sobota 17. srpna 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Brutalismus optimalizace

Pondělí 18. srpna

Dva týdny jsem nebyl v práci a málem bych to tu nepoznal. Vstupní hala je zcela změněna. Máme novou recepci - namísto staré voliéry čápa marabu. Ten ji už nepotřebuje, když hřaduje v řídících orgánech firmy. Je to krásné!



Úterý 19. srpna

Vstupní hala je krásná, když je zhasnutá. Pokud se rozsvítí, uvidíte pod stropem všelijaké roury od klimatizace, kabely, trubky, táhla... Dokonalé hřiště pro Vetřelce. Prý už nezbyly peníze na podhledy.  Podle Drna jde o moderní architektonický směr, zvaný "brutalismus". Ambrožova replika:

"Jo, aha, tak poslední dobou šéfují Českým Textárnám asi tyhle architekti!"

Středa 20. srpna

Konečně jsem se dostal k tomu, abych si z KECŮ stáhnul svou červencovou  pásku. To nechápu - hrubou mzdu mám jako prase, ale na sporožiro jde žebrácká sumička! Ambrož mi to vysvětlil:

"Daně máš jako dvě prasata!"

Čtvrtek 21. srpna

Něco se zase děje. Už jsem v práci čtvrtý den, a ještě jsem nezahlédl vedoucího ing. Duto Hlava. Zato u nás po dlouhé době hostoval mistr - superexpert Hola Mátoha. Informoval nás, že právě začal "proces optimalizace procesů". Irma Badavá se Holy optala, jestli se neplete. Podle jejích informací nastala naopak "optimalizace procesu optimalizace"!

Pátek 22. srpna

Přišel hromadný mail od velitele jednotky restrikce Archanděla Gabriela:

"Procházíme složitým obdobím mnoha změn. Konkurenční prostředí stejně jako prostředí v naší firmě je velmi dynamické, velmi turbulentní. Otázkou schopnosti každého jednotlivce a každé společnosti je umět se těmto změnám přizpůsobit.  Nemá smysl pokoušet se konzervovat současný nevyhovující stav, zakopávat se na svých pozicích. Proto naše společnost nastartovala nový program Optimalizace. Aby České Textárny i nadále zůstaly úspěšné, musí podstatně zlepšit svou výkonnost. Kritickou součástí takového zlepšení, kromě dalších náležitostí ovlivňujících rozhodnutí manadementu, je úspora nákladů personálních."

To je novinka! Po zeštíhlování, vymísťování, transferu a liberalizaci přichází optimalizace. Jen jenom jestli voni nebudou zase vyhazovat zaměstnance!
***

MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick