pátek 7. června 2013

MOBY DICK: Jiné zprávy

Modernizace islámu, česká paterčata, spravedlivé vyrovnání, rodinná diktatura a chemická Sýrie
***********************************************************
Tento týden vynecháme české povodně a pražský magistrát. O tom mnozí mnohde. I tak toho bude dost.

Sobota 1. června
60. výročí vítězství pracujícího lidu, který uštědřil další úder skomírající buržoazii. V roce 1953 proběhla v Československu "měnová reforma“.
Střední Evropu zaplavuje voda. V Hannoveru (Dolní Sasko, SRN) se snažila cyklistka projet proudem, tekoucím přes vozovku, ačkoliv byla silnice uzavřená. Kolemjdoucí kláda ji však srazila z kola. Hasiči ji vytáhli. Zemřela až později v nemocnici.

Ve švýcarské Basileji jsou uzavřeny cesty kolem Rýna, jsou podemleté a mohly by se zřítit.

Nad Oklahomou se opět prohánějí sloupy tornád. Oklahoma City zasáhl bouřkový útvar hned s pěti tornády o rychlosti až 145 km/hod. Je hlášeno nejméně patnáct mrtvých. Lidé většinou nehynuli větrem, ale při automobilových nehodách na zaplavených silnicích, když ujížděli do bezpečí…

Několik set lidí, kteří se včera večer shromáždili v parku Gezi v evropské části Istanbulu, aby protestovali proti vykácení stovek stromů (které mají být likvidovány ve jménu modernizace Turecka), rozehnala za použití vodních děl a pepřového spreje policie.
Mrtvá Kočka: "Pepřový sprej? Kdy přijde na řadu hořčičný plyn?"
Žena Moby Dicka: "Výstavba nákupního střediska a mešity – to je ta modernizace?"
Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko): "Vyvážená modernizace. Musíme vychovat novou generaci zbožných muslimů."
Mrtvá Kočka: "Zbožných spotřebitelů."

Několik tisíc lidí, kteří se dnes shromáždili v na náměstí Taksim v centru Istanbulu, aby protestovali proti brutálnímu potlačení včerejší demonstrace, rozehnala brutálně turecká policie.
Celkem se v Turecku konalo 90 protestních shromáždění v 48 provinciích, kterých se účastnily desítky tisíc lidí. Zadrženo bylo 939 bezbožníků, 1000 lidí bylo raněno.

2.000 bojovníků proti kapitalismu, zbuntovaných hnutím Blockupy, včera na tři hodiny zablokovalo banku ECB ve Frankfurtu nad Mohanem. Dnešních antikapitalistických protestů proti škrtům v rozpočtech se zúčastnilo již 7.000 lidí. Protest byl převážně poklidný, policejní zábrany se dle policejního mluvčího pokusili překonat "jen někteří", ale neúspěšně. Protože jim byl poskytnut slzný plyn…

OSN vyzvala syrskou vládu i ozbrojené disidenty, aby se domluvili na otevření humanitárního koridoru pro civilisty města Kusajr, o které se už se už druhý týden bojuje.
"Někteří z raněných určitě zemřou, jestliže nebudou urychleně ošetřeni. Měli by se dohodnout na přerušení bojů, nechat civilisty a raněné odjet a pustit do města alespoň nějakou pomoc. Civilisté tam potřebují potraviny a vodu… Svět to sleduje a armáda a povstalci budou povoláni k odpovědnosti, jestliže budou civilisté vystaveni krutostem." (Rupert Colville, mluvčí Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.)
Žena Moby Dicka: "Svět to sleduje třetím rokem."
Mrtvá Kočka: "A pak se místo »70.000« napíše »80.000« obětí – a je to!"

Rusko a USA "usilují" o mezinárodní konferenci o Sýrii v Ženevě.
Rusko chce, aby Asad dokončil svoje prezidentství a mohl se účastnit i dalších prezidentských voleb.
Syrská protivládní koalice se zúčastní jen pokud získá záruku, že Asad odstoupí.
Asad je mírotvůrce. Proto do Ženevy přijede.
Žena Moby Dicka: "Kdopak mu to poradil?
Mrtvá Kočka: "Přítel car."

V Libanonu je 470 tisíc až 700 tisíc syrských uprchlíků. Mnozí z nich pracují za nechutně nízké mzdy, čímž berou práci Libanoncům. Těch je jenom 4 miliony, a už jsou docela naštvaní. Na uprchlíky, ne na Asada.
Zemi navštěvuje stále méně neohrožených turistů. Vloni minus 17 % oproti předloni, předloni o 24 % méně oproti předpředloni.

V květnu bylo při meziislámských útocích v Iráku zabito 1.000 lidí. To je špatná zpráva. A teď ta dobrá:
Írácká policie zabásla jednu z místních frančíz Al-Kejdy, která vyráběla sarin a hořčičný plyn. Tyto chemické zbraně chtěla použít nejen v Iráku, ale i v USA a Evropě.
Mrtvá Kočka: "To je dobrá zpráva? Děsivá!"

Zde je možný zdroj použitého sarinu v Sýrii. Použitého tou špatnou částí protivládních povstalců.

Neděle 2. června 2013
60. výročí korunovace královny Alžběty II. panovnicí Velké Británie atd.

Pětiletý Antonio Kiňa z Milovic chtěl po mamince Alexandře sestřičku. Tak ji má, a k tomu ještě čtyři brášky. První česká paterčata se narodila v porodnici v Podolí. Díky souhře pěti různými barvami označených týmů to trvalo pět minut. A byli to Deniel (modrý),  Michael (žlutý), Alex (červený), Terezka (růžová) a Martin (zelený). Šťastný otec Antonín Kroščen, který nakonec porod stihl, to zapil pěti panáky. Plánovaný křest bude spojen se svatbou.
Všichni mají ohromnou radost, rodiče, příbuzní, porodníci, prostý lid i média
Rodině poskytla obec k užívání byt 3+1 o rozloze 110m2, místo 1+1, kde dosud bydlela. Byt má tři balkony, ale je v přízemí, takže případně přepadnutí nebude nebezpečné.
Obec dále zajistí ke (státní) chůvě ještě druhou, obecní chůvu, a to na tři roky.
Rodičovský příspěvek byl spočítán na 220 tisíc Kč.
Ministerstvo práce a sociálních podpor zaslalo mimořádnou dávku v sociální nouzi 51.150 korun.
Premiér Petr Nečas zaslal blahopřejný dopis.
Kolínský obchod s dětským zbožím Daniela daruje jeden kočárek pro tři pasažéry a jeden kočárek pro dva pasažéry.
Krom pochvalných hlasů se dárcům ozvaly i závistivé a nenávistné odezvy typu "Proč jim dáváte a ne mně, čekám taky dítě (děti) a taky chci kočárek zdarma…"
Ozvaly se i přitroublé hlasy, poukazující, že ta různobarevná holátka mají jednu barvu – černou. Kvůli nim web lidovky.cz zrušil diskusi pod příslušnými články.

Rodiče jsou totiž Romové. Ale čeští Romové, tedy Češi.
Žena Moby Dicka: "Nenechejme si vzít první česká paterčata!"

Exprezident Václav Klaus sdělil televizi Prima a její famílii své mínění, že je nutné "razantní řešení", aby lidé začali věřit pravici. ODS nemůže pokračovat bez změny svého předsedy (což je shodou okolností i premiér jménem Petr Nečas). Ale i současné levicové strany jsou slabota.

Nad velkými parlamentními stranami se sklánějí stíny. LEV Paroubek představil svou budoucí vládu. Stínícím premiérem je, jak jinak, Jiří Paroubek. Stínící ministr financí je ekonom Filip Drapák. Protože ve vládě má být i poslanec a exhokejista Jiří Šlégr, stane se "ministrem pro sport".
Mrtvá Kočka: "Konečně bude možno zrušit ministerstvo školství."

Německý Pasov, ležící na hranicích s Rakouskem, se ocitá pod Dunajem. Ten zde má má hloubku (či výšku) 8,51 m, což je asi dvakrát víc než normál (4,5 m). V roce 2002 voda v Pasově vyšplhala na rysku 10,81, roku 1954 12,22 a roku 1501 to bylo zatím rekordních 13,2 m.
"Mohli bychom mít povodeň, jaká tu doposud nebyla.“ (Horst Seehofer, premiér, Bavorsko.)
Na rakouské straně hranic se rozvodnila řeka Salzach. Je nařízena evakuace městečka Ettenau.

Ve Frankfurtu již neprší, takže bojovníci proti kapitalismu vyrazili do ulic v hojném počtu. (Podle Haló novin se jich očekávalo až 15.000.) Na akci byli občané zváni "obsahově kvalitními letáky" nejen v SRN, ale i v Rakousku. Obsah letáků byl zjevně kvalitní: "Kapitalismus je systém, který z peněz zase jen dělá více peněz, a to bez ohledu na přírodu a člověka; je to systém, který prohlubuje stres, konkurenci, existenční strach až lidské vyhoření; je to systém, který v každém všedním dni přináší zvyšování nájmů a cen a naopak snižování platů a důchodů; systém, který nemůže nikdy zajistit lepší život pro všechny!"

Žena Moby Dicka: "Kdežto v reálném socialismu je tomu naopak."
Mrtvá Kočka: "Jak se může každý přesvědčit třeba v Čínské lidové republice."

Je hlášeno 21 raněných policajtů a 45 zadržených. Je citována informace neznámého informátora o 200 zraněných aktivistech, z nichž mnozí museli vyhledat ošetření kvůli alergii na pepřový sprej na kůži a v očích…

Pepřový sprej je nesmrtící chemická zbraň. Podle Úmluvy o chemických zbraních nesmí být používán ve válce, neboť se jedná o látku používanou k potlačování nepokojů.

EU a USA vyjádřily znepokojení nad brutalitou turecké policie vůči demonstrantům. Premiér Erdogan se tureckému lidu omluvil. Stavební plány Istanbulu se však nemění. Kácet se bude dál.

Mahmúd Ahmadíneřád (Írán, končící prezident) a skupina vládních úředníků spadli s vrtulníkem v provincii Mazandaran na severu země, kam pospíchali slavnostně otevřít největší provinční tunel. Pád byl zjevně pozvolný, neb havárie dobře dopadla a nikomu se nic nestalo.
Mrtvá Kočka: "Havárie tedy – s ohledem na obsah vrtulníku – dobře nedopadla."
Pro nedostatek důvěryhodných vrtulníků se pan prezident vrátil do Teheránu autem.

Pondělí 3. června 2013

Český Ústavní soud dramaticky změnil znění zákona o vyrovnání se s církvemi: Zrušil slůvko "spravedlivé", čímž prý dosáhl toho, že církve nedostanou peníze za majetek, za který už nějakou náhradu obdržely dříve.
Mrtvá Kočka: "A to je spravedlivé."

Katolická církev požaduje navrátit např. poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, o nějž přišla r. 1953. Barokně gotický kostel s jasnými prvky kubismu jest památka UNESCO, proto ho také spravuje Památkový úřad. A papeženci v něm chtějí opět pořádat bohoslužby, a možná, že i poutě. I když poté, co r. 1784 kostel vyhořel získal P. Matěj Sychra povolení k jeho obnově od soudruhů z gubernie (už r. 1792) pouze pod tou podmínkou, že kostel nebude již více poutní!

Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko) komentuje čtvrtý den protivládních protestů: V žádném případě nejde o "Turecké jaro“. Demonstranti jsou extrémisté, které proti vládě štvou opoziční partaje.
Abdullah Gul (prezident, Turecko) sice uznává, že "občané mají právo na demonstrace", avšak nyní vyzývá ke klidu.
Celkem je zatčeno 1.700 neklidných Turků, kteří jsou zneklidněni plíživou islamizací a totalitními způsoby vlády. Nepokoje dnes probíhají v 67 městech. Konfederace pracovníků veřejného sektoru vyzvala k dvoudenní stávce, která by měla proběhnout na školách, univerzitách a státních úřadech. Konfederace sdružuje 240.000 zaměstnanců. Podle ní vláda svým "státním terorem“ oslabuje demokracii v zemi.
Dvacetiletý Mehmet Ayvalitas zemřel potom, co do skupiny demonstrantů v Istanbulu najel taxík.
V nemocnici zemřel dvaadvacetiletý Abdullah Comert. Ten byl zasažen střelami, které vypálila "neznámá osoba" při demošce na jihu Turecka.

Pasov odpoledne: Dosaženo 12,22 metru jako maximum z roku 1954 a voda stále stoupá.
Starosta města je přesvědčen, že hladina ve městě překročila historický rekord 12,5 metru.
"Něco se tam pravděpodobně rozbilo.“ (Jürgen Dupper, starosta Pasova, o místním vodočtu. Přesnou hodnotu není ale možné ověřit, neboť kvůli zaplavení není možné vodočet dále používat. Přesto je přesvědčen, že výška hladiny překročila "historické maximum", které z neznámých důvodů stanovil na 12,5 m – jak později potvrzují i média.)
Někdo šel na to místo a podíval se i bez telemetriky: Večer Dunaj v Pasově kulminoval na 12,89.

Je přerušena železniční doprava Pasov – Vídeň a Salzburg  - Mnichov; na stejné trase je zavřena i dálnice A3.

Občané se zlobí: Kde jsou ty prachy na ochranné hráze? (A bylo jich 1,6 miliard €, které se investovaly po povodních 1999, 2002.) Kde jsou? V ochranných hrázích. Deště zvedly hladinu Dunaje. Tající sníh v Alpách zvedl řeku Inn. A v Pasově, na soutoku, se obě povodně setkaly.

"To, co tady děláme, není žádná legrace." (Markus Ulbig, ministr vnitra, Sasko.) Pan ministr snažně prosí občany Drážďan, aby uposlechli rozkazu a evakuovali se. Také Sasové se zlobí: Kde jsou ochranné hráze?
"Mnohé stavby zablokovaly občanské iniciativy, které protipovodňové stěny odmítly." (Markus Ulbig, drzý ministr vnitra, Sasko.)

Úterý 4. června 2013

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář přijal ázerbájdžánského velvyslance Tahira Taghizada, který si mu stěžoval do českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten v březnu označil azerbájdžánské vedení státu za "solidní rodinnou diktaturu".
Mrtvá Kočka: "Ale vždyť je to pravda! Stát po papínkovi zdědil Ilham Alijev – a chová se diktátorsky!"
Žena Moby Dicka: "Jenže Karel nebyl zvolen prezidentem, aby si mohl plácat, co chce! Je to především diplomat!"
Kritizovaný výrok padl na filmovém frestivalu Jeden svět, kde cenu za lidská práva Homo Homini získal Intigam Alijev, azerbájdžanský právník.
Mrtvá Kočka: "Jestli on taky není příbuznej…"

Švarcikovo tehdejší nediplomatické prohlášení ("neseriózní", podle ázerbájdžánského ministerstva zahraničí), dnes značně ohrožuje české investice v zemi diktátora Alijeva Druhého. Z Baku se ozvalo varování, že z Prahy bude odvolán ázerbájdžánský velvyslanec.
Mynář je překvapen, jak moc některým mocnářům vadí, když se jim šlápne na palec. Bude informovat Mlhoše, aby se zapojil do řešení diplomatických rozporů.

V Pasově Dunaj klesá, dál po proudu je na vzestupu. Po Pasovu čekají rekordní záplavy i Vídeň, Bratislavu a Budapešť.
Žena Moby Dicka:: "Ehm, rekordní budou zejména proto, že nemají záznamy z deštivého 16. století."
Mrtvá Kočka: "Ehm, každé století je deštivé."

V Rakousku jsou zatím dva mrtví, v SRN čtyři.

Další den, vlastně noc, tureckých demonstrací. Lid, rozhořčený dvěma mrtvými, staví barikády. Zapálil dodávku nejmenované turecké televize. V čele davu stojí – bagr.
Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko) na dotazy novinářských hyen v Maroku, kde dlí na krátké přátelské a obchodní návštěvě, odvětil: "Situace v Turecku se zlepšuje."
Mrtvá Kočka: "Alespoň z Maroka to tak vypadá."

V kritickém stavu je egyptská turistka, která na výletě do Turecka dostala přímý zásah slzákem.
Mrtvá Kočka: "To má z toho, že nehodlala být ohrožená, a nejela na domácí Sinaj…"
Syrský prezident Bašár Asad varuje syrské neohrožené turisty – před návštěvou nebezpečného Turecka.
Žena Moby Dicka: "Jenže pepřový sprej pořád ještě není hořčičný plyn a sarin."
Při nejméně čtyřech nezávislých incidentech v Sýrii bylo dokázáno, že někdo použil chemické zbraně. Neví se kdo to byl, jestli ti hodní, anebo ti zlí.

Žena Moby Dicka: "To už je jedno. Tenká rudá linka byla překročena. Když tam teď nikdo nevletí, tak příště se bude sarin rozléhat po evropských městech."

"Nebudu skrývat, že nás to rozčarovalo.“ (V.V.Putin, prezident RF na tiskovce v Jekatěrinburgu, která proběhla na závěr summýše EU-Rusko, kde Rusové lobbovali, aby se Expo 2020 konalo právě zde.) "TO" = "Zrušení" (neprodloužení) embarga na dodávky zbraní syrským povstalcům z EU. "Z naší strany je znovu zdůrazněno, že jakékoliv pokusy ovlivnit situaci silou, přímou vojenskou intervencí, jsou od počátku odsouzeny k neúspěchu a nevyhnutelně by znamenaly těžké humanitární následky.“

Zatímco přes vypršení embarga Evropa zbraně do Sýrie ještě nedodává, Rusko je tam vesele dodává nepřetržitě. Dodávky ruských zbraní totiž žádné mezinárodní závazky neporušují.
Mrtvá Kočka: "Protože Sovětský svaz se k ničemu nezavázal, že jo?"
Nicméně dodávka protivzdušného systém S-300 do Sýrie se zatím neuskutečnila – "s ohledem na křehkou situaci v regionu".
Žena Moby Dicka: "S ohledem na to, že by ho Izraelci zbombardovali dříve, než by ho Asad stihl rozvinout"
Mrtvá Kočka: "A zaplatit."

Pan Putin se při této příležitosti rovněž vyjádřil ke zbabělému útěku rektora moskevské ekonomické školy REŠ Sergeje Gurijeva, dosavadní kádrové rezervy Kremlu, z vlasti. Sergej se bojí zavření ke zčernání. Zatím je jen svědkem v kauze "podplácení expertů a praní špinavých peněz". Experti řekli, že rozsudek nad nepřáteli státu Michalem Chodorkovským a Platonem Lebeděvem byl "zmanipulovaný a nespravedlivý". Načež začali být stíháni. Jeden z expertů byl i Sergej. Jeho první výslech jako svědka trval tři hodiny. Podruhé byl výslech doprovázen zabavením některých dokumentů REŠ. Při třetím byl předložen příkaz ke zkopírování elektronické korespondence. Na čtvrtý výslech už Sergej nečekal, a zmizel ve Francii: "Nic jsem neudělal a nechci trávit život domovními prohlídkami a výslechy. Nechci přemýšlet, co můžu a nemůžu říci."
V.V.Putin, car: "Pokud se Sergej Gurijev ničeho nedopustil, může se bez obav vrátit."
Sergej Gurijev, podezřelý svědek: "Domnívám se, že bude lepší, když budeme já a vyšetřovatelé žít v různých zemích."

97 % ruských občanů, kteří se dostanou před soud, je odsouzeno. Existuje mnoho soudců, kteří neosvobodili jediného sprostého obžalovaného. To prý dokazuje, jak carská policie postupuje uvážlivě, a k soudu dodává už jen skutečné zločince.

Ještě o summýši  EU-Rusko v Jekatěrinburgu. Jeho výsledkem je překvapivě velká nula ("velké množství objektivních a subjektivních okolností vzdalují obě strany").
Žena Moby Dicka: "Počkej, vždyť přece předseda Rady Evropy Herman van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso si s panem Putinem vyměnili ujištění o ochotě ke spolupráci. A ten uznal, že obě strany vyjádřily pochopení nutnosti ukončit proces vytvoření nové základní Dohody o strategickém partnerství v co nejkratším termínu. Strategické cíle jsou jasné všem. Jen mezi Ruskem a Evropou je stále ještě velké množství otázek, které brání vzájemnému porozumění. Tak jaká nula?"
Mrtvá Kočka: "Velká."

Neshodli se kvůli Sýrii, jak zmíněno výše. EU nechce Rusům zrušit vízový režim. Trvá na "tak zvaných evropských hodnotách založených na superliberálních mravních a etických normách. Ty pokládá Evropa za nealternativní a pro všechny závazné, s čímž Rusko samozřejmě nesouhlasí. Evropa označuje ruskou pozici za archaickou. Tak tomu snad opravdu je. Ruská společnost vyznává tradiční hodnoty. Avšak v samotné Evropě chybí v této otázce jednota." Hlas Ruska dále cituje  politologa Leonida Savina:
"Nemusíme samozřejmě bezpodmínečně přijímat evropské hodnoty. Víc než to: v některých aspektech si může Evropa od Ruska něčemu naučit. Třeba toleranci. Naše pravoslavná tradice žila po staletí v míru s islámem, judaismem a buddhismem. V otázkách soužití si musí právě Evropa mnohému naučit od Ruska."
Žena Moby Dicka: "Carskému nevolnictví, stalinským genocidám, Chruščovově imperialismu, Brežněvově doktríně, jurodivosti ožralých popů a Putinově samoděržavě řízené demokracii."
Mrtvá Kočka: "Troubo!"

Středa 5. června 2013

60. výročí korunovace královny Alžběty II. panovnicí Velké Británie atd. bylo oslaveno slavnostní bohoslužbou ve Westminsterkém opatství. Krom královské rodiny a bezpečnostního personálu se události zúčastnili politici, církevní papaláši, a další velebnosti v počtu asi 2.000 kusů. Podruhé za Alžbětina panování byla k vidění zlatá koruna svatého Edwarda, součást britských korunovačních klenotů.

"Já si myslím, že ten finanční příspěvek, který je v rozsahu 17 miliard, tak tam nevidím žádný právní problém, ten se dá zrušit okamžitě." (Lubomír Zaorálek, ČSSD, místopředseda, je nespokojen s pondělním rozhodnutím ÚS a vynalézá cesty jak zatnout církvím tipec.) ČSSD prý s navrácením církevního majetku "v zásadě souhlasí", ale ne s jeho "konkrétním provedením".
"I u Ústavního soudu se na to děla debata a dala by se číst i tak, že ono nelze jednoduše ty smlouvy nadřazovat zákonu. To znamená, že může být i právní výklad, že zákon se dá změnit, a pak se budou řešit smlouvy." Zaorálek chce změnit i celý zákon. K tomu není třeba souhlasu církví, míní. A s tímhle povede své voje do volebního boje:
"Současný stav je nespravedlivý. Vyjádříme připravenost jej změnit tak, aby odpovídal elementárním požadavkům férovosti".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »férovost«?"
Mrtvá Kočka: "Bijte je, bijte, nikoho nešetřte!"

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na jeho žádost předsedu Strany Práv Občanů ZEMANOVCI Zdeňka Štengla. V průběhu jednání prezident republiky vyjádřil radost nad růstem počtu členů této strany a přislíbil účast na její programové konferenci stejně tak, jako na zasedáních dalších politických stran.

Expremiér odsouzen ke dvěma rokům natvrdo. A to za korupci, jíž se dopustil v souvislosti s dodávkou obrněných transportů od finské zbrojovky Patria. V letech 2004-8 jí dopomohl k získání zakázky na nákup 135 obrněnců v ráži 7,2 miliardy Kč. Udělal to proto, že mu za to firma slíbila odměnu. A to slovinský právní řád definuje jako "korupční jednání". Takže Janez Janša byl odsouzen. Samozřejmě, že se odvolal.
Mrtvá Kočka: "Vždyť mu nedokázali, že měl v úmyslu se obohatit!"
Žena Moby Dicka: "Slovinsko, Kočko, ne Česko."

Halle nad Sálou se ocitlo pod Sálou (8,09 m, a dále roste). Všechny rekordy byly překonány. Očekává se metr vody v historickém centru města, které se nachází 40 km severozápadně od Lipska.
Bratislava by byla pod vodou, pokud by ji neochránil systém protipovodňových stěn, které byly dokončeny před dvěma lety. Dunaj zde dnes překonal rekord z r. 2002 a dále stoupá.
Žena Moby Dicka: "A hráze odolávají."
Před Vídní bylo naměřeno rekordních 7,89 m (to je taky rekord z r. 2002).
V Budapešti má Dunaj kulminovat až v pondělí na rekordních 8,75 m. Byly vystěhovány dva hotely na Markétině ostrově, který byl také uzavřen.

Další turecká noc, další demošky, další slzák a další vodní děla. Lidu se za páteční zásah v parku Gezi omluvil ještě Bulent Arinca (místopředseda vlády).
Mrtvá Kočka: "Ale máme středu, Bulente!"
K probíhající stávce stávce pracovníků veřejného sektoru se připojila i konfederace obchodních odborů. Arinca pláče: Už nyní způsobily protesty škody za $37 milionů. A pokud nepřestanou, hrozí odliv neohrožených turistů! Omluva patřila nepatřičně zraněným, ale s protesty se už musí přestat.

Turečtí Anonymous napadlli phishingem e-mailové účty lidí z kanceláře premiéra Erdogana. Vyjadřují tak podporu probíhajícím protivládním protestům. Sami Anonymousové uvedli, že jsou podpořeni členy Syrské elektronické armády. Tu řídí Erdoganův syrský kolega Bašár Asad.

Po dvou týdnech těžkých bojů dobyla syrská armáda s podporou Hizballáhu pohraniční město Kusajr. V boji padlo 500 povstalců, dalších 1.000 je zraněných.
"Kdo ovládá Kusajr, ovládá centrum země, kdo ovládá centrum země, ovládá celou Sýrii.“ (Jahja Sulejman, syrská armáda, brigádní generál.)
Červený kříž a půlměsíc doufají, že jim bude dovoleno vstoupit do Kusajru a posbírat raněné, jichž je, včetně civilů, asi 1.500.
Syrská armáda se nyní obrátí na sever, kde chtějí po roce získat pod ústřední vládu odpadlou provincii Aleppo.
Hizballáh slaví: Tímto vítězstvím obnovil cestu pro dodávky zbraní z Íránu do Libanonu.
"Bojovníci Hizballáhu napadají syrské území. Pokud to neskončí, můžeme i my bojovat na území Libanonu." (Salím Idrís, syrský povstalecký velitel.)

Mrtvá Kočka: "Libanon? Co je to?"
Žena Moby Dicka: "Za pět let to může být provincie Sýrie."

Vojenské úspěchy Asadových vojsk odsouvají i termín zamýšlené mírové konference nejméně na červenec. Rusko nejspíš doufá, že do té doby Asad získá zpátky podstatné části Sýrie.

"Respektujeme suverenitu ostatních a ty zase musejí respektovat naši suverenitu a nezávislost. Tato kampaň musí skončit. Tyto útoky dronů, které přicházejí každý den, musejí skončit.“  (Naváz Šaríf, čerstvě zvolený pákistánský premiér (pohodlná většina  Pákistánské muslimské ligy byla 244 ku 73, premiéroval Pákistánu už třikrát), v projevu k poslancům.) Pan Šaríf kritizoval americké útoky bezpilotními letouny na kmenová území, které ústřední pákistánská vláda neovládá, už během předvolební kampaně. Obecně se čekalo, že po zvolení přijme "pragmatičtější linii".
Žena Moby Dicka: "To se vždycky říká v předvolebním boji – on to tak nemyslí, po volbách se uklidní. A on se neuklidní?" Mrtvá Kočka: "Proč se všichni diví? Plní volební sliby, ne? Jako Hitler, Paroubek a Zaorálek. To jenom komunisti lžou."
Venezuela, aby ukázala, že chce zlepšit vztahy s gringy ze severu, propustila a vyhostila amerického dokumentaristu Tima Tracyho, který byl pro dokumentování povolebních protestů v dubnu zatčen jako americký špion. Jeho zatčení nařídil přímo Nicolás Maduro, podvodně zvolený venezuelský prezident.
Mrtvá Kočka: "Nezatýkal ho osobně? Jako lžiprezident Antonín Novotný ministra Baráka?" Tracy ihned po propuštění/vyhoštění odletěl do Miami.
Žena Moby Dicka: "Ale tygra tam musel nechat."

Ve 23:52 SELČ byla z kosmické základny Kourou (Francouzská Guyana) vypuštěna nosnou raketou Ariane 5 (ESA) nákladní kosmická loď ATV-4 "Albert Einstein" (německé konstrukce). ATV má příští sobotu zadokovat u ISS, kam šestičlenné posádce (3 Rusové, Američan a Američanka, Ital) doveze 7 tun vědeckého materiálu, čistých pyžam a ponožek – a potravin typu  jahody, tiramisu, parmezán (Ital!). ATV nemá tepelný štít, proto slouží při návratu jako samospalující popelnice na odpadky z kosmické stanice.

Čtvrtek 6. června 2013

Airsoftový atentátník Pavel V. obdržel od Okresního soudu v Liberci půlroční podmínku za střelbu na prezidenta Klause, kterou provedl v rámci slavnostního otevření nového mostu ve vyplavené Chrastavě. Za násilí proti úřední osobě mohl dostat až šest let.
Mrtvá Kočka: "Preferovala bych šest měsíců všeobecně prospěšné práce při odklízení bahna."

Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil v Národním domě na Vinohradech mezinárodní konference "Perspektivy rozvoje hospodářské spolupráce České republiky s Ruskou federací, členy BRICS a zeměmi - tradičními obchodními partnery českých firem", kde vystoupil se svým projevem. Pronesl, že "neexistuje globální krize, ale euro-americká", a proto se daří zemím BRICS. Byl by rád, kdyby čeští velvyslanci projevili pro získávání obchodních a investičních příležitostí českých firem "větší iniciativu a pomoc" v tomto prostředí.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě ázerbájdžánského velvyslance Tahira Taghizadeho na jeho žádost. V průběhu rozhovoru prezident vysoce ocenil růst obchodní výměny mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem, která se za poslední léta zvýšila ze dvou set milionů na třicet dva miliard korun. Prezident současně odsoudil některé neuvážené výroky některých nejmenovaných ministrů zahraničí, které brání českým firmám v uzavírání dalších kontraktů a vedou k pozastavení či odložení kontraktů dosavadních. 

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě, na jeho vlastní žádost, Jana Světlíka, předsedu představenstva a generálního ředitele společnosti Vítkovice Holding a.s., který prezidenta v souvislosti s nedávnými událostmi informoval o situaci společnosti jak na ázerbajdžánském trhu, tak na trzích dalších zemí.

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se setkal s předsedou Centra pro výzkum a rozvoj Státní rady Čínské lidové republiky soudruhem Li Weiem. V průběhu setkání spolu diskutovali o aktuálních tématech a společně vyjádřili podporu dalšímu rozvoji přátelských vztahů a prohlubující se spolupráci mezi oběma zeměmi.

Drážďany ochráněny. 9,4 m vysokou zeď Labe nepřekonalo a klesá z maxima 8,74. Nakonec bylo nutno evakuovat pouze asi tisíc lidí.

V Bratislavě kulminace Dunaje na rekordních 10,34. Protipovodňové stěny vydržely. Ale Dunaj se vlévá – do Moravy. Devín na soutoku je pochopitelně zaplaven. Ale povodeň vystoupala proti toku třeba až do Vysoké pri Morave, kde překonala o 20 cm úroveň z roku 2002. Je to asi 25 km proti proudu Moravy.

V Turecku třetí mrtvý: Policajt, který se při rozhánění demošky pořádně nepodíval a spadl do rozestavěného podjezdu. Je hlášeno čtyři tisíce raněných demonstrantů a  několik desítek policistů.

Demonstranti už chtějí víc, než jen zastavit kácení stromů v centru Istanbulu: Žádají Erdoganovu demisi, rezignovat by měli i policejní ředitelé Istanbulu, Ankary a dalších měst. Osoby zadržené buďtež propuštěny a svoboda projevu budiž posílena!

Z kultury: Moskevský Kreml hostil baletní představení. V jeho rámci oznámili Ludmila Putina a Vladimir Putin, že se rozvádějí. V rozhovoru pro televizi Rossija 24 upřesnili: Už se rozvedli.
"Bylo to naše společné rozhodnutí, náš sňatek skončil. Prakticky se nevidíme. Každý z nás má svůj život."
(Prezident Putin, exmanžel.)
"Nemám ráda publicitu a přelety jsou pro mne obtížné. Moc milujeme své děti a jsme na ně velmi hrdí, vidíme se neustále.“
(Ludmila Alexandrovna Putina, exmanželka.)
Mrtvá Kočka: "Tak »prakticky se nevidíme« nebo »se vidíme neustále«?" Žena Moby Dicka: "Záleží na tom, jestli se dívají, když jsou spolu." Exžena V.V. Putina: "Navždy zůstaneme velmi blízkými lidmi. Jsem Vladimíru Vladimiroviči vděčná za to, že mě podporuje.“ Mrtvá Kočka: "Taky vás mohl zastřelit, že jo."

Ze sportu: Garri Kasparov, exmistr světa v šachu a známý antiputinovec oznámil, že raději zůstane v jiné zemi, než v Rusku: "Mám vážné pochyby, zda bych mohl znovu vycestovat, kdybych se teď vrátil do Moskvy. Prozatím se zdržím návratu."
Rada Mrtvé Kočky jak pro Garriho, tak pro Sergeje: "Prší. Pozor na otrávené deštníky!"

Pátek 7. června 2013

Si Ťin-pching (prezident, ČLR) vyrazil před týdnem společně s generálskou chotí a hojným doprovodem na návštěvu čtyř zemí. Začal v republice Trinidad a Tobago, pokračoval v Kostarice a přes Mexiko dorazil až na ranč Amenberg v Kalifornii (USA). Zde si s panem americkým prezidentem vymění názory na důležité strategické otázky týkající se společných zájmů a stanovení nových metod a postupů v čínsko-amerických vztazích a vztazích mezi velkými státy obecně.
Mrtvá Kočka: "Jako mezi Trinidadem a Tobagem a Kostarikou?"
Žena Moby Dicka: "Jako mezi BRICS a NAFTA."

Panují obavy, že jednání obou vůdců bude narušeno několika neshodami. Američanům drobně vadí čínské zbrojení, zejména stavba letadlových lodí, neustálé manévry a čínský zámysl umístit v Pacifiku novou flotilu, která hodlá drandit i u pobřeží USA. Další závadou jsou čínští armádní hackeři. Do třetice vadí umělé podhodnocování čínského jüanu. Američtí výrobci si také stěžují na čínský vývoz dumpingového zboží, zejména státně dotovaných fotovoltaických panelů. Co ještě… Jo, obě země se neshodnou v názoru, komu patří Špičaté ostrovy a ropa na dně kolem nich. Pro Čínu jsou odvěky čínské, pro Američany už nějakou dobu spojenecky japonské.

Číňanům zase hodně vadí, že na setkání nedorazí americká první dáma Michele Obama. Paní Pcheng Li-jüan se totiž přes všelijaké Kostariky a Tobaga harcovala, a pro Michele je to daleko do Kalifornie? Američtí čung-nan-chajlogové soudí, že soudružka generál pochopí maminu Michele, která zůstává ve Washingtonu kvůli dětem, kterým "končí školní rok".
Odborníci z agentury Muška na Zdi pochybují: Školní roky totiž stále někdy končí, začínají, anebo se nacházejí v důležité fázi.
Návrh Mrtvé Kočky: "Strčte té generální babě k ruce nějakého admirála!"

Bulvární noviny už vědí, proč se V.V.Putin rozvedl: Je za tím prý jistá Alina Kabajeva (30), exmoderní gymnastka, olympijská vítězka, mnohonásobná mistryně světa a Evropy, posléze poslankyně Dumy, jež mocnáři již povila dvé dítek: synáčka Dmitrije (3,5) a nejmenovanou půlroční dcerku.

Mrtvá Kočka: "A hele, nehodlá se Michele také rozvést?"

Ministerstvo obrany Peru hodlá nakoupit 140 nových nebo drobně obnošených tanků. Nyní peruánská armáda vlastní 373 tanků AMX-13 francouzské výroby a 280 T-55 sovětské výroby. Hlavně ty pětapadesátky jsou už poněkud vyšlé z módy. Rusko za ně nabízí vkusné stroje typu T-90S. V půlce května proběhla v Limě výstava, kde si je mohli tankůchtiví Peruánci prohlédnout.
"Tank můžeme ozbrojeným složkám Peru zanechat k testování i po skončení výstavy.“ (Alexej Maslov, ruský brigádní exgenerál, současný dealer tankomobilky Uralvagonzavod .)
Místní armáda by ještě přibrala 700 nákladních vozů Kamaz a několik vrtulníků Mi-8/17.
V Peru byli všichni výrobci zbraní, i Česko. Avšak málokdo má u místňáků takový úspěch jako Rusko. To za posledních 12 roků inkasovalo za zbraně pro Jižní Ameriku $14,5 miliardy. V příštích desetiletce zde plánují ruští zbrojaři prodat zboží za $50 miliard. A to i pro organizaci "Bolívarovský svaz pro lid naší Ameriky" (ALBA), kterou vede Venezuela, a kam patří ještě Nikaragua, Bolívie, Kuba a Ekvádor.

Žena Moby Dicka: "Inu, vyváženost a rovnováha musí být."
Mrtvá Kočka: "Aby byl zachován mír."

10 milionů Kč uvolní ministerstvo školní docházky na logopedy. Ukazuje se totiž, že školáci neumějí mluvit, a je to čím dál horší.

Sobota 8. června 2013

Žena Moby Dicka: "Kdyby jen školáci. On by občas potřeboval logopeda i kdejaký ministr."
Mrtvá Kočka: "Anebo spíš odvykačku."

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick