pátek 31. října 2014

MOBY DICK: Monstrum na Hradě

Ruskojazyčná ponorka, český krtek v Číně, úspěšná porucha ČT, komunistická stabilita a musulmanský Jeruzalém.



Sobota 25. října 2004

Ve švédských vodách skončil neúspěšný hon na ruskou ponorku. Podle ruského ministerstva obrany tam prý však cvičila nizozemská ponorka Bruinvis.
"Která se na radiových vlnách rusky domlouvala s ruským Kaliningradem." (Moby Dick)
"Nejspíš v rámci výuky cizím jazykům." (Mrtvá Kočka)
"Nu, nejspíš to byla ruskojazyčná ponorka." (Žena Moby Dicka)

Litevské ministerstvo obrany letos registruje už 40 námořních provokací ze strany Ruska. V roce 2010 byla jen jedna…

Egyptský prezident Abdul Fattah al-Sisi vyhlásil tři dny státního smutku za 31 vojáků, kteří byli včera zabiti při dvou útocích islamistů v severní části Sinajského poloostrova u hranic s Gazou. Zároveň bylo na Sinaji vyhlášeno tříměsíční stanné právo a byl uzavřen egyptský přechod Rafah do pásma Gazy.
Letos už teroristé v severním Egyptě zavraždili 200 lidí, převážně egyptské vojáky a policisty. Ale pustili se i do "vlastních lidí", které sťali mečem za to, že byli "izraelskými zvědy".

Neděle 26. října 2014

"Tak doufám, že když se podnikatelé nacpali do mého letadla, tak že se tady budou snažit taky sami! Jinak je příště nevezmu." (Státní prezident Mlhoš Zeman při návštěvě ČLR, volně dle agentury Muška na Zdi.)

Připomeňme, že se podnikatelé do prezidentského letadla nenacpali, ale byli k návštěvě ČLR prezidentskou kanceláří vyzváni.
Připomeňme, že tento zájezd nedostali zadarmo, ale zaplatili za něj sumu v řádu desítek tisíc korun.

Pondělí 27. října 2014

Generální tajemník KSČ a prezident ČLR Si Ťin-pching se v pekingském Paláci lidu setkal s Petrem Kellnerem (PPF)a státním prezidentem Mlhošem Zemanem (ČR), kteříž pobývají v ČLR na soudružské pracovní návštěvě.
Si zdůraznil, že obě strany by si měly vážit současných dobrých čínsko-českých vztahů a posílit vzájemnou důvěru, aby bilaterální vztahy dosáhly většího pokroku.
Mlhoš slíbil, že česká vláda bude tvrdě prosazovat politiku jedné velké lidové Číny. Česká republika rozhodně podporuje čínský postoj v otázce tchajwanského a tibetského "problému".
Česko považuje jabloň za symbol spolupráce, proto Mlhoš Zeman tentokrát věnoval prezidentu Si Ťin-pchingovi jabloň jako dárek. Vyjádřil naději, aby tato jabloň v Číně zakořenila, vykvetla a nesla ovoce. A aby rostla ve zkypřené zemi, věnoval soudruhovi Si i českého Krtka.
Si Ťin-pching slíbil, že ČLR vyveze do ČR atomové elektrárny. Mlhoš se výměnou za to zavázal, že přes ČR vpustí ČLR na trhy v EU.

Mlhoš poté opustil ČLR. V letadle PPF.

"Tak doufám, že když ses mi nacpal do letadla…" (Petr Mlhošovi na letišti v Pekingu. Další slova již agentura MnZ nezaznamenala, neb byla odfouknuta tryskovými motory startujících strojů. Pan Kellner sám zůstává v ČLR, aby dojednal technické podrobnosti připravených mezistátních dohod.)

Úterý 28. října 2014, státní svátek

Na Pražském hradě udělil státní prezident státní vyznamenání. Slavnostní akt byl zpestřen čtvrthodinovým kulturním programem ČT pod názvem "Porucha".

"Troufám si tvrdit, že tento nápis ČT v přímém přenosu použila poprvé. Dřívější oznámení o poruše nebyla tak hezky graficky zpracovaná." (Jan Potůček, šéfredaktor serveru Digizone, chválí Českou televizi)
"Prostě úspěch." (Žena Moby Dicka)

ČT uvádí, že tak dlouhý výpadek byl způsoben tím, že si prezidentská kancelář nepřála, aby byl na Hradě umístěn náhradní agregát.
"Je to hlučné, velké a nevzhledné monstrum." (Prezidentská kancelář dle MnZ.)
"Ano, to na Hradě je." (Žena Moby Dicka)
"A ani my si ho tam nepřejeme." (Moby Dick za celou menažerii)

Středa 29. října 2014

"Sedmdesátiletý muž toto učinil proto, aby byl v Praze dříve.“ (Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře státního prezidenta, vysvětluje při grilování v Událostech a komentářích na ČT poněkud nestandardní krok svého chlebodárce.)
"Když se na to cejtí bejt starej, tak ať to nedělá!" (Mrtvá Kočka)

Funkční období vyprší Mlhošovi až v březnu 2017. Přežije ho ve funkci? Kdo ho národu nahradí – nejdéle v tom roce 2017???
"Nějaké jiné monstrum." (Žena Moby Dicka)

NATO zveřejnilo, že nad Baltským, Severním a Černým mořem se potulují "neviditelné eskadry" ruských vojenských letadel. Jejich lety probíhají "v podmínkách blízkých bojovým" a piloti nekomunikují s letovými dispečery.Letouny, které nejsou registrovány řízením leteckého provozu, tak znamenají velké nebezpečí pro civilní lety.

Ruskojazyčné přelety lotyšského vzdušného prostoru vzrostly od roku 2010 z pěti na 180, u Litvy to bylo nárůst ze čtyř na 132.

"Některé země se obrací na NATO a chtějí, aby tam byla zvýšená vojenská přítomnost, vím, že se jedná o Polsko a některé baltské státy. Česká republika nic takového nepotřebuje. Když jsme si vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, tak taková potřeba v ČR není a nebudeme tak patřit mezi země, které by volaly po posílení vojenských jednotek NATO v Evropě." (Bohuslav P. Sobotka, ČSSD, předseda vlády ČR dne 3. června 2014.)

Nu, české stíhačky jsou teď na Islandu, bezpečnost Pobaltí a Černomoří zajišťují zbylé země NATO.
"Naše vláda se stále případného ruského bombardování nebojí." (Žena Moby Dicka)
"My si vystačíme s vlastními muničními sklady." (Mrtvá Kočka)

Palestinec Mu’taz Hijazi, který si za své teroristické aktivity odseděl už deset let, těžce postřelil v centru Jeruzaléma Jehudu Glicka, který je dosud v nebezpečí života. Glick jest "aktivistou", který prosazuje, aby se mohli židé modlit na Chrámové hoře, tedy v místech nejsvětějších pro židovské náboženství. Dokonce, aby tam židé měli i svůj vyhražený prostor. Zatím sem smějí chodit pouze ve vybraných hodinách, a modlit zde se nesmějí ani mlčky. (Musulmanští tajní sledují, jestli nepohybují rty.)
Jiný terorista, Mahmud Abbás, se před deseti dny vyjádřil, že Palestinci musí znemožnit Židům vůbec přístup na Chrámovou horu. Vyzval masy k "obraně Svatého okrsku před Židy,“ a jeden masař jeho výzvu takto veřejně podpořil.
Zatímco Hijaze, který při zatýkání kladl ozbrojený odpor, izraelští policisté v přestřelce zastřelili, terorista Abbás je světové veřejnosti představován jako "palestinský prezident" a partner v jednání o míru.
V důsledku atentátu vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu uzavření Chrámové hory z bezpečnostních důvodů – jak pro židy, tak i pro muslimy. Stalo se tak poprvé po 47 letech.

Čtvrtek 30. října 2014

Dochází k "resetu“ vztahů mezi ČR a ČLR.
"To je ten reset: Nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost.“ (Státní prezident Mlhoš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV)
"Ano, komunisti společnost vždy stabilizovat uměli." (Moby Dick)
"Třeba i tanky proti vlastním lidem." (Mrtvá Kočka)
"V diktátorsky vedené Číně neexistuje sociální systém, důchodce musí živit jejich děti. Jde spíše o syrový kapitalismus 19. století, variovaný mohutným rozkrádáním státního majetku a korupcí ze strany papalášů s rudou knížkou, pane Zemane." (Žena Moby Dicka)

V Budapešti proběhl pouliční protest "internetistů" proti plánu maďarského vůdceho Orbána. Viktátor hodlal od 1.1.1915 zdanit internet (asi jako jsou u nás zdaněny rozhlas a televize), ale zatím si to rozmyslel.
MnZ uvádí, že rozmýšlet se začal i nejmenovaný většinový vlastník českého O2 Petr K.
Moby připomíná, že zlobbisté operátorů úspěšně (dle sebe) propašovali do novely zákona o elektronických komunikacích přílepek, podle kterého nebude nutno informovat klienty o smluvních změnách, které sami operátoři označí za "nepodstatné". Dříve byla taková změna důvodem k nepenalizovanému odstoupení od smlouvy.

"Lišky mají rozhodovat o svobodě v kurníku." (Mrtvá Kočka)

Zákon jde proti evropské legislativě, a ČR za něj může být ze strany EU pokutována.
"Což zase zaplatí – čeští občané." (Žena Moby Dicka)

Palestinští politici označili dnešní uzávěru Chrámové hory (včetně al-Aksá) za "čin srovnatelný s vyhlášením války". Strany Hamaz a Islámský džihád vyzvali Palestince, aby "stupňovali projevy vzdoru". Hamas označil zítřek za "den mobilizace“ na protest proti uzávěře al-Aksá. Strana Fatah vyzvala Palestince, aby zítra přišli mešitu bránit a aby "zabránili okupačním silám judaizovat Jeruzalém a muslimská posvátná místa“.

"»Judaizovat Jeruzalém« je asi tak stejný termín jako »čechizovat Prahu«." (Žena Moby Dicka)
"Zvláštní je, že to říkají lidé, kteří zmusulmovali židovská posvátná místa." (Mrtvá Kočka)

V rámci podpory spravedlivého boje palestinského lidu za svaté právo, aby byl (zatím jen Jeruzalém) "judenfrei", oznámilo Švédsko, že uznává palestinskou samosprávu jako "stát".
"Švédská vláda musí pochopit, že vztahy na Blízkém východě jsou komplikovanější než nábytek obchodního domu IKEA, který si sestavíte sami doma." (Avigdor Lieberman, izraelský ministr zahraničí)

Pátek 31. října 2014

Na Chrámovou horu jsou už lidé vpouštěni, ale pouze muži starší 50 let ženy. A to na přímluvu jordánského panovníka Abdaláha II.
Takové omezení se nelíbí 4.000 virválistům, kteří uposlechli slov svého vůdce Abbáse. Izraelská policie hasí konflikty mezi aktivisty obou stran.

"Zvláštní je, že muslimský aktivista střílí…"  (Mrtvá Kočka)
"…na židovského aktivistu…" (Moby Dick)
"…který se modlí." (Žena Moby Dicka)

Rozhořčená světová veřejnost nabádá "obě strany", aby se mírnily.
"Zejména tedy Izrael."  (Mrtvá Kočka)
"Zatímco nikdo nenabádá egyptského prezidenta Sisiho, aby zmírnil svou blokádu Gazy… (Moby Dick)

**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: