak za ztrátu odpovídá a hradí ji hospodský. Když si pověsím dům nebo byt na místo, zákonem tomu přikázané, tedy do katastru, pak za jeho uloupení podvodem by měl také odpovídat stát! Tedy měl by platit moje advokáty, minimálně, a pak škody, které mi způsobil tím, že nedokázal ohlídat můj majetek ve svém (nuceném) správcovství!!!

Rada Moby Dicka majitelům nemovitostí: Myslíte si, že jste majitelem nemovitostí? Pro sichr občas nahlédněte do Katastru.

16 milionů Kč, odkloněných od rozvádějící se ženy ke tchýni oné, není důvodem k trestnímu stíhání exministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS), jež bylo vedeno za "za poškození věřitele". Státní zastupitelství tedy stíhání zrušilo. Alespoň dle Kocourkova advokáta.
Mrtvá Kočka: "Kocourek se nejspíš sklonil před exženou."

Poznámka Moby Dicka: Kocourek není příbuzný Mrtvé Kočky, a jeho exžena není příbuznou Ženy Moby Dicka! (Ta je, když tak, příbuzná se Ženou inspektora Columba.)

Ministerstvo zahraničí nechce čekat na prezidentův souhlas, a tam, kde to bude nezbytně nutné, vyšle své kandidáty na místo velvyslance na nějakou nižší diplomatickou úroveň, ke které není třeba Mlhošova podpisu. Pravila Johanna Grohová, mluvčí ministerstva zahraničí. Mluvčí Hradu Hana Burianová na to odvětila, že Hrad "o tom nic neví".
Mrtvá Kočka: "Tak už ví – když odpověděla."

Topíci se nedohodli se socialisty na "další spolupráci při vytváření nové rady" Prahy. Z 28 "požadavků" ČSSD byla prý třetina nepřijatelná, o další třetině by se dalo jednat. ČSSD prý přišla se "socialistickým populismem."
"Některé návrhy sociální demokracie jsou naprosto nepřijatelné z hlediska řízení Prahy a naprosto odporují demokratickým principům, na kterých je TOP 09 a její politika založena." (Jiří Vávra, presumptivní primátor, TOP 09.) Vadilo třeba to, že socialisté požadovali, aby v dozorčí radě dopravního podniku byli zastoupeni všechny zastupitelskéh kluby, včetně KSČM.
Žena Moby Dicka: "Ale to si už zvykejte, jestli chcete po příštích parlamentních volbách být v koaliční levicové vládě, topíci!"
Zástupci ČSSD si zase stěžovali, že Topka postupovala "silově".
Mrtvá Kočka: "Bolševicky."

"Sýrie obdržela první dodávku ruských protiletadlových raket systému S-300. Zbylé rakety dorazí brzo." (Bašár Asád v předtočeném státně televizním projevu.) Podle Moskvy jde o dodávku obranných prostředků, rakety prý nejsou určené k útoku. Rusko navíc žádné nové kontrakty prý se syrským režimem neuzavřelo, jde jen o dodávku podle staré smlouvy. Nicméně Bašár straší: "Syrské ozbrojené síly odpoví na jakýkoli další izraelský zásah v Sýrii."

"Pro nás je to zjevné ohrožení." (Moše Jaalon, ministr obrany, Izrael.) Rakety mají totiž dolet 200 kilometrů. Izrael se neobává tentokrát Asáda dvojky, ale toho, že by rakety mohly padnout do pracek darebáckých fundamentalistů.

Pátek 31. května 2013

Dnes je poslední den na platbu daní z nemovitostí. Nevíte kolik platit a na jaký účet? Vaše chyba!

Žena Moby Dicka: "Už se chystám vystavit státu penále."
Mrtvá Kočka: "A pokutu za zneužití veřejné pravomoci a útisk, jenž je vykonáván ve zlo činném spolčení blbců."

Prezident republiky Miloš Zeman se v průhonickém Hotelu Floret zúčastnil celostátního sněmu hnutí Starostové a nezávislí a vystoupil zde se svým projevem. V něm představil poněkud upravený návrh na přímou starostenskou volbu, když delegáty oslovil:
"Prosím, abyste zvážili, zda by nebylo možné, aby starostou byl zvolen ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany. Tím bychom zabránili tomu, že starosta bude solitér, kůl v plotě, a nebude moci svůj program prosadit."
Starostové však už připravili návrh zákona na přímou volbu. Volba by dle něj byla jednokolová, starostou by se stal kandidát s nejvyšší počtem hlasů. Pro přímou volbu starosty by se mohly rozhodnout obce od 1.500 do 10.000 obyvatel.
Žena Moby Dicka: "To bude kůlů!"
Zeman také prosazoval svoje oblíbené "panašování" – volbu zástupců lidu napříč stranami. Zdůvodnění: "Občané by si nemuseli s cibulí koupit i mrkev." Tak by se i posílila vazba mezi občany a jejich zastupiteli a důvěra v Poslaneckou sněmovnu, která je tradičně nízká. "Proč naše sněmovna má tak nízkou důvěru? Není to právě těmi osobnostmi nebo spíše neosobnostmi?"
Delegáti sněmu schválili novou smlouvu o další spolupráci s TOP 09, které předsedá Karel Schwarzenberg. S tím se Mlhoš občas dost krutě hádá. Panovaly jisté obavy z "dusna", které však nenastalo, protože Karel byl vytížen pracovní návštěvu Švýcarské konfederaci (dodávky švýcarských panelů?), takže nedorazil, a prostořeký Kalousek mluvil státnicky k delegátům.

Nakonec byla sněmem STAN schválena smlouva o další spolupráci na další pětiletku, a to pro volby do sněmovny, Senátu, europarlamentu. V krajích a na komunální úrovni půjdou raději starostové sami. Očekává se, že bude smlouva schválena i na straně Topíků.
Mrtvá Kočka: "Když ji nebude muset podepisovat prezident republiky."

Prezident RF Vladimir Vladimirovič Putin předal deseti ruským rodinám s více dětmi řády Rodičovské slávy. Řád dostala i rodina Koročencovových z Rostovské oblasti, která má 12 dětí. V projevu na ceremonii Putin slíbil, že "bude usilovat o to, aby takových rodin bylo v Rusku stále více".
Mrtvá Kočka: "Nadsamec Putin."

Ruský car-prezident Vladimir Vladimirovič Putin se setkal na pracovní schůzce se Sergejem Šojguem (ministr obrany, RF), při níž mu vyjádřil svou spokojenost s prvními výsledky neohlášené prověrky bojové pohotovosti ozbrojených sil. Zároveň připomněl, že nelze usínat na vavřínech, neb rezervy existují: nejzranitelnější zůstává řídicí systém a spoje.

Čínské námořnictvo nedávno v Jihočínském moři provedlo masivní cvičení pěchoty a flotily. Zapojilo se do něj pět sborů čínské pozemní armády a tři flotily čínského námořnictva, a to v náročném elektromagnetickém prostředí. V oblasti stále pokračují ve svých častých pohybech filipínské vojenské lodě, zároveň sem USA přesměrovala letadlovou loď Nimitz. Čína provedla zámořské vojenské cvičení se záměrem posílit svou schopnost hájit čínská práva a zájmy na moři.
Během cvičení se námořníci věnovali hlavně simulaci útočných a obranných operací namířeným na důležité cíle, které jsou v souladu s požadavky budoucích válek a podobají se praktickému boji.

Rusko a Čína nacvičují taktiku spolupráce vojenských jednotek na případ společné bezpečnostní hrozby. Společné manévry armád obou zemí se budou konat letos v létě, nebo na podzim. Rusko a Čína hledají vzájemnou podporu, aby měly zajištěný týl a schopnost společně odpovídat na hrozby společné bezpečnosti.
"Blok Ruska a Číny ve své podstatě umožní obsáhnout celý euroasijský kontinent. Z vojensko-politického hlediska by takový blok byl neporazitelný. Rusko a Čína budou mít jako spojenci mimořádně výhodnou geopolitickou polohu." (Konstantin Sivkov, Akademie geopolitických problémů, odborník, Rusko, komentuje ruskočínské blogery.)

"Diskuse o vstupu Ruska a Číny do spojeneckého svazku je předčasná. Máme sice velmi silné hospodářské a politické vazby, avšak ve sféře bezpečnosti existuje určitá rezervovanost. Konkrétně to je podmíněno různým vojenským a ekonomickým potenciálem. Současně s tím, jak budou růst síly Číny jako centra, bude se možnost vytvoření spojeneckých vztahů snižovat. Může se tu jednat o strategickém partnerství, ale ne víc." (Vladimír Jevsejev, centrum společensko-politických studií, ředitel.)

Sobota 1. června 2013

Žena Moby Dicka: "Evropa je evidentně do tohoto strategického čínsko-ruského přátelství zatahována."
Mrtvá Kočka: "A USA se ji v tom snaží podporovat."

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick