čtvrtek 12. prosince 2013

MOBY DICK: Dobré úmysly

Toaletní terorismus, Leninův pád, přátelská návštěva ČEZu, finanční eurovolismus a problémy se zdravotním pojištěním
************************************

Povzdech z listárny k minulému deníčku MD :

Projev neznabožného Státního prezidenta na křesťanský svátek? Pak že na Štěpána není pána... Fuj! Mně se z toho dělá šlouf.
    Radim

Milý Radime,
ale zase se nemusíte tak brzo budit na Nový rok, abyste se koukal. Ostatně nemusíte se koukat ani jindy.
Za podnět dík,
>>:)) Moby Dick

Mrtvá Kočka: "Jenom abychom pak nečuměli všichni, ti kdo se koukají, i ti, kdo se nekoukají..."
Sobota 7. prosince

Nově se rodící česká vládní koalice má silně sociální cítění. Vedle socialistů mají na tom podíl jak sociálně cítící podnikatelé babišovci, tak i křesťanští lidovci. Zejména se shodují na podpoře rodin s dětmi, což je chvályhodné, protože jinak vymřeme anebo předáme území virulentějším národům. Teď jen drobnost - kde na to vzít? I vznikl pojem "sektorové daně". Toho se nelekejte, to budou platit jenom…

"Církve ne!" (Pavel Bělobrádek.)
"Velkopodnikatelé ne!" (Andrej Babiš.)
"Polostátní firmy ne! Z těch musíme dojit finance přímo!" (Bohuslav Sobotka.)

Rýsuje se koaličně přijatelná dohoda: Sektorová daň se bude týkat jen jednoho sektoru, a to bankovnictví. Zaplatí tak hlavně zahraniční kapitalisté.
"Odešli jsme z Maďarska, můžeme odejít i z Česka. Svou stabilitou nás láká Ukrajina." (Zahraniční vlastníci "tuzemských" bank.)
"Zvýšíme poplatky a snížíme úroky u vkladů. Omezíme úvěry." (Manažeři bank.)
"Zaplatí tak hlavně čeští spořivci. A podnikavci." (Žena Moby Dicka.)
"Bankovní daně podporujeme. A nebojím se ani navrhnout zdanit rovnou i úspory." (Vojtěch Filip.)
"Bojim, bojim." (Mrtvá Kočka.)

Připomeňme, že do bankovnictví, energetiky a telekomunikací jakožto do (zatím) bezpečných firem investují nejen drobní akcionáři, ale i velké důchodové fondy!
"Okrást můžeš jen toho, kdo si šetří." (Žena Moby Dicka.)
"A toho, kdo si kvůli tomu nešetří, tím prakticky za třicet let zabiješ hladem." (Mrtvá Kočka.)
"Helejte, šak sou tyhle potravinový banky, ne? Ty vám dají aspoň najíst!" (Hlas optimistického lidu.)
"Banky, ano, všechny banky je třeba zdanit!" (Hlas sociální koalice.)

A – ano. Dary prodejen a řetězců, jež věnují pro dobročinné účely kvalitní potraviny, které nejsou již zcela "best before", jsou dnes zdaněny!

Toaletní papír, balíček první pomoci a připojení k internetu. To jsou tři hlavní věci, které musí mít akceschopný džihádista vždy u sebe.
"Tak proto bylo za sociku tak málo džihádistů!" (Mrtvá Kočka)
"Já vím, já vím, paní učitelko! Že nebyl ten internet, žejo?" (Dítě současnou školou povinné.)

Neděle 8. prosince 2013

Metrostav symbolicky zahrazuje dřevotřískovými deskami stavbu Tunelu Blanka. Práce na něm obnoví až po zapravení 2,1 mld. Kč za vícepráce, které si objednal neznámý pachatel z pražského magistrátu. Obnovení téměř dokončené stavby se očekává až po konečném rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva někdy kolem roku 2025.

Dokumentární pořad severněkorejské státní televize o Čang Song-tchekovi, strýčkovi Kima Trojky, který nového krutovládce instaloval do čela státu, doznal drobných postprodukčních změn: Byly z něj pečlivě vystříhány všechny záběry a všechny zmínky o Čang Song-tchekovi. Viz i nedávný film ČT "Zabíjení soudruha" (Rudolfa Slánského).

Dnešek nepřežil ani vůdce Velké říjnové socialistické revoluce Vladimir Iljič Uljanov/Lenin. Tedy třiapůlmetrová žulová socha tohoto masového komunistického vraha. Ta hyzdila kyjevské Besarabské náměstí dodnes, než sem přišlo několik set tisíc (údajně až milion) naštvaných demonstrantů.
"Kdežto náš bolševik odstranil mnohem rozměrnější žulové monstrum Josipa Vysserionoviče Džugašviliho/Stalina dobrovolně a včas." (Mrtvá Kočka.)
"Toto nebylo podmínkou vstupu Ukrajiny do EU!" (Žena Moby Dicka)
"Nějací Leninové by se ještě našli v NDR, a ta je v EU už dávno." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 9. prosince 2013

"Příští dva roky pro nás zvyšování daní firmám vůbec není téma. Nemůžeme znejistit zahraniční ani domácí investory." (Andrej Babiš po setkání se zástupci České bankovní asociace.)
"A za dva roky to bude jak?" (Mrtvá Kočka)
"To už bude po dalších předčasných volbách." (Žena Moby Dicka)

"Ze sektorových daní jsme pod tlakem ANO ustoupili v telekomunikacích a energetice. Z vyšší daně pro banky neustoupíme. Ostatně u finančního sektoru jsme již získali pocit, že najdeme kompromis." (Bohuslav Sobotka)
"Špatný pocit." (Andrej Babiš)

Otázka Moby Dicka: Kdo asi zaplatí ty nové bankovní daně?
"Marťani." (Hlas socialistického realismu.)

Vítězní socialisté učinili značné ústupky pravici, aby mohli složit koaliční vládu. Smlouvu proto ještě musí schválit straníci v referendu. Tedy v Německu, ti čeští důvěřují svému ÚVV.

Tunel A pražského metra k nemocnici Motol bude zprovozněn o pouhé tři měsíce později, než zněl plán.
"Nejdříve se musí vyjasnit, jestli tato odbočka bude pokračovat až na ruzyňské letiště Václava Havla." (Žena Moby Dicka)
"Anebo do zličínského depa, kde by přímo navázala na trasu B." (Mrtvá Kočka)

Zájem o japonské Špičaté ostrovy – po ostrovní i kontinentální Číně – projevila i Jižní Korea. Protože se však jedná o demokratický stát, zveřejňuje už z předstihem:
"Svou identifikační zónu protivzdušné obrany zde vyhlásíme až 15. prosince 2013."

MMF půjčí Ukrajině $20 mld., když zastaví dotace domácnostem na regionálně předražený ruský plyn.
Evropská unie půjčí Ukrajině $20 mld., když sníží rozpočtové zadlužování.
Rusko půjčí Ukrajině $20 mld., když vstoupí do neosovětské Celní unie a nebude pokračovat v jednáních o vstupu do EU.
Čína půjčí Ukrajině $20 mld., ale jen když si za ně bude kupovat čínské zboží.

Že by tu půjčku poskytlo NATO? Nebude to více než cena dvou letadlových lodí z třídy USS Gerald Ford, z nichž první byla spuštěna na vodu právě před měsícem.

"Vláda se rozhodla rozpustit parlament proto, aby ve vzniklé krizové situaci zabránila srážkám mezi politickými odpůrci a možnému krveprolití a také proto, aby se v průběhu nových všeobecných voleb mohl lid sám rozhodnout, koho by raději uviděl u moci“. (Jinglak Šinavatra, premiérka, Thajsko, ohlásila zároveň demisi vlády.) Toto má být prvním krokem k novým volbám. A také odpovědí na několikatýdenní demonstrace. Jejichž cílem má být její hlava. Nežulová.
Thajský lid, lépe jeho vůdci, hodlají dosadit pomocí desetitisícových demošek k moci lid, tedy sebe, a to bez zbytečných voleb.

Francouzská Cizinecká legie začala odzbrojovat milice v hlavním městě Středoafrické republiky Bangui. Bezprostředně předtím bylo v násilnostech machometánů z organizace Séléka proti místním křesťanům zabito 400 lidí.
"Úděl bílého muže pokračuje…" (Moby Dick)
"Ale houbeles. Polovička z těch Francouzů jsou černoši!" (Žena Moby Dicka)

"Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o vytvoření Mezinárodní zpravodajské agentury Rusko Dnes. Její součástí se stane rozhlasová společnost Hlas Ruska a ruská agentura mezinárodních informací RIA Novosti."

Tak praví oficiální zpráva šokovaného sloupkaře Hlasu Ruska, který tím zároveň oznamuje faktické rozpuštění 72 let staré sovětské propagandistické agentury Ria Novosti. V ohromení zapomněl dodat, že Rusko Dnes bude zahrnovat i televizi Russia Today, která se zejména ve Velké Británii a USA těší sledovanosti ze strany tamnější pseudointelektuálské levičácké pakáže. Hloupé pakáže, která netuší, že ve svých zemích vytváří pátou kolonu ruského imperialismu.
Výrok roku: "Cílem nové struktury je obnovení spravedlivého vztahu k Rusku coby důležité zemi, která má dobré úmysly." (Dmitrij Kiseljov, ředitel nového propagandistického holdingu.)

Dobrý člověk Dmitrij Kiseljov je zatím znám jakožto bojovník proti evropskému gayismu, který se proslavil zejména svými znalostmi švédských reálií: "Ve Švédsku děti běžně začínají se sexem v devíti letech. Je tu ale problém, ve dvanácti jsou už impotentní. Tak vypadají evropské hodnoty v plné své kráse."
Kdežto ruské hodnoty v plné obludnosti: Chlastat se začíná ještě ve školce, ve třiceti jsou muži kvůli tomu impotentní a v padesáti umírají.

Rusko Dnes se tímto prezidentským dekretem zcela nenápadně stává strategickým podnikem, který "přímo spravuje stát".
"Što éto takóje »přímo spravuje stát«?" (Žena Moby Dicka)
"Ředitele organizace přímo jmenuje prezident." (Mrtvá Kočka)
"Aha, tak tomuhle se říká »řízená demokracie«?" (Žena Moby Dicka)
"Ano. Před sto lety se tomu říkalo »samoděržaví«." (Mrtvá Kočka)

Nehodný strýc hodného Kima byl prý narkoman.

Úterý 10. prosince 2013

Policie pase po solárních baronech z Amun Re. Vešla proto do kanceláří ČEZ, aby zjistila, kdože firmu předraženým nákupem slunečních lánů pod Ralskem poškodil.
"Třeba sami čezští manažeři?" (Mrtvá Kočka)
"Byla to spíše přátelská návštěva, která nikterak nenarušila chod firmy." (Daniel Beneš, ředitel ředitelů ČEZ, a. s.)

Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti Škoda Auto, slavnostně předal v Mladé Boleslavi do rukou Policie ČR letku sedmi Superbů, která posílí současnou policejní dálniční flotilu Passatů.
"Tak on ji »nepředal«, policie si je normálně koupila." (Žena Moby Dicka)
"Akorátže neřekla za kolik. Takže šlo asi o dar." (Mrtvá Kočka)

Jihoafrycká tryzna za Nelsona Mandelu nebyla pro všechny úplně trýznivá. Pobavilo třeba podání ruky US prezidenta Baracka Obavy s Raúlem Castrem, prezidentem reálně socialistické Kuby, kterou v její cestě ke komunismu stále sráží americké embargo.
"To nebyl úmysl. Barack si podal ruku s každým. Vůbec netušil o koho jde!" (Žena Moby Dicka)

Další summýš euroministrů financí rozhodl, jak se mají zachraňovat banky:
"Musíme zajistit, aby záchranu bank už příště neplatili daňoví poplatníci." (Jeroen Dijsselbloem, ministr financí Nizozemska a vůdce eurofinančních ministrů.)
Otázka Moby Dicka: A kdo tedy?
"Vznikne společný fond eurozóny pro záchranu bank." (Hlas finančních eurovůdců.)
"Takže platit budou zase asi Marťani, vy volové!" (Mrtvá Kočka)

"Žádná síla proti nenásilným demonstrantům použita nebyla a ani nebude. Šlo jen o vyčištění ulic pro zabezpečení fungování hlavního města." (Mykola Azarov, premiér, Ukrajina, k večernímu zásahu těžkooděnců v Kyjevě.)
Tak ono to vypadalo spíš jako násilný zásah proti demonstrantům, který se nepovedl. A provedený ausgerechnet za přítomnosti dohližitelky nad nejednodností zahraniční eupolitiky Catherine Ashton. Fakt ale je, že ten sníh musel pryč. Demonstranti si z něj postavili barikády.

Nehodný strýc hodného Kima byl prý sukničkář.

Středa 11. prosince 2013

Mykola Azarov (premiér, Ukrajina) prohlásil, že má stejný cíl jako pouliční opozice – vstup do EU. Ale měla by ho zaplatit sama EU, a to formou "poskytnutí hospodářské pomoci" ve výši 20 mld. €.
"Levnější než pomoc uprchlíkům z občanskou válkou zmítané Ukrajiny." (Žena Moby Dicka)
"V rámci kvantitativního tištění nekrytých peněz by se to vsáklo." (Mrtvá Kočka)
"Můžeme spolu o tom klábosit, ale nejde měnit již dojednané podmínky. To by pak chtěl každej!"" (Diplomat, bruselský, nejmenovaný, dle agentury Muška na Zdi.)

A co velký ruský přítel a nezbytnost býti s ním v jediné unii, zvané pokrytecky "Celní"?
"Žádná jednání o vstupu do Celní unie nevedeme, žádné dokumenty nepřipravujeme." (Mykola Azarov.)
"Čína totiž nepotřebuje zbytečně silné Rusko." (Žena Moby Dicka)

Vypadá to, že Azarov chce skutečně zůstat premiérem. Jestlipak splní další požadavky rozzlobeného kyjevského lidu? Demisi ministra vnitra (pokud se ještě dobrovolně sám nezastřelil), stažení policejních bijců do kasáren a propuštění zatčených výtržníků/ politických vězňů. Počkáme a uvidíme.

Demokrati a republikáni se dohodli: Příští finanční krach amerických federálních úřadů proběhne nejdříve až za dva roky. Během té doby se má navýšit rozpočtový deficit o dalších $63 mld. Ale v dalších deseti letech se zase ušetří 85 mld.
"To už Baracka nebude trápit." (Mrtvá Kočka)

Česká vládní koalice se rodí v bolestech boje o čárku ve větě a počet ministrů pro lidovce. Všichni prý ale prosadili to své. A co se neprosadilo teď, to se prosadí za dva roky.
"Ale to už asi Slávka trápit nebude." (Mrtvá Kočka)
"Kdo od koho opisoval?" (Žena Moby Dicka)

Reakce Pavla Varvařovského, dosavadního ombudsmana: "Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení."
A bude to k 20. prosinci 2013. Pavlík se už dříve nechal slyšet – nedokázal jsem se domluvit s těmi, kteří mě zvolili, jak se mám domluvit s tou novou bandou? (Volný převod agentury MnZ.)
Nechtěný zástupce ombudsmana, který si ukřečkoval obecní byt, se tak stane – do doby volby nového činovníka – praktikujícím šéfem úřadu.

"No, zemanovský Ústavní soud, presumptivně rusnokovská Česká národní banka, koaliční vláda socialistů s monopolistou a teď ještě levičácký ombudsman – to se nám to pěkně sere!" (Mrtvá Kočka)
"Můžeš si stěžovat v Bruseli." (Žena Moby Dicka)

Konečně se snad něco hne: Policie praví, že čelný úd rampušácké justiční mafie, státní exzástupce Libor G., pomohl ožralému hovadu Romanu J. (které má stále řidičák!) zašantročit dvě miliardy Kč do Švejcar.
"Policie už toho pravila!" (Mrtvá Kočka)
"No ale teď šli staří kmotři od válu." (Žena Moby Dicka)
"A noví ještě nenastoupili." (Moby Dick)

Nehodný strýc hodného Kima byl prý korupčník.

Čtvrtek 12. prosince 2013

Nehodný strýc hodného Kima byl prý kontrarevolucionář a chystal se svrhnout hodného Kima. To se nemůže divit, že ho revoluční soud odsoudil k trestu smrti. Poprava byla zfleku provedena, aby si to náhodou hodný Kim nerozmyslel.

"Tato poprava je dalším důkazem brutality severokorejského režimu. Spojené státy nyní velmi pečlivě sledují vývoj v KLDR a konzultují situaci se spojenci v regionu." (Nejmenovaný činovník Bílého domu.)
"USA toho poslední dobou nějak moc »pečlivě sledují« a »konzultují«." (Žena Moby Dicka)
"Ale taky spouštějí letadlové lodě na vodu. A teď odhlasoval Kongres, že USS Gerald Ford bude mít i na palivo!" (Mrtvá Kočka)

Ze sportu:
"Investoři se zapojili dobrovolně, a pokud zbankrotují, tak jejich majetek bude prodán v dražbě. Jejich problém." (Dmitrij Kozak, vicepremiér RF odpovědný za olympiádu v Soči.)
Původní rozpočet zimní olympiády páčil $12 mld. Reálně to bude 50 mld. Třetinu z toho měli zapravit soukromníci. Jistěže se ruští žraloci chtěli nažrat. Ale zdá se, že jim od huby odtrhli – jiní Rusové.
"Žeby drobný pracující lid, stavějící z kradeného materiálu svoje dači?" (Mrtvá Kočka)
Drobný problém by to asi byl, až by zkrachovala státní Vnešekonombank, poskytující úvěry.
"To by asi Dmitrij nezůstal vicepremiérem!" (Žena Moby Dicka)

Katalánská vláda hodlá uspořádat referendum o nezávislosti na Španělsku, a to 9.9.2014. Od mateřské země se chce odtrhnout, a mít svou samostatnou stoličku v EU. Dva drobné problémy:
1. EU nechce a prý ani nemůže přijmout Katalánsko do svého lůna.
2. Ústřední španělská vláda nechce, a dle ústavy prý ani nemůže dopustit v Katalánsku referendum.
"Krom toho by nemohl FC Barcelona hrát španělskou ligu!" (Žena Moby Dicka)

Štrasburské shromáždění euparlamentu uzákonilo lidské právo Europanů na bankovní konto. Směšné námitky typu, a co když ti lidi nemají ani trvalé bydliště, a krom toho mají dluhy, byly poslanci odmítnuty.
"V rámci kvantitativního tištění nekrytých peněz se to vsákne." (Mrtvá Kočka)
"Jenom aby to pak nakonec nevsáklo nás, co dluhy nemáme a máme kde bydlet." (Žena Moby Dicka)
"Zatím nemáme a máme!" (Mrtvá Kočka)

Moby Dick nemá nadále náladu referovat o českých a celosvětových problémech, desítkách miliard dolarů, eur a korun. Má problém mnohem intimnějšího rázu: Dnes byl na přepážce své zdravotní pojišťovny, aby si nechal proplatit plavenky.
"To nejde, máte z loňska penále." (Úřednice zdravotní pojišťovny.)
Ale já všechno platím! A proč jste mi něco neřekli, třebas když jsem tady na jaře podával vyúčtování pojistného?
"Nemáme povinnost vás informovat o vašich závazcích." (Úřednice zdravotní pojišťovny.)
E? Ale co, nakonec se ukázalo, že to penále páčí pouhých 100 Kč. A 200 Kč jest přeplatek! Obé z vlastní blbosti a formulářové dyslexie. Moby hloupě zažertoval, že kvůli tomu snad na náš byt nevyhlásí nucenou dražbu.

Načež mu bylo sděleno, že dluh má i žena Moby Dicka. A to až z roku 2008! Tedy – dluh 14 tisíc. A k tomu penále 11 tisíc. To už by schopný exekutor dokázal zfendovat i ten byt nakonec.

Pátek 13. prosince 2013

Viktor Janukovyč (prezident, Ukrajina) se sešel se zástupci kyjevské opozice. Celonárodní kulatý stůl uvítal i tři ukrajinské exprezidenty: Leonida Kučmu, Leonida Kravčuka a Viktora Juščenko.
Osm zaťurmených opozičníků z devíti propuštěno domů. Ten devátý už doma je – v domácím vězení. Ale stejně by nemohl ven, když má otřes mozku…
Do pouliční diskuse v Kyjevě se chystá o víkendu promluvit i východoukrajinský lid, který je prý svážen do ukrajinské stolice zvláštními vlaky.

"Jen aby tam někdo nešlápl do hovna!" (Mrtvá Kočka)

Žena Moby Dicka šáhla do svých fochů s papírovejma dokladama a dodala patřičné potvrzení z roku 2008, už potřetí. Lapálie s 25 tisíci byla u jiné, hodnější, úřednice vyřízena v pěti minutách. Tentokrát jsme si nechali vydat potvrzení, že pojišťovna nemá vůči ženě Moby Dicka žádných pohledávek. Což neznamená, že by kontrolní orgány nemohly dohledat něco, o čemž ještě nemají ponětí. A ani my nemáme ponětí.

Zato Moby Dick se se svou stovkou trápil asi půl hodiny. Dokonce pochopil, kde zatrhl špatné políčko ve formuláři. Nakonec dostal několik jiných formulářů, které během víkendu vyplní a do osmi dnů vrátí. Vlastně jen dva:
Žádost o prominutí penále, doprovázenou Čestným prohlášením. Podepsal 13 bodů, z nichž v jednom byl poučen, že prominutí penále je podle zákona o veřejném zdravotním pojištění považováno za poskytnutí podpory de minimis dle Nařízení Komise (ES) č. 1998/2006 ze dne 15.12. 2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis, resp. dle Nařízení Komise (ES) č. 1535/2007 ze dne 20.12.2007 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis v produkčním odvětví zemědělských produktů, resp. dle Nařízení Komise (ES) č. 875/2007 ze dne 24.7.2007 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis v odvětví rybolovu a o změnách nařízení (ES) č. 1860/2004, resp. dle Nařízení Komise (EU) č. 360/2012 ze dne 25.4.2012  o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis udílenou podnikům poskytujícím služby obecného hospodářského zájmu.

Sejde se komise, která projedná různé prohřešky podobných drobných hříšníků. Do tisícovky se prej penále odpouští.

"Papírování a čas projednávání na obou stranách přijde nejmíň na tisícovku." (Žena Moby Dicka)
Ale člověk pak přestává být hříšníkem. Neboť pokud máte někde penále, pak se na vás "hledí".
"Měl jsi dlužit miliardy, troubo." (Mrtvá Kočka)
Příště!
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:))Moby Dick