sobota 30. listopadu 2013

Etika v Českých Textárnách (model 2003)

Pátek 31. října 2003

Poslední den v Českých Textárnách pro polovinu zaměstnanců. S odcházejícími Drnem a Badavou si my pozůstalí - Ambrož a já - vaříme poslední pelyňkový čaj s rumem. Ach, deníčku můj milý, kdo na tom je lépe? Ti, kteří se vrhají do kalných vod nezaměstnanosti s tučným odstupným na kontě nebo my, kteří tu zůstáváme pod bdělým okem dog, marabuů, dutohlavů, kokotů a vetřelců?

Současná vsuvka: Čtvrtek 28. listopadu 2013

Dnešní Hospodské noviny přinášejí velký rozhovor s ředitelem reálných Českých Textáren:
"Před třemi lety jsme měli 8.000 zaměstnanců, dnes máme přibližně 5.000 a věříme, že tohle je cesta, která nikdy neskončí." (Luis Em.)

Nikdy? Přijdeme se podívat, až ČeTex bude mít záporný počet zaměstnanců. Ještěže už tam nejsme!!!



Pondělí 3. listopadu 2003

Naše textárna je nezvykle tichá. Vedoucí Duto Hlav se neustále pohybuje ve vyšších sférách. Specialista bez specializace a mistr superexpert Hola Mátoha se zase permanentně  školí k ještě speciálnějším specializacím. Zůstali jsme v textárně jediní dva sirotečkové - Ambrož a Moby. Nikdo nám nepřidělil žádnou práci, nikdo nám neoznámil, k jakým převratným změnám konkrétně došlo. Pídíme se aspoň v intranetu. A informací jsou přehršle. Jenom jaksi tápeme, jak se v nich vyznat.

Úterý 4. listopadu 2003

Intranet konečně rozbalil slibovaného pavouka zařazení pracovníků Českých Textáren. Protože budeme nadále řízeni maticově, jsou všichni v jednom chumlu. Jenom u některých je psáno "senior" (u managorů), u jiných "aktuální junior" (u mě - přesněji: jen u mě). A pak je tu spousta specialistů! Potěšilo mne, že jsem "bývalý senior". Tak já omládl?!

Středa 5. listopadu 2003

Ambrož mi vysvětlil, že jsem neomládl, jen jsem se stal podřízeným všech "seniorů". Stejně tak i náš před rokem uprchlý kolega Junior zůstal Juniorem, i když je v intranetu veden jako "bývalý junior"...

Čtvrtek 6. listopadu 2003

Divil jsem se, že je Ambrož tak vesel. Ukázal mi své intranetové zařazení: "Náhradní organizační jednotka, nadřízený není k dispozici." Ó, jak mu závidím!

Pátek 7. listopadu 2003

Dnes se na nových původně samozavíracích vstupních dveřích objevil nápis i z druhé strany: "Prosíme, dovírejte přitlačením za madlo dveří." Dveře přesto zůstávají stále z jedné strany nezabouchnuté a z druhé nepřitlačené - nemá je totiž kdo zavírat! Jen průvan se honí opuštěným vstupním bludištěm.

Sobota 8. listopadu 2003

Listárna Moby Dicka

Moby, já tě normálně zabiju. Náš nový Mazanec se pravděpodobně nechal inspirovat vaším nacistickým bezpečákem a od 1.11. 2003 musíme i my  všichni "viditelně nosit identifikační průkaz". Ale není v čem! Cituji z ofiš majlu:

"V návaznosti na vydané rozhodnutí "Úprava pohybu osob" v objektech naší společnosti Vám podáváme aktuální informaci o stavu zajištění závěsných pouzder pro viditelné nošení služebních průkazů.
V současné době je toto pouzdro v BBP zablokováno a není tedy možno si je objednat. Dodávka do centrálních skladů je smluvně zajištěna nejpozději k 10.12.2003. S dodavatelem jednáme o zkrácení dodací lhůty..."

Zaslal čtenář K.K.

Milý K., dostanete aspoň od firmy hezký vánoční dárek. Buďte rád, že se váš bezpečák neinspiroval doslova, a že identikartu nemáte zavěšenou v uchu, nosu nebo rtu. Použijte můj zlepšovák: Já osobně tu chvíli, než přejdu z textárny k vrátnici, nesu kartu v zubech.

Pondělí 10. listopadu 2003

Managorstvo neustále pendluje na nějakých schůzích a školeních. Ptal jsem se Ambrože, co se tam asi tak mohou školit? Odvětil: "Přece, jak nás dva vyhodit." No nevím, jestli je to vůbec ještě možné. Jak to říkal Drn?
"Vyhazoval mne člověk, kterého vyhodili."

Úterý 11. listopadu 2003

Konečně víme, kdo jsme, co chceme a kam směřujeme. Objasnil nám to rozhovor generálního ředitele Českých Textáren, který vyšel v dnešních Libových novinách. Tak pravil Běsný Kokot:
Kdo jsme? "Organizace s maticovým systémem řízení. To, co v minulosti bylo izolováno v divizích a řešilo se na základě jakýchsi dohod mezi jednotlivými divizemi, má nyní aspekt konkrétní odpovědnosti jednotlivých lidí."
Co chceme? "Musíme být schopni efektivitu měřit, a to u jednotlivých segmentů, jednotlivých produktů i jednotlivých procesů, které děláme."
Kam směřujeme? "Směřujeme k optimalizaci produktového portfolia a optimalizaci obsluhy jednotlivých segmentů."

Středa 12. listopadu 2003

Svým včerejším rozhovorem pro Libové noviny potěšil zřejmě Kokot spoustu lidí:
"Zákazníci by mohli být od Nového roku příjemně překvapeni snížením našich cen."
Nezkušený redaktor LN se snažil oponovat:
"Jenomže od Nového roku dojde ke zvýšení DPH u telekomunikačních služeb. Vy chcete zákazníkům slíbit, že zlevníte,  ačkoli budou  platit více než dosud?"
Ale Kokot mu to dal! "Zvýšení DPH není naše zodpovědnost. To je rozhodnutí vlády a parlamentu. Samozřejmě to bude mít dopad na naše rezidenční zákazníky, ale Textárny samy o sobě nezdražují. Jak už jsem řekl, bude to spíš naopak."

Čtvrtek 13. listopadu 2003

Dnes uveřejnily rozhovor s Běsným Kokotem pro změnu Hospodské noviny:
"České Textárny byly státní, byrokraticky řízený gigant, který musel a stále musí procházet tvrdým procesem transformace, bylo třeba radikálně měnit myšlení tisíců zaměstnanců, většina z nich musela firmu opustit. Ta změna byla pro mnohé z nich velmi drastická, nicméně, se ji daří realizovat. Ti zbylí jsou vynikající odborníci ve svých profesích."

Oba, já i Ambrož, se rdíme hrdostí.

Pátek 14. listopadu 2003

Nejen textárníci, i managoři jsou rozvrkočeni. Ptají se prostřednictvím Manadement Observeru: "Kdy už se konečně zavede ten nový model řízení? Kdy vyjde příslušná směrnice či nařízení ? Kdo začne maticovou organizaci uplatňovat v praxi?"
Běsný Kokot odvětil jednoznačně: "Na uvedené otázky  je jediná možná odpověď. Žádné nařízení, směrnice či rozhodnutí, žádný konkrétní projektový manažer odpovědný za implementaci nového modelu řízení neexistuje, nic takového není třeba. Nutnost zavedení rychlého a především efektivního maticového řízení vyplývá z potřeby větší pružnosti  interních procesů nutných k uspokojování potřeb trhu a zákazníků. Doba, kdy vnitřní chod firmy určovaly směrnice a přísná liniová hierarchie, je nenávratně pryč. V dnešním, rychle se měnícím světě tento styl řízení organizace neobstojí. Klíčovým prvkem, za který jsme všichni hodnoceni je dosahování výsledku. Vše ostatní jsou jen prostředky, které je nutné podle potřeb trhu permanentně měnit. A nositeli nového stylu řízení a moderní firemní kultury je každý z vás. Každý zaměstnanec Českých Textáren v rámci své každodenní činnosti.  Každý zná svou náplň práce a ví, jaké cíle, jaké výsledky se od něho očekávají."

Well, ovšem milý deníčku, můžeš mi prozradit, proč pak vůbec potřebujeme generálního ředitele???

Sobota 15. listopadu 2003

Moby Dick by měl jet na knižní veletrh Svět knihy do Brna, kde se ve stánku vydavatelství Konvoj prodává jeho  Deníček (2000-2003) jako knížka.
Šaman dostal na tentýž den pozvánku do Kopřivnice na Koprcon, kde se po něm chtěla přednáška. Přitom se chystal jít do rodného pražského Technického muzea na tradiční Minicon, aby se při něm mohl vyspat mezi dvěma nočními směnami.
Pan autor má rozepsanou scifárenskou knížku, kterou by měl stihnout dodělat do konce listopadu a pořád mu chybí několik desítek stran. Nemluvě o jejím broušení, leštění a redigování. A vytištění na těžce zkoušené tiskárně!
Nikdo z nich ještě nevybalil a neuložil všechny knížky z doby letní rekonstrukce sídlištního bytu.
Pacoš z Bulovky by měl právě končit neschopenku kvůli zánětu mozku, který nejspíš prodělal. Nemá se stresovat, má hodně odpočívat a dopřávat si drobné radosti.

Už vím: Moby Dick se pojede podívat (nejen) na svou knížku na brněnské výstaviště do pavilonu D - a vyspí se v autobuse!

Pondělí 17. listopadu 2003, státní svátek

Chtěli jsme se dnes se ženou dívat na nějaký televizní pořad ku státnímu svátku, ale žádný nedávali. Ledaže to měla být pohádka s názvem "O prolhaném království".

Úterý 18. listopadu 2003

Ráno jsem byl ale příjemně překvapený! Místo toho, aby dveře  do vstupního bludiště byly zavřené, byly otevřené dokořán! Dokonce do slepých chodeb dal nějaký dobrodinec nápis: "Tudy cesta nevede"! Šipky mne provedly celým bludištěm bez ztráty květinky. A na konci bludiště byly zase otevřené dveře. Asi někdo usoudil, že by neměl předposlední textárník zabloudit, aby měl vůbec kdo v textárnách textovat!

Středa 19. listopadu 2003

Je to jinak. Včera nebyly dveře v bludišti otevřené pro mé pohodlí, ale protože vrátní, tedy strážní, špatně pochopili novou "politiku otevřených dveří". Ne, že mají být otevřeny dveře do Textáren. Naopak, dnes u nich byla Mladá Doga a zlostně vrčela, když jsem je zapomněl přitáhnout za madlo až k domáčknutí. Máme mít otevřené dveře do kanclu! Tím se vyjadřuje důvěra v zaměstnance. Aby, jak prohlásil Ambrož, bylo vidět, že tam nic nekrademe.

Čtvrtek 20. listopadu 2003

Tak je to jinak, než zlomyslně prohlašuje Ambrož. Vysvětlil nám to ve svém mejlu mluvčí Zlato Vrh:

"Politika otevřených dveří má být jen první fází v realizaci příslušných opatření k implementaci projektu „Otevřená kultura", která je aplikována v souladu s věcně příslušnými řídícími dokumenty (ROZŘEĎ 18055-03, část III. čl. 4), vydanými za účelem standardizace podmínek pohybu zaměstnanců společnosti, zaměstnanců smluvních partnerů – nájemců, dodavatelů, poskytovatelů služeb apod. v objektech Českých Textáren, s cílem minimalizovat zvýšená bezpečnostní rizika, doprovázející implementaci tohoto projektu, zejména v oblasti zajištění ochrany movitého a nemovitého majetku společnosti."

Pátek 21. listopadu

Dveře z chodby do naší textárny zůstávají i nadále zavřeny, ačkoliv nedodržováním tohoto pravidla prý, jak pravil procházející superexpert Hola Mátoha, narušujeme firemní kulturu a vážně porušujeme pracovní kázeň. Ambrož ho odbyl s tím, aby nezacláněl, že právě zpracováváme vysoce citlivé údaje.
"Zavři dveře a zůstaň na jejich druhé straně," pravil mu vlídně. "Právě nastala aktuální situace bránící tomuto pravidlu, což je momentální nepříznivá změna mikroklimatických podmínek v kanceláři - průvan, zima a tak podobně. Přečti si v ROZŘEĎ 18055-03 důkladněji část IV., čl. 18!"
Jak moudré od implementátorů, že začali s novou politikou právě na konci listopadu! Máme tu vždy přes zimu průvan a zimu.
Dopsáno večer: Ouvej. Předpověď na příští týden je nepříznivá: Má svítit sluníčko a má se prý ještě oteplit!

Z komentářů

Když ono se to těžko dodržuje...
Jsem taky Textárník a s filozofií otevřených dveří mám problémy: například dveře od výtahu se furt a furt zavírají. Když jsem to dle POS nahlásil své nadřízené, poradila mi, abych nechával otevřené dveře alespoň na záchod.
160.218.199.XXX

Listárna Moby Dicka

Knížka je pěkná
Knížku mám doma, sice ji ještě nečtu, ale prvních pár stran jsem pročel. Začalo to tak nevinně. Jen tak dál.
Tomáš, 195.113.192.XXX

To se ti to píše...
Moby Dicku,
to se Ti to píše, když poslední dobou nemusíš nic moc vymejšlet a stačí Ti jenom 1:1 vzít to, co Běsný Kokot a jeho patra vyrodukujou ;o)
Lemmy, 194.228.171.XXX

Pondělí 24. listopadu 2003

S tou politikou otevřených dveří je to ještě jinak! Mladá Doga povýšila z řadové pracovnice oddělení Zúčtování se zaměstnanci a stala se Hlavním managorem Divize vyhledávání a rozmisťování zaměstnanců. Proto ty dveře mají zůstat otevřené, aby za nimi nemusela při tom vyhledávání čuchat. Nezávidím ji tu těžkou práci - nalézt nějaké zaměstnance v Českých Textárnách je už dosti obtížné.
Což o to, lidí v baráku je stále dost. Ale většinou jsou to pouze managoři.

Úterý 25. listopadu 2003

Z naší textárny odstěhovali zbytečné počítače po Drnovi, vyklidili i kancelář po Badavé. Odvezli dokonce i přebývající židle. Největší radost z proběhnuvší optimalizace má tak naše uklízečka. Když přišla a viděla prázdné stoly, zaplesala: "Tady se teď bude krásně uklízet!"
Kdoví, třeba jsme optimazovali kvůli ní...

Středa 26. listopadu 2003

Uklízečka má navíc práci ulehčenou i o věčně zamčenou kancelář Duto Hlava. Pan vedoucí neustále někde poletuje, málokdy se zjeví. Dnes zrovna se to stalo. Zeptal jsem se ho, jestli nám může něco prozradit o novém zařazení naší textárny v maticové struktuře firmy. Odsekl:
"Nebudu se o tom vybavovat s každým zvlášť!"
A s kým dalším by se chtěl vybavovat? Vždyť jsme tady zůstali s Ambrožem sami dva!

Čtvrtek 27. listopadu 2003

Pan vedoucí Duto Hlav se zjevil až o třetí hodině odpolední, kdy jsme se balili k odchodu. Ambrož se ho zeptal, jestli nám může něco prozradit o novém zařazení naší textárny v maticové struktuře firmy. Duto se podíval na hodinky a odsekl: "Před minutou mi skončila pracovní doba!" Načež zalezl do svého kanclu.

Pátek 28. listopadu 2003

Duto Hlav pracoval přes noc, aby nám mohl ráno dát test znalostí etického kodexu.
První pravidlo etiky zní: "Zajištění výnosu akcionářům."
Poslední: "Jednat s kolegy a podřízenými bez diskriminace, respektovat jejich občanská práva a lidskou důstojnost."
Za ty tři roky se na asi pátém kodexu nic podstatného nezměnilo, proto nám šlo vyplňování testů od ruky.
Duto se však na ně ani nepodíval, jen nám nechal podepsat prohlášení, že jsme byli prokazatelně seznámeni s uplatňováním etiky v podmínkách naší společnosti. Pak dodal:

"A už mě, vy hovada, neotravujte, nebo vám prdnu další test!"
***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick