pátek 4. dubna 2014

MOBY DICK: Překotný vývoj

Sklony ke korupci a socialismu, velmi pozitivní volby, širší strategie, rána z milosti, černá rota a naštvaný Sobotka
************************************

Sobota 29. března

Po zvlášť hnusné negativní kampani ze strany slovenského premiéra Roberta Fica zvítězil v druhém kole slovenských prezidentských voleb se skore 59,4:40,6 % jistý Andrej Kiska, takto profesionální filantrop. Jakožto prezident hodlá spolupracovat i s tým oným premiérem.
Fico zalezl, líže si rány. Trestní oznámení na něj za pomluvu pana Kisky zatím běží. Po prvním setkání obou čelných představitelů státu se prej uvidí, řekl Kiska Hospodským novinám.

Ukrajinská vláda bude po Rusku u mezinárodních soudů požadovat odškodnění za loupež Krymu ve výši kolem 450 mld. Kč. Ukradeny byly:
Vojenské základny,
hotely,
sanatoria
námořní přístavy
a těžební společnost Černo/mor/něftě/gaz.

Sami ruští Kryminálníci jsou spokojeni – Moskva jim slíbila pomoc ve výši $6 mld. Místním důchodcům má být zvýšen důchod z průměrných ubohých ukrajinských 6 tisíc rublíků na 10 tisíc.
"Také ubohé ukrajinské ceny se dorovnají na ruskou úroveň..." (Žena Moby Dicka)

Neděle 30. března

"Potřebujeme trochu autoritarismu." (Volič, indický, nejmenovaný.) Také v Indii se chystají volby. Velkou šanci stát se premiérem má Narendra Modi, nynější premiér svazového státu Gudžarát, člen Indické lidové strany (BJP), autoritář, nacionalista a populista.
Indie je dle novinářů z HN "nejlidnatější demokracií světa".
"Indie je zemí, kde nejvíce rostou výdaje na zbrojení. A jaderné rakety už má." (Žena Moby Dicka)
"Z té »trochy autoritarismu« pak mrazí." (Mrtvá Kočka)

Voličům prý na vládnoucím Indickém kongresu prý vadí "skoly ke korupci a socialismu".

Pondělí 31. března

Ministři zahraničních věcí USA a RF se dohodli na tom, že se neshodnou ve svém pohledu na dění kolem Ukrajiny.
Ministři zahraničních věcí USA a RF se shodli v tom, že je nutné řešit problém diplomaticky.
RF požaduje, aby Ukrajina byla "neutrální a federální".

"Rusko se otevřeně vměšuje tím, že požaduje, aby se Ukrajina zřekla západní pomoci." (Žena Moby Dicka)
"Přičemž svoji pomoc poskytne velice ochotně." (Mrtvá Kočka)

RF požaduje, aby východní regiony Ukrajiny dostaly autonomii.
"Pan Hitler to taky požadoval pro české pohraničí." (Žena Moby Dicka)
"A dostal ho." (Mrtvá Kočka)

"No, sudetští Němci o to dost stáli. Ale sudetští Rusové na Ukrajině, alespoň ti ze Strany regionů o to moc nestojí!" (Moby Dick)
"Na nich nezáleží. Exprezident Janukovič už přece poslal zvací dopis." (Mrtvá Kočka)
"A VPP ho studuje." (Žena Moby Dicka)

Také Wolfgang Schäube (německý ministr financí, CDU) učinil na setkání se stranickou mládeží stejné srovnání (citujeme doslova, abychom nebyli nařčeni z nepřesnosti): "Das kennen wir alles aus der Geschichte. Mit solchen Methoden hat schon der Hitler das Sudetenland übernommen - und vieles andere mehr."

Anděla Merkel (německá kancléřka, vůdkyně CDU a osobní přítelkyně VVP) se od takového historického přirovnávání distancovala. Ruský zábor Krymu prý nelze srovnávat s "událostmi v Německu pod vedením Adolfa Hitlera" (míněna anexe československého pohraničí).
"Ale zábor se záborem lze srovnávat, ne?" (Moby Dick)
"Jenže mluvit v Německu o Hitlerovi, to je jako mluvit o provaze v domě oběšencově." (Žena Moby Dicka)
"Doslova." (Mrtvá Kočka)

Rovněž koaliční partner SPD a opozice toto srovnání co nejdůrazněji odsoudili. Načež ministerstvo německého finančnictví prohlásilo, že "Schäuble jasně odmítl srovnávat Rusko s Třetí říší. Pokud vznikl dojem, že pan ministr srovnával ruského prezidenta s Hitlerem, to by bylo špatné."
Žena Moby Dicka: "Tak já to snad přeložím i se svou chabou znalostí němčiny: »S těmito metodami už Hitler převzal Sudety - a mnohem více."«
Ach so! Schäube nesrovnával politiky - jen jejich metody.

V Turecku proběhly komunální volby. S 45 % v nich zvítězila vládní Erdoganova strana.
"Bylo to pro nás velmi pozitivní."
(Nezachycená mezinárodní pozorovatelka k průběhu voleb.)
"Bylo při nich zabito jen 8 lidí."
(Mrtvá Kočka)

Úterý 1. dubna

Zpráva dne: NATO ruší spolupráci s RF!
Od 8. března, kdy se na Krymu objevili první ruští osvoboditelé, ještě neuplynul ani měsíc, a již tak tvrdá odpověď obranného společenství! Není náhodou Apríl???

Odpolední upřesnění: Spolupráce bude zrušena u některých společných aktivit.
"Ještě se neví u kterých." (Žena Moby Dicka)

Neví se, zdali-se to bude také týkat likvidace syrských chemických zbraní. Ze Sýrie byla odvezena už polovička toho sajrajtu.
"A ještě polovička tam zůstala." (Mrtvá Kočka)

"Mohu jen dohadovat, co je cílem těchto letů. Musíme být ostražití." (Angel Najdenov, ministr obrany, Bulharsko, k provokačním letům ruských stíhačů poblíž bulharských hranic.) Za poslední dva měsíce museli bulharští stíhači do vzduchu třicetkrát. Do té doby to bylo tak třikrát do roka.

"V jednom okamžiku jediný ruský letoun přinutí odstartovat dvě rumunská, dvě bulharská a jedno turecké letadlo. To je poměrně neefektivní."
(Rosen Plevneliev, bulharský prezident hodlá zefektivnit ochranu vzdušného prostoru ve spolupráci s Rumunskem a Tureckem.)

"Palestinské vedení jednohlasně schválilo rozhodnutí usilovat o členství v 15 organizacích OSN a mezinárodních organizacích, počínaje Čtvrtou ženevskou konvencí.“
(Mahmúd Abbás, předseda Palestinské správy, Ramalláh, po podpisu dokumentu, kterým porušil podmínky mírových jednání, domluvené s USA a Izraelem.)
V reakci na to zrušil US ministr zahraničí John Kerry svou zítřejší cestu do Ramalláhu i setkání s Abbásem. John sedí v Bruseli na jednání NATO, má dost práce i tam. V Ramalláhu měl resuscitovat izraelsko-palestinské mírové rozhovory.
"Je zcela předčasné mírová jednání odepisovat."
(John Kerry)
"Byla to rána z milosti těmto mírovým jednáním."
(Nezachycený komentátor.)
Středa 2. dubna 2014

NATO prý bude hledat "širší strategii", aby dokázalo najít "adekvátní odpověď" na současný "překotný vývoj" a "posílilo svou bezpečnost".

"Překotný vývoj? Rusáci na tom makají nejméně 17 let, a pro pány plánovače z NATO je to najednou překotné???" (Moby Dick)
"Pět set let." (Mrtvá Kočka)

"Rusko má všechny síly na to, aby během tří až pěti dnů obsadilo všechny určené cíle na Ukrajině." (Generál Philip Breedlove, vrchní velitel sil NATO v Evropě.)
"Díky za analýzu, Philipe." (V.V. Putin, vrchní velitel ozbrojených sil RF.)

"NATO teď hledá odpověď na čtyři týdny starou agresi na Krymu, která následovala po několikaměsíční ruské propagandistické válce. Najde tu odpověď za ony tři, čtyři dny případného vpádu Ruska na centrální Ukrajinu???" (Žena Moby Dicka)
"A bude ji chtít najít???" (Mrtvá Kočka)

Hlas Ruska dostává souhlasná stanoviska z České republiky: "Čeští patrioti v nich nazývají situaci na Ukrajině svým jménem, střízlivě a bez příkras hodnotí politiku Ruské federace, USA a EU.
»V těchto dnech slovanská Ukrajina čelí vážné vnitřní konfrontaci. Na ulicích umírají lidé. Ukrajinci i Rusové. Byly to zejména státy EU a USA, které svým jednostranným přístupem k událostem na Ukrajině a mediální a ekonomickou podporou extrémních sil, destabilizovaly tamní politickou situaci. EU a USA přispěly tak k nárůstu ultranacionalistických a fašistických sil a otevřelo tak cestu, k rozpadu mnohonárodnostní Ukrajiny. EU navíc svou, až patologickou nenávistí k Rusku, vytvářela podhoubí tohoto nacionalismu«, uvádí místopředseda Českého národního sdružení a člen předsednictva strany LEV 21 - Národní socialisté expremiéra Jiřího Paroubka Přemysl Votava."

Jo, Marian Jurečka, hodný ministr českého zemědělství, by chtěl znovuzavést zelenou naftu pro zemědělce.
Andrej Babiš, zlý ministr financí, na to pravil, že potřebnou nejméně jednu miliardu kaček bude "těžké dohledat".

Hodný ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) by chtěl majitelům OKD nalít miliardu korun za to, že důl Paskov zavřou o dva roky později.
Andrej Babiš, zlý ministr financí, ani tuto miliardu nechce uvolnit.
"Nebylo by levnější dát dva roční platy rovnou horníkům?" (Žena Moby Dicka.)
Mladá Fortna dnes uvedla, že OKD byla zprivatizována pod tržní cenou.


Čtvrtek 3. dubna 2014

"Zadrželi jsme řadu příslušníků speciálních policejních sil Berkut, takzvanou černou rotu, která byla určena pro zvláštní operace. Této rotě vydali zbraně, včetně odstřelovacích pušek.“ (Oleh Machnitský, generální prokurátor, Ukrajina.)
Tato rota měla "krýt ústup neozbrojených příslušníků Berkutu z centra Kyjeva a chránit je před demonstranty".
"Při kteréžto příležitosti zastřelila stovku lidí." (Mrtvá Kočka)

Stříleli možná i členové komanda Alfa, kteréžto jest pohotovostní jednotkou tajné služby. 
Stříleli nejspíše i někteří demonstranti.
"Já skoro nepochybuji, že se takové informace, zejména z ruské strany, objeví.“ (Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu.)
"Stačilo poslouchat Hlas Ruska, Český rozhlase. Tam se o tom mluví už několik měsíců." (Žena Moby Dicka)

Moby Dick považuje za pravděpodobné, že někteří lidé na straně demonstrujících skutečně stříleli. A nemuseli to být jen ruští agenti. Upozorňujeme však na důležitý detail:
Když střílí demonstrant, je to terorista.
Když střílí vládní moc, je to válečný zločin.
A příkaz ke střelbě do demonstrantů vydal v únoru ukrajinskému ministerstvu vnitra a tajné službě SBU prezident Viktor Janukovyč.
Viktor Janukovyč je tedy válečný zločinec.
Viktor Janukovyč poslal zvací dopis do Ruska. Prezident V.V. Putin vyslyšel alespoň tu část, týkající se Krymu. A Viktoru Janukovyčovi poskytl politický azyl.
"Vladimir Vladimirovič Putin je tedy válečný zločinec." (Žena Moby Dicka)
"Nejméně od roku 1999." (Mrtvá Kočka)

Poznámka: Na střelbě do ukrajinských berkutníků se nepochybně podílela ruská FSB.
"Jako se nepochybně podílí i na současném dění v Česku." (Mrtvá Kočka)

A teď přišel čas na zviřátka: Z brněnské ZOO zamířilo do svého nového ruského domova v Rostově na Donu lední medvídě. Samička Kometa se stěhuje kvůli tomu, aby nedošlo k sourozenecké plemenitbě.
Její bráška Nanuk se ze stejného důvodu chystá na Ukrajinu. Jeho odlet je však poněkud opožděn. Ne kvůli stávce pilotů, ale prý proto, že "na Ukrajině je nejistá politická situace".

"Kdežto v Rusku je jistá." (Žena Moby Dicka)
"Už pět set let. A stejnou dobu ještě bude." (Mrtvá Kočka)
"Myslíš, že Putin vydrží tak dlouho?" (Žena Moby Dicka)
"Putin ne, ale samoděržaví ano." (Mrtvá Kočka)

Wolfgang Schäube ve večerním vysílání televize ARD pravil, že "Hitlera s nikým nesrovnával": "Nejsem blázen, abych takové srovnání dělal. Mohou si to dovolit jiní, ale německý politik takové srovnání učinit nemůže." Nepopřel, že ta výše uvedená slova padla. Po nich však prý následovala věta, v níž sdělil, že "obě události nejsou srovnatelné". Novinářské hyeny pak jeho projev zpracovaly "neprofesionálně" a výrok byl "vytržen z kontextu".

Na základě onoho zlovolného hyeního vytí již ruské ministerstvo zahraničí co nejurputněji protestovalo a německé ministerstvo zahraničí se co nejpokorněji omluvilo.

A že nám a milionu dalších komentátorů a politiků podobná prohlášení prošla?
"Nemáme podíl na plynovodu Nord Stream / Северный поток / Nordeuropäische Gasleitung." (Mrtvá Kočka)
"A nevisí nám na něj půjčka Rusku ve výši miliardy eur, za kterou se zaručila německá vláda…" (Žena Moby Dicka)

"Samozřejmě že za to nese zodpovědnost. O to víc nerozumím tomu, že se snaží do soukromé OKD majitelům nalít další státní miliardu." (Zlý Andrej Babiš (ANO) na zlovolný dotaz ČTK, jestli, když v roce 2004 prodala vláda, kde byl dnešní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ministrem financí, OKD za výrazně nižší cenu, než byla tržní hodnota, tak jestli za to pan Sobotka náhodou nenese odpovědnost?)

Pátek 4. dubna 2014

Před 45 lety se na protest proti sovětské okupaci upálil Evžen Plocek. Na pohřeb mu tehdy přišlo 5.000 lidí.

Kdo se narodil 4.4.'44, ten slaví 70 let. Třeba Benjamin Kuras. Blahopřejeme!

Libanon (3,7 milionu obyvatel) přetéká milionem syrských uprchlíků. Události v Sýrii jsou dle Ruska vnitřní věcí Sýrie.
"Stejně jako dodávání ruských zbraní Bašárovi Asadovi." (Mrtvá Kočka)

Zpráva dne: Izrael bombardoval pásmo Gazy, dva lidé byli zraněni.
Nezpráva včerejšího dne: Z Gazy byly vypáleny čtyři rakety na jih Izraele a bylo ostřelováno obrněné vozidlo izraelských ozbrojených sil.

Zasedalo grémium ČSSD, po němž Bohuslav Sobotka (premiér ČR, ČSSD) zkritizoval Andreje Babiše (ANO, zlý ministr financí), že zdržuje přijetí potřebných zákonů.
Ke svému působení při zprasené privatizaci OKD (a těch bytů, soudruzi!) pravil: "Je potřeba si uvědomit, v jakých médiích se tato informace objevuje. Jsou to média, která vlastní pan Babiš, který je naším koaličním partnerem a se kterým jsme teď ve sporu ve věci financování zdravotnictví a ve věci prodloužení těžby na Dole Paskov. Čili já myslím, že si to nelze vykládat jinak, než že pan Babiš využívá i tento nástroj k tomu, aby zvýšil tlak na koaličního partnera."

Slávku, ptali jsme se, jestli je tato informace pravdivá, ne kde se vyskytuje. Právě jste se zachoval jako nejhorší kojzar z Rudého práva nebo Haló novin, který kritizoval štvavé západní vysílačky.
"Naštvaný Slávku, raději se podívejte na voličské preference, než rozložíte koalici." (Moby Dick)
"Krom toho ty miliardy v rozpočtu skutečně nejsou!" (Žena Moby Dicka)
"No jo, pan magistr Sobotka studoval práva, a matematiku tam zjevně neměli." (Mrtvá Kočka)
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick