pátek 7. února 2014

MOBY DICK: Tankové války na Ukrajině

Hry míru a porozumění, společnost dobrých lidí, rozmlžená budoucnost, okupace západními politiky a jiné jemné nuance
************************************

Sobota 1. února

Alpy zažívají "neobvyklou zimu": Napadlo tam během minulého měsíce spousty sněhu, jako by snad ani leden nebyl. Někde tři metry, jinde šest. Prý jde o rekord za posledních 20 let.
"Ledovec se blíží!" (Stanislav Lem, Futurologický kongres, 1971)
"Kluci, chovejte se slušně. Mějte helmy. Zastavte na každé červené." (Ricardo Vargas, jeden z vůdců protestu proti chystanému zákazu nočních jízd motorek ve Venezuele.)
Asi 2.000 motorkářů na svých strojích jiízdou v pelotonu protestovalo v Caracasu proti dalšímu lidumilnému zákazu, který připravuje socialistický prezident Mikuláš Maduro. Zákaz nočních (>19 hod.) jízd má snížit počet loupežných přepadení páchaných zločinci na motorkách. Toto opatření přichází poté, co byla gangstery na motorkách zavražděna exMiss Venezuela se svým exmanželem.
"Že motorkáři vadí zrovna Mikulášovi, který jejich bandy ještě nedávno podporoval, když během prezidentské kampaně rozháněly opoziční shromáždění?"  (Žena Moby Dicka)
"Ale to byly hodné bandy, socialistické."  (Mrtvá Kočka)
Poznámka Moby Dicka: "Motorkář" není správné slovo, i když ho užívají všechny agentury. Protestovali řidiči jednostopých vozidel. V chudé Venezuele totiž motorky používají zejména chudí Venezuelané (95 %), kteří na svých strojích jezdí zejména do práce a z práce.
"Což Mikuláš tedy zjevně není." (Žena Moby Dicka)
"Zločinec se může pohybovat pěšky, na motorce nebo v Hummeru. Není třeba, aby byli potrestáni všichni za činy několika černých ovcí." (Ivan Contreras, motorkářský taxikář, který už přes deset let vozí spěchající cestujících ucpanými ulicemi Caracasu.)

Za posledních 15 let socialistické vlády stouply ve Venezuele (27 milionů obyvatel) vraždy čtyřnásobně, až na loňských 24.000. Zákaz nočních jízd motorek není řešení.
"A co bys navrhoval?" (Žena Moby Dicka)
"Zrušit socialismus!" (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Z  Mnichovské bezpečnostní konference:
"Ukrajina si musí svoji budoucnost vybrat svobodně." (Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO)
"Evropští politici situaci v této zemi vyostřili." (Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF)
"Nejhrubějším porušením suverenity ukrajinského státu je to, že Ukrajinu jednoduše okupují západní politici všech barev. Velvyslanci západních zemí se za porušení všech mezinárodních konvencí chovají a cítí tak, jako by skoro byli na Ukrajině pány“. (Valentina Matvienka, předsedkyně Rady federace RF, na Hlasu Ruska.) Přičemž "garantem dohody mezi ukrajinskými úřady a opozicí" je připraveno být Rusko.
"Které by chtělo zůstat na Ukrajině pánem."

Ukrajinské MV informovalo, že k ochraně veřejného pořádku nebude používat ruské reaktivní plamenomety. Jak by se snad mohlo zdát z  návrhu rozhodnutí ukrajinské vlády o rozšíření seznamu zvláštních prostředků ve výzbroji milice o "Džmyl a Džmyl-M (Šmel a Šmel-M)". Zatímco ruský jednorázový reaktivní pěchotní plamenomet Šmel ve své podstatě je raketový náboj naplněný hořlavinou, pak Džmyl a Džmyl-M jsou pouhé náboje s plynovým granátem.
"Ruský dovoz ze Sýrie." (Žena Moby Dicka)
"To si zjevně připravují na rozběsněné západní politiky."  (Mrtvá Kočka)

Neděle 2. února 2013, Hromnice

Svišť Phil (Punxsutawney, Pen., USA) uviděl svůj stín, i když rozmlžený. Zima (v Punxsutawney) bude trvat ještě nejméně 6 týdnů.
"Rozmlžená předpověď."  (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: ZOH v Soči se blíží. Pro jejich bezpečnost bylo vykonáno maximum. Nejúčinnější opatřením, které má chránit životy a zdraví na tomto velkém sportovním svátku: Všechna hesla na transparentech, které si s sebou vezou fanoušci v zavazadlech, musí být přeložena do ruštiny!
"Některá by mohla být výbušná." (Mrtvá Kočka)

Několik tisíc teroristů se sešlo v Moskvě, aby zneužili blížících se her míru a porozumění. Demonstrovali zde za propuštění politických vězňů.
"U nás žádní političtí vězni nejsou." (Vladimir Vladimirovič Putin 2014 a Gustáv/Augustín Husák 1974)

60 tisíc západních politiků přivítalo na Majdanu své hrdiny Vitalije Klička a Arsenije Jaceňuka, kteří se dostavili rovnou z mnichovské bezpečnostní konference.
"Mnichovská bezpečnostní konference… Co mi to jen připomíná?" (Žena Moby Dicka)
Západ by měl opozici podpořit finančně i politicky – a zaštítit jednání s vládní mocí.
Agentura Muška na Zdi upozorňuje na to, že ruské tajné služby plánují okupaci Ukrajiny pod záminkou, že se Západ chystá obsadit západní část země.
Zatím státní Hlas Ruska (a agentura Novosti) stupňuje ideologickou propagandu proti Ukrajině, ve které chystá ruské obyvatelstvo na nezbytnost ozbrojeného zásahu v obraně Ukrajiny proti jednotkám NATO a zemí Visegrádu. Bude to historický úkol, který zaručí celistvost Ukrajiny a její příslušnost k Varšavské… totiž k Celní Unii.
"Aha, tak už vím, co mi to připomíná. Srpen 1968." (Žena Moby Dicka)

Pondělí 3. února 2013

Hlas Ruska neustává v masírování Rusů: "Zakarpatští Maďaři počítají s ochranou v případě destabilizace politické situace na Ukrajině. Podle slov zakarpatských Maďarů, společenské organizace je ujistily, že určitě je ochrání v případě vyostření situace." Oznámily to prý (ukrajinské noviny na) http://transkarpatia.net
Tato závěrečná věta zprávy je výživná: "V tisku se už nejednou podotýkalo, že za podobné geopolitické situace v r. 1939 vstoupily maďarské ozbrojené síly na území Zakarpatska."
"Goebbels se obrací v hrobě." (Žena Moby Dicka)
"Závistí." (Mrtvá Kočka)

Ministerstvo zahraničí RF je "znepokojeno snahou ukrajinských opozičních sil ještě více vyostřit situaci v zemi": "To všechno přímo odporuje prohlášením opozice o oddanosti demokracii a evropským hodnotám. Jsme překvapeni tím, že výzvy k zakládání jakýchsi "družin domobrany“ zazněly hned po kontaktech opozice se zástupci západních států v Mnichově. Počítáme s tím, že se ukrajinská opozice vzdá vyhrůžek a ultimat, a že aktivizuje dialog s úřady s cílem překonání hluboké krize v ústavním rámci.“

Při včerejším referendu v Gagauzii hlasovalo 95% voličů pro vstup do Celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Pro připojení k EU bylo jen 4% Gagauzanů. V hlavním městě Komrat to po sečtení 60 % hlasovacích lístků oznámila Valentina Lisnikova, předsedkyně místní volební komise.
"Što éto takóje »Gagauzie?" (Žena Moby Dicka)
"Trénink na Ukrajinu."  (Mrtvá Kočka)

"Od této chvíle se budou neustále nacházet na horní palubě letadlového křižníku lodní stíhačky Su-33 s úplnou výzbrojí, připravené okamžitě vzletět“. (Nejmenovaný zástupce loďstva RF).
Ruské stíhačky jsou na palubě "těžkého ruského letadlového křižníku" Admirál Kuzněcov, který pluje v čele "skupiny letadlových lodí", jež ode dneška koná v oblasti službu.
"U černomořských břehů poblíž Soči?" (Žena Moby Dicka)
"Ne, u východních břehů Středozemního moře poblíž Sýrie." (Mrtvá Kočka)

Raketový torpédoborec Ramage a loď 6. americké flotily Mount Whitney US NAVY se šesti sty příslušníky námořní pěchoty je ve vodách Černého moře. Jde o lodě, které před týdnem nabídl  Pentagon Rusku k ochraně ZOH. Američané chtějí mít možnost evakuovat své občany v případě teroristických akcí v Soči.
Hlas Ruska cituje "nejmenovaný diplomatický zdroj", podle něhož "umožňuje vektor plavby amerických válečných lodí předpokládat, že směřují k černomořským břehům Ukrajiny".
Politruci Hlasu Ruska uvádějí, že "v srpnu roku 2008 loď Mount Whitney byla první lodí NATO, která dopravila náklad do gruzínského přístavu Poti v době konfliktu na území Jižní Osetie" (ruské agrese do Gruzie).
"Hlas Ruska neuvádí, ale navádí mysl posluchače."  (Žena Moby Dicka)
"A pro úplné blbce má připravený titulek: »K břehům Ukrajiny míří americké válečné lodě«"
 (Mrtvá Kočka)
Úterý 4. února 2013

Státní Hlas Ruska roztáčí v rámci přípravy invaze na Ukrajinu pomlouvačnou kampaň proti Západu do vyšších obrátek. Například příspěvkem Vadima Fersoviče USA se připravují k tankovým bitvám v Evropě". V závěru článku se uvádí:
"Nejrozsáhlejší cvičení, která minulý rok probíhala, se prováděla v listopadu na území Lotyšska a Polska. V letošním roce jsou plánována čtyři velká cvičení se stejným geografickým umístěním. Podpora vojenského ducha probíhá v podmínkách evropského bojiště a velmi často poblíž Ruska. Skutečně nyní budou obranu Evropy zajišťovat nejenom systémy americké PRO(tiraketové obrany), ale i americké tanky?"

Z iniciativy vedení Čečenské republiky byl před několika lety v lesních masivech na území Gudermeské a Centarojevské rezervace zahájen rozsáhlý projekt, jehož cílem je vrátit do Čečenska kdysi ztracené druhy flóry, a také provést introdukci v těchto místech nových zvířat.
Tak si Rusové představují ekologii. Krom velbloudů, což mají být domácí zvířata, hodlají do hor vypustit i dovezenou divokou zvěř: altajské maraly a jeleny sika, a to už na podzim.
"Hm, dělají si v Čečně loveckou oboru." (Žena Moby Dicka)
"Když už nemůžou jen tak střílet divoké Čečence…" (Mrtvá Kočka)
Říkají tomu "Obroda přírody".

Ještě něco z přírody: Ruský prezident Vladimir V. Putin vstoupil do klece s leopardem a šelmu pohladil. Prezident přijel ruským autem značky Niva, které osobně řídil, do Centra chovu a rehabilitace předoasijských leopardů v Soči. Do vozu vzal i prezidenta MOV Thomase Bachu a předsedu koordinační komise pro přípravu ZOH 2014 Jean-Clauda Killyho. Leopard je maskotem nadcházejících olympijských her, ale tenhle byl divokej, poškrábal a pokousal i několik novinářů. Avšak VVP a dravá šelma si dle Hlasu Ruska dobře rozuměli.
"Ale car-prezident šelmu z klece stejně nepustil…" (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: V Soči dnes otevřeli Stěnu olympijského příměří. Při této příležitosti vyzdvihl Thomas Bach, prezident MOV: "Zásluha olympijských her spočívá v tom, že lidé různých národností a náboženského vyznání žijí společně v harmonii."
"Tato olympijská tradice se stává stále žádanější." (Dmitrij Kozak, místopředseda ruské vlády.)

V rámci olympijského míru pak na zasedání Veřejné komory RF vyzval ombudsman ruského MZV Konstantin Dolgov Západ, aby "přestal zasahovat do ukrajinské vnitřní politiky".
"A nechal to na ruském impériu." (Mrtvá Kočka)

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč souhlasil s provedením předčasných parlamentních a prezidentských voleb.
"Stalo se tak vinou ideodiverzních západních center." (Žena Moby Dicka)
"A přitom mohl napsat zvací dopis." (Moby Dick)
"Nemohl. Viděl ty nabroušené vidle." (Mrtvá Kočka)

Středa 5. února 2014

Poslanec a exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) jest kolegy poslanci a kolegyněmi poslankyněmi vydán trestnímu stíhání.
"Zatímco Blanka je už zavřená." (Mrtvá Kočka)

Státní prezident Mlhoš Zeman se konečně dostal k tomu, aby jmenoval Jiřího Rusnoka členem Bankovní rady České národní banky pro první funkční období. (Toto místo se uvolnilo již 28.2. skončením funkčního období Evy Zamrazilové.)
Agentura Muška na Zdi dodává, že se tak stalo se zpětnou platností od 1.2. 2014.
"A až pan prezident dojmenuje do rady další své oblíbence, stane se pan rekordní demisní nedůvěryhodný expremiér guvernérem nezávislé ČNB." (Žena Moby Dicka)
"Vidím to na převod úspor z kaček na bolívary, nebo podobně důvěryhodnou socialistickou měnu." (Moby Dick)
"Vidím to na urychlené utracení úspor." (Mrtvá Kočka)
"Vidíš to na vidle." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Česká vláda je sestavena. Ministři se ujali funkcí. Začala přetahovaná o náměstky.
"Nehodlám zaplevelovat ministerstvo náměstky z hnutí ANO." (Dřívější prohlášení Martina Stropnického, ministra obrany, ANO.)
Ukazuje se, že Stropnický nehodlá zaplevelovat svůj úřad ani náměstky z ČSSD.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD, předseda) se setkal s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO, předseda), aby s ním projednal socialistického "nominanta" na funkci náměstka na MF, který tam dosud chybí.
"Nechybí." (Andrej Babiš pro MnZ)
"I na dalších ministerstvech bude ještě docházet k jemným nuancím při jmenování náměstků." (Premiér Bohuslav Sobotka, ČSSD, dosavadní předseda)
"Možná tak jemných, že si jich ani nevšimneme."  (Žena Moby Dicka)

"Až rozpustíme naši armádu, dáme do koncese všechno naše nerostné bohatství a všechnu naši zemi odevzdáme západním investorům, tak tehdy nás přestanou peskovat.“ (Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta RF, v rozhovoru pro rádio Kommersant FM.) "To se ale nikdy nestane."
To jistě ne. Rusko se vloni umístilo v žebříčku vojenských výdajů na pěkném třetím místě za USA a ČLR. Zatímco však ve světě tyto výdaje klesají, Rusko se (společně s Čínou) dalo do mohutného vyzbrojování. Vloni věnovalo na svou obranu $68,8 miliardy. Do roku 2015 mají vojenské výdaje Číny plus Ruska převýšit výdaje všech 28 států EU.
"Plus Ukrajiny a Gagauzie."  (Žena Moby Dicka)
"Gagauzii bych nepodceňovala." (Mrtvá Kočka)

Dmitrij Medveděv, premiér RF, nařídil, aby se přesněji nedefinované "velké společnosti se státní účastí" a také některé nespecifikované "federální orgány" přestěhovaly na Dálný Východ.
"Včas." (Mrtvá Kočka)
"Što éto takóje »včas«?"  (Žena Moby Dicka)
"Ještě před tankovou válkou se Západem." (Mrtvá Kočka)

Výbor OSN pro lidská práva uveřejnil dnes "překvapivou" zprávu: Vatikán tají případy pedofilie mezi duchovenstvem. Tím jsou porušována práva dětí. Zpráva OSN rovněž žádá, aby byli propuštěni kněží, usvědčení z pedofilie, a aby byla zveřejněna jejich jména.
Svatý stolec vezme tuto zprávu "na zřetel", jakožto zajímavou a podnětnou informaci. Ale světská moc nemá co strkat rypák do "záležitostí církve".
"Pedofile je »záležitost církve«?"  (Žena Moby Dicka)
"Franto, však víš, že to Ježíš myslel jinak, když řekl »nechte maličkých přijíti ke mně«!" (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 6. února 2014

"Kéž by naše dnes zakládaná strana byla vždy stranou dobrých lidí, nesobeckých, bez nezdravé ctižádosti, rozvážných a bez frivolnosti, schopných sebepokoření, nepřístupných svodům mrzké hmoty. Když budeme sami v sobě tvořit společnost dobrých lidí, pak budeme vnitřně šťastní, i kdyby na nás dopadaly kruté rány a kdyby celý ostatní svět se na nás díval jako na zrádce a vyvrhele lidstva. Na světě není nic legitimního. Každé právo má základy v moci. Proto vůle k boji o moc pro dělnickou třídu musí být naší ctností nejvyšší." (Bohumil Šmeral na ustavujícím sjezdu KSČ, květen 1921.)
"Snad jsem se této pravdě nezpronevěřil." (RSDr. Vasil Gyula vulgo Biľak, který si ona Šmeralova slova vetkl na závěr svých doslova ohromujících dvousvazkových Pamětí.)
Dnes soudruh Vasil, zrádce a vyvrhel lidstva, skonal vnitřně šťasten ve své Pálffyovské bratislavské vile ve věku 96 let.

Jurij Lucenko (ukrajinský exministr vnitra a jeden z vůdců současného opozičního hnutí) je stíhán za "pokus o státní převrat" a za "diverzi a útok na územní celistvost Ukrajiny". Těchto zločinů se dopustil projevem na Majdanu, ve kterém vyzval k vytvoření "Lidové rady" jako alternativy současného parlamentu. Pokud bude usvědčen, pak může být zaťurmen až na 15 let.

Připomeňme: Jurij byl r. 2004 jedním z hlavních organizátorů "oranžové revoluce".
Na konci roku 2010 byl zavazben, aby byl o dva roky později byl odsouzen ke 4 letům za zneužití pravomocí a zpronevěru státních fondů, jichž se měl dopustit jako ministr vnitra ve vládě Viktora Janukovyče.
Vloni (2013) v dubnu dostal milost od pana prezidenta Viktora Janukovyče.
"Milostivý pan prezident." (Žena Moby Dicka)
Jenže: Ještě předtím (v červenci 2012) Evropský soud pro lidská práva ve Šrasburku rozhodl, že Ukrajina se v Lucenkově případu dopustila "justiční zvůle". Jeho  zadržení a uvěznění bylo "svévolné a nezákonné" a patří mu odškodnění ve výši 15 tisíc €. Které tedy neobdržel. Až tu milost.
Připomeňme, že když letos v lednu napařil kyjevský soud vysoké tresty teroristům, kteří hodlali v roce 2011 spáchat atentát na sochu masového vraha Vladimira Uljanova vulgo Lenina, proběhla před oním soudem blokační demoška. Při jejím rozhánění obdržel Lucenko deset ran obuchem do hlavy, po nichž ztratil vědomí a silně krvácel. Načež byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče s podezřením na vnitřní krvácení.
"Recidivista." (Mrtvá Kočka)

Připomeňme, že zatímco pan milostivý prezident Viktor Janukovyč jedná o změnách a na své protivníky se usmívá, mizí desítky lidí kdesi v neznámu.
"Jako to s demonstranty dělali estébáci u nás ještě v devětaosmdesátým." (Mrtvá Kočka)
"Jenže ti je pak pustili. Někde v lesích; sice bez dokladů, peněz, a někdy i bez šatů, ale pustili." (Moby Dick)
"A kdo ti říká, že je ukrajinští estébáci nepouštějí?" (Žena Moby Dicka)
"A víš ty, jaké jsou na Ukrajině lesy?" (Mrtvá Kočka)
"Mrazivé." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Ruské velvyslanectví v Kyjevě vyjadřuje okatě pobouření nad odpornými výzvami Oleha Ťahniboka, vůdceho strany Svoboda, což jsou ukrajinští tvrdí nacionalisté k "derusifikaci Ukrajiny". Oleh je pronesl na zahajovacím zasedání Nejvyšší rady. Velvyslanectví důrazně upozorňuje, že "Ukrajina je vlastí pro miliony Rusů a představitelů jiných národů, které jsou historicky spojeny s touto zemí":
"Kromě lidí, kteří se pokládají za Ukrajince, žijí na územích, která tvoří současnou Ukrajinu, od pradávna desítky jiných národů a národností. Maďaři a Rusínové v Zakarpatsku, Rumuni v Bukovině, Tataři na Krymu a v Donbassu.“ (Z komentáře tiskové služby velvyslanectví.)
"To se Rusín Vasil Gyula obrací v… márnici." (Žena Moby Dicka)
"Radostí nad náckem Olehem. Zvací dopis nebude potřeba." (Mrtvá Kočka)

Pátek 7. února 2014

Zástupci ČSSD + hnutí ANO se již podruhé scházejí se zástupci církví. Chtějí je přemluvit, aby z 59 miliard Kč, které církvím přiřkl vloni schválený zákon za nevydaný majetek, vrátily jakožto Bohu libé organizace 13 miliard.
"Bohu nelibí politici." (Žena Moby Dicka)
Uvedená suma je prý "rozdíl mezi výpočtem v zákoně a tím, jak stát s církvemi uzavřel smlouvy".
"Tak jako když v obchodě vás pokladní přeplatí, poctivý člověk řekne: »paní pokladní, vy jste mě přeplatila«, a vrátí to." (Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD)
Paní Alena je rovněž senátorkou. V horní komoře Parlamentu působí jako
1. místopředsedkyně,
předsedkyně senátorského klubu ČSSD,
členka Výboru pro záležitosti Evropské unie,
členka Stálé delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy,
členka Organizačního výbor Senátu,
členka Stálé komise pro sdělovací prostředky.
V partaji krom místopředsedování ještě funguje jako
členka politického grémia ČSSD,
předsedkyně subkomise pro záležitosti EU při ústřední zahraniční komisi
a předsedkyně krajské komise pro veřejnou správu.

"Přeplacená politička." (Mrtvá Kočka)

"Jo – a mladí: šetřete si padesát let na důchod. Budete ho mít zabezpečený zákonem!" (Moby Dick)

Zatímco některé příspěvky Hlasu Ruska viní opozičníky, že chtějí v kolaboraci se Západem roztrhnout Ukrajinu, Konstantin Zatulin, ředitel Institutu stran SNS, jim vyčítá, že nechtějí připustit "federalizaci Ukrajiny". Podle soudruha Zatulina to má své důvody. Ekonomické:
"Západ Ukrajiny totiž žije na úkor dotací, které se vytváří prací na východě Ukrajiny. Například Volyňská oblast na západě Ukrajiny - 74 procent jejího rozpočtu je dotováno. Naopak v Dněpropetrovské oblasti na východě Ukrajiny zůstává od úhrnného hrubého produktu oblasti pouze 18 procent - všechno ostatní se odjímá* a přes státní rozpočet se rozděluje ve prospěch západu. Je to nepřirozená situace: lidé na východě pracují, aby se na západě mohli* realizovat luxusní sociální programy, stavěli* se silnice, tunely, zabývali se zlepšováním kvality života a tak dále. Za současných podmínek poskytuje federalizace Ukrajiny opravdové možnosti k zachování Ukrajiny jako státu. Federalizace předpokládá rozdělení pravomocí. Na východě nevidí jinou cestu koexistence v rámci Ukrajiny, kromě garance, že předchozí schéma, při němž západ objednával hudbu a platil jí* východ, je pro východ nepřijatelné. Federalizace není prologem k rozpadu Ukrajiny. Je to očkování proti rozpadu Ukrajiny."

"Je to utažení finančního kohoutku pro rozmařilý západ Ukrajiny Co mi to jen připomíná?" (Žena Moby Dicka)
"Česko-slovenské dohadování na začátku devadesátých let." (Moby Dick)
"Ale tenkrát nepracovala KGB tak okatě." (Mrtvá Kočka)
"A možná proto tak úspěšně." (Moby Dick)

(*) Překopírováno z textu českého redaktora soudobých ruských Zpráv. Od doby, kdy působil při okupačních vojskách v Československu, se značně vylepšil.

"Bylo by skvělé dát to dohromady a mít k tomu pomoc OSN. Víte co, k čertu** s EU." (Victoria Nuland, náměstkyně ministra zahraničí USA, v rozhovoru s Geoffreym Pyattem, US velvyslancem na Ukrajině, ve kterém si stěžuje na neschopnost a pomalost a nekooperaci europejských politiků. Rozhovor unikl*** na YouTube)
** V originále:  "Fuck the EU."
*** Dodaly ho tam, dle MnZ, ruské tajné služby.

Nahrávka pochází z konce ledna, a na internetu se objevila ausgerechnet v den, kdy paní Nuland přijela do Kyjeva jednat o místní politické krizi. Za svá slova se Bruseli už omluvila. Zároveň odmítla ruskou černou propagandu, podle které na americké ambasádě v Kyjevě probíhá výcvik militantních demonstrantů. Taková tvrzení jsou podle ní "naprostou fantazií". Sama "uniklá" nahrávka je "poměrně působivým špionážním kouskem".
"Je to nové dno ruské špionáže." (Jen Psaki, mluvčá MZV USA)

Začaly ZOH v Soči. Slavnostnímu zahájení je přítomna i delegace KLDR, kterou vede předseda prezídia Nejvyššího lidového shromáždění Kim Jong-nam. Sportovci nebudou v delegaci žádní. Nejedná se o bojkot – prostě se žádný z nich v žádné sportovní disciplíně nekvalifikoval…
"A to měli tak kvalitní přípravu!" (Žena Moby Dicka)
"Politickou." (Mrtvá Kočka)

Slavnostní zahájení přímo na místě sledují i hlavy 44 různých států. Do konce olympiády by jich měla být celá kopa. (Pro mladé - šedesát.)
"Šedesát hlav na jedné kopě – to je ale děsivá představa!" (Mrtvá Kočka)

Mezi těmi hlavami je i státní prezident Mlhoš Zeman, jenž je s chotí Ivanou v Soči přítomen ve dnech 6. – 9. února. Podle hradní kanceláře je to výtečná možnost, jak se levně setkat s více státníky najednou.
"A s kterýmapak?" (Mrtvá Kočka)
Dnes se Mlhoš sešel s:
prezidentem Čínské lidové republiky a generálním tajemníkem KSČ soudruhem Si Ťin-pchingem,
prezidentem Ázerbajdžánské republiky a postsovětským tyranem Ilhamem Alijevem,
prezidentem Republiky Tádžikistán diktátorem Emómalí-ji Rahmónem, vítězem v občanské válce, která měla na svědomí 100.000 mrtvých.
A to je zatím všechno.

"Možná stihne podebatovat i s Kim Jong-namem." (Žena Moby Dicka)
"Fakuju Mlhoše." (Mrtvá Kočka)

Samotný začátek slavnostního zahájení probíhal přímo pohádkově. Byla snově představena všechna písmena azbuky, která zastoupila to nejlepší, co Rusko může nabídnout. Mnohé bukvy byly na počátku jmen velikánů ruské kultury. Takto byly představeny i přírodní divy, kosmické úspěchy SSSR, ale třeba i carevna Kateřina II. zvaná Veliká. Neb ta porazila Turky a stala se tak "ochránkyní pravoslavného obyvatelstva“ v Turecku. Anektovala Krym (dnes Ukrajina!), s Pruskem si rozdělila Polsko (dnes Polsko), a doma vládla krutě a despoticky. 97 % obyvatel Ruska za její vlády neumělo číst a psát. Stala se vynálezkyní "potěmkinovských vesnic", kterými byly i všechny její takzvané "reformy". A Západ jí to žral.
"A touhle postavou se Rusové chlubí i dnes???" (Žena Moby Dicka)
"A západ jim to zase žere." (Mrtvá Kočka)

Posledním písmenem azbuky je Я, představené jako "Já, Rusko".
"Včetně Krymu." (Žena Moby Dicka)
"A Polska." (Mrtvá Kočka)
"Až po čáru, kterou si Stalin dohodl s Hitlerem." (Moby Dick)
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick