středa 10. prosince 2014

Privatizace Českých Textáren 2004 – nekonečný příběh

Ráno jsme šli před vládu, tedy já a Kruto, s naším transparentem: "České Textárny podporují rozhodnutí vlády!" Protože však ministrům nebylo jasné, jaké, tak jednali až do pozdního odpoledne. Trh nervózně čeká.
(Jména osob, jakož i názvy podniků a institucí zde uvedených, jsou pouhou literární fikcí. Všechno je to vymyšleno. Jenom příběh o nekonečné privatizaci Českých Textáren je opravdu nekonečný...)



Pondělí 29. listopadu 2004

Pan vedoucí ing. Duto Hlav přišel dnes z managorské porady nečekaně brzo. Hned si zavolal Kruto i mě k sobě do akvária a začal nám vykládat o rozhodujících úkolech, jak máme uchopit vizi, vytyčit si cíl a k němu pak vést misi. Načež nás poslal do vstupní haly, kde je na to prostor. Totiž na vyrábění transparentu, který ve středu poneseme před vládu.

Úterý 30. listopadu 2004

Dnešní tisk hlásá: "Vláda je rozpolcena." Důvod? Ministři se mají rozhodnout, jak privatizovat České Textárny. Mají dvě možnosti: Prodat akcie na trzích, což je hned, ale stát přijde o pěkných pár miliard. A jsou pak neprůhledné vlastnické vztahy. Nebo prodat akcie vítězi veřejné soutěže, což chvíli trvá, a kdo ví, který hajzl je pak podplatí a v kterém daňovém ráji převod našich akcií vyúčtuje, takže stát může přijít o pěkných pár miliard na daních.

Vláda má tedy dvě možnosti, takže je to pro ni trochu složité. A hlavně kách takhle rychle: O privatizaci Českých Textáren rozhoduje už asi čtvrtá vláda - a žádná to ještě nestihla během svého funkčního období...

Středa 1. prosince 2004

Ráno jsme šli před vládu, tedy já a Kruto, s naším transparentem: "České Textárny podporují rozhodnutí vlády!" Protože však ministrům nebylo jasné, které z těch dvou, tak jednali až do pozdního odpoledne. Trh nervózně čeká.

Čtvrtek 2. prosince 2004

Vláda to měla včera složité. Nejdříve se měla vyjádřit k poslaneckému návrhu zákona o "neziskových" nemocnicích. Jaké stanovisko zaujala? "Neutrální", pravil superepert Hola Mátoha, který teď za vládu mluví. (Neutrální = mrtvý brouk.) Kdežto ve věci Českých Textáren učinil kabinet pokrok. Rozhodl!

Že se rozhodne příští březen, komu prodá Č. Textárny. A když nás nikdo nebude chtít, tak naše akcie přece jen hodí na trh.

Pátek 3. prosince 2004

Dneska na ředitelském patře zase lítaly zátky od šampaňského a ozýval se bujarý zpěv. Nový vlastník nastoupí nejdříve v květnu 2005 - až po tom, co si managoři vyplatí 200 milionů jako své odměny za to, že naším transparentem podpořili vládu.
Manadement se také kojí nadějí, že dříve, než budeme zprivatizováni, tak tahle vláda zase padne - a nová začne privatizovat nanovo.
...............
Z komentářů

čím dál slabší,
nemáte ten pocit?
193.XXX

Ne
160.YYY

Možná,
ale stále a stále z 90% pravda (skutečnost)! A to nejen v Českých Textárnách, ale podobný manyžeři a managoři jsou v každém druhém podniku v ČR (státním nebo soukromém, to je fuk). Zaměstnanci a zákazníci jsou jen obtížný hmyz.
A co je vůbec nejhorší povolání, ze kterého je mi na zvracení?! Tiskový mluvčí! Největší špína a exkrement na botě přinesený!
62.ZZZ
-------------------------------------------
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.

Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: