pondělí 29. června 2015

Evropský VUML


Volat po debatě je snadné, ale nikde není psáno, že ji budeme mít pod kontrolou. Zpochybňování Evropské ústavy je nebezpečné. Měla by být přijata co nejdemokratičtější cestou, to jest jednoznačným rozhodnutím politických profesionálů. (Před 10 lety jsme se chystali na Evropskou ústavu.)
...................

Tentokrát si zase nevymýšlím, moc. Jen ozřejmuji pronesené. Originál tiskové zprávy z evropského VUMLu je zde.


Nejdřív mi dovolte závěrečnou poznámku k minulému zápisu: Miliardářovi Krejčířovi při útěku nikdo nepomáhal - podle záznamů bezpečnostních kamer šel k lesu absolutně sám. A vůbec nikdo ho nepodepíral, ani mu nenesl kufry... Těžký je život policejních mluvčích!


Pondělí 27. června 2005

V kantýně se koná další kolo Virtuální univerzity morálky a lidství (VUML), tentokrát na téma  "Evropa a její Ústava". Dnes přednášel předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Prohlásil, že debata není všelék. Různí lidé si ji představují jinak, jak ukázal případ Francie. Tam se debata zvrhla v xenofobii a šovinismus. Hořekoval, že "volat po debatě je snadné, ale nikde není psáno, že ji budeme mít pod kontrolou".

Ano, zejména u nás, kde prezident je "stoprocentně proti" eustavě, a většině lidí se také nelíbí.To se pak těžko kontrolovaně debatuje.

Úterý 28. června 2005

Další přednášející, senátorka Helena Rögnerová, nanesla, že Evropa dozrála pro zásadní změnu. Referendum bylo tam, kde nedopadlo dobře, chybou. Ale to se dá napravit. "Nové politické reprezentace, které přebírají či přeberou evropské otěže, snad budou schopny prezentovat ústavní zastřešení integrace nikoli jako výsledek dohadování národních reprezentací, ale jako společný počin evropských politiků".

Politici Evropy, spojte se! Proti národům.

Středa 29. června 2005

Filozof Erazim Kohák mluvil dlouho a dlouhými souvětími s dlouhými slovy. Pochopil jsem však, že kdo neschvaluje Evropskou ústavu, popírá roli rozumu. Na závěr nás všechny vyzval, abychom si vzpomněli na svoji evropskou totožnost, a přestali považovat za správné naše tradiční hodnoty, jako například nerovnoprávnost pohlaví a otroctví.

Fakt to říkal! Možná maličko jinak, ale já tomu rozuměl, že teprve schválením eustavy zrušíme otrokářství.

Čtvrtek 30. června 2005

Skoropremiér a velvyslanec ČR při EU Jan Kohout varoval před rozdělením Evropy.  Návrh evropské ústavní smlouvy je podle Kohouta vyváženým kompromisem, jehož zpochybňování je nebezpečné.

No tak já ten dokument nezpochybňuju. Myslím si však, že byl již referendy odmítnut ve Francii (29. května, 55 % proti) a v Nizozemí (1. června 61,6 %) - a zpochybňovat toto, by bylo neméně nebezpečné!

Pátek 1. července 2005

Korunou evropského VUMLu bylo vystoupení 1. místopředsedy Senátu Petra Pitharta. Ten považuje eustavu za stále otevřený projekt. Ale musíme zůstat solidární a soudržní. Referenda, pokud se v nich mají vyjadřovat amatéři, jsou chybou. Proto by u nás hlasování o přijetí eustavy mělo proběhnout co nejdemokratičtější cestou, to jest jednoznačným rozhodnutím politických profesionálů.

"Jako jsme my všichni tady," dodal.

Sobota 2. července 2005

Ještě mi tam něco chybí. Aha, už vím, tento zápis:

"Jako mužové ducha si uvědomujete, že v tomto okamžiku se odehrává největší historické drama, jaké dějiny evropského lidstva vůbec znají. Jsem pevně přesvědčen, o tom - a jak by mohlo být jinak! -, že toto drama se rozhodne v náš prospěch." Pravil pan říšský ministr Dr. Joseph Goebbelse 11. září 1940 v Berlíně. Ale ten to měl jednodušší - nepotřeboval referenda.

Ale taky se netvářil, že je potřebuje!

***
Z komentářů 2005:

Ano, Moby Dicku, poněkud nesourodá parta.

Ještě, že je spojuje názor, že evropská integrace je projektem prospěšným, dlouhodobým a otevřeným.
jura-p

Kua...to je ještě větší síla,...

...než kdybych to psal já! (7;- D)
Gratulace! (7:- ))
šakal

Ještě tam chybí nositel

Nové Evropy, předseda NSDAP, soudruh Adolf Hitler. Ten dokázal na rozdíl od Pipitharta nebo Kokoháka zblbnout davy...

gogo

2 Gogo

Ještě *že* tam chybí ... demagogie Eurohujerů roste po smrti EÚstavy exponenciálně. Snad jsou to však už jen smrtelné křeče.

Stanislav

Zaorálek mi připomněl Milouše, pamatujete se na něj?

ten taky chtěl "tenleten dialog" - ale jenom s někým
pavel, doe

Jojo, pánové, než to ale "vyšumí" jako kdysi Angela Davisová a Jane Fordová, to nás to bude stát peněz.

Uvědomte si, že všichni tito "noví Evropané" jsou na rozdíl od nás "starých poloEvropanů" placeni i námi.
Jen si rozeberte, kdo je odkud...
Věřím jurovi-p, že tu jde o nějakou "novou" Evropu až na druhém místě, spíše jde o opancéřování koryt podepsaným. A vězte, že nepíši to ze závisti, jen mi to připadá velmi zbytečné a neužitečné nejen pro mne, ale i mé děti... 
Klaun Parafin

"...Fondová..." pardon, spletly se mi fondy s fordy...jednou v životě si mohu zaráčkovat, ne?

Klaun Parafin

Prosím, poučte mne

Nesleduji všechny zprávy (ani v práci nečtu všechny zápisy ze všech možných porad /ač bych asi měl), takže často nejsem v obraze: do jaké míry jsou citáty autentické? Kdybych měl hádat, řekl bych, že proneseny byly. A nejhorší na tom je, že mne to u těch jmen ani moc nepřekvapuje.
Myslíte, že na Islandu berou emigranty? I když moje žena má ráda teplo a pořád mluví o Novém Zélandu. No, snad ji přesvědčí vroucí gejzíry. 
mates

Nevím, jestli všechn citáty, ale ten ZAORÁLEK je pravý!...
...Za o ručím svým zimním kožichem: (Viz odkaz v úvodu http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2005/06/44328_0_0_0.html)
šakal

Sou to magoři
a šlus! Ať si tu demagogii, absurditu, demenci a debilitu strčej... tam kam slunce nesvítí.
vopruz

No Klaune, s to Fordovou a Ojstavou to zase nebylo tak úplně
od věci: Mně ,když slyším "Ford" se vybaví památná věta k "Téčku": "Můžete jej mít v jakékoliv barvě, pokud si vyberete černou." A zkuste si představit Ojstavu a současnou diskusi k ní!
Bože - ta podoba!! 
Šumavák

PS 2015: "Evropská ústava" byla nakonec přijata "politickými profesionály", jmenuje se "Lisabonská smlouva" a platí od 1. prosince 2009…
************************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Archiv deníčku od dubna 2000 do konce roku 2002
Leden 2003
Únor 2003
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Anebo si kupte knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003. Ale kde ji prodávají, nevím. Stojí 199,- Kč.

Avšak můžete si knížku objednat přímo u nakladatele na konvoj@konvoj.cz , pak ještě doplatíte za poštovné.

Žádné komentáře: