středa 30. března 2016

MOBY DICK 2006: KONEC ČESKÝCH TEXTÁREN


Je to právě deset let, kdy virtuální Moby Dick odešel od virtuálních Českých Textáren. Skutečný autor prchl z podobné firmy o něco dříve. Jména bytostí a jejich funkcí si trochu poupravil – ale jinak popsal pouze fádní realitu!

Textárenská blbost se neomezuje pouze na nějakou konkrétní firmu. Zachvátila celé Česko, Evropu, Zeměkouli a přilehlý VESMÍR a.s.


Pondělí 27. března 2006 

Dobírám si zbytek dovolené, ale chodím se bavit do naší podnikové kantýny k mistru Mlhovi. Popíjím pelyňkový čaj, a z okna, ze kterého je výhled na náš umělohmotný komín, sleduji procesí managorů, které k němu směřuje. Kdysi nechal ředitel Běsný Kokot pořídit umělý komín jako stanoviště pro čápa, který se měl stát sympatickým logem Českých Textáren. Bílé čápy v ZOO neměli, jen mrchožravce. Naším  mazlíčkem se tedy stal marabu...

Úterý 28. března 2006

To je ale průvod! V čele managorů kráčí ke komínu Fotr Bambas, který se vede za ruku s Dur Durakem. Dále následuje Tluč Huba i se svou upovídanou ženou. Je tu i spousta neznámých tváří, to jsem ani netušil co měly České Textárny vedoucích zaměstnanců! V davu poznávám ještě nadějného superexperta Holu Mátohu a posledního člena a šéfa odborové organizace výbojného Milivoje Plachého. Ale nikde nevidím ředitele Běsného Kokota!

Komín se prohýbá pod náporem managorů na jeho vršku. Jen aby se nezřítil.

Středa 29. března 2006

V kantýně se nápadně uvolnilo. Mistr Mlha se dává do řeči se mnou, protože nemá nikoho jiného. A tak se dovídám, že Běsný Kokot se na komín nejspíš nedostaví. Zabarikádoval se na ředitelském patře. Nikdo se za ním neodváží, protože po každém hned střílí ze své oblíbené pistolky, kterou dříve přesvědčoval zvlášť zpupné nižší managorstvo k dobrovolné spolupráci.

Policie nezasahuje. Kokot se podle ní jenom brání proti ohrožení na životě. Kdo ho ohrožuje? Prý si z něj dělají srandu někde na internetu – a to ho vždycky rozčílí, což ho ohrožuje na zdraví a tím pádem i na životě, a musí se z toho vystřílet do růžova...

Čtvrtek 30. března 2006
Dnes k nahnutému komínu přijela taktickoraketová pojízdná rampa Spoon, aby ho podepřela. Kdysi jsem ji omylem objednal v Počítačově Automatizovaném Systému PAS3 jako"podavač spon SDI". (A ony to byly evropské přebytky z amerického programu Strategické obranné iniciativy.) Pak jsme ji půjčili Tvrdíkovi do armády jako odstrašující sílu proti teroristům. Vzal si ji z armády k ČSA, a teď už ji prý nepotřebuje.

Pátek 31. března 2006

Ke komínu přicházejí noví majitelé z Texe Móniky. Na dálku je moc nerozeznám. Jen slyším reproduktory, které oznamují, že se ČESKÉ TEXTÁRNY přejmenovávají na stručnější a výstižnější TEXE MÓNIKA, CZECH REPUBLIK.

Jednoho člověka u paty komínu poznávám. Je to hlavní managor divize Bezpečnosti Mazanec. Letos slaví pětaosmdesátku. Celou svou pracovní kariéru věnoval Českým Textárnám a jejich právním předchůdcům. Já si ho ještě pamatuji jako bezpečnostního koordinátora, kterého šel dělat po tom, co mu zrušili místo vrchního vrátného. Bezpečnost byla vždy jeho koníčkem, ještě dříve, než se stal poradcem NBÚ. Nikdy nebyl spolupracovníkem StB, pouze jejím kádrovým příslušníkem. Tam se dostal za své zásluhy v Lidových milicích, které v naší firmě zakládal v roce 1948, po bohatých zkušenostech, které získal jako člen Revolučních gard, kam přestoupil rovnou z Hitlerjugend. (Proslýchá se, že se i ve svém věku hodlá účastnit jako cvičenec letošního Všesokolského sletu.) Bude dobře sloužit i Texe Mónice. Je nesmrtelný!

Majitelé domluvili, Mazanec tiskne jakousi páčku a ze základů umělohmotného komína tryská raketový plamen. Komín majestátně stoupá do výšky, stále zrychluje, a už je z něj jen bílá čárka na obloze. Pak se rozprskne - a z oblohy se po celé planetě snášejí managoři na svých zlatých padácích...

Sobota 1. apríle 2006

Před šesti lety přišla do Českých Textáren banda magorů, která se stala manažery. Nyní už většina z nich sedí na jiných managorských místech. Před šesti lety si začal Moby Dick vést ze zoufalství  svůj deníček.

Moby Dick dnes opouští České Textárny. Ale nehodlá opustit své čtenáře. Přechází jen na volnou nohu. A píše si svůj deníček dál. Textárenská blbost se totiž neomezuje pouze na nějakou konkrétní firmu. Zachvátila celé Česko, Evropu, Zeměkouli a přilehlý vesmír.

Takže - za týden nashledanou!

Poznámky 2016:

á) V roce 2003 vyšla knížka Moby Dick: Deníček, která shrnovala první tři roky psaní Mobyho Dicka. Ten se tak vypisoval ze skutečného mobbingu (proto Moby, snad to měl být Mobby, ale jak jednou začnete, měnit nemožno) a bossingu. Kniha vyšla u nakladatelství Konvoj, kde je snad dosud k mání. K opakování zápisků z dalších tří let v hospůdce U Hřbitova jsem přistoupil proto, aby měl případný zajemce kompletní přehled o dění ve fiktivních Českých Textárnách od začátku až do jejich literárního konce.

bé) Reálný Moby Dick po měsíční nezaměstnanosti nastoupil u Českých Síťáren – jako auditor! Generální ředitel Síťáren totiž obdržel zmiňovanou knihu a pravděpodobně si myslel, že se jedná o zdařilý audit Českých Textáren (kterými sám předtím také prošel:).

cé) Moby Dick tam pak byl různě posunován, až nakonec zakotvil jako – vydavatel ROZŘEĎů (ROZhodnutí ŘEĎitele), podílel se i na Syříku (Systému řízení kvality), kteréžto aktivity dříve vysmíval a pro jejich přebujelost tepal. Prostě – pytlák se stal hajným! K jeho omluvě budiž podotknuto, že se snažil svou činností chudákům zaměstnancům co nejvíce usnadnit pravidelnou konzumaci nezbytných (i zbytných) dokumentů.

dé) Jakožto zapisovatel se pak několik let podílel na pravidelných týdenních pracovních poradách vedení firmy. Sice mu pak následný zápis trval celý den (aby zkrátil čtyři hodiny na čtyři stránky), ale zato si hrdě cení následné recenze svého díla od samotného pana generálního, jenž pravil o jednom zápisu z porady, kde nebyl přítomen: "Konečně aspoň vím, o čem se tam jednalo!"

é) V této pozici pak byl Moby po tři roky přítomen mnohým veselým příhodám, zaslechl nesmrtelné výroky, dověděl se neuvěřitelné věci, jejichž humorným popisem by se jistě bavil nejen on. Jenže – to prostě nešlo psát do dalšího Deníčku! Jednak by nebylo správné vynášet ven důvěrnosti  – zapisovatel managorských šplechtů je vlastně něco jako lékař, advokát anebo zpovědník – a hlavně: Moby Dick byl v té době vlastně taky v postavení managora (naštěstí bez podřízených)! Takže ani dnes se nic o této Mobyho epizodě nedovíte.

ef) To byl důvod, proč se Moby přesunul do referování o sféře samostatně soukromého podnikání, posléze i do komentování událostí českých, evropských, ba všehomírných. On celý ten vesmír se vlastně skládá z různě velkých a různě hloupých Textáren!

Komentáře 2006:

To jsem tedy zvedav:
Autor: R

jak bude M.B. pokracovat na volné noze. Nejméne posledního pul roku už varil z jedné vody porád dokola.
*

Re: To jsem tedy zvedav:
Autor: honza

Půl roku vařit z jedné vody? Tak to je hardcore, protože mě stačila tato ukázka... slova a slova seřazená do vět. Ale číst se to nedá, protože to nemá hlavu a patu a nějak mi uniká, o čem to je, k čemu se autor vyjadřuje. Takové sebestředné psaní si.
*

... kdo tam jednou byl chápe ....:
Autor: TexMen...

Naopak si myslím, že se jednalo o nejvýstižnější popis absurdního divadla, které se odehrávalo v Českých Textárnách, odehrává a jistě i nadále odehrávat bude (když se podíváte do managorských struktur TexeMoniky v domovském království, pak uvidíte zcela nový rozměr a to rozměr rodinného podniku, kde se několik málo příjmení opakuje na různých pozicích napříč celým manadementem). Ješte bude veselo.
*

Re: ... kdo tam jednou byl chápe ....:
Autor: 123
Byl jsem jinde, ale zazil jsem totez. Ted jsem zas jinde a opet Deja Vu. Autora i styl chapu (alespon si myslim) dokonale, absurdni styl zdaleka nedosahuje absurditu reality. Magorismus totality krizeny s magorismem globalizace zplodil neco co se neda jinak popsat. Vyrojily se mraky ceskych wanna-be-manageru naplnujicich definici o dokonale imitaci formy bez jakehokoliv pochopeni obsahu. Postupne infiltruji firmu, odvedou lidi od realne prace a tesne pred krachem se vypari i s odstupnym. Popsane veci jsou zakonite jen mnoha lidem unika, ze tomu tak je, nebot jeste veri ve zdravy rozum. Vstoupili jsme do Století Powerpointu.
*

Tak jsem se těšil:
Autor: jonáš

že je to doopravdy konec, ale von tam vyhrožuje pokračováním. Co na to ombudsman?
*

MOBY DICKu, těším se!:
Autor: Jana H

Nenechte se odradit a pište dál, moc se s manželem na další pokracování Vašeho deníčku těšíme (knižně vydaný deník samozřemě máme!)... Oba jsme takové absurdistány "v bleděmodrém" zažili v jiných totalitních podnicích, státní nevyjímaje a v těch nynějších se, bohužel, v "bleděrůžovém" děje to samé také... Jediná šance, jak to si zachovat duševní rovnováhu, je dělat si z toho srandu a Vám to jde bezvadně. Tak za týden!
*

Tak za týden! Za přízeň dík,
>>:)) Moby Dick
***************************************

Co se stalo v Českých Textárnách minulý týden: Odchod z Ceských Textáren
předminulý týden: Prkno na komíně Českých Textáren

*******************************************************
Zde se nachází i vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách – verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: