úterý 14. dubna 2015

Malý festival velké kultury

Před sedmdesáti lety skončila druhá světová válka. Jedním z cílů poraženého nacistického Německa bylo vyhladit židovský národ. Kulturu, lidi, vzpomínku. Vzpomínky jsou však nevyhladitelné. Zůstávají v duších dosud žijících obětí nedokončeného konečného řešení, jejich potomků a díky kultuře i v paměti lidstva. Žije národ a jeho kultura. Žijí a znějí písně a hudba. Znovu zaznějí na letošním, již čtvrtém Malém židovském festivalu (MAŽIF), který proběhne v průběhu celkem tří dnů.
!!!POZOR!!!
Nedělní koncert NENÍ vyprodán, ačkoliv se to zaměstnanci Městské knihovny rozšiřují...
Den první nastane už za týden, ve středu 22. dubna 2015. V 19 hodin začíná koncert v Jeruzalémské synagoze, jež se nachází, jak jinak, v pražské Jeruzalémské ulici (č. 7). Pořad otevře české dívčí vokální trio Makabara . Děvčata zpívají spirituály, skladby lidového charakteru, písně skladatelů 20. století, ale hlavně písně hebrejské. Však i ten jejich název "Makabara" zní uchu jaksi hebrejsky, viďte? Ve skutečnosti jde o zkratku jmen interpretek, jimiž jsou MArie Vostatková, KAteřina Uličná a BArbora Janová. (No – ve skutečnosti to opravdu něco značí, něco, o čem neměly dívky potuchu. Prý to znamená "Pohroma":) Tyto absolventky konzervatoře Jana Deyla rozjely svou kariéru v roce 2007 vítězstvím v mezinárodní soutěži mladých hudebníků (Young Soloist Awards) v USA. Následovaly další úspěchy, kterých ještě není konce.



Poté vystoupí česká pěvkyně Jana Lewitová. Mezzosopranistka Lewitová se specializuje na renesanční a barokní hudbu, a rovněž na sefardské písně španělských židů (za což získala mnohá ocenění). Ku zpěvu si přibere i barokní violu a harfičku.

Ágnes Kutas z Maďarska (žákyně Jany Lewitové) přednese tradicionály, při nichž se doprovodí i na housle.

Závěr bude patřit německému dámskému triu Klezmers Techter, jež nově interpretuje tradiční židovské písně a rovněž komponuje i své vlastní písně. Klezmer, to značí, že se bude hrát na klarinet + basklarinet (Gabriela Kaufmann), akordeon + flétnu + cimbál (Almut Schwab) a kontrabas (Nina Hacker). A zpívat se bude, samozřejmě, taky.

Den druhý vypukne v neděli 26. 4. 2015 rovněž od 19 hodin, a to v Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1. Na koncertu předvede své umění hned pět souborů:

Menorah (zpěv Zuzana Wirthová, doprovod na kytaru, zpěv a mluvené slovo Josef Gušlbauer) přednese něco z duchovní a lidové hudby sefardské židovské diaspory.

Ona je to vlastně všechno "židovská hudba" – hudba instrumentální i zpívaná. Tradicionály, aškenázské i sefardské písně, písně biblické i z moderního Izraele. A hudba lidová, která se nevyhýbá (jak předvedly Klezmers Techter) ani tomu cimbálu. S hebrejskými lidovkami vystoupí dokonce nefalšovaná jihomoravská cimbálovka z Kozojídek CM CAPELLA.

Ze Slovenska na tento jinak český večer zavítá kvarteto AndreaS. Vede ho popredná slovenská klavíristka, korepetítorka, flautistka, čembalistka, pedagóg, prezidentka občianskeho združenia Asociácia Náročného Diváka Andrea Stankovská-Hallon. Ta zahraje na flétnu a klavír, její otec Dušan Stankovský ji doprovodí na klavír. Sláčiky budou držet v rukou Štefan Reiter (housle) a Juraj Alexander (violoncello). Předvedou široký repertoár od židovských a chasidských písní až ke Gershwinovi a Bernsteinovi.

Dívčí pěvecká skupina Carillon pak zazpívá židovské lidové písně v úpravě své vedoucí Terezy Staňkové, a to s klavírním doprovodem Jany Sanigové. Carillon v roce 2007 doslova vyrostl z dětské skupiny Mládí a na pódia se hrne v počtu až šestnácti děvčat.

Koncert ukončí vystoupení skupiny Šarbilach (což v překladu značí "střípek pro štěstí"). Uslyšíme jak židovské modlitby, tak skladby zakladatele souboru Jaromíra Vogela. Styl Šarbilachu je fúze vážné, populární a etnické hudby. Základ souboru prý tvoří 25 hudebníků z řad studentů základních uměleckých škol a konzervatoří, kteří jsou  dle podle potřeb doplňováni  muzikanty z řad profesionálů. Tak jsem zvědav, kolik se jich nakonec na pódiu Velkého sálu Městské knihovny pod taktovkou Jiřího Vondrovice objeví.

Závěrečný koncert proběhne v pondělí 27. 4. 2015 od tradičních 19 hodin, tentokrát ve Španělské synagoze, která se nenachází ve Španělské, avšak ve Vězeňské ulici č. 1 na pražském Josefově, hned vedle Židovského muzea. Tomuto koncertu se jinak říká "dětský", protože v něm vystupují skutečně průrazné mladé talenty. S nimi se předvede např. soukromá škola Ady Slivanské. Vystoupí i houslové soubory Violínek a Tutti Fiori, ve kterých hraje deset až patnáct dětí. Zapěje dětský pěvecký sbor RADOST PRAHA, zahraje duo TUT SADE. Zde bude harfenistku Pavlu Vondráčkovou Jahodovou (jednu ze zakladatelek Šarbilachu) na flétnu doprovázet dcerka Eliana Vondráčková (* 2008).

Všemi třemi dny nás provede jako moderátor Andrej Dan Bárdoš.

A to už bude konec akce, kterou jako hlavní organizátor připravil spolek Muzika Judaika. Projekt záštitou podpořili: prezident ČR Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka, Velvyslanectví státu Izrael, Německa, Polska, Španělska, Maďarska, Slovenska, Ruska, Velvyslanectví Norského království, Židovská obec Praha, Židovské muzeum v Praze, Společnost Berty Suttnerové Kinské, Spolek Operace Ester, rektor ČVÚT prof. Ing. Petr Konvalinka a Mgr. Petr Žantovský.

Je potřeba zmínit, že na všechny akce Malého židovského festivalu je dobrovolné vstupné, i když vám možná budou různé vyhledávače zábavy tvrdit něco jiného. Příspěvek poslouží dobré věci.

Třeba organizování MAŽIF V!


Psáno v Praze na Lužinách dne 14. dubna 2015