úterý 18. srpna 2015

Shalom Winton!


Sir Nicholas Winton se celý svůj dlouhý život staral nejen o makléřský byznys, ale i o ostatní lidi, kteří neměli to štěstí žít ve svobodě, bezpečí anebo dostatku. Nejznámějším se stal díky tomu, že zachránil stovky (převážně) židovských dětí z českých (ale i německých a rakouských) rodin. Ke svým loňským 105. narozeninám dostal různé ceny i dárky.


Jedním z těch dárků byl i celý hudební festival MAŽIF, i když pouze "malý". Tedy Malý židovský festival toho jména třetí (Mažif III). V jeho rámci v Betlémské kapli poprvé veřejně zazněla i symfonická svita s názvem Shalom Winton. Čtyřvětou oslavnou a děkovnou skladbu zkomponoval hudební skladatel Jaromír Vogel, nositel mnoha ocenění (včetně osobního poděkování a požehnání od papeže Jana Pavla II. za Pontifikální preambulum). Skladba má být nyní uvedena podruhé. Už bohužel ne jako dárek k narozeninám, protože Sir Nicholas letošního 1. července odešel z tohoto pozemského života ve věku požehnaných 106 let, ale jako pietní a děkovná vzpomínka, jejíž odezvu jistě zachytí všechny živé duše.

 MAŽIF III, věnovaný siru Nicholasi Wintonovi

Skoro hodinu a půl dlouhý hudební epos Shalom Winton opět zazní v důstojném a ekumenickém prostředí Betlémské kaple v provedení orchestru Camerata Filarmonica Bohemia pod řízením dirigenta Jiřího Havlíka. Zapějí mnozí významní sólisté jako např. kantor liberecké synagogy Michal Foršt se svým kontratenorem, nebo dívčí zrakově postižené vokální trio Makabara.

Významným zúčastněným hostem bude René Kubelík z Německa (československý rodák, vnuk Rafaela Kubelíka a pravnuk Jana Kubelíka), jenž koncertuje a nahrává nejen v Německu a rodném Česku, ale i v celé Evropě, USA i v Japonsku. René Kubelík je tak třetím zástupcem slavného muzikantského rodu. Je rovněž houslový virtuoz. Působí v Konstanzi, kde je je koncertním mistrem.

Nevšední dílo Jaromíra Vogela zazní v tomto nevšedním obsazení v nevšedním prostředí Betlémské kaple 20. října 2015, a tak by se mohlo zdát, že tato pozvánka se zdá býti poněkud předčasnou. Jenže nejde jen o pozvánku. Ačkoli referuji o neziskovém projektu, nemělo by nicméně jít o ztrátový projekt. I neziskový projekt totiž potřebuje peníze. Ty nebudou vybírány formou vstupného. To by asi nebyl tak velký nával na tak skvělé hosty, kteří budou hrát za zlomek svých obvyklých honorářů, stejně jako se zaplatí jen zlomek obvyklého pronájmu oněch skvělých prostor.

Projekt už záštitou podpořili Doc. Mgr. Petr Žantovský PhD (jakožto autor projektu Rádia Ethno), Slovenský inštitút Praha a velvyslankyně Norského království v České republice Siri Ellen Sletner. Penězi zatím přispěli instituce jako Židovská obec v Praze či Nadační fond obětem holocaustu, ale i soukromé osoby. Můžete mezi ně patřit i vy, pokud zašlete nějaký peníz na účet zapsaného spolku Muzika Judaika, jehož číslo u ČSOB zní 239301104/0300.

Nu, a pak budete mít vstup do Betlémské kaple volný – stejně jako ostatní posluchači. Anebo aspoň dobrý pocit z vlastního dárku…

Psáno v Praze na Lužinách dne 18. srpna 2015

O projektu Shalom Winton více zde: http://shalom-winton.webnode.cz/
Další informace o projektu MUZIKA JUDAIKA vám poskytne statutární zástupce paní Blanka Vogelová na mobilu 739 020 260, případně na mailu muzikajudaika@seznam.cz.