pátek 12. června 2015

MOBY DICK: Game over


Madurovy obavy, Obamovy kraťasy, Putinova sebejistota, nulový posun, vánoční dárek důchodcům a nutné změny



Sobota 6. června 2015


Dva radní Caracasu drží od včerejška hladovku na svatopetrském náměstí ve Vatikánu. A to za propuštění svého starosty z vězení, kam ho dal uvrhnout venezuelský socialistický diktátor Mikuláš Maduro. Ve Vatikánu proto, že jejich bolí-prezident má navštívit papeže Františka. Očekává se, že Franta vyzve Mikulku, aby propustil politické vězně.
Jenže Mikuláš dostal chřipku. A pak ještě navíc zánět ucha, takže do Vatikánu nepojede.
"Stejně by nemohl slyšet Frantovy promluvy." (Moby Dick)
"Spíš se bál." (Žena Moby Dicka)

Neděle 7. června 2015

Alpský hotelový zámek Elmau v jižních Bavořích hostí dvoudenní summýš skupiny G8-1. Prezidenti USA Barak Obava a Francie François Hollande, premiéři Japonska Šinzó Abe, Velké Británie David Cameron, Kanady Stephen Harper, Itálie Matteo Renzi a německá kancléřka Anděla Merkel zde projednají krizi na Ukrajině, dluh Řecka, hrozbu teroristických organizací a boj proti pandemiím a globálnímu oteplování. Projednají a…
"…a pojedí bílých klobás a popijí bavorského piva." (Mrtvá Kočka)

"USA jsou pro Německo tak podstatný partner, že vzájemně úzce spolupracujeme, protože to potřebujeme v oboustranném zájmu, protože to chceme a protože sdílíme společné hodnoty." (Hostitelka summýše Anděla na předcházejícím sólo setkání s Obavou v Krünu)
"Přijel jsem sem z vděčnosti za společnou historii. V mém rodném Chicagu je velký počet bavorských přistěhovalců." (Prezident Obava vyjádřil obamu, zda si bude moci koupit na místě kožené kraťasy, když si ty své zapomněl doma)

"Velký počet bavorských přistěhovalců?" (Žena Moby Dicka)
"Asi myslí poválečné utečence." (Moby Dick)
"Asi myslí nácky." (Mrtvá Kočka)

"V mém rodném Chicagu?" (Žena Moby Dicka)
"Má ho v rodném listě, ne?" (Moby Dick)
"Tam má rodné Honolulu." (Mrtvá Kočka)
"Ten rodný list je nejen falzifikát, ale amatérsky provedený falzifikát." (Joe Arpaio, šerif arizonského okresu Maricopa, který vedl tým odborníků, půl roku zkoumajících onen padělek)

Tématem médií jsou – protesty placených i neplacených, vědomých i nevědomých ruských agentů.
"Tajných i zjevných." (Mrtvá Kočka)
"Svoboda a mír! Zastavte G7! (Ze skandovaných hesel.)

Stovka aktivistů se snažila zablokovat silnici, vedoucí k hotelozámku. Policie je vytlačila.
Šedesátka aktivistů se snažila zablokovat železnici.
"Policie je zachránila." (Mrtvá Kočka)

Několik desítek sluníčkových teroristů pak místním kravám podupalo trávu na místní pastvině.
"Volové." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 8. června 2015

Gé sedmička vyblila zámecké prohlášení:
1. Neúčinné sankce proti Rusku by měly pokračovat, dokud nebude na východě Ukrajiny dodržováno příměří.
2. Řecko by mělo pokračovat v reformách, aby mohlo zůstat v eurozóně.
3. Velká Británie by měla zůstat v Evropské unii.
4. Izrael a Palestina by měly jednat o vytvoření dvou států.
5. Daňové ráje by měly být tlačeny k tomu, aby se zapojily do automatické výměny daňových údajů.
6. Do roku 2050 by se emise tzv. "skleníkových plynů" (těch škodlivých, člověkem zůsobených) měly omezit ne o 50, ale rovnou o 70 %. V rámci toho se má už do konce tohoto století "zcela skoncovat s ropou, uhlím a plynem".
"A že se o to Anděla ve svých hnědouhelných elektrárnách snaží!" (Mrtvá Kočka)

Jediným konkrétním výsledkem je nakonec rozhodnutí, že se zřídí komis, jež se bude zabývati "problematikou postavení žen", aby se tyto mohly dostat na lepší pracovní místa.
"Dalším krokem bude komis, která zaručí mužům horší pracovní místa." (Žena Moby Dicka)

"G7 musí hrát základní roli v udržitelném rozvoji. Ale také my mladí musíme sami jednat a změnit svět." (Nejmenovaný ssmák)
Soudružka Anděla totiž pozvala mládež ve věku 14 až 18 let nejen ze zemí G7, ale i pokrokovou mládež ze Senegalu, Libérie, Zambie a Etiopie, aby v Bavořích diskutovala o sociální spravedlnosti a klimatických změnách.

Klimatickými změnami trpí zejména chudé země…
"…jako například Čína…" (Mrtvá Kočka)
…, bohaté země by jim to tedy měly zaplatit.
"…jako například Čína." (Mrtvá Kočka)
*
Evropská komise však hatí protioteplovací aktivity: Právě rozhodla, že zákaz halogenových svítidel nebude platit od září 2016, ale až o dva roky později. Důvod? Výrobci svítidel ještě neumějí vyrobit ledky, který by dostatečně svítily.
"Ale to tvarové zářivky taky neumějí!" (Moby Dick)
"Svítivky zato vydrží až osm tisíc hodin." (Žena Moby Dicka)
"A každých tisíc hodin svícení klesne jejich světelný tok o 20 %." (Moby Dick)
"Ať si každej svítí, čím chce!" (Mrtvá Kočka)

Svítivky ušetří 80 % elektrické energie.
"A polovinu světla." (Mrtvá Kočka)

Halogenky ušetří 30 % elektrické energie
"Ale svítí!" (Mrtvá Kočka)

Nu, svítí hlavně ve veřejném osvětlůení. Radnice mají dvě řešení: Buďto zkrachovat při pořizování řídkého světla z ledek, anebo nastolit ve svých obcích tmu.
"Ještě mají třetí možnost: Vidle do brusele." (Mrtvá Kočka)

*
Nejvyšší soud USA schválil zákon, podle kterého Američané, narození v Jeruzalémě, nesmějí jako místo svého zrodu uvádět Izrael.
"A nikdo, kdo není "natural born citizen" nemůže být US prezidentem, žejo, voni Obavo! (Mrtvá Kočka)

Úterý 9. června 2015

Na Dé jedničce byl v předstihu otevřen jeden z opravovaných úseků. Dálnice však od rána stojí: Nejdříve havarovala cisterna s kluzkým glycerinem, poté v protisměru tři kamiony. Stojící kolony se přesunuly srážet se na objízdnou trasu. Moc na výběr neměly, protože celá Vysočina je rozkopaná.
*
Německý ministr financí Wolfgang Schäubl po jednání s řeckým ministrem financí Janisem Varufakisem vyjádřil obamy, že předvedený plán reforem nejen že nepovede ke splácení splátek, ale ani nestačí zaplatit samotný rozpočet Řecka. Řecko je prý nicméně připraveno ku splácení svých splátek přijmout kompromis.
"Který samo navrhne." (Žena Moby Dicka)
"Reformy neprovedeme. Platit naše dluhy budete i nadále vy. Krach Řecka by byl krachem eurozóny." (Janis Varufakis podle agentury Muška na Zdi)

"Využíváme všech nástrojů, abychom předešli bankrotu Řecka. Ve vztahu k euru se musíme vyhnout neřízenému procesu… Evropa čelí historické výzvě… Je třeba podniknout vše, co je možné, aby nedošlo k odchodu Atén z eurozóny, protože velmi rychle bychom čelili dominovému efektu." (Anděla Merkel, německá kancléřka)
"To my dobře víme. Proto jednáme, jak jednáme. A nejednáme, jak nejednáme." (Alexis Tsipras, řecký premiér, pro MnZ)

Středa 10. června 2015

Papež František přijal dnes po osmnácté hodině v apoštolském paláci prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina. Jejich soukromý rozhovor trval přibližně 50 minut. Jejich rozprava se týkala hlavně konfliktu na Ukrajině a situace na Blízkém Východě. (Dle rádia Vaticana)
"Puťka se nebál?" (Moby Dick)
"Ne. On se zpovídá pravoslavnému metropolitovi." (Žena Moby Dicka)

Svatý otec ohledně Ukrajiny prohlásil, že je zapotřebí upřímné a velké snahy k uskutečnění míru, a bylo konstatováno, že je důležité znovu nastolit klima dialogu, aby se všechny strany přičinily o uskutečnění dohod z Minsku. Podstatné je rovněž zasadit se za řešení vážné humanitární situace, kromě toho zaručit přístup humanitárním pracovníkům a za účasti všech stran přispět k postupnému zklidnění v regionu. (Dle rádia Vaticana)

"Znamená to tedy, že papež prakticky sdílí postoj Ruska spočívající v tom, že na Ukrajině se odehrává občanská válka, zatímco postoj Západu vychází z tvrzení, že nešťastná Ukrajina se stala obětí ruské agrese." (Z článku "Řím a papež potřebují Putina" carské agentury Sputnik)

"Putinova invaze, zjevně ilegální a v rozporu s jeho opakovanými veřejnými deklaracemi, není v posledku projevem agrese, nýbrž strachu." (Provinciál ukrajinských jezuitů P. David Nazar SJ v článku "Na Ukrajině definitivně skonává Sovětský svaz" zveřejněném v březnu 2014 v italském časopise Popoli – a převzatém rádiem Vaticana.)
*
Stádní prezident Mlhoš Zeman jmenoval na Pražském hradě na návrh Vědecké rady Univerzity obrany v Brně tři nové profesory s účinností od 1. června 2015. Jmenoval, i degret jim slavnostně předal. Stalo se poprvé, že byli vojenští profesoři odděleni od nevojenských, ačkoli vovčáček mlní.
Mlhoš "ocenil" dopis rektora Univerzity obrany, v němž se zaručil za "osobnostní a morální integritu" budoucích profesorů.

"Velice si toho vážím, protože se domnívám, že vedle přirozených, odborných kritérií, by měl vysokoškolský profesor splňovat i ta mimoodborná kritéria, která by nijak nezpochybňovala jeho pověst." (Mlhoš Zeman, st. pr.)
"Prezident taky." (Žena Moby Dicka)

Čtvrtek 11. června 2015

Tisíce Řeků protestují proti možnostem, že by se opět snížily novou vládou zvýšené důchody, platy a místa státních zaměstnanců.

"Minimální mzda musí být 751 eur!" (Jeden z rozhořčených demonstrantů, který z minimální mzdy živí i své nezaměstnané syny) 751 € je slib revolučního premiéra Alexise Tsiprase. Řecké minimum kleslo v roce 2012 z 877 € na pouhých 684 €. Stále je to dvakrát více než minimální mzda v Česku.
"Sen českých odborářů." (Moby Dick)
"Chceš platit za čtvrtku másla 55 korun?" (Žena Moby Dicka)
"Už skoro platím." (Moby Dick.)
"Neplatíš. Nemažeš." (Mrtvá Kočka)

Řecko od května 2010 obdrželo od EU a MMF v rámci dvou záchranných programů zatím 240 miliard €.
"Tehdy se ocitlo na pokraji státního bankrotu." (Žena Moby Dicka)
"Avšak nyní učinilo rozhodný krok vpřed." (Mrtvá Kočka)

"Nulový posun v neshodách." To je důvod, proč delegace MMF opustila jednání s Řeckem a vrátila se do USA. Avšak:
"MMF nikdy neodchází od jednacího stolu, ale míč je nyní na řecké straně." (Gerry Rice, mluvčí MMF) Avšak:
"Už nezbývá čas pro hazard. Potřebujeme rozhodnutí, ne vyjednávání. Obávám se, že hra je u konce." (Donald Tusk, předseda Evropské rady)

Odchod mise MMF nese nelibě hlavně německá vláda. Ta už začíná počítat následky budoucího grexitu.
Přednosta Evropské komise Jeane-Claud Juncker dvě hodiny chlácholil premiéra Tsiprase. Rozhovor byl prý "důležitý, zajímavý a přátelský". Podle MnZ Juncker kolenačky Tsiprase prosil, ať aténská vláda alespoň naznačí nějakou změnu, u níž se budou moci věřitelé tvářit, že je to reforma. Podle Tsiprase však "jednání nepokročila". Avšak:

"Pracujeme s věřiteli na řešení vhodném pro řecký lid, které vynese Řecko na dráhu růstu." (Alexis Tsipras)
Řekové tančí, avšak:

Řecká burza ztrácí a řecké banky odepisují přes 8 %.
*
Stádní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě kandidátku na post ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou. Více informací (jako obvykle) tisková zpráva hradního vovčáčka na ofiš webu Hradu neobsahuje.
"Schůzka se nesla v přátelském duchu." (Kateřina Valachová)
Kateřina bude jmenována ministryní příští týden ve středu v 11:30. Vovčáček to prozradil na Twitteru.
Rozhodnutí menažerie: Kvůli tomu volovi nebudeme lézt do další sociální sítě. 

Psal mi čtenář O.K. ohledně Kateřiny, o níž jsem se zmínil minule:
"Zaujalo mne zdůraznění bodu, že kandidátka na post ministryně školství není pedagožka. Školství, zdravotnictví, soudnictví, policie, armáda i veřejná správa jsou služby, které si pořizujeme z veřejného rozpočtu, aby sloužily  lidem. Zastávám stanovisko, že ministři těchto služeb by neměli být členové příslušných odborných stavů, ale nezávislí občané – samozřejmě se zodpovědností a nutnými schopnostmi, kterých jednou z podstatných náplní činnosti bude chránit zájmy občanstva – příslušníci odborných stavů, jak jsme toho svědky, budou vždy tíhnou ke svým a občanstvo je jim u něčeho." 

Souhlasím, O. Nejlepším ministrem financí nemusí být ausgerechnet miliardář. A nejhorším ministrem zdravotnictví byl lékař. (Vyberte si, který:) Avšak nezdůrazňoval jsem, že Kateřina není pedagožka. Zdůraznil jsem, že – "školství se nikdy nevěnovala". Ale nejspíš se teď bude věnovat.

Pátek 12. června 2015

Pštros Kán, exředitel MMF, byl ve Francii zbaven obžaloby z kuplířství. Nebyl organizátorem, pouze klientem. Na politické funkce však po utržené ostudě může zapomenout. nevadí mu to však.
"Byl jak utržený od řetězu." (Moby Dick)
"I když ve Francii by se mohl stát prezidentem." (Žena Moby Dicka)
"To i u nás. Nebo premiérem" (Mrtvá Kočka)

Pštros žije bohatým společenským životem francouzské smetánky.
"Smeták." (Moby Dick)
Pracuje jako finanční poradce Srbska a některých afrických států.
"Nevzal by teď Řecko?" (Mrtvá Kočka)
*
Čeští důchodci nedostanou od Nového roku přidáno průměrně 200 Kč měsíčně, ale jen 100 Kč. Vládní koalice jim to ale nahradí: Vyplatí jim před Vánoci jednorázový "třináctý důchod" ve výši 600 korun.
"Kéž bych byl řecký důchodce!" (Moby Dick)
*
Proběhla valná hromada akciové společnosti ČEZ. Většinový vlastník, jímž je stát, jehož zastupuje ministerstvo financí, poprvé od roku 2001 nevyplatí členům vedení společnosti odměny. ČEZu klesl zisk a šetřit se musí! Takto se uspoří 25,5 milionu Kč.
Většinový vlastník, aneb zástupce Babiše, rozhodl, že dividendy se vyplatí ve stejné výši jako loni, tedy 40 Kč/ akcii. Ačkoli ČEZu klesl zisk…
"Erár tak vydojí ze společnosti 25 miliard Kč." (Žena Moby Dicka)
"Utrácet se musí!" (Mrtvá Kočka)

1,7 miliardy korun padne na šestisetkorunové bolestné všem důchodcům.
"Odpustil bych si i roztíratelný Babišův tuk. Šunka mi stačí." (Moby Dick)
*
Bylo jmenováno dalších 38 nových profesorů & profesorek. Degrety jim slavnostně odevzdal nezachycený náměstek z ministerstva školství a toho dalšího. Ministra školství totiž nemáme. A mstivý Mlhoš už podruhé odmítl předat degrety osobně. Někteří rektoři by se nejspíš na protest proti jeho svéhlavosti (zlatý, zlatý Klaus!) totiž nedostavili. Obřad měl být vykonán už 7. května (což by se objevilo i na zvednutí platu od 1.5.), mise exministra školství Chládka a rektory postižených škol u hradního pána však nebyla úspěšná.

"Měla by se prý změnit ústava, aby profesory nemusel jmenovat prezident." (Žena Moby Dicka)
"Měl by se vyměnit prezident." (Mrtvá Kočka)
************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick
----------------------