pátek 28. února 2014

MOBY DICK: Krymské lázně

Média-mírotvůrci, obránci vlasti, pošťuchování kmotrů, humanitární pomoc, Janukovyčův křik a Putinovo mlčení
************************************
Sobota 22. února

Ukrajinský parlament ústavní většinou sesadil prezidenta Viktora Janukovyče z funkce. Neb "není schopen vykonávat povinnosti hlavy státu".
"Mlhošu, to máme i v naší ústavě!" (Moby Dick)
Ještě předtím podal Vladimir Rybak (předseda parlamentu) demisi. Jest chor a bude se léčit.
"Nejspíš v lázních na Krymu."  (Žena Moby Dicka)

středa 26. února 2014

Hoši, chraňte republiku!


Sobota 8. října 1938 je dnem, kdy začíná být obsazováno 5. pásmo, které sama Mnichovské dohoda nezmiňovala. Fakticky šlo o "území, v nichž má být provedeno lidové hlasování", a měl o tom rozhodnout Mezinárodní výbor. Ten však odkýval vše, co jeho německý předseda označil za "zbývající území převážně německého charakteru". To mělo být Němci obsazeno do 10. října. Protože ze "sporného území" 18 tisíc čtverečních kilometrů získalo Německo 17.250 km , bylo referendum zrušeno jako zbytečné, 750 km bylo velkoryse ponecháno "zbytkovému Česku", a místo (neexistujících) mezinárodních jednotek pokračovaly v záboru jednotky německé.

úterý 25. února 2014

Tygr a slunečnice


Za hlavní hřeb návštěvy Londýna jsem považoval návštěvu National Gallery. Proto jsem si ho naplánoval na samotný konec výpravy, kterou jsme před měsícem se synkem podnikli. Chtěl jsem uvidět hlavně obrazy Vincenta Van Gogha, v Londýně mají jednu z jeho Slunečnic. Jinou jsem už viděl v Mnichově, a ta na mne sálala takovým životem, že jsem chtěl vidět další. Naštěstí zrovna ten víkend před naším příletem k londýnské Slunečnici přibyla ještě jedna z amsterdamského muzea Van Gogha. A tak se na výstavu těchto dvou obrazů stála na Trafalgarském náměstí drobná fronta.

neděle 23. února 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY: Problémy s barvou

Pondělí 16. února 2004

Vedoucí Ing. Duto Hlav přišel z prac. porady managorů poněkud vyplašený. Tento týden bude z nejvyšších míst rozeslán velice důležitý mail, se kterým se mají prokazatelně seznámit všichni zaměstnanci. Prokazatelně – to značí, že ho musejí podepsat. Tedy bude muset být vytištěn. Důležité maily bývají roztodivně barevné. A naše poslední funkční tiskárna už nějaký čas nemá barvu.

pátek 21. února 2014

MOBY DICK: Hotel Ukrajina

Pohodlná stojedenáctka, svatý Mikuláš M., světlé zítřky, ruská předzahrádka a pravá tvář Moskvy.
************************************

Sobota 15. února
Japonsko i nadále sužuje vražedné sněžení. Tentokrát bez uvozovek. 27 centimetrů sněhu v oblasti Tokia je na místní poměry neobvyklá věc, naposledy tu takhle sněžilo před 45 lety.
"Je to pro ně kalamita, kterou zažijí jednou za život. V důsledku toho bylo mnoho nehod a úrazů - třeba i kvůli odklízení sněhu ze zatížených střech. Japonské lehké dřevěné domky na takovou váhu nejsou stavěné, lidi se báli problémů a snažili se sníh odstranit, ale jsou obecně dosti manuálně nešikovní, navíc to byli starší lidé, takže byly i smrtelné případy. (Z mailu čtenáře D.F.)
A těch případů je teď asi dvacet. Včetně automobilových nehod.

úterý 18. února 2014

Poslední jízda


Letos sníh v Praze skoro nic, na prokopáčských kamenech málo. Běžte na Letnou!

Vloni v zimě jsem při návratu ze zasněženého a kamenitého Prokopáče (kam jsem se vydal na běžkách) kousek před barákem utrh' podrážku z mých památečních bot. (Nikoli "utrhl", šlo to na jednu slabiku:) Ty boty mi sloužily dobrých čtyřicet let, ale běžky jsem měl nové.

pátek 14. února 2014

MOBY DICK: Trafikanti a pedofilové

Buržoazní média, akční body, suroví politici, žirafí znepokojení a konec omezeného kontingentu
************************************

Sobota 8. února

Japonsko sužuje "vražedné sněžení": Napadlo 50 cenťáků.
"Ledovec se blíží!" (Stanislav Lem, Futurologický kongres (1971) a Moby Dick, Deníček)
"Země vstupuje do další doby ledové." (Mototaka Nakamura, japonský oceánolog.)
"Ale za deset tisíc let se zase vše v dobré obrátí." (Žena Moby Dicka)
"Snad v zlé, ne? Podle Zelených Khmérů." (Mrtvá Kočka)

Jižní Anglii sužuje období dešťů. Podle britských vědců za to může globální oteplování.

úterý 11. února 2014

British Museum: dobrá adresa

Před dvěma týdny jsem si užíval vánočního dárku od synka, totiž návštěvy Londýna. Na tři dny jsme se ubytovali v hotelu kousek od Britského muzea. Což mělo velkou výhodu! Když se vám totiž podaří ztratit v nočním městě, nemáte busolu ani žádnou navigaci, stačí rozložit mapu (dostali jste ji v hotelu) a nejbližší Londýňan vám pak na ní ukáže, kde jste, a jak se dostanete – k Britskému muzeu. Je to dobrá adresa, zejména, když si chcete prohlédnout Britské muzeum.

pondělí 10. února 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY 2004: Kruto-vládce Českých Textáren

Pondělí 9. února 2004

Vedoucí textárny Ing. Duto Hlav se objevil až odpoledne, obtěžkán drobným nákupem: Toaletními papíry, hadrem, kbelíkem, saponáty a záchodovou štětkou. Snad si nemyslí, že budeme po sobě uklízet vnitřek záchodové mísy sami?

pátek 7. února 2014

MOBY DICK: Tankové války na Ukrajině

Hry míru a porozumění, společnost dobrých lidí, rozmlžená budoucnost, okupace západními politiky a jiné jemné nuance
************************************

Sobota 1. února

Alpy zažívají "neobvyklou zimu": Napadlo tam během minulého měsíce spousty sněhu, jako by snad ani leden nebyl. Někde tři metry, jinde šest. Prý jde o rekord za posledních 20 let.
"Ledovec se blíží!" (Stanislav Lem, Futurologický kongres, 1971)

Draci a lidé (literární besídka)

Všechny fany z Liberce a okolí zveme na autorské čtení Terezy Kovanicové, Jana Kovanice a Františky Vrbenské.

Uplynul měsíc a Bílá kavárna a čajovna "Emtea" v obchodním centru Plaza, Liberec, je opět připravena poskytnout krom svých obvyklých pochoutek i literární besídku. Akce se koná v úterý 11. února, tentokrát už od 18:30, a to opět v péči libereckého Fantasy klubu.

úterý 4. února 2014

Tate Modern: Vstup volný


Před týdnem jsem se byl podívat na výstavu Paul Klee, Making Visible, která právě probíhá v britském národním muzeu moderního umění Tate Modern. Teprve v Londýně jsem pochopil, co je to světové impérium. Velká Británie jím kdysi byla, a Londým byl jeho centrem, což nelze přehlédnout. Zejména v rozlehlosti parků, monumentálnosti plastik a obrovitosti budov. Ano, Londýn si může dovolit olbřímí mrakodrapy. Dokonce i ono přerostlé ruské kolo na nábřeží místní Vltavy naproti Westminsteru se vsákne. Mamutí je i budova bývalé elektrárny na břehu Temže, ve které se dnes nachází ona galerie moderního umění, což je jen jedna ze čtyř součástí Tate Gallery.

neděle 2. února 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY 2004: Kultura zamčeného záchoda

Pondělí 2. února 2004

Tak pro "období dočasně zhoršených klimatických podmínek" (čti: zima) byla vyhlášena přestávka v kultuře otevřených dveří už oficiálně. Jednak jsou tu obavy z chřipky – a jednak přišly podstatně zvýšené faktury za spotřebu tepla a elektrické energie.