čtvrtek 3. prosince 2015

MOBY DICK: Nesmírně cenná praxe


Golanské utrpení, turecká Evropa, klimatický realismus, pražská neodemokracie, koordinované snahy a jiné složité situace

Sobota 28. listopadu 2015

Evropská komise schválila 11. 11. pokyny k jasnému označování zboží pocházejícího ze židovských osad. Brusel tvrdí, že zboží pocházející z území, která Izrael "okupuje" (osvobodil z jordánské okupace), nemůže být v EU prodáváno jako zboží vyrobené v Izraeli. Na základě toho se dnes v německých městech objevili samozvaní "inspektoři", kteří v krámech a stáncích kontrolují, zda na pultech neleží bojkotované zboží.

"Neuvěřitelné, jaké mají některé krávy starosti." (Moby Dick)
"Ausgerechnet v Německu." (Mrtvá Kočka)

Bojkot se má v Německu týkat i golanského vína. Němci totiž vyzývají Izrael, aby vrátil Sýrii Golanské výšiny. Tím se skončí utrpení golanských Drúzů, kteří se tak budou moci vrátit do náručí svých syrských příbuzných.
"A zlotivého krůtovládce Bašára Asada." (Mrtvá Kočka)
"A pak všichni společně uprchnou do zbytečně liduprázdného Německa." (Žena Moby Dicka)
"Možná by mi mohli v kapsách přivézt i nějaké mé příbuzné!" (Syrská Želva, žádající v útulku pro plazy o německý azyl)

Neděle 29. listopadu 2015

Mimořádný summýš předáků zemí EU v Bruseli podpořil deklaraci o spolupráci Unie s Tureckem: Turecko dostane příští dva roky 3 mld. €, a za to nepustí doEvropy připrchlíky. 3 miliardy € / 2 roky jsou méně, než svého času požadoval za podobnou službu libyjský strýček Kaddáfí. Ten chtěl chránit Evropu "před zčernáním" (Muammarova slova) za 5 mld. € ročně. Nakonec se v roce 2005 spokojil s pouhými 60 miliony € – ale za pár měsíců nato padl.
"Turecký strýček Recep Tayyip Erdoğan zatím padnout nehodlá." (Žena Moby Dicka)

V Turecku je zatím 2,2 milionu převážně syrských uprchlíků (počítáno před sovětským, é, ruským bombardováním syrských Turkmenů). Turecko už stáli asi $8 mld. Premiér Davutoglu si postěžoval, že "v některých městech je víc syrských uprchlíků než tureckých občanů".

Turci navíc získají jednodušeji evropská víza a dojde k pokroku v přístupových rozhovorech do EU (bez ohledu na tureckou okupaci severní části Kypru). Který český politolog řekl před dvěma týdny "Turecko teď dostane, o co si řekne"?

"Ochráníme náš kontinent před uprchlíky!" (Ahmet Davutoglu, turecký premiér)
"Jú - turecký premiér řekl, že Turecko patří do Evropy!" (Moby Dick)
"Ne, řekl, že Evropa patří Turecku." (Žena Moby Dicka)

*
29. listopadu 1947 byla VS OSN přijata rezoluce č. 181, která stanovila ukončení mandátu Velké Británie na území Palestiny. Bylo přijato rozhodnutí na rozdělení Palestiny na arabský a židovský stát. Pro bylo 33 členských států OSN: Austrálie, Belgie, Bělorusko, Bolívie, Brazílie, Československo, Dánsko, Dominikánská republika, Ekvádor, Filipíny, Francie, Guatemala, Haiti, Island, Jihoafrická republika, Kanada, Kostarika, Libérie, Lucembursko, Nikaragua, Nizozemsko, Norsko, Nový Zéland, Panama, Paraguay, Peru, Polsko, Spojené státy americké, Sovětský svaz, Švédsko, Ukrajinská SSR, Uruguay a Venezuela.
Proti hlasovalo 13 zemí: Afghánistán, Egypt, Indie, Írán, Irák, Jemen, Kuba, Libanon, Pákistán, Řecko, Saúdská Arábie, Sýrie a Turecko.
Arabské státy přitom prohlásily, že pokud vznikne židovský stát, napadnou ho vojensky.

"A jak slíbily, tak učinily." (Žena Moby Dicka)
"Načež to prohrály. Všechny války s Izraelem prohrály." (Moby Dick)
"Stačí jim jediná, kterou vyhrajou." (Mrtvá Kočka)
*

Izraelská vláda zastavila chcípající spolupráci s orgány EU, které se podílejí na zprostředkování mírových rozhovorů s Palestinci. A to kvůli rasistickému označování zboží z židovských osad na Západním břehu, které dávají práci asi 30 tisícům Palestinců.

"EU jim teď bude platit podporu v nezaměstnanosti." (Moby Dick)
"Ne jim, ale palestinské samosprávě." (Žena Moby Dicka)
"Která ji většinou zdefrauduje, a za zbytek koupí flinty a rakety." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 30. listopadu 2015

V Paříži začal klimasummýš. Zatímco panuje soulad v tom, že do roku 2020 (do pěti let), by se emise lidmi vyprodukovaného kysličníku uhličitého (CO2) oproti roku 1990 měly snížit o 20 %, pro další období do roku 2030 to není tak jasné. Panuje totiž nesoulad mezi europoslanci a vládami jejich zemí. Europarlament minulý měsíc schválil usnesení, aby se produkce CO2 snížily až o 40 %, Evropská komise navrhuje snížení o 30 %, ale národní vlády, které by to měly zařídit, navrhují snížení emisí o "minimálně" 27 %.

"To neřešte." (Evropské sopky a asijské továrny.)

Klimasummýš je však přesto přelomový! Rozhodl, že do konce století nepovolí zemské atmosféře větší oteplení než o 2°. Lepší byl jen jeden stupeň, ale musíme prý být "realisty".
"Já si to pak zkontroluju." (Mrtvá Kočka)
"Mně by větší teplíčko nevadilo. Tady v Evropě je taková zima!" (Syrská Želva)
*

Ruská súčka, pobývající na přátelské a pracovní misi v Sýrii, kdež podporují místního krůtovládce Bašára Asada, jsou ode dneška vybavena krom bomb i raketami vzduch-vzduch s efektivním doletem 60 km. A to kvůli "zvýšení své bezpečnosti".
"Před tureckými letadly." (Žena Moby Dicka)
"Omluva na ruský způsob." (Mrtvá Kočka)

Úterý 1. prosince 2015

Druhý den přelomového klimasummýše v Paříži. Nejzajímavější pro menažerii je asi informace, že 20 % lidskoprodukčního CO2 pochází z  kácení pralesů.
"Aby bylo místo na pěstování biopaliv." (Žena Moby Dicka)
"Pro Evropu, která na to vydává nemalé peníze." (Moby Dick)
"Aby se planeta eko-udusila." (Mrtvá Kočka)
*

Je potřeba schválit rozpočet Prahy na příští rok. Na tom se shodují zástupci všech partají a koalicí na pražské radnici. Proto byl připravený rozpošet dnes na radě – neprojednán, protože nebyl ani předložen! A bude se připravovat rozpočtové provizorium. Důvod?

"Přípravou rozpočtového provizoria reagujeme na nezodpovědný přístup Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), jejíž hlasování je nepředvídatelné." (Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

"–" (Moby Dick ztratil nad takovým výpotkem hlupství řeč.)
"ANO a ČSSD předvedly ukázku neodemokracie." (Žena Moby Dicka)

Vůdce dvojkoalice vůbec nenapadlo, že by pro rozpočet přecejen mohl hlasovat někdo z trojkoalice? Nebo i někdo z opozice??? Ale proč vlastně hlasovat, když výsledek hlasování není předem znám, že?????

"Vidím to na vidle." (Mrtvá Kočka)
"ANO a primátorka Krnáčová opět dokázali, že nejsou ochotni ani schopni řídit město. Neschopnost předložit rozpočet a současně se zuby nehty držet svých funkcí znamená jediné: Ano, jde nám jen o koryta." (Neobyčejně sebekritický předseda pražské ODS Filip Humplík)
"Nám už jde o vidle."
(Mrtvá Kočka)

"Primátorka i celá rada by měly odstoupit. Zároveň vyzýváme primátorku, aby na středu svolala mimořádné jednání rady a rozpočet byl schválen. Pokud to udělají, stihne se Praha ještě vyhnout rozpočtovému provizoriu."
(Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný)
Pro mimořádné zasedání jsou i Piráti, jak potvrdil předseda jejich klubu Jakub Michálek, i bezprizorní exprimátor Tomáš Hudeček.

"Já jsem pro vidle."
(Mrtvá Kočka)
"Vidle ne!"
(Ostuda primátorského ouřadu Adrinana Krnáčová (ANO) pro agenturu Muška na Zdi.)
Podle dalších agentur primátorka Krnáčová "připustila", že by na zítřek mohla svolat mimořádné jednání městské rady o rozpočtu.

Středa 2. prosince 2015

Radní hlavního města na mimořádném jednání schválili návrh rozpočtu na rok 2016. Podporu rozpočtu, tak jak ho rada předložila, slíbilo 34 z celkem 65 zastupitelů.

"Rada návrh rozpočtu odsouhlasila a 17. prosince ho tak budeme moci schválit na zastupitelstvu. My jsme rozpočet prostě nechtěli dávat všanc k tomu, co se stalo na některých jednání zastupitelstva v minulosti, a aby tento dokument dopadl tak jako některé dokumenty." (Primátorka Adriana Krnáčová)

To je ten problém – návrhy se pořád ještě neschvalují, ony se stále po bolševicky "odsouhlasují".
"No ale nakonec sláva, ne?" (Moby Dick)
"Vyčkej sedmnáctého." (Žena Moby Dicka)
"Já si pro sichr brousím vidle." (Mrtvá Kočka)
*

RF přes prvotní přísliby trestá Turecko: Bylo vyhlášeno embargo na dovoz tureckých ryb, ořechů, citrusů a rajčat, jež vstoupí v platnost 1.1. 2016.
V Rusku zdražily ryby, ořechy, citrusy a rajčata. Hned.

Rusko rovněž zmrazilo projekt plynovodu, vedoucího přes Turecko do Evropy. Jedná se o zrušení už druhé jižní větve plynovodu z Ruska – a postsovětských asijských států.
"A kudy budeme dostávat ruský plyn?" (Moby Dick)
"Severním potrubím přes Německo." (Žena Moby Dicka)
"A ta zbylá kapacita, co měla přijít přes jih?" (Moby Dick)
"Ta půjde do Číny." (Mrtvá Kočka)

Mínění menažerie: Rusko provedlo s plynem to, co už stejně chtělo provést, jenom čekalo na záminku, aby bylo do tohoto kroku "nedobrovolně dotlačeno".
*

Černá Hora dostala pozvánku ke vstupu do Severoatlantické aliance. Bude tedy vstupovat do NATO. Propagandistický státní web Sputnik to oznamuje v článku pod převráceným titulkem NATO vstupuje do Černé Hory. (Z tohoto článku je převzata i štěpná karikatura)

"No, za šedesát let mají ty karikatury už přecejen trochu modernější výtvarný styl." (Moby Dick)
"Ale stejný obsah." (Mrtvá Kočka)


 *

Írán projevoval "koordinované snahy" související s možným vývojem jaderné zbraně. A to hlavně do roku 2003. Po roce 2009 už "signály o takových aktivitách chybějí". (Z dnes uveřejněné zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)).
Komentátoři projevují podiv. Přitom tohle jsme tvrdili už dávno – tajné služby Izraele, USA a menažerie.

"Co je teď nového?" (Moby Dick)
"Generální tajemník agentury." (Žena Moby Dicka)
"A co ten starej, za kterého Írán vyvíjel atomovku? Teda Egypťan Muhammad Baradej?" (Moby Dick)
"Ten zalezl a oprašuje si svou nobelovku za mír." (Mrtvá Kočka)
*

Střílelo se v americkém San Bernardinu. Dva střelci zabili automatickými zbraněmi 14 lidí a 21 zranili. Útočili Američané: Syed Rizwan Farook a jeho (zřejmě) manželka Tashfeen Malik. Oba bezpečnostní síly zastřelily. Farúk byl "zradikalizovaný a v kontaktu s více než jedním teroristou sledovaným FBI". Ale možná se jen pohádal na pracovišti, takže ani nešlo o teroristický útok, uklidňuje obyvatelstvo prezident Obava.

"Jaký je v tom rozdíl pro pozůstalé?" (Moby Dick)
"Velký: Pojišťovny nehradí škody, úrazy a úmrtí, způsobené teroroistickým útokem." (Žena Moby Dicka)
*

Britský parlament schválil po hrdinském nasazení premiéra Davida Camerona nasazení letadel RAF proti Islámskému státu i ve vzdušném prostoru Sýrie.

Čtvrtek 3. prosince 2015

Hodinu po rozhodnutí britského parlamentu zaútočily dvě dvojice letounů Tornado na cíle IS v Sýrii. Proti jejich nasazení protestují v Londýně tisíce rozhořčených demonstrantů.
"A volají »Aláhu akbar«!" (Mrtvá Kočka)

Podle agentury  MnZ takto protestovalo jen dvě stě odpůrců války.
"Ty samý provařený xichty jako vždycky." (Syrská Želva)
*

Car V.V. Putin dnes držel svůj obvyklý projev k národu o stavu federace, jakž činí asitak šestkrát do roka. K ruskému parlamentu promluvil v kremelském "Sálu vojenské slávy Ruska", jak neopomněl zdůraznit. Nejdříve se poklonil památce (zatím) dvou zabitých Rusů i jejich ženám a matkám. Pak odhalil, kdo stojí za světovým terorismem: "Víme, kdo za to může."
Může za to ten, který rozvrátil slušné režimy během arabského jara.

"Rozvrátili je místní Arabové, povstavší proti místním diktátorům." (Moby Dick)
"V Libyi a Sýrii byly »slušné režimy«??? (Žena Moby Dicka)
"V Libyi a Sýrii byly proruské režimy." (Mrtvá Kočka)
"Kdo je proruský, ten je slušný!" (Limonádový Putin dle MnZ)

"Zasahovali jsme v Libyi, a máme tam, co máme. Nezasahovali jsme v Sýrii, a je tam, co tam je." (Nezaznamený analytik NATO pro MnZ)

Připomeňme, že v Sýrii zasahovali Rusové přímo dodávkami svých zbraní pro diktátora Asada, a nepřímo tím, že v RB (společně se soudružskou Čínou) blokovali jakékoli mezinárodní akce. Car Putin má osobní podíl na části z 11 milionů syrských uprchlíků.
"Dolezu mu do Ruska rozbít držku." (Syrská Želva)
"To ti potrvá tak deset let." (Mrtvá Kočka)
"Třeba mě někdo vezme do kapsy." (Syrská Želva)

Konflikt v Sýrii má však pro Rusko i jisté klady: "Je to nesmírně cenná praxe pro použití a vývoj nových zbraní." (V.V. Putin)
"Tak ten to řekl na pnou hubu." (Žena Moby Dicka)

"V Rusku se projevují vlastenecké nálady." (V.V.Putin)
"K tažení na Západ." (Mrtvá Kočka)
"To jsi chtěl, ne, ty – , ty Putine!" (Moby Dick)

VVP tvrdě zkritizoval proteroristický režim v Turecku. Tento postoj nemůže být opuštěn kvůli nějakým rajčatům. Avšak: V Turecku je rovněž "dobrý pracovitý a nadaný turecký lid".
"Který teď nemá komu prodat ryby." (Žena Moby Dicka)
 "Tak ať je zase prodávají do Izraele!" (Mrtvá Kočka)

Odkud teď začne RF dovážet ořechy, citrusy a rajčata. Dražší ořechy, citrusy a rajčata. I přes embargo EU.
"A možná i ty ryby." (Žena Moby Dicka)
 "Turecké. S přirážkou." (Mrtvá Kočka)

No a co se ruského hospodářství tejče, teď, když tak děsně zlevnila ropa a plyn, a vypadá to, že pár let tahle situace potrvá, tak teda to je problém. Ovšem "situace je složitá, nikoli kritická". Rusko má rezervy, a vláda pracuje podle pokynů moudrého hospodáře.

"A až bude situace kritická, co bude potom?" (Moby Dick)
"Potom Rusko rozpoutá další válku. (Žena Moby Dicka)
"Proti komu?" (Moby Dick)
"Proti Černé Hoře." (Mrtvá Kočka)

Pátek 4. prosince 2015

Na závěr týdne něco veselého ze sportu: Včera zatkli ve švýcarském hotelu dva viceprezidenty FIFA. Zavazbeni byli Alfredo Hawit a Juan Ángel, jež se prý dopustili úplatkářství. Byli zatčeni ve stejném curyšském hotelu, kde už v květnu bylo zatčeno sedm jejich kolegů. US ministerstvo spravedlnosti o několik hodin později zveřejnilo jména dalších 16 obviněných.

Největší sranda na tom, je, že FBI nezatýká přímo za korupci, ale za porušení dokumentu "Travel Act". Ten podepisuje každý, kdo chce dostat americké vízum. No a v něm mj. slibuje, že se na americké půdě nedopustí trestného činu.
"Tak si to dvakrát přečtěte, co vlastně slibujete, když se chcete dostat do USA. (Žena Moby Dicka)
"A třikrát rozmyslete, než podepíšete." (Mrtvá Kočka)
*************************

Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku.
Další perly můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.)
A zde něco pro internetové archeology: Vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick