středa 6. srpna 2014

Prohlášení ICEJ k operaci „Ochranné ostří“

Každý stát má nezpochybnitelnou povinnost chránit své občany, a je proto samozřejmé, že Izrael usiluje zabránit útokům proti svému obyvatelstvu. Podporujeme proto současnou vojenskou operaci izraelské armády v Pásmu Gazy, která je plně legitimní.

Oceňujeme, že Izrael nejen vynakládá nemalé prostředky na ochranu vlastních obyvatel, ale také mnoha způsoby varuje civilní obyvatelstvo Gazy a usiluje o minimalizaci jeho utrpení. V nové situaci asymetrických konfliktů tím Izrael stanoví jasný morální standard hodný následování.


Střílení raket na civilisty a budování útočných tunelů není v ničem užitečné pro vytvoření životaschopného státu palestinských Arabů. Hamás touto činností demonstruje, že mu nejde o blaho palestinského lidu, nýbrž o zabíjení Židů. Tudy cesta k míru nevede.

Mnohokrát zdokumentované zneužívání škol, mešit a nemocnic ke skladování či odpalování raket a používání civilistů jako živých štítů Hamásem je barbarské a zavrženíhodné. Takové praktiky nesmí mít místo ve společnosti civilizovaných národů a musí být jako válečné zločiny jednoznačně odsouzeny. Hamás nese odpovědnost za civilní ztráty mezi obyvateli Gazy vzniklé v důsledku této taktiky.

Jsme znepokojeni tím, do jaké míry je ve svobodném světě úspěšná mediální strategie Hamásu, který se snaží dodáváním obrazů vytržených z kontextu citově manipulovat s publikem a vyvolávat protižidovskou nenávist. Novinářský etický kodex by měl při zachování plné svobody slova ukázat cestu, jak takové propagandě čelit.

Současná krize dokládá selhání mezinárodního společenství, které dopustilo, aby jeho humanitární pomoc byla zneužita a namísto výstavby domů, škol a nemocnic byla použita ke stavbě raket a tunelů. Požadujeme, aby dříve, než budou uvolněny nové dodávky materiálu pro obnovu Pásma Gazy, byl vytvořen účinný kontrolní mechanismus, který zabrání podobnému zneužití v budoucnu.

Vyzýváme v této souvislosti mezinárodní společenství, aby zajistilo demilitarizaci Pásma Gazy, která je nutnou podmínkou pro dlouhodobé zlepšení situace tamních obyvatel.

Konečně, otevřené projevy antisemitismu a fyzické útoky proti Židům a židovským institucím, k nimž nyní dochází v některých evropských městech, jasně ukazují, že údajná kritika izraelské politiky je často pouze vítanou záminkou k projevení protižidovské nenávisti. Běžně se objevují nacistické symboly a oživují nacistické slogany. To je v Evropě, která byla před 70 lety svědkem největší genocidy v dějinách lidstva, motivované nacistickou protižidovskou ideologií, naprosto nepřijatelné.

Vyzýváme intelektuální elity a známé osobnosti, aby jednoznačně veřejně odsoudily projevy rasismu, a zejména nenávisti vůči Židům a Izraeli.

Ještě nikdy od konce druhé světové války nebyla situace tak vážná. Vyzýváme proto občany této země, aby pozvedli svůj hlas a dali najevo, že Česká republika zůstane věrná masarykovské tradici a nedá antisemitismu žádný prostor.

Tuto výzvu podpořily následující osobnosti a instituce (v abecedním pořadí):

Mgr. Vladimír Bako, Nadace Rudolfa Löwyho a plzeňských židů na záchranu plzeňských synagog
Bnej Israel, konzervativní židovská komunita v Praze
PhDr. Robin Böhnisch, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
Denis Doksanský, Centrum Sion Hradec Králové
Federace židovských obcí
Michal Gábor
Mgr. Jana Gáborová
Doc. Ing. Fedor Gál, DrSc.
Mgr. Jiří Hedánek, ThD.
Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.
Institut Williama Wilberforce
MUDr. Roman Joch, Občanský institut
RNDr. Mojmír Kallus, předseda české pobočky ICEJ
Vladimír Kocián
Marie Kociánová
PhDr. Pestr Kostka
Jan Kovanic
MUDr. Pavel Lebeda, senátor
Václav Marhoul, režisér
Jan Marván
Michal Michálek
Martin Moldan, Apoštolská církev
Miroslava Němcová, poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
Jaromír Nohavica
Doc. RNDr. Karel Oliva, Dr., ředitel Ústavu pro jazyk český
Karel Orlík, Společnost křesťanů a Židů
Ing. Lubomír Ondráček
JUDr. Michal Pacovský, Židovský národní fond
PhDr. Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze
Marta Srbová, Operace Ester