sobota 20. července 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Efektivní příprava restrikce

Pondělí 21. července

Po hektickém týdnu přichází uvolnění. Vedoucí ing. Duto Hlav si vzal 14tidenní dovolenou! Jenom ještě dnes, mimořádně, se zastavil na Severním Městě na pravidelné pondělní managorské poradě. A odpoledne se jen mihnul v práci, aby nám sdělil, že "změny, kterými naše firma již několik let prochází, nabírají v posledních dnech na obrátkách." Ambrož jeho tříhodinový projev shrnul jinak:
"Už se nebude propouštět dvakrát do roka, ale každý měsíc půjde někdo."



Úterý 22. července

Dnes jsme dostali hromadný mail, ve kterém nám náš nový kauf, šéf jednotky restrikce A. Gabriel, oznámil:
"V uplynulých dnech jsem se seznámil se systémem Komplexní Elektronický Top Systém Intranetu (KECY). Tento systém chápu jako efektivní nástroj pro řízení výkonnosti společnosti, plně jej podporuji a vyzývám vás k jeho aktivnímu využívání, abychom společně dosáhli úspěchu v tržním prostředí."
Duto Hlav, který se dnes ještě mimořádně na chvilku zastavil v práci, nám tuto myšlenku rozvinul ve čtyřhodinovou přednášku na téma "uspějeme toliko absolutním naším ztotožněním se s firemními cíli".

Středa 23. července

Ráno jsme měli v poště půlnoční mail ředitele Běsného Kokota:
"V současné době jsme zahájili práci na pečlivých analýzách procesů a struktur. Jakékoli odhady toho, nakolik tyto rozbory a nastavení nových procesů a struktur budou dopadat do oblasti zaměstnanosti, by v tuto chvíli byly předčasné."
Nicméně Duto Hlav, který se z dovolené ještě na skok zastavil v práci, nám po necelých pěti hodninách vykrucování přiznal:
"Je nutno očekávat, v návaznosti na výsledky analýz a na to navazujících rozhodnutí, že návazně dojde k závažné redukci počtu zaměstnanců."

Čtvrtek 24. července

Ambrož si myslí, že z firmy už nikoho nemůže vyhodit ani nový šéf jednotky restrikce – tedy nikoho z textárníků, protože to by snad opravdu nastal náš záporný stav.
K tomu zachmuřeně podotkl Duto Hlav, který se tentokrát z dovolené uvolnil až odpoledne:
"Pan A. Gabriel má s vyháněním lidí z firem své zkušenosti. A k tomu podporu z nejvyšších míst!"
Kolega Drn pronesl: "Je to vůl jak anděl."
Na to nám Irma Badavá ozřejmila dosud tušené: "Gabriel* není Anděl, je to Archanděl!"
Takže je to vůl jak archanděl!

Pátek 25. července

Duto Hlav snad v práci přespal! Zato připravil hodnocení svých zbylých čtyř podřízených - Ambrože, Drna, Badavé i mne. K tomu nám přikázal podepsat prohlášení, že byly s námi provedeny hodnotící pohovory. Přičemž s námi vůbec nemluvil! Na tuto mou námitku odvětil:
"Hodnotící rozhovor je hodnotný pouze jako dohoda mezi hodnotitelem a hodnoceným - a to by při vaší přítomnosti nebylo možné."
Pravil jsem: "O jakou dohodu pak jde, když se udělá bez nás?"
Na to Duto odvětil: "Mezi klíčové komunikační dovednosti efektivního vedení hodnotícího rozhovoru patří i využívání mlčení." Načež odešel.
Doufejme, že konečně na tu svou dovolenou!

***
*Předobraz Gabriela Archanděla.

MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna  lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick