pátek 31. ledna 2014

MOBY DICK: Zóny míru

Ruské varování, syrský smír, ptačí rvačka, dobývání Měsíce, satanský soud, přešetření hranic a aktivní postoj
************************************

Sobota 25. ledna

Zemi čeká další doba ledová. K těmto výsledkům došli vědci z britské národní Rutherfordovy a Appletonovy laboratoře. Sluneční aktivita totiž poslední dobou značně poklesla.


čtvrtek 30. ledna 2014

Pozvánka na besedu (a autorskou četbu) Vztahy s mimozemšťany

Všechny fany, kteří se před měsícem nemohli dostavit do liberecké Bílé kavárny/čajovny Emtea na autorské čtení/besedu Vilmy Kadlečkové, Jana Kovanice a Karoliny Francové  "Vztahy, láska a sex s mimozemšťany", zveme na Pragoffest. Inovovaná akce proběhne v rámci linie "To nej" v místnosti č. 3 v sobotu 1. února 2014 od 18:00.

úterý 28. ledna 2014

Jak můžete býti bez ovocného stromoví?

(Autorem tohoto sto let starého textu je Josef Rákosník, rolník v Deštné.)

Nikdy bych nebyl věřil, že jsou v Čechách celé kraje, kde rolníci ovocného stromoví takřka neznají. Až teprve, když jsem kraje ty procestoval, seznal jsem tuto smutnou pravdu ze zkušenosti.

Rolník – a bez ovocného stromu! Selský grunt – bez zahrady! Silnice – bez ovocné aleje! Stráň – neosázená! Náves – bez stromečku, pustá! Všecko to skutečně existuje! Takovou poušť jsem na vlastní oči viděl. Nechápu, jak mohou býti tam lidé živi bez stromu, jenž jest přece nejlepším přítelem nás sedláků.

sobota 25. ledna 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY 2004: Vir Bill

Pondělí 26. ledna 2004

Přišel mail od neúprosného velitele jednotky rychlého zásahu plukovníka Havrana Vetřelého:

"Protože se moje lpění na dodržování pravidla otevřených dveří stalo záminkou mediálních útoků osobně na mou osobu a zprostředkovaně i na České Textárny, upouštím dočasně od občasných kontrol dodržování vnitropodnikové kultury. Celou uměle vyvolanou aférou jsem skutečně znechucen a chci zdůraznit, že jsem v žádném případě nejednal v rozporu s platnými mimopodnikovými právními předpisy ani jsem nezneužil svých znalostí od rudých baretů. Mé jednání bylo možná někdy tvrdé, avšak důsledné a spravedlivé. Sám jsem z něj vyvodil (na rozdíl od mnoha jiných) velmi důsledná a velmi tvrdá osobní opatření.
Ano, já sám odedneška zavírám dveře u své kanceláře!"

pátek 24. ledna 2014

MOBY DICK: Ledničky útočí

Zombie ODS, tchoří ombudsman, ministerské maturity, devótní média, ukrajinská válka, otcovské rady a takzvané sněhové vločky
************************************

Sobota 18. ledna

ODS si v olomouckém hotelu Clarion zvolila nového předsedu. Stal se jím Petr Fiala (člen ODS od 11/2013). Vyhlásil, že strana konečně začne provozovat opozici.
"Co vlastně dělali od pádu Nečasovy vlády doteď?" (Mrtvá Kočka)
"Já to řeknu slušně: Nic." (Žena Moby Dicka)

úterý 21. ledna 2014

Jak jsme slavně stávkovali


SVVŠ v Jeronýmově ulici
– toho uplakaného lednového dne, v době mezi Palachovou smrtí a jeho pohřbem
--------------------------------------------------------------

Před čtyřiceti lety byla moje generace zasažena Palachovým zoufalým činem. Ti nejagilnější mladí lidé bivakovali v Praze u sochy sv. Václava a drželi tam protestní i podpůrnou hladovku. Vysokoškoláci opět zahájili okupační stávky za splnění Palachových požadavků - zrušení cenzury a tiskoviny "Zprávy". A to nejen v Praze, ale i dalších univerzitních městech. Například i na liberecké technice. V roce 1969 se jmenovala "Vysoká škola strojní a textilní v Liberci". Tehdy jsem se nacházel v maturitním ročníku SVVŠ (Střední všeobecně vzdělávací škola). Oproti dnešním gymnáziím trvalo studium na "esvévéešce" jen tři roky. Třebaže nám bylo sedmnáct, byli jsme vlastně už skoro vysokoškoláci. A tak se mezi námi vedly debaty, jestli bychom se k vysokoškolákům neměli přidat. Přiznávám, že ty debaty byly spíše "akademické" – dokud nás nepoňoukl soudruh ředitel.

pondělí 20. ledna 2014

Palach to dokázal


Jak může ještě dnes někdo urážet památku Jana Palacha tím, že bude říkat, že komunisti jsou vlastně demokratickou stranou?
---------------------------------------------
Před dvaceti pěti lety řádili zběsilí komunisté v ulicích Prahy tři dny za sebou. 15., 16. a 17. ledna 1989 mlátili lidi hlava nehlava, vyváželi je do temných lesů a polí, pouštěli na ně psy, nechali do nich stříkat zneužitými hasiči. Ti psi a hasiči v tom byli nevinně.

neděle 19. ledna 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY 2004: A debilové přicházejí...

Pondělí 19. ledna 2004

Rozechvění vedoucího Duto Hlava, který stále očekává kontrolu rajónů (jestli dodržujeme kulturu otevřených dveří) bylo tak náramné, že nám celé dopoledne opakoval:

"Pokud je zaměstnanec v kanceláři, dveře této kanceláře zůstávají otevřené, stejně tak, jak otevřená chce být naše společnost. To je pravidlo, které má výjimku pouze v případě, že nastane aktuální situace bránící tomuto pravidlu, což je například pracovní jednání... Pánové, až sem dorazí šťára, tak máme pracovní jednání, ano? Prosím!!!"

Protože dveře máme pochopitelně zavřené. Ing. Duto Hlav nás prosí – snad poprvé v životě. To se tedy musí skutečně zmítat v těžkých obavách!


pátek 17. ledna 2014

MOBY DICK: Profláknutí Palestinci

Prezidentská popularita, absurdní mlčenlivost, venezuelská opereta, čínská špína, lihová mafie a větrání v EGAP
************************************

Sobota 11. ledna

Levicový prezident dokázal konečně zastavit strmý pád své popularity: Média práskla, že má novou milenku.
"Hluboce lituji nerespektování zásad ochrany soukromí, na kterou mám právo jako každý občan". (François Hollande, prezident Francie, se ohrazuje jakožto "řadový Francouz" proti svému vláčení po internetu.)

středa 15. ledna 2014

Pozvánka na lemurijskou literární besídku

Už zejtra mám s bandou autorů z Lemurie.eu autorské čtení z příspěvků do tohoto e-zinu. Kdo půjde na Žižkově ve čtvrtek 16. ledna v 19:30 Husineckou kolem cafébaru s hudebním klubem Baryton, jest tímto vyzván, aby zapadl do čísla 29.

(Protože už akce proběhla, přidávám pro zvědavce alespoň odkaz na fotogalerii.)

úterý 14. ledna 2014

Palachiáda

Prasečí řev komunistických a okupačních žurnalistů byl nesnesitelný
------------------------------------------------

15. ledna 1989 bylo v Praze na Václavském náměstí opět jednou rušno. Byla neděle, ale rodinky neměly v centru města  klid na své odpolední  procházky. To, co si policejní běsové natrénovali předcházející rok na výročí vzniku ČSR, to, co si na Den lidských práv (10.12.1988), odpustili, to opět spustili v míře nebývalé. Obrněné transportéry a vodní děla, psi a bijci s bílými obušky, lidoví milicionáři a fízlové v civilu masivně demonstrovali zrůdnost komunistického systému. Vrhli se na několik set mladých lidí, kteří se v klidu shromáždili pod sochou svatého Václava, jali se je zvířecky (to se tak říká) mlátit a rozehnali i několik set čumilů na chodníku. Přes šedesát lidí bylo zadrženo.

pondělí 13. ledna 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY 2004: Čekání na Kokota

Pondělí 12.ledna 2004

Pan vedoucí Duto Hlav se vrátil z dovolené. Ale vůbec si nevšímal nové kanceláře firmy Junior´s v naší textárně. Zato mne s Ambrožem bedlivě prohlédl, jestli máme pečlivě utřené stoly, ostříhané nehty a pořádek v odpadkových koších. A hlavně, jestli máme otevřené dveře na chodbu. Když jsem se ptal, proč je máme mít otevřené, nasupeně odvětil:

"To je nová politika otevřených dveří. Jde o celý komplex kultury otevřenosti, který naše firma nyní nastoupila. Musíme překonávat komunikační bariéry a vytvářet prostředí vzájemné důvěry. Taky byste tu mohli kouřit!"

Nu, při otevřených dveřích kouř z cigaret alespoň dříve vyvětrá. Škoda, že jsme nekuřáci.

pátek 10. ledna 2014

MOBY DICK: Prezidenti v rozkladu

Novoroční pochybení, palestinští štíři, venezuelská slečna, čekající Sobotka a popletený Mlhoš
************************************

Sobota 4. ledna

"V pondělí (30.12.) byl předpoklad snížené poptávky po cestování, jelikož se jednalo o pracovní den mezi víkendem a Silvestrem. Zatím nemáme pohromadě všechny poznatky, ale již víme, že hlavně v odpolední špičce byla zejména u metra a vybraných povrchových linek MHD nedostačující kapacita." (Filip Drápal, mluvčí pražského Ropidu)
"Što éto takóje »nedostačující kapacita«?" (Žena Moby Dicka)
"Když lidi v metru při čekání přepadávají do kolejiště. Když se nevejdou do metrovlaku, tramvaje nebo busu." (Mrtvá Kočka)

úterý 7. ledna 2014

Opožděný dárek

Jak se dělá štěstí, ptala se tu nedávno na Štědrý den spolupsí autorka Daniela Kovářová. A hle, nyní jsem obdržel opožděný dárek – knížku stejného jména. Jde o sbírku loňských fejetonů "o rodině a právu", kterými autorka zaplňuje svůj blog, potažmo stránky Neviditelného psa, ale i novin a časopisů.