pátek 13. února 2015

MOBY DICK: Pro dobro společnosti

Intenzivní jiskření, vál Válkové, postavení se čelem, trošku jiná báze, plíživí Rusáci, rakety a další strategické záležitosti



Sobota 7. února 2015

Ministryně spravedlnosti Helena Válková dosáhla včera velkého úspěchu. Přes intenzivní jiskření při jednáních se zástupci justice nakonec se soudci a státními zástupci  sjednala, že jim nebude doplacen plat za minulé tři roky ve výši 5 miliard korun, ale jen 1,2 miliard korun. Ušetřila tak státní kase 3,8 miliard korun.
"Připravila tak státní kasu o 1,2 miliardy korun." (Mrtvá Kočka)
"Žádám všechny soudce, aby pokud dohoda dojde v pondělí naplnění, aby ji respektovali." (Pavel Šámal., předseda Nejvyššího soudu)

Jednání proběhlo kvůli jediné vyhrané žalobě v případě jediné soudkyně u Nejvyššího soudu. Odvolat se lze jen k Ústavnímu soudu. Ale odvolat by se musel ten soudce, který rozhodl, jak rozhodl – tedy proti vlastnímu rozhodnutí…
"Prej to zvažuje!!!" (Moby Dick)
"No to jsem sama žádostiva, jestli bude takový smělec." (Teta Kateřina)

Neděle 8. února 2015

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu je velmi neblahý signál." (Senátorka a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová)
Eliška považuje rozhodnutí NS za protiústavní. Sice stát při výpočtu platů chyboval, avšak výrok Nejvyššího soudu jde proti rozhodnutí konstitučního tribunálu z října loňského roku.

To, co minulé pravicové vlády přitom provedly soudcům, provedly kvůli šetření i jiným skupinám zaměstnanců.
"Jiné skupiny zaměstnanců nejsou tak fundované." (Žena Moby Dicka)
"Tak vychcané." (Mrtvá Kočka)

Například nemocnice nerespektují slíbené navýšení platů svým zaměstnancům: Nemají na to peníze!
"A stát má?" (Moby Dick)
"Natiskne dluhopisy." (Mrtvá Kočka)

"Mně jde o to, aby se ten zákon udělal nový a aby přestala ta anarchie, kdy si soudci jak do samoobsluhy chodí pro koeficienty platu a politici se jich bojí a všechno jim odhlasovávají." (Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala chce, aby vznikl fungl nový zákon o platech ústavních činitelů.)

Pondělí 9. února 2015

Vláda těsnou většinou schválila páteční dohodu ministryně spravedlnosti s vyděračskými soudci. Agentura Muška na Zdi zjistila, že se tak stalo pouze pod příslibem toho, že ministryně Válková půjde dobrovolně od válu.

Stádní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě na její žádost ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Po krátkém a srdečném rozhovoru se rozloučili. Paní ministryně pak sdělila novinářům, že má zápal plic a šla si lehnout do nemocnice.
Andrej Babiš (ANO) vyjádřil podiv nad tím, že neoznámila svou dobrovolnou demisi, kterou s ní dohodl.
"Kterou jí přikázal." (Žena Moby Dicka)
"V souvislosti s vývojem událostí kolem mé osoby začínám být relativně znechucená." (Helena Vono se toho za protektorátu zase tak moc nedělo Válková)

Mlhoš Zeman společně s manželkou stádního prezidenta Ivanou Zemanovou přibyl na přátelskou návštěvu Jordánského hášimovské království.

Úterý 10. února 2015

"Výměna ministra spravedlnosti mimo volby narušuje činnost justice." (Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová k možné demisi ministryně Heleny Válkové pro ČTK)
"Soudcovská unie teda neví, jestli bude platit, že dostaneme ty prachy, co se dohodly v pátek." (Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová k možné demisi ministryně Heleny Válkové pro MnZ)

"Dneska jsem s ní mluvil před chvílí a domluvili jsme se, že oznámí, nebo už oznámila písemně svoji rezignaci k 1. březnu 2015. Bylo to pro ni velice náročné období, už při nástupu mě informovala, že to nechce dělat dlouho, a proto ten její krok chápu,"" (Andrej Babiš)
"Aha, takže jí to nepřikázal." (Žena Moby Dicka)
"Jenom to z ní na nemocničním loži vymámil." (Mrtvá Kočka)

Premiér Sobotka je rád, že "skončila nejistota kolem resortu". Demisi "vzal na vědomí" a ministryni "poděkoval" za působení v úřadu: "Měla hodně dobrých úmyslů a přistupovala k výkonu funkce poctivě, nicméně hodně často se ve funkci ministryně trápila".
Trápila ji její první náměstkyně Hana Marvanová, bez níž nechtěla na ministerstvo jít. Marvanová pak rezignovala. Trápil ji náměstek Pavel Štern, který na ni podal trestní oznámení kvůli tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Toho vyhodila. Menažerie ji netrápila, pro svou (ne)činnost byla dosud pod horizontem našeho zájmu.

Přednostové stran vládní koalice se sešli s odboráři, zastupujícími  61 tisíc státních zaměstnanců, kteří spadají pod služební zákon.
"My v této chvíli v žádném případě nebudeme ustupovat od našeho požadavku na zvýšení platů o 25 %, protože si myslíme, že je to naprosto logické… Vláda by se k tomu měla postavit čelem. Představa, že by bylo navýšení jen 10 % je science fiction." (Josef Středula, šéfodborář Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS)).
"Vaše představy jsou fantasy." (Mrtvá Kočka)
"Jednoznačně chceme 25 %, aby se úředníci nemuseli pohlížet jinde." (Josef Středula)
"Tak se poohlédněte!" (Moby Dick)
"A už tam zvostaňte." (Mrtvá Kočka)
Atmosféru schůzky, kterou budou v průběhu příštích dvou měsíců následovat další, si obě strany pochvalovaly.

Premiér Bohuslav Sobotka dlouhodobě navrhuje 10% zvýšení platů.
"Za ty dva měsíce se systémem dohadování trhovců shodnou na…" (Žena Moby Dicka)
"Patnácti." (Sobotka)
"Dvaceti. (Středula)
"No tak dobře, sedmnácti.." (Sobotka)
"No tak dobře, dvaceti procentech. (Středula)

Nový řecký premiér Alexis Tsipras vyhlíží pomoc mimo Evropu. V úvahu připadá Čína, která se nevyjádřila, a Rusko, které se vyjádřilo už v lednu ústy  ministra zemědělství Nikolaje Fjodorova na jednání v Berlíně: "Pokud by Řecko opustilo Evropskou unii, tak si s ním vybudujeme vlastní vztahy, v nichž se na něj nebude zákaz dovozu potravin vztahovat."
A možná si mezi sebou vybudují i další nadstandardní vztahy? Kdo ví.
Poté, co EU hodila přes palubu Kypr (což je právě nyní nepotopitelná letadlová loď Ruské federace), nabírá plížení Rusáků do Evropy dalších grádů.

Francouzskoněmecká dvojka v Kremlu neuspěla. V.V.Putin obvinil Západ z "destabilizace situace" na Ukrajině. Aby byla situace stabilizována, vyhlásil na Krymu a u východních ukrajinských hranic cvičení vojenských jednotek.

Středa 11. února 2015

Sešli se předsedové soudů, kteří vydali společné prohlášení: Soudci se vzdávají tří čtvrtin nároků…,
"Sporných nároků, a soudy nepřezkoumatelných nároků." (Žena Moby Dicka)
…kterýmžto velkorysým postupem…
"Malorysím postupem." (Mrtvá Kočka)
…hodlají učinit tlustou čáru za spory o platy…
"Nejvyšší kontrolní úřad snad nehodlá." (Žena Moby Dicka)
…a uchovat důvěru veřejnosti v soudní moc.
"Není co uchovávat!" (Mrtvá Kočka)

Prezident Mlhoš Zeman připjal na hrdou hruď jordánského krále Abdalláha II. nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Ocenil tak boj Jordánska s terorismem.
Král Abdalláh II. připjal na klenutou hruď českého prezidenta Mlhoše Zemana nejvyšší jordánské vyznamenání Řád Husajna bin Alího. Ocenil tak podporu Česka Jordánsku v boji s terorismem.
"Ty Mlhošovy kecy?" (Mrtvá Kočka)
"Ne, tomu se říká reciprocita v předávání řádů." (Žena Moby Dicka)

Exkapitán výletní exlodi Costa Concordia Francesco Schettino se bude odvolávat proti rozhodnutí italského soudu, u kterého vyfasoval 16 let + 1 měsíc natvrdo + zapacení odškodnění blízkým po 32 obětech námořní katastrofy, jež se odehrála před třemi lety u ostrova Giglio. Že prej "zachránil" těch dalších 4.000 cestujících, kteří se neutopili!!!
"Ona to nebyla nehoda, ale zákonitý náraz o skálu, když loď prováděla svůj pravidelný nebezpečný manévr mimo plavební dráhu, soudruhu kapitáne." (Žena Moby Dicka)
"O čemž soudruzi z vedení společnosti Costa Cruises zřejmě neměli ani ponětí." (Mrtvá Kočka)

Na Tchaj-wanu probíhá přezkušování pilotů letadel ATR. Více než polovička jich testy neprošla.
"Včetně těch, kteří na zkoušky raději ani nepřišli. (Mrtvá Kočka)
"O jejich kvalifikaci soudruzi z vedení společnosti TransAsia Airways zřejmě neměli ani ponětí." (Žena Moby Dicka)
Konečný stav obětí letecké katastrofy z minulého týdne je 42.

Zástupci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa jednají v běloruském Minsku o budoucím příměří s povstalci lidových pseudorepublik. Zástupci sudetských Rusů sedí v přesálí, aby mohli připojit podpis. Zatím to odmítají, protože požadují (mj.) autonomii.
"Stejnou, jako po neústupném československém státu požadovali v roce 1938 sudetští Němci." (Žena Moby Dicka)
"Ale ti ji nakonec dostali, ne?" (Moby Dick)
"Načež požádali Hitlera o připojení k Říši…" (Mrtvá Kočka)

Ukrajina požaduje dohled nad svou východní hranicí ve spolupráci s OBSE. Rusko to odmítá. Ukrajina zase odmítá ruskou čáru "demilitarizovaného pásma" na svém území.
Vidina blízkého příměří vede obě strany k eskalaci bojů.

V jedné nejmenované české parlamentní politické straně, která má 9 členů a 14 poslanců, kteří byli vnitrostranickou totalitou tuze frustrováni, došlo za zády jejího předsedy k puči-nepuči. Nepučisté chtějí pracovat jen "na trošku jiné bázi" než doposud. Nejmenovaný předseda jim hrdě odvětil:
"Nikdo nás nebude vydírat a nikoho se nebudeme bát."

Čtvrtek 12. února 2015

V noci přejeli nekontrolovanou ukrajinskou hranici dobrovolní spomocníci sudetoruských vlastenců. Zelení mužici odjeli na svou dovolenou v padesáti tancích a čtyřiceti raketometech typu Grad, Uragan a Smerč. Následovalo je čtyřicet obrněných vozidel, které zřejmě vezly na dovolenou řízky s chlebem a vodku. V Minsku pokračuje čtyřstranný summýš k řešení krize na východě Ukrajiny. A s úspěšným výsledkem! Bylo dojednáno další příměří.
"To současné nikdy příměřím nebylo." (Žena Moby Dicka)
Nové, už skutečně platné příměří vstoupí v platnost v noci ze soboty na neděli.
"Zdá se, že co si kdo do té doby urve, bude jeho už na věčné časy." (Mrtvá Kočka)
"A nikdy jinak!" (Klement Gottwald)

Raketová vojska strategického určení Ozbrojených sil Ruské federace zahájila rozsáhlé vojenské cvičení ve 12 regionech celého Ruska. Manévrů se podle ministerstva obrany RF účastní více než 30 pluků vyzbrojených strategickými raketami na mobilních podvozcích a v pozemních silech. Podle agentury MnZ jde o nejrozsáhlejší cvičení ruských strategických raketových vojsk za poslední roky. Ministerstvo neupřesnilo, dokdy cvičení potrvá.
"Jednotky plní úkoly, jako je dosažení vyšší bojové pohotovosti, přesuny či nacvičování obrany před útoky diverzantů a před údery přesných zbraní protivníka." (Nejmenovaný mluvčí RVSU OSRF pro světové agentury)
"Cvičení potrvá do doby, než dojde k naplnění našich cílů" (Nejmenovaný mluvčí RVSU OSRF pro MnZ)
A jakých cílů?
"Zatím postupových cílů." (Nejmenovaný mluvčí RVSU OSRF pro MnZ)
Co je postupovými cíly?
"To určuje dle svého svrchnovaného rozhodnutí hlavní velitel OSRF." (Nejmenovaný mluvčí RVSU OSRF pro MnZ)

Hlavním velitelem OSRF je VVP. Už se mu podařilo dobýt Čečensko, Jižní Osetii a Krym.
   
Pátek 13. února 2015

Pět a půl milionu litrů nafty z české strategické zásoby paliv, jež jsou uskladněny u německé společnosti Viktoriagruppe, padne možná do chřtánu insolvenčního správce oné zkrachovalé společnosti.
"Tak i v Německu?" (Moby Dick)
Zástupci majitele české nafty, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr a náměstek ministra zahraničních věcí Rudolf Jindrák jednají v Praze s německým velvyslancem v ČR, jímž je Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven, co jako s tím?
Nezaznamenaný český skladový odborník prohlašuje, že si ČR nárokuje "skutečně neskutečné množství" nafty. I premiér připouští, že v rámci toho, že insolvenční správci jsou i v Německu svobodnými pány…
"Insolvenčními mafiány." (Mrtvá Kočka)
"To jsi řekla ty!" (Žena Moby Dicka)
…možná přijdeme o pár set milionů kaček.

Insolvenční správce tvrdí, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům. Přišel rovněž k názoru, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s "čistě árijskou naftou" firmy Viktoriagruppe.
"To jsem řekla já." (Žena Moby Dicka)
"Doufám, že současná vláda nedovedla do konce ten idiotský plán, který prosazoval exministr zahraničí Karel Schwarzenberg se svým financministrem Kalouskem, a neprodala Němcům národní kulturní památku zvanou Lobkovický palác, co v něm sídlí jejich velvyslanectví!" (Moby Dick)
"Prodala." (Žena Moby Dicka)

Fraška s válem Válkové pokračuje: Stádní prezident Mlhoš Zeman pravil, že "náhlé odstoupení" jeho oblíbené ministryně ho překvapilo.
"Tak o čem asi mluvili v pondělí na Hradě?" (Žena Moby Dicka)
"Nejspíše o platech soudců a prezidentů." (Mrtvá Kočka)

Není jisto, zda demisi paní ministryně pan prezident přijme. Nejdříve si chce o budoucnosti ministerstva promluvit s generálním ředitelem a předsedou představenstva hnutí ANO Andrejem Babišem a pak taky s nějakým pelikánem.
"Ne pelikánem, ale Pelikánem." (Žena Moby Dicka)
"Kdo je Pelikán?" (Moby Dick)
"Náměstek Válkové. Který jí dával podepisovat ty věci, kvůli kterým ji vystrnadili." (Mrtvá Kočka)
"Kdo je Strnad?" (Moby Dick)
"Mlč, a jdi už spát, prosímtě!" (Žena Moby Dicka)

Jistá množina českých soudců požaduje, aby vláda prohlásila, že soudci ustoupili od svých oprávněných  nároků "pro dobro společnosti".
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick