pátek 9. května 2014

MOBY DICK: Stínové dějiny

Osvobozené vítězství, fašistické franky, těžší zločiny, bezpečná D1 a nastolení klidu a pořádku
Sobota 3. května

Před 69 probíhalo Květnové povstání českého lidu . Začalo 1. května v Přerově a účastnilo se ho aktivně asi 130.000 občanů a 14.000 (částečně sovětských) partyzánů. Na tisícovce míst došlo k protiokupačním demonstracím, na 120 ke stávkám.

"Pustili jsme je na přímluvu jedné vlivné sousední země." (Vjačeslav Ponomarjov, lidový starosta Slavjanska, k propuštění špiónů NATO/ týmu OBSE.)
"Takže ono to na východní Ukrajině jde, domluvit se." (Žena Moby Dicka)
"Když chce Putin." (Mrtvá Kočka)

Před půlnocí přistál na Václava Havla letišti osvobozený podplukovník Josef Přerovský. Na palubě vojenského speciálu byli kromě našeho vojáka i jeho přítelkyně a ministr obrany Martin Stropnický.
"Vida, Martine, přecejen je někdy místo civilní linkou vhodnější cestovat i vojenským speciálem!" (Mrtvá Kočka)

"Ani sebelepší výcvik vás ale nepřipraví na podobnou válečnou zkušenost. A ta naše byla hodně drsná. A nemám tím na mysli jen zoufalé hygienické podmínky. Mnohem horší byl brutální psychický nátlak, kdy na nás mířili s nataženými závěry samopalů, hrozili jako špiónům zastřelením anebo tím, že z nás udělají v boji s ukrajinskou armádou živé štíty." (Josef Přerovský v rozhovoru pro Akuálně.cz)
"Při naší práci se ovšem nepředpokládá, že nás někdo zajme. Za dvacet let, co podobné inspekce podle vídeňských úmluv děláme, se nic podobného nestalo. Tohle bylo poprvé." (Josef)
"Všechno je jednou poprvé." (Kočka)

"Byla to předem připravená provokace a smrtelný útok na Ukrajinu, vedený z Ruska." (Arsenij Jaceňuk, předseda ukrajinské vlády ke včerejšímu masakru v Oděse. Při útoku na městskou policejní správu bylo zabito na padesát proruských demonstrantů/ teroristů/ nespokojených občanů ruského původu a držitelů ruských pasů.)
"Ano, de to." (Mrtvá Kočka)

Oděsa leží pár desítek kilometrů od nelidové republiky Podněstří (autonomní součást Moldavska, kterou Moldavsko není schopné kontrolovat), odkud se po rozpadu SSSR stále nedaří odejít 14. ruské armádě.
"Třiadvacet let se to »nedaří«?" (Žena Moby Dicka)
"Prej se to na tu chvíli nevyplatí." (Mrtvá Kočka)

Z Moldavska zato proudí do Oděsy a dál do Abcházie zbraně a munice. A přes Rumunsko stejný tovar do EU.
"EU zřejmě nepálí tento ruský vřed na svém těle." (Žena Moby Dicka)
"V Bruseli nejspíš čekají, až je Rusko zase osvobodí." (Moby Dick)
"A nás společně s těma magorama." (Mrtvá Kočka)

Hlas Ruska pokračuje v primitivní válečné propagandě.
"Primitivní, avšak účinné." (Mrtvá Kočka)
"Účinné v Rusku." (Žena Moby Dicka)
"O to jde, ne?" (Mrtvá Kočka)
"Je hrozivé, že tato ruská propaganda už zcela ignoruje mezinárodní společenství." (Moby Dick)
"Neignoruje. Stále se na západě najde dost troubů. (Žena Moby Dicka)
"Ne na východním Západě." (Mrtvá Kočka)

Ukrajinské vládní síly se snaží teď, i celý další týden, v rámci protiteroristické akce/ potlačení občanského odporu/ sudetoruského puče ovládnout situaci na východě i jihu země ("podněsterský koridor") se střídavými úspěchy a neúspěchy.

Neděle 4. května

Do Česka dorazili předčasní zmrzlíci. V Šindelové na Sokolovsku naměřili ranní mráz minus 8,4°.

Anděla Merkel opět pohovořila s kolegou carským prezidentem VVP o situaci na Krymu. Nejprve se shodli na "kulatých stolech":
"Ty mají usnadnit národní dialog před prezidentskými volbami." (25.5.) (Andělina mluvčá Christiane Witz.)
A pak se nedomluvili na mezinárodním zasahování/ uklidňování situace/ vměšování. Podle cara by měly být zahájeny přímé hovory mezi (jinde dle něj nelegální) ukrajinskou vládou a zástupci legálního občanského odporu (proruskými vzbouřenci a ruskými agenty).

"Merkelová a Putin hovořili také o situaci kolem dodávek ruského plynu a jeho tranzitu přes Ukrajinu, a to na základě výsledků nedávné schůzky zástupců EU, Ruska a Ukrajiny ve Varšavě. Ruský představil v pátek ve Varšavě pohrozil, že Moskva v červnu omezí dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud neobdrží finanční zálohy." (Agenturní zpráva Reuters)
"Ehm, »také«?" (Moby Dick)
"Šak kvůli tomu Merkel volala, ne?"  (Mrtvá Kočka)

Pondělí 5. května, Výročí Pražského povstání (1945).
Sto tisíc Pražanů tehdy pomáhalo stavět 1.600 barikád, které bránilo 35 tisíc povstalců.

Do Prahy přijel na třídenní přátelskou návštěvu prezident SRN Joachim Gauck. Při přebírání českého státního vyznamenání od státního prezidenta Zemana vyzdvihl Mlhoše jako "bojovníka za svobodu".

Fašistické švýcarské úřady zmrazily kvůli podezření z praní špinavých peněz 170 milionů švýcarských fašistických franků (asi 3,8 miliardy Kč) na účtech Putinova miláčka Viktora Janukovyče (exprezident, Ukrajina). Vladimir Vladimirovič má stále v šuplíku jeho zvací dopis.
"Zmrazili to Janukovyčovi – a jeho rodině." (Žena Moby Dicka)
"Putin za ně bude bojovat v Hercegovině." (Mrtvá Kočka)
Na Ukrajině prý dochází k polarizaci podle "etnické linie", stejně jako v devadesátých v Jugošce.

"Što éto takóje »etnická linie«?" (Žena Moby Dicka)
""Páté pásmo." (Mrtvá Kočka)

"U nás byla ta neonacistická skupina rozbita ve fázi přípravy násilných a těžších zločinů." (David Janda, vedoucí protiextremistického oddělení pražské policie, ke stíhání pěti neonacistů z místní buňky Wotan Jugend.)
Českou odnož Wotan Jugend založil Sergej Busygin, ruský občan.
"Ruský nácek." (Mrtvá Kočka)
"Nejspíš i na něj se vztahuje Putinova ochrana Rusů kdekoli na světě." (Žena Moby Dicka)
"Jakýchkoli Rusů." (Moby Dick)
"No tak – šak je to ruský prezident." (Mrtvá Kočka)

ČSSD utvořila – stínovou vládu!!!
"Příprava na převzetí vlády???" (Moby Dick)
"Ne, příprava na přechod do opozice." (Žena Moby Dicka)

Úterý 6. května

"Již několik měsíců jsme svědky asymetrické války mezi Ruskem a Ukrajinou a stále se jen divíme, čekáme a utěšujeme se, že jde o nějakou hru. Podle všeho jde o nový typ války v Evropě, byť je v ní zatím mnohem více lží a dezinformací než obětí." (David Svoboda, ukrajinista, pro Aktuálně.cz

Na půdě Univerzity Karlovy se projevil při příležitosti převzetí zlaté medajle UK prezident Joachim G. Mimo jiné zmínil,  že "unikátní kulturní symbiózu v srdci Evropy" násilně přerušil nacismus:
"Smutného vrcholu dosáhla tato nacionalistická, a dokonce rasistická politika okupací Československa nacistickým Německem… Poslední akt tohoto dramatu následoval po osvobození v roce 1945, kdy museli své domovy opustit i Němci, útěkem, vyhnáním, nuceným přesídlením, etnickým vyčištěním, odsunem - ať už se to nazývá jakkoli - vinní i nevinní zároveň."

"Nojo, hodnej prezident, ale stejně německej…" (Mrtvá Kočka)

Však také přednosta landsmanšaftu Bernd Posselt poslal ČTK prohlášení, ve kterém přivítal, že německý prezident zdůraznil "kolektivní charakter zbavení práv sudetských Němců" a že ocenil rostoucí zájem Čechů zpracovat tuto kapitolu svých dějin.
"Što éto takóje »zpracovat dějiny«?" (Žena Moby Dicka)
"Vraťte nám teritorium! Včetně pátého pásma." (Mrtvá Kočka)
"Prosím???" (Moby Dick)

"Hlásíme se k právu na sebeurčení jako právu národů a etnických skupin určovat svobodně svůj politický, hospodářský, sociální a kulturní status. S osudem sudetských Němců a jejich teritoria smí být proto nakládáno jen s jejich výslovným souhlasem. Děkujeme." ( Stanovisko k sudetské otázce, zaujaté plénem sudetoněmecké rady a přijaté 7. května 1961 spolkovým shromážděním sudetoněmeckého krajanského sdružení, znění potvrzeno 1994, a pokud je menažerii známo, nezměněno dodnes, Joachime.)

No a proto píšeme o ukrajinských Rusech jako o "sudetských", milý čtenáři.

Středa 7. května

Ve známost vchází další prezidentský dekret VPP, jenž zakazuje "užívání vulgarismů" v médiích, filmech a divadelních hrách. Knihy jsou z tohoto banu vyjmuty – ale musí mít na obalu uvedeno, že obsahují sprostá slova. Totéž platí pro videopůjčovny. Co se nevhodného vyjadřování na sociálních sítí tejče, není ještě jasno. Ruská vláda vyrobila k novému samoděržavému zákonu i přílohu se seznamem zakázaných slov.
"Akorátže ten seznam nemůže zveřejnit, protože by porušila zákon…" (Mrtvá Kočka)
Porušení zákona tresce se pokutou až 50 tisíc rublíků. Zákon vchází v platnost až 1. července, do té doby se ještě může v médiích beztrestně sprostě nadávat. Tak to zkusme:
"Car necar, svátek nesvátek, že mi všechno rovno, ne a ne a nebudu hřmít, co z toho mám? Hovno!" (Odbojný bůh Perun odpovídá Vladimíru I. Alespoň v literárním díle "Křest sv. Vladimíra" od Karla Havlíčka B. Načež jest pohnán před vojenský soud. Za vulgarismus...)
"Što éto takóje »Vladimír I.«?" (Žena Moby Dicka)
"Svaté kníže. V roce tisíc zpravoslavnilo Rus." (Mrtvá Kočka)
"Što éto takóje »Vladimír II.«?" (Žena Moby Dicka)
"Iljič. Nesvaté hovado. V roce 1917 zbolševizovalo ruské impérium." (Mrtvá Kočka)
"Što éto takóje »Vladimír III.«?" (Žena Moby Dicka)
"Vladimirovič. Kágébácké prase. V současnosti zputinizovalo Rusko." (Mrtvá Kočka)
"Co mají společného?" (Moby Dick)
"Samoděržaví a imperialismus." (Mrtvá Kočka)

VVP doporučilo ukrajinským soukmenovcům posunout termín pseudoreferenda. Načež se na Ukrajině přestalo střílet. Takže to de!
"Když to veličenstvo »doporučí«." (Žena Moby Dicka)

Kdo se proviní, budiž potrestán. A to pěkně zaokrouhleně: 10 let vězení, 1.000 ran a pokuta 1 milionu saúdských riálů (více než 5 milionů Kč). To je trest, který vyfasoval Raíf Badáví za "urážku islámu" v Saúdské Arábii, pane Obavo. Raíf bručí ve vazbě už od roku 2012, neb se odvážil kritizovat "činnost" (bezprávné násilí) náboženské policie a určující roli náboženství sunitské monarchie.

Soud Moby Dicka: Náboženský stát jest ze své podstaty nedemokratický a násilnický vůči svým občanům. Týká se všech věr pravých, bez rozdílu vzývaného Boha. Netýká se samotného náboženství, ale nadvlády náboženství.

"D1 je zatím bez rizika" (Titulek ve zdarmých pražských novinách)
"Obavy, že opravy dálnice přinesou nehody, zůstávají zatím nenaplněny." (Podtitulek tamtéž)

Čtvrtek 8. května, Den vítězství

V roce 1991 jsme sice změnili (na popud kooptovaného bezpartijního poslance za OF Miloše Zemana) datum z 9. na (nesovětský a europejský) 8. květen, ale i nadále jsme ho slavili až do roku 1999 pod jménem "den osvobození od fašismu". Poté jako "Den osvobození".
Připomeňme: Jako první změnili bezvýznamné slůvko "vítězství" na výraz "osvobození" nikoli soudruzi komunisté z Moskvy, ale soudruzi demokratičtí politici z Londýna. (A to už během Pražského povstání!) Aby se jim do vlády Národní fronty nenahrnuli domácí odbojáři. Když už ji měli tak pěkně rozdělenou do nové "Velké čtyřky". Komunisti to jen převzali. A posléze i sametoví demokraté. Konečně to někomu došlo až před deseti lety.

Od roku 2005 tedy slavíme(/neslavíme) i my toto datum jako "Den vítězství" (245/2000 Sb., §1, platné znění. Což ještě nedošlo některým vydavatelům kalendářů, většině publicistů ani všem českým politikům.

Tak znova, troubové: My nebyli osvobozeni. Tady bylo České povstání, které znemožnilo udělat z protetorátu spálenou zem. Československé zahraniční jednotky bojovaly na všech evropských i afrických frontách a byly součástí spojeneckých vojsk. Čeští povstalci se stali aktivní součástí těchto vítězných vojsk!
"To máš marný, někdo zůstane mentálně furt votrok." (Mrtvá Kočka)
"Ale my nejsme žádní votroci! My jsme to tenkrát vyhráli!" (Mobyho menažerie sborem.)

V jihoafrickém Johannesburgu začal soud s proslulým českým gangsterem Radovanem Krejčířem. Společně s pěti dalšími osobami jest obžalován z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Obhajoba si stěžuje, že nedostala "všechny podklady". Soudní spis jí byl předáni se začerněnými jmény svědků.
"Chci podrobnosti o svědcích obžaloby. Chceme vědět, kdo jsou, a zkontrolovat, zda jsou důvěryhodní." (Annelene van Der Heever, Krejčířova obhájkyně.)
"A abyste je mohli včas postřílet, žejo." (Mrtvá Kočka)
Z toho důvodu jména svědků žalobce ze spisu vymazal. Avšak soudce takové falešné předpoklady odmítl a přikázal, aby žalobce požadované informace obhajobě vydal. Načež začaly z obžalovaných sálat "sebevědomí a optimismus".
"Nejspíš bude stačit vydírání svědků." (Žena Moby Dicka)

Policie ve spolupráci s armádou vyklidila čtyři tábory opozičníků, kteří v hlavním městě tímto způsobem již několik týdnů protestují proti vládě. Zatčeno jest 243 demonstrantů. Při následných protestech na hořících barikádádch byl smrtelně postřelen jeden policajt.
"Dle státních médií." (Mrtvá Kočka)
"Chránil místní obyvatele a tito pravicoví vrazi ho zabili." (Mikuláš Maduro, bolí-prezident. Ano, jde o naši (ne)oblíbenou Venezuelu.)
Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že bezpečnostní složky zacházejí v Caracasu se zatčenými demonstranty krutě a dokonce je mučí.
"Jsou to teroristi, které je třeba zlikvidovat. Je třeba nastolit klid a pořádek." (Nezachycený vládní činitel.)
"Jak přes kopírák Ukrajina před pádem Janukovyče." (Žena Moby Dicka)
"Nejspíš bude potřeba bratrské pomoci soudruha cara." (Mrtvá Kočka)

Zopakujme, že venezuelský socialistický režim, který přivedl zemi cu grunt, si z Ruska pořídil za miliardy dolarů vojenskou a policejní výzbroj. Za miliardy, které si půjčil od Ruska. A které chce splácet ropou. Ruské impérium tak drží pracku i na kohoutku s venezuelskou ropou.

Pátek 9. května

Ale víte co? Včera jsme vlastně slavili "Den kapitulace německých vojsk", která vstoupila v platnost dne 8. května, ve 23:01 hodin středoevropského času. Škodaže ji německé ozbrojené síly na území dnešní České republiky a němečtí odstřelovači v Praze nedodržovali. Takže dnes si můžeme připomenout alespoň "Den ukončení Povstání českého lidu". Během kteréhožto dne bylo zabito ještě asi 700 rudoarmějců.

A ve kterém ještě pokračovaly nálety sovětských letadel na německou armádu, uprchlíky – i české civilní obyvatelstvo. Nejhorší byl asi masakr v Mladé Boleslavi, kde lidé slavnostně naladěni očekávali příchod Rudé armády, a snesl se na ně déšť bomb. Bylo asi 450 mrtvých. Tyto oběti, i oběti dalších asi padesáti náletů z 8. a 9. května 1945, celkem více než 1.300 lidí, byly okamžitě a na téměř věčné časy přičteny na vrub nacistické bestiality.

D1, 52. km, 4:00. Nehoda dvou kamionů a dodávky
D1, 52. km, 5:15, nehoda dvou kamionů při objížďce přes parkoviště.
Celkem dva ranění, jeden řidič lehce, druhý si přivodil otřes mozku. Dálnice(?) byla zablokovaná ve směru na Brno deset hodin. Deset kilometrů byla dlouhá kolona, třebaže byli řidiči odkloněni na exitu 49 Psáře. Vrátit se mohli už na nájezdu Soutice na 56. kilometru. Inu – silnice II. třídy není dálnice.
"Ani Dé jednička…" (Mrtvá Kočka)
"Ale to se nestalo kvůli opravám či úpravám D1, kde bylo třeba téměř nesmyslně utratit bruselské miliardy, aby se dva pruhy rozšířily – na dva pruhy..." (Žena Moby Dicka)
"Ne, to je tam normální." (Mrtvá Kočka)
"Vinou Zelených Khmérů a podivných hrátek minulých vedení ministerstva dopravy, které ve zločinném spolčení zabránili dostavění druhé západovýchodní páteřní magistrály, již plánoval svého času už Baťa." (Moby Dick)
"A stálo by to asi tak stejně jako ono rozšiřování D1." (Žena Moby Dicka)

Titulek "D1 je zatím bez rizika" by měl správně znít: "D1 je setrvalé riziko". Riziko přímo strategické. Které znesnadňuje možný budoucí rychlý přesun vojsk NATO na budoucí hranice  ruského impéria.
"Ale zase bude mít sovětská armáda potíže při dosažení Rýna…" (Mrtvá Kočka)

Izraelská vojenská zpravodajská služba Aman uvedla, že syrská vládní vojska během občanské války použila chemických zbraní celkem ve třiceti případech. Nejednalo se o chemické zbraně "1. třídy", na které se vztahuje mezinárodní zákaz užití.
"Jak primitivní!" (Žena Moby Dicka)
"Ale jak účinné!" (Zločinný hrabě von Kratzmar a Putinův chráněnec Asad II.)

Silvio Berlusconi (odsouzený italský expremiér) nastoupil do jednoho starobince. Ale ne jako chovanec, ale jako…
"…chovatel?" (Mrtvá Kočka)
"…pomocná síla." (Žena Moby Dicka)

Naše věrná italská čtenářka Informace by nás asi opravila, že v Itálii nejsou "starobince", avšak "domovy seniorů", a jejich obyvatelé nejsou "chovanci", alébrž "klienti".
"To u nás taky!" (Mrtvá Kočka)
**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick