čtvrtek 30. července 2015

MOBY DICK 2005: Věrni ideálům

Díky, čest a sláva těm, kteří při každodenní službě vlasti stáli na straně zákona, těm, kteří vydrželi a přes všechny urážky a hanobení zůstali věrni ideálům, jimž sloužili. Chránili mír, životy, majetek a budovatelskou práci lidu.

Prosím své čtenáře, aby nepropadli dojmu, že jsem si tentokrát snad něco vymyslel! 

úterý 28. července 2015

Horolezec v bazénu


Horolezcem se Valerian Karoušek (*1929) stal už ve svých jedenácti letech, tedy v mizerném roce 1940. A protože se narodil v Turnově, tak svobodu, stejně jako mnozí jiní, hledal v blízkém Skaláku. Ve stejném roce se stal učněm strojního zámečnictví v automobilce v Mladé Boleslavi. Ale v roce 1942 zavelelo srdce Turnováka, aby se stal žákem vyhlášené Odborné školy šperkařské v rodném městě. Srdce horolezce, které se tak dostalo blíže ke kamenům a přírodě. Školu dokončil v rozjásaném roce 1945 a hned další rok nastoupil na Uměleckoprůmyslovou školu v blízkém Jablonci nad Nisou.

čtvrtek 23. července 2015

MOBY DICK 2005: Vyzývavé norské ženy


Neber drogy, můžeš umřít. Krást se nemá. Kdo bude přistižen, bude mu ustřižen. Norky si musí uvědomit, že žijí v multikulturní společnosti.

Tentokrát si ale nevymýšlím vůbec. Inspiraci mi poskytla naše média a stránky Ministerstva vnitra. Norská kráva se jmenuje přesně. První a poslední věta v uvozovkách v pátečním zápisu jsou citáty.

středa 15. července 2015

MOBY DICK 2005: VUML po španělsku


Budu vykonávat svoji práci čestně, s náležitou péčí a odpovědně, jako jiskra jasná, abych byla šťastná. Uvedu všechny významné skutečnosti, které jsou mi známy a ohlásím, s jakými nepřátelskými osobami jsem se stýkal.

Tak dneska jsem si vymýšlet nemusel vůbec. Jenom jsem trochu pozměnil většinu jmen firem a lidí, u kterých je podobnost čistě náhodná. Kšeft s akciemi Havatampy však skutečně proběhl.

úterý 14. července 2015

Výstavní smrt


Výstavu Smrt až do 8. listopadu 2015 předvádí Národní muzeum ve svém novém objektu v bývalém Národním shromáždění. Jde o jednu z výstav smrtného cyklu, ale nebyl jsem než na této. Nebyla vůbec pochmurná, a zvěděl jsem na ní mnoho užitečných informací.

čtvrtek 9. července 2015

MOBY DICK 2005: Jak zajistit spokojenost zaměstnanců

Moby Dick odjel na dovolenou. Do Řecka. Zatím budete muset vzít za vděk jeho právě deset let čerstvými příspěvky. Tady je hned první prázdninový:

Zaměstnavatelé chybují, když spojují otázku spokojenosti svých zaměstnanců s otázkou peněz. Důležitou roli v nespokojenosti má přílišná odtažitost manadementu. Budeme se kamarádit.

Tentokrát si zase nevymýšlím, moc. Jenom opisuji. Jmenovaná firma není výjimečně chráněna poznámkou o zdánlivé podobnosti.

úterý 7. července 2015

Co najdeš v ječmeni

Před dávnými, pradávnámi časy, totiž v roce 2002, jsem hledal v lese ztracené klíče od auta. Jel jsem tehdy do přípražského pralesa autmo, abych tam šel na houby. A potom jsem tam šel ještě jednou, na klíče od auta. Které mi propadly děravou kapsou kalhot, určených k dotrhání na houbách. Peněženku, klíče od auta i bytu i doklady jsem potom začal nosit s sebou v ledvince. Anebo v batohu. Batohů se dneska nosí víc než ledvinek. (Vlastně, kam za těch pár let zmizely ledvinky?)

sobota 4. července 2015

ZASLÁNO: Mír v Izraeli – nová kniha na pultech našich knihkupců



Autor recenze Egon Wiener
Přátelé dobré knížky, tady jedna je! Je mnoho dobrých knih a jedno je spojuje – čtenáři – národ bez hranic, polykači vět, slov a písmen. A pak tu jsou autoři: učňové mocné magie, mistři slov a krásných vět, otcové myšlenek, chytří a moudří spisovatelé. Jeden z nich, můj přítel Jan Kovanic, napsal knihu o zemi svých předků. Knihu o spoustě věcí nám všem tak blízkých, že po jejím přečtení jsem nabyl dojmu, že jsem přečetl slovník, encyklopedii, cestopis, univerzální odborný popis světa – jak chápat zemi, kterou miluji.

pátek 3. července 2015

MOBY DICK: Konec pomalé smrti


Gentleman Zeman, základní právo na rovnost, dočasné potíže, Burešovo modifikování a každá vteřina dobrá

Sobota 27. června 2015

Prezident Mlhoš Zeman se včera omluvil za to – že nenašel článek hrdiny druhého i třetího odboje novináře Ferdinanda Peroutky "Hitler je gentleman". Ten článek, co četl na svý vlastní oči.
"Omlouvám se všem gentlemanům, že jsem na okamžik zaváhala a myslela si, že mezi ně pan Zeman patří." (Žena Moby Dicka)
"Kvůli takovým trollům zrušil Šaman komentáře na svém blogu." (Mrtvá Kočka)
*