pátek 8. ledna 2016

MOBY DICK 2005: Politická koryta pro určitá zvířata


Všechna jména v mém textu jsou vymyšlena. Pokud někdo někomu někoho připomíná, nejedná se o můj záměr, ale o záměr toho, kdo záměrně jedná jako vymyšlená postava v mém deníčku. Čtenář, jehož mail uveřejňuji v listárně po dvou letech, reagoval tehdy na moje tehdejší psaní o jistém Tvrdě zeleném mozku, který se vetřel do ČSA, a to za mohutného politického prosazování tehdejších vašnostů. Autor neměl ve svém deníčku na mysli tohoto konkrétního managora, jako měl čtenář. Autor prohlašuje, že nebere odpovědnost za to, že v mnoha reálných Českých Textárnách skutečně existují politická koryta pro určitá zvířata.

 --------------

Pondělí 2. ledna 2006

Letos proběhly Vánoce i Nový rok nějak klidně. Ani mě nenavštívil velitel naší Jednotky rychlé reakce plukovník Havran Vetřelý, aby mě pozval na vánoční nebo silvestrovskou merendu a aby mi při té příležitosti vykopl dveře.

Úterý 3. ledna 2006

Dosavadní vánoční a novoroční klid je vysvětlen. Plukovník Vetřelý byl pověřen jistými orgány, aby vedl volební kampaň jedné růžové nejmenované politické strany.

Středa 4. ledna 2006

Listuji svým deníčkem, abych zjistil, kdy vlastně Havran do Textáren nastoupil. Už tady kráká dva a půl roku! To má tedy skutečně nejvyšší managorský čas, aby odletěl - dříve, než vyletí.

Čtvrtek 5. ledna 2006

Ve svém deníčku jsem si našel starý zápis z října 2003 , kdy podnikové Zprávy otiskly rozsáhlý havraní rozhovor, ze kterého vyjímám:

"Od svého předchůdce (s nímž jsem se ani nestačil setkat) jsem převzal dokonale připravenou jednotku, která okamžite zasáhne proti každému gaunerovi. To nemusí být jen usvědčený zločinec či odsouzený kriminálník, ale třeba darebák, který pomlouvá svou firmu anebo dokonce po svém optimalizování nevrátí všechny nevypsané propisky!"

Pátek 6. ledna 2006

Dneska se už vůbec nikdo nepamatuje, že Jednotka rychlé reakce byla původně koncipována jako skupina, která měla rychle reagovat na přání zákazníka! Jenže, protože jsme skoro všechny zákazníky ztratili, našel si Havran jinou nápň práce: buzerovat zaměstnance. No a protože jich už většinu vyštípal, odlétá pan plukovník do teplejších politických krajin.

Ale nezoufejme, prý si bude u Českých Textáren objednávat předvolební texty, takže se s ním ještě někdy určitě sejdeme.
**************************************************************************************

Jak jsem tak listoval svými starými zápisky, našel jsem mail z ledna 2004, ve kterém můj tehdejší čtenář reagoval na mé psaní o fiktivním havraním vetřelci. Možná vás bude zajímat i dneska:

Listárna Moby Dicka

"Milý Moby Dicku,

jakožto dlouholetý dosudzaměstnanec ČSA Vám musím říci, že současné dění v ČSA je jako by z oka vypadlo děi v Českých Textárnách. Dlouho jsem se smál Vašemu deníčku, teď mi bohužel smích mrzne. Skutečnost je taková, jakou si nikdo mimo ČSA nepředstavuje ani v nejhorších snech.

Jen tak pro představu, jak vypadá Tvrdíkova představa řízení: Když šéf jistého oddělení, které se zabývá poskytováním vynosných služeb, řekl, že potřebuje víc lidí, protože nestíhají uspokojovat zájem zákazníků, Tvrdík to vyřešil návrhem, aby tedy ČSA tuto službu přestalo poskytovat!

Dále si dovolím opravit v médiích mnohokrát omílaný omyl (naposledy v Neviditelném psu tenhle čtvrtek): co se týče hospodaření se ztrátou, ČSA mají bohužel dluh, který vznikl za cca dvouleté období vlády AIR FRANCE. Ten se umoruje, nejméně od roku 97 hospodaří ČSA se ziskem (vyjma 2001, pravda) a předloni po povodnich byla ztráta minimální. Řeči o ztrátě, to byl jen blábol, ktery měl ospravedlnit instalaci toho zeleného ****. A letošní rok byl nejziskovejší. Teď má Tvrdík možnost utrácet penize, které nahospodařilo minulé vedení, a také to dělá
"Peníze nejsou problém" je heslo dne. Nejsou... dokud jsou. Co bude až dojdou, nevím.
Smutny a naštvaný dosudzaměstnanec ČSA
P.S.: Stáe se utěšuju, přezili jsme AIR FRANCE, přežijem i Tvrdíka. Ale přestávám tomu věřit. Držte nám všem palce, aby 80. vyroci ČSA nebylo naší labutí písní."
Před těmi dvěma lety jsem odpověděl:
"Milý dosudzaměstnanče, pokud má Váš Běsný Kokot za úkol zprivatizovat ČSA, pak se moc neutěšujte... Ale třeba ho vykopnou dřív, než stačí napáchat nějakou nenahraditelnou škodu! Držím vám - i nám - palce! >>:))"


****************************************************************

Z komentářů 2006:

Dvoulety Jara:
Autor: Jara L.
Tvrdik, zvany Dvoulety Jara podle doby sveho pusobeni od nastupu do rozpadu (a rozkradeni) jim rizene instituce. Tento pan se sice zasadnim zpusobem podepsal na likvidaci armady CR a rozpadu tajnych sluzeb v dobe, kdy riziko teroristickych akci v CR roste geometrickou radou, ale jako klient bordelu pani Barkove (a Sarky Grossove) zajistil rozvoj sluzeb SM (pro neznale - sado-maso) tohoto zarizeni. Coby pravidelny navstevnik hojne vyuzival sluzeb vybranych domin, kterym se po dukladnem vyprasku vybrecel na mohutnych poprsich a sveril jim neco statnich tajemstvi. Gratuluji CSSD k tomuto "managerovi" - trojskemu koni KDU-CSL, jehoz jedinym pozitivem je schopnost zjistit diskreditujici informace na temer kazdeho potencialniho protivnika i spojence a ve vhodnem okamziku je vytahnout a hrozit a vydirat. Konec koncu,jeho otec, agent STB, mu byl dobrym ucitelem. Tuto uchylnou zrudu jste si nechali vest ministerstvo obrany, zlikvidovat armadu statu, rozlozit bezpecnostni sluzby a pote rozhodovat o zivotech a smrti lidi vyuzivajicich "sluzeb" CSA. Gratuluji. Paroubek je idiot, sebevrah nebo masochista (mozna se s Jarou znaji ze salonu pi Barkove?), kdyz takovehoto "cloveka (?)" poveruje vedenim volebni kampane KSCSSD. Nemam je rad, socany. Ale takovyto osud si nezaslouzili. Tedy alespon ti slusni.

Re: Dvoulety Jara:
Autor: Vlasta
Pěkný popis praktik estebáků snad nesmrtelných lze najít v sekci POLITIKA, Naše dnešní krize od Čestmíra Hofhanzla jakožto očité svědectví člověka, který byl od začátku u toho.

Diky za tip:
Autor: Jara L.
Precetl jsem a do znacne miry souhlasim. Mam podobnou osobni zkusenost. Tvrdika muselo hrozne nastvat, ze byl "odejit" z postu MO pred realizaci nakupu gripenu - hlavni duvod jeho "vytlaceni" z postu ministra bylo prave to, ze nedokazal vydupat z resortu dostatek penez na puvodni "operaci" (cituji Tvrdikova slova: "vole, vyser se na idealy, to je vo tom prohnat sto miliard pres ty spravny firmy!"). Jeho nastupce Kostelka dokazal penize sehnat alespon na "minimalni" variantu, za coz byl odmenen 2,5 miliony dollaru od BaE, ktere deponoval do banky v Kanade (puvodne mu byl totiz jako "pridavek" prisliben post velvyslance CR v Kanade, ale nakonec byl "za trest" - nesplnil vse, co jako nastupce Tvrdika slibil - umisten do Moskvy).

Nemýlím-li se:
Autor: dvd
dokázal Tvrdík v ČSA zase utratit nějaké ty korunky za Airbusy, čímž potvrdil proevropskost naší země.

Re: Dvoulety Jara:
Autor: František I
Kolik ještě musí přijít do nejvyšších orgánů blbců, aby si toho lidé všimli? U nás asi privela. Že se ještě socánkové neozvali? Zřejmě jim tento typ novinářského žánru dělá problémy na mozečku. 

Re: Re: Dvoulety Jara:
Autor: Veteran
Tenhle jara chce kandidovat do vlády?

Lepší když vyletí sám a včas si najde nové hnízdo:
Autor: Sch.glosátor
než  když v případě vítězství ODS bude katapultován do luftu. Zvítězí-li ČSSD, má odměnu jistou. 

jo,jo:
Autor: noragh
tak tohohle chlapce já pamatuju jako ředitele Vojenského lázeňského ústavu v Rusáčím městě.Takovej milej,se zasněným úsměvem a pohledem nakopnutýho jehňátka......a naprosto neschopnej

Viz i heslo České aerolinie na wiki: "Od transformace na akciovou společnost v srpnu 1992 ČSA nikdy nevyplácely dividendy. Prodej části společnosti francouzské Air France skončil neúspěchem, následně se Antonínu Jakubšemu a Miroslavu Kůlovi podařilo společnost stabilizovat a postupně navyšovat přepravní kapacitu. V září 2003 Miroslava Kůlu nahradil Jaroslav Tvrdík, dohodl se s odbory na navýšení mezd zhruba o třetinu a zahájil "bezprecedentní" nárůst přepravní kapacity. V roce 2005 se hospodaření společnosti prudce zhoršilo. I přes zisk 198 milionů korun za prodej dvou letounů ATR skončilo hospodaření ČSA za rok 2005 provozní ztrátou téměř půl miliardy korun a Paroubkova vláda rozhodla o nahrazení Jaroslava Tvrdíka Radomírem Lašákem. Společnost nadále generovala provozní ztráty, nepomohl ani zisk 2,1 miliardy korun z prodeje téměř veškerého nemovitého majetku a zisk 1,2 miliardy korun z prodeje letadel. Celkem vykázaly ČSA za období 2005–2010 provozní ztrátu 3,4 miliardy korun, bez zahrnutí zisku z prodeje dlouhodobého majetku by byla provozní ztráta dvojnásobná. Hrubá marže (přidaná hodnota) nestačila ani na pokrytí osobních nákladů."

PS: Tvrdík vyletěl z ČSA už po dvou a čtvrt letech...

Pozn. 2016: Jaké je tajemství úspěchu současného manažera vstupu čínského kapitálu, firem a ideologie do ČR?
"Ví, do kterého koryta má nasypat kolik čínského zrní." (Mrtvá Kočka)
***************

Perly Moby Dicka můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.) Zde se nachází i vůbec první Mobyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách – verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: