pátek 29. září 2017

MOBY DICK: Snížený práh politické hygieny


Hromadná blbost, kurdské drápy, speciálně vybraní troubové, zlodějské umění a nepříliš dobré reference

Sobota 23. září 2017


"Moudří zpravidla běh událostí stejně nezvrátí; bývá jich málo a ostatní se jim vysmívají, což je velmi pohodlné a obyčejní lidé v tom nalézají potěšení. Než vyjde najevo pravda a oni se prohlásí za svedené a tudíž nevinné… Málokterý z vítězů má potom náladu trestat hromadnou blbost."
(Z fantasy románu Jany Rečkové Nezdejší. Ten byl právě dnes pokřtěn na Coniáši, který se konal v Městské knihovně Praha. Dnes román vyšel, napsán byl před dvaceti lety, ale klidně mohl být napsán před dvěma tisíci lety.)

"Nebo za čtyři týdny." (Mrtvá Kočka)

Neděle 24. září 2017

V německých parlamentních volbách vyhrála s 33 % nepřekvapivě Anděla Merkel, máma všech připrchlíků a jejich distribuce do jiných zemí (CDU/ a trochu i CSU).
Druhá SPD odešla se schlíplým ocasem a nejhorším poválečným výsledkem 20,5 %.
Třetí byla "rasistická" Alternativa pro Německo (AfD) s 12,6 %; v Sasku se přitom umístila první s 27 %.

"A se vztyčeným ocasem." (Mrtvá Kočka)

Socani odešli do opozice, Anděla nejspíše uklohní koalici se Svobodnými a Zelenými.

"Zelená je už teď." (Moby Dick)
"Když zavírá jaderné elektrárny." (Žena Moby Dicka)
"Je blbá. Jaderky jsou bezemisní zdroj." (Mrtvá Kočka)
"Vždyť říkám. Zelená." (Moby Dick)

Uvidíme, jak to teď bude s větrnými farmami v Severním moři a distribucí elektrické energie. Při zadutí větru ze severního Německa teče nyní na průmyslový jih převážně přes přetěžovanou českou rozvodnou soustavu. Jenže před týdnem zprovoznil ČEPS čtyři transformátory PST (phase-shifting transformers), které mohou ony přetoky zarazit.

"To pak asi Anděla opravdu zezelená." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 25. září 2017

Ve včerejším nezávazném referendu se pro nezávislost Kurdistánu vyslovilo 92,73 % voličů, přičemž volební účast překročila 72 %.

"Pro nezávislost íráckého Kurdistánu." (Upřesňující žena Moby Dicka)

Írák se sousedními zeměmi s kurdskou menšinou, tedy s Tureckem, Sýrií, ale i jinak neoblibovaným Íránem připravují vojenské kroky.
"A proč ne taky společně s Islámským státem???" (Moby Dick)
"S Islámským státem taky." (Agentura Muška na Zdi)
(Syrská želva kurdského původu mlčí a brousí si drápy.)

Úterý 26. září 2017

Situace v oblasti lidských práv se na Krymu za tři roky okupace Ruskou federací výrazně zhoršila.
Je nepřípustné, že Rusko na Krymu zavedlo své zákony a snaží se území zabudovat do ruské politické, sociálně-ekonomické, vzdělávací, informační, kulturní a bezpečnostní sféry.
Výuka v ukrajinském jazyce téměř zmizela.
Ruské soudy na Krymu přehlížejí závažné překračování práva na život, svobodu a bezpečnost, zároveň často nedodržují presumpci neviny či právo na obhajobu.
Činitelé Ruské federace se od roku 2014 na Krymu dopustili mnohých porušení práv na fyzickou a duševní nedotknutelnost. (Mizení lidí, neoprávněné zadržování a kruté zacházení s vězni.)

(Ze zprávy Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva OSN.)

"Monitorovací komise, která připravila tuhle zprávu, neměla přístup na poloostrov samotný, dotazovala se jen na ukrajinské straně. Já jsem ale viděl situaci na Krymu na vlastní oči." (Poslanec Jaroslav Holík pro ruský propagandistický státní web Sputnik)
"Možná proto, že Rusáci mezinárodní pozorovatele na Krym nepustili?" (Moby Dick)

"Co si myslíte o té zprávě OSN?" (Marek Kolman, Sputnik)
"Já si myslím, že se ptali jen speciálně vybraných lidí, kterým se daná situace nelíbí. Odpověděli asi následujícím způsobem: dokud byli pod Ukrajinou, každý si dělal, co chtěl, nikdo neodváděl daně. Po přechodu pod Rusko, ti, kteří šidili, si stěžují. Ti, kdo pracovali poctivě, jsou spokojeni." (Jaroslav Holík)

"Nejste speciálně vybraný trouba?" (Mrtvá Kočka)
"Není von ten Holík náhodou členem ANO?" (Moby Dick)
"Ne. Byl zvolen jako nestraník za hnutí Úsvit přímé demokracie Tokia Omamury" (Žena Moby Dicka)

Malej Jarda byl účasten parlamentní delegace, jejímiž členy byli poslancové ze Srbska (Srbská radikální strana), Černé Hory, Velké Británie, Brazílie a Kyrgyzstánu v březnu tohoto roku. Zájezd zorganizovala ruská parlamentní strana Spravedlivé Rusko.

"A kdo tam byl za Brity?" (Moby Dick)
"Nejspíš někdo od liberálů." (Žena Moby Dicka)

"Kremelská vláda na poloostrov dopravila hrstku zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny, aby se zúčastnili 'oslavy' třetího výročí krádeže Krymu." (Z březnového prohlášení ukrajinské ambasády v Praze)

Středa 27. září 2017

Pražský městský soud potvrdil podmíněné tresty pro členy skupiny Ztohoven. Umělcové před dvěma lety vyvěsili nad Pražským hradem obří červené trenýrky místo prezidentské standarty. Za to však nebyli souzeni, jak někdy vyplývá z titulků. Před soud se dostali za krádež standarty, kteroužto rozstříhali na malé kousíčky a tyto kousky pak rozdávali kámošům. Nedostali peněžitý trest, jak žádal žalobce. Jen musí uhradit způsobenou škodu správě Pražského hradu. Ta páčí přes 55 tisíc korun, a to za poškozenou střechu a přestřižené lanko u stožáru. Za ukradenou standartu zaplatí jen 8.400 korun, ačkoli pořizovací cena je 33.000.

"Byla už nejspíš obnošená." (Žena Moby Dicka)

To neznamená, že nezaplatí její plnou cenu a dalších 300 tisíc za nemajetkovou újmu – v civilním řízení, pokud se k tomu správa Hradu odhodlá.

Advokát žalovaných dokazoval, že úmyslem nebylo obohacení, ale šlo o politický protest proti způsobu vykonávání funkce stádního prezidenta Mlhoše Zemana. Čtenáři tohoto týdeníčku vědí, že menažerie Mlhoše neoblibuje, ale tato argumentace je vpodstatě bolševická. Jako když se vám do baráku vláme mládež a prohlásí, že jde to "politický protest". Také posprejování fasád domů a vozů metra je vlastně uměleckým činem a politickým protestem. Rovněž krádež peněženky je vlastně protestem ubohých zbídačelých lidí na zbohatlících. Jde například o obvyklý protestní čin proti nezodpovědným epileptikům, kteří svým záchvatem obtěžují poctivě kradoucí lidi. A jen tak mimochodem – podobnou argumentací se obhajují všichni teroristé.

Umělcové měli být nejdříve potahováni pouze pro "přestupek", že přestřihli ten drát. Odvolací soud naštěstí toto tupé rozhodnutí zrušil s tím, že "právo na svobodu slova není možné řadit nad právo na majetek".

"Jsou to zloději." (Žena Moby Dicka)
"Já bych jim těch 100 hoven narval zpátky do zadnice." (Moby Dick)
"To by nebylo politicky hygienické. (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 28. září 2017, Den české státnosti
Dnes má státní svátek svatý Václav. Další z českých hrdinů, který měl tu smůlu, že ho zrovna na jeho svátek zabili.

Moby Dick ze ženou a Mrtvou Kočkou se byli podívat na Blaníku, jestli se tam něco neděje. Potkali tam tři rytíře: Českého, slovenského a moravského.

"Už je nejhůře?" (zeptal se jeden z nich).
"Ano, bude líp," (odvětila Mrtvá Kočka).
Načež oni rytířové ve zděšení prchli.

"Počkej, nebyli to skini?" (Žena Moby Dicka)
"Ne, holé hlavy měli určitě od přileb." (Moby Dick)

Mimochodem: Na jedné z mnohých naučných tabulí je vyveden i plánek předpokládaného úkrytu rytířů. Nejvýš v hoře se nachází osobní komora velitele Václava. Pod ní je kancelář. V samých základech pak ložírují tři vojska:

To z Moravského pole.
To od Lipan.
A to z Bílé Hory.

"To nejsou zrovna moc dobré reference!" (Vojska od Tachova, Zborova a Dukly)
"Rytíři, rači spěte!" (Mrtvá Kočka)

Pátek 29. září 2017

Tanečky kolem chystaného neústavního referenda v Katalánsku už přecházejí do flamenga: Generální prokurátor Španělska "nevyloučil" zatčení prezidenta Katalánska Carlese Puigdemonta ještě před nedělí, kdy má ono referendum proběhnout. Zatím jsou zatčeni pouze politici, kteří hlasování přímo technicky zabezpečovali, zabaveny vytištěné hlasovací lístky, zavřeny tiskárny a školy (ty aby nemohly sloužit jako volební místnosti). Velice silně je slyšet zastánce katalánské suverenity, mlčící většina mlčí.

"Mlčící polovina." (Muška na Zdi)
"No ale s kým by pak FC Barcelona hrála národní ligu?" (Moby Dick)
"Třeba s Basky". (Žena Moby Dicka)
*

Z kultury: Americký rapper B.o.B. zahájil crowdfingovou kampaň, aby získal $200.000 k projektu na jejímž základě se má zjistit, jakýže tvar má planeta Země. (Zatím za čtyři dny získal 700 dolarů.) Černý BoB se vloni přidal ke Společnosti ploché Země, která tvrdí, že naše planeta má tvar disku.

"A dokázat to chtějí – pomocí družic!" (I netechnická žena Moby Dicka chápe tu absurditu)
"Jenom aby jim ty družice nespadly na A'Tuin, Velkou." (Mrtvá Kočka)
"No dovol!" (Kurdská želva, malá)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. A také ani pravidelně. Avšak snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem. Bohužel teď nemají moc času, ale někdy to prostě vyvře!
"Vyřve." (Mrtvá Kočka)

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick