pátek 5. prosince 2014

MOBY DICK: Zcela standardní Rusko

Takový malý zázrak, letuneschopná armáda, mediálně smířlivá ledovka, výbušná spekulace, nestandardní řešení a zahrnutí obyvatel


Sobota 29. listopadu 2004

Na Staroměstském náměstí v Praze se slavnostně rozzářil vánoční strom. Podle programu se tak mělo stát v 17:00. Sto tisíc LED (světlo emitujících diod) diod se rozsvítilo s desetiminutovým zpožděním, aby o sváteční okamžik nepřišli v přímém přenosu diváci televize Nova. Desetitisíce natěšených lidí, kteří čekali už od půl páté, se náramě rozzlobilo a začalo pískat. Noviny, patřící magnátovi Babišovi (ANO) zdůrazňují, že diváctvo pískalo kvůli opoždění, nikoli na novou pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO).

Zato v Liberci se před radnicí nepodařilo vánoční strom rozsvítit vůbec. Na vině byl zkrat.
"Nebo nový liberecký primátor Tibor Batthyány z hnutí ANO." (Žena Moby Dicka)
"Který chce stáhnout dvoumiliardový dluh města." (Moby Dick)
"Což by byl zázrak." (Mrtvá Kočka)

Egyptský zlý diktátor, exprezident Hnusní Mubarack, byl zproštěn obžaloby ze spoluviny na smrti stovek demonstrantů v roce 2011.
"Egyptské jaro skončilo, zapomeňte." (Egyptský hodný diktátor, prezident Sísí.)
"Chvála Bohu." (Mlčenlivý souhlas s rozsudkem i koncem demogratizace v Egyptě se táhne od Moskvy, přes Berlín až do Washingtonu.)
V samotném Egyptě proběhly na univerzitách proti rozsudku vzteklé demošky. Policie zastřelila jen dva lidi.

Kim Jo-čong (asi 27) se stala 1. místopředsedkyní komunistické Korejské strany práce. Krom toho, že vystudovala základní školu ve švýcarském Bernu a (asi) vojenskou akademii v Pchjongjangu, ji na funkci druhé nejmocnější osoby po Nejvyšším Vůdci Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-unovi disponuje především to, že je jeho Sestrou.

Neděle 30. listopadu 2014

"Tady se stal takový malý zázrak, kdy nad Božím Darem stál tři dny mrak, ze kterého sněžilo." (Svatava Nováková ze skiareálu Novako)
Na Božím Daru se jezdí na 10 cm přírodního zázračného sněhu, co je zadarmo. Jinde museli zasněžovat.

"Svatava se asi hodně modlila, že dostala Boží dárek." (Žena Moby Dicka)

Na českých silnicích začíná peklo ledovky.

Pondělí 1. prosince 2014

Prezidentem Evropské unie, přesněji stálým předsedou Evropské rady se na příští dva a půl roku stává polský (ex)premiér Donald Tusk. Anglicky se doučil. Vznášejí se proti němu výtky, že neumí francouzsky, což u minulého přednosty EU Belgičana Hermana Van Rompuye bylo samozřejmostí.
"A taky to byla jeho jediná »přednost«." (Mrtvá Kočka)
"Evropa by se měla začít učit polsky." (Žena Moby Dicka)

Stádní prezident Mlhoš Zeman nazval poslaneckou shodu o růstu vlastních platů o 14 % jako "nenažranost", a prohlásil, že takový zákon bude vetovat. Na Ebolu umřelo už 7.000 lidí. Odkudsi vypadlo jakožto další "kompromis" další numero – 10 %. Šéfodborář Josef Středula se bouří. Zákonodárci by měli dostat maximálně o 3,5 % navíc, stejně jako státní zaměstnanci. Na Ukrajině začíná zima. Země nemá jisté ani plyn z Ruska, ani vlastní uhlí z Donbasu. Česká vláda ustupuje z plánu zvýšení o 1 % a kompromisně navrhuje 3 %. Kromě lidovců, kteří svatouškovsky navrhují růst o 0 %. Zdá se, že nakonec nastoupí automatických 26 %, což by se mělo zvláštním zákonem ještě v lednu 2015 napravit. Evropa se bojí navrátilců z Islámského státu.

Český stát má jiné starosti. Vypadá to, že se nám daří dobře.

"Krom rodin s malými dětmi, důchodců, invalidů, bezdomovců, dlužníků, nezaměstnaných a nemocných lidí." (Moby Dick)

Úterý 2. prosince 2014

Česko přepadla ledovka. Kvůli problémům s trolejemi nejezdí vlaky, v Praze a v Brně tramvaje. Letadla díky odmrazovacím technikám létají. Alespoň ta civilní. Vojenský dopravní letoun CASA České armády, který měl odvézt české vojáky na výměnu kolegů do Afghánistánu, zůstal trčet na zemi.

"Ve Španělsku totiž nejspíš nemrzne." (Žena Moby Dicka)
"Ale ne, když spadnou civilové, tak je to jen kapka v moři cestovatelské veřejnosti." (Moby Dick)
"Ale když spadne CASA, tak naše armáda přijde o 50 % provozuschopných vojáků." (Mrtvá Kočka)

Mezinárodní vlak ze Žiliny do Prahy ztroskotal v Drahotuších u Hranic na Moravě včera kolem šesté večer. Většina cestujících se evakuovala vlastními silami – nechali se odvézt příbuznými a známými, případně si přesedli do předražených taxíků. Prý byly k dispozici i náhradní autobusy. (Ale ty určitě nejely do Prahy!) Posledních 70 mohykánů (mezi nimi i 15 čínských turistů) si mohlo přestoupit na náhradní dieselelektrický spoj ze Studénky v 11 hodin ráno. Naštěstí se celých 17 hodin topilo, cestující dostali i sušenky a limonádu.

"Na informacích ČD byli bezradní… ČD byly absolutně nepřipraveny, žádný krizový scénář, ponechaly své cestující napospas osudu!" (Nasejřený cestující z Dobřichovic u Prahy)
"Jak »napospas«? Vždyť je v noci nevyhodili z nádražních hal! A cestujícím bylo dovoleno najít a zaplatit si i nějaký hotel!" (Mrtvá Kočka)

Vláda se beztrestně pochválila, jak to kraje zvládly. Centrální zásah prý nebyl potřeba.
"A snad ani nebyl možný." (Žena Moby Dicka)
"Když stále nemáme ministra dopravy." (Mrtvá Kočka)

Český tisk je pozoruhodně smířlivý. Vládu i média zajímají stále nejvíc na poslanecká procenta.

Středa 3. prosince 2014

Vládní rozkol na obzoru. Lidovci tvrdě trvají na svých jezuitských 0 %. Sněmovna přesunula v návrhu rozpočtu 5 mld. korun.

"Hned jsme volali policii a ta nic nevěděla, nedokázali nám nic říct. Lidé vůbec nevědí, co se tady děje." (Obyvatelka obce u vrbětické skládky munice středního doletu po ranním výbuchu v soukromoarmádním skladu.)
"Nevíme, zda jde o explozi z epicentra původního výbuchu, či zda vybuchuje munice, která je rozeseta po areálu v nebývalém množství… Spekulace, že vybuchl další sklad, nelze v tuto chvíli ani vyvrátit, ani potvrdit." (Milan Chovanec, ministr vnitra, ČSSD)
"Jde o to, že se sesouvá kráter, který byl vytvořen původním výbuchem. V souvislosti se sesuvem kráteru dochází k dalším výbuchům." (Bohuslav Sobotka, premiér, ČSSD, expert na výbuchy.)
"Je to sklad, který se podařilo identifikovat. Je zhruba 150 metrů od toho původního, který explodoval. Už k žádným explozím nedochází, ale sklad hoří poměrně vysokým plamenem." (Martin Stropnický, ministr obrany, ANO, informuje Sněmovnu o dalším výbuchu dalšího skladu v areálu u Vrbětic.)
Ten kráter má 150 metrů poloměr? Není to nějak zu moc? Je to zu moc. Sklad se skutečně podařilo identifikovat. Má číslo 12, obsahoval 13 tun dělostřelecké munice, a je od místa původního výbuchu vzdálen 800 metrů. (Podle proměření snímků, které vyvedla TV Nova jde o 1200 metrů.) V minulých den byl objekt otevřen, zkontrolován, zavřen – a označen za bezpečný.

"Samo to nevybuchlo." (Žena Moby Dicka)
"Nejspíš nějakým zlodějům v rukách." (Moby Dick)
"Kolik je asi zlodějů, kterým to v rukách nevybuchlo???" (Mrtvá Kočka)

Pozoruhodné je, jak jsou česká média k neschopnosti policie a armády smířlivá!!!

Čtvrtek 4. prosince 2014

Stádní prezident Mlhoš Zeman jmenoval na Pražském hradě dalšího dočasného odborníka Dana Ťoka novým ministrem dopravy.

Korejská strana práce zveřejnila seznam schválených účastníků delegace, která se v březnu 2015 zúčastní v Jižní Koreji trans-korejského soukromého gastronomického a kulturního festivalu. V seznamu se nachází i jméno Kim Jo-čong, Sestry Nejvyššího Vůdceho. Světové agentury to považují za náznak oteplení vztahů mezi oběma Korejemi.

Naše Muška se více drží u zdi: "Sestřička se chce najíst a zatancovat si bez uniformy."

Rozkol v koalici se nekolá. Lidovci sice navrhují lidové zvýšení platů zákonodárců o 0 %, nicméně (podle lidovců): "Naším cílem je koaliční řešení."
Podle nezachyceného (pro nás by to bylo zbytečné úsilí) koalového partnera "lidovci nepůsobili neústupně".
Jiný nám lhostejný koala: "Bude jednotný postoj."

Carský prezident Vladimir Vladimirovič Putin přednesl letos už jedenáctý projev "svému národu". Tentokrát jde o výroční projev "o stavu federace", který přednáší ruskému parlamentu. Mj. se v něm pochlubil, jak roste počet ruského obyvatelstva, navzdory chmurným prognózám OSN.

"Do toho počtu zahrnul i obyvatele Krymu." (Žena Moby Dicka)
"Koho chce zahrnout příští rok?" (Moby Dick)
"Zahrnout do statistik nebo do hromadných hrobů?" (Mrtvá Kočka)

"Nikomu se nepodaří dosáhnout vojenské převahy nad Ruskem. Rusko disponuje možnostmi a dokáže uplatnit nestandardní řešení v obranyschopnosti." (Vladimir Vladimirovič Putin, v budoucnu zvaný Hrozný.)
"Ten Putin je fakt hroznej." (Mrtvá Kočka)

Pátek 5. prosince 2014

Nový ministr dopravy Dan Ťok jest rozezlen na České dráhy, jak (ne)řešily situaci s ledovkou směrem k (ne)cestující veřejnosti. Dnes si on a premiér Bohuslav Sobotka pohovoří s (presumptivně bývalým) generálním ředitelem ČD Pavlem Krtkem, jenž jest ve funkci od 10. listopadu 2014.

Ostravsko dusí smog. Sněmovna se shodla na 3 %.

"Putinův projev k Federálnímu shromáždění potvrdil skutečnost, že současné Rusko je státem konzervativním, sebevědomým a zcela standardním. V konfrontaci se čtvrtečními prezidentovými slovy nemohou obstát tvrzení o ruské agresivitě, nacionalismu a velmocenských choutkách. V celém více než hodinovém projevu nic takového nenalezneme. Pokud ovšem za nacionalismus a agresivitu nepovažujeme důraz na národní hrdost, na suverenitu a dostatečně silnou vojenskou moc, která je s to ochránit území státu a zájmy jeho občanů." (Komentář k vystoupení V. V. Putina z úst místopředsedy strany Národní demokracie Ladislava Zemánka pro Hlas Ruska.)
"Demokracie kteréhože národa?" (Žena Moby Dicka)
"Rusko chrání zájmy svého státu i za hranicemi mezinárodně uznaných hranic ruské říše." (Moby Dick)
"A svých občanů kdekoli na světě. Říká se tomu Putinova doktrína." (Žena Moby Dicka)
"Standardní Rusko. Jak o něm psal už Karel Havlíček Borovský…" (Mrtvá Kočka)

"Bude-li Eurasijský svaz opravdu respektovat suverenitu a rovnoprávnost jednotlivých členských zemí, jak o tom Putin ve čtvrtek hovořil, pak se i pro Českou republiku rýsuje zajímavá možnost do budoucna. A nevylučuji, že ji naše Národní demokracie bude prosazovat." (Ladislav Zemánek, místopředseda ND)
V souvislosti s tímto vyjádřením pana Zemánka se rýsuje skutečný význam plného názvu jeho partaje, jenž zní "NE Bruselu – Národní demokracie" a skutečné pohnutky Zemánkova šéfa pana předsedy ND Adama B. Bartoše.

"A taky už víme, co je to ten Bartošův protievropský »konzervatismus«." (Žena Moby Dicka)
"Obnovit RVHP a ruskou nadvládu." (Mrtvá Kočka)

**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick