pátek 27. listopadu 2015

MOBY DICK: Drzé a neomalené chování


Syrská želva, doživotní Vůdci, turečtí přisluhovači teroristů, mon cher Vladimir, pan Zeman a chudák Krejčíř

čtvrtek 26. listopadu 2015

MOBY DICK 2005: Proč se nemusíme bát vůbec ničeho


Ani zrušení odstupného, ani chřipky, ani globálního oteplování, ani komunistů

Ke světlým zítřkům bez zpátečnického pesimismu. Hurá!
..................................................

pátek 20. listopadu 2015

MOBY DICK: Falešné svaly


Drzá kráva, normální lidé, hlásný trouba, skutečná a zvrhlá forma "fair play", kočkování ústavních ničitelů a snaživý podržtaška

Sobota 14. listopadu 2015


Včera proběhly teroristické útoky v Paříži. Byl vyhlášen výjimečný stav. Francouzský prezident François Hollande pravil, že jde o válečný akt. Připomeňme, že v Paříži zabíjeli islamisté už v roce 1986. V tehdejší sérii útoků zavraždil Hizballáh, řízený z Íránu, sedm lidí. A osmého Francouze pak v Libanonu. Toto není válka. Toto je pouze další bitva ve válce, které si až teď Evropa všimla.

Mír v husitské synagoze

Ve Vítkově ulici č. 13 nedaleko Karlínského náměstí stojí Karlínská synagoga. V roce 1861 byla postavena v novorománském slohu, v r. 1930 byl její interiér přestavěn ve funkcionalistickém stylu. Po válce ji pražská židovská obec prodala Československé církvi husitské, která ji adaptovala pro své bohoslužebné účely a využívá ji dodnes.

čtvrtek 19. listopadu 2015

MOBY DICK 2005: Reportáž psaná na lůžku

Popisuji reálný stav. Toto nejsou vtipy. Přesto jsem se uplynulý týden smál.
..................................................

Pondělí 12. prosince 2005

Mám určité potíže, prášky nepomáhají. I dostavil jsem se na neurologii. Sestra v ambulanci mě nejspíš odněkud znala. "Jéje, pan Moby Dick! Nebyl jste už u nás s výpadky paměti?"

Odvětil jsem. "Já si na to, sestři, nepamatuju."

úterý 17. listopadu 2015

Zločin jménem komunismus


Když před časem zemřel Alois Grebeníček, vyhlášený estébácký mučitel, skončilo i jeho trestní stíhání. Dlouhá léta se vyhýbal soudu s poukazem na své chatrné zdraví. Ještě chatrnější byla jeho zmužilost. Grebeníček starší byl velký hrdina – když mlátil spoutané vězně, když nehrozilo, že by někdo mohl rozbít beztrestně hubu jemu. Myslím si však, že pokud byly posmrtně rehabilitovány oběti komunismu, bylo by možno posmrtně soudit i komunistické zločiny. Soudím, že je čas znovu otevřít myšlenku morálního norimberského tribunálu nad zločiny komunismu. I proto, že dnešní komunisté se i 26 let po listopadovém převratu neštítí mluvit o "zákonnosti" bývalého režimu. V rámci "retrománie" se občas dokonce vykreslují jako hodní hlupáčci.

Kteréže jsou ty zločiny československého komunistického režimu? Po letech znovu vyjmenuji alespoň některé z nich pro ty, kteří už zapomněli nebo kteří vůbec nevědí:

pátek 13. listopadu 2015

MOBY DICK: Předčasná ejakulace


Nepřiměřené izraelské reakce, katalánská liga, nečistý pražský stůl, čínský fór a růst trávy

středa 11. listopadu 2015

MOBY DICK 2005: Je nepřípustné, aby kdokoli zostuzoval všechno, co patří do naší společné minulosti

Pionýrští běloši, šestý ze čtyř, pravdivý průzkum, internované exteritoriality a společné střílení

Takové kokotiny si nevymyslí ani Moby. Ty se dají jenom opsat z denního tisku! Myslel jsem, že se jen srdečně zasměju, ale z některých "šplechtů" vane mráz.

úterý 10. listopadu 2015

Co viděl rytíř Roland před 77 lety

Když jsem byl malej, jezdíval jsem ze zastávky U Jelena do centra Liberce autobusem linky 14. Nebo někdy šel pěšky, protože v Liberci není nic tak moc daleko od centra. Někdy jsem taky jel na kole. Od Tržního náměstí jsem musel šlapat do kopce ulicí podplukovníka Rumjanceva. Nahoře na rovince jsem si oddechl, k radnici na náměstí Bojovníku za mír, jejíž věž byla ozdobena obrovskou rudou hvězdou, se už cesta svažovala přes most k divadlu a ke kavárně Pošta. Ale ještě předtím jsem míjel prázdný plac. Ne uplně prázdný: Bylo tu vpravo od ulice velké parkoviště. A od konce 19. století synagoga, což jsem ve svém dětství netušil.

pátek 6. listopadu 2015

MOBY DICK: Vnější vlivy


Ruská havárie, turecká demokracie, čínské skákání, české důvody, indonéská apokalypsa, doněcký mír a africký připrchlík

čtvrtek 5. listopadu 2015

MOBY DICK 2005: Završení etapy úspěšné hospodářské politiky


V zemi je hluboký sociální smír, klid na práci jako nikde jinde
Moby si už přestal vymýšlet. Nestíhá opisovat hlody ze současných novin.

úterý 3. listopadu 2015

Přechod v utajení


Řidič nesmí se svým strojem ohrozit ani omezit chodce na přechodu. Někdy, zejména v těchto dnech, je problémem chodce v hodině mezi debilem a imbecilem na neosvětleném přechodu vůbec spatřit. Ale jindy je problémem spatřit samotný přechod!