úterý 12. dubna 2016

Naše cesta do vesmíru

Je středa 12. dubna 1961. Klene se nad celou planetou, i nad naším krásným Libercem. Ale stejně sedím na pelesti a klátím nohama, občas zkontroluji očima budík. Času je dost! Času je vždycky dost. Sedm minut po sedmé mě najednou něco kopne do zad. Konečně je to tady!
(Na dnešek připadá 55. první výročí vstupu člověka do vesmíru. Vkládám sem ukázku z připravované knihy "Paměť kamenů", která zpracovává některé reálně fantaskní příběhy z Liberce a přilehlého vesmíru z dávného 20. století.)   

Zatímco američtí imperialisté si přejí pomocí kosmických lodí dobýt světovlády, sovětský lid, vedený komunistickou stranou a jejím prvním tajemníkem Nikitou Sergejevičem Chruščovem, dychtí po odpovědi na mnohé vědecké otázky: Jak vznikl vesmír? Jak vznikl život? Je také na cizích planetách? A třeba i rozumný život? Jak kromě velkého myslitele daleké minulosti Giordana Bruna propagoval i velký ruský vědec Michajlo Lomonosov? Na četných planetách mají myslící bytosti za sebou nejspíš mnohem delší dobu vývoje než u nás, a možná už žijí v nejvyšším myslitelném vývojovém stupni dějin, tedy v komunismu. 
Takové myšlenky podnítily titánský sovětský kosmický průzkum, zatímco Američané hodlají zotročit jiné země a národy, dokonce se svým nezastřeným zuřivým fašismem touží po světovládě.
Takové myšlenky mi krouží hlavou, zatímco sedím na pelesti a komíhám bosýma nohama. Už brzo mi bude deset let a vím, že mám před sebou celý krásný a šťastný život. Psali to v Rudém právu a hlásili v rádiu. Jenže nejdříve na mě čeká ta blbá škola.
Ráno mě maminka probudila ve tři čtvrtě na sedm, jako vždycky. A pak běžela do práce. Jenže já neběžím do školy. Sedím na pelesti, komíhám nohama a koukám a myslím na ty své blbiny (jak říká dědeček), což maminku tuze zlobí, když to vidí. Ale teď to nevidí. Měl bych se běžet vyčůrat, umýt si hezky oči studenou vodou a vyčistit si zuby teplou. A kartáčkem a pastou. Pěkně se obléknout a nasnídat. Zkontrolovat si věci ve školní brašně. Vyjít z bytu v půl osmé, pečlivě za sebou zamknout a po deseti minutách dorazit před školu. A pak tam jak blbec čekat pět minut do tři čtvrtě, než soudruh školník otevře školu. Jak říká Míša Lukáč.
Nakonec to vždycky dopadne tak, že všechno prostě nestihnu. Vyčůrám se, to ano. Ale na oči vodou jen šplíchnu. A pusu si vypláchnu, ráno si zuby vůbec nečistím. Jak to říkali v rádiu: „Večer pro zdraví, ráno pro krásu.” Večer si zuby pod maminčiným dohledem vždy čistím pečlivě. Abych je měl zdravé. Krásné je mít nemusím.
Z bytu obvykle vybíhám ve tři čtvrtě na osm, s nedopnutými knoflíky a leckdy s nezavázanými tkaničkami, krajíc s máslem a marmeládou v jedné ruce, nezkontrolovanou brašnu v druhé. Brašna na zádech – to je dobré tak pro holky. Většinu času po probuzení sedím na pelesti a koukám do blba (jak říká maminka). Koukám do blba, a je mi celkem dobře. Jako teď.
Je středa 12. dubna 1961. Klene se nad celou planetou, i nad naším krásným Libercem. Ale stejně sedím na pelesti a klátím nohama, občas zkontroluji očima budík. Času je dost! Času je vždycky dost. Sedm minut po sedmé mě najednou něco kopne do zad. Konečně je to tady!
Jedeme!” volám radostně do začínajícího rachoru motorů. Mám dobrou náladu, přímo povznesenou. Propukám v radostný smích. Celá postel se rozechvívá, a zvolna, velmi zvolna, se odpoutává od rampy. Musím si zase lehnout, do hloubky matrace mě zatlačuje nepřekonatelná síla přetížení. Stěží mohu pohnout rukou. Už se nesměju.
Sedmdesát vteřin, a pokračujeme. Jak se vede?” má starost řídící středisko.
Přetížení stále narůstá, péra v posteli sténají, ale hrdinně odpovídám:
Slyším. Sedmdesát. Vede se mi skvěle. A jak u vás dole?”
Tady je všechno v pořádku,” odpovídá poněkud překvapeně spojař. Ten vedle něj mlčí. Mlčí, a ošklivým chlupatým prstem bubnuje na ovládací panel poblíž velkého červeného tlačítka.
Vyleká mě nečekaná rána. Ale to se jen odpálil aerodynamický kryt. V okénkách se rozsvítí modř a zeleň. Letím nad zeleným mořem tajgy, kterou protíná širokánský modrý pruh. Řeka s ostře ohraničenými kapkami ostrůvků. Asi Ob.
To je krása!!” unikne mi. Avšak přetížení stále vzrůstá. Péra se propadají až na doraz. Ozývají se rány, jak odlétají pomocné stupně. Pak motory zmlknou. Ozve se mnohem silnější rána, celá postel se otřese. Cítím se najednou volně, jako balon na obloze. Beztížný stav! Hned se však rozeřvou další motory, opět mě tiskne přetížení. Před chvílí odpadl první stupeň, teď se ženu nahoru na chvostu ohně z motorů druhého stupně. Celý stroj pracuje bezchybně, jako kremelský orloj. A to celých osm minut, nejdelších osm minut v mém životě. Ale dokonalý stroj pracuje dále, i když by se už měl vypnout! Takhle doletím snad až na Měsíc, napadá mě hloupě. Samozřejmě, že to nejde. Palivo druhého stupně se nakonec vyčerpá 8 minut a 36 vteřin po startu. Nosná raketa se odpojuje s dalším nárazem – a najednou jsem volný, lehoučký, bez tíže a starostí. Jsem v beztížném stavu, na oběžné dráze, jen na poněkud vyšší, než byla plánovaná. První kosmonaut v mire! Vznáším se ke stropu, vůbec necítím svoje tělo, jako bych to ani nebyl já. Zazvoní telefon, přistávám na podlahu.
Jeníčku, už jsi vstal?” To mě kontroluje maminka.
Vstal, vstal, mami, však už jsem umytý.”
Ještě vloni jsme byli bez telefonu. Měli jsme o něj jenom na poště požádáno. Asi pět let. Nebylo ho možné zavést, z technických důvodů. Ale jak se maminka stala tou sekretářkou u SNB v Pastýřské, tak jsme ho dostali ajn, cvaj, technické důvody, netechnické důvody.
Pustím si k snídani rádio, to ale o žádném kosmickém letu neinformuje. Asi se mi jenom něco zdálo. Nakonec jdu do školy dříve než obvykle, cestou si v hlavě znovu přehrávám svůj start. Proběhl jen s drobnými odchylkami podle předem připraveného plánu. Teď jenom ještě aby se povedlo i přistání. Snad se kosmický koráb ponoří do hustších vrtev atmosféry na správném místě, aby dopadl v cílové oblasti, anebo alespoň někde na území Sovětského svazu. Nebo jeho přátel.
Stále nemohu zapomenout na ten chlupatý prst, který by mohl stisknout ošklivé rudé tlačítko.
Avšak nakonec vše šťastně dopadne. Ulicemi zní zprávy z rádia, všichni hltáme každou drobnost. Rozhlas vysílá i kosmonautovo hlášení po přistání: „Prosím, aby bylo oznámeno straně a vládě a osobně Nikitovi Sergejeviči Chruščovovi, že jsem přistál normálně, cítím se dobře, zraněn ani pohmožděn nejsem.”
Pilot kosmické lodi se jmenuje Major Jurij Alexejevič Gagarin, sovětský člověk a komunista. Je starý – je mu už 27 let. I když Gustav Brom pak zpívá „…a svět je mladý podle vás”. Kosmická loď dostala jméno „Vostok”, to je rusky „východ”. Přistála po 108 minutách letu, Zemi oběhla jen jednou. Takže ji na obloze neuvidíme.
Ale to jsem ještě netušil, že už za pouhé dva týdny a dva dny uvidím samotného Gagarina!