čtvrtek 3. března 2016

MOBY DICK 2006: Propuštěn z Českých Textáren

Mé dlouholeté úsilí bylo korunováno úspěchem. A nakonec to šlo docela rychle.



Pondělí 27. února 2006

Vedoucí textárny ing. Duto Hlav zase jednou svolal výrobní poradu, které jsme se účastnili všichni pozůstalí, kteří pod něj nějak, třeba i jen maticově, spadáme. Takže kromě mne a brigádnice madam Kruto Hlavové se účastnil i specialista bez specializace, mistr superexpert Hola Mátoha.

Hlav pravil, že v rámci nové vize, kterou předestřeli noví majitelé firmy, dojde k dalšímu ozdravění Českých Textáren. V této fázi odchází z nově definované divize Výroba jen jediný člověk. A že by neměl, ale je takový dobrák, takže se nás ptá, jestli se někdo nechystáme odejít sami. Muselo by se to podepsat zejtra, bylo by to k 31. březnu.

Ozval jsem se jenom já. "V této fázi se nehodlám v žádném případě odpoutat z tak lukrativního zaměstnání dobrovolně."

Úterý 28. února 2006

Zabralo to. Duto Hlav mi ráno s vítězoslavným úsměvem oznámil: "Je to smůla Moby Dicku. Ale musíte odejít vy. Nikdo jiný z Výroby totiž už nezůstal. Brigádníci se nepočítají a Mátoha je na stáži u pomocné tiskové mluvčí Cintálové. Odejdete buďto za měsíc dobrovolně s odstupným, anebo za tři bez odstupného! "

Středa 1. března 2006

Samozřejmě, že jsem včera podepsal. A ještě jsem se tvářil zkroušeně. Aby to dutohlavovi nedošlo. Na tento den jsem čekal šest let, od doby, kdy do Českých Textáren nastoupil jako ředitel ten kokot Běsný! A drželo mě jen odstupné...

Mohl jsem být nezaměstnaný už dneska, ale nestihli to tak kách "zprocesovat".

Čtvrtek 2. března 2006

Přišel mi mail z Oddělení lidských a nelidských zdrojů:

"Vážený kolego,

dostavte se zítra k propouštěcímu pohovoru. Seznámíme Vás s problematikou propouštění z právního hlediska, vysvětlíme organizační změny, zdůvodníme výběr do kontingentu nadbytečných zaměstnanců a probereme problematiku propouštění z personalistického sociálně-psychologického hlediska."

Pátek 3. března 2006

Propouštěcí pohovor proběhl bez chyb. Seznámil jsem Mladou Dogu s právními aspekty, podle kterých forma mého propuštění absolutně koresponduje jak se zákoníkem práce, tak i kolektivní smlouvou.

Vysvětlil jsem jí, že nadbytečným jsem se jako textárník stal nejpozději před rokem, kdy České Textárny přestaly produkovat texty a přešly na vyložené tlachy, mekty, žblebty a poskytování ICT služeb nákupem od jiných společností.

Nakonec jsem ji vyzval, aby přestala plakat a poskytl jí balíček papírových kapesníčků.

Chudák, možná teď bude nezaměstnaná. Protože už nemá koho propouštět!

Poznámka 2016: A skutečně – posledním zaměstnancem, jehož M. Doga propustila, byla ona sama…
************************************

Perly Moby Dicka můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.) Zde se nachází i vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách – verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: